Dodaj do ulubionych

Boję się biedy.

12.03.24, 17:05
Jak w temacie. Boję się, że te wszystkie zmiany, które proponuje nam UE nie pozwolą na normalne życie. Że ewentualna wojna dotknie mnie bardziej niż bogatych. Że mam za mało pieniędzy, żeby pozwolić sobie na prywatne leczenie; w razie jakiejś choroby będziemy zmuszeni stać w kolejkach na nfz.Żyjemy na mocno przeciętnym poziomie, jedynym luksusem są wczasy zagraniczne. Nie chodzimy do restauracji, nie ubieramy się w luksusowych sklepach. Bardzo przeciętny styl życia. Boję się, że i to stracimy. Plus to przekonanie, że na nic nie mamy wpływu.
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Boję się biedy. 12.03.24, 17:07
      Rzeczywiście, odkad jestesmy w UE wszystko się tak bardzo odmieniło! Mknij ku ruskiemu mirowi, póki czas, może jeszcze się uratujesz przed tymi strasznymi zmianami!
      • moni_485 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 17:15
        Wiadomo, albo dobrobyt w UE albo ruski mir, nic pośrodku.
        • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 17:41
          a co proponujesz?
          • moni_485 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 18:24
            Tobie nie mam kompletnie nic do zaproponowania ponieważ jesteś typem człowieka, który nic nie wnosi do dyskusji za to chętnie dop.....li się do innych.
            • moni_485 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 18:25
              Szczególnie jeśli może podlizać się moderacji.
            • melisananosferatu Re: Boję się biedy. 12.03.24, 18:37
              A mnie zaproponujesz czy nadal bedziesz sie migac?
            • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 18:49
              To zaproponuj innym.

No chyba, że nie ma żadnego "pośrodku"
              • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 19:23
                oj chyba nie ma. Jest EU lub putinowska Rosja. Czasami (rzadko) wybory są proste - to jest własnie ten przypadek.
          • bistian Re: Boję się biedy. 12.03.24, 18:39
            chococaffe napisała:

> a co proponujesz?

Były ostatnio takie propozycje, żeby wyjść z Unii, ale zachować dopłaty dla naszych rolników i różne fundusze pomocowe oraz zablokować wprowadzenie dla nas ceł i zachować pełen dostęp do rynków Unii. Gdyby był PiS, to by negocjował twardo i na pewno by wszystko uzyskał.

A teraz można iść spać, bo już jest po bajce. big_grin
            • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 18:50
              że ja na to nie wpadłam!
            • wbka1 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 20:41
              O kurczę! Geniusz...a moze beneficjent pisowskich rządów?
      • rosapulchra-0 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 23:02
        Do Chin z nią! Do Chin!
    • alpepe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 17:13
      Da da diewoczka, ruskowa mira nada!
      • hanusinamama Re: Boję się biedy. 12.03.24, 19:06
        ты говоришь это правильно!
    • bieda_tubka Re: Boję się biedy. 12.03.24, 17:16
      No weeeeź!
    • marta.graca Re: Boję się biedy. 12.03.24, 17:29
      I żeby dorobić trollujesz na forum?
    • jammer1974 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 17:32
      Dzieki tej Unii zyjesz jak zyjesz. Bez tej Unii zylabys caly czas w tej biedzie o ktora sie tak martwisz.
    • runny.babbit Re: Boję się biedy. 12.03.24, 17:39
      Biegnę wyjaśnić. W czasach przed UE byliśmy w nieporównywalnie gorszej sytuacji materialnej, w zasadzie pod każdym względem zacofani. Ale wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia, aspiracje się budzą, internet i SM temu sprzyjają. I tak, chociaż w historii Polski nigdy nie było okresu tak powszechnego dobrobytu jak teraz, to wydaje się że to wciąż mało. Takie lęki są z łatwością wykorzystywane przez różne antyunijne trolle, które dziwnym trafem, nie mają sensownej alternatywy.
      • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 18:53
        100/100
      • figa_z_makiem99 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:11
        Powszechnego dobrobytu??? 😄 Jedni straszą, a drudzy twierdzą, że nigdy w Polsce nie było tak dobrze, zależy komu. Lidle, Żabki i Biedronki z badziewnym jedzeniem, za lekarzy trzeba płacić prywatnie, paliwo drogie, leki drogie, mieszkania drogie i wynajem też. Netflix jest, tani alkohol jest, w tv łby sobie urywają, rolnicy protestują, skoro jest tak dobrze to czemu jest tak źle? No i można obserwować luksusowe życie trutni celebrytow, którym dajemy zarobić gapieniem się na ich denne życie.
        • runny.babbit Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:17
          figa_z_makiem99 napisała:

> Powszechnego dobrobytu??? 😄 Jedni straszą, a drudzy twierdzą, że nigdy w Polsc
          > e nie było tak dobrze, zależy komu. Lidle, Żabki i Biedronki z badziewnym jedze
          > niem, za lekarzy trzeba płacić prywatnie, paliwo drogie, leki drogie, mieszkani
          > a drogie i wynajem też.
          Nie to co przed wejściem do UE, co nie? Ech, te cudowne syte lata 80, 90... A może wzdychasz do jeszcze wcześniejszych?

Netflix jest, tani alkohol jest, w tv łby sobie urywaj
          > ą, rolnicy protestują, skoro jest tak dobrze to czemu jest tak źle?
          Bo apetyt wciąż rośnie, a do dobrego się człowiek szybko przyzwyczaja i bierze za pewnik.

No i można
          > obserwować luksusowe życie trutni celebrytow, którym dajemy zarobić gapieniem s
          > ię na ich denne życie.
          To się nie gap, proste.
          • figa_z_makiem99 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:25
            Dobre życie miałam przed 2019 rokiem i wydawałam nie patrząc na ceny, obecnej sytuacji dobrobytem bym nie nazwała. I znałam też ludzi, którzy dobrobyt mieli w PRLu, więc zależy jak komu leży 😉
            • princesswhitewolf Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:26
              Pewno. Tam skad pochodze to wlatach 80tych masa badylarzy bogaczami sie stala
            • niemcyy Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:35
              Oczywiście, Kim Jong-Un też tłusty jak prosię i papieru toaletowego ani na ortodontę mu nie brakuje ani w kolejce po pralkę nie stoi jak akurat rzucą.
              • runny.babbit Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:38
                W rzeczy samej. Najtlustsza twarz komunizmu, każdego przekona do ustroju 😏
                • figa_z_makiem99 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:47
                  Komunizm był tłusty dla niektórych i dzisiejsze czasy też są tłuste dla niektórych. Nie przeceniałabym przyszłości, bo nie napawa optymizmem.
                  • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:52
                    Zawsze byli tacy, którym jest lepiej i tacy, którym jest gorzej. Natomiast nie potrafię sobie przypomnieć lepszego okresu w historii Polski, dla wszystkich Polaków.

Ja nic o przyszłości nie pisałam, poza tym, że warto o nią powalczyć. Co będzie to będzie. Nie na wszystko mamy wpływ. Ale warto się postarać tam gdzie ten wpływ, nawet minimalny, mamy.
                  • iwles Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:53

> Komunizm był tłusty dla niektórych

Czyli dla kogo?

> i dzisiejsze czasy też są tłuste dla niektór
                    > ych.

Czyli dla kogo?

• figa_z_makiem99 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:59
                      Komunizm? Na przykład dla rodziców mojej matki, którzy z biednej mazurskiej wiochy przyjechali do dużego miasta za pracą, nie mieli wykształcenia i ciężko pracowali, dostali pracę i mieszkanie, zaczęli żyć jak ludzie A dziś świetnie żyją celebryci, sprytne głupki i pustaki. Życie nie jest czarno białe. Dobrze mają się też rządowe tłuste koty.
                      • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:01
                        Ja jestem zadowolona ze swojego życia - nie jestem ani celebrytą ani sprytnym głupkiem ani pustakiem. Ani rządowym tłustym kotem.

I Ty piszesz, że zycie nie jest czarno-białe?
                        • figa_z_makiem99 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:09
                          Nie jest czarno białe, PRL jednym dał lepsze życie, a drugim to lepsze życie zabrał, dzisiaj jest podobnie i zaczyna się robić duże rozwarstwienie społeczne, jedni mają niewyobrażalne pieniądze, drudzy mają średnio, a jeszcze inni żyją od pierwszego do pierwszego i nie stać ich na leki. Wszystko zależy od tego na jakim stołku siedzisz i ile masz lat. A ja niekoniecznie jestem zadowolona z obecnych czasów w Polsce, wcześniej byłam.
                          • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:13
                            Ale gdzie to rozwarstwienie jest mniejsze niż w UE?

p.s. też nie jestem zadowolona z obecnych czasów na swiecie - za dużo wpływów Rosji na politykę, sprawy społeczne itd.
                            • figa_z_makiem99 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:19
                              W krajach gdzie przeciętny człowiek zarabia tyle, że stać go na normalne życie, na przykład w Niemczech rozwarstwienie nie kłuje tak w oczy, w Polsce już bardzo i ludzie zaczynają się buntować.
                              • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:26
                                Czyli cały czas mówimy o państwach UE.

A czy poza UE są państwa, gdzie rozwarstwienie jest mniejsze?

A może należymy do klubu szczęściarzy z najmniejszym rozwarstwieniem społecznym 27 wybranych państw z grona 195?

I oczywiście, że te różnice istnieją i nawet państwa wewnątrz UE się różnią. Dałaś przykład Niemiec, ale to moim zdaniem specyficzne państwo, mam nawet swoją teorię, ale nie dam się za nią zabić. Ale przypuszczam, że mamy mniejsze rozwarstwienie niż np Francja czy Włochy. Ale cały czas jesteśmy w grupie szczęściarzy.

Nie oznzacza to, ze mamy siedziec na kanapie i nic nie robić - zawsze może być lepiej, nie mówiąc o tym, że niepilnowane dobre może się znacznie pogorszyć.
                                • figa_z_makiem99 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:49
                                  Być może jesteśmy w grupie szczęściarzy i gdzieś tam jest gorzej, ale dopóki nie zachorowałam przewlekle i nie zaczęłam się leczyć, żyłam w bańce. I uważam, że jeszcze 20, czy 10 lat temu czułam się bezpieczniej, mam za sobą dwa pobyty w szpitalu w tamtych czasach. Nie podoba mi się system, w którym leczą się ci, którzy mają pieniądze, a reszta wegetuje i jest wywalana poza nawias. Boję się samotności i biedy w takim kraju, bo dopóki masz kogoś kto ci pomoże i możesz pracować dasz sobie radę, w innym wypadku niekoniecznie.
                                  • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:51

> amotności i biedy w takim kraju, bo dopóki masz kogoś kto ci pomoże i możesz pr
                                    > acować dasz sobie radę, w innym wypadku niekoniecznie.

Aha. Polska nie jest przyjazna obywatelom. Z zielonym ładem będzie nieprzyjazna jeszcze bardziej.
                                    • marta.graca Re: Boję się biedy. 13.03.24, 22:08
                                      Najbardziej będzie przyjazna, jak ci biedni umrą od smogu, śmieci, syfu w Odrze i beznadziejnego jedzenia.
                                      • dr.amy.farrah.fowler Re: Boję się biedy. 14.03.24, 07:43
                                        Marne szanse, wcześniej umrą z zimna.
                                  • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:51
                                    Tyle, że UE nie ma z tym nic wspólnego. To 8 lat rządów naszych ukochanych (antyunijnych) rządów cofnęły służbę zdrowia w rozwoju z naczelnym haslem do lekarzy "niech jadą"
                                    • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:53
                                      Dobranoc
                                    • figa_z_makiem99 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:53
                                      Nie pisałam teraz o UE, to jest wina naszej polityki wewnętrznej i ciężko będzie to naprawić.
                                      • chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:10
                                        Cięzko, ale nie jest to niewykonalne. Ale co robić?
                                  • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:53
                                    Zresztą chyba nie po to obalono komunizm, żeby tłumaczyć, że w Zacofanym Kraju Trzeciego Świata jest gorzej, tylko żeby u nas było dobrze?
                                • figa_z_makiem99 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:52
                                  I zmienił się też stosunek człowieka do człowieka, dziś jest dużo pogardy, chamstwa i olewactwa. Nie jest tak, że kiedyś było super, ale było zdecydowanie lepiej i bezpieczniej.
                      • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:04
                        Teraz to są platformiane i trzeciodrogowe tłuste koty.
                        • figa_z_makiem99 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:12
                          Tak, tam też są tłuste koty, znam też tłustego kota, który dorabiał się w PRLu na handlu niekoniecznie legalnym, dziś śpi na pieniądzach.
                      • runny.babbit Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:36
                        Ale to wszystko co piszesz to nie są argumenty za opuszczeniem UE.
                        • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:52
                          Nie, to są argumenty za tym, żeby pracować nad Polską w pewnych kwestiach.

Ale tego nie robi żadna partia.
                          • runny.babbit Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:32
                            Tylko tak jakby nie o tym wątek. Jest tu ktoś kto twierdzi, że Polska jest skończonym ideałem?
                            • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 13.03.24, 21:59
                              Między byciem skończonym ideałem a byciem kompletnie nieprzyjaznym części obywateli (że nie wspomnę o zasadach leczenia obywateli i nie-obywateli) jest zasadnicza różnica.

A pisać mam prawo, o czym mi się podoba.
            • memphis90 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 20:24
              Mmmm, szalona perspektywa 5 lat wstecz…
          • alfa36 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:49
            Polacy zawsze narzekali. Taki naród.
        • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:22
          To jaki okres w historii Polski był lepszy dla społeczeństwa?
          • memphis90 Re: Boję się biedy. 13.03.24, 20:25
            No 5 lat temu, w 2019 😂
            • duola77 Re: Boję się biedy. 14.03.24, 17:18
              a z jakiej okazji ?
              akurat twój komentarz mnie intryguje
              • chococaffe Re: Boję się biedy. 14.03.24, 17:51
                Jeżeli to do mnie (tak wskazuje drzewko) to nie rozumiem pytania - o jaka okazję pytasz/
                • duola77 Re: Boję się biedy. 14.03.24, 18:27
                  memphis
                  • chococaffe Re: Boję się biedy. 14.03.24, 18:32
                    ok
                • duola77 Re: Boję się biedy. 14.03.24, 18:31
                  sorry, pomyliłam watki

oby kiedyś nie kierunki
      • figa_z_makiem99 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:21
        I jak powiesz, że boisz się biedy, bo panuje drożyzna, na pewno jesteś ruskim trollem 😊 Kiedyś trzeba było zgadzać się z myślą przewodnią PZPR, dziś Unii i musi być dobrze. Nie wolno krytykować Unii? To, że ktoś krytykuje pewne aspekty czy jej działanie w pewnych sprawach, nie oznacza, że ją neguje i kocha Rosję.
        • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:24
          Ktoś kto neguje czlonkostwo PL w UE, stosując tanie triki jest trollem albo ofiarą trolli.

Tu nie chodzi o krytykę UE czy twierdzenie, że niczego nam już nie brakuje. Chodzi o opcje dostępne Polakom. I sa tylko dwie; UE albo Rosja.
          • figa_z_makiem99 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:27
            A kto stosuje tanie triki? Nie mam obsesji, podobnie jak w czasie pandemii i mam swoje zdanie i odczucia.
            • iwoniaw Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:29

> A kto stosuje tanie triki?

Jednostki, które mają obawy o przyszlość nie z jakiegokolwiek konkretnego powodu, a "ponieważ unia".
            • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:32
              Ale jakie jest twoje własne zdanie na tezę, że przez Unię zbiedniejemy?

• figa_z_makiem99 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:41
                Nie podobają mi się pewne posunięcia Unii i jednocześnie uważam, że powinniśmy w niej zostać, bo nie mamy wyboru
                • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:45
                  Nie ma organizacji, ba, nawet człowieka, którego poczynania zawsze mi się podobają. Ale po pierwsze nie mamy lepszej alternatywy, po drugie, nawet ze swoimi wadami i błędami Unia nie jest taka znowu zła. Jest trochę jak demokracja - z jednej strony wszyscy widzimy jej wady, z drugiej - lepszego systemu nie ma.

I wszelkie sugestie, że UE jest odpowiedzialna za całe zło tego świata poczynając od głupich show w TV a wojnie kończąc, o biedzie nie wspominając, jest działaniem na szkodę nas wszystkich, Polaków.
                  • figa_z_makiem99 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:49
                    Tak jak nie powinniśmy obwiniac UE za całe zło świata, bo dała wiele dobrego, tak samo nie powinniśmy im lizać tyłka, bo nie wszystko jest dla nas dobre i opłacalne.
                    • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:57
                      Ale nikt tego nie robi.

Jest krótka kołdra, każdy ciągnie w swoją stronę - czasami kołderka bardziej przykryje Jasia czasami Krzysia. Ważne, żeby i Jaś i Krzyś przestrzegali podstawowych reguł.
                    • runny.babbit Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:40
                      Nikt tego przecież nie proponuje. Natomiast te "subtelne" posty zawierające obawy, które co rusz można znaleźć w internecie, zawierające wciąż te same słowa klucze to narzędzie kremlowskiej propagandy i trzeba być tego świadomym. A że takie jatrzenie jest skuteczne najlepiej pokazał Brexit.
                      • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:46
                        runny.babbit napisał(a):

> Nikt tego przecież nie proponuje. Natomiast te "subtelne" posty zawierające oba
                        > wy, które co rusz można znaleźć w internecie, zawierające wciąż te same słowa k
                        > lucze to narzędzie kremlowskiej propagandy i trzeba być tego świadomym.

Tzn. jeśli siedząc w polskim fotelu, oglądając polską telewizję zdobędę się na jakieś refleksje w mym polskim umyśle i ujawnię je na polskim forum, to to jest kremlowska propaganda.

Aha...
                        • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:50

> Tzn. jeśli siedząc w polskim fotelu, oglądając polską telewizję zdobędę się na
                          > jakieś refleksje w mym polskim umyśle i ujawnię je na polskim forum, to to jest
                          > kremlowska propaganda.

Zresztą te refleksje miałam już w czasie bycia zabanowaną.
                      • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:46
                        A jakie słowa klucze? Że ktoś się boi UE? UE to hasło klucz? Nie wolno się jej bać?
                      • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:48
                        Brexit jest wynikiem działań trolli, w dodatku kremlowskich? Sugerowałabym lekarza.
                        • runny.babbit Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:29
                          Dobry pomysł, musisz iść jak najprędzej. Najlepiej do tego w UK, obficie podlanego kasą z tego co by płacili na UE...
                          • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 13.03.24, 22:11
                            Zero merytoryki, agresywny wycieczka osobista - to ze strony runny babbit.

Ergo argument runny babbit jest inwalidą, jak mawia ematka.
                            • runny.babbit Re: Boję się biedy. 13.03.24, 22:44
                              Nie smakowało własne lekarstwo? Kali obrażać dobrze, ale Kalemu odpowiedzieć dokładnie tym samym - aj waj, biją 😂
                              I nadal zero argumentów w temacie, ale bądźmy szczerzy- nie spodziewałam się.
                        • al_sahra Re: Boję się biedy. 14.03.24, 00:22
                          taki-sobie-nick napisała:

> Brexit jest wynikiem działań trolli, w dodatku kremlowskich? Sugerowałabym leka
                          > rza.

Członkom komisji parlamentarnych UK i USA też radzisz udać się do lekarza?

Brytyjski parlament prowadził dochodzenie w sprawie roli rosyjskich trolli w propagandzie pro-leave, podobnie jak amerykański Kongres w sprawie wyborów w 2016 r. W obu przypadkach udział rosyjskich farm trolli został dobrze udowodniony, nie jest tylko jasne, jaki to miało realny zakres, tzn. czy ten udział rzeczywiście zadecydował o wynikach.
                          • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 14.03.24, 22:27
                            nie jest tylko jasne, jaki to miało realny zakres, tzn. czy ten udział rzeczywiście zadecydował o wynikach

Runny babbit sugeruje, że ZADECYDOWAŁ. Komisje tego NIE twierdzą.

A poza tym argumentujesz merytorycznie, a runny babbit - jak wyżej.
                        • dr.amy.farrah.fowler Re: Boję się biedy. 14.03.24, 07:45
                          Już zapomnieliśmy o Cambridge Analytica? Szybko poszło.
                          • runny.babbit Re: Boję się biedy. 14.03.24, 07:47
                            dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> Już zapomnieliśmy o Cambridge Analytica? Szybko poszło.
                            >
                            Większość nawet nigdy o tym nie słyszała.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Boję się biedy. 13.03.24, 06:42
        Hm, pod koniec ubiegłego stulecia i na jego początku kupowałam nieruchomości za gotówkę, z pensji. W tej chwili być może dostałabym kredyt na kawalerkę w moim mieście. Być może. Mimo że zarobki niby mi wzrosły.
        • chococaffe Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:07
          Hm, pod koniec ubiegłego stulecia i na jego początku kupowałam nieruchomości za gotówkę, z pensji.

Brawo. A mówią, że Polacy stracili na transformacji.

p.s. mnie nie było stać na nieruchomości za gotówkę z pensji, a pensji nie miałam złej
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:19
            Oczywiście, że wieli straciło. Pracownicy zamykanych zakładów czy PGR-ów. Natomiast jak się było młodym, wykształconym, chętnym do nauki i znającym języki, to bardzo łatwo było się załapać do pracy w banku czy jakimś wchodzącym do Polski korpo.
        • runny.babbit Re: Boję się biedy. 13.03.24, 07:34
          dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> Hm, pod koniec ubiegłego stulecia i na jego początku kupowałam nieruchomości za
          > gotówkę, z pensji. W tej chwili być może dostałabym kredyt na kawalerkę w moim
          > mieście. Być może. Mimo że zarobki niby mi wzrosły.
          Tylko za czym to argument? Na poziomie jednostki, zawsze komuś było lepiej czy gorzej. Teraz też są ludzie co bez problemu kupią mieszkanie za gotówkę.
          >
    • mia_mia Re: Boję się biedy. 12.03.24, 17:53
      Spójrz jaki jest dobrobyt w krajach post komunistycznych, które nie są w UE albo tych, które wstąpiły później. Zawsze możesz emigrować tam/ wrócić do ojczyzny.
      • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:12
        To jest argument "a u nich Murzynów biją". Ona się boi, więc bieda tu czy tam nie ma nic do tego.
        • livia.kalina Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:57
          No ale czego niby można się bać w Unii? szczególnie mając za plecami Putina?
    • princesswhitewolf Re: Boję się biedy. 12.03.24, 17:56
      >Że ewentualna wojna dotknie mnie bardziej niż bogatych

o ciekawe jak sobie to wyobrazasz dokladnie mialoby funkcjonowac?
      • madame_edith Re: Boję się biedy. 12.03.24, 19:43
        Zapewne tak, że bogaci zawiną doopę w troki i zdążą uciec mając wszelkie środki, aby to sobie szybko zorganizować.
        • princesswhitewolf Re: Boję się biedy. 12.03.24, 20:41
          Kazdego prawie stac na bilet za granice.

W dniu ogloszenia powszechnego naboru na granicy beda zatrzymywani powolani. I nie bedzie mialo znaczenia czy bogaci czy biedni
          • niemcyy Re: Boję się biedy. 12.03.24, 20:53
            Może mieć znaczenie, bo bogatych stać na łapówkę.
            • princesswhitewolf Re: Boję się biedy. 13.03.24, 01:16
              Dlatego stawiaja kilku a nie jednego przy chec in...
          • figa_z_makiem99 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 23:21
            Nie każdy jest młody, zdrowy i może zacząć życie od nowa.
            • princesswhitewolf Re: Boję się biedy. 13.03.24, 01:17
              Wojna sie nikogo o wiek nie pyta. W roznym wieku uchodzcy ewakuowali sie.
              • madame_edith Re: Boję się biedy. 13.03.24, 13:19
                Mimo wszystko zakładam, że lepiej wiać z jakimiś pieniędzmi, a nie gołym i wesołym, zwłaszcza z dziećmi.
    • melisananosferatu Re: Boję się biedy. 12.03.24, 18:01
      Oj, tak, tak. W matuszce Rassiji zepwne biedy miec nie bedziesz. Moze emigracja? 😀😀🙂
    • aequoreavictoria Re: Boję się biedy. 12.03.24, 18:26
      Tak, bo w krajach dawnego bloku wschodniego, które nie dołączyły do UE panuje niesamowity dobrobyt i szczęście - Ukraina, Serbia, Białoruś, Kosowo, Albania, Bośnia, Mołdawia i inne wschodnie raje czekają.
      • moni_485 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 18:33
        Odkąd jesteśmy w UE wszystkie czujemy się bogaczkami, nawet te które zakupy robią w biedrze i w Zarze, a na wakacjach wynajmują domek z aneksem kuchennym, żeby się nie stołować w restauracjach bo drogo.
        • princesswhitewolf Re: Boję się biedy. 12.03.24, 18:52
          Zawsze wynajmuje z kuchnia. I wcale nie chodzi o drogo niedrogo. W UK gdzie mieszkam i tak drozej.
        • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 18:54
          Bo jak tylko wyjdziemy z UE to wszyscy będziemy w Ritzu spac i stołować się.

p.s. pod warunkiem, że wizę dostaniemy;0
          • princesswhitewolf Re: Boję się biedy. 12.03.24, 18:58
            W Rosji tez jest Ritz Carlton ;/
            • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 18:59
              Kusisz!
        • mia_mia Re: Boję się biedy. 12.03.24, 19:44
          Może dlatego, że pamiętamy czasy, kiedy wynajęcie domku za granicą oznaczało bycie bardzo bogatym i było marzeniem 99% społeczeństwa, w sklepach był ocet i musztarda, a słodycze, które dziś są teraz dostępne dla każdego kupowało się w pewexie i byłyśmy świadkami (przynajmniej część z nas) tego jak dochodziliśmy do UE, a potem wzrostu tempa bogacenia się ludzi po wejściu do UE?
        • niemcyy Re: Boję się biedy. 12.03.24, 20:29
          Noooo, za ZSRR wyjeżdżały na Bahamy na weekend majowy zamiast zapychać Zakopane, aż przejść się nie da.
          • kokosowy15 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:04
            Jeżeli liczba ludzi przyjezdzajacych do Zakopanego jest dla ciebie wyznacznikiem zamożności społeczeństwa, to policz, ilu ludzi pozostaje w domu i nigdzie nie jedzie.
            • niemcyy Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:11
              Nikt nie jeździ, nad morzem też ufoludki i drogich gofrów nie kupują, netflix się zwinął, bo abonamenty się nie sprzedają. A za granicę tanimi liniami latali i w latach 80. na city breaki, nie to co po 2004.
              • kokosowy15 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:42
                Oczywiście, te siedem milionów emerytów otrzymują tych 14 emeryturę, dwa miliony ludzi żyjących poniżej granicy ubóstwa, 25% pracujących za minimalna to wyznacznik bogactwa? A jeśli dla ciebie istnieje tylko WSZYSCY albo NIKT, to rozmowa jest bez sensu. Niedawno był zamach w Mogadiszu, zginęli goście ekskluzywne restauracji. Jaki tam musi być dobrobyt!
                • niemcyy Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:52
                  Jak wg ciebie Polsce jest bliżej do Somalii to stań w tej kolejce na nfz, na nogi, bo na głowę...

businessinsider.com.pl/wiadomosci/jak-polska-pensja-minimalna-wypada-na-swiecie-ranking/1lxp3re
                  • kokosowy15 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:56
                    Rozumienie słowa pisanego nie jest twoja najmocniejsza strona, prawda?
                • runny.babbit Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:56
                  Akurat sprawa UE jest zero - jedynkowa, albo jesteśmy w UE albo nie. To jak, lepiej byc w unii czy wyjść?
                  • kokosowy15 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:01
                    Oczywiście, lepiej być. Zawsze można liczyć na dotacje, dofinansowanie, pomoc. Dobrze, że np rolnicy dostają cześć dopłat z Unii, bo gdyby całość pochodziła z budżetu Polski, trzeba by podnieść podatki lub zrezygnować z innych wydatków.
                    • demodee Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:11
                      > trzeba by podnieść podatki lub zrezygnować z innych wydatków.

A gdyby tak rolnicy nie dostawali żadnych dopłat? Musieliby się utrzymać z pracy rąk, jak np. szewcy czy krawcy?
                      • kokosowy15 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:18
                        Nie słuchasz głosu polityków i niektórych ematek? "Bezpieczeństwo żywnościowe kraju jest warte każdej ceny, rolnikom się po prostu należy a pośrednik od tego jest, żeby kupował tanio i sprzedawał drogo, bo to kapitalizm"
                        • demodee Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:38
                          Co do pośredników:

Robię zakupy w Biedronce i na osiedlowym bazarze. I tak się zastanawiam, jak to się dzieje, że w Biedronce ceny są niższe?
                          • kokosowy15 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:51
                            Przecież to proste. Na osiedlowym bazarze handlarze sprzedają produkty z hurtowni, po opłaceniu wszystkich pośredników, a Biedronka, że względu na wielkość, wymusza na tych pośrednikach niższe zyski jednostkowe, rekompensowane wielkością obrotow.
                          • dr.amy.farrah.fowler Re: Boję się biedy. 13.03.24, 06:53
                            Normalnie, Biedra wymusza na wszystkich ogniwach łańcucha takie ceny, jakie chce.
                          • laluga Re: Boję się biedy. 13.03.24, 13:43
                            Ale wiesz, że w rożnych Biedrach są rożne ceny. W jakiejś biedronce na Podkarpaciu ceny były wyższe o... 28% niż w Warszawie. Rzecznik to potwierdził. Ceny zależą od konkurencji w regionie.
        • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:46
          Jeszcze jest grupa, której nie stać na wakacje, albo tylko na takie ppod namiotem.
          • kokosowy15 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:04
            Eee, to tylko jacyś nieudacznicy, nie warto się nimi przejmować. Zdrowa cześć społeczeństwa jest bogata, i tak trzymać!
            • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:06
              a co UE ma do tego?
              • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:10
                a tak przy okazji - rozwarstwienie społeczne, biedni i bogaci są wszedzie. Ale gdzie to rozwarstwienie jest mniejsze niż w UE?

p.s. Poza Koreą Płn - gdzie 99% społeczenstwa żyje na podobnym poziomie.
                • kokosowy15 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:25
                  Co to za argument? Jeżeli gdzieś jest źle, u mnie też musi? Wolał bym, żeby było takie jak w Danii, Finlandii, a nie w Namibii czy Meksyku.
                  • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:27
                    I jesteśmy bliżej tego niż bylismy 20 lat temu.
                  • runny.babbit Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:42
                    Każdy by chciał. I szanse na to zwiększamy pozostając w UE. W PRL rozwarstwienie było dużo mniejsze. A jednak jakoś nie bardzo się podobało...
                    • kokosowy15 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:54
                      Jakby człowiek wiedział że się przewróci, to by się położył. Większość lodzkich wlokniarek, na przykład, po zmianie systemu poczuła, co to bieda i głód.
          • vivi86 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:04
            Eko sreko żyją w końcu w zgodzie z własnymi poglądami big_grin ????
            • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:13
              To nie są eko sreko, tylko ZWYCZAJNI biedni ludzie. Potrafisz zakumać?
              • vivi86 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 23:12
                Zwyczajnym biednym ludziom życzę jak najlepiej. Eko sreko życia w świecie jakiego chcą dla innych
    • primula.alpicola Re: Boję się biedy. 12.03.24, 18:55
      Nie szkoda Ci tej resztki czasu, która Ci została, na zamartwianie się?
    • pepsi.only Re: Boję się biedy. 12.03.24, 19:01
      Weź się za robotę, i nie marudź.
    • anorektycznazdzira Re: Boję się biedy. 12.03.24, 19:03
      Mam dla ciebie rozwiązanie: wyjdź z UE. Najlepiej na Białoruś. Wtedy będziesz syta, bogata i bezpieczna.
      • jammer1974 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:33
        anorektycznazdzira napisała:

> Mam dla ciebie rozwiązanie: wyjdź z UE. Najlepiej na Białoruś. Wtedy będziesz s
        > yta, bogata i bezpieczna.

Ooo. Bardzo dobra rada dla osoby ktora boi sie ze w Unii bedzie biedna. Inaczej niz poza Unia w pelnej "wolnosci"...ruskawa mira.
    • alex_vause35 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 19:09
      Wazwraszczaj na rodinu!
      • taki-sobie-nick Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:53
        Kakuju rodinu? Ja toże bojus biednosti, moja rodina Polsza.
    • iwles Re: Boję się biedy. 12.03.24, 19:34

Tu nie chodzicie, tam nie chodzicie. To może chociaż do kościoła chodzicie?
      • niemcyy Re: Boję się biedy. 12.03.24, 19:36
        Do cerkwi.
    • efekt.papageno Re: Boję się biedy. 12.03.24, 19:46
      Ja się boję, że wyląduje na łasce i niełasce Mopsu, że zostanę niemalże bez środków do życia. Ale ma to swoje pozytywne strony - od niedawna przez ten strach zaczęłam pomagać biedniejszym. Notorycznie wyrzucałam ciuchy do kontenerów, a od niedawna mam biedniejszą przyjaciółkę, która jest właśnie na mopsie. Nasza znajomość zaczels się właśnie od tego, że dałam jej kilka swoich używanych ciuchów. Teraz ona mówi, że skoczyłaby za mną w ogień i ze jestem dla niej jak siostra. Uważam, że być na mopsie to wielka tragedia życiowa i żadna młoda dziewczyna nie powinna na nim być sad
      • bistian Re: Boję się biedy. 12.03.24, 20:11
        efekt.papageno napisała:

> od niedawna przez ten strach zaczęłam pomagać biedniejszym. Notorycznie wyrzucałam ciuchy
        > do kontenerów, a od niedawna mam biedniejszą przyjaciółkę, która jest właśnie na mopsie.

Obejrzałem ostatnio akcję oczyszczania tych metalowych pojemników. Kilkanaście sekund trwało, ale dało mi do myślenia. Podjechał samochód, otworzyli dwa pojemniki obok siebie, jaki tam syf był, głowa mała, co też ludzie wyrzucają, jak w śmietniku. Cały czas ktoś filmował, czyli firma się boi, że ktoś podkrada lepsze fanty. Bardzo smutne przemyślenia.
        Faktycznie, jeśli masz kogoś, komu pasuje, co dajesz, to lepiej to robić bezpośrednio.
        • efekt.papageno Re: Boję się biedy. 12.03.24, 20:24
          My stworzyłyśmy niemalże taką sieć wsparcia. Ona oddaje swoje ubrania w rozmiarze S i XS koleżance w tym rozmiarze, a ja jej - ciuchy w rozm. 40 i 42, bo aktualnie taki nosi. Tylko aż serce boli, ile ciuchów dobrej jakości bezmyślnie wyrzuciłam, kiedy się jeszcze nie znałyśmy. Miałam np. płaszcze z alpaki i wiele innych rzeczy.
          • niemcyy Re: Boję się biedy. 12.03.24, 20:30
            1/100. Słabe te trolle.
      • quilte Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:39
        A ten mops to srebrny, czy czarny?
      • ardzuna Re: Boję się biedy. 13.03.24, 02:33
        efekt.papageno napisała:

> a. Uważam, że być na mopsie to wielka tragedia życiowa i żadna młoda dziewczyna
        > nie powinna na nim być sad

W ogóle mopsów nie powinno być w dzisiejszym kształcie tej rasy, one ledwo oddychają. Tym bardziej nie powinno się na nich być ;-P
        • ardzuna Re: Boję się biedy. 13.03.24, 02:35
          A Papageno się deklinuje. Efekt czyj? Papagena. Tu masz przykład: www.nutowo.pl/utwory/mozart-duet-papageny-i-papagena/
    • niemcyy Re: Boję się biedy. 12.03.24, 20:31
      Podąż za korablem i będzie lepiej.
    • kolejkawosiedlowym Re: Boję się biedy. 12.03.24, 20:43
      Nie jesteś sama bo ja tez. Ale i tak myślę że lepiej w Uni niż poza nią.
    • simply_z Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:14
      Też się boję, ceny rosną, zarobki mniej..lata lecą, nie wiem, jak to dalej będzie.
    • demodee Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:30
      Wchodzić z Unii sie nie opłaca. Lepiej być członkiem i zmieniać ją tak, żeby nam pasowała.

Ale przy obecnej władzy to jest niemożliwe.
      • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:31
        Przy jakiej było/będzie możliwe/
        • demodee Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:44
          To jest ciężka sprawa. PiS był za głupi, by przeciwstawić się unijnym cwaniakom, Tusk i podwładni są już urobieni przez UE, by się nie przeciwstawiać. Ale rosną nowi, młodzi i w nich pokładam nadzieję.
          • chococaffe Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:47
            Masz na myśli Konfę czy tych młodych, którzy stali do północy, żeby zagłosować na ówczesną opozycję czyli dzisiaj obóz rządzący?
          • iwles Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:02
            demodee napisała:

> Ale ros
            > ną nowi, młodzi i w nich pokładam nadzieję.

No nie, Mentzen już nie urośnie, chociaż bardzo by chciał podrosnąć chociaż 10 cm 🤪

• vivi86 Re: Boję się biedy. 12.03.24, 21:41
      Zielony wał właśnie po to jest.
    • asfiksja Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:06
      Masz wpływ na to, że możesz przestać być prokremlowskim trollem.
    • livia.kalina Re: Boję się biedy. 12.03.24, 22:08
      > Boję się, że te wszystkie zmiany, które proponuje nam UE nie pozwolą na normalne życie.
      Niezbędna jest emigracja do Rosji albo na Białoruś. One są wolne od brukselskiej okupacji i niedoli.
    • al_sahra Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 02:27
      Dziewczyna jest na tym forum od 2011 r. Przez ten czas pisała po trochu o wszystkim: o macierzyństwie, przedszkolach, książkach, telewizji, chorobach skórnych, odrobaczaniu kotów i również o braku pieniędzy. Żadnej agitacji politycznej, bardziej lub mniej zawoalowanej. I wystarczy jedno - zresztą niejasne- zdanie o obawie przed UE, żeby ją obwołać ruską onucą? Czyli te kilkanaście lat na forum kryła się jako sleeper, a teraz pokazała prawdziwą twarz?

Już pomijając krzywdzące oskarżenie, takimi wpisami zaciemniacie tylko problem, którym są prawdziwe rosyjskie trolle.
      • pavia Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 04:40
        Dziękuję.
        • moni_485 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 06:08
          Ja też cię kojarzę i rozumiem o co ci chodzi. A tymi forumowymi trollami się nie przejmuj.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 06:56
        100/100.
      • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 07:09
        Powtarzanie kłamstw trolli też jest trollowaniem
        • al_sahra Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 12:02
          chococaffe napisała:

> Powtarzanie kłamstw trolli też jest trollowaniem

Nie, słowo “trolling” ma inną definicję. A “ruski trolling” to konkretne płatne zajęcie.

Na tej zasadzie babcię, która kupiła podróbki garnków czy inną pościel leczniczą od oszusta też nazwiesz oszustką, bo poleciła sprzedawcę swoim sąsiadkom.

Zastanów się - przecież rosyjskie trolle sieją dezinformację w jakimś celu. Do kogo chcą z nią trafić? Na pewno nie do takich osób jak Ty i inne światłe forumowiczki, które trolla rozpoznają przez sen, na odległość i nawet we własnej matce. Czy całą resztę społeczeństwa - tę bardziej naiwną i niedoinformowaną - nazwiesz trollami? To w takim razie jeden z celów rosyjskiej propagandy już został osiągnięty.
          • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 12:17
            A jak nazwałybyś na przykład kogoś kto jest na forum od wielu lat i nagle pisze o metce "made in Moscow". Po delikatnie mówiąc wątpliwościach innych forumek pisze, "ok pójdę sprawdzić" wraca i potwierdza "tak jest napisane "made in Moscow". A po kilku dniach, jak już nie da się udawać pisze "pomyliłam się"

Ta sama forumka pisze, że w ejej szkole Węgry zostały uznane za najbepieczniejszy kraj w Europie.

No i masz. Stała forumka, teoretycznie/raczej nie płatny troll.

Po co to robi?

wg mnie trolling ma wiele twarzy. Wszyscy też mają dostęp do tych samych informacji. Jeżeli ktoś mimo wszystko powtarza uparcie rosyjskie wersje, nawet za darmo, to jest to też troll.

Ludzie są już tym zmęczeni i reagują króką ripostą.
            • runny.babbit Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 12:25
              Są trolle i są pożyteczni idioci, którzy to wszystko łykają. Na tym polega propaganda przecież, że trafia na podatny grunt i wykorzystuje powszechne lęki i frustracje.
              • al_sahra Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:00
                runny.babbit napisał(a):

> Są trolle i są pożyteczni idioci, którzy to wszystko łykają. Na tym polega prop
                > aganda przecież, że trafia na podatny grunt i wykorzystuje powszechne lęki i fr
                > ustracje.

Dokładnie, np. w czasie pandemii rozmaite "stare" foremki wypisywały antyszczepionkowe i "antymaseczkowe" bzdury wyczytane gdzieś w internecie. Nie ma sensu nazywanie ich wszystkich trollami.
                • runny.babbit Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:23
                  Takie dziwne trendy, najpierw wszystko się kojarzyło z maseczkami, szczepionkami, paszporcikami, potem z uchodźcami, a teraz tylko wakajki, zielony lad, ocipienie klimatu. Jak katarynki powtarzają wciąż te same hasła, nie wchodząc w żadne rzeczowe dyskusje.
                  • dragona Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:29
                    runny.babbit napisał(a):

> Jak katarynki powtarzają wciąż te same hasła, nie wchodząc w żadn
                    > e rzeczowe dyskusje.

Po co wchodzić w rzeczowe dyskusje z gremium, które na wszystko wyciąga kartę ruskiego trolla? Was warto tylko obśmiewać, trollować i drażnić.
                    • runny.babbit Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:41
                      Jakie nas? I ty się uważasz za partnera do jakiejkolwiek dyskusji, skoro na starcie masz takie podejście? Sorry, ale zdyskwalifikowalas się sama.
            • dragona Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 12:35
              chococaffe napisała:

> Ludzie są już tym zmęczeni i reagują króką ripostą.

Nie. Boicie się dyskusji i konfrontacji, dlatego stosujecie terror - wyzwiska i cenzurę. A wystarczy przekonać pavię argumentami (nawet jeśli jest ruskim trollem), że absolutnie nikt jej zagranicznych wakacji nie zabierze.
              • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 12:41
                Nie, nie boimy się, Dyskutujemy. Nikt nie podał żadnego argumentu za tym, że za potencjalnymi zagrożeniami itd stou EU.

Jedna forumka zdawkowo zaproponowała "coś pomiędzy" a pytania to co ma konkretnie na myśli zbywa pesonalnymi agresywnymi komentarzami
                • dragona Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:10
                  chococaffe napisała:

> Nikt nie podał żadnego argumentu za tym, że za
                  > potencjalnymi zagrożeniami itd stou EU.

W sumie masz rację. Powyżej pewnej różnicy w postrzeganiu rzeczywistości nie ma miejsca na argumenty. Nie mogę cię do niczego przekonać, jeśli nie przyjmujesz do wiadomości podstawowych faktów, że to UE, a nie Burkina Faso wprowadza Zielony Ład i cel "zeroemisyjności" wszystkich istniejących budynków do 2050 r.
                  • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:20
                    Ok, co zamiast? Zacząć należy od podkreślania naszego stabilnego miejsca wEU a potem można rozmawiać o tym czego od UE oczekujemy a co możemy dać.
            • is-laura Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 12:36
              A moim zdaniem ktoś kto w każdej wypowiedzi dopatruje się ruskich trollli albo sam jest takim ruskim trollem i próbuje odciągnąć podejrzenia od siebie albo ma urojenia. Więc chco, po x latach bywania na forum też możesz się takim ruskim trollem okazać
              • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 12:44
                Najłatwiej poznać po agendzie Rosji i kto się w nią wpisuje.
                • is-laura Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:05
                  Ty się wpisujesz w obraz ruskiego szpiega, który chce od siebie odsunąć podejrzenia bycia ruskim trollem, więc najgłośniej krzyczy
            • al_sahra Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 12:57
              chococaffe napisała:

> A jak nazwałybyś na przykład kogoś kto jest na forum od wielu lat i nagle pisze
              > o metce "made in Moscow".

O takiej?

• chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:06
                Nie wiem, nigdy nie pokazała. Natomiast zmieniała wersje tego co widzi na metce pod ręką
                • al_sahra Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:10
                  chococaffe napisała:

> Nie wiem, nigdy nie pokazała. Natomiast zmieniała wersje tego co widzi na metce
                  > pod ręką

I z tego, że foremka Arista coś bredziła o metce (która nota bene mogła być autentyczna) płynie wniosek, że forumkę Pavię można nazwać ruskim trollem, bo ma namieszane w głowie na temat EU?
            • borsuczyca.klusek Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 12:59
              chococaffe napisała:

> Ludzie są już tym zmęczeni i reagują króką ripostą.

Tylko, że to żadna riposta. Nazywanie każdego ruskim trollem i onucą sprawia, że te słowa już nic nie znaczą.
              • al_sahra Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:07
                borsuczyca.klusek napisała:

> Tylko, że to żadna riposta. Nazywanie każdego ruskim trollem i onucą sprawia, ż
                > e te słowa już nic nie znaczą.

Do tego ewidentne ruskie trolle bardzo lubią nazywać innych dyskutantów ruskimi trollami, żeby wprowadzić zamieszanie. A naiwne forumki, które nadużywają tego określenia jeszcze dokładają do tego zamieszania - z drugiej strony, czy można je winić, że tak dają się podpuszczać? ... oh, wait.
              • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:07
                nie każdego. (tzn piszę o sobie)

• chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:09
                  p.s. na samym początku zadałam proste pytanie moni - co ma na myśli pisząc "coś po środku" .... i poleciało, można przeczytać. A mogła odpisac merytorycznie.
                  • dragona Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:17
                    chococaffe napisała:

> p.s. na samym początku zadałam proste pytanie moni - co ma na myśli pisząc "coś
                    > po środku"

Ja ci napiszę co może być "po środku". Na przykład Szwajcaria czy Norwegia. A o poglądach wprost z Rosji ciągle radzieckiej świadczy to, że uważa się Polskę za kraj, który nie może być drugą Szwajcarią czy Norwegią - może być jedynie czyjąś kolonią lub województwem. Czyli o twoich poglądach.
                    • runny.babbit Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:20
                      Akurat tu jest prosta piłka, wystarczy porównać zamożność Norwegii, Szwajcarii i Polski. Popatrzeć ile Polska dostałam od UE, a ile wpłaciła. I wszystko jasne.
                      • dragona Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:33
                        runny.babbit napisał(a):

> Akurat tu jest prosta piłka, wystarczy porównać zamożność Norwegii, Szwajcarii
                        > i Polski.

Może mylisz skutek z przyczyną. Tak czy inaczej nawet nie dopuszczasz myśli, że Polska mogłaby być drugą Szwajcarią czy Norwegią - to jest właśnie myślenie wprost z Rosji zawsze radzieckiej. A tymczasem mamy takie położenie, że przy odpowiedniej polityce zagranicznej moglibyśmy wiele ugrać. Dlatego zresztą rozmaite grupy interesów starają się Polsce odebrać jakąkolwiek państwowość i sprawczość.
                        • runny.babbit Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:39
                          Nie, to się nazywa realistyczne spojrzenie na świat. Nie mamy ani położenia geograficznego tych krajów, ani ich bogactw naturalnych, ani kapitału. Z czym do ludzi.
                        • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 14:05
                          Polska ma ropę? Ma tradycję niepodległości z trzymaniem największych banków?

Spójrz się na mapę i powiedz jaka jest alternatywa.

Jeżeli w ogóle mamy być kiedykolwiek "drugą" Norwegią i Szwajcarią to uda się to tylko w UE
                          • dragona Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 14:13
                            chococaffe napisała:

> Polska ma ropę? Ma tradycję niepodległości z trzymaniem największych banków?

No niedasię, absolutnie. Skazani jesteśmy na bycie czyimś terytorium zależnym - to właśnie jest bolszewickie myślenie.
                            • runny.babbit Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 14:40
                              To tak jakby ktoś liczył na rzeczowe argumenty...
                      • kokosowy15 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 17:09
                        Czy wiesz, z czego wynika zamoznosc Norwegii? Ropę naftowa i gaz zaczęto wydobywać dopiero pod koniec lat 60, po II WS był to kraj raczej ubogi ale polityka społeczna, podział zysków państwa na wszystkich obywateli, udział zabezpieczeń socjalnych na poziomie prawie 20% budżetu i ochrona przed rozwarstwienie dochodowym spowodowały, że to jeden z najbogatszych krajów świata i przyjazny dla mieszkańców. 1
                        • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 17:19
                          O Saami nie słyszałeś?
                        • runny.babbit Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 17:42
                          I co, uważasz że położenie geograficzne Norwegii nie miało żadnego wpływu na historię tego kraju, politykę i mentalność? Czy będziesz się wykłócał, że obfite złoża naturalne nic a nic nie wpłynęły na bogactwo tego kraju, bo jest to li i jedynie zasługa odpowiedniej polityki społecznej?
                          • kokosowy15 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 20:02
                            Położenie geograficzne było takie, że Norwegia była okupowana. Polityka równości, w tym ekonomicznej, prowadzona była przed rozpoczęciem eksploatacji ropy i gazu, a przedsiębiorstwa nafrowe były państwowe lub sterowane przez państwo, trochę jak czebole koreańskie. Znasz przykłady, gdzie bogactwa naturalne kraju nie mają żadnego wpływu na dobrobyt obywatela, a służą wyłącznie bogaceniu się elity, krajowej lub zagranicznej? Taka jest np Ameryka Południowa.
                            • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 20:07
                              Ale wiesz, że nie było równości? Że była (jest) dyskryminacja obywateli drugiej kategorii (Sami) (to tylko jedn przykład)
                            • runny.babbit Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 20:44
                              Nadal nie widzę punktów stycznych Polska - Norwegia, które umożliwiałyby snucie mrzonek o byciu drugą Szwajcarią czy Norwegia właśnie.
                        • mysiulek08 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 20:13
                          i cholernie dewastujacy srodowisko, najlepiej z dala od siebie
                        • evening.vibes Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 20:19
                          kokosowy15 napisał(a):
                          > Czy wiesz, z czego wynika zamoznosc Norwegii? Ropę naftowa i gaz zaczęto wydoby
                          > wać dopiero pod koniec lat 60, po II WS był to kraj raczej ubogi ale polityka s
                          > połeczna, podział zysków państwa na wszystkich obywateli, udział zabezpieczeń s
                          > ocjalnych na poziomie prawie 20% budżetu i ochrona przed rozwarstwienie dochodo
                          > wym spowodowały, że to jeden z najbogatszych krajów świata i przyjazny dla mies
                          > zkańców.

Maja zyski z ropy to mają co dzielić dziadku.
                          • kokosowy15 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 20:51
                            Jak zwykle - trudności że zrozumieniem, smarkaczu.
                • borsuczyca.klusek Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:11
                  chococaffe napisała:

> nie każdego. (tzn piszę o sobie)
                  >

No ale popatrz tak na spokojnie. Dziewczyna napisała, że boi się biedy i może rzeczywiście źle wskazała źródło problemu, ale tu właśnie by było pole do merytorycznej dyskusji. Natomiast w odpowiedzi od razu na dzień dobry dostała kilkanaście razy onucą w twarz plus urocze teksty, że ma wypieprzać na Białoruś. To jest dyskusja? To są riposty?

• runny.babbit Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:15
                    Ale jak na spokojnie poczytasz wątek, to akurat chococaffe odpisywała bez wyzwisk.
                    • moni_485 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 18:30
                      A ruski troll to nie wyzwisko?
                      • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 19:04
                        Gdzie tak napisałam?
        • moni_485 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 12:13
          <Powtarzanie kłamstw trolli też jest trollowaniem>

A ty zamiast zacząć odbijać się od dna, wzięłaś łopatę i kopiesz głębiej.
      • ritual2019 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 07:16
        Przeciez to standardowe wypowiedzi na tym forum. W wiekszosci watkow odpowiedzi sa przewidywalne od ruskich onuc bo idz na terapie oraz oczywiscie a w uk... wstawic dowolne bez zwiazku z tematem watku.
      • topcia78 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 12:07
        Dlatego większość, która podziela jej zdanie tu nie pisze bo i po co kopać sie z koniem? Żadna emama stąd jak mniemam nie jest ta ELYTĄ , która zmienia świat pod siebie więc wystarczy poczekać, jak docisną to zmienią zdanie.
        • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 12:19
          Ale jakie jej zdanie? To, że EU jest wszystkiemu winna? Nie, własnie o tym rozmawiamy i jakoś brak argumentów za tą tezą.
          • topcia78 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 13:48
            Odpowiada w pierwszym zdaniu posta, że boi się ze UE tak nas dognie wszystkimi nakazami, że zwyczajnie czeka ją bieda z nędzą. I ja się z tym w 100% zgadzam. Banda oszołomów chce nas puścić z torbami pod przykrywką ekologii.
            • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 14:03
              UE to my a nie oni.
              • moni_485 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 06:33
                Jasne. Szkoda tylko, że nie masz nic do gadania. Musisz robić co ci każą.
            • evening.vibes Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 20:16
              topcia78 napisała:
              > Odpowiada w pierwszym zdaniu posta, że boi się ze UE tak nas dognie wszystkimi
              > nakazami, że zwyczajnie czeka ją bieda z nędzą. I ja się z tym w 100% zgadzam.

Od 20 lat jesteśmy w UE ze wszystkimi zakazami i nakazami i co? Coraz bogatsi.

A tu Putin napada Ukrainę i nagle się 'boicie'? Aha... aha...
      • quilte Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 16:21
        No cóż, po napisaniu startera w tonie "zła UE" forumka pavia nie podjęła dyskusji o swoich obawach. Przypadek?
        • al_sahra Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 16:56
          quilte napisała:

> No cóż, po napisaniu startera w tonie "zła UE" forumka pavia nie podjęła dyskus
          > ji o swoich obawach. Przypadek?

Nie znam motywacji forumki Pavii, ale wiem po sobie (a jestem pewna siebie i pyskata), że odechciałoby mi się kontynuowania dyskusji po kilku pierwszych odpowiedziach na wyjściowy post w tym wątku.
          • anorektycznazdzira Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 05:55
            na głupie pytanie zazwyczaj dostaje się na tym samym poziomie odpowiedzi
            • moni_485 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 06:34
              Podobno nie ma głupich pytań, za to są głupie odpowiedzi.
              • anorektycznazdzira Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 06:39
                to taka sama prawda jak z tym, że nie ma małych penisów
              • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 07:06
                To jak tam z twoją odpowiedzią na moje pytanie?smile
        • borsuczyca.klusek Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 17:08
          quilte napisała:

> No cóż, po napisaniu startera w tonie "zła UE" forumka pavia nie podjęła dyskus
          > ji o swoich obawach. Przypadek?

Ale jaką dyskusję miała podejmować skoro została kilkanaście razy nazwana ruskim trollem?
        • pavia Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 17:57
          Wyjaśniłam dziś rano swój post startowy. Nie wiem, co jeszcze miałabym napisać? Że premier mówi, że mamy stan przedwojenny? Że zaczynam myśleć, jak można się zabezpieczyć? Że zamykają Turów, a Bełchatów zamkną do 2030? A elektrownia jądrowa nie zostanie wybudowana. Przypadek?
          • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 18:06
            Co jest/nie jest przypadkiem?

p.s. daj link do tej wypowiedzi ze stanem "przedwojennym" - nie bardzo rozumiem
            • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 18:10
              znalazłam. Ale dalej nie wiem co to ma wspólnego z UE. Raczej z Rosją/Putinem. Myślisz, że jeżeli Polska wyszłaby z UE to niebezpieczeństwo wojny się zmniejszy? Czy ryzyko dla PL byłoby większe czy mniejsze?

• chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 18:12
                szostkiewicz.blog.polityka.pl/2024/03/09/czas-jak-przed-wojna/
            • niemcyy Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 20:55
              chococaffe napisała:

> p.s. daj link do tej wypowiedzi ze stanem "przedwojennym" - nie bardzo rozumiem

Nie chce mi się szukać, ale faktycznie wrzucił coś takiego na twittera.
              Ale wymienianie ruskiego ataku na jednym wydechu z niedobrymi propozycjami UE to niestety domena ruskiej propagandy, jak zwał, tak zwał (ruski troll czy papież- jeden pies).
          • runny.babbit Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 18:08
            Zdecydowanie zrób sobie przerwę od mediów. To nie jest złośliwa rada.
          • anorektycznazdzira Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 05:58
            A co jest niesamowitego w tym, że starą i zdezelowaną elektrownię postawioną w samym środku niczego i z wyczerpującym się złożem węgla fatalnej jakości po prawie 50 latach wreszcie się zamyka?!
            Jak nie jesteś trollem jak twierdzisz, to masz zerową wiedzę w temacie i dużą potrzebę histerii.
            • moni_485 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 06:38
              Dla ludzi którzy tam pracują oraz dla ludzi z firm współpracujących z elektrownią ma. Wszystkie znaki na niebie i ziemi oraz w coraz bardziej zautomatyzowanym świecie wskazują, że idzie bezrobocie.
            • pavia Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 06:38
              Z racji obowiązków służbowych jeżdżę do Bełchatowa i o ile pole Bełchatów jest wyczerpane, pole Szczerców ma pozwolenie na wydobycie i zawody do 2945. Elektrownia cały czas jest modernizowana. Koszt 1 kWh z Bełchatowa to 20 gr.
              • anorektycznazdzira Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 06:43
                Pole Szczerców ma kilkanaście (jeśli nie kilkadziesiąt) technicznych problemów które powodują, że energia na węglu z tego pola nie ma szans i nawet się nie otrze o 20 gr, więc z łaski swoje nie konfabuluj. Mam akurat więcej niż trochę związków z Bełchatowem a w kopalni i elektrowni pracują bliskie mi osoby i te z racji obowiązków służbowych są, widzisz, mocno w temacie.
                • pavia Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 06:56
                  Pani cały czas próbuje mnie obrażać.
                  • anorektycznazdzira Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 07:06
                    Ciebie obraża, że się na czymś nie znasz? To poznaj.
                    oko.press/elektrownia-belchatow-siega-po-gorszy-wegiel-bedzie-jeszcze-bardziej-truc-rtecia-raport
                    Wersja popularnonaukowa, skoro "jeździsz do Bełchatowa służbowo" (zakładam, że do Elektrowni a nie z towarem na ryneczek?) to powinnaś wiedzieć, że w zakładzie mają znacznie grubsze raporty.
                    • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 07:23
                      Dzięki za ten artykuł
                    • pavia Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 07:35
                      Pani jest niemiła, po prostu.
                    • pavia Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 07:42
                      Do Bełchatowa jeżdżę w zupełnie innym celu niż kopalnia czy elektrownia. Przytoczony przez Panią artykuł to nie jest praca naukowa, to felieton napisany przez fundację podoba do tych, które ratują skrzek żaby. Zresztą, to tylko jeden wybiórczy przykład. Uważa Pani, że zamiast węgla postawią tam SMRy zamiast kotłów na węgiel? Wątpię, jeśli postawią to za 15 lat... A skąd weźmie się prąd dla 40% odbiorców?
                    • pavia Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 07:46
                      Wydaje mi się, że niejaka pani Bojakowska z PiGu zajmowała się analizą składu polskich węgli. I opierać raczej trzeba się na pracach publikowanych w czasopismach recenzowanych, z odpowiednim IF, niekoniecznie z punktami MNiSW 😏
                      • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 07:52
                        Poproszę o linki do tych prac.
                      • anorektycznazdzira Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 18:48
                        "opierać raczej trzeba się na pracach publikowanych w czasopismach recenzowanych, z odpowiednim IF"
                        wspaniały pomysł!
                        Poproszę link to takich artykułów dokumentujących wysoką jakość i czystość węgla idącego do Elektrowni Bełchatów, korzyści zdrowotne z wdychania jej spalin, a także wysoką opłacalność ekonomiczną tamtejszych złóż.
                        • pavia Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 07:35
                          Nigdzie tak nie napisałam, natomiast po analizie składu węgla i nowoczesnych technologiach zastosowanej w elektrowniach, zawartość pierwiastków potencjalnie toksycznych jest znikoma. pani bardzo lubi przekrecac fakty, przy czym jest bardzo napastliwa. Ja względem Pani ani żadnej innej osoby, nie użyłam żadnego epitetu. Pani, gdyby mogła, naplułby mi w twarz przez monitor.

To link do publikacji dotyczącej zawartości pierw. śladowych w polskich węglach link.springer.com/article/10.1007/BF02162049
                          • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 07:49
                            Artykuł z 1987 roku dostępny tylko dla uprawnionych i nawet nie wiemy czy tam jest mowa o Bełchatowie, itd?
                          • anorektycznazdzira Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 10:02
                            "Pani, gdyby mogła, naplułby mi w twarz przez monitor."
                            dziewczyno, masz naprawdę problem, wyobraźnia cię wyprzedza o kilka długości
                            i wszędzie cię atakują: unia chce żebyś walczyła o skórkę od chleba a ludzie na forum plują przez monitory
                            • dragona Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 10:17

> i wszędzie cię atakują: unia chce żebyś walczyła o skórkę od chleba a ludzie na
                              > forum plują przez monitory

Mimo wszystko poczucie zagrożenia spowodowane zapowiadanymi podwyżkami i dodatkowymi podatkami jest bardziej racjonalne niż strach przed np. patriarchatem.
                              • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 10:34
                                Poczucie zagrożenia jest dlatego, że się ustawicznie straszy. Straszycie ludzie. i tyle. i eot. do ciebie
      • evening.vibes Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 20:12
        al_sahra napisał(a):
        > Czyli te kilkanaście lat na forum
        > kryła się jako sleeper, a teraz pokazała prawdziwą twarz?

Nie - jest po prostu pożyteczną idiotką klepiącą ruską propagandę. Być może z powodu małego rozumka, może się pogubiła - kto wie?
        • al_sahra Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 13.03.24, 21:50
          evening.vibes napisała:

> Nie - jest po prostu pożyteczną idiotką klepiącą ruską propagandę. Być może z p
          > owodu małego rozumka, może się pogubiła - kto wie?

I nie można było napisać: “Powtarzasz rosyjską propagandę, oni chcą żebyśmy się bali i obwiniali UE. W rzeczywistości UE przyczyniła się do tego, że w Polsce urósł dobrobyt, oto fakty na poparcie tego stwierdzenia,” etc, etc?

Po sprawiedliwości, kilka osób napisało coś w ten deseń (w tym o dziwo takie nicki, które z innych powodów mam zaznaczone jako trolle), ale inne bez namysłu przystąpiły do ataku. Jaki to ma cel, poza zaśmiecaniem przestrzeni publicznej przeznaczonej na dyskusję?

Na marginesie: “rozumku”, nie “rozumka”.
          • anorektycznazdzira Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 06:01
            W kontekście TREŚCI startera, to dyskusja jest gdzie? Jakie pytanie, takie odpowiedzi. Pytanie koło dyskusji i merytoryki nawet nie stało, pretensje, że nie wywołało dyskusji tylko odpowiedzi na adekwatnym poziomie są... no stamtąd skąd są. tongue_out
            • al_sahra Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 07:07

> Pytanie koło dyskusji i merytoryki nawet nie stało, pretensje, że nie w
              > ywołało dyskusji tylko odpowiedzi na adekwatnym poziomie są... no stamtąd skąd
              > są. tongue_out

Jednak jakaś dyskusja się wyżej nawiązała i nawet się dołączyłaś, szkoda tylko, że pozostałe swoje wpisy poświęciłaś na ”odpowiedzi na adekwatnym poziomie”.

Nie na każdy post trzeba reagować. Jeśli nie potrafisz odpowiedzieć w inteligentny i merytoryczny sposób, to możesz się powstrzymać od odpowiedzi w ogóle. Natomiast pyskówka w stylu “wyjedź na Białoruś” jest właśnie zaśmiecaniem publicznej przestrzeni.
              • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 07:17
                Pozwolę sobie się nie zgodzić tak do konca. Ten teren już jest zaśmiecony i zwykle nie przez osoby, które piszą 'wyjedź na Białorus itd". Wiesz raz, dwa, trzy ktoś się powstrzymuje - potem czasami nie. Po prostu to forum nie ma moderacji, która blokowałaby trolle oczywiste i takie są efekty.
                • pavia Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 07:28
                  Uważa Pani że jestem trollem? Gdybym napisała w innej kolejności, najpierw ze boję się wojny, a potem biedy związanej z wprowadzeniem zielonego ładu- to tak byłoby lepiej w odbiorze? Ale problem jest ten sam, że Europa, podobnie jak starożytny Rzym, chyli się ku upadkowi i biedzie. I może Panie obecne tutaj nie odczują tego tak, jak szarży ludzie. Ostatnio mój dyrektor o takich ludziach z najniższą krajową wyraził się "doły". Wg. Pani doły sobie poradzą z rosnącymi kosztami, niezależnie od ich przyczyny?
                  • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 07:30
                    pavia - czytałaś zalinkowany artykuł o Bełchatowie?
              • anorektycznazdzira Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 18:41
                "Nie na każdy post trzeba reagować."
                No więc zwróć uwagę, że na posty wpisujące się w narrację moskiewską trzeba reagować. Nie ma znaczenia czy to post trolla czy pożytecznej idiotki. Na szczęście poza Tobą są i takie osoby, które to rozumieją.
                • al_sahra Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 14.03.24, 20:09

> No więc zwróć uwagę, że na posty wpisujące się w narrację moskiewską trzeba rea
                  > gować. Nie ma znaczenia czy to post trolla czy pożytecznej idiotki. Na szczęści
                  > e poza Tobą są i takie osoby, które to rozumieją.

To brzmi tak podniośle, że ktoś nawet mógłby uwierzyć, jak to wdając się w pyskówki dokonujesz patriotycznego aktu, a nie po prostu rozładowujesz swoją agresję.

Próbowałaś być tu na posterunku przez całą dobę, żeby reagować na każdy antyszczepionkowy post czy wzmiankę o “plandemii”? Odpowiadasz na wszystkie wpisy niechętne Ukrainie i uchodźcom? Na wszystkie wstawki Vivi o wakajkach i o tym, że dopóki milionerzy mają Ferrari, a Chiny produkują chłam, to w Europie nie trzeba oszczędzać energii? Na każdy post Dramatiki, niezależnie o czym, czy na posty Majenkir, kiedy mniej lub bardziej dyskretnie sugeruje, że Biden ma demencję?

To wszystko jest kremlowska narracja. Kremlowskie trolle potrafią nawet rozpętać dyskusję na dowolny temat, w której część z nich jest za, a druga część przeciw, bo ich celem jest także samo wzbudzanie konfrontacji i podbicie poziomu agresji w społeczeństwie.

Nie na wszystko da się zareagować (i zgadzam się z Choco powyżej, że przydałaby się lepsza moderacja, żeby blokować niektóre nicki), po drugie ważne jest jak się reaguje. Jeszcze raz: jeśli nie potrafisz spokojnie i merytorycznie wypunktować fałszywej narracji, to odpowiedzi w stylu “spieprzaj na Białoruś” są dokładnie tym, co kremlowskie trolle mają nadzieję wywołać. Jeśli tego nie rozumiesz, to Cię nie przekonam, podbijaj sobie dalej bębenka.
                  • anorektycznazdzira Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 05:33
                    Ale bzdury. Siedź sobie cicho nie wdając się w pyskówki, przekonana, że dokonujesz patriotycznego aktu bo ty niedajbuk nie podbijasz bębenka
                    a nieeee, czekaj... big_grin
                  • moni_485 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 06:26
                    <To brzmi tak podniośle, że ktoś nawet mógłby uwierzyć, jak to wdając się w pyskówki dokonujesz patriotycznego aktu, a nie po prostu rozładowujesz swoją agresję.>

Dokładnie tak jest.
                  • moni_485 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 06:42
                    <cryingi zgadzam się z Choco powyżej, że przydałaby się lepsza moderacja, żeby blokować niektóre nicki)>

Wystarczy nie reagować na wątki i wpisy ewidentnych trolli, wtedy same się wykruszą. To tak jak z wątkami i wpisami rikiego. Najbardziej oburzają się te, które w tych wątkach z wypiekami na twarzy udzielają się najbardziej i w co drugim wpisie nazywają go oblechem a wątek rozrasta się na 200 wpisów. Cała reszta, której nie pasuje narracja rikiego do wątku nie wchodzi.
                    • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 06:51
                      Wątki rikiego w większosci można ignorować. Wątki, które mają na celu wprowadzanie ludzi w błąd nie powinny być ignorowane.

Wiem, że zalęży ci, żeby albo twoje wpisy zostawić w spokoju albo doprowadzać do pyskówek - dlatego kłamiesz i robisz uniki kiedy padają konkretne pytania
                  • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 06:57
                    Zgadzam się, że jest dużo "dyskusji" typu "a ty masz krzywe nogi a ty jesteś ruskim trollem". Jednak często intuicja (i doświadczenie) nie myli forumek. Widać to m.in. po tym jak rozwinął się ten wątek, w tym wpisy autorki o Bełchatowie (ale nie tylko to)

I o ile jestem przeciwna stygmatyzacji typu "podkarpackie" czy "migranci" to nie byłabym taka ortodoksyjna kiedy chodzi o jednostki, zwłaszcza występujące anonimowo. (przy założeniu, że krytykujemy/atakujemy ich "poglądy" a nie jakieś cechy wrodzone czy poważne problemy itp)

• pavia Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 07:27
                      A co w moich poglądach o Bełchatowie wskazuje że jestem trollem?
                    • dragona Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 10:09
                      chococaffe napisała:

> I o ile jestem przeciwna stygmatyzacji typu "podkarpackie" czy "migranci" to ni
                      > e byłabym taka ortodoksyjna kiedy chodzi o jednostki, zwłaszcza występujące ano
                      > nimowo.

Czyli można napisać, jeśli intuicja komuś tak podpowiada, że jesteś wynajętym przez jakąś agencję PR trollem rozpowszechniającym określoną agendę, czy jednak to inna sytuacja?
                      • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 10:33
                        dramatiś - chyba można skoro wyzywasz i nikt twoich wpisó nie usuwa
                        • dragona Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 10:43
                          chococaffe napisała:

> dramatiś - chyba można skoro wyzywasz i nikt twoich wpisó nie usuwa

Po pierwsze nie jestem "dramatiś", wbrew twojej intuicji, po drugie - nie pytam czy można, tylko co ty uważasz. Zatem jak uważasz, można określić cię jako trolla, bo ktoś ma taka intuicję i na tej podstawie cię dyskredytować i prowokować hejt w twoim kierunku, czy to dotyczy tylko "ruskich" trolli, a jeśli tak, to dlaczego tylko ruskich?
                          • livia.kalina Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 16.03.24, 23:05
                            tak, dramatysia dawno nowego nicka nie zakładaławink
                        • moni_485 Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 16:17
                          Przez takie zachowania jak twoje chococaffe i paru innych forumek, to forum już nie jest takie jakie było. Bo dziewczyny boją się wyrazić swoje zdanie. Forumki odchodzą od momentu wybuchu wojny na Ukrainie i wyzywania tych które miały inne zdanie od ruskich onuc i krzyków klikajcie kosz, klikajcie kosz. Niektóre nawiedzone próbowały nawet szukać ruskich trolli na forum ESD. Coś chyba jest nie tak.
                          • chococaffe Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 21:28
                            I po co znowu kłamiesz?
                          • livia.kalina Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 16.03.24, 23:06
                            tak było, nie zmyślasz!
                  • dragona Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 15.03.24, 22:00
                    al_sahra napisał(a):

> To wszystko jest kremlowska narracja.

Jakiś socjolog, zamiast zajmować się trzydziestą piątą płcią, powinien zrobić analizę zbiorowej psychiki lewicowych liberałów silnych razem, którzy w absolutnie każdym przejawie jakiejkolwiek aktywności w sieci, która nie jest afirmacją mainstreamowego światopoglądu, widzą ruską agenturę. To jest absolutny fenomen zbiorowej psychozy i paranoi, przekraczający wszelkie foliarstwo znane ludzkości do tej pory, włączając w to płaskoziemców i wyznawców Jaszczurów z Kosmosu. Foliarstwo aktywowane do tego w momencie, gdy lewicowi liberałowie uzyskali jakąś władzę polityczną i powinni czuć sie odrobinę mniej sfrustrowani i bardziej bezpieczni, niż za straszliwego Kaczora, a jednak. To nie byłaby praca warta licencjatu, ale co najmniej profesury!
                  • livia.kalina Re: Wam chyba Bóg rozum odebrał 16.03.24, 23:11
                    "To wszystko jest kremlowska narracja. Kremlowskie trolle potrafią nawet rozpętać dyskusję na dowolny temat"
                    Tylko, że część tematów jak "plandemia" i antyszczepowe to tematy do utworzenia kanałów do dystrybucji właściwej propagandy, a część tematów, jak dezinformacja dotycząca wojny w Ukrainie, to już ta propaganda.

Ludzie piszą takie rzeczy z różnych powodów, bo są głupi i łyknęli propagandę albo mają problemy z głową jak dramatysia, albo faktycznie są opłacanymi trollami. Pierwszych i ostatnich warto demaskować. Środkowych raczej wygaszać i spuszczać kurtynę milczenia nad nieszczęściem ludzkim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka