Dodaj do ulubionych

Wątek z dobrą energią

19.03.24, 12:44
Dół i niechęć mnie dopadła. Zawodowo pod górę, rodzinnie pod górę, zdrowotnie tak sobie...
Dajcie coś pozytywnego!
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:04
      Jutro pierwszy dzień wiosny 😊🌺
      • bi_scotti Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 14:13
        No wiec ja potrzebuje jakichs konkretow w tej sprawie - sprawie First Day of Spring albowiem wszystkie moje kaledarze maja jak byk wydrukowane, ze to dzis - March 19/19 marca wink Napisane "Spring Begins" plus info, ze dzis tez Nowruz czyli Persian New Year smile Za tzw. moich czasow pierwszy dzien wiosny byl 21 marca & wtedy topilo sie Marzanne - kiedy/dlaczego sie tak porobilo, ze w tym roku to ma byc dzis?
        Well, moze wlasnie chodzi o te dobra energie na dzis smile Nawruz jest cool - bardzo fajne obchody/symbolika. Happy Nawruz & Happy Spring 2024! Cheers.
        • borsuczyca.klusek Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 14:57
          Kurczę nie wiem, u mnie to w ogóle śnieg od wczoraj pada, ale chciałam żeby było pozytywnie 🤷‍♀️
          • bi_scotti Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:25
            No takie info znalazlam - u nas (polnocna polkula) zaczyna sie dzis wiosna a u Mysiulka (poludniowa polkula) jesien, mojego czasu to bedzie w nocy 11:06 pm czyli w PL o 6:06 po poludniu - good news - czeka Was dzis piewszy wiosenny wieczor - how romantic smile Cheers.
        • volta2 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:52
          novruz bayram, zawsze z tej okazji mieliśmy dziesięć dni wolnego, nie wiem co cię zachwyca w tej symbolice, przecież jest tak samo zdobienie jajka, wysiewanie owsa, przygotowanie jakiegoś smacznego zwierzątka na stół, i skakanie przez ognisko. co tu jest dla ciebie niezywkłego, ten ogień czy coś jeszcze
          • bi_scotti Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:58
            Pomarancze w wodzie - the world in a bowl smile Super poetic! Cheers.
            • volta2 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 16:10
              a miało wyjść tak światowo...
              • bi_scotti Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 16:49
                He comes, a moon whose like the sky ne'er saw, awake or dreaming,
                Crowned with Eternal Flame no flood can lay.
                Lo, from the flagon of Thy Love, O Lord, my soul is swimming,
                And ruined all my body's house of clay!

Cheers.
    • heca7 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:13
      No nie wiem wink Ja dziś jestem z cyklu Ujowa Pani Domu tongue_out Poszukałam kilka dni temu przepisu na jakąś sałatkę z jajkami przepiórczymi. Znalazłam i stwierdziłam, że wypróbuję. Kupiłam jajka, inne składniki. Całość na majonezie koperkowym. I z godzinę temu zabrałam się do pracy. Ale przepis w laptopie, laptop pada więc zostawiłam go w pokoju na kablu. Co może się złego stać skoro w przepisie jest tylko 5 składników?! Poszłam, utarłam majonez z natką pietruszki. Coś mi w trakcie blender rzęził coraz głośniej. I śmierdział coraz bardziej metalicznie. Wreszcie padł. No ale majonez z pietruszką akurat zblendowany. No właśnie, z pietruszką sciana a miał być z koperkiem! Teraz nie mam blendera i nie mam majonezu koperkowego wink Właśnie siedzę w RTVEuro Agd i nie mogę się zdecydować, który na szybko kupić? Tysiąca przystawek absolutnie nie potrzebuję.
      Ten? www.euro.com.pl/blendery/bosch-clevermixx-msm2650b.bhtml
      Czy ten? www.euro.com.pl/blendery/braun-mq3035wh-sauce.bhtml
      • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:15
        Bralabym bosha
        • heca7 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:24
          O, a dlaczego akurat wolałabyś Bosha? Bo u mnie w domu zawsze był kult Brauna jeśli chodzi o kuchenne sprzęty tego typu wink I tak się biję z myślami. Różnica w cenie nie ma znaczenia.
          • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:27
            Bo nie lubię brauna, jakiś strasznie plastikowy mi się wydaje:p tak samo Moulinex.
            • heca7 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:32
              Ok, rzeczywiście bardziej plastikowo wygląda. I czarny by mi pasował do kuchni bo stałby na miejscu starego blendera.
          • kochamruskieileniwe Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:49
            nie poradzę, bom wierna braunowi. i tez jest czarna wersja..
      • danaide2.0 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 07:38
        Mam Boscha Ergomixx - te tanie blendery mają części, których nie można myć w zmywarce ani - uwaga - ręcznie. Powinno się je tylko przecierać szmatką z wodą.

Ke? XXI wiek, kosmos, internet, wojny, drony, chatGTP, a tanie blendery mają części, które rozpadają się pod wpływem wody z chemią kuchenną. Być może te za 5 stówek sobie radzą, ale dowiesz się dopiero z instrukcji, bo na pudełku nikt się takim brakiem osiągnięć nie chwali.

To powinno być karalne.

Wcześniej miałam Brauna, a kiedy części się rozpadały i kupowałam nowe, na wymianę, problem był podobny - części wirujące szybko się zasyfiały nie wiem nawet czym i chyba nie chcę wiedzieć. Więc to chyba problem systemowy.
        • danaide2.0 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 07:39
          Ups, miało być z dobrą energią!
        • heca7 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 08:35
          Dzięki smile Pierogi wspomniała o czarnym Braunie, obejrzałam i kupiłam.
          • briar_rose Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 10:45
            Jaka sałatka? Brzmi smacznie, można prosić o przepis? <3
            • heca7 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 12:32
              briar_rose napisał(a):

> Jaka sałatka? Brzmi smacznie, można prosić o przepis? <3

Taka smile
              www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/jajka_przepiorcze/przepis.html
        • mandre_polo Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 11:28
          Zgadzam się. Porażka a tyle się mówi o ekologii. Kupiłam blender ze stalowymi końcówkami bo lepsze niż jakieś inne i okazało się że stal wsadzona w plastik i doszło do wykruszenia
    • jkl13 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:16
      Proszę, właśnie wróciłam z wagarów pracowych wink
      • heca7 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:25
        Takie wagary to ja rozumiem wink
      • anilorak174 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:27
        Poszłabym na taki spacer. Zazdroszczę.
        • kochamruskieileniwe Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:50
          może jutro pójdziesz. Rolnicy zapowiadają dzień wolny od pracy suspicious
          • anilorak174 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 14:06
            Nie ma szans.
    • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:16
      Pozytywnie, to wyszło dziś słońce na całą godzinę! 😁
    • daniela34 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:30
      Prosz...mam dla ciebie róże. Z cukrem a cukier jak wiadomo daje energię i krzepi
      • anilorak174 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:42
        😘
      • melisananosferatu Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:54
        Piekne!
        • daniela34 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 16:09
          Dziękuję. Wymarzyłam sobie spóźnioną imprezę urodzinową z motywem kwiatowym, więc testuję na potęgę wszystkie instagramowe i pinterestowe patenty na kwiatki do jedzenia.
    • kocynder Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:31
      Niestety, mogę tylko "dobić"... Pogoda do niczego, zimno i porywisty wiatr. Przez głąbów, którzy "zapomnieli" dostarczyć materiały - dwie godziny siedzenia i gapienia się w ścianę (do roboty nic, a wyjść nie można, bo głąby w każdej chwili mogą dostarczyć)... W związku z tym wiadomo, że trzeba będzie nadgodziny, i co z tego, że płatne...
      • kocynder Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 20:58
        To się poprawiam z pesymizmu: ze złości na opóźnienie spowodowane przez głąby robotę "na dziś" zrobiłam dużo szybciej i w efekcie prawie zupełnie nadrobiłam opóźnienie. big_grin A w domu po powrocie z pracy czekała na mnie ulubiona zapiekanka i niespodzianka w postaci paczki z książkami, przysłanej przez kumpelę! Teraz kawa, książka i rewelacyjny serniczek. smile Trudno, nie będę miała idealnej figury na wiosnę... wink
    • afro.ninja Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:34
      Chcę kupić wirówkę do sałaty. Warto?! Nie lubię suszyć sałaty, ale i nie jadam jej zbyt często.
      • mayaalex Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:43
        Jak masz miejsce to tak, warto.
      • konsta-is-me Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:41
        Jeśli jadasz 2 razy do roku,to według mnie nie -tylko zajmie miejsce.Susze zawiniętą w ścierkę i robię "helikopterek".
    • shellyanna Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:42
      Wczoraj byłam na sesji pewnej szarlatańskiej nieco metody i czuje się przepełniona dobra energia i miłością. Tak tą energia emanuje, ze mi tel padł.
      Na szczęście kiedy opuściłam dom, mężowi udało sie tel reanimować.

To nie pierwszy raz, kiedy sprzęty ulegają dziwnym awariom w związku z moimi emocjami.

Najbardziej spektakularne było zwarcie w ekspresie do kawy i kompie meza tuż po moim ataku furii i złorzeczenia na kompa 😁

Po kilku godzinach awarie samoczynnie sie naprawiały.

Tak, że tego… mam tę moooooc 😜
      • alpepe Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:10
        Ja z tego powodu sobie nakładałam kaganiec na złość na byłego męża, bo inaczej stale coś złego się przytrafiało.
      • beneficia Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 19:25
        Lepiej napisz jaka to metoda i na co 🙂
        • shellyanna Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 15:56
          Access bars 😉
    • mayaalex Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:42
      Prosze bardzo: moje hortensje na tarasie nie tylko wypuscily juz mnostwo nowych listkow ale nawet maja zawiazki kwiatow. Poza jedna, ktora chyba zle obcielam i ktora chyba w tym roku nie bedzie kwitnac. To akurat ta najbardziej wypasiona, z centrum ogrodniczego, pozostale 3 to mialy byc takie jednorazowki z marketu - a tu prosze, one akurat wspolpracuja smile
      I u nas juz bardzo czuc wiosne, chociaz nie jest jakos super cieplo.
      Trzymaj sie!
      • asia.sthm Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 13:56
        Ja zaś zapragnęłam tego kwiatka właśnie do podnoszenia mi energii. Już zdjęcie pomaga, popatrzcie.
        • majenkirr Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 14:02
          Co to jest?
        • anilorak174 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 14:07
          Cudny! Co to jest?
        • qwirkle Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 14:25
          asia.sthm napisała:

> Ja zaś zapragnęłam tego kwiatka właśnie do podnoszenia mi energii. Już zdjęcie
          > pomaga, popatrzcie

Erythrina vespertilio
          • asia.sthm Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 14:41
            > Erythrina vespertilio

No wlasnie, dzieki. Nie wiem dlaczego wkleilo mi sie bez nazwy. Nazwa konieczna przeciez.
            Ciekawe czy sa gdzies do kupienia tak od zaraz, pragnienia trzeba sobie zaspokajac big_grin
          • majenkirr Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:04

> > Ja zaś zapragnęłam tego kwiatka właśnie do podnoszenia mi energii.

Imo każdy kwiatek, nawet najbardziej pospolity, się do tego nada wink.
            • majenkirr Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:23
              Mnie cieszą moje kwitnące fiołki 😌. Storczyki mi wszystkie przekwitły, akurat na Wielkanoc, jest więc powód, żeby kupić następny 😉.
              • panna_lila Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 10:31
                co robisz, że Ci kwitną? mój kwitł bardzo długo, a teraz ma jakiś postój, ale może to normalne, ze musi odpoczać
                • majenkirr Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 20:21
                  Nic. Ten biały ma kwiatki praktycznie na okrągło.
            • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:33
              A tak jeszcze w sprawie kwiatków, ktoś się zna na zielistkach ( Eliszka?) i możei powiedzieć, dlaczego z dwóch traktowanych tak samo, z tej samej matki i stojących obok siebie jedna jest pięknie zielona a druga blada jak trup? 🤔
              • eliszka25 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 17:29
                Znawczynią nie jestem, ale czy te zielistki były posadzone jednocześnie? W sensie w doniczkach jest ta sama ziemia z tego samego worka? Bo mnie padły wszystkie zielistki posadzone na jesieni 2022. Po sprawdzeniu wszystkich możliwych opcji doszłam do wniosku, że winna jest ziemia. Teoretycznie taka sama jak zawsze, ale musiała mi się trafić jakaś trefna.
                • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 17:44
                  Tak, wszystko tak samo! Tego samego dnia sadzone.
                  • eliszka25 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 17:50
                    To nie wiem. A może jedną kot sobie upodobał i do niej nasikał albo coś?
                    • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 10:36
                      Nie no, nie przeszloby to niezauważone, bo one są jeszcze małe a nie sądzę, żeby kot miał tak dobry celownik żeby nasikać tylko do tej małej doniczki i nie nalać przy tym na wszystko wokół:p
        • igge Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:32
          Przepiękny. Rośliny zawsze dają dobrą energię.
          Ale jeden z moich kotów, florystka zakichana, na pewno by się takim kuszącym okazem zabawiał.
          U mnie niestety ten kwiat nie przeżyłby. Bez szans.
          • asia.sthm Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 16:12
            > U mnie niestety ten kwiat nie przeżyłby.
            > Bez szans.

Bo to kwiatek wariat, taki bardziej do śmiechu i na rachityka wyglàda. Kota nie potrzeba żeby mu się coś nie spodobało w otoczeniu.
            No, budzi uczucia więc i kot by mu podarował.
            • igge Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 17:01
              Muszę fotkę przyjaciółce pokazać. Jest dumną posiadaczką dziesiątek kwiatów tzn roślin doniczkowych i nie ma kotów.
    • szadoki22 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 14:09
      n
    • hanusinamama Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 14:53
      Moja młodsza chora...ale przyszły akurat dzisiaj 2 komiksy o Wiesławie. Dziecior siedzi i czyta zachwycony.
      Starsza dostała na urodziny LightFall -2 tomy. Polecam tyż.
      • eglantine Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 07:26
        O, Lightfall jest super. Moja dostała pod choinkę. Stara baba jestem, a przeczytałam z przyjemnością. Teraz czekamy na trzeci tom, po angielsku ma się ukazać już w kwietniu. A z ostatnich komiksowych zdobyczy to wyszedł wreszcie ostatni Amulet.
    • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:02
      Mój pies czeka aż mu rzucę kijek 😅😅
      • majenkirr Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:05
        Hehe, chyba się przeliczył z siłami wink.

Ja dzisiaj raczej nie pójdę, bo wiatr straszny u nas sad.
        • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:09
          Z moimi na pewno 😅
      • melisananosferatu Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:55
        Kocham te psy! Sa takie madre!
        • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:58
          Taa, właśnie widać jaki geniusz :pv
          • melisananosferatu Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 16:00
            No co chcesz?! One sa madre, to pies pasterski, tak?
            • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 16:07
              No, I myśli, że jestem w stanie rzucić drzewem:p
          • black.emma Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 16:21
            To nie jego wina, że jesteś taki słabeusz! On w ciebie wierzy :p
            • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 16:24
              Muszę trochę podkoksować żeby go nie zawieść 😅
              • babcia47 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 12:48
                Moze idźcie gdzieś w okolice budowy, tylko wytłumaczyć najpierw by brał deski heblowane. Moja wilczyca wynosiła takie od szalunków.
                • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 12:52
                  U mnie okolice budowy są ogrodzone i monitorowane, trudno tam sobie ot tak wejść:p
                  • babcia47 Re: Wątek z dobrą energią 21.03.24, 03:35
                    Oj tam moja 1,5 metrowe ogrodzenie przechodzila jednym susem bo dla wilków rekord z lat 80tych wynosił ponad 5m. To twoj tez da radę. Rejestracji na sobie nie ma to co komu po monitoringu ? ;P
                    • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 21.03.24, 09:49
                      No dobrze, ale właściwie po cholerę mi szalunki z budowy, skoro mój dom już stoi od ponad stu lat i nie trzeba go budować od nowa? :p
                      • kochamruskieileniwe Re: Wątek z dobrą energią 21.03.24, 11:44
                        bo ja wiem? Może córka zechce w ogrodzie... https://mintmag.pl/wp-content/uploads/2017/05/3-tile-1021x580-1.jpg
                        • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 21.03.24, 12:07
                          Do tego celu, to ja mam całe tony własnego drewna ( zdjęlismy całą masę kartongipsu, zostały belki i listwy ze stelaży, dobre i szkoda wyżucic:p) i nie obrazilabym się, gdyby ktoś wysłał psa, żeby trochę sobie ukradł 🤣
                          • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 21.03.24, 12:07
                            Rz* !
                            😐
      • homohominilupus Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 16:05
        Patyczek 😆🤩
    • igge Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:12
      Pozdrawiam i ściskam, dół i niechęć a kysz.

Mnie kot atakuje swoim mruczącym jak kosiarka nocnym szczęściem na mnie. Nie wpuszczam więc psa do łóżka choć taki miałam niegrzeczny plan. Pies zostaje w kennelu.
      Zerwij sobie bazi. Wczoraj dostałam od przyjaciółki pęk, rozweselające są choć na niby bo to nie bazie tylko pąki.
      Pozytywne jest też to, że zauważyłam w porę wielkiego odyńca wysiadając przed domem przyjaciół i dał się jakoś ( choć skubany bez strachu, nie bał się, ja bardziej) powoli odgonić trąbieniem.
      • igge Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:17
        Jeszcze kilka obrazków na poprawę nastroju. Może znajdziesz chwilę na oderwanie się od stresującej aktualnie codzienności i do jakiegoś muzeum/ galerii wpadniesz na godzinkę?
        Albo na koncert. Albo kawa chałwa turecka i mięciutki fotel z muzyką.
        Z tych załączonych obrazów najbardziej lubię Wojtkiewicza. Jego obrazy to czysta poezja. Ruszczyc, drugi ulubiony i jego chmurne niebo szalone - nie zmieścił mi się.
        • igge Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:28
          Last but not least wink wierszyk dla Ciebie. Mega rozweselające nie jestwink Po wiosenne beztroskie i rzeczywiście dodające siły i młodości wiersze - siegnęłabym po WIERZYŃSKIEGO. Jego wiersze muszą podnieść Cię na duchu autorko. Niezawodne są.

Tego poniżej autor to Konrad Wojtyła.

Szukanie

Nie znajdziesz tu nic dobrego,
          tylko wiązki światła ciemne;
          związki myśli – łzę, dławicę
          mgławic, co sennie zakrywa
          fantomy i dziwactwa zdarzeń.

Wymaż więc to, co jawi się
          jeszcze – żeby nie mogło być
          powiedziane, że mi daleko
          do ciebie. I żeby nie było,
          że tobie do mnie głęboko
          aż nadto.
    • qwirkle Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:28
      Wiesz co? usmaż sobie na maśle duży plaster dobrej wołowiny. Taki co najmniej 30 deko. I zjedz z surówką i/lub z frytkami.
      • igge Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:33
        Kradnę ten pomysł na jakąś swoją przyszłą chandrę.
        Białko zamiast cukru.
        • qwirkle Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 17:56
          Wypatrzyłam na jakiejś rolce na Fejsie. Polecam, sprawdziłam w zeszłym tygodniu. Działa, i to jak!
          Zjesz trochę (oksymoron!) a zadowolenie do południa dnia kolejnego. 😁
    • melisananosferatu Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:53
      Oesu, mam to samo. Wszystko nie tak, czuje sie I wygladam ujowo. Z dzieckiem sie nie dogaduje, z mezem niby tak bo on jest kochany ale ilez mozna znosic gderajaca babe. Wiosna pelna para a mnie nic nie cieszy. ALE prosze! Tak pieknie mi dzis pachnialo kolo biblioteki. A! Skasowalam empik go i zalozylam legimi. To mnie lekko cieszy. I przyszedl discovery set perfum.
    • melisananosferatu Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 15:58
      Dostalam chorobowe do konca tygodnia, dzis mialam wolne wiec na 3 dni i teraz dumam czy isc do pracy czy wykorzystac na nicnierobienie. Chora wybitnie nie jestem, raczej zmeczona, chorobowe wyprosilam patrzac panu doktorowi w oczy I mysle czy wyslac szefowi maila czy dzielnie isc jak na dorosla przystalo.
      • black.emma Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 16:25
        Odpocząć 😉
        • melisananosferatu Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 17:51
          Kusisz!
          • qwirkle Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 17:53
            Zdecydowanie odpocząć.
      • mayaalex Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 19:02
        chyba zartujesz, oczywiscie ze odpoczac!
      • babcia47 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 12:52
        Zmęczenie wiosenne trzeba odespać wiec odpocząć
    • piataziuta Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 16:16
      Wiosna idzie. :p
      Pąki na drzewach so.
      Słońce dzisiaj przez chwilę świeciło.

Nic więcej ci nie dam, bo nie mam. :p
    • andaba Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 16:22
      Wiosna, mówisz...
      • piataziuta Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 16:24
        Pąki na drzewach są!
        U mnie wczoraj też padało białe gówno, no ale to się wiosną przecież zdarza.
      • anorektycznazdzira Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 19:24
        boszzzz, jakie ptaki! <3<3<3
      • beneficia Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 19:30
        A we Wrocławiu już kwiaty na drzewach smile
        • pade Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 08:47
          Dokładnie. U mnie już wszystko w ogrodzie ma pąki, morela przekwita, śliwy wiśniowe całe w różowych kwiatach. Pigwowiec, porzeczki i część malin mają już liście. Bez ma napęczniałe pąki. A ja chodzę po ogrodzie i zastanawiam się czy to jest normalne? Wydaje mi się, że to dość wcześnie.
          • andaba Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 08:50
            Za wcześnie. Robię dużo zdjęć, więc mogę sprawdzić, co kiedy kwitło i w tym roku nawet miesiąc wcześniej. Luty był jak kwiecień, marzec jest jak marzec, kwiecień ma być zimny. Nie wróżę urodzaju, zwłaszcza jak chodzi o owoce.
            • pade Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 09:04
              Czyli dobrze myślę, że za wcześnie. Tak to wszystko wygląda, jakby za dwa tygodnie miało buchnąć zielenią po całości. A może nawet wcześniej.
              Aaa, dwa tygodnie temu widziałam magnolię u sąsiadów z rozwartymi pąkami. Muszę zajrzeć czy już czasem nie rozkwitła. Szok.
      • bramstenga Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 13:08
        Niezłe towarzystwo, 5 gatunków big_grin
    • piataziuta Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 16:25
      A kto ma ochotę się położyć i już nie wstawać?!
      PALEC DO BUDKI!
      • melisananosferatu Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 16:45
        Zaczyna mnie to juz martwic , Ziuta. Najpierw mnie sie ten sam brzuch podoba, co tobie, teraz mnie sie nie chce tak samo wstawac, jak tobie.
        • piataziuta Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 18:58
          big_grin
          A kysz siło nieczysta!
          Nie martw się, zaraz jakiejś kobiecie pojadę i Ci przejdzie. ;p

A wstałaś?
          Bo ja wstałam, ale znowu siadłam. :p

• melisananosferatu Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 19:15
            Wstalam na 1h na spacer z bombelina a teraz siedze i dumam nad tym chorobowym. Nosferat wrocil z pracy, naobiecywal cuda wianki, zjadl risotto, wypil kawe i zastalam go drzemiacego w fotelu😀
          • melisananosferatu Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 19:17
            A bombelina znow narobila mi siary bo przechodzilysmy kolo silki, drzwi otwarte, kobiety cwicza a ona 'keep up the good work, ladies!'😀😀😀
            • piataziuta Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 19:22
              big_grin
    • asia_i_p Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 17:45
      Takie już są.

To co prawda zdjęcie z innego roku, ale dokładnie takie wyszły z powrotem i są na trawnikach (w lesie jeszcze nie).
      • igge Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 21:58
        Te fiołki to ja sobie pobrałamsmile.
        U nas jeszcze zdecydowanie nie ma.

A ja wieczorem słuchając fajnej muzyki w dwójce zaliczyłam znienacka spadek nastroju...I...Kot mi pomógł. Serio.
        Sama w domu jestem, a to stworzenie nie dało się ze mnie zepchnąć. Pionowo położyło się na mnie , intensywnie wtuliło i przytuliło. Oraz obściskiwana i przyciskana i obcałowywana bez umiaru - nadal trwała wtulona i śpiąca i wyglądająca jak milion dolarów czule.
        To był kiedyś zupełnie niedotykalski kot. Ma wyjątkowo niezależny charakter.
        Ewidentnie zbudowała z nami mocną więź. Bliskość.
        Przezabawne, że pionowo leży zupełnie, przyklejona pionowo, bo ja jej nie udostępniłam kolan swoich.

Swoją drogą czytałam kiedyś na forum o zapachu kota. Że świetny jest. Szkoda, że perfum " kocich " nie ma.
        I potwierdzam. Jak tak mocno wcisnąć twarz w koci boczek i brzuszek i główkę - to ten kot tak nieziemsko miło pachnie. I jest taki mięciutko ciepły. Żaden pluszak z tym się nie równa.

Oprócz kociaka na poprawę humoru proponuję zamówić 3 książki.
        Ja to właśnie zrobiłam. Swoją drogą pierwszy raz dziwnie płacić będę, o ile dobrze zrozumiałam, najpierw mi przyślą pocztą priorytetem te 3 książki ( nie za pobraniem!). A potem w terminie 7 dni mam opłacić dołączoną do książek fakturę.
        2 tomiki poezji plus coś tam jeszcze sobie zamówiłam i właśnie DRUGI kot mi włazi na twarz.
        • igge Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 22:19
          Mój drugi koci antydepresantwink
          Kocia geriatria 17 lat.
          Trzeci leży na ciepłym jeszcze palniku kuchenki!
          Wcześniej zwisała z ciepłej jeszcze zmywarkiwink.
          • melisananosferatu Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 22:56
            Koty sa najlepsze ❤
            • igge Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 23:27
              Są.
              Ale psy też są niezłe. Przytulam dwa przytulaki kundle i jedną 100% niezależną haszczakową staruszeczkę. Nadal o dziwo nawiać mi potrafi jak nie uważam przy otwieraniu drzwi i wtedy ganiaj starca bo kluczy po okolicy żwawo. Mąż mówił tzn uspokajał, że nie trza uważaćna nią bo teraz to ją łatwo złapać bo ledwo chodzi, kuśtyka na drżących nóżkach, rozjeżdżają się łapki i przednie i tylne, sika pod siebie itp. No to wczoraj latałam w nocy za nią jak wściekła umęczona bo CELoWO nawiała. W celach rozrywkowych . Swoich. Mnie nie było do śmiechu bo nie wiem czy chalera umiałaby z lasu znaleźć drogę do domu bo ma galopującą demencję.

Za to gdybym miała więcej niż trzy koty, to musiałabym chyba karnecik taki balowy z rezerwacjami leżenia na mnie założyć. Trudno się opędzić od nich.

Teraz tryka mnie czule raz po raz" esencja kotka" bo tak nazywa naszego tygrysa manula mąż. To jest kot marzenie każdego. Taki charakter kota zdarza się raz na dwadzieścia lat.
        • anilorak174 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 09:54
          Koty mam. Jeden niedotykalski zbytno, za to druga pcha się na kolana kiedy tylko może.
          • igge Re: Wątek z dobrą energią 21.03.24, 01:45
            Trikolorka, śliczna. I tuli się...
    • mayaalex Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 18:06
      Jeszcze cos pozytywnego smile
      Od ponad miesiaca gryzlam sie straszliwe bo zginelo mi cos bardzo waznego i cennego, takze emocjonalnie. Nie bylam w stanie sobie przypomniec, gdzie i kiedy to ostatni raz mialam - byla opcja, ze zostawilam w hotelu (co mi sie rzadko zdarza bo zazwyczaj sprawdzam przed wyjsciem ale spieszylismy sie wiec moglam sie zagapic), ze ktos to ukradl (mamy nowa babysitterke i nowa pania sprzatajaca ale obie wydawaly mi sie raczej superfajne i uczciwe) albo ze moje dziecko wynioslo do szkoly i gdzies rozdalo albo zgubilo (dziecko zaprzeczalo ale to egzemplarz, ktory zlapany za reke bedzie sie upierac, ze to nie jej reka). Kazda opcja choojowa jednym slowem. No i dzis znalazlam - sprytnie ukryte w jedynym miejscu w lazience, do ktorego nie zajrzalam. To tez troche choojowe ze pamiec mam tak beznadziejna, ale zdaje sobie z tego sprawę i zazwyczaj jakos kontroluje (i przeszukalam wszystkie zwyczajowe miejsca, gdzie takie rzeczy wkladam).
      Nawet mi ktoras ematka napisala, jak sie zalilam, ze zgubilam, ze moze poszlo na spacer do innego wymiaru i sie znajdzie jak wroci - no i prosze, swiete slowa!
      Przesylam Ci cale moje poczucie ulgi i radosci ze znaleziska smile
      • melisananosferatu Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 19:17
        Super!
    • chococaffe Re: Wątek z dobrą energią 19.03.24, 18:37
      https://scontent.fpoz4-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/304929795_636351757848253_8769409173741219362_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=WyMZftpiEtUAX8FbuaS&_nc_ht=scontent.fpoz4-1.fna&oh=00_AfC6V5eHfQPKMZ6kYQZTMgUNDjS6etmMko9mwZXKP4Ry5Q&oe=65FDF5E8
    • waleria_bb Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 00:41
      Odświeżyłam dziś kilka ulubionych utworów z przeszłości i dostałam pozytywnego kopa.
    • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 08:51
      Kfiotki leśne 🙂
      • pade Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 09:01
        We Wrocku pełno takich na miejskich trawnikach. Ostatnio widziałam nawet hiacynty.
        Cudnie to wygląda.
        • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 09:05
          U mnie na miejskich trawnikach też pełno kwiecia, w ogóle wszystko zaczęło kwitnąć jak oszalałe i to w ostatnich dwóch dniach. Migdałki, wiśnie, ptaki śpiewają jak oszalałe, w końcu czuć wiosnę 🙂
          • pade Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 09:37
            To u mnie migdałki jeszcze śpią. Ale ptaki śpiewają, chociaż jeszcze nie tak, jak w majusmile
            • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 09:43
              U mnie się drą, w lesie taki hałas że uszy pękają 🙂
              Obserwuję sobie ostatnio parkę sokołów, jeden nawet usiadł na drzewie bardzo blisko, ale na zdjęciu oczywiście nie wyszedł, bo musiał w tym momencie poderwać się do lotu 😐 o:p
              • pade Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 09:49
                Uwielbiam takie obserwacjesmile U mnie lornetka leży w dostępnym miejscu, żeby można było sobie podejrzeć, co też do nas przylatuje.
                W zeszłym roku wilga upodobała sobie nasz dom. Najpierw zaglądała przez okna w kuchni, potem przyleciała na mój balkon. Cudna jest i pięknie śpiewasmile Mam nadzieję, że w tym roku też przyleci.
                A w moim starym mieszkaniu z kolei, przydybałam na balkonie pustułkę. Najpierw myślałam, że to gołąbbig_grin ale dziób się nie zgadzał.
                • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 11:19
                  Mnie wróble u sąsiada wkurzają, bo mi sypią syfem na taras:p najpierw napchaja do gniazda wszelkiego śmiecia a potem to wszystko wywalają i przemeblowują. Wygląda to tak, jakby facet sam poszedł do Ikei i przytargał nie ta szafę i leci z nią na kopach pani wróblowej:p
                  • pade Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 14:25
                    szarmszejk123 napisał(a):

> Mnie wróble u sąsiada wkurzają, bo mi sypią syfem na taras:p najpierw napchaja
                    > do gniazda wszelkiego śmiecia a potem to wszystko wywalają i przemeblowują. Wyg
                    > ląda to tak, jakby facet sam poszedł do Ikei i przytargał nie ta szafę i leci z
                    > nią na kopach pani wróblowej:p

boskiebig_grin
                    • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 14:30
                      Boskie, o ile nie wywalą w tym ferworze również własnego dziecka:p rok temu facet z drabina przyjechał wkładać delikwenta do gniazda, nie wiem czy pamiętacie :p
                    • melisananosferatu Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 15:14
                      😀😀😀
                • igge Re: Wątek z dobrą energią 21.03.24, 01:50
                  Ja zamówiłam teraz u męża z wyjazdu ( bo i tak zawsze coś przywozi) lornetkę właśnie.
                  Co prawda z myślą o operze bo biegam tam co tydzień, ale zastrzegłam, że ma porządnie powiększać i nadawać się do podglądania ptaków czy innych dzików.
                  Lornetkę to wszędzie można kupić więc w Edynburgu rozumiem, że teżwink.
              • geigo Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 12:10
                Ten sokół tak mi bardziej na myszołowa wygląda z tym rozjaśnieniem na spodzie skrzydła suspicious
                • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 12:15
                  Ja nie wiem jak ty widzisz w tych patykach takie szczegóły, tam prawie nie widać gdzie kij a gdzie ptak się zaczyna.
                  Z porównania w necie wyszło, że sokół, ale się nie upieram, bo na ptakach się kompletnie nie znam i tylko lubię na nie patrzećwink
                  • geigo Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 13:26
                    Ale skrzydła jako tako widać, no chyba że nie patrzę na to, na co wydaje mi się, że patrzę big_grin

Poza tym biotop też bardziej pasuje do myszołowa. Sokoły potrzebują skał, m.in. dlatego obecnie częściej można je spotkać w dużych miastach, gdzie gnieżdżą się na wysokich budynkach. Za to myszaki lubią lasy, zadrzewienia, najlepiej z terenami rolniczymi w pobliżu, a Ty chyba mieszkasz w podobnej okolicy. Zresztą może zrobisz kiedyś bardziej reprezentacyjną fotkę, to się zweryfikuje wink
                    • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 13:35
                      Sokoły są na pewno na "górach" pokopalnianych w Niemczech jakieś 10 km od miejsca zrobienia zdjęcia, więc ja nie wykluczam, ale też się nie upieram :p
                      Nie mieszkam w rolniczej okolicy, tutaj raczej lasy i mokradła, pol bardzo mało.
                      Mam nadzieję, że kiedyś mi się uda zrobić lepsza fotkę, ale to bardzo trudne bo one są cholernie czujne wink
                      • geigo Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 14:12
                        Lasy dla myszołowów super, ale znów mokradła pasują sokołom. No i jeśli jest sokola populacja blisko, to rzeczywiście trzeba brać je pod uwagę. Fajne przyrodniczo masz okolice smile
                        • szarmszejk123 Re: Wątek z dobrą energią 20.03.24, 14:17
                          Tak, na naturę nie mogę tu narzekać smile
                    • igge Re: Wątek z dobrą energią 21.03.24, 01:53
                      Podobno w Warszawie mieszkają sokoły w centrum. Na/w Pałacu Kultury.
      • igge Re: Wątek z dobrą energią 21.03.24, 01:46
        To jakiś ogród teletubisiów czy cowink
      • igge Re: Wątek z dobrą energią 21.03.24, 02:08
        Moje trzy typy na retail therapy. Albumy. Stryjeńska, Nowosielski, Czapski. Ta książka z Klimtem też może być.
        I księżyc. Co wieczór. Za darmo smile.

Kawa w kawiarni.
        Albo dobra kawa free w domu.
        • igge Re: Wątek z dobrą energią 21.03.24, 02:19
          Jeszcze więcej księżyca. I kolejna książka przypominająca, że najlepszym lekiem na wszelkie opisane w starterze zło jest spotkanie z przyjacielem. Albo list ( telefon) do niego/ niej.

I jeszcze plac zabaw bo wiosna już i mózg potrzebuje tlenu by był zadowolony.
          • igge Re: Wątek z dobrą energią 21.03.24, 14:45
            Oczywiste oczywistości dodające dobrej energii czyli muzyka, piękno, młodość ( nie mojawink) i poezja, która mieści się bez problemu w malutkiej damskiej torebusiwink.
            • igge Re: Wątek z dobrą energią 21.03.24, 14:51
              I jeszcze Adams: Nixon in China oraz Mleczko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka