Dodaj do ulubionych

Naród wystraszony

25.03.24, 23:20
Według Skrzypczaka

youtu.be/kRuo8tx1RMc?si=POuTOD-FaicDKrMU
Cały wywiad ciekawy, ale akurat chodzi mi o sama końcówkę ( od 50 minuty).
Czy uważacie że Polska ( i inne kraje natowskie Europy północno wschodniej) powinny zmienić taktykę informacyjna odnośnie zagrożenia ze strony Rosji? Czy czujecie się straszone przez polityków i wojskowych?
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: Naród wystraszony 25.03.24, 23:24
      Ja ostrzę miecz.
    • lajtova_rezurekcja Re: Naród wystraszony 25.03.24, 23:25
      Taka retoryka jest ostatnio bardzo modna w mediach. Widocznie to się sprzedaje.
      Co do tego linka to jak tylko zobaczyłam nazwisko Zychowicz to wyłączyłam.
      • sueellen Re: Naród wystraszony 25.03.24, 23:30
        lajtova_rezurekcja napisała:

> Taka retoryka jest ostatnio bardzo modna w mediach.

To znaczy jaka?

Widocznie to się sprzedaje.
        > Co do tego linka to jak tylko zobaczyłam nazwisko Zychowicz to wyłączyłam.

No więc nie masz pojęcia co powiedział Skrzypczak 😅
        • lajtova_rezurekcja Re: Naród wystraszony 25.03.24, 23:33
          Straszenie nieuniknioną wojną Rosja-NATO.
          No nie mam pojęcia. Ale mógł by się nie poniżać występując obok tego autora bajek pseudohistorycznych.
          • sueellen Re: Naród wystraszony 25.03.24, 23:39
            Nie wiem, nie słuchałam ale się wypowiem 🤣
          • sueellen Re: Naród wystraszony 25.03.24, 23:45
            Nie ma co słuchać duetów zychowicz - bartosiak i zychowicz - Budzisz. Tu się zgodzę że odlatują w takim układzie, ale inni goście zychowicza są świetni. Lewandowski ,Wolski ( dawno go nie było) , Rak, Dyner, Kurczab Redlich , Polit są warci wysłuchania.
            • chococaffe Re: Naród wystraszony 25.03.24, 23:48
              i jeszcze jeden i jeszcze raz....wink
      • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 00:21
        E tam , Zychowicz jest ladny, wysoki chlopak, jest na co popatrzec. Slucha sie wybiorczo co mowi Skrzypczak a Zychowicz jest do ogladania. Niepotrzebnie sie meczysz sluchajac wszystkich z równą intensywnoscia
    • angazetka Re: Naród wystraszony 25.03.24, 23:57
      Czuję się straszona przez niektóre ematki, które z lubością zakładają wątki o tej tematyce.
      • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 00:21
        Wygas.
        • gryzelda71 Re: Naród wystraszony 26.03.24, 08:51
          Ale po co. Mnie bawisz tymi wpisami.
          • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 09:27
            Jestes angazetka na dwoch nickach ?
            W jednej odpowiedzi zaprzeczasz w drugiej potwierdzasz. Idz wypij kawe
            • gryzelda71 Re: Naród wystraszony 26.03.24, 09:33
              Jestes tak podjarana wątkiem o wojnie, że drzewka nijak nie ogarniasz.
              Pisz, pisz. Cytuj te tajne dokumenty.
              • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 09:40
                Jakie tajnw dokumenty znowu? Serio, napij sie kawy.
                • gryzelda71 Re: Naród wystraszony 26.03.24, 09:52
                  Tak się zachowujesz linkując co znajdziesz w necie.
                  Dobra pisz dalej, informuj na bieżąco. Bez ciebie .....
                  • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 10:12
                    A gdzie ty tu w rozmowie ze mna jakies moje linki widzisz? Mowie powaznie. Wczesnie jest i kawy sie napij

Ja to nie sueellen ani nie enia17. To sa rozne osoby. Jesli pisze ta sama osoba na 2 nickach to moderacja wykasowywuje bo jest to sprzeczne z regulaminem.
                    • gryzelda71 Re: Naród wystraszony 26.03.24, 10:31
                      Powaznie nie linkujesz nic i nigdy w wątkach wojennych? Ojej chyba cie z princeska mylę( na bogow ironia).
                      • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 10:37
                        Czasem cos linkuje ale mowimy o rozmowie z toba tu. Wiec proponuje kawy

Ja jestem princess. Serio, jakbym miala w planie sie ukrywac to z pewnoscia bym takiego nicka nie zalozyla w ktorym jest bialy wilk oraz omijalabym watki wojenne by nie bylo widac.
                        • gryzelda71 Re: Naród wystraszony 26.03.24, 11:05
                          To w końcu wypij tę kawę, może zaczniecie łączyć kropki.
                          • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 14:45
                            A co ty do mnie tak w l. mn jak za komuny...? Wy obywatelu bedziecie...😄
                            • gryzelda71 Re: Naród wystraszony 26.03.24, 14:59
                              Słownik intuicyjnie zmienił. Hehe
                              • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 15:42
                                a szkoda. fajne to bylo i mialam nadzieje ze bedziemy kontynulowac zwracajac sie do siebie w liczbie mnogie. "Wy kolezanko napilyscie sie tej kawy?! Bo my juz pilismy" he he
                                • gryzelda71 Re: Naród wystraszony 26.03.24, 20:26
                                  Weż podwoje widzenie po kawie hahaha
      • gryzelda71 Re: Naród wystraszony 26.03.24, 08:51
        Dokladnie.
    • towarzyszka_leila Re: Naród wystraszony 26.03.24, 00:14
      NATO od dawna miało problem z uzasadnieniem swojego istnienia, w tej chwili mają wreszcie temat do pociągnięcia. Oczywiście, że straszenie świetnie działa na społeczeństwa, ale w tym wypadku służy głównie uzasadnianiu zwiększonych wydatków na zbrojenia, czego ludzie jak świat światem nie znoszą.
      Czy ktoś ma realny pomysł, w jakim celu Putin, prowadzący od dwóch lat konwencjonalną wojnę o pojedyńcze wioski (obecnie), który w 22 miał plan zdobycia w 3 dni Kijowa, a teraz posuwa front o 5 km na dobę, miałby uderzać w NATO? Serio pytam.
      • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 00:25
        Sadzisz ze admirałowie NATO maja tyle samo danych co ty w tym temacie i bez mlcnych podstaw mowia o najwiekszym zagrozeniu od II wojny swiatowej?
        No jeden, dwoch... jakas papka przedwyborcza....ale wszyscy?
      • bistian Re: Naród wystraszony 26.03.24, 05:40
        towarzyszka_leila napisała:

> Czy ktoś ma realny pomysł, w jakim celu Putin, prowadzący od dwóch lat konwencj
        > onalną wojnę o pojedyńcze wioski (obecnie), który w 22 miał plan zdobycia w 3 d
        > ni Kijowa, a teraz posuwa front o 5 km na dobę, miałby uderzać w NATO? Serio py
        > tam.

Rosjanie się ogarnęli, niestety. Produkują po 150 rakiet różnego typu miesięcznie, kiedyś tyle robili rocznie. Stworzyli swój system rozpoznania i koordynacji, teraz trafiają tymi rakietami w cel. Wysadzają kable podmorskie, zagłuszają sygnał GPS, szkolą masę ludzi.
        Jeżeli skończą wojnę, to padną na pysk, u nich ekonomia opiera się na wojnie i oni to doskonale wiedzą. Rosjanie są nieprzewidywalni, nawet teraz byłoby ich stać na regionalne awantury. Przebiorą wojsko w partyzantów i narobią problemów.
        • towarzyszka_leila Re: Naród wystraszony 26.03.24, 11:15
          Ogarnęli się, ale na Ukrainie jakoś nie wygrywają od dwóch lat. A skoro państwo im działa tylko w warunkach wojennych, to jak się uchowali od czasów Czeczenii? Poza tym, to samo można powiedzieć o USA- wszystkie argumenty nt. Rosji odnoszą się również do Stanów. Jaki był sens interwencji w Iraku? Śmiem twierdzić, że mniej uzasadniony niż Ruscy walący w Ukrainę.
          • alicia033 Re: Naród wystraszony 26.03.24, 12:30

> Ogarnęli się,

wyłącznie w urojeniach bistiana, który umysłowo stanął gdzieś na początku lat 80 ubiegłego wieku i od tamtej
            Tymczasem w realu Rusal, jedyny producent aluminium w Rosji, jest na skraju bankructwa, produkcja stali też im spada. Ale to nic nie szkodzi, bo jak wiadomo, ani stal ani aluminium nie mają zastosowania w przemyśle zbrojeniowym...
      • asia_i_p Re: Naród wystraszony 26.03.24, 07:29
        Well, czy ktoś ma realny pomysł, jakim celu Putin prowadzi od dwóch lat konwencjonalną wojnę o pojedyncze wioski?

Nikt nie lubi świrów z dużą armią i całkiem rozsądne jest wtedy rozważać wszystkie scenariusze.
        • towarzyszka_leila Re: Naród wystraszony 26.03.24, 12:04
          Putin lubi, że tyle osób uważa go za świra.
      • 71tosia Re: Naród wystraszony 26.03.24, 09:32
        Akurat NATO nie ma problemu z uzasadnieniem swojego istnienia bo od lat prowadzi takze działania z poza art 5 traktatu waszyngtońskiego
      • sueellen Re: Naród wystraszony 26.03.24, 16:34

> NATO od dawna miało problem z uzasadnieniem swojego istnienia, w tej chwili maj

Wow. NATO nie powodów do istnienia. To już jest całkiem nowy level odjechania
        • towarzyszka_leila Re: Naród wystraszony 26.03.24, 22:35
          Czy umiesz czytać ? Oby się tylko przyp...ć i zadowolona.
    • 35wcieniu Re: Naród wystraszony 26.03.24, 05:55
      Nie trafiłam na żadnego straszącego polityka. Ich rozkminy "co by było gdyby" są dla mnie wręcz dość rozrywkowe bo codziennie im się wizja zmienia, nawet mnie to bawi jak nie pamiętają co mówili tydzień wcześniej.
    • irma223 Re: Naród wystraszony 26.03.24, 06:18
      sueellen napisała:

> Cały wywiad ciekawy, ale akurat chodzi mi o sama końcówkę ( od 50 minuty).

Ty naprawdę chcesz, byśmy miały czas wysłuchiwać godzinnych wywiadów? Przed świętami? Co do zagrożenia ze strony Rosji, to ono jest, istnieje, jest realne. Od 2014 roku, a już od 22.02.2022 nie można mieć żadnych wątpliwości w tej sprawie. To tak, jakbyś pytała w sierpniu 1939 czy rządzący nie za bardzo straszą Polaków Niemcami.
      • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 09:51
        Akurat ten Skrzypczak to nie straszy. Wrecz przeciwnie.
    • skumbrie Re: Naród wystraszony 26.03.24, 06:41
      Oczywiście, pogłębiam piwnice z czasów plandemii 🤦‍♀️
    • dreg13 Re: Naród wystraszony 26.03.24, 06:45
      Narod niewystraszony. Zapieprzają po ulicach samochodami ile fabryka dała. Nie ma dnia, żeby ktoś w Polsce tragicznie nie zginął.
      Wojna czy wypadek - finał ten sam, śmierć.
      Równie dobrze mogłabym się martwić atakiem UFO i zginąć na pasach, potrącona przez jakiegoś debila
    • ayelen40 Re: Naród wystraszony 26.03.24, 06:58
      Pamiętajcie, że Wladimir też tego słucha i ogląda.
      • sueellen Re: Naród wystraszony 26.03.24, 07:37
        Nie słucha i nie ogląda.
        Wątek jest o tym jak politycy i generałowie powinni informować społeczeństwo o zagrożeniu tak by zmobilizować ale nie wystraszyć.
        • marta.graca Re: Naród wystraszony 26.03.24, 07:48
          Powinni przede wszystkim zadbać o przeszkolenie ludzi i odbudowę systemu obrony cywilnej. Na tę chwilę od 2 lat nie umieją uchwalić ustawy.
          • 35wcieniu Re: Naród wystraszony 26.03.24, 09:06
            Na razie tak mamy takie świetne szkolenia wojska że znowu wczoraj dwóch zginęło na ćwiczeniach (trotyl). Miesiąc temu dwóch rozjechanych czołgiem.
            Ludności cywilnej spokojnie możemy dać spokój, jak tak nam idzie z zawodowcami.
            • marta.graca Re: Naród wystraszony 26.03.24, 09:57
              Zgadzam się, że zawodowcy nie ogarniają, ale to nie powód, żeby ludność cywilną zostawić w przypadku wojny zdaną na siebie.
              • 35wcieniu Re: Naród wystraszony 26.03.24, 10:03
                No, spoko, tylko że tak spytam kto miałby ją szkolić i w jakim trybie, jeśli brakuje fachowców nawet w wojsku?
                Jest w szkołach edukacja dla bezpieczeństwa (dawnej PO) i umówmy się że wizje czegoś więcej to na ten moment fantastyka.
                • marta.graca Re: Naród wystraszony 26.03.24, 11:17
                  To nie pytanie do mnie, niech rząd zaczyna działać. Chyba coś powoli zaczyna drgać.
                  rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/7,34962,30829211,polska-potrzebuje-schronow-i-obiektow-ochronnych-nie-mam-cenniejszego.html
                  Pamiętasz coś ze szkolnego PO? Bo ja szkołę skończyłam 20 lat temu.
                  • 35wcieniu Re: Naród wystraszony 26.03.24, 11:43
                    Owszem, dlaczego miałabym nie pamiętać? Zdarzyło mi się nawet korzystać przy udzielaniu pierwszej pomocy w wypadkach.
                    A schrony... No. Spoko. Od 2 lat to czytam, ile w tym czasie realnie przybyło?
                    • marta.graca Re: Naród wystraszony 26.03.24, 11:50
                      Wiadomo, że nic. Pozostaje tylko się wkurzać, że u nas nic nie działa, jak powinno.
              • hanusinamama Re: Naród wystraszony 26.03.24, 10:40
                Ale o czym ty mówisz? Do obrony jest wojsko zawodowe a nie cywile po 3miesiecznym przeszkoleniu...
                • marta.graca Re: Naród wystraszony 26.03.24, 11:14
                  Wiesz w ogóle, co to jest obrona cywilna? Wiesz, co zrobić w razie ewakuacji, braku wody, prądu, alarmu przeciwlotniczego, gdzie masz schron najbliższy? A wojsko zawodowe jak widać nawet samo siebie nie umie obronić.
                  • 35wcieniu Re: Naród wystraszony 26.03.24, 11:23
                    Ja np. wiem ale jak ludzie nie wiedzą to włączmy to do programu edb (jest, ale ok, może ktoś nie był na tej lekcji więc niech będzie tego więcej) proszę bardzo, niech młodzież będzie uświadomiona. Tyle możemy, na inne szkolenia nie mamy ani kasy ani ludzi, którzy mieliby się tym zająć. Zresztą jak nam idzie powszechne edukowanie ludzi to już pandemia pokazała - ile czasu minęło od wybuchu do stanu "mam swoją teorię na ten temat i nikt mi nie powie co jest ok, a specjalistom nie wierzę"?
                    • marta.graca Re: Naród wystraszony 26.03.24, 11:33
                      Pokazała też wojna na Ukrainie i totalne przerzucenie ciężaru związanego z uchodźcami na zwykłych ludzi. Może pora by się ktoś w końcu zaczął uczyć na błędach?
                      • 35wcieniu Re: Naród wystraszony 26.03.24, 11:41
                        No, no, pora, pora.
                        Tylko że wszyscy wiemy że to się nie wydarzy bo niby jak miałoby? Pofantazjować można, w praktyce nawet nie doszłoby do etapu jakiejś sensownej edukacji bo najpierw by się ewentualni pomysłodawcy pokłócili na etapie pisania projektu ustawy i tyle by było, pomijając już nawet brak ludzi, którzy mieliby się tym zająć i koszty z tym związane.
                        • marta.graca Re: Naród wystraszony 26.03.24, 11:52
                          Czyli wyjdzie jak zwykle, w czasie wojny będzie jeszcze więcej nadmiarowych zgonów, niż w czasie pandemii.
                          • 35wcieniu Re: Naród wystraszony 26.03.24, 11:57
                            Tu są nadmiarowe zgony bo nie da się od dekad sprawić żeby telefony w szpitalach były odbierane. big_grin
                            Z takimi bzdurami sobie nie radzimy, to co tu mówić o wielkich hipotetycznych tragediach.
                      • niemcyy Re: Naród wystraszony 26.03.24, 12:09
                        marta.graca napisała:

> Pokazała też wojna na Ukrainie i totalne przerzucenie ciężaru związanego z ucho
                        > dźcami na zwykłych ludzi. Może pora by się ktoś w końcu zaczął uczyć na błędach
                        > ?

Może wyciągnięto wnioski, że i tak zadziałało, więc spoko. Ludzie przecież ogarnęli uchodźców.
                        • marta.graca Re: Naród wystraszony 26.03.24, 15:53
                          I co, ktoś pomyślał, że na szybko wybudują też schrony i systemy obrony przeciwlotniczej?
    • semihora Re: Naród wystraszony 26.03.24, 07:37
      Moja własna głowa mnie straszy, wojskowi mi do tego nie są potrzebni, nawet ich nie czytam suspicious 🤪
    • runny.babbit Re: Naród wystraszony 26.03.24, 08:03
      Moim zdaniem większość ludzi kompletnie nie śledzi wiadomości i jest już zobojętniała na to co gadają politycy, eksperci etc. Zwłaszcza po tym co się działo w mediach w okresie covidowym. Jak straszą cię codziennie to przestajesz się przejmować, zwłaszcza że jest też chyba coraz większe poczucie że " a co ja mogę" i tak wszystko decyduje się ponad naszymi głowami.
    • pursuedbyabear Re: Naród wystraszony 26.03.24, 08:09
      Szkoda mi życia na jutubowych pseudoekspertów, sorry. I nie wiem, jaki jest cel namnażania takich wątków na forum.
      • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 08:54
        Wygas
      • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 08:56
        General Waldemar Skrzypczak pseudoekspertem 🤦🏼‍♀️
    • hanusinamama Re: Naród wystraszony 26.03.24, 08:56
      Polityka straszenia w mediach ciągnie się od covidu
      Wtedy media połapały się, ze taki przekaz sprzedaje się najlepiej
      Wtedy też wielu noname specjalistów mogło błyszczeć tygodniami.
      • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 09:06
        General Skrzypczak nie jest pseudo specjalista
        • bistian Re: Naród wystraszony 26.03.24, 09:15
          madameleloupblanc napisała:

> General Skrzypczak nie jest pseudo specjalista

Ja lubię Generała, ale zdarzyło mnie się kilka razy wyłączyć, gdy zaczął mówić o ekonomii, zupełnie się nie zna i powtarza różne telewizyjne głupoty.
          • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 09:28
            Jest ekspertem w dziedzinie wojskowej, wojny a nie ekonomii. Tu temat nie dotyczy ekonomii
        • hanusinamama Re: Naród wystraszony 26.03.24, 10:05
          Tak w swojej działce. Potem popłynął i chciał być specjalistą od wszystkiego...
          • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 10:10
            Ale w tym wywiadzie on nie mowi o ekonomii w ogole. Moze warto wysluchac zanim sie wypowie.
            I w dodatku raczej odwrotnie pociesza i twierdzi ze te przewidywania ze wojna za 2-3 lata sa bez podstaw.
            • hanusinamama Re: Naród wystraszony 26.03.24, 11:00
              Princeska on od poczatku wojny jest w polskich mediach non stop. Wyskakuje z lodówki rozumiesz?
              • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 14:46
                Moze sie nudzi na tej emeryturze. Na temat wojska i przygotowan do wojny itd powinien sie znac. A ekonomie moze zostawic tym ktorzy sie tym zajmuja zawodowo.
            • bistian Re: Naród wystraszony 26.03.24, 13:02

> Ale w tym wywiadzie on nie mowi o ekonomii w ogole. Moze warto wysluchac zanim
              > sie wypowie.

Słucham cały czas Generała, on co jakiś czas zahacza o ekonomię, a się nie zna, więc gada głupoty. W tej ostatniej rozmowie było w porządku, co mnie zdziwiło.
    • asma.bez.dworu Re: Naród wystraszony 26.03.24, 09:06
      Nie bo chodzi o to żeby uzasadnić większe wydatki na zbrojenia się i też odciągnąć uwagę ga wiedzi od niepopularnych tematów jak aborcja trzy strajki rolników
      • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 09:07
        Moja droga, temat grzeja we wszystkich krajach Europy. Rowniez tam gdzie aborcja jest zezwolona a rolnicy nie strajkuja.
        • snakelilith Re: Naród wystraszony 26.03.24, 11:19
          A przestań gadać bzdury. Nigdzie się nie nakręcają. Niemiecka prasa ma na nagłówkach najczęściej inne tematy, ważniejsze dla aktualnej niemieckiej i światowej polityki. Ani Bild, ani Focus, czyli popularne tabloidy, nie mają dziś na głównych stronach ani jednej wzmianki o Ukrainie, a co dopiero coś o eskalacji.
          FAZ zajmuje się gospodarką, Süddeutsche pisze o Gazie, a ZEIT o strajkach koleji. Ty naprawdę nic, ale to nic nie rozumiesz z tego świata.
          • bieda_tubka Re: Naród wystraszony 26.03.24, 14:06
            granice świata princeski wyznacza jej czaszka
            • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 14:47
              A tutaj wyzej w wypowiedzi swiat to Deutschland uber alles...😄
              • snakelilith Re: Naród wystraszony 26.03.24, 14:55
                Gdzie jest TWÓJ świat, to całe forum się od dawna pyta.....
                • azalee Re: Naród wystraszony 26.03.24, 14:59
                  snakelilith napisała:

> Gdzie jest TWÓJ świat, to całe forum się od dawna pyta.....

In a galaxy far far away...
                  • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 15:45
                    said Yoda.

Snejk zajmij sie swoim swiatem bo mi sie zyje ok ha ha ha....
    • rb_111222333 Re: Naród wystraszony 26.03.24, 09:46
      Zastanawiałam się właśnie na ile to są informacje o realnym zagrożeniu, a na ile próby wywołania paniki i sterowania zachowaniem ludzi. Na pewno jest sporo ruskich troli, które podbijają temat. Pamiętam jak w zeszłym roku był grzany temat braku węgla. Ciężko było go kupić, na forum były skutek teorie jak to trzeba będzie się zaopatrzyć w koce, były porady jak gotować z bardzo oszczędnym zużyciem energii, byłam wystraszona. W tym roku nie ma żadnego problemu z zakupem węgla, kopalnie robią promocję. Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że z jakiegoś powodu temat był sztucznie wykreowany. Do tematu wojny podchodzę spokojniej, planuję życie jakby miało jej nie być, jak wybuchnie to będę podejmować kroki. Na razie jest to absolutnie poza tym, na co mam realny wpływ, mogę tylko przyjąć to, co przyniesie życie
    • maly_fiolek Re: Naród wystraszony 26.03.24, 10:13
      Tak, jesteśmy zastraszane, najpierw źli Amerykanie i Niemcy, potem źli Niemcy i Ruscy, teraz źli Ruscy i muzułmanie.
    • halyna_z_trzebowniska Re: Naród wystraszony 26.03.24, 12:03
      Straszą od 2020, gdybys nie latala po ogrodzie za szczekajacymi sarenkami to bys wiedziala, ze rychla smierc zwiastowano nam w absolutnie kazdym wydaniu wiadomosci.
      Strach sie sprzedaje.

A teraz powiem Ci sekret: glownym celem mediow nie jest INFORMOWANIE tylko ZARABIANIE KASY.
    • madami Re: Naród wystraszony 26.03.24, 12:12
      Straszenie jest wszechobecne. Dlatego też trzymam się z daleka od mediów tzw. głównego nurtu - mordercze wirusy, kryzysy, płonąca planeta i bomby nad głową to obraz rzeczywistości w mediach. Jak się je wyłączy to świat wygląda jednak inaczej wink
      Jestem na bieżąco w newsami, dopuszczam jakieś tam prawdopodbieństwo wybuchu wojny ale wolę sama analizować suche fakty niż pozwalać wpływać na moje emocje, głównie emocje.
    • rabaty70 Re: Naród wystraszony 26.03.24, 12:18
      ja uważam, że straszenia jest bardzo dużo, a przeciętny człowiek i tak nie ma na to wpływu, czy np USA da Ukrainie pieniądze czy nie da. Na tylko wpływ na to co sam zrobi. Skutek będzie taki, że ileś tam osób np podejmie decyzję o wyjeździe z kraju póki można i póki jest spokojnie. Ileś firm np zrezygnuje z inwestycji w Polsce, bo zaraz może tu być wojna i się nie opłaca, itd. Dobrze, żeby społeczeństwo miało świadomość, że trzeba teraz kasę inwestować w wojsko i obronność, ale strasznie jest za dużo wg mnie.
    • bieda_tubka Re: Naród wystraszony 26.03.24, 14:04
      To prawda, u was coś strachliwie, co chwile jakaś wannabe Brytyjka się boi, u nas na szczęście ludzie rozsądni.
      • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 16:48
        Tak jakby gdy forumki z UK ucichly to wojny nie bedzie ani tematu 🥳 😄

Brytyjczykiem jest kazdy obywatel Wielkiej Brytanii czy sie w niej urodzil czy nie (panstwowosc) wiec zasne wannabe i sie nie osmieszaj. Nigdy zas suellen ani ja nie bedziemy Angielkami, Szkotkami czy Walijkami- narodowosc. Ale pewno i tak nie zrozumiesz
        • pursuedbyabear Re: Naród wystraszony 26.03.24, 17:07
          Hej, ale my tu wiemy, że jest wojna. Lepiej niż sue i ty. Ogarnijcie to qrwa wreszcie.
          • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 19:45
            No i co, z tego powodu nie mamy prawa zakladac watkow na temat zagrozenia? Jakis zakaz, wbrew regulaminowi? Masz obowiazek wchodzenia? Sama sie ogarnij i nie wchodz skoro Ci nie pasują watki. Amen
            • pursuedbyabear Re: Naród wystraszony 26.03.24, 22:41
              Prawo macie, tylko zrozumcie w końcu, że nikt już tu ani sue, ani ciebie nie traktuje poważnie. Może idźcie nieść kaganek oświaty wśród Brytyjczyków, których większość zapewne Ukrainy na mapie wskazać nie potrafi.
              • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 26.03.24, 23:12
                Zaiste opinia forumek, ma zatrwazajace znaczenie dla naszego zycia. Madrosc forumek uwazajacych ze kto zaklada watki o potencjalnym zagrozeniu w Europie godzien jest niepowaznego traktowania 😄 bo wszak zyjemy w czasach spokojnych i bezpiecznych

>Może idźcie nieść kaganek oświaty wśród Brytyjczyków, których większość zapewne Ukrainy na mapie wskazać nie potrafi.

A wiekszosc Polakow nie wskaze Walii czy Szkocji....😄
                • snakelilith Re: Naród wystraszony 26.03.24, 23:24

> A wiekszosc Polakow nie wskaze Walii czy Szkocji....😄

Twojej Walii i Szkocji pewnie nie, bo to gdzieś w okolicach Andromedy.
                • pursuedbyabear Re: Naród wystraszony 27.03.24, 09:54

> 😄 bo wszak zyjemy w czasach spokojnych i bezpiecznych

Kto tak twierdzi?
                  • madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 27.03.24, 10:53
                    No skoro nie twierdzisz to dlaczego ci tak przeszkadza gdy sue enia17 i ja zakladamy watki na ten temat? Chyba tylko Tanebo napisal cos naprawde nie fair w temacie wobec Polski.

• madameleloupblanc Re: Naród wystraszony 27.03.24, 10:54
                    Spadam bo snejkowa zaczyna juz trollowac. Mam ja na szaro ale chyba w ogole wygasze.
                    Pogadamy przy okazji pursuedbybear
                • bieda_tubka Re: Naród wystraszony 27.03.24, 11:18
                  >A wiekszosc Polakow nie wskaze Walii czy Szkocji....😄

ci w twoim otoczeniu pewnie nie pokażą, ale nie przenoś swoich doświadczeń na resztę Polaków
        • bieda_tubka Re: Naród wystraszony 27.03.24, 11:17
          >Brytyjczykiem jest kazdy obywatel Wielkiej Brytanii

w teorii tak, w praktyce wam pokazali brexitem, że jednak nie

>Nigdy zas suellen ani ja nie bedziemy Angielkami, Szkotkami czy Walijkami

nie mów tego najmie!!!!

ps. głupiątko, podobno mnie wygasiłaś?
    • konsternacjax Re: Naród wystraszony 26.03.24, 14:34
      Nie czuję się straszona, ale może dlatego, że jestem niemal pewna, że coś w końcu je..ie. Zbyt dużo napięć w regionie, jak nie wojna konwencjonalna, to hybrydowa albo ataki terrorystyczne podobne do tego w Rosji. Nie wierzę w to, że miałoby się uspokoić, ale może się mylę. Acha i w NATO nie wierzę wink ech i pomyśleć, że zazwyczaj jestem optymistką.
    • afro.ninja Re: Naród wystraszony 26.03.24, 15:45
      Kolejna. Siedzi sobie w ukeju i przeżywa.
    • anorektycznazdzira Re: Naród wystraszony 26.03.24, 19:42
      Politycy zasadniczo nie straszą,
      straszą bo na tym robią hajs media, zarówno tzw. tradycyjne jak i social media, liczą się kliknięcia, wejścia, odsłony, oglądalność, czytalność, i rzeeeeka forsy która do nich spływa obok każdej wiadomości że "szokujące informacje" zostały "wyjawione" i teraz już wiemy że "zagrożenie jest bardzo poważne". W treści ta sama sieczka co zawsze, ale klika się? Klika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka