jackowo-deluxe 08.04.24, 21:19 Ptaki sie nerwowo rozcwierkaly a sasiad sie o cos glosno poklocil z zona Eklipsa inaczej w rzevzywisyosci wyglada ale z tel komorkowego trudno jej zrobic dobre zdjecie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Eklipsa 08.04.24, 21:23 u nas byla 2 lata temu cisza zrobila sie dosc przerazajaca Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Eklipsa 08.04.24, 21:34 Wygladalo to tak jak Twoim zdjeciu Komorka je zrobilas? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Eklipsa 08.04.24, 21:39 nie, obiektyw sony sel100400gm.syx tyle, ze chmury byly wiec tak ksiezycowato wyszlo Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Eklipsa 08.04.24, 21:30 tlumaczy, ze po polsku eclipse to zacmienie Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Eklipsa 08.04.24, 21:40 Zacmienie to bylo w Faraonie Prusa A my na Jackowie mowimy eklipsa Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Eklipsa 08.04.24, 22:03 No i jak tu nie lubic tej naszej Jackowej 😄🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Eklipsa 08.04.24, 22:07 jackowo-deluxe napisała: > Zacmienie to bylo w Faraonie Prusa Nie w Faraonie była ciemność. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Eklipsa 08.04.24, 22:26 Ciemnosc to byla w filmie polskim "Sexmisja" Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Eklipsa 08.04.24, 21:35 Chciała baba zabłysnąć... Eklipsa (faza eklipsy, faza utajona) to trzeci etap namnażania wirusów. Wirus znajduje się już w komórce gospodarza, ale nie można w niej znaleźć kompletnych wirionów. Kapsyd rozpada się i uwalnia kwas nukleinowy wirusa (rozpad kapsydu nie dotyczy bakteriofagów - ich kapsydy nie wnikają do komórki). Kwas nukleinowy wirusa ulega replikacji, czyli powieleniu. Do tego procesu wirus wykorzystuje enzymy z komórki gospodarza. Na podstawie informacji genetycznej zawartej w kwasie nukleinowym wirusa komórka produkuje białka wirusowe zamiast swoich własnych. Powstają potomne kapsydy. pl.wikipedia.org/wiki/Eklipsa Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Eklipsa 08.04.24, 21:40 'spolszczyla' en.wikipedia.org/wiki/Solar_eclipse Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Eklipsa 08.04.24, 21:51 Akurat mnie to rusza, Pije sobie winko I podziwiam eklipse🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Eklipsa 08.04.24, 22:04 Eeee evening ty w Ponglishu nie umiesz mowic Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Eklipsa 08.04.24, 23:23 Dziekuje🙂 A kolezanki Evening.vibes I Arthwen moga sie podciagnac w polszczyznie😂😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
spinka123 Re: Eklipsa 09.04.24, 15:05 Ostrożnie rzecz biorą, powiedziałbym, że to nie polszczyzna, tylko nowomowa pseudointeligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
spinka123 Re: Eklipsa 09.04.24, 15:04 Uważasz, że taka nowomowa i zastępowanie polskich słów zapożyczeniami jest na miejscu? (kiedy jest polskie słowo zaćmienie) Coś takiego jak akcentowanie brane z obcych języków, nawet w przypadku słów polskiego pochodzenia (np. nauka z akcentem na pierwszą sylabę), że nie wspomnę o innych przykładach. We Francji byłoby to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Eklipsa 09.04.24, 16:32 Uważasz, że taka nowomowa i zastępowanie polskich słów zapożyczeniami jest na miejscu? Ludziom bogatym nie takie rzeczy uchodzily🙂 Widac ze duzo siedzisz nad ksiazkami, ale musisz sie tez nauczyc prawdziwego zycia Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Eklipsa 09.04.24, 16:38 Czyli nie tobie, jackowo. Skup się może na opisach świeczników i rowerków treningowych. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Eklipsa 09.04.24, 18:47 arthwen nie badz smieszna ze swoimi zlosliwosciami, ja mam dzis wieksze zmartwienia Jakies ptaki mi ufajdal krzeslo Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Eklipsa 10.04.24, 13:59 I poczułaś się do zrobienia zdjęcia jakieś zdezelowanego i obfajdanego krzesła? Zdecydowanie - wróć do świeczników i rowerków. I najlepiej fizycznie do nich wróć, ćwicz na rowerku - z tego przynajmniej dla ciebie jakiś pożytek będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Eklipsa 10.04.24, 14:45 To e mama juz vintage nie lubi? Odpicuje to jeszcze ze dwie stówki za nie weźmie 🤑 seattle.craigslist.org/see/fuo/d/seattle-tommy-bahama-adirondack-chair/7720828074.html Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Eklipsa 10.04.24, 16:44 majenkirr napisała: > To e mama juz vintage nie lubi? Odpicuje to jeszcze ze dwie stówki za nie weźmi > e 🤑 > seattle.craigslist.org/see/fuo/d/seattle-tommy-bahama-adirondack-chair/7720828074.html Wrzucanie zdjęcia krzesła ogrodowego z ptasią kupą? W jakim celu, na litość? Co to ma wspólnego z lubieniem (lub nie) vintage? A krzesła mi się nie podobają, to swoją drogą, ale de gustibus... Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Eklipsa 10.04.24, 17:05 Wrzucanie zdjęcia krzesła ogrodowego z ptasią kupą? W jakim celu, na litość? " Tylko nie zemdlej, nie rob sensacji Ja sie wychowalam na gospodarstwie rolnym Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Eklipsa 10.04.24, 17:11 I to z tęsknoty za czasem młodości wklejasz zwierzęce odchody na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Eklipsa 10.04.24, 18:33 I to z tęsknoty za czasem młodości wklejasz zwierzęce odchody na forum?" Przesadzasz dramatycznie Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Eklipsa 10.04.24, 18:49 No I to W tym watku okazalo sie ze nie znasz dobrze slownika PWN Wiec odwracasz teraz uwage I sie rozwodzisz nad ptasia kupa I robisz sensacje Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Eklipsa 11.04.24, 09:53 Piękne! Oczywiście, że nie znam "dobrze" słownika PWN, bo to nie wierszyk, żeby się go uczyć na pamięć. A eklipsa to po polsku zaćmienie - i masz to nawet w tym słowniku, o ile przeczytasz ze zrozumieniem definicję - oraz właśnie ta faza rozwoju wirusów, bo to co evening.vibes wkleiła, to też jest prawidłowa definicja. W sumie nawet bardziej pasuje do twojego zdjęcia, bo zrobiłaś je chyba ziemniakiem - efekt bardziej podobny do wirusa niż słońca podczas zaćmienia. A co do kupy, to przecież nie ja wstawiłam zdjęcie z opisem tejże, a potem nieudolnie się broniłam argumentując czasami minionej młodości. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Eklipsa 11.04.24, 14:58 A co do kupy, to przecież nie ja wstawiłam zdjęcie z opisem tejże, a potem nieudolnie się broniłam argumentując czasami minionej młodości" Nie sciemniaj z ta eklipsa. Poprawialas mnie jezykowo, bo nie wiedzialas, ze slowo eklipsa jest w slowniku PWN, o czym sie dowiedzialas dopiero w tym watku. Potraktowalas to ambicjonalnie i juz od kilku postow cynicznie rozgrywasz ptasia kupe, zeby zatuszowac swoja wpadke jezykowa. Wiecej pokory, mniej manipulacji! Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Eklipsa 11.04.24, 18:32 Zastosuj jackowo swoją radę do sobie, bo nie oszukujmy się, ze słownikiem PWN to ty nie miałaś styczności zapewne dużo dłużej niż ja. I ja rozgrywam cynicznie ptasią kupę? Może to ja tu wrzuciłam to zdjęcie? Albo perfidnie zmusiłam cię do wrzucenia go tutaj, o, taką mam moc Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Eklipsa 10.04.24, 15:36 Zdecydowanie - wróć do świeczników i rowerków. I najlepiej fizycznie do nich wróć, ćwicz na rowerku - z tego przynajmniej dla ciebie jakiś pożytek będzie.," Dla mnie cwiczenia fizyczne to nie powod do wstydu A Ty sobie dalej wegetuj na swojej kanapie blyszczacej parweniuszowska nowoscia🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Eklipsa 10.04.24, 16:41 Nie mam błyszczącej parweniuszowską nowością kanapy, przykro mi Ufajdanej przez zwierzęta lub ludzi też nie mam. I wiem, że język ojczysty sprawia ci problemy, być może też czytanie ze zrozumieniem niezależnie od języka, ale to akurat nie był żaden przytyk do aktywności fizycznej - całkiem serio: ćwiczenia to nie wstyd, a korzyść będzie i dla ciebie, i dla forum (czyli również dla mnie). Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Eklipsa 10.04.24, 17:00 To ty lepiej czytaj uwaznie moje wpisy bo przy mnie masz szanse nabyc swiatowego sznytu🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Eklipsa 10.04.24, 17:10 Znowu to czytanie ze zrozumieniem nie zadziałało, biedactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Eklipsa 09.04.24, 18:06 jackowo-deluxe napisała: > Uważasz, że taka nowomowa i zastępowanie polskich słów zapożyczeniami jest na miejscu? > > Ludziom bogatym nie takie rzeczy uchodzily🙂 Jakoś w Polsce nikt nie pisze Koka Kola Nawet bardzo bogaty 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Eklipsa 09.04.24, 19:54 Jaka nowomowa? Jeśli słowo jest notowane w słowniku PWN, to ma co najmniej dekadę. Też mnie zdziwiło, że tak można powiedzieć, ale widać można. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Eklipsa 09.04.24, 20:09 Ale one wola mnie atakowac niz sie uczyc Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Eklipsa 08.04.24, 21:59 Mi to wygląda na zdjęcie światła latarni ulicznej Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Eklipsa 08.04.24, 22:11 Trzeba wiedziec jak zrobic fote. Moje tez z komorki Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Eklipsa 08.04.24, 22:36 Moje nie przeszło? To jeszcze raz, chociaż ja też zdjęć robić nie umiałam 🤪. Ciemno i zimno jak w grobie się zrobiło, ale przeżyliśmy! Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Eklipsa 08.04.24, 23:31 🤪 www.facebook.com/photo/?fbid=954992393300791&set=a.502362878563747 Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Eklipsa 09.04.24, 00:07 Aaaaa cwaniaro. Tez chcielismy jechac, ale nie chcialam corki ze szkoly brac po czym dzis po powrocie powiedziala mi, ze polowy klasy nie bylo 🤦🏼♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Eklipsa 08.04.24, 22:39 Ja sie po prostu balam zepsuc obiektw a mam stosunkowo nowy telefon Jedne okulary mialam na nosie a druggie zalozylam na komorke Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Eklipsa 08.04.24, 23:47 Ciesze sie, ze nigdzie mnie nie ponioslo, bo bym teraz gdnila w korkach. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Eklipsa 09.04.24, 15:27 Właśnie teraz wracamy, korków zero. Za to mam Final Destination moment 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Eklipsa 10.04.24, 04:33 Korki byly wczoraj. Dzis wszyscy sa juz w Ny. > mam Final Destination moment Na zdjeciu nie wyglada tak zle. Dzis w necie pelno dowcipow na temat zacmienia www.facebook.com/DeFuniakSpringsPolice/videos/1064734797962071 www.facebook.com/Weather2019/posts/pfbid0Xoo8LibiTfv7sKFWVseqmYNKS889LUUpSGMU6vDX3ghmoN5i7KLnLhxoa8FPF8Pdl Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Eklipsa 10.04.24, 04:40 Jaffa Cakes Half Moon Full Moon Total Eclipse Advert Odpowiedz Link Zgłoś