Dodaj do ulubionych

Skurcze łydek help!

10.04.24, 09:37
Łydek i stóp. Czasem tak silne, że aż mi się przykurczają palce stóp. Głównie w nocy/ nad ranem ale nie tylko.
Juz zapisałam się do lekarza ale ponieważ forum wie wszystko to napiszcie mi czy to może być coś poważnego czy zwykle niedobory? Bo się zestresowalam.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 09:40
      No zapewne niedobór magnezu.

Pewnie może być i coś poważniejszego, ale zazwyczaj nie jest.
    • night_and_day Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 09:45
      U mojego męża taki objaw był tuż przed diagnozą cukrzycy.
      • homohominilupus Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 09:47
        Matko 😱
      • homohominilupus Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 09:49
        Bez nadwagi, sprawna fizycznie, sport, dieta, hm, różnie ale bez obzerania się cukrem, bez obciążeń genetycznych, mogę mieć cukrzycę?
        • 35wcieniu Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 09:52
          O jezu, następna ze schizem i diagnozą na forum. Zrób badania to się dowiesz. Tak, możesz mieć, dlaczego by nie. Ale to że masz skurcze to nie jest żaden powód do niepokoju na tym tle, bo skurcze cała masa ludzi miewa okresowo i u większości powód jest prozaiczny - jak wyżej.
    • princesswhitewolf Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 09:51
      Nie wiem ile masz lat ale z wiekiem absorbcja magnezu i potasu spada a zapotrzebowanie nadal istnieje. Wiec kupi sobie Pani w aptece dobrze wchlanajacy sie magnez i potas. Nie dziekuj
      • jakis.login Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 10:01
        princesswhitewolf napisała:

> Nie dziekuj

Zwłaszcza że nie ma za co www.damianparol.com/co-pomaga-na-skurcze-i-czemu-nie-magnez/
        • mava12 Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 10:35
          zawsze jednak warto zacząć od uzupełniania magnezu, zanim zdecydujemy sie na szpital i operacje buk wie jaką.
          Zwłaszcza jak pije się duzo kawy.
          • snakelilith Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 10:50
            Zacząć należy od wypicia szklanki wody mineralnej z szczyptą soli, a nie magnezu.
          • thea19 Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 11:08
            A co ma kawa do poziomu magnezu? Przecież to mit
            • mava12 Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 13:15
              >A co ma kawa do poziomu magnezu? Przecież to mit

tak powiadasz? ja generalnie nie łykam suplementów, poza wit D. Jednak kiedy miewałam skurcze łydek to zaczęłam suplementować magnezem. Owszem, piłam wcześniej więcej kawy a magnez pomógł. Może i mit nt kawy ale suplementowanie magnezem, przy skurczach, to jednak nie mit.
              • thea19 Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 13:32
                Bo obalono mit wypłukiwania magnezu przez kawę i tyle. Masz niedobory, to uzupełnij i tyle.
          • princesswhitewolf Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 12:41
            Tu czytaj jakis login.

Poza tym co na obrazku to inna sprawa to jesli sie soli sporo to zdecydowanie nalezy polykac potas. Z sola to chodzi o rownowage potasu i sodu (sol) w diecie a nie ze sama sol ( wartosc sodu) jest szkodliwa
            • jakis.login Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 13:29

> Tu czytaj jakis login.

Ty się dobrze czujesz? Podejmujesz decyzje dotyczące zdrowia na podstawie tego, co ci jakiś sklepik z suplementami napisze na swojej stronie?
              • princesswhitewolf Re: Skurcze łydek help! 11.04.24, 09:25
                Nie. Moja siostra to farmaceutka, moja siostrzenica to farmaceutka, moja matka to lekarz- zapewne lepiej sie orientuja w temacie niz ty. Tak magnez pomaga na to. Powiem wiecej, moja matka go bierze wlasnie z tego powodu. Ale co ona tam wie, ty wiesz lepiej 😂
                • snakelilith Re: Skurcze łydek help! 11.04.24, 09:36

> Tak magnez pomaga na
                  > to. Powiem wiecej, moja matka go bierze wlasnie z tego powodu. Ale co ona tam
                  > wie, ty wiesz lepiej 😂

Twoja matka, ta wspaniała lekarka, która nawet cukrzycy typ2, która jest chorobą cywilizacyjną związaną ze błędami w stylu życiu, nie potrafiła u siebie zapobiec?
                  • princesswhitewolf Re: Skurcze łydek help! 11.04.24, 09:41
                    A twoja choroby psychicznej u Ciebie?
              • princesswhitewolf Re: Skurcze łydek help! 11.04.24, 09:30
                Kup sobie jak bedziesz miec problemy:
                • jakis.login Re: Skurcze łydek help! 11.04.24, 10:11

> Kup sobie jak bedziesz miec problemy:

Widzę, że ty z tych, co kupią nawet wyciąg z mysich pipek na porost włosów BO TAK NAPISALI NA OPAKOWANIU WIĘC TO MUSI BYĆ PRAWDA
        • princesswhitewolf Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 12:37
          Magnez sprzyja absorbcji wit D i w pewnym wieku ludzie maja braki. Tak samo potasu.
    • szafireczek Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 09:56
      Tak się może zaczynać niewydolność żylna, zwłaszcza jak się ma obciążenia genetyczne w tym kierunku.
    • halyna_z_trzebowniska Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 10:08
      Mojej kolezance, po dlugotrwalej diagnostyce, ktora nic nie wykazala, powiedzieli ze to najprawdopodobnie powiklania po ostatnim covidzie sad ona ma rzuty, bywaja dlugie tygodnie ze nogi jej dretwieja, potem przerwa, i znowu. Zrob badania bo to powazna sprawa, rownie dobrze moze byc zakrzepica.
    • alpepe Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 10:41
      Nie przechodziłaś ostatnio jakiejś infekcji?
      • homohominilupus Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 11:00
        Nie
    • snakelilith Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 10:48
      Czasem powodem jest zwykły brak soli. Cała masa ludzie ogranicza bez żadnego powodu sól w diecie, a jak uprawia przy tym sport, ale zrobi się ciepłej i człowiek zaczyna się więcej pocić, to zaczynają się problemy. Zapytaj dowolnego biegacza.
      • homohominilupus Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 11:01
        Jestem biegaczem.
        Nadużywam soli 🙈
        • princesswhitewolf Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 12:48
          Potas bierz i mozesz solic jak solisz. Tu masz o równowadze potasowo sodowej: www.google.com/url?q=https://sante.pl/jedz-zdrowo/slony-smak-zdrowia-czyli-o-rownowadze-sodowo-potasowej/&sa=U&ved=2ahUKEwiLkdaevLeFAxXf8AIHHQKGAAYQFnoECAsQAg&usg=AOvVaw3Ap3tVpNuWc-Bko-S_OffP
    • bluea.nne Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 20:50
      Też tak miałam, chyba było za dużo ćwiczeń siłowych. W aptece polecono mi neomag- dwie tabletki przed snem. Pomogło.
    • aagnes Re: Skurcze łydek help! 10.04.24, 21:12
      Aspargin jest dobry, może od tego zacznij, na pewno nie zaszkodzi.
    • ariathedevil Re: Skurcze łydek help! 11.04.24, 10:33
      Miałam takie. Zrobiłam poziom magnezu, wyszedł niski. Odkąd suplemetuję nic się nie dzieje, gdy zapominam na dłużyszy czas skurcze wracają. Oczywiście, polecam wizytę u lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka