claudel6 12.04.24, 12:07 Osoba uczulona na koty. Czy to całe odczulanie działa czy to pic na wodę? Podzielcie się doświadczeniami, jeśli macie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta.graca Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 12:10 Da się, moi bracia byli odczulani, obaj na roztocza, jeden dodatkowo na kota. Bardzo pomogło Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 12:14 odczulanie to sie robi jak sie nie da uniknąć alergenu (np pylki traw, 2 miesiaca pylenia). kota akurat mozna nie miec. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 12:26 No, niekoniecznie. Robi się też na wszystko, co powoduje anafilaksję, a alergik nie jest w stanie przez całe życie uniknąć spotkania z kotem lub orzeszków w potrawie z restauracji Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 12:30 kazdy chory przy wyborze leczenia musi rozwazyć za i przeciw. są potencjalne skutki uboczne odczulania. są koszty szczepionek. koszty wizyt jak ktoś robi prywatnie. czas (2 godziny raz w miesiacu 5 lat, tyle było u mnie). są potencjalne korzyści. pamiętajmy, ze nie zawsze odczulanie pomaga i rzadko w 100%. uczulenie lubi też wracać. kązdy sobie rozważa sam. jak np ktoś ma uczulenie na leszczynę a ona kwitnie 3 dni to odczulanie na nią to bezsens. itd. to zawsze indywidualna decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 12:45 bib24 napisała: > kazdy chory przy wyborze leczenia musi rozwazyć za i przeciw. są potencjalne sk > utki uboczne odczulania. są koszty szczepionek. koszty wizyt jak ktoś robi pryw > atnie. czas (2 godziny raz w miesiacu 5 lat, tyle było u mnie). Hm, a ten czas to gdzie uciekał? Odczulałam się na brzozę przez 5 lat, cykl odczulania trwał 3-4 miesiące, w tym czasie 3-4 kilkuminutowe wizyty u alergologa i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 13:17 u mnie byly szczepienia w cyklach co miesiąc a nie tylko poza sezonem, co oznacza 10-12 zastrzyków rocznie. do przychodni trzeba dojechać i wrócić. odstać swoje w kolejce i obowiązkowo odsiedzieć pół godziny po zastrzyku. wychodziło około 2 godzin za każdym razem. a jak się odczula dziecko to nawet osoba 17, 5 roku misi być z rodzicem / babcią. nie ma co kolorować. odczulanie to duże zobowiązanie czasowe i trzeba o tym wiedzieć zanim się zacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 13:19 pełen cykl odczulania purethalem to 5 lat. może oczywiście wymyslili jakieś cuda co to robią w 4 miesiące, tego nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 15:50 Pisałaś o kosztach szczepionek, więc z automatu założyłam że masz na myśli szczepionki doustne, które przyjmuje się w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 17:20 jak ja sie szczepiłam purethal byl nierefundowany i bardzo drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: odczulanie - da się czy mit? 27.04.24, 05:22 Tak, rozumiem, dziwi mnie po prostu, że skoro i tak płaciłaś za szczepionkę, nie wybrałaś doustnej, która jest znacznie mniej upierdliwa w stosowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: odczulanie - da się czy mit? 27.04.24, 08:29 rozumiesz, że to było dawno i lekarz nawet nie zająknął się o doustnej? może wtedy nie było, może były gorsze, może był po prostu złośliwy. wtedy wszyscy się odczulali zastrzykami. a w całym mieście wojewódzkim można się bylo odczulać w 2-3 punktach i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: odczulanie - da się czy mit? 27.04.24, 08:44 bib24 napisała: > rozumiesz, że to było dawno To faktycznie zamierzchłe czasy, doustne szczepionki są od jakichś 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: odczulanie - da się czy mit? 27.04.24, 09:00 kilka razy już napisałam, że dawno. ja już jestem ponad 15 lat po odczulaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 12:15 W domu mam żywy przykład, że się da. Odczulany za młodu mąz i 2,5 kota. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 11:05 >Odczulany za młodu mąz Jak ja sie pytalam z 4 lata temu na boguslawskiego w centrum Alergologii w Poznaniu to wtedy mowili ze szczepionka odczulajaca na koty jest nowoscia.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 13:06 Za młodu na kota? Mąż jest bardzo młody czy brał udział w jakiś badaniach klinicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 14:29 No właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 15:40 Kiedyś była inna szczepionka, stosowana właściwie tylko u osób narażonych zawodowo z powodu dość słabej skuteczności i niskiego indeksu bezpieczeństwa. Wycofano ją, a potem pojawiły się preparaty stosowane obecnie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 17:36 Ah to moze mi mowiono o tych nowych. Jakos tak 2019 czy cos byl Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 17:37 Ah i to nie byl jeden zastrzyk tylko chyba jakos 3 czy 4 z przerwami Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 12:18 Nie próbowałam się odczulac na koty, ale na pyłki traw i drzew tak. Warto przy silnych reakcjach alergicznych, ogólnie łagodzi objawy i zmniejsza ryzyko rozwoju astmy. Mnie pomogło. Z kotami powinno być podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 12:20 U mojego starszego odczulanie na pyłki dało efekt na 5 lat. Potem alergia wróciła ze zdwojoną siłą. Odczula się znowu, drugi rok ale efekty póki co mizerne. Mlodszy jest w trakcie odczulania, też spektakularnych zmian brak. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 12:29 Że dopytam 5 lat po zakończeniu odczulania? Czyli powiedzmy 10 lat spokoju bo odczulanie też ok 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 12:45 Tak. Zaczął w wieku lat 5. Od pierwszego sezonu było widać poprawę. Po zakonczeniu 5 letniego cyklu było 5 lat spokoju i spektakularny nawrot łącznie ze świstami astmatycznymi (wczesniej gliwne objawy to katar i alergiczne zapalenie spojówek). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 14:35 Anirolak, niech ten starszy je przez cala zime miod z bardzo lokalnej pasieki, z lokalnych pylkow. I kupic taka masc jak na zdjeciu. Tu jest ta a takze Hay Max tez produkuje. Wiele firm to robi. Smaruje sie tym od srodka nos. Jak oddycha sie to naprawde pomaga bo sie pylki przyklejaja do scianek nosa i nie leca do gory. No i jak jest bardzo zle a trzeba lazic gdzies to sa tez takie filtry do nosa. Nie sa widoczne jak sie wsadzi. Oddycha sie normalnie. Wyglada jak " modny" kolczyk w nosie Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 12:39 Trudno powiedzieć, bo ja na przykład na niektóre koty jestem potwornie uczulona, a na inne nie - mogę głaskać, brać na kolanka i nic. Do tych uczulających wystarczy że tylko podejdę bliżej i płaczę, duszę się i kicham. Może tej osobie też warto poszukać nieuczulającego kota jeśli chce mieć? Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 12:47 W tym też coś jest. Syn ma kolegę uczulonego na kocią sierść, ale nasze koty (zwykłe, nie zadne rasowce) go nie uczulają. Moze głaskać i nie pojawiają się objawy. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 13:22 Nie ma znaczenia czy rasowy czy dachowiec. Jedne mnie uczulają potwornie, inne wcale. A płakałam rzewnymi łzami z czerwonych oczu przy kontakcie (z odległości) z najpiękniejszym kociakiem jakiego widziałam. Znajomi którzy wcześniej mieli zupełnie nieuczulające koty-znajdki musieli go oddać, bo ich dziecko też tak strasznie uczulał. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 12:48 Ja się odczulałam na pyłki - nie pomogło, potem przyszedł covid i nie do końca, ale super się zmniejszyło, a w tym roku to masakra - jadę na tabletkach i kroplach, a i tak ledwie mogę wytrzymać - dosłownie ścięło mnie z nóg, jak przyszły te wysokie temperatury - czekam na ochłodzenie, to może będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 12:56 Oczywiście że działa. Wszystkie znane mi osoby które się odczulały twierdziły że jest lepiej. Z drugiej strony mało kto twierdził że został zupełnie wyleczony więc zachwytu nie bulo Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 13:04 Moj mąz jako dzieciak reagował bardzo źle na koty. teraz ma w domu 2 a czasami 3. I objawów nie ma żadnych. W badaniach niby mu wyszło ale na granicy. Porównując z tym co miał to jest 200% poprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 12:57 Na koty się nie odczulałam, ale na roztocza tak. Różnicę widzę, chociaż całkowicie to mi nie przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 13:15 Odczulalam się na roztocza, sosnę, psy i koty. Chyba po pół roku od rozpoczęcia kuracji wzięłam pierwszego kotka Odpowiedz Link Zgłoś
edka12 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 14:07 Czy na odczulanie może kierować lekarz pierwszego kontaktu czy tylko alergolog? Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 14:11 Alergolog robi zastrzyk. Więc i tak punktem docelowym. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 16:20 U dzieci stosuje się też krople podjezykowe do stosowania w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 14:29 alergolog. i moze uznać, że się ktoś nie nadaje. np przeciwwskazaniem sa choroby autoimmunologicze. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 15:01 Mój mąż kilka lat temu robił testy. Wyszło mu, ze jest uczulony na wiele czynników, w tym bardzo mocno na koty. Robił potem odczulanie, ale nie na koty, bo stwierdziliśmy, ze kota nigdy mieć nie będziemy. Mamy znajomych hodowców. Po każdej wizycie i kontakcie z ich kotami mąż ma natychmiast czerwone oczy i wysypkę kontaktowa. Kiedy wiec zaczęłam najpierw dokarmiać, potem wpuszczać do domu kota, mąż dramatyzował i protestował. Początkowo faktycznie kiedy kot go zadrapał, pojawiała sie wysypka. Z czasem minęło. Teraz kot często śpi na naszym łóżku, jest z nami większość dnia i alergii brak. Na koty znajomych alergie nadal ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 15:45 Do kota można się przyzwyczaić. Objawy z czasem się zmniejszają, jak się ma stały kontakt kotem. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 15:54 Zawsze mi się wydawało, że to działa na odwrót i należy unikać, ale teraz doczytałam i rzeczywiście ekspozycja w małych dawkach powoduje osłabienie reakcji alergicznej. Na tym chyba polega odczulanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 16:05 Tak. Odczulanie to podawaniu alergenu w tak małych dawkach, że nie powoduje objawów. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 19:28 albo sie dostanie astmy a kochanego kotka trzeba sie będzie pozbyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 21:33 Astma z powodu kota rzadko się zdarza, więc jest duża szansa, że się nie dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 13:21 mamtrzykotyidwato5 napisała: > Astma z powodu kota rzadko się zdarza ??? Kalina Jędrusik zmarła w wyniku astmy spowodowanej alergią na koty. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 12:07 Strasznie jesteś negatywna w tym wątku. Mam astmę i nikogo się nie pozbyłam 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 12:12 bo moje dziecko się odczulało i dostało możliwe że od tego poważnej choroby autoimmunologicznej. więc mam prawo być sceptyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 12:18 I na pewno wiesz, że od tego? Choroby często chodzą parami. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 12:25 wiem, ze nie wolno jej bylo na pewno się odczulać przy takiej chorobie. absolutnie zakazane. a miala ją kilka lat. ja się odczulalam na trawy, i trochę pomoglo. ale uczulenie rozszerzyło się na bylicę. na leb bym musiala upaść, żeby ryzykować jeżdzić 5 lat na zastrzyki co miesiąc ze względu na kota. to z mojego punktu widzenia idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 13:02 Z Twojego tak, z mojego nie🤷🏼♀️. Posiadanie kotów bardzo poprawia jakość życia 😹. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 13:23 Taaa, fruwające wszędzie kłaki, kot łażący po kuchennym stole łapami którymi grzebał w kuwecie, po prostu miodzio. Kociarze to syfiarze, taka prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 15:38 Należy spróbować, ale wynik może nie spełniać oczekiwań, bo to u różnych osób różnie bywa. Zależy, jak bardzo uczulona i co chce osiągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonazaba9999 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 15:59 Odczulałam się i wystąpił u mnie tzw. marsz alergologiczny. Byłam uczulona na pyłki drzew (głównie brzoza), odczulałam się. Wystąpiło u mnie uczulenie na pyłki traw. Odczulałam się na drzewa i trawy. Wystąpiło uczulenie na lekarstwa (aspiryna, pylargin, V-cylina). W końcu katar alergiczny miałam 8 miesięcy (zaczynałam od 3) i studiowałam etykietę każdego lekarstwa, które miałam wziąć.Już się nie odczułam. Objawy stały się niezauważalne odkąd się rozchorowałam onkologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_2009 Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 16:05 Pic na wodę. Ale pocieszam, że na main coona mam znacznie mniejszą alergię niż na bengalskiego. Oba oczywiście widywane sporadycznie, bo inaczej bym nie przeżyła chyba (pomimo odczulania). Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 17:58 Znam 2 osoby odczulane. Jedna teraz dorosla, alergie dalej mecza do tego pojawilo sie stwardnienie rozsiane, wiec tez choroba autoim. Druga osoba jest mloda. Odczulana rok temu. Poprawy nie widac. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 21:11 Znajomy po odczulaniu miał 2 lata spokoju. Potem wróciło z taką samą siłą. Odpowiedz Link Zgłoś
czarne-jagody Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 22:06 Moja córka 3 lata odczula sie na roztocza. Poprawa spektakularna, bez odczulania nie mogła normalnie funkcjonować. Odpowiedz Link Zgłoś
czarne-jagody Re: odczulanie - da się czy mit? 12.04.24, 22:09 Bez odczulania to generalne porządki musiały być robione co kilka dni. Zagubiona skarpetka za łóżkiem powodowała napady alergii, generalnie masakra. To teraz funkcjonuje prawie normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 11:00 Po prostu dużo odkurzania, specjalne pokrowce na pościel, pozbycie się dywanów, firan, zasłon i kurzołapów. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 10:55 Podbijam wątek z prośbą o kontakt do jakiegoś dobrego specjalisty od odczulania w Warszawie. Mam osobę, która chciałaby się odczulić (koty, psy), ale jest jeden myk - ta osoba ma Hashimoto. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 11:39 Moje chlopaki leczą się u dr Beaty Adamczyk. Ale nie wiem jak w przypadku Hashi Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 11:56 u mnie lekarz powiedział, że nie wolno przy takiej chorobie. oczywiscie moglo się po zmieniać, ale lepiej pewnie nie ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 11:58 a i jeszcze rozumiem ryzykować przy trawach. ale sorki kot? najlepiej nieststy unikać alergenów a kota można dość łatwo unikać. nie to co roślin, które rosną wszędzie i przez 2 miesiące pylą jak wściekłe. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: odczulanie - da się czy mit? 26.04.24, 12:39 Z tego co mozna wyczytać to zależy jaki alergen i czy choroba jest pod kontrolą. Lepiej omówić to z lekarzem bo może się da. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: odczulanie - da się czy mit? 27.04.24, 08:20 Moj maz się odczulał ale twierdzi, że mu nic nie dało. Kotke kochał (była jak nasze pierwsze dziecko) i wydać jej nie chciał więc męczył się z alergia do końca jej życia. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: odczulanie - da się czy mit? 27.04.24, 08:51 Prościej wyeliminować koty ze swojego otoczenia niż 5 lat się męczyć Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: odczulanie - da się czy mit? 27.04.24, 09:35 Osoba z mojej rodziny się odczuliła kilkanaście lat temu, a obecnie ma ns stanie w koty. Odpowiedz Link Zgłoś
kizolda Re: odczulanie - da się czy mit? 27.04.24, 10:47 Zależy kto, zależy na co, zależy jak. Generalnie: najmniej skuteczne jest na wszelkiego rodzaju pyłki roślinne. Najbardziej na roztocze i żarcie. Średnio na białko w ślinie zwierząt (głównie kocie). Przyjaciele z trójką dzieci, cała piątka ciężka alergia na pyłki. Odczulania w Polsce, UK i Szwajcarii - bo zamożni ludzie. Efekty homeopatyczne. Wreszcie mądry lekarz doradził im (wiedząc, że mają taką możliwość) wynieść się do zupełnie innej strefy przyrodniczej. Po przemyśleniu uznali, że męka przez połowę roku nie ma sensu i podjęli decyzję próbnego wyjazdu na rok. Gibraltar. Uczulenia brak. Zostali. Mija już 4 rok i nadal uznają, że to była doskonała decyzja. W PL bywają na krótko zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: odczulanie - da się czy mit? 27.04.24, 14:30 Nie słyszałam o odczulaniu na koty, chyba nie ma takich szczepionek 😀 Odczuła się na drzewa, trawy i jad osy/pszczoły/szerszenia. Odpowiedz Link Zgłoś