borsuczyca.klusek 26.04.24, 17:12 Jakieś chętne na zrzutkę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:14 A to nie wystarczy pracować 16 godzin na dobę? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:16 angazetka napisała: > A to nie wystarczy pracować 16 godzin na dobę? > A zainteresowałaś sie choć tym, na co ma być ta zrzutka czy tak walisz na oślep? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:18 To nie jest zrzutka, tylko patronite, wspieranie twórczości taty Maty. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:18 angazetka napisała: > To nie jest zrzutka, tylko patronite, wspieranie twórczości taty Maty. > No to widzę, że sie nie zainteresowałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:19 Owszem, właśnie sprawdziłam, ma 18 patronów i 600 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:21 angazetka napisała: > Owszem, właśnie sprawdziłam, ma 18 patronów i 600 zł. > Piszę, że nie zainteresowałaś sie jaki jest cel tej zrzutki. Przymusu nie ma, ale po co komentować coś, o czym nie ma sie pojęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:24 Zainteresowałam. Pompowanie ego prof. Matczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:26 angazetka napisała: > Zainteresowałam. Pompowanie ego prof. Matczaka. > Przywołam znany cytat: O Boże, kobieto! Gdyby głupota miała skrzydła, pani fruwałaby jak gołębica. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:27 Oj, trafiłam widać na fankę. To ja przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:42 angazetka napisała: > Zainteresowałam. Pompowanie ego prof. Matczaka. > To samo pomyślałam. Przy czym nawet sam Matczak nie ocenia potrzeb własnego ego wystarczająco wysoko, żeby je finansować z własnych środków... Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:58 Bingo, Angazetko. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:20 Zrzutka jest na walkę z populizmem 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:23 borsuczyca.klusek napisała: > Zrzutka jest na walkę z populizmem 😀 > Jaki to plan? Jego pierwszy element to walka z populizmem, który jest rakiem demokracji - wspiera najgorsze instynkty, w szczególności agresję, i słowo z narzędzia komunikacji zamienia w broń, którą masakruje się przeciwnika. ➡️➡️➡️Drugi - krytyka skrajności, które są dla życia publicznego złe - i te lewicowe, i te prawicowe. W przestrzeni publicznej działalność, która od każdej ze stron weźmie to, co najlepsze: od lewicy wrażliwość, od prawicy szacunek dla tradycji. ➡️➡️➡️Trzeci - aktywność edukacyjna i społeczna, która będzie promować UMIARKOWANIE. twitter.com/wsamraz/status/1783528041047609505?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1783528041047609505%7Ctwgr%5Ebcb173c99ba8e2d88ba93054dad50b02b95fdc33%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.donald.pl%2Fartykuly%2FEmrYvanE%2Fprofesor-matczak-prosi-o-wsparcie-na-patronite-chce-zwalczac-populizm-i-skrajnosci Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:33 po_godzinach_1 napisała: > Jaki to plan? Jego pierwszy element to walka z populizmem, który jest rakiem de > mokracji - wspiera najgorsze instynkty, w szczególności agresję, i słowo z narz > ędzia komunikacji zamienia w broń, którą masakruje się przeciwnika. Populizm jako hejt. Podśmiarduje budowaniem poparcia dla ustawy ograniczającej wolność słowa (znaczy jeszcze bardziej ograniczającej). Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:37 dracaria napisała: > Populizm jako hejt. Podśmiarduje budowaniem poparcia dla ustawy ograniczającej > wolność słowa (znaczy jeszcze bardziej ograniczającej). Jego dobre prawo założyć taką zbiórkę, jaką chce i wyznaczyć taki cel, jaki uznaje za słuszny. Od lat walczy z populizmem, więc jest to wiarygodne. Kto chce sie dorzuci, kto nie chce - nie. Wątek o granicach wolności słowa mógłby być interesujący Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:39 Jego prawo założyć a nasze skomentować Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:51 borsuczyca.klusek napisała: > Jego prawo założyć a nasze skomentować > Oczywiście. Pod warunkiem, że wiemy co komentujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:55 No ale wiadomo. A raczej nie wiadomo z uwagi na brak konkretów u Matczaka. Na czym niby polega jego nowy projekt? Że profesor Matczak będzie sobie dalej produkował się na X czy na łamach GW, co już robi? To na co te pieniądze? "Dlaczego powstał mój profil na Patronite? Zakładam profil na Patronite, ponieważ chcę zgromadzić ludzi i pieniądze wokół idei polityki rozsądku. Od wielu lat nawołuję do tego, żeby w życiu publicznym było mniej polaryzacji i nienawiści, a więcej zrozumienia dla inności i współpracy. Zakładam go w momencie, gdy mija 20 lat od wejścia Polski do Unii Europejskiej. To niestety moment, kiedy demokracja jest zagrożona, a my jako społeczeństwo straciliśmy poczucie celu. Dlatego potrzebujemy nowego planu - trzeba go wypracować w debacie publicznej i trzeba go promować nowoczesnymi kanałami komunikacji, by do ludzi dotarł. Jaki to plan? Jego pierwszy element to walka z populizmem, który jest rakiem demokracji - wspiera najgorsze instynkty, w szczególności agresję, i słowo z narzędzia komunikacji zamienia w broń, którą masakruje się przeciwnika. Drugi - krytyka skrajności, które są dla życia publicznego złe - i te lewicowe, i te prawicowe. W przestrzeni publicznej działalność, która od każdej ze stron weźmie to, co najlepsze: od lewicy wrażliwość, od prawicy szacunek dla tradycji. Trzeci - aktywność edukacyjna i społeczna, która będzie promować UMIARKOWANIE. Ono zawsze bierze się z wiedzy, empatii i otwartości na innego. Te wartości w życiu publicznym trzeba szerzyć, do tego potrzeba ludzkiego wsparcia i środków na skuteczną komunikację. Życie jest trudne, a świat jest złożony - potrzeba dużo pokory, wiedzy i współpracy, żeby nadać mu jakiś sens. Jeśli chcesz przyłączyć się do tego zadania: wspólnego myślenia, dyskutowania, edukowania i budowania dobrej, rozsądnej Polski - zapraszam!" Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:07 taje napisała: > No ale wiadomo. A raczej nie wiadomo z uwagi na brak konkretów u Matczaka. Na c > zym niby polega jego nowy projekt? czytamy: Patronite pozwala wspierać aktywność publiczną osób, których działania uważamy za ważne, aby w ten sposób była ona bardziej profesjonalna, bardziej promowana i dzięki temu mogła dotrzeć do większej liczby osób. 👨🏫Dlatego, jeśli słuchasz moich wykładów i podkastów, i chciałbyś, aby było ich więcej i by miały lepszą jakość, podaj tę wiadomość dalej! 👨🏫Jeśli chcesz, aby edukacja publiczna w sprawach praworządności, racjonalnego myślenia i przełamywania podziałów była bardziej skuteczna, zapraszam do wsparcia! Podziękowania dla Borsuczycy, która podała informacje dalej Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:15 Czyli zbiera pieniądze na to, co już teraz robi promując się w mediach... Nie, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:18 taje napisała: > Czyli zbiera pieniądze na to, co już teraz robi promując się w mediach... Nie, > dziękuję. > Przecież to dla chętnych Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:40 po_godzinach_1 napisała: > Przecież to dla chętnych Szlachetna Paczka też. Jak widać również na Patronite można znaleźć analogicznie ciekawe przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:50 po_godzinach_1 napisała: > Od lat walczy z populizmem, więc jest to wiarygodne. Co to jest w ogóle ten populizm? Bo ja mam wrażenie, że to takie słowo - wytrych służące do usprawiedliwienia polityków z tego, że nie działają dla dobra i zgodnie z wolą obywateli. A nie działają, bo jako elyta i arystokracja wiedzą rzekomo lepiej, co jest dla obywateli dobre. A ci, którzy deklarują, że chcą działać dla dobra i zgodnie z wolą obywateli, mają być wstrętnymi populistami. Czyli jest dokładnie odwrotnie niż Matczak twierdzi - to stygmatyzacja populizmu jest antydemokratyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:53 dracaria napisała: > Co to jest w ogóle ten populizm? Bo ja mam wrażenie, że to takie słowo - wytryc > h służące do usprawiedliwienia polityków z tego, że nie działają dla dobra i zg > odnie z wolą obywateli. A nie działają, bo jako elyta i arystokracja wiedzą rze > komo lepiej, co jest dla obywateli dobre. A ci, którzy deklarują, że chcą dział > ać dla dobra i zgodnie z wolą obywateli, mają być wstrętnymi populistami. Czyli > jest dokładnie odwrotnie niż Matczak twierdzi - to stygmatyzacja populizmu jes > t antydemokratyczna. Populizm jest wtedy, gdy karmimy dziecko tym, co ono najbardziej lubi, czyli słodyczami, po to, aby mieć opinie fajnego rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:06 po_godzinach_1 napisała: > Populizm jest wtedy, gdy karmimy dziecko tym, co ono najbardziej lubi, czyli sł > odyczami, po to, aby mieć opinie fajnego rodzica. No piszę. Populiści to ci, którzy nie traktują dorosłych ludzi jak dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:59 Tak znany prawnik z renomą i kontaktami nie potrzebowałby jakiejś smętnej zrzutki na patronite niczym początkujący felietonista, żeby zgromadzić wokół swojego pomysłu wpływowych ludzi i kasę... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:09 alex_vause35 napisała: > Tak znany prawnik z renomą i kontaktami nie potrzebowałby jakiejś smętnej zrzut > ki na patronite niczym początkujący felietonista, żeby zgromadzić wokół swojego > pomysłu wpływowych ludzi i kasę... > Może chodzi o stworzenie pewnej społeczności wokół tematu. Może myśli, że te sprawy są też ważne dla innych? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:19 po_godzinach_1 napisała: > Może chodzi o stworzenie pewnej społeczności wokół tematu. > Może myśli, że te sprawy są też ważne dla innych? I do tego potrzebne są pieniądze zbierane od ludzi? Konkretnie na co? I jeśli się skończą to temat przestanie być ważny, społeczność się rozpadnie, a jej dotychczasowi członkowie zaczną nagle hejtować innych? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:20 aqua48 napisała: > I do tego potrzebne są pieniądze zbierane od ludzi? Konkretnie na co? Napisz do Matczaka i spytaj go o to. Nie rozumiem, dlaczego pytasz mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:19 Może chodzi o wyciągnięcie kasy z maluczkich. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:21 alex_vause35 napisała: > Może chodzi o wyciągnięcie kasy z maluczkich. > Zakładanie bezpodstawnie złych intencji u ludzi nie jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:23 Akurat u tego pana nie widzę dobrych intencji, lecz arogancję, pychę, butę, pogardę dla "plebsu". Zakładanie bezpodstawnie dobrych intencji z kolei nazywa się naiwnością. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:23 Jestem za biedna, żeby się dorzucać prawnikowi z topowej kancelarii do jego twórczości o niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:24 I to jest najlepsze podsumowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:32 Jak jemu nie wystarczy z własnych środków na swoją radosną twórczość, to niech go syn zasponsoruje. Odpowiedz Link Zgłoś
tromedlov Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 20:46 Syn to akurat woli łamać prawo i narażać na niebezpieczeństwo ludzi na chodnikach. "Indywidualna jazda: Hulajnoga elektryczna jest pojazdem przeznaczonym do użytku przez jedną osobę. Jazda w dwie osoby nie jest dozwolona i może skutkować mandatem." Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 20:50 Ojciec go wyratował od skazania, ale od tego czasu nieźle podlizuje się PiS, chyba ma dług do spłaty. www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1571220%2Csprawa-rapera-maty-nie-trafi-na-wokande-sad-utrzymal-w-mocy-postanowienie Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Profesor Matczak założył Patronite 27.04.24, 12:57 No właśnie 😁 i wychowywać rapera. Zapewne przez sen skoro 16 godzin na dobę pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:16 Został jutubowym influencerę? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:18 Jako bonusy ma dawać m. in. suplementy do swoich felietonów pisanych dla wyborczej 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:48 Było: Oglądam "Wiadomości" [TVPIS], bo nie stać mnie na dopalacze. Będzie: Biorę suple od taty Maty, bo... Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:24 Te felietony swego czasu podnosiły mi ciśnienie w każdą sobotę 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:26 O, i to jakiś konkret. Niskociśnieniowcy może zatem wesprą profesora na Patronite. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:30 Swego czasu zaglądałam czasem na jego X, nie było drugiego twórcy, który był tak krytykowany przez czytających. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 17:57 Kiedy pracujesz po 16 godzin i to wciąż za mało... Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 18:05 Powinien się wstydzić, ale to zapewne obce jego duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 20:11 Ogólnie poczucie wstydu i obciachu jest coraz rzadszym zjawiskiem Odpowiedz Link Zgłoś
ta_jedna_karen Re: Profesor Matczak założył Patronite 26.04.24, 20:55 Napiszę tak: ludzie to wstydu nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś