Dodaj do ulubionych

dobierzcie mi spodnice

05.05.24, 21:37
Ostatnio w jakims sukienkowym watku pojawilo sie stwierdzenie, ze spodnice sa latwiejsze do noszenia od sukienek. Do sukienek przekonalam sie juz jakis czas temu ale uswiadomilam sobie, ze nie mam ani jednej spodnicy. Przegladam sklepy i jakos nic mi nie wpada w oko, chyba nawet nie umiem wybrac sobie spodnicy.
Mam figure typowej gruszki, masywny dol, duzy tylek. Preferowana dlugosc to midi. Kiedys naszalam spodnice o kroju A albo dlugie zamaszyste ale jakos mi teraz sie na mnie juz nie podobaja. Plisowane odpadaja, dodaja mi za duzo objetosci. Chetnie tez z propozycjami z czym je nosic. Buty - wylaczne sneakersy lub trampki.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 10:31
      Jeśli chodzi o krój to wiele nie zdziałasz - musisz mieć spódnicę leżącą swobodnie na biodrach i mniej lub bardziej rozkloszowaną dołem. Najlepsza byłaby chyba szyta z klinów. Dużo też zależy od proporcji Twojego ciała. Czyj esteś wysoka czy nie i jaki masz obwód pasa.
      • mikams75 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 10:39
        mam 170cm, mam spora roznice miedzy obwodem w pasie a w tylku.
        • aqua48 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 10:50
          To jak mówię jeśli nie akceptujesz plis wypróbowałabym miękko układającą się na biodrach spódnicę z klinów.
          • mikams75 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 10:51
            a natrafilas na cos ladnego w sieciowce? bo ja wlasnie nie, a troche juz poprzegladalam.
            • aqua48 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 10:54
              Nie kupuję w sieciówkach. Moim zdaniem popsuły się bardzo jeśli chodzi o jakość szycia. Stawiają chyba na młode dziewczyny o chłopięcych figurach i bylejakość wykonania. Z taką figurą będzie Ci trudno znaleźć coś dobrze leżącego i ładnego w sieciówce. Szukaj raczej w niewielkich sklepikach.
              • mikams75 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 11:06
                ciezko u mnie z malymi sklepikami, pozostaja sieciowki (plus taki, ze emamy z pl maja niemal to samo co i ja w sklepach) lub zalando lub inny tego rodzaju duzy sklep ze wszystkim, ale to juz przejrzalam.
                • aqua48 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 11:19
                  Mango?
    • piataziuta Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 10:46
      Za mało info - duży tyłek, ale sterczący czy opadający? Brzuch płaski czy fałdki?
      Bo jak gruszka z dużym sterczącym tyłkiem, płaskim brzuchem i wcięciem w talii to spódnica tuba.
      Jak fałdki i kształt tyłka niewarty podkreślania, to chyba jednak łatwiej będzie się ubrać w luźniejszą sukienkę.
      • aqua48 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 10:51
        Tuba może jej zrobić afrykański tyłek. Nie wiem czy tego oczekuje.
        • mikams75 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 10:56
          Nie oczekuje a efekt bylby niezupelnie afrykanski, bo do kompletu mam tez masywne uda, afrykankom sterczy tylko do tylu, mnie i do tylu i na boki wink
      • mikams75 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 10:55
        tylek sterczacy, brzuch w miare plaski. W tubach wygladam fatalnie, moze w uszytej na miare by uszlo, ale to co mierzylam kiedys w sklepach nie nadawalo sie do zalozenia. Opina sie na tylku, w pasie za luzne, spodnica podjezdza do gory. W wiekszym rozmiarze nie opina sie ale w pasie jest luzne, spodnica lata wokolo i jest bezksztaltna.
        • piataziuta Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 11:18
          To może jednak sukienka?
          Masywniejszy dół z płaskim brzuchem ma Youngagain - wrzucała zdjęcie w opiętej sukience- bardzo fajnie to wyglądało.

Ewentualnie cienka plisowana MIDI plus obcisła bluzka.
          • piataziuta Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 11:26
            Doczytałam, że plisy nie.
            To coś takiego jak u Kasi Tusk:

• mikams75 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 16:07
            zdjecia nie widzialam, a co do plisowanych - moze powinnam wiecej pomierzyc, moze maja rozne kroje, bo te co mierzylam jakos mnie mocno poszerzaly.
            • daniela34 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 16:15
              Możesz mieć plisowane ale takie, które nie są zebrane na gumce/ na pasku w pasie, tylko takie, w których materiał spływa gładko po biodrach a plisy zaczynają się marszczyć niżej. Mam taką z Zary. Ona nie powiekszy tyłka bo tam leży po prostu jak spódnica o kraju A
              • snakelilith Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 16:59
                Teraz jest mnóstwo spódnic lekko się rozszerzających od bioder. To musi być modny obecnie krój.
                W ten sposób nie trzeba aż tak bardzo eksponować ud i nóg, a można za to biodra i szczupły brzuch. Nie upierałbym się też przy spódnicach kończących się dokładnie w talii. Gruszki mają tą talię zwykle dłuższą, więc można ją umieścić ciut niżej. Esprit ma np. taką spódnicę:
                • mikams75 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 17:52
                  to tez kroj do mierzenia, bo niektore rozszerzaja sie za nisko ewentualnie wlasnie jak sie ja nosi nizej to nie wyglada to dobrze i trudniej dobrac gore a brzuchem swiecic nie bede.
                  • snakelilith Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 18:28
                    mikams75 napisała:

> to tez kroj do mierzenia, bo niektore rozszerzaja sie za nisko ewentualnie wlas
                    > nie jak sie ja nosi nizej to nie wyglada to dobrze i trudniej dobrac gore a brz
                    > uchem swiecic nie bede.

Brzuchem świecić nie musisz, bo ja napisałaś, chcesz założyć do tego krótki dopasowany t-shirt. Ten nie powinien być jednak za krótki, czyli kończyć się dokładnie w talii, a właśnie niżej.
                    Nie kupuj też za wąskich t-shirtów, bo przez to dół staje się bardziej masywny. Super u gruszek wygląda t-shirt z dekoltem łódkowym. Ten niżej ma też dobrą długość. Zmieniłabym na zdjęciu tylko kolory. Ten jaśniejszy i bardziej rzucający się w oczy na górze.
                    • mikams75 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 20:28
                      waskich nie kupuje, to akurat wiem, ze zle bedzie wygladac. Az takie lodki odpadaja, bo musze miec stanik z normalnymi ramiaczkami, ale mam rozne proste tego rodzaju tiszerty, dlugosc tez bedzie dobra.
              • mikams75 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 17:50
                daniela, pewnie masz racje, bede szukac w zarze, te co mierzylam byly wlasnie marszczone od pasa a tak jak piszesz - musze szukac o innym kroju. Plisowane mi sie podobaja, tylko zrezygnowalam bo nie natrafilam na odpowiednia, ale wroce do mierzenia.
            • piataziuta Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 19:43
              >zdjecia nie widzialam

Przekopiowałam z forum.
              • mikams75 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 20:31
                dzieki, ale to jednak nie jest kroj dla mnie, jestem masywniejszej budowy i nie jestem tak zgrabna, takie cos podkresli u mnie kazdy mankament figury.
                • kotejka Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 05:40
                  Zasadniczo wszystko zależy od rozmiaru
                  Gruszka drobnej i przeciętnej budowy może sobie pozwolić imho na każdą spódnice, bo to jej ciuch nr jeden
                  Gruszka przy przysadzistym dole ma piękny płaski brzuszek, talię, ładne drobne ramiona
                  I przy zaakcentowaniu tego dowolną spódnica nawet większą szersza tworzy fajną kompozycje. Maxi czy midi maskują masywniejsze uda, a biodra zasadniczo są atutem w kobiecej sylwetce
                  Nawet jeśli weźmiesz troszkę przeskalowana te kieckę uzyskasz taką sylwetkę lat 50, ale ona też jest zgrabna
                  Możesz.znalezc.dluzsza dzisnowaz one są niezmienne modnez a bardzo wygodne, do sportowych butów idealne
                  • kotejka Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 05:43
                    Mam jedną z ulubionych modowych blogerek, ona jest Gruszka, ale drobniutka, nie wiem, jaki ty masz rozmiar .
                    Możesz się poinspirowac, jakie ona wybiera fasony spódnic
                    www.instagram.com/ellena_galant_girl?igsh=ejQyMmpzeHoybnhh
              • primula.alpicola Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 06:58
                Ziuta, powyższe uważasz za masywny dół?🤔
                • piataziuta Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 08:18
                  Napisałam "masywniejszy", a nie "masywny".
                  Dół masywniejszy od góry = figura gruszki.
                  • primula.alpicola Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 20:01
                    A tak, racja.
                    No bo gdzież ta trzcinka masywna?
                    • piataziuta Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 21:21
                      Trzcinka to bez przesady, ale bardzo atrakcyjna figura.
    • daniela34 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 10:54
      Z tymi spódnicami łatwiejszymi of sukienek to różnie bywa. Z jednej strony rzeczywiście, przy budowie gruszki i dużej różnicy między górą a dołem jest problem rozmiaru sukienki (bo albo dół się opina albo góra odstaje), ale z drugiej - przy spódnicy jak już znajdziesz pasujący fason to potem jeszcze trzeba dobrać górę. Moim zdaniem jeśli na ulicy kobieta w jakimś ubraniu wygląda kiepsko, to najczęściej właśnie wynika z tego, że źle zestawiła górę i dół (nie ten krój, nie ten kolor, odwieczny problem określany w banskiej części mojej rodziny jako: "wdulić czy wydulić" 😀).
      Niemniej życzę powodzenia. Wiele nie pomogę, jest sezon ochronny na dorady, ale poradzę, żeby wypić wiadro melisy "na spokojność" iść do dużej sieciówki, wziąć do przymierzalni kilka różnych fasonów i mierzyć do upadłego. Jak już ustalisz fason to możesz potem szukać niesieciówkowych odpowiedników
      • daniela34 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 10:55
        *babskiej
      • mikams75 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 11:04
        o dziwo w ostatnim czasie nie mialam problemu ze znalezieniem sukienek - calkiem sporo jest takich z luznym dolem. Doceniam tez to, ze w ostatnich latach kostiumy kapielowe sa sprzedawane nie w kompletach.
        Dorada z meliska trafna, przymierzylam kilka, bo corka mierzyla i kupila sobie sliczna (juz wiem, ze doszyta duza falbana u dolu dodaje mi ciezkosci) a ja stracilam cierpliwosc do dalszych poszukiwan. Skupilam sie wczoraj na sklepach online ale nic, kompletnie nic mi sie nie spodobalo. Poza tym spokojnie moze byc z sieciowek.
        • daniela34 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 11:15
          Rada z meliską wypróbowana na sobie. U mnie to przy okazji zakupu biustonosza i stroju kąpielowego właśnie. Jak ja się cieszę, że w tym roku nie będę musiała kupować😀
          • aqua48 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 11:23
            Ja brałam meliskę przy próbach kupna w miarę wygodnych spodni. Po jednym podejściu do galerii i przymierzeniu w różnych sklepach 14 niepasujących na moją figurę modeli w różnych rozmiarach.
        • alpepe Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 15:09
          No to wiesz, czego szukać, jak sukienki już masz, spódnice o kroju dolnej części sukienki.
      • danaide2.0 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 11:39
        Zgadzam się z przedpiśczynią - dobranie udanej góry do dołu to orka na ugorze i niezła zabawa tylko dla tych, którzy to lubią. Kolor/wzór, tkanina, krój. Póki nie ma spódniczki to można sobie teoretyzować. Nie ukrywam, że staram się unikać bawełnianych bluzeczek z krótkim rękawkiem. Na lato dobieram raczej bluzki koszulowe (bawełna, jedwab) albo koszulki z dzianiny lnianej, jakoś szlachetniej wyglądającej niż trykot. Ale oczywiście każda szanująca się zasada cierpi na jakiś wyjątek.
        Co do samej spódniczki - też nie pomogę, bo u mnie wszystko rozbija się o... kolor/wzór, tkaninę, krójwink Zanim dojdę do kroju, to pierwsze dwie kategorie powodują, że większość odpada w przedbiegach. Skąd mam te, które mam (poza tym, że częściowo z lumpeksu)? Jedną ukochaną z Tatuum, do tego NoaNoa, Mads Norgaard, Gudrun Sjoden, Stefanel. Czyli jak sklepy to raczej z ofertą dla kobiet niż młodzieży.
        • mikams75 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 16:06
          Zalamujecie mnie, bo ja nie jestem dobra w dobieranie. Dlatego dlugie lata nosilam jeansy lub chinosy i cokolwiek na gore, bo do takich dolow niemal wszystko pasuje. A pozniej sie oprzerzucilam na sukienki. Ale szukam czegos nowego, bo juz mi sie znudzilo.
          Marki wygoogluje, bo znam tylko tatuum. I wlasnie myslalam o waskiej basicowej koszulce z krotkim rekawkiem na gore. Obawiam sie, ze luzna gora do luznej spodnicy bedzie na mnie zle wygladac.
          • skat_0 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 16:42
            Next,
            www.next.pl/en/shop/gender-women-category-skirts?dndl=1&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw_-GxBhC1ARIsADGgDjsRXswEKTaBiniv0esNaEtI6yjPVNZuYtd1LXmIQml3ANrqmGKYKGYaAi0NEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&p=1#1668.6221923828125
            Ta mi wpadła w oko, ja lubię jeans
            • mikams75 Re: dobierzcie mi spodnice 06.05.24, 20:29
              dzieki za linka, biore sie za przegladanie, choc u mnie nie wiem czy sa dostepne. Ale dla samej inspiracji poprzegladam.
              • kira_03 Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 06:54
                Tez mam podobna spodnice, kończąca sie na wysokości łydek. Naprawdę prawie kazda bluzka dobrze z nia wyglada, wszystkie taliowane t-shirty - zdecydowanie tak.
            • evee1 Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 15:06
              Czy ta spódnica z Next jest z cienkiego dżinsu, czy raczej z grubszego? Ciężko to ocenić na podstawie zdjęć. Bardzo mi się podoba i nawet jest na stronie mojego kraju!
              • danaide2.0 Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 15:18
                W opiniach ktoś napisał o niej "bulky". Na podstawie zdjęć - jednak fałdy - i składu - dodatek 30% tencelu - obstawiałam, że może być z cieńszego, ale po przeczytaniu opinii - licho wie. Niechęć do porządnych opisów dobije planetę, pozostaną po nas nieodesłane paczki...
          • danaide2.0 Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 12:15
            Na wszelki wypadek zaczęłam sprawdzać polecone marki razem z tobą. I co? Widzę, że jest trend na spódnice jak na fotce piatyziuty - i muszę przyznać, że nigdy nie był to mój ulubiony krój, z rozporkiem (te długie rozporki wręcz powodowały, że płachty kiecki rozchodziły się na boki w niekoniecznie ciekawy sposób) czy bez (tkaniny często cięte ze skosa, opijające choć pracujące, obecnie dzianinowe). Miałam koleżankę-gruszkę, która założyła raz spodnie - wysoki stan, talia bodajże z jakąś kokardą i do tego naturalnie szerokie biodra - i to wg mnie wyglądało seksownie, kobieco, bosko. Osobiście lubię spódniczki trapezowe, rozszerzające się do dołu, z maxi mam też takie, które na dole są popodszywane robiąc efekt delikatnej bombki. To, czy sukienka się rozszerza i jak to ostatecznie wygląda zobaczysz dopiero na sobie. Wiele zależy od materiału i od tego jakim rodzajem kroju osiągnięto efekt poszerzenia. Ale nie przekonanam nieprzekonanego. Przymierzaj, może trafisz na swoją rzecz.
            • piataziuta Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 12:22
              piątej ziuty
              • danaide2.0 Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 12:48
                Od dziś będę ci mówić per: piąta. Skoro z ogonkiem, muszę skrócić.
            • daniela34 Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 12:48
              Tak. Takie spodnie (spódnice też bywają, ale rzadziej) - czyli paperbag - są dobre dla gruszek.
    • shmu Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 08:31
      Mi do Twojej figury pasowałaby spódnica rura czy ołówkowa iz dzianiny, najlepiej ciemna, jeśli nie boisz się czegoś co przylega do ciała. Materiał musi być mięsisty i nie może być zbyt obcisla, długość do połowy łydki jest bardzo fajna. Myślę, że znajdziesz coś takiego w sklepach albo na Zalando.
    • drilka Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 08:41
      Gdy będziesz miała możliwość poprzymierzaj też spódnice maxi. Nie wszystkie będą ok, ale powinnaś coś swojego znaleźć. Mnie się podoba ta jasna ze zdjęcia Ziuty, ale bardzo możliwe, że akurat w takiej (satyna, jedwab) będą widoczne bryczesy. Przylegająca góra lub talia odznaczona paskiem i niezbyt obfity w materiał dół i może być dobrze.
    • elkas11 Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 13:17
      Tak czytam ten wątek i przez to kupiłam spódnicę dla mnie:
      www.reserved.com/pl/pl/spodnica-midi-z-paskiem-zq634-99x?utm_source=system&utm_medium=email&utm_campaign=reserved_new_order_customer_pl&utm_term=20240507&utm_content=product_list_name
      • mikams75 Re: dobierzcie mi spodnice 07.05.24, 19:26
        ladna, choc na mnie pewnie sie beda rojzjezdzac faldy. I troche za elegancka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka