Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja dla nastolatki

07.05.24, 16:14
Córka ( za chwilę 18 lat ) przyszła do mnie po poradę w sprawie antykoncepcji. Umówiłam ja do lekarza ale chciałabym spytać na forum. Jaką antykoncepcję byście doradziły? Ma stałego chłopaka, nie obawia sie chorób weneryczne, chodzi jej głównie o zabezpieczenie przed ciążą
Obserwuj wątek
    • mamkotanagoracymdachu Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 16:19
      Chyba plastry, chociaż rozważyłabym też pigułke i krążki też bym rozwazyła.
      • kasiaasia1 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 16:36
        Córka chyba najbardziej chcialabyby aby chłopak zabezpieczał sie prezerwatywą ale sama nie wie czy to skuteczna metoda
        • larix_decidua77 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 16:40
          W tym wieku to za mało.
        • majenkirr Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 19:09
          Moja też chciała i nie stosuje nic innego.
        • eagle.eagle Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 19:23
          Moja tak zabezpieczała się ok 2 lata.
        • alpepe Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 19:40
          Moja córka prezerwatywa i obserwacja cyklu, apka i paski testowe owulacji, 22 lata w tym roku. Babcią nie zostałam.
          • kasiaasia1 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 21:47
            Dlaczego nie chciała antykoncepcji hormonalnej?
            • alpepe Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 22:21
              Bo nie ma się co czarować. Jest libido, jest fajnie, a nie "na sucho".
              Ja córce nie odradzałam, ona sama myślała o spirali, a to z kolei ginekolodzy odradzają nieródkom, potem myślała o pewnej odmianie spirali, takim koraliku, czy czymś w tym stylu, ale też problematyczne.
              Ja tłukłam córce do łba, seks ma jej sprawiać przyjemność, a o oto najłatwiej, jak jej hormony mówią, dawaj, rozmnażamy się.
              • eagle.eagle Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 22:24
                U mnie antykoncepcja hormonalna nie powoduje ani spadku libido ani suchości. Ale kiedyś faktycznie tak miałam, pomimo super partnera (patrząc z seksualnej strony) libido po tabletkach było dużo mniejsze.
                • alpepe Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 22:28
                  No i super, ja lata temu po mikropigułce byłam tylko wkur.ona i opuchnięta, więc podziękowałam.
              • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 22:24
                Jak uzasadniaja ta odmowe?
                • alpepe Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 22:31
                  Nie pamiętam. Ja w ciążę już raczej nie zajdę, młodsza córka na pigułkach, starsza w końcu zrezygnowała z tego łańcuszka z koralikiem ze względu na koszty, ale jak lata temu pytałam właśnie mojej ginekolog, to ona od razu mnie zjechała.
                  Może to kwestia kosztów, czyli raz idziesz, raz płacisz i masz spokój na 5 lat, a tak musisz co jakiś czas iść po tabletki?
              • angazetka Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 23:21
                > Bo nie ma się co czarować. Jest libido, jest fajnie, a nie "na sucho".

Antykoncepcja hormonalna nie musi oznaczać ani spadku libido, ani suchości.
                • ayelen40 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 09:43
                  Ale może wzmagać ryzyko nowotworu piersi.
                  • memphis90 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 17:39
                    Za to zmniejsza ryzyko raka jajnika, który jest mega trudno wykrywalny i z reguły diagnoza jest w zaawansowanym stadium - znacznie łatwiej badać piersi…
        • ingaki Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 23:09
          Jeżeli będą podchodzić do tego z głową, to jest to najlepsza opcja. Najlepiej posłuchać sobie o tym co robi antykoncepcja z głową kobiety. Nauczy się przynajmniej słuchać swojego ciała, i swojego cyklu.
          Mądra dziewczyna.
          • alpepe Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 23:10
            Podchodzi, jest na trzecim roku medycyny, a w związku chyba od 7 lat.
            • alpepe Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 23:10
              A sorry, tak mi wyświetliło, że sądziłam, że to do mojego wpisu.
              • ingaki Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 23:28
                Ale też pasuje, na medycynie to wie, że najlepiej znać swoje ciało. A jak poważny związek to i na prezerwatywie może być fajnie.
          • memphis90 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 17:40
            A co konkretnie „robi antykoncepcja z głową kobiety”…? 🤔
            • ingaki Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 20:48
              Masz Google chyba, wiele badań na ten temat robią, powoduje gorsza pamięć , stany lękowe, brak dostępu do prawdziwych emocji.
              Można posłuchać wywiadów z lekarzami, bądź z kobietami które zeszły z antykoncepcji hormonalnej lub poczytać o tym.
    • misiamama Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 16:34
      Doradziłabym wkładkę (spiralę), bo jest skuteczna i wystarcza na kilka lat. Za tych kilka lat córka już samodzielnie zdecyduje, co dalej.
      • xxxeeez Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 21:37
        Nie każdy ginekolog chce nieródce zakładać spirale
        • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 21:47
          xxxeeez napisał(a):

> Nie każdy ginekolog chce nieródce zakładać spirale

??? A to na podstawie jakich mitow? Jesli lekarz w to wierzy to nalezy sie od niego z trzymac jak najdalej.
          • alpepe Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 22:23
            W Niemczech też raczej nie chcą.
            • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 07:15
              alpepe napisała:

> W Niemczech też raczej nie chcą.
              >
              A czym ta niechec uzasadniaja?
              • ayelen40 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 09:44
                Ale już taki sztyft założą. Koleżanka tak miała.
    • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 16:38
      Zalezy, implant, plaster, spirala hormonalna albo nie, pigulka ale ta wymaga regularnego brania. Corka nie moze poradzic sie odpowiedniej osoby ktora zajmuje sie tym zawodowo?
      • kasiaasia1 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 16:42
        Jest umowiona do ginekologa. Ona od zawsze bała sie wszelkich tabletek itp. nawet jak miała zażyć witaminę to trzy razy czytała ulotkę. I dlatego teraz chciałaby żeby chlopak używał prezerwatyw. Ale jednocześnie chce mieć jak najlepsze zabezpieczenie przed ciążą. Dodam tylko ze to jest pierwszy raz bedzie
        • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 16:43
          Implant lub spirala chyba bylyby najlepsze.
    • larix_decidua77 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 16:39
      Wg mnie najlpiej minipigułka + prezerwatywa. W ogóle uważam, że w tym wieku stosuje się zawsze 2 metody. Pigułkę można zwrocić, zapomnieć, wydalić. Plaster może się odkleić, krązka można zapomnieć włożyć po przerwie. I co do pewności, że chłopak nie zdradzi.. nie takie pewne się przejechały.
      • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 16:57
        Sa jeszcze implant albo spirala. Stosowanie dwoch metod to jednak przesada.
        • lauren6 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 17:12
          Stosowanie prezerwatywy w tym wieku nigdy nie jest przesadą, nawet przy najlepszej antykoncepcji. Młodzi eksperymentują, zdradzają się, a zdrowie ma się jedno.
        • hanusinamama Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 17:13
          Serio stosowanie prezerwatywy uwazasz za przesadę?
          • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 17:21
            😀 nie wszyscy sie zdradzaja. Spora grupa mlodych ludzi jest calkiem normalna. Ale to forum jest specificzne.
            • larix_decidua77 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 17:49
              Oczywiście, że nie wszyscy się zdradzają. Ale skąd ty niby możesz wiedzieć czy tenże chłopak nie zdradzi tej dziewczyny? Nawet ich nie znasz. Pewnym to można być za siebie a i to niekoniecznie.
            • septembra Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 17:55
              Specyficzne, fakt. Jeszcze nie spotkałam osoby której prezerwatywa kojarzy się ze zdradą, a tu proszę.
              • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 18:15
                No wlasnie. Condoms sa dobre gdy nie jest sie w stalym zwiazku. Widocznie ematki nie ufaja nikomu w tym swoim misiom oczywiscie uzywajac prezerwatyw bo licza sie ze nie wiadomo kogo ich parynerzy bzykaja.😀
                • zwierzakowa13 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 18:51
                  Nie chodzi o zdradę, wystarczy że wcześniej taki nastolatek bzykał kogoś innego. Prezerwatywa, szczególnie w tym wieku, to dobry nawyk.
                  • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 19:01
                    zwierzakowa13 napisała:

> Nie chodzi o zdradę, wystarczy że wcześniej taki nastolatek bzykał kogoś inne
                    > go. Prezerwatywa, szczególnie w tym wieku, to dobry nawyk.

Mowisz ze wiekszosc ma syfilis?
                    • berdebul Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 19:53
                      Wystarczy hpv. Nie wszystkie 18-łatki są zaszczepione.
                • septembra Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 18:51
                  Nie zrozumiałaś że piszę o tobie?
            • hanusinamama Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 20:14
              Pan mogł miec wczesniej partnerkę i coś złapać...
            • berdebul Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 21:15
              Normalne jest zmienianie partnerów, a jednak seks bez gumek to imho dopiero po zrobieniu badań tongue_out
              • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 21:19
                berdebul napisała:

> Normalne jest zmienianie partnerów, a jednak seks bez gumek to imho dopiero po
                > zrobieniu badań tongue_out

😀 a te badania jak czesto powtarzane?🤣
                • berdebul Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 21:28
                  Zależy od okoliczności. Zdrad się nie spodziewam, hpv robię przy każdej cytologii, wzw jeżeli istnieje ryzyko typu zabieg chirurgiczny/kolczyki.
                  • eagle.eagle Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 21:33
                    berdebul napisała:

> Zależy od okoliczności. Zdrad się nie spodziewam, hpv robię przy każdej cytolog
                    > ii, wzw jeżeli istnieje ryzyko typu zabieg chirurgiczny/kolczyki.

A nie wystarczyłoby gdybyś używała prezerwatyw , nie musiałabyś HPV robić , bo rozumiem że twój partner regularnie Cię zdradza.
                    • berdebul Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 22:11
                      HPV jest standardem w badaniu cytologicznym u ginekologa do którego chodzę. Niezależnie od Twojej oceny mojego partnera, która jest wzięta z doopy. Projektujesz z własnych związków?
                      • eagle.eagle Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 22:15
                        Uuu, widzę że zabolało.

• berdebul Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 22:41
                          Głupota i chamstwo innych ludzi jest uciążliwe, ale rzadko bolesne.
            • memphis90 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 17:42
              >nie wszyscy sie zdradzaja
              A ci zdradzający to mają jakąś bruzdę albo czerwone Z wypalone na czole, że od razu widać który jest który…?
              • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 17:56
                memphis90 napisała:

> >nie wszyscy sie zdradzaja
                > A ci zdradzający to mają jakąś bruzdę albo czerwone Z wypalone na czole, że od
                > razu widać który jest który…?
                >
                A ty uslyszalas od matki 'uzywaj prezerwatyw bo wiesz twoj chlopak moze cie zdradzac'? A moze zakladalas ze cie zdradza? Ty tez go zdradzalas i gdy to robilas to bez gumki?
                • memphis90 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 09.05.24, 19:36
                  >A ty uslyszalas od matki
                  Ja nie szłam do matki by mi wybierała antykoncepcje 🤦‍♀️

>Ty tez go zdradzalas i gdy to robilas to >bez gumki?
                  Widzę, że ten temat Cię jakoś niezdrowo kręci. Nie będę więc Ci psuła zabawy, bo zapewne Twoje fantazje bardziej Cię pobudzają niż smutne szare fakty. Ale spoko, imaginuj sobie seksy jakie tylko chces aż do satysfakcjonującego spełnienia 👍
                  • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 09.05.24, 20:11
                    memphis90 napisała:

> Ja nie szłam do matki by mi wybierała antykoncepcje 🤦‍♀️

Nie potrzebowalas isc, pewnie sama z siebie rzucila 🤣
                    Ja dobie twojego zycia seksulanego nie wyobrazam, mam ciekawsze zajecia, natomiast zakladanie ze chlopak bedzie zdradzal (dlaczego tylko chlopak?) jest chore.
        • babcia47 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 23:52
          ritual2019 napisał(a):

> Sa jeszcze implant albo spirala. Stosowanie dwoch metod to jednak przesada.

Moja koleżanka urodzila spiralę razem z dzieckiem. Nie ma metody antykoncepcyjnej w 100% pewnej za wyjątkiem szklanki zimnej wody.. zamiast. Z drugiej strony ważne by chlopak tez poczul sie odpowiedzialny za zabezpieczenie a nie zwalał wszystkiego na kobietę jak robi to niestety wiekszosc facetów
          • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 07:17
            I brakowo odiotycznych opowiesci...
    • novembre Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 16:54
      Gratulacje, ze corka do Ciebie przyszla z tym tematem. Antykoncepcje niech przedyskutuje z lekarzem i razem wybiora najlepsza dla niej.
      • bieda_tubka Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 09:02
        tak, wspaniale, że osoba, która chce współżyć jest jeszcze mentalnie na etapie radzenia się mamy w temacie... albo się jest dorosłym i załatwia antykoncepcję samodzielnie w konsultacji z lekarzem, albo się jest dzieckiem potrzebującym maminych rad
        • marta.graca Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 09:12
          A gdyby się poradziła starszej koleżanki, to już byłoby ok? Dobrze, że dziewczyna jak nie ma wiedzy i doświadczenia, to pyta i szuka pomocy.
        • leyla76 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 16:17
          Ale ty tak na serio?
    • eriu Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 17:14
      Krążek. Pamiętasz 2 razy w miesiącu.
    • eagle.eagle Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 17:23
      Moja jest na tabletkach, plastra nie chce, bo widziała jak on strasznie nieestetycznie wyglądał u mnie.
      • kasiaasia1 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 17:44
        Córka jest bardzo odpowiadzialna i myślę że bedzie mocno pilnować antykoncepcji. Ma jednak kilka chorób przewlekłych i może sie okazać że wykluczają one antykoncepcję hormonalną. W przeszłości miała duzy kontakt z lekarzach i niestety nie zawsze ich diagnozy byly trafne 😕 Stąd też myślę że ciężko będzie jej zaufać jak lekarz powie że antykoncepcja hormonalna nie zaszkodzi. Dlatego chcialaby się zabezpieczać prezerwatywą ale jednak ma obawy czy to odpowiednio skuteczne zabezpieczenie
        • skumbrie Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 18:09
          Skuteczne, o ile się go używa.
          Jeśli chłopak nie będzie chciał stosować, zastanawiałabym się na miejscu córki,czy to właściwa osoba, czy wyznawca poglądu, że "antykoncepcja to babska sprawa".
          • kasiaasia1 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 18:11
            Z tym akurat nie będzie problemu. Chlopak sie dostosuje
            • riki_i Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 23:25
              kasiaasia1 napisała:

> Z tym akurat nie będzie problemu. Chlopak sie dostosuje

Powiem Ci jako stary facet. Prezerwatywa to jest dobra na szybkie numerki. Bo jak to ma być na stałe, to :

1. Chłopak na dłuższą metę nie będzie chciał od początku do końca w gumie, bo nawet przy najcieńszym durexie doznania mężczyzny są silnie kasowane. Więc będzie wieczne jojczenie, żeby na chwilę wsadzić bez, a skończyć w gumie lub z wyskoku. I to się wielu panom doskonale udaje, ale jednak nie wszystkim (kropelkowanie, popuszczanie, itp. ). I to jest ryzyko ciąży nr 1.

2. Młody chłopak to nie jest "włożył, podziałał, skończył, zasnął". Parę-paręnaście minut po pierwszym razie będzie chętny na powtórkę. Przy powtórce wybitnie niechętnie patrzy się na gumę - tak już jest u facetów. A umycie ptaka nie daje nic, bo w fiutku zostaje sperma. Trzeba się bardzo obficie wysikać, a i tak masz ryzyko ciąży nr 2.

3. Wszelkie erotyczne zabawy , mizianki, wsadzanki w inne miejsca.... zakończone spustem na ciało/"nie do środka" niestety stanowią ryzyko ciąży nr 3, bo sperma i tak może się dostać gdzie nie potrzeba.

4. Alkohol, spontan, "chwileczka zapomnienia".... no i "tylko raz" jedziemy sobie bez ogumienia.... Takich sytuacji są tysiące. Ryzyko ciąży nr 4.

I mógłbym tak jeszcze długo. Imo niech ona przyklei sobie ten plasterek, łyka minitabsy, albo chodzi z tym krążkiem do samodzielnego wkładania i wyjmowania, ale niech nie wierzy w prezerwatywy. Bo niby jest tak, że właściwie stosowane są prawie niezawodne, ale w praniu (to znaczy w stałym związku) na dłuższą metę moim zdaniem to zły pomysł. Zwłaszcza dla niedoświadczonej pary 18-latki i zapewne niewiele starszego chłopaka.
              • riki_i Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 23:36
                Ps. Sorry, jeszcze dodam typową sytuację nr 5. Pan prawilnie leci tylko w gumie od początku do końca. Ale....Skończył sobie po raz pierwszy, po krótkim czasie jest znowu ready i zakłada kolejnego kondoma. Z racji braku doświadczenia wpierw nakłada złą stroną, oczywiście zauważa pomyłkę , odwraca prezerwatywę i zakłada już prawidłowo. Przy tym pierwszym razie dotyka jednak główkę fiutka, gdzie są resztki spermy, która to zostaje na gumie. Po jej odwróceniu ta sperma jest już na zewnątrz kondoma - z wiadomymi możliwymi skutkami. I wariantowo jest jeszcze taka odmiana tej sytuacji - lekko popuścił z podniecenia zanim w ogóle doszło do penetracji, ale nie skasowało mu to erekcji. Nakłada prezerwatywę już na "brudnego" (obspermionego) fiutka i popełnia błąd opisany powyżej.
                • borsuczyca.klusek Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 18:02
                  Najlepsza antykoncepcja to poczytać rikiego. Człowiekowi od razu się wszystkiego odechciewa 🙄
              • mamkotanagoracymdachu Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 09:15
                Aż mi się rzucać zachcialo od tych opisów męczarni, na jakie narażeni są faceci zmuszani do noszenia kondomów.

Jakby mi któryś wyskoczył z twoimi argumentami to faktycznie nie musiałby już zakładać gumy, bo ryzyko zaplodnienia własnej ręki jest zerowe.
                • marta.graca Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 09:16
                  No nie? Taki facet to najlepszy środek antykoncepcyjny, od razu libido spada do poziomu Rowu Mariańskiego.
              • marta.graca Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 09:15
                Tak, riki, wiemy, że tobie i twoim kolegom chuć tak mózg przesłania, że o ryzyku ciąży i alimentów nie myślą, ale jednak większość facetów jest odpowiedzialna i myśli.
              • snakelilith Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 17:12
                riki_i napisał:

> 1. Chłopak na dłuższą metę nie będzie chciał od początku do końca w gumi
                > e, bo nawet przy najcieńszym durexie doznania mężczyzny są silnie kasowane.

Prezerwatywa to przeszkadza co najwyżej facetom z problemami potencji, bo zanim ją założą, to już im wisi, więc nie pogrążaj się dalej, bo twoje doświadczenia dużo mówią o tobie. Ja wiele lat stosowałam prezerwatywę najpierw jako zabezpieczenie przed HIV, a potem nawet jedyną formę antykoncepcji. Zdaniem moich partnerów prezerwatywa jest świetna, bo wcale nie kasuje żadnych doznań, a je czasowo przedłuża, facet może dłużej. Przez to satysfakcja na końcu jest większa. Przy okazji facet może zaczekać na orgazm kobiety. A ty jesteś pewnie team "włożyć, dwie sekundy i pyk", kategoria kochanka, którą omija się wielkiem łukiem, bo nie warto kobiecie ściągać w ogóle majtek.
                • ayelen40 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 17:19
                  Najgorsza kategoria to i tak "włożyć jak najszybciej i piłować jak najdłużej", a kobieta jest wtedy zredukowana do roli gumowej lali...
                  • snakelilith Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 17:22
                    Ale na to kiedy facet ci wkłada, masz wpływ, na to, że wszystko trwa tylko trzy sekundy nie zawsze.
                  • majenkirr Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 17:24
                    ayelen40 napisała:
                    > a kobieta jest wtedy zredukowana do roli gumowej lali...

Jak kobieta tak lubi, to tez?
                    • snakelilith Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 17:28
                      majenkirr napisała:

> Jak kobieta tak lubi, to tez?

Kobieta może lubić także beznamiętne wypięcie tyłka na 5 minut, ale tu chyba nie o tym mowa.

• ayelen40 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 17:36
                      To, co innego. Jeśli oboje tak lubią, to ich święta intymność.
        • eagle.eagle Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 18:21
          To może ściągnij sobie kilka ulotek tabletek antykoncepcyjnych i poczytaj przy jakich chorobach nie można ich brać.
        • eriu Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 23:20
          U nastolatków prezerwatywa była zawodna z prostego powodu: chodzi o kwestię wprawy. Dlatego wśród nich ma mniejszą skuteczność. Jeszcze maja problem z jej prawidłowym używaniem.
      • black_magic_women Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 23:02
        eagle.eagle napisała:

>widziała jak on strasznie nieeste
        > tycznie wyglądał u mnie.

Moja mama miała kiedyś hormonalne, przy menopauzie i też średnio to wyglądało sad Ale może dzisiaj są lepsze, estetyczniejsze?!
    • ruscello Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 17:58
      W tym wieku w moim otoczeniu najbardziej popularny był krążek i wszystkie byłyśmy zadowolone.
    • cranberries1983 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 18:14
      i serio na forum? moze lepiej Dr to zostaw
    • kachaa17 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 18:43
      Ja jak byłam młoda to przez jakiś czas stosowałam prezerwatywę + globulki. Widzę po odpowiedziach, że nikt tego nie poleca więc aż z ciekawości sprawdzę czy to jeszcze jest.
      A poza tym to nie doradzę bo ja od lat używam prezerwatywy.
      • ayelen40 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 17:37
        Ja po globulkach miała od razu zapalenie pęcherza. No i oral odpadał 😁
      • memphis90 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 17:47
        Globulek nie ma.
        • riki_i Re: Antykoncepcja dla nastolatki 09.05.24, 17:08
          memphis90 napisała:

> Globulek nie ma.

Były wyjątkowo nieskuteczne.

• kozica111 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 19:18
      Nie obawia się, szkoda,że to nie chroni przed tymi chorobami.Prezerwatywa, plus pigułka.
      • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 19:26
        Proponuje dwie prezerwatywy, pigulke, krazek i spirale.😀
        • eagle.eagle Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 19:39
          ritual2019 napisał(a):

> Proponuje dwie prezerwatywy, pigulke, krazek i spirale.😀

Plus 3 zdrowaśki i na 7 minut do pieca po każdym stosunku.
      • kozica111 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 19:26
        Dziewczyny, nie wierze co czytam, radziłybyście własnej nastoletniej córce by zaufała chłopakowi, ze on się dostosuje, że jest "stały", matko..Nigdy w życiu, prezerwatywa by chronić przed ewentualnym zarażeniem , plus pigułka na zapobieganie ciąży.Dostosuje się, jasne..
        • kachaa17 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 19:47
          A to tak od razu ma zakładać niewierność?
          • kozica111 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 19:53
            Tak, bo wierność nie wynika z dobrego serca tylko z poczucia odpowiedzialności/współodpowiedzialności/mądrości życiowej/może coś do niej czuć ale zdradzić, po co jej to? Zycie go zweryfikowało? Raczej nie.
          • hanusinamama Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 20:15
            Ma dbać o swoje zdrowie. Tylko tyle lub aż tyle
            • kachaa17 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 20:52
              Ale jak chłopak będzie stosował prezerwatywę to przecież nawet jak ją zdradzi to prezerwatywa ja uchroni.
              • septembra Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 20:54
                No właśnie jak będzie. Jak nie zapomni, jak będzie umiał ją poprawnie i w odpowiednim momencie założyć, itd.
                • kachaa17 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 21:11
                  No ale to przecież wiadomo czy założył.
          • septembra Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 20:49
            kachaa17 napisała:

> A to tak od razu ma zakładać niewierność?

Ma zakładać że jej zdrowie i bezpieczeństwo jest na tyle ważne żeby nie zostawiać tego w gestii nastoletniego chłopaka, nawet najbardziej słitaśnego na świecie.
            • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 21:07
              No tak, bo nastoletni to na 100% bedzie zdradzal, a taki 20+ to nagle stanie sie wierny...😀
              • septembra Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 21:14
                Na milion procent, tak właśnie napisałam. A potem ryzyko zdrady spada do minus 800%. To też napisałam. W ogóle w swoim poście pisałam dużo o zdradzie. To ta specyficzna mądrość sprawiła że przeczytałaś to wszystko w moim poście, mimo że nic takiego nie pisałam. Ale jesteś tak przenikliwa, że nie dajesz się zmylić jakimiś tam literkami.
        • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 19:51
          Tak, wyobraz sobie ze ludzie w zwiazku sobie ufaja i sensowni nie zdradzaja. A jesli zdradzaja to wtedy uzywaja prezerwatywe. To dotyczyudzi w kazdym wieku.
          Natomiast mojej corce nuczego w sprawie antykoncepcji nie probowalabym doradzac, to byla jej sprawa a nie moja, to sa w koncu prywatne, intymne sprawy.
          Natomiast w realu nie mam do czynienia z Polakami, tylko na forum, i tak sie zastanwiam czy ta specyficzna mundrosc (nie tylko w kwestii antykoncepcji) to taki forumowy folklor czy faktycznie wiekszosc ludzi w pl ma takie poglady i wiedze?
          • septembra Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 20:43
            Masz za to czynienia z Brytyjkami, które biją na głowę resztę Europy pod względem liczby nastoletnich ciąż. Ale śmiało, pouczaj nas w temacie antykoncepcji.
            • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 21:09
              septembra napisała:

> Masz za to czynienia z Brytyjkami, które biją na głowę resztę Europy pod względ
              > em liczby nastoletnich ciąż. Ale śmiało, pouczaj nas w temacie antykoncepcji.

Debil..m forumowym mozna i 1000 razy powtorzyc ze maja przestarzale unformacje w tej kwestii. Juz od dawna nie bija. Ale to specyficzna mundrosc uczestniczek tego forum jak juz napisalam nie tylko w kwestii antykoncepcji ale w wielu innych...😀
              • mamkotanagoracymdachu Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 21:25
                W GB wskaźnik ciąż nastoletnich wciąż wynosi ponad 13/1000, w Polsce 10/1000. Spadł faktycznie, ale nadal macie tam większy problem, więc nie powoływałabym się na Twoimi miejscu na "specyficzna mundrosc uczestniczek tego forum".
                • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 21:32
                  Specyficzna mundrosc forumowiczek jest czyms co je definiuje, i ja bym sie naszym problemem nie martwila na ich miejscu zwlaszcza ze watek nie o tym ale spwcyficzna mundrosc forumowiczek jak zwykle bierze gore.
                  No to jak z tym zufaniem do partnerow? Jak czesto te badania zanim sie bzyknie bez prezerwatywy? Ten dramatycznie niski przyrost naturalny w pl to ze strachu przed zlapaniem wenerycznej?🤣
                  • septembra Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 22:24
                    Najma już po drinku big_grin
                  • grruu2.0 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 22:35
                    Wręcz przeciwnie, choroby weneryczne mają się dobrze bo ludzie nie używają prezerwatyw
          • kachaa17 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 20:53
            A to chyba nie do mnie powinnaś pisać. Bo zadałam pytanie, czy trzeba od razu zakładać niewierność.
            • kasiaasia1 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 21:56
              Córka nie zakłada z góry że chłopak będzie ją zdradzal. Zamierzają zabezpieczać się prezerwatywą co ma chronić przed ciążą i chorobami. Dylematem jest czy sama prezerwatywa stanowi wystarczające zabezpieczenie przed ciążą. Czy konieczne będzie połączenie prezerwatywy i dodatkowego zabezpieczenia. Jeżeli tak to jakiego ? Córka boi się że antykoncepcja hormonalna będzie powodować skutki uboczne
    • subskrybcja Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 22:18
      kasiaasia1 napisała:

> Córka ( za chwilę 18 lat ) przyszła do mnie po poradę w sprawie antykoncepcji.
      > Umówiłam ja do lekarza ale chciałabym spytać na forum. Jaką antykoncepcję byści
      > e doradziły? Ma stałego chłopaka, nie obawia sie chorób weneryczne, chodzi jej
      > głównie o zabezpieczenie przed ciążą

Daj córce spokój, ma prawie 18 lat to z lekarzem ustali. Chciałabyś, aby Córka zakładała o Tobie taki watek, albo Twoja matka czy siostra?
      • alpepe Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 22:33
        Mnie tam by nie przeszkadzało. A wiara w kitel lekarski jest ślepa, lepiej sobie posłuchać, co mówią ludzie na forum, zanim się porozmawia z lekarzem.
        • kasiaasia1 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 22:46
          Dokładnie tak. Córka też pytała na forach dla nastolatek i sama zasugerowała żebym tutaj zapytała. Ona potem sobie sama tą wiedzę " przetrawi " i do ginekologa pójdzie już niego bardziej zorientowana
        • majenkirr Re: Antykoncepcja dla nastolatki 07.05.24, 23:17
          alpepe napisała:
          A wiara w kitel lekarski jest ślepa, lepiej sobi
          > e posłuchać, co mówią ludzie na forum, zanim się porozmawia z lekarzem
          .

Otóż to! Mojej córce pediatra i endo na siłę wciskały hormonalną na każdej wizycie🙄, chociaż im mówiła, że nie chce.
    • memphis90 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 17:36
      >Ma stałego chłopaka, nie obawia sie chorób weneryczne
      No skoro się nie obawia, to spoko. 👍🏻
      • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 17:58
        W niektorych srodowiskach seks z kim popadnie bez gum to pewnie calkiem normalna sprawa...widac jakie doswiadczenia maja ematki
        • memphis90 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 09.05.24, 19:28
          No ktoś leczyć musi tych, którym się wydawało, że chorobami nie muszą się przejmować 🤷‍♀️
    • afro.ninja Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 18:13
      Badania krwi przed antykoncepcją koniecznie. I to wcale nie.jest takie.pewne, bo mnie nikt ich nie zlecał. A ostatnio oglądałam dziewczynę lat moze z 22,.ktora na torbiel dostala tabletki antykoncepcyjne, no i skończyło się niefajnie.
      • kasiaasia1 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 21:06
        Już po wizycie. Lekarz nie zlecił żadnych badań krwi 😕 W kwestii metod też niezbyt doradził. Bardziej na zasadzie " co by Pani chciała to Pani zapiszę" 😕
        • snakelilith Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 21:16
          kasiaasia1 napisała:

> Już po wizycie. Lekarz nie zlecił żadnych badań krwi 😕

Badanie krwi nie jest przed przepisaniem pigułki potrzebne. To ciągle powtarzany mit, nikt tego nie robi, a jak robi, to chodzi o wyciąganie forsy. Co niby te badania mają wskazać? Przeprowadza się jedynie wywiad na temat ewentualnego ryzyka i zdiagnozowanych już chorób. Jeżeli kobieta jest zdrowa, znaczy nie ma żadnych ogólnych przeciwwskazań, to próbuje się jedną z nowoczesnych pigułek i tyle. To przecież nie jest broń atomowa i ewentualne problemy w znoszeniu pokazują się w praniu.
        • ritual2019 Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 21:24
          kasiaasia1 napisała:

> Już po wizycie. Lekarz nie zlecił żadnych badań krwi 😕 W kwestii metod też nie
          > zbyt doradził. Bardziej na zasadzie " co by Pani chciała to Pani zapiszę" 😕

Czyli prawidlowo. Badania krwi to jakis mit powatrzany na forum. Natomiast metoda antykoncepcyjna to wybor kobiety a nie lakarza.
        • majenkirr Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 22:22
          I prawidłowo.
        • ikoniecikropka Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 22:31
          Hm, ale czego się spodziewałaś? Super, o ile opowiedział o możliwych opcjach, plusach i minusach, to decyzja należy do kobiety i tak lekarz Twoją córkę potraktował.
    • segregatorwpaski Re: Antykoncepcja dla nastolatki 08.05.24, 22:11
      Przez pierwsze dwa lata tabletki (16-18), potem mirena.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka