Dodaj do ulubionych

Podpisałyście?

11.05.24, 18:35
My Voice, My Choice: Za bezpieczną i dostępną aborcją:
citizens-initiative.europa.eu/initiatives/details/2024/000004_pl
Inicjatywa mało zdaje się nagłośniona, a może warto rozpowszechnić?

Obserwuj wątek
    • bazia_morska Re: Podpisałyście? 11.05.24, 21:29
      Tak.
    • paszczakowna1 Re: Podpisałyście? 11.05.24, 23:46
      Ja podpisałam. Faktycznie mało nagłośnione.
    • annaboleyn Re: Podpisałyście? 12.05.24, 01:21
      Tak.
    • lodomeria Re: Podpisałyście? 12.05.24, 01:41
      Tak, dzięki!
    • buldog2 Re: Podpisałyście? 12.05.24, 10:21
      O ile głos mogę mieć, to już przed wyborem nie stoję. Czy podpisywanie się też dla facetów?
      • paszczakowna1 Re: Podpisałyście? 12.05.24, 13:07
        Tak. A także dla kobiet po menopauzie.
    • slonko1335 Re: Podpisałyście? 12.05.24, 13:10
      Tak
    • abria Re: Podpisałyście? 12.05.24, 17:15
      to przykre jak maly jest odzew w tym watku
      • paszczakowna1 Re: Podpisałyście? 12.05.24, 18:17
        Podejrzewam, że nie do końca wiadomo, o co chodzi - to wygląda na pierwszy rzut oka jak jeszcze jedna petycja, a nie jak inicjatywa, w gruncie rzeczy, ustawodawcza. Zbieranie podpisów na papierze jest bardziej kłopotliwe, ale wygląda "solidniej".
    • konsternacjax Re: Podpisałyście? 12.05.24, 18:15
      Podpisane ale myślę, że mały odzew wynika m.in. z tego, że trzeba na stronie podać PESEL ,ludzie nie lubią tego robić mimo, ze ich dane i tak śmigają i tak wink
      • kobieta-leniwa Re: Podpisałyście? 13.05.24, 11:14
        Każda petycja dotycząca inicjatywy ustawodawczej wymaga podania peselu, liczy się ilość podpisów i muszą być one weryfikowalne
    • dwa_kubki_herbaty Re: Podpisałyście? 12.05.24, 18:19
      Nie, bo chcą pesel.
      • mdro Re: Podpisałyście? 13.05.24, 11:10
        Poparcie obywatelskiego projektu ustawy też wymaga podania peselu.
      • mc.dongs Re: Podpisałyście? 19.05.24, 10:26
        Ja też nie z tego powodu
    • atoness Re: Podpisałyście? 12.05.24, 18:20
      Oczywiście.
    • eagle.eagle Re: Podpisałyście? 12.05.24, 18:20
      To i ja.
    • demodee Re: Podpisałyście? 13.05.24, 17:46
      A jak ja pisałam na forum, że następna pula pieniędzy z UE będzie zależeć od tego, czy wprowadzimy legalną aborcję na życzenie, to ematka nazwała mnie trollem i wariatką!

A tak w ogóle, to chodzi o mieszkańców Unii czy Europy, bo raz piszą tak, a raz tak.
      • paszczakowna1 Re: Podpisałyście? 14.05.24, 14:09
        > A jak ja pisałam na forum, że następna pula pieniędzy z UE będzie zależeć od tego, czy wprowadzimy legalną aborcję na życzenie,

"Zwracamy się do Komisji Europejskiej o przedstawienie wniosku dotyczącego wsparcia finansowego dla państw członkowskich, które byłyby w stanie bezpiecznie przeprowadzać zabiegi przerywania ciąży, zgodnie ze swoim prawem krajowym, u tych wszystkich kobiet w Europie, które nadal nie mają dostępu do bezpiecznej i legalnej aborcji.

Rozwiązanie to mogłoby przyjąć formę mechanizmu opt-in, do którego państwa członkowskie mogłyby przystępować dobrowolnie. Państwa, które zdecydowałyby się na uczestnictwo, otrzymałyby wsparcie finansowe ze strony UE, które rekompensowałoby wagę tych działań solidarnościowych.

Nasza inicjatywa nie ma na celu harmonizacji przepisów ustawowych i wykonawczych państw członkowskich ani ingerowania w takie przepisy, lecz wchodzi w zakres kompetencji uzupełniających UE, zgodnie z zasadami ustanowionymi w traktatach europejskich. "

Tak, tu jest totalnie napisane, że następna pula pieniędzy z UE będzie zależeć od tego, czy wprowadzimy legalną aborcję na życzenie, to właśnie jest napisane.

> ematka nazwała mnie trollem i wariatką

Nie powinno się stygmatyzować osób chorych psychicznie, zwłaszcza gdy chodzi o zupełnie zwykłego trolla.
        • demodee Re: Podpisałyście? 14.05.24, 19:45
          Ale chodzi o co dokładnie? Tak w dwóch zdaniach?
          • demodee Re: Podpisałyście? 14.05.24, 21:12
            Skoro Ty nie chcesz, to ja nakreślę ten temat w skrócie.

Otóż petycja jest o tym, żeby, w przededniu wojny z Rosją, UE wykroiła ze swoich pieniędzy pewną kwotę, za która opłacać będzie aborcję kobiet z krajów europejskich (także pozaunijnych), w których aborcja jest zakazana.

Według tego projektu obywatelka Andorry, w przypadku ciąży z gwałtu, bez względu na zasobność portfela, może pojechać do dowolnego kraju unijnego i tam przeprowadzić aborcję na koszt UE. Mogłaby przyjechać np. do Polski, gdyż u nas prawo dopuszcza aborcję w przypadku ciąży z przestępstwa. Mogłaby do nas też przyjechać zamożna obywatelka Lichtensteinu i na koszt UE taki zabieg przeprowadzić, gdyż prawo aborcyjne w Lichtensteinie jest takie samo jak w Polsce.

Natomiast bylibyśmy odcięci od dużej części tych funduszy unijnych, gdyż nasze prawo nie pozwala na aborcję z przyczyn pozamedycznych (wyjątek to przestępstwo), a dostałyby te fundusze kraje, w których aborcja "bo tak" jest jedną z dostępnych usług medycznych.

Owszem, fundusze te dostalibyśmy, gdybyśmy zmienili prawo aborcyjne. QED.
            • mdro Re: Podpisałyście? 14.05.24, 23:30
              Też uważam, że to skandal, że Polska nie dostałaby zwrotu pieniędzy za procedury medyczne, których nie wykonuje!
              • demodee Re: Podpisałyście? 15.05.24, 08:50
                Ja uważam za skandal to, że z polskiej składki unijnej byłyby opłacane usługi medyczne kobietom z krajów pozaunijnych (także Rosjankom). Kobietom o dowolnym statusie materialnym, więc także bogatym. Ze składki unijnej, z której każdy wolny grosz powinien pójść na cele obronne.
                • mdro Re: Podpisałyście? 15.05.24, 10:32
                  Tylko na tyle cię stać, "QED"? Wysil się bardziej, tituszko.
                  • demodee Re: Podpisałyście? 15.05.24, 20:17
                    > Tylko na tyle cię stać,

Jeszcze mogłabym dodać, że jeśli ten pomysł zostanie wprowadzony w życie, to Putin będzie specjalnie przysyłał do UE ciężarne obywatelki swego imperium, bo to obciąży system medyczny krajów, które skorzystały opcji o której mówi petycja, odciąży rosyjski system medyczny, a pieniądze, które musiałyby pójść na aborcje, pójdą na leczenie żołnierzy rannych w Ukrainie.

Taki ciekawy element walki hybrydowej.

> tituszko

Co to znaczy "tituszko"? To jakiś najnowszy trendy odpowiednik staromodnego "słoneczka"?
                    • hrasier_2 Re: Podpisałyście? 17.05.24, 02:33
                      Ale nie ma większego wpływu na polskie kobiety. Bo na ten czas nic się nie zmienia. Euforii też nie wzbudza bo PESEL. I nie tylko.

• mdro Re: Podpisałyście? 18.05.24, 10:06
                      I jeszcze raz: "niezależnie od tego, gdzie mieszkają w naszej Unii, i bez względu na sytuację, w jakiej się znajdują".
                      W jakim celu kłamiesz, to wiadomo, ale nie stać cię na nic więcej?
                      • demodee Re: Podpisałyście? 18.05.24, 20:32
                        > W jakim celu kłamiesz, to wiadomo, ale nie stać cię na nic więcej?

Mdro, nie wiem, po co te złośliwości, w poście z 13.05.24, 17:46 zwróciłam uwagę na niejasność co do określenia beneficjentek tej ustawy. Moim zdaniem są to jednak ciężarne z całej Europy, nie tylko z UE. Oto cytaty z linkowanego tekstu:

"Brak dostępu do aborcji w wielu częściach Europy [nie Unii! Europy!] nie tylko naraża kobiety na szkody fizyczne, ale także nadmiernie obciąża ekonomiczne i psychiczne..."

"...bezpiecznie przeprowadzać zabiegi przerywania ciąży u tych wszystkich kobiet w Europie [nie Unii! Europie!]..."

Autorzy tej petycji wyraźnie chcą, by tę usługę medyczną świadczono wszystkim Europejkom, nie tylko mieszkankom Unii, których prawo krajowe pozbawia dostępu do tej usługi.

• mdro Re: Podpisałyście? 18.05.24, 20:42
                          "Twoje zdanie" nie ma tu nic do rzeczy. Na samym początku jest wyraźne sformułowanie, które przytoczyłam kilkukrotnie. A określeń UE/Europa często się używa wymiennie. Ponawiam pytanie zadane w innym wątku: świadomie kłamiesz i prowokujesz czy masz problemy z wyszukaniem/przyswojeniem prostych informacji? Ponieważ idziesz w zaparte nawet wówczas, gdy ktoś ci palcem pokaże błąd, to raczej to pierwsze, prawda?
                          • demodee Re: Podpisałyście? 18.05.24, 22:59
                            > A określeń UE/Europa często się używa wymiennie

Kto używa zamiennie poza autorami tego dziwacznego tekstu?

Chyba każda ematka widzi różnicę pomiędzy sformułowaniem "mieszkańcy Europy" i "mieszkańcy Unii Europejskiej". Jeśli Ty, mdro, tego nie rozróżniasz, to podaję Ci linki:

pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5%84stw_Europy
                            www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=lista+pa%C5%84stw+Unii+Europejskiej
                            • mdro Re: Podpisałyście? 18.05.24, 23:15
                              Zieeew... Dalej masz problemy z czytaniem: "niezależnie od tego, gdzie mieszkają w naszej Unii, i bez względu na sytuację, w jakiej się znajdują". Czyli jakich osób to dotyczy? Uwaga: tych, które są mieszkańcami krajów UE! Dotarło? Nie ma żadnego znaczenia, co ci się zwiduje i co jest "twoim zdaniem".
                              Możesz napisać do Komisji Europejskiej i się poskarżyć, że tekst za trudny.
                              • demodee Re: Podpisałyście? 18.05.24, 23:29
                                > Możesz napisać do Komisji Europejskiej i się poskarżyć, że tekst za trudny.

Chyba tak zrobię, bo jestem ciekawa, o co tak naprawdę chodzi. A na jaki adres pisać, żeby szybko odczytali i szybko odpisali? I jaki maja termin obowiązujący na odpowiedź?
                                • mdro Re: Podpisałyście? 18.05.24, 23:32
                                  Nie umiesz znaleźć? Smuteczek... Ja za ciebie pracować nie będę.
                                  • demodee Re: Podpisałyście? 18.05.24, 23:37
                                    No nie wiem, proponujesz, żebym do nich napisała, a odmawiasz podania adresu...

Może z góry wiesz, ze nie odpowiedzą?
                                    • mdro Re: Podpisałyście? 18.05.24, 23:45
                                      Ale to jest twój problem, tituszko, a nie mój big_grin
                                      • demodee Re: Podpisałyście? 19.05.24, 10:15
                                        > Ale to jest twój problem,

Jasne. Jako pożyteczna idiotka (bo o to, że jesteś putinowską agentką wpływu, to Cię nie podejrzewam), namawiasz ematki do podpisywania petycji, która ewidentnie ma szkodzić Polsce i Unii. A jak CI się udowodnia, że dałaś się zwieść Putinowi, to zamiast się oficjalnie wycofać ze stanowiska, to wycofujesz się rakiem i piszesz, że to "mój problem".

Coraz bardziej się boję, że siły zła zwyciężą...
                                        • mdro Re: Podpisałyście? 19.05.24, 11:39
                                          Fikaj, fikaj, trolliku. Najpierw twierdziłeś, że ta petycja uniemożliwi Polsce otrzymywanie funduszy unijnych, teraz ma "szkodzić Polsce i Unii" i jest dziełem Putina big_grinbig_grinbig_grin. Kosmitów w tych twoich opowieściach nie ma? Może to ich robota, bo chcą wygubić ludzkość?

To naprawdę wyłącznie twoja wina, że nie rozumiesz czytanego tekstu i odwołań do uregulowań UE, które wyraźnie wskazują, kto mógłby z tego prawa skorzystać.
                                          • mdro Re: Podpisałyście? 19.05.24, 11:41
                                            Ale w sumie dzięki za podbijanie wątku big_grin
                                          • demodee Re: Podpisałyście? 20.05.24, 00:39
                                            > odwołań do uregulowań UE, które wyraźnie wskazują, kto mógłby z tego prawa skorzystać.

Ale gdzie są te odwołania?
                                          • demodee Re: Podpisałyście? 20.05.24, 09:13
                                            > Fikaj, fikaj, trolliku.

Zwracam uwagę wszystkich czytelniczek, że ja zwracam się do mdro z szacunkiem.

> Najpierw twierdziłeś, że ta petycja uniemożliwi Polsce otrzymywanie funduszy unijnych,

Z punktu widzenia Polski, tak jest, unia znów rozdaje pieniądze i znów się a nie nie załapiemy z powodu prawa krajowego.

> teraz ma "szkodzić Polsce i Unii" i jest dziełem Putin

Nie wiem, czy konkretnie Putin, ale na pewno pomysł przyszedł z kręgów zbliżonych do Kremla. I sądzisz, że pomysł pochodzący z kręgów kremlowskich to pomysł, który wzmocni Polskę i Unię?
                                            • paskudek1 Re: Podpisałyście? 20.05.24, 10:48
                                              Ale NIKT nam kotku nie broni, ZMIENIĆ prawa krajowego 😁😁. Wykreślenie konkretnych paragrafów z kodeksu karnego (karalność pomocy w aborcji), zdjęcie tabletek dzień po z listy leków na receptę, przywrócenie aborcji jak oświadczenia kaducznego regulowane go Li i jedynie kwestiami medycznymi i jazda do przodu. Ani debaty do tego nie potrzeba wielkiej, ani nic. Trzeba CHCIEĆ i oddzielić ideologię od prawa. I tyle.
                                            • mdro Re: Podpisałyście? 20.05.24, 11:22
                                              Nie, nie szanujesz dyskutantów. Uważasz ich za idiotów, którym można wmówić najdebilniejsze kłamstwa - co widać wyraźnie w tej dyskusji i w wielu innych. Jesteś zwykłym trollem.

"Na pewno przyszedł z kręgów" - a to objawienie to skąd? Następny z tyłka wyciągnięty idiotyzm, który zaraz zaczniesz traktować jako udowodniony fakt? Z tych "kręgów" to pochodzą pomysły finansowanej z Rosji Kai Godek i finansowanego z Rosji Ordo Iuris.

Gdzie są odwołania? Ano tam, gdzie być powinny. Nie umiesz czytać?
                                              • demodee Re: Podpisałyście? 20.05.24, 19:58
                                                > Uważasz ich za idiotów,

Sformułowanie "pożyteczna idiotka", autorstwa Lenina, nie tyle określa poziom inteligencji danej osoby, co raczej jej łatwowierność i bezrefleksyjne podejście do autorytetów.
                                                • mdro Re: Podpisałyście? 20.05.24, 20:22
                                                  Dalej udowadniasz, że uważasz innych za idiotów. Inną opcją jest, że nie umiesz przeczytać razem więcej niż dwa słowa. Co wybierasz?
                                              • demodee Re: Podpisałyście? 22.05.24, 09:43
                                                > "Na pewno przyszedł z kręgów" - a to objawienie to skąd?

No zastanówmy się - komu może zależeć na przerzuceniu kosztów usług medycznych z własnego systemu opieki medycznej na unijny?
                                                • paskudek1 Re: Podpisałyście? 22.05.24, 10:07
                                                  demodee napisała:

> > "Na pewno przyszedł z kręgów" - a to objawienie to skąd?
                                                  >
                                                  > No zastanówmy się - komu może zależeć na przerzuceniu kosztów usług medycznych
                                                  > z własnego systemu opieki medycznej na unijny?

Spytaj na szych rządzących, czemu przerzucają koszty aborcji na inne kraje unijne? Zamaist załatwiać to w kraju i za własne pieniądze
                                                  • demodee Re: Podpisałyście? 22.05.24, 15:50
                                                    > Spytaj na szych rządzących, czemu przerzucają koszty aborcji na inne kraje unijne?

Ale jak to przerzucają? Czy Polki, które wyjeżdżają np. do Czech na aborcję na życzenie, maja koszty zabiegu zwracane przez polski NFZ?
                                                  • paskudek1 Re: Podpisałyście? 22.05.24, 15:58
                                                    Polki wyjeżdżają do Czech czy Holandia na aborcję, których Polska nie robi z przyczyn ideologicznych. Np anorcje ciąży z ciężkimi wadami płodu. Żałosna debilko. I za aborcje płaci inne państwo.
                                                  • demodee Re: Podpisałyście? 22.05.24, 16:03
                                                    > Żałosna debilko. I za aborcje płaci inne państwo.

Moim zdaniem nie. W przypadku zabiegu, którego nie wykonuje się w kraju pacjentki (jak np. aborcja na życzenie w Polsce), karta EKUZ nie działa.
                                                  • paskudek1 Re: Podpisałyście? 22.05.24, 15:58
                                                    I wbij sobie raz na zawsze żałosna kretynko że KAŻDA ABORCJA jest NA ŻYCZENIE. Każda jedna.
                                                  • demodee Re: Podpisałyście? 24.05.24, 08:46
                                                    > I wbij sobie raz na zawsze żałosna kretynko że KAŻDA ABORCJA jest NA ŻYCZENIE. Każda jedna.

Nie masz racji, paskudku kochany. Są też aborcje z konieczności np. w przypadku zagrożenia życia lub zdrowia osoby ciężarnej.
                                                  • paskudek1 Re: Podpisałyście? 24.05.24, 09:15
                                                    demodee napisała:

> > I wbij sobie raz na zawsze żałosna kretynko że KAŻDA ABORCJA jest NA ŻYCZ
                                                    > ENIE. Każda jedna.
                                                    >
                                                    > Nie masz racji, paskudku kochany. Są też aborcje z konieczności np. w przypadku
                                                    > zagrożenia życia lub zdrowia osoby ciężarnej.

To ty nie masz racji, na aborcję musi wyrazić zgodę OSOBA W CIĄŻY i wybacz ale nawet w, przuapdku zagrożenia JEJ życia, jeśli ONA nie chce to aborcji jej, robić nie powinni. Za to skurwysyństwem jest nie pytać kobiety o zdanie i NIE ZROBIĆ aborcji w imie SWOICH poglądów w wyniku czego kobieta umiera. Jak go ma miejsce polskich szpitalach. I nie tylko.
                                                  • demodee Re: Podpisałyście? 24.05.24, 09:22
                                                    > To ty nie masz racji, na aborcję musi wyrazić zgodę OSOBA W CIĄŻY

No tak, ale jeśli wyraża zgodę, bo inaczej umrze, to trudno to nazwać zabiegiem na życzenie.
                                                  • paskudek1 Re: Podpisałyście? 24.05.24, 09:34
                                                    demodee napisała:

> > To ty nie masz racji, na aborcję musi wyrazić zgodę OSOBA W CIĄŻY
                                                    >
                                                    > No tak, ale jeśli wyraża zgodę, bo inaczej umrze, to trudno to nazwać zabiegiem
                                                    > na życzenie.

Ty zdecydowanie nie rozumiesz o co chodzi. Dla ciebie "na życzenie" oznacza "bez powodu". Otóż wbij sobie do łba że POWÓD JEST ZAWSZE. To że ty powodu nie znasz albo nie akceptujesz to jest wyłącznie twój problem i powód aborcji gówno ciebie powinien interesować dociera?
                                                  • demodee Re: Podpisałyście? 24.05.24, 09:53
                                                    Ludzie robią różne rzeczy, nie tylko aborcje, bo mają jakiś powód. Nie ma ludzkiego działania bez powodu.
                                                  • demodee Re: Podpisałyście? 24.05.24, 09:57
                                                    I można się tylko zastanawiać, co kieruje daną osobą (jaki ma powód, motywację), żeby robić, to, co robi.

Na przykład, dlaczego mieszkańcy UE chcą, żeby osoby ciężarne spoza Unii (Rosjanki, Białorusinki) nas ich koszt miały przeprowadzane aborcje?
                                                  • mdro Re: Podpisałyście? 24.05.24, 10:27
                                                    "dlaczego mieszkańcy UE chcą"

W jakim celu dalej ciągniesz to kłamstwo? Ktoś ci płaci?
                                                  • demodee Re: Podpisałyście? 24.05.24, 10:31
                                                    Jakie kłamstwo? Ludzie, którzy głosują za ta petycją to przecież mieszkańcy Unii!
                                                  • mdro Re: Podpisałyście? 24.05.24, 10:57
                                                    Cały cytacik potrzebny, trolliku? Dlaczego ciągle kłamiesz, że te uregulowania mają dotyczyć osób spoza UE? Ktoś ci za to płaci?
                                                  • demodee Re: Podpisałyście? 24.05.24, 11:00
                                                    > Dlaczego ciągle kłamiesz, że te uregulowania mają dotyczyć osób spoza UE?

Nie kłamię, tak wynika z tekstu i już wiele razy w tym wątku to udowadniałam. Nikt mi nie płaci, ematkę traktuję jako bezpłatna rozrywkę, ale czasami dreszcz grozy przebiega mi po plecach.
                                                  • mdro Re: Podpisałyście? 24.05.24, 11:03
                                                    Ależ wręcz przeciwnie. Wielokrotnie udowodniono ci, że jesteś w błędzie. A skoro nie przyjmujesz tego do wiadomości, to albo ktoś ci płaci za kłamstwa, albo masz jakieś poważne zaburzenia.
                                                  • demodee Re: Podpisałyście? 24.05.24, 11:10
                                                    > Wielokrotnie udowodniono ci, że jesteś w błędzie.

To Ty, mdo, jako dowód cytujesz pierwsze zdanie z petycji, które mówi o Unii. To dość prosty chwyt, obliczony na to, że ludzie nie przeczytają całego tekstu (dalej chodzi o Europę, nie Unię) i podpiszą, a jeśli przeczytają do końca, to i tak będą pod wpływem pierwszej sugestii i, jeśli nawet pojawią się w ich głowach jakieś wątpliwości, to nie będą się nad nimi zastanawiać, tylko podpiszą.
                                                  • mdro Re: Podpisałyście? 24.05.24, 11:20
                                                    Nie. Dowodem jest:
                                                    1. Odwołanie do konkretnych uregulowań prawnych., dotyczących państw i obywateli UE
                                                    2. Przyjęcie tej petycji przez KE jako zgodnej z prawodawstwem UE
                                                    To, że tobie się ubzdurało, że ponieważ w tekście używa się wymiennie pojęć UE/Europa (co jest całkiem powszechnie nawet w Polsce, a tekst powstawał w innym języku), to ma on dotyczyć "Europejek" (ciekawe swoją drogą, jak wg ciebie definiowanych big_grinbig_grinbig_grin), to już wyłącznie twój problem. Sugerowałam ci kilkukrotnie, że możesz spróbować wyjaśnić wątpliwości, ale nie skorzystałeś. Wolisz dalej brnąć w kłamstwo - ponawiam pytanie, w jakim celu?
                                                    (Nb. i w Rosji, i w Białorusi aborcja na życzenie jest standardowym zabiegiem medycznym, więc cały twój "wywód" i tak się kupy nie trzyma - no ale czegóż wymagać od kogoś, kto potrafi czytać tylko pojedyncze słowa).
                                                  • demodee Re: Podpisałyście? 24.05.24, 12:51
                                                    > 1. Odwołanie do konkretnych uregulowań prawnych., dotyczących państw i obywateli UE

Jakich uregulowań?

> w tekście używa się wymiennie pojęć UE/Europa (co jest całkiem powszechnie nawet w Polsce, a tekst powstawał w innym języku),

Owszem, może w mowie potocznej, ale nie w dokumentach. Np. dokumentach biznesowych, a co dopiero dokumentach prawnych...

> ciekawe swoją drogą, jak wg ciebie definiowanych

Europa definiowana jest nie przeze mnie, a przez geografów:

pl.wikipedia.org/wiki/Europa

> Sugerowałam ci kilkukrotnie, że możesz spróbować wyjaśnić wątpliwości, ale nie skorzystałeś.

Mdro, wrzuciłaś link na forum po to, żeby ludzie podpisywali petycję. Jak zapytałam, z kim wyjaśniać wątpliwości, to nie potrafiłaś mi odpowiedzieć.
                                                  • mdro Re: Podpisałyście? 24.05.24, 13:15
                                                    "Jakich uregulowań?"
                                                    Nie umiesz czytać?

"dokumentach prawnych"
                                                    To nie jest "dokument prawny" ale petycja o powstanie takowego. Pisany, owszem, językiem potocznym, Z bardzo dokładnym wyjaśnieniem na samym początku, czego dotyczy ta petycja (i co kilkukrotnie przytaczałam). No ale demodee ma wizję, że dotyczy czegoś zupełnie innego, czego nikt poza nim nie odkrył - ani urzędnicy KE, ani liczni dziennikarze piszący o tej petycji, wszystkim zamydlili oczy, jedyny demodee "a gdzie ja to mam znaleźć", "nie wiem, co to jest", "co mam wpisać w wyszukiwarkę" odkrył, o co naprawdę chodzi!

"Europa definiowana jest nie przeze mnie, a przez geografów" + link do Wikipedii
                                                    Po raz kolejny udowadniasz, że nie potrafisz czytać big_grin
                                                    I ty chcesz twierdzić, że coś zrozumiałeś?

A jeśli nie wiesz, gdzie znaleźć explicite podany kontakt, to bardzo mi przykro - ja nie będę palcem pokazywać.
                                                  • demodee Re: Podpisałyście? 24.05.24, 13:19
                                                    > A jeśli nie wiesz, gdzie znaleźć explicite podany kontakt, to bardzo mi przykro - ja nie będę palcem pokazywać.

Ale jeśli napiszę do Niki Kovacs po polsku, to ktoś jej to przetłumaczy?
                                                  • mdro Re: Podpisałyście? 24.05.24, 14:22
                                                    Nie mam daru prekognicji.
                                                  • mdro Re: Podpisałyście? 24.05.24, 11:01
                                                    A jeśli płaci, to kto? Ordo Iuris? (bo to jego "narrację" często tu powielasz). Czyli pośrednio Kreml, prawda? Sam Kwaśniewski przyznał, że mu się finansowanie urwało, gdy wprowadzono na Rosję sankcje i strasznie płakał, że dejcie, bo piniążków nie ma...
                                                  • paskudek1 Re: Podpisałyście? 24.05.24, 13:53
                                                    demodee napisała:

> Ludzie robią różne rzeczy, nie tylko aborcje, bo mają jakiś powód. Nie ma ludzk
                                                    > iego działania bez powodu.

No widzisz, i xudza aborcja nie powinna ciebie kompletnie interesować. Chyba że masz uzasadnione podejrzenie że aborcja wykonana jest WBREW WOLI osoby w ciąży. Li i jedynie.
                                                  • demodee Re: Podpisałyście? 24.05.24, 14:01
                                                    > No widzisz, i xudza aborcja nie powinna ciebie kompletnie interesować.

Dlaczego, paskudku? Mnie interesują motywacje ludzkich działań. Dlaczego zabiła, dlaczego ukradł, dlaczego oszukali itd...
                                                  • paskudek1 Re: Podpisałyście? 24.05.24, 14:20
                                                    demodee napisała:

> > No widzisz, i xudza aborcja nie powinna ciebie kompletnie interesować.
                                                    >
                                                    > Dlaczego, paskudku? Mnie interesują motywacje ludzkich działań. Dlaczego zabiła
                                                    > , dlaczego ukradł, dlaczego oszukali itd...

Ale aborcja to nie jest zabijarwo, kradzież, ani nic nagannego. Nie dotyczy w żadne sposób osób trzecich. Czyli GÓWNO CI DO TEGO czemu ktoś nie chce kontynuować ciąży.
                                                • mdro Re: Podpisałyście? 22.05.24, 10:45
                                                  Dalej ciągniesz to kłamstwo?
                                                  Nikt, ale to nikt się nie dopatrzył w tym wielkiego podstępu Putina - ani urzędnicy Komisji Europejskiej, którzy zgodność z regulacjami UE i zasadność wniosku sprawdzali, ani dziennikarze, jedyny demodee (znany na ematce ze swoich umiejętności wyszukiwania informacji) odkrył wielki spisek...
                              • demodee Re: Podpisałyście? 21.05.24, 20:46
                                > niezależnie od tego, gdzie mieszkają w naszej Unii, i bez względu na sytuację, w jakiej się znajdują".

Gdybyś miała rację i gdyby chodziło tylko o obywatelki krajów unijnych, to nie trzeba by było żadnej nowej ustawy, bo wystarczyłoby rozszerzenie uprawnień posiadaczy karty EKUZ.
                                • mdro Re: Podpisałyście? 22.05.24, 10:40
                                  Aha. I to nie wymaga "nowej ustawy"? Wg kogo?
    • piataziuta Re: Podpisałyście? 13.05.24, 17:56
      Tak.
      • demodee Re: Podpisałyście? 14.05.24, 06:17
        Czyli mieszkańców całej Europy? Unia będzie krajom pozaunijnym wypłacać pieniądze za wprowadzenie prawa do swobodnej i niczym nieskrępowanej aborcji? Ze składki unijnej?
        • paskudek1 Re: Podpisałyście? 16.05.24, 08:15
          A co cię do cholery obchodzi CUDZA aborcja? Ileż razy można to samo mielić? Tak, aborcja powinna być dostępna i darmowa. Tak powonna być "na życzenie" żeby cię za każdym razem szlag mógł trafić że jakaś obca ci kobieta, z SOBIE TYLKO ZNANYCH POWODÓW, nie zamierza kontynuować ciąży i może ją BEZPIECZNIE przerwać.
          • demodee Re: Podpisałyście? 16.05.24, 21:06
            > Tak, aborcja powinna być dostępna i darmowa.

Aborcja, tak jak inne usługi medyczne, nigdy nie jest darmowa.

I rodzi się pytanie, czy Ty, paskudku, jesteś gotowa zapłacić za aborcję bogatej kobiety z pozaunijnego kraju? Kobiety, która nie włożyła nic do Twojego systemu zdrowotnego, ale przyjedzie, i tę, bezpłatną dla niej, usługę dostanie? Za którą Ty zapłacisz?

• paskudek1 Re: Podpisałyście? 18.05.24, 09:39
              Polki też nic do systemu zdrowotnego Holandii nie wnoszą a Holendrzy płacą za NASZE aborcje.
              • mdro Re: Podpisałyście? 18.05.24, 10:04
                I po raz kolejny: "niezależnie od tego, gdzie mieszkają w naszej Unii, i bez względu na sytuację, w jakiej się znajdują".
    • demono2004 Re: Podpisałyście? 14.05.24, 22:13
      Inicjatywa nie ma poparcia. Chyba ze wsród ematek i błyskawic, które biegały po ulicach.
      Prawda jest taka, ze większość tego nie popiera wink
    • dracaria Re: Podpisałyście? 14.05.24, 22:18
      Pesel? Kompletujecie, dziewczynki, listę wyborców na przyszłe wybory? (wszyscy wiemy jak to się odbywa big_grin )
      • mdro Re: Podpisałyście? 14.05.24, 23:31
        Tylko ucieczka na Białoruś ci pozostaje - bo chyba wiesz, że ONI już mają twój pesel?
        • demono2004 Re: Podpisałyście? 15.05.24, 10:21
          mdro napisała:

> Tylko ucieczka na Białoruś ci pozostaje - bo chyba wiesz, że ONI już mają twój
          > pesel?

Poczekaj 2-3 lata i sama na Białoruś bedziesz uciekać big_grin
          Przestań szczuć ia inne kraje, bo sama żyjesz w jednym wielkim szambie.
          • mdro Re: Podpisałyście? 15.05.24, 10:26
            Trolliku putinowski, wg ciebie to już dawno nie żyję od tych szczepionek, więc się mną nie przejmuj big_grinbig_grinbig_grin
          • paskudek1 Re: Podpisałyście? 16.05.24, 08:16
            demono2004 napisała:

> mdro napisała:
            >
            > > Tylko ucieczka na Białoruś ci pozostaje - bo chyba wiesz, że ONI już mają
            > twój
            > > pesel?
            >
            >
            >
            > Poczekaj 2-3 lata i sama na Białoruś bedziesz uciekać big_grin
            > Przestań szczuć ia inne kraje, bo sama żyjesz w jednym wielkim szambie.

Wolę się zaopatrzuc w dobrą truciznę i zażyć niż bym miała uciekać na Białoruś.
            • demodee Re: Podpisałyście? 16.05.24, 18:29
              > Wolę się zaopatrzuc w dobrą truciznę i zażyć niż bym miała uciekać na Białoruś.

Ale dlaczego, paskudku? Prawo aborcyjne na Białorusi na pewno by CI się podobało.
              • paskudek1 Re: Podpisałyście? 16.05.24, 19:17
                demodee napisała:

> > Wolę się zaopatrzuc w dobrą truciznę i zażyć niż bym miała uciekać na Bia
                > łoruś.
                >
                > Ale dlaczego, paskudku? Prawo aborcyjne na Białorusi na pewno by CI się podobał
                > o.

Białoruś mi się nie podoba
                • demodee Re: Podpisałyście? 16.05.24, 21:10
                  > Białoruś mi się nie podoba

Ale czujesz wspólnotę duchową z Białorusinkami, które chciałyby przeprowadzić aborcje w Polsce, za które Ty będziesz płacić? I z Rosjankami?
                  • paskudek1 Re: Podpisałyście? 17.05.24, 08:25
                    demodee napisała:

> > Białoruś mi się nie podoba
                    >
                    > Ale czujesz wspólnotę duchową z Białorusinkami, które chciałyby przeprowadzić a
                    > borcje w Polsce, za które Ty będziesz płacić? I z Rosjankami?

Skoro Holenderki płacą za NASZE aborcje to czemu my nie miałybyśmy płacić za czyjeś?
                    • demodee Re: Podpisałyście? 17.05.24, 20:45
                      > Skoro Holenderki płacą za NASZE aborcje

Polska jest w Unii, a Białoruś nie.
                      • mdro Re: Podpisałyście? 18.05.24, 10:03
                        A skąd ci się wzięła Białoruś, tituszko?
                        Przecież ten projekt dotyczy UE, jeszcze raz wybolduję: "niezależnie od tego, gdzie mieszkają w naszej Unii, i bez względu na sytuację, w jakiej się znajdują".
                        • demodee Re: Podpisałyście? 18.05.24, 20:41
                          Mdro, przeczytaj uważnie petycję.

Albo jej autorzy nie odróżniają Unii od Europy, więc są niedoukami, albo są putinowskimi agentami wpływu.
                          • mdro Re: Podpisałyście? 18.05.24, 20:45
                            Najwyraźniej są niedoukami. Napisz im o tym. I poinformuj Komisję Europejską. Bo w tym wątku już chyba nie masz czego szukać, prawda?
    • lodomeria Re: Podpisałyście? 15.05.24, 00:27
      Tak sobie porównałam liczbę podpisów w różnych krajach.
      Ktos wie, dlaczego Słowenia ma już prawie 600% wymaganych podpisów?
      • mdro Re: Podpisałyście? 15.05.24, 00:42
        Podejrzewam, że dlatego, że jest to inicjatywa słoweńska i zapewne mocno w Słowenii rozpropagowana.
        • demodee Re: Podpisałyście? 16.05.24, 08:08
          Słoweńcy nie są zbyt lotni, nieprawdaż?
    • mdro Re: Podpisałyście? 15.05.24, 10:34
      Swoją drogą symptomatyczne, jak się rzucają w tym wątku trolle: ten z Ordo Iuris i ten powielający przekaz prosto z Kremla... Nawet konfiarski dramatiś coś przycichł.
    • soczystagruszka Re: Podpisałyście? 15.05.24, 10:59
      TAK !!!!!!
    • yenna_m Re: Podpisałyście? 16.05.24, 21:40
      Nie. Nie po to glosowalam na koalicje, zeby jeszcze żebrac o realizację istotnyc i obietnic wyborczychi podpisywać petycje.
      No jednak nie.
      • demodee Re: Podpisałyście? 16.05.24, 21:58
        > Nie po to glosowalam na koalicje, zeby jeszcze żebrac o realizację istotnyc i obietnic wyborczych

Yenno, obecna koalicja rządząca nie obiecywała, że będzie oddawać Twoje składki NFZowe cudzoziemkom, które będą chciały u nas robić sobie aborcje. Bo wtedy nikt by ich nie wybrał.
        • yenna_m Re: Podpisałyście? 16.05.24, 23:56
          Biorąc pod uwage fakt, ze teraz Polki masowo przertwają ciąze za granicą na koszt obcych panstw, to twoj post jest niezłą manipulacją.
          • yenna_m Re: Podpisałyście? 16.05.24, 23:56
            *przerywają
          • demodee Re: Podpisałyście? 17.05.24, 07:47
            Serio? Jeżdżą na Białoruś i do Rosji i na tamtejszy NFZ robią aborcje? Myślałam, że z usług medycznych w krajach pozaunijnych korzysta się na zasadach komercyjnych.
            • paskudek1 Re: Podpisałyście? 17.05.24, 08:25
              demodee napisała:

> Serio? Jeżdżą na Białoruś i do Rosji i na tamtejszy NFZ robią aborcje? Myślałam
              > , że z usług medycznych w krajach pozaunijnych korzysta się na zasadach komercy
              > jnych.

Nie, jeżdżą do Holandii, Niemiec i Czech. Co więcej, holenderski parlament uchwalił, że Polki w ramach TELEPORADY będą mogły otrzymać świadczenie w postaci konsultacji i mieć wypisane tabletki do aborcji farmakologicznej. Wysyłane z Holandii do Polski. I owszem, za tabletki Polka będzie płacić ale za konsultacje NIE. Co więcej, tam szykują personel do porad po polsku wiesz? Holandia bardziej dba o Polki niż polski rząd.
              • demodee Re: Podpisałyście? 17.05.24, 20:48
                I rzad Tuska nic nie robi w tej kwestii?
                • paskudek1 Re: Podpisałyście? 17.05.24, 22:08
                  demodee napisała:

> I rzad Tuska nic nie robi w tej kwestii?

Jak widać nie. Przecież ty też się sprzeciwiasz tej obrzydliwe aborcji na życzenie. Holendrzy nie oceniają, nie moralizują. Jeśli kontaktuję się z nimi osoba w nichcianej ciąży, robią konsultacje i pomagają w aborcji. Po prostu.
                  • demodee Re: Podpisałyście? 18.05.24, 09:02
                    No dobrze, paskudku, mam takie pytanie trochę obok tematu, ale na temat.

Czy gdyby ktoś, na przykład ja, zgłosił do UE projekt obywatelski, żeby UE finansowała obywatelom krajów pozaeuropejskich inne usługi medyczne, nie aborcje. Na przykład amputacje kończyn bez względów medycznych.

I do Holandii przyjeżdżaliby obywatele Białorusi i Rosji i tam, na koszt obywateli UE, obcinano by im niechciane nogi. Podpisałabyś taką petycję?
                    • paskudek1 Re: Podpisałyście? 18.05.24, 09:38
                      Ja z tobą nie będę grała w grę co by było gdyby. Ponadto jedynie aborcja jest ograniczana wyłącznie ze względów ideologicznych. I tyle.
                      • demodee Re: Podpisałyście? 18.05.24, 09:54
                        > Ja z tobą nie będę grała w grę co by było gdyby.

A w jaką grę byś pograła?
                        • paskudek1 Re: Podpisałyście? 18.05.24, 13:01
                          demodee napisała:

> > Ja z tobą nie będę grała w grę co by było gdyby.
                          >
                          > A w jaką grę byś pograła?

Z, tobą? W żadną.
                      • mdro Re: Podpisałyście? 18.05.24, 10:01
                        Po co w ogóle rozmawiasz z tym ordojurisowym trollem? Ani nie potrafi znaleźć żadnych informacji w necie, ani przeczytać ze zrozumieniem kilku słów ("niezależnie od tego, gdzie mieszkają w naszej Unii, i bez względu na sytuację, w jakiej się znajdują"), za to siać zamęt potrafi.
                        Postawił chochoła i usiłuje o nim dyskutować.
                    • yenna_m Re: Podpisałyście? 18.05.24, 12:49
                      demodee napisała:

> No dobrze, paskudku, mam takie pytanie trochę obok tematu, ale na temat.
                      >
                      > Czy gdyby ktoś, na przykład ja, zgłosił do UE projekt obywatelski, żeby UE fina
                      > nsowała obywatelom krajów pozaeuropejskich inne usługi medyczne, nie aborcje. N
                      > a przykład amputacje kończyn bez względów medycznych.

No to zglaszaj. Nic nie stoi na przeszkodzie.
                      PE przedyskutuje tę kwestie i jesli uzna za sensowną, to klepnie. A jesli uzna za glupią to nie klepnie.

Ja tylko nieśmiało przypomnę, że
                      "Zgodnie z unijnymi przepisami obywatele UE mają prawo korzystać z opieki zdrowotnej w każdym państwie członkowskim UE oraz prawo do otrzymania w kraju pochodzenia zwrotu kosztów opieki zdrowotnej za granicą. Europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego (EKUZ) zapewnia świadczenie koniecznej opieki zdrowotnej na takich samych warunkach i po takich samych kosztach, jakie przysługują osobom ubezpieczonym w danym państwie.

Poza tym dyrektywa UE w sprawie praw pacjentów w transgranicznej opiece zdrowotnej określa warunki, na których pacjent może udać się do innego kraju UE w celu uzyskania opieki medycznej i otrzymać zwrot kosztów."
                      www.consilium.europa.eu/pl/policies/eu-health-policy/
                      I o takiej sytuacji probujesz rozmawiac. Niestety, nie bardzo wychodzi.
                      • demodee Re: Podpisałyście? 20.05.24, 20:18
                        Karta EKUZ obejmuje tylko kraje UE i EFTA.

Petycja chce, żeby usługa medyczna (jedna tylko) obejmowała wszystkie kraje europejskie.
                        • mdro Re: Podpisałyście? 20.05.24, 20:20
                          "Petycja chce, żeby usługa medyczna (jedna tylko) obejmowała wszystkie kraje europejskie"

Kłamiesz.
              • demodee Re: Podpisałyście? 21.05.24, 20:36
                > Nie, jeżdżą do Holandii, Niemiec i Czech.

Ale muszą płacić za usługi medyczne, które w Polsce nie są świadczone. A aborcji ze względów pozamedycznych w Polsce nie przeprowadza się.
                • paskudek1 Re: Podpisałyście? 22.05.24, 11:03
                  demodee napisała:

> > Nie, jeżdżą do Holandii, Niemiec i Czech.
                  >
                  > Ale muszą płacić za usługi medyczne, które w Polsce nie są świadczone. A aborcj
                  > i ze względów pozamedycznych w Polsce nie przeprowadza się.

Sęk w tym,koteczku że nawet ta ze względów czysto medycznych nie jest bo np aborcja ciąży z wadami płodu, zwłaszcza letalnymi też jest w Polsce zakazana. Aborcja generalnie jest zakazana i to WYŁĄCZNIE ze powodów ideologicznych a nie medycznych.
    • ariathedevil Re: Podpisałyście? 16.05.24, 21:49
      Tak.
    • zla.m Re: Podpisałyście? 18.05.24, 09:07
      Tak
    • vessss Re: Podpisałyście? 18.05.24, 12:57
      Właśnie tak.
    • mdro Re: Podpisałyście? 20.05.24, 11:39
      Informacyjnie: w Polsce już prawie jest wymagany limit, choć dużo więcej też nie zaszkodzi, bo w sumie musi być milion osób popierających. Do przedstawienia wniosku konieczne jest poparcie inicjatywy (przekroczenie limitu) w co najmniej 7 państwach. Limity poparcia osiągnięto w Chorwacji, Finlandii, Grecji i Słowenii.
    • yenna_m Re: Podpisałyście? 20.05.24, 12:37
      A kij. Podpisałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka