Dodaj do ulubionych

Okularu przeciwsłoneczne

17.05.24, 12:56
Mam twarz okrągłą jak miesiąc w pełni. Pochodziłam kilka razy do zakupów, ale nie umiałam się zdecydować. Potrzebuję jednak wakacyjnie.
Wygrzebałam w necie, że przy moich warunkach wyjściowych - okrągła twarz, rozmiar niemały, 46 pożądany będzie taki kształt okularów. Jak go szukać by znaleźć?

Czy okulary można odesłać?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 13:09
      A gdybyś tak na piechotę się przeszła do optyka? I zdrowo i pewnie znajdziesz, czego szukasz.
      • zajonc_w Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 13:22
        Na piechotę to robię 14 000 dzienniewink

Z optykami i ich sposobem obsługi mi jednak nie po drodzeuncertain
    • daniela34 Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 13:13
      Okulary możesz odesłać, ale szczerze mówiąc to jest akurat taka rzecz, którą wybierałabym stacjonarnie, tak jak pisze alpepe.
      Noszę zarówno słoneczne jak i korekcyjne i wiem, jak wiele par trzeba przymierzyć, żeby znaleźć "TE" właściwe. I wybieranie oraz odsyłanie jawi mi się jako koszmar. Oczywiście możesz mieć szczęście i trafić już za pierwszym razem, a co jeśli nie?
      • zajonc_w Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 13:21
        Mi się jawi jako koszmar oglądanie u optyka. Nie jestem zadowolona z sylwetki, twarzy. Byłam w paru miejscach i zostałam obsłużona na zasadzie: tu jest gablotka z okularami, pani sobie weźmie, które się podobają.

Wpadłam na pomysł przyglądnięcia się sobie w domu jednak.
        • 35wcieniu Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 13:25
          Jak wolałabyś żeby ci ktoś doradził konkretny model to chyba tym bardziej bez sensu kupowanie przez internet?
          • zajonc_w Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 13:27
            Próbowałam z doradzaniem stacjonarnym na miejscu. Nie udało się. Kombinuje zatem inaczej
            • marta.graca Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 13:30
              Może takie coś? Wiadomo, że nie to samo, co założenie na żywo, ale może pozwoli przynajmniej odrzucić te totalnie niepasujące: aurum-optics.pl/przymierz
            • 35wcieniu Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 13:32
              Ale w czym rzecz bo nie rozumiem? Jak za mały asortyment to idź do innego.
            • daniela34 Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 13:33
              Cóż, ja też ostatnio stałam przy gablotce i cierpliwie przymierzałam te, które mi się podobały, wybierając spośród nich te, w których wyglądałam ok. Nikt mi nie doradzał (ale też przyznam, że ja tak wolę, wolę sama sobie poprzymierzać i wybrać). Nadal akurat w przypadku okularów metoda: zamówić - odesłać mnie nie przekonuje. Może jeżeli ktoś ma już upatrzony mniej więcej fason to jeszcze. Ale to raczej nie ten przypadek.
              Niemniej oczywiście jak tak wolisz to tak wolisz.
              • 35wcieniu Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 13:36
                Ja mam alergię na doradzanie u optyka, nienawidzę, czuję się wyjątkowo niekomfortowo jak ktoś ogląda moją twarz i analizuje pod kątem kształtu itd., więc zawsze mówię że dziękuję za pomoc, pooglądam sobie i to właśnie robię, przymierzam spokojnie i wybieram, po sprawie. Dlatego nie do końca rozumiem w czym jest problem.
                • zajonc_w Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 13:39
                  O, to, to...
                  • 35wcieniu Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 14:02
                    No to jak "to, to" to co jest nie tak z tym że pójdziesz i sobie sama pomierzysz?
                • daniela34 Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 13:40
                  Ja mam alergię na doradzanie nie tylko u optyka wink
                  Bardzo, bardzo rzadko zdarza mi się korzystać. Więc pewnie też nie jestem w stanie się wczuć.
                • mikams75 Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 14:32
                  tez tak mam, jesli potrzebuje porady to sie spytam i faktycznie czasem fajnie jak ktos obcy powie, ale zazwyczaj to jest jak juz mam np. dwie pary i nie moge sie zdecydowac. Albo prosze o wygrzebanie z glebokich szuflad szerokich okularow. U optyka zazwyczaj maja wyczucie i wiedza, kiedy zostawic klienta z okularami i lustrem. Kedys w Fielmannie przymierzylam ze trzy oprawki, ktore mi sie podobaly ale mi nie pasowaly a kobieta w moment okreslila co mi bedzie pasowac i przyniosla te idealne. Nie uwierzylam, przymierzylam jeszcze mnostwo innych ale faktycznie jej wybor byl najlepszy. Nie analizowala glosno mojej twarzy, spojrzala na te niepasujace do mnie ksztalty, styl jaki wybralam i zaproponowala cos, na co bym nie zwrocila uwagi sama i trafila idealnie.

• kubek0802 Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 13:55
          zajonc_w napisała:

> Byłam w paru miejscach i zostałam obsłużona na zasadzie: tu jest gablo
          > tka z okularami, pani sobie weźmie, które się podobają.
          >

No i to jest zdecydowanie lepsza opcja niż zamawiać i odsyłać. Poprzymierzać wszystkie i wybrać te w których wygląda się najlepiej.
        • panna.nasturcja Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 16:35
          Czyli byłaś w sieciówce a nie w porządnym salonie optycznym.
          • mikams75 Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 20:36
            Sieciowka fielmann ma duzy wybor, ja tam polecam.
    • mikams75 Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 13:19
      Mam okrągłą twarz i w takich wyciągniętych do góry nie jest mi ładnie. Ale to bardzo indywidualna sprawa. Nie kupiłabym okularów w necie. Idź do fielmana czy co tam masz dużego w okolicy i coś dobierzesz. Na mnie większość okularów jest za wąska ale czasem da się coś dobrać.
      • princesswhitewolf Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 13:24
        No wlasnie. Ja mam owalna raczej i w kwadratowych mi fatalnie, te wyzej bylyby za kwadratowe. Za to wlasnie bardzo dobrze mi w wyciagnietych cat's eyes.
    • majenkirr Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 14:07
      Ja w TJ Maxx kupuję, nikt mi tam nie doradza🤣.
    • panna.nasturcja Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 16:34
      Idż do salonu optycznego i przymierzaj. Inaczej nie ma to sensu, okulary muszą dobrze leżeć, ale to zależy od wielu czynników, nie tylko od ogólnego kształtu twarzy.
    • imponderabilia20 Re: Okularu przeciwsłoneczne 17.05.24, 20:48
      Z jakiego jesteś miasta? Znajdę Ci optyka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka