Dodaj do ulubionych

Papuga i kot?

23.05.24, 10:23
Czy to bardzo głupi pomysł kupic papuzke majac kilka kotow?
Czy któraś emama ma takie zestawienie zwierzaków?
Czy to będzie non stop stres że koty dorwa papugę jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • blasckbird13 Re: Papuga i kot? 23.05.24, 10:26
      Tak. To jest bardzo, bardzo głupi pomysł.
      • pytajacakinga Re: Papuga i kot? 23.05.24, 10:28
        blasckbird13 napisał(a):

> Tak. To jest bardzo, bardzo głupi pomysł.

No tak mi też intuicja podpowiada ale może ktoś jednak ma taki zestaw w domu.
        • 35wcieniu Re: Papuga i kot? 23.05.24, 10:53
          Wiele osób ma, ale to raczej nie te, które te zwierzęta kupują z myślą "jakoś to będzie, może u kogoś się udało".
    • pytajacakinga Re: Papuga i kot? 23.05.24, 10:26
      Pss
      Mieszkanie 150 m i papuga miała by woliere ale jednak chyba czasem trzeba ja wypuszczać no i kotów jest 4
      • blasckbird13 Re: Papuga i kot? 23.05.24, 10:33
        Koty być może udało by się upilnować (choć wątpię0, żeby nie usiłowały dorwać papugi, ale weź pod uwagę, że to nieszczęsne ptaszę będzie żyć w permanentnym stresie. Też byś tak chciała?
    • alpepe Re: Papuga i kot? 23.05.24, 10:27
      To chyba jaką Arę, by lutnęła kotu, który chciałby się nią pobawić.
      • pytajacakinga Re: Papuga i kot? 23.05.24, 10:29
        alpepe napisała:

> To chyba jaką Arę, by lutnęła kotu, który chciałby się nią pobawić.
        >
        >
        Ha ha ha no też prawda ale Ara moga by też lutnac mi🤣
        • jehanette Re: Papuga i kot? 23.05.24, 15:19
          Ary są długowieczne, należałoby od razu przemyśleć kto zajmie się ptakiem za 30 lat.
    • arthwen Re: Papuga i kot? 23.05.24, 10:27
      Możesz kupić arę. Ale wtedy możesz mieć stres, że to papuga dorwie kota...
    • trzydziestolatka80 Re: Papuga i kot? 23.05.24, 10:32
      Wiesz co, jestem mało rozsądną osobą, ale coś takiego nie przyszłoby mi do głowy.
      • pytajacakinga Re: Papuga i kot? 23.05.24, 10:39
        trzydziestolatka80 napisała:

> Wiesz co, jestem mało rozsądną osobą, ale coś takiego nie przyszłoby mi do głow
        > y.

Ja jestem już w tym wieku że bycie rozsądna juz mi się znudziło, nie martw się za 20 lat też ci się zadzudzi i będziesz szalona starsza pania🤣
        • bieda_tubka Re: Papuga i kot? 23.05.24, 11:46
          no to wykorzystuj te szaleństwa na sobie, a nie na innych żywych istotach
    • borsuczyca.klusek Re: Papuga i kot? 23.05.24, 10:37
      Ta papuga będzie w ciągłym stresie
      • pytajacakinga Re: Papuga i kot? 23.05.24, 10:42
        borsuczyca.klusek napisała:

> Ta papuga będzie w ciągłym stresie
        >

No masz racje...
        Ale widuje się filmiki w necie jak papuga chodzi po psie czy kocie i chyba się nie stresuje.
        Ale racja to głupi pomysł dzieki
        • borsuczyca.klusek Re: Papuga i kot? 23.05.24, 10:51
          Możliwe, że papuga była pierwsza a kot trafił jako mały kociak, wtedy jest inna dynamika. Tu masz cztery, dorosłe koty, które są na swoim terenie.
          • turbinkamalinka Re: Papuga i kot? 23.05.24, 14:16
            borsuczyca.klusek napisała:

> Możliwe, że papuga była pierwsza a kot trafił jako mały kociak, wtedy jest inna
            > dynamika. Tu masz cztery, dorosłe koty, które są na swoim terenie.
            >
            W tę stronę to faktycznie mi się udało. Miałam kilka lat nimfę, później znalazłam małego kota. Zanim kot dorósł to papuga "nalotami" wybiła mu głupie pomysły z głowy. Z drugiej strony ten kot też miał charakter takiego ciapciaka co mu mucha z paszczy uciekała.
        • nick_z_desperacji Re: Papuga i kot? 23.05.24, 15:27
          To zależy, kto był pierwszy, jakie zdarzyły się charaktery i jakie mają doświadczenia. Moja kota miała w bardzo wczesnym kocięctwie "traumatyczne" spotkanie z kurami i od tej pory ptaki stały się najgorszym wrogiem.
    • princy-mincy Re: Papuga i kot? 23.05.24, 10:45
      myślę, że to mogłoby zadziałac tylko wtedy, gdyby najpierw była papuga a potem kociak.
      Nie wpadłabym na pomysł papugi przy 4 dorosłych kotach, zwłaszcza jeśli któryś z nich ma silny instynkt łowny. Dla tego ptaszka to byłby permanentny stres.
      • jehanette Re: Papuga i kot? 23.05.24, 15:17
        Nie zadziała. Instynkt to instynkt. Znam przypadek że do domu w którym była papuga wzięto psa - niestety papuga skończyła życie w klatce, bo pies ciągle próbował sprawdzić co to za dziwo. Wczesniej latała po mieszkaniu, ale cóż ptaka łatwiej zamknąć niż psa.
        Każde zwierzę zasługuje na dobre warunki.
    • turkusowozlota Re: Papuga i kot? 23.05.24, 10:49
      Miałam kota I papugę, nie polecam.
      Kot był mały, a papugę znalazł teść na ulicy, siedziałam na chodniku. Nakrył ją czapka i przyniósł do domu. I w ten sposób stałam się wlasvicielka kota I papugi.
      Papugę była bardzo mądra, nie chciała siedzieć w klatce, więc tylko na noc ja zamykaliśmy, a w ciągu dnia głównie CHODZIŁA po podłodze, rzadko fruwała, czasem siadała nam na głowach, ramionach i tak siedziała, ale głównie była na podłodze.
      Póki kotek był mały to się jej bał, kiedy fo niej podchodził, yo ona rozpościerała skrzydła i tak szła na niego i syczała. Ale potem kotek podrósł i już był większy od papugi, kiedyś o mało nie odgryzł jej glody, uratowałam ją w ostatniej chwili.
      Papugę mieliśmy rok, wyfrunela przez drzwi wejściowe, kiedy teściowa wychodziła. Nie znaleźliśmy jej.
      Duetu kot i papuga nie polecam.
      • jottka Re: Papuga i kot? 23.05.24, 11:14
        jak ta papuga będzie w typie nierozłączki, to wszystkie cztery koty będą miały identyczny plan dnia, jak tu wszyscy piszą, chyba że trafił ci się jakiś pacyfista, który poczeka, aż koledzy przyniosą lunch. chyba że papuga prędzej zejdzie na serce, ptaki są bardzo wrażliwe na stres. ustawienie woliery w przeciwnym końcu mieszkania (domu?) nie da wiele, bo koty mają fenomenalny węch i słuch. i talent łowny - moja kocica rozmiarów kieszonkowych jest lepsza niż niejeden wielki drapieżnik, sikorki łapie przez siatkę balkonusad
      • pytajacakinga Re: Papuga i kot? 23.05.24, 11:34
        turkusowozlota napisała:

> Duetu kot i papuga nie polecam.

Ok dzięki, nie kupię.
        Miłego dnia
    • ichi51e Re: Papuga i kot? 23.05.24, 11:00
      Jechałam kiedyś pociągiem z babką która miała koty i papugę. Koty uwielbiały ją rzekomo to była taka wielka ara. Pokazywała mi zdjęcia jak jej pilnują i tulą klatkę.
      Ciężko powiedzieć myślę że dla ptaka to może być stres. Ale z drugiej strony skoro i tak jest skazany na życie w klatce to dużo gorzej być nie może.
      • jottka Re: Papuga i kot? 23.05.24, 11:18
        wyobraź sobie, że mieszkasz - choćby przez krótki czas - na ograniczonym terenie, z którego nie możesz wyjść. no niby bezpiecznym, ale z jednej strony chodzi luzem tygrys, a przy drugim płocie leży wielka anakonda. mnie by zdecydowanie źle to zrobiło na samopoczucie.

a "pilnowanie i tulenie się do klatki" świadczy raczej o rozpaczliwej głupocie, te koty próbowały się dobrać do wnętrza z ciekawą zawartością, a nie okazywały bezmierną miłość.
        • ichi51e Re: Papuga i kot? 23.05.24, 11:28
          No dziwnie to wyglądało zgadzam się. Patrząc na zdjęcia myślałam że ta papuga tam dokładnie tak jak napisałaś z anakonda i Tygrysem.
      • pytajacakinga Re: Papuga i kot? 23.05.24, 11:36
        ichi51e napisała:

> Jechałam kiedyś pociągiem z babką która miała koty i papugę. Koty uwielbiały ją
        > rzekomo to była taka wielka ara. Pokazywała mi zdjęcia jak jej pilnują i tulą
        > klatkę.

Hmmm chyba źle babka odbierała to tulenie klatki jako oznakę miłości a pewnie tylko pilnowały kiedy wyjdzie zeby ją zjesc🤣
        • jottka Re: Papuga i kot? 23.05.24, 11:52
          one próbowały wsadzić łapę pod najlepszym kątem do zadania ciosu (i uniknięcia dostania dziobem), a cierpliwością ten gatunek dysponuje nieskończoną. czas miały, opiekunka nieszczęsnego ptaka im to gwarantowała.
    • bieda_tubka Re: Papuga i kot? 23.05.24, 11:44
      >Czy to bardzo głupi pomysł kupic papuzke

tak
    • hexella Re: Papuga i kot? 23.05.24, 12:54
      nie kupuj. Żaden ptak nie zasługuje na klatkę.
    • aankaa Re: Papuga i kot? 23.05.24, 13:07
      jeden z gorszych
    • jehanette Re: Papuga i kot? 23.05.24, 15:14
      Głupi pomysł. Nawet jak będziesz pilnowac to kiedyś w końcu zostaną otwarte któres drzwi. I nie wyobrażaj sobie że kot kanapowiec nie wie jak polować. To instynkt, i działa bez pudła, mój niewychodzący od kociaka kot ma na sumieniu dwa ptaszki które chciały sprawdzic czy na tym balkonie daja jeść - to tylko chwila i ptak jest w kocim pysku z przetrąconym karkiem albo zawałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka