Dodaj do ulubionych

Stres a chudnięcie

31.05.24, 08:50
Żyję od jakieś miesiąca w bardzo stresującej dla mnie sytuacji. Zauważyłam, że mimo takiego samego jedzenia jak zawsze, a czasem nawet nieco bardziej kalorycznego zaczęłam chudnąć. Nie w jakimś ogromnym tempie, ale ok. 0,5 kg na tydzień. Wcześniej musiałam włożyć trochę wysiłku żeby schudnąć, zwracać uwagę na to co jem, żeby nie przytyć. Teraz ten sam sposób odżywiania co zawsze powoduje że stopniowo chudnę. Podejrzewałabym jakąś chorobę, gdyby nie to, że podobne obserwacje ma mąż - jego też dotyczą te stresy i on też lekko schudł mimo niestosowania diety, chociaż mniej niż ja. Trochę się niepokoję (choć kiedyś pewnie bym się cieszyła). Czy jest to możliwe, że organizm w taki sposób reaguje na stres?
Obserwuj wątek
    • nutella_fan Re: Stres a chudnięcie 31.05.24, 09:14
      Ja w reakcji na stres potrafię w 3 tygodnie 5 kg zrzucić.
    • panirobak82 Re: Stres a chudnięcie 31.05.24, 09:19
      Oczywiście, ja kiedyś 2 tygodnie 8kg plus siwe włosy na brwiach!!!
    • ikonieckropka Re: Stres a chudnięcie 31.05.24, 12:48
      Hm, czy to nie zaskakujące: martwicie się o wagę córki, żeby się zwiększyła, bo jest za mała, teraz zaczynacie siebie liczyć... Czy aby nie jest tak, że to jakiś Wasz czuły punkt?
    • marianna211272 Re: Stres a chudnięcie 31.05.24, 12:59
      zawsze chudne bardzo podczas stress raz mi sie nawet okres zatrzymal a lekarz podejrzewal anoreksje.Chudlam bardzo: pierwszy rozwod, choroba i smierc T esciow i smierc mojego Taty przecietnie tak 10/12 kg a jestem w norme.W tamym czasue bylam bardzo szczupla i wszyscy sie pytali czy sie dobrze czuje a ja poprostu tak reagire na stres .Jedni zajadaja i tyja drudzy chuna mimo jedzenua
    • melisananosferatu Re: Stres a chudnięcie 31.05.24, 13:05
      Oczywiscie, ze tak. Ja schudlam 5 kg w 2 tygodnie tyle, ze bardzo malo jadlam.
    • imponderabilia20 Re: Stres a chudnięcie 31.05.24, 13:20
      Tak, też tak mam, mimo normalnego jedzenia.
    • mava12 Re: Stres a chudnięcie 31.05.24, 14:30
      moja koleżanka, kiedy dowiedziała sie o romasie męża a później przezywała rozwód, schudła gdzieś tak o połowę (a było z czego). Wygladała naprawdę dobrze, czuła sie pewnie podle. Niestety, po rozwodzie wróciła do swojej poprzedniej wagi.
      Ja, kiedy nagle dowiedziałam się o smierci osoby z najbliższej rodziny i musiałam ogarnąc wszystkie sprawy z tym związane, schudłam, w niespełna tydzień, 3 kg. A było to w czasie świąt BN więc stół był suto zastawiony.
      Tak, stres mocno wpływa na wagę.
    • stara-a-naiwna Re: Stres a chudnięcie 31.05.24, 14:36
      zdecydowanie tak
      ja w zależności od natężenia stresu tyję albo chudnę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka