marzeka11 26.07.24, 10:08 I co emamy na to? Planowany film - rok 2025. Była wersja nowego "Znachora", "Chłopów"- taką malarska wersja. ciekawa jestem,.kogo wybiorą do ról Wokulskiego i Łęckiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocynder Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 19:33 Nie, no jako Izabela Dorociński! Karolak jako prostytutka Marianna. Jako Wokulski Julia Wieniawa. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:21 Mój bombelek może być młodym Wokulskim🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:31 Na razie wiadomo, że reżyserować będzie Maciej Kawalski www.filmweb.pl/person/Maciej+Kawalski-1805810 Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:34 Ileż można! Nie wiem, po co w kółko wydaje się pieniądze na produkcję, które z założenia nie przebiją starszej wersji Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:39 Gdyby wszyscy tak myśleli, zostalibyśmy tylko z wersjami z czasów przedwojennych. Dla ciebie może "nie przebije", do młodych może "trafi", bo te "nasze" wersje są dla nich niestrawne. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 11:36 Moje dziecko uwielbia starego "Znachora", a nowy jest dla niego niestrawny. Zasłanianie się młodym odbiorcą, jako usprawiedliwienie dla produkowania papki jest i śmieszne i straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 14:23 danaide2.0 napisała: > Moje dziecko uwielbia starego "Znachora", a nowy jest dla niego niestrawny. Zas > łanianie się młodym odbiorcą, jako usprawiedliwienie dla produkowania papki jes > t i śmieszne i straszne. > Jestem fanką Znachora, zarówno książki jaki i ekranizacji. Nowa wersja jest bardzo dobra, moim zdaniem. Jeszcze nie spotkałam się z negatywną opinią. Co ludzie to gusta. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 21:59 To masz następną, moją - postać Marysi jest koszmarna, na siłę uwspółcześniona, Czyński beznadziejny, nie ma między tymi młodymi żadnej chemi i nagle bzykają się pod płotem jak prymitywy Kuna w roli Czynskiej nawija jak przekupa na targu, no nie… ten film się zwyczajnie nie klei. Sam Lichota cudu nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
laluna82 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 22:19 no_name33 napisała: > > Jestem fanką Znachora, zarówno książki jaki i ekranizacji. Nowa wersja jest bar > dzo dobra, moim zdaniem. Jeszcze nie spotkałam się z negatywną opinią. Co ludzi > e to gusta. zgadzam się, jest bardzo dobra. Przeciwnicy zwyczajnie mają sentyment do starej wersji, ja też ale umiem spojrzeć obiektywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 22:37 A mogą mieć po prostu swoje zdanie? I po prostu może im się nie podobać nie przez sentyment dla czegokolwiek, a po prostu bo uważają, że np młodzi (para grająca Marysię i Leszka Czyńskiego) byli kompletnie nie osadzeni w czasach akcji, że obyczajowość i zachowania były kompletnie oderwane od realiów międzywojnia, że w sumie nie zaskoczyłoby, gdyby nagle wyciągnęli z kieszeni smrtfony, bo byli kompletnie współczesną parką ni w pięć ni w dziewięć wrzuconą w "tamte" czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
laluna82 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 23:04 kocynder napisała: > A mogą mieć po prostu swoje zdanie? I po prostu może im się nie podobać nie prz > ez sentyment dla czegokolwiek, a po prostu bo uważają, że np młodzi (para grają > ca Marysię i Leszka Czyńskiego) byli kompletnie nie osadzeni w czasach akcji, ż > e obyczajowość i zachowania były kompletnie oderwane od realiów międzywojnia, bzdury, bzdury i jeszcze raz bzdury. Realia, obyczajowość i zachowania z okresu międzywojennego znamy głównie z literatury i filmów, które przedstawiały bardzo ugrzecznioną wersję tej obyczajowości, bo jeszcze do niedawna nie wypadało inaczej tego przedstawiać. Opowiadania realnych ludzi, z pokolenia już praktycznie niezyjącego, przedstawiały zgoła co innego. Ludzie, jak dziś byli z krwi i kości. Bywali chamscy, uprawiali seks przedmałżeński , zdradzali itd. To Dymna i Stokinger byli piękni, szlachetni ale kompletnie nierealni. No taka typowa literatura. Tez lubię ale tak się ludzie nie zachowywali, nawet w tamtych czasach Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 23:08 No pacz pani, a Tadeusz Dołęga-Mostowicz TAK właśnie ich napisał. Nie chamskich, bzykających się pod płotem czy temu podobne. Może przed kręceniem "ekranizacji", albo nawet filmu na motywach z książki warto by ją przeczytać? Odpowiedz Link Zgłoś
laluna82 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 23:24 Po co te emocje ? Przeciez pisałam że tak właśnie przedstawiano ludzi w literaturze, więc skąd zdziwienie że Dołęga - M tak ich przedstawił? Literatura była oderwana od rzeczywistości i nie obrazowała jej realnie a idealizowała, jednym słowem zakłamywała rzeczywistość. Super że się od tego odchodzi. Historia tak samo piękna a bardziej rzeczywista Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 23:32 Dla ciebie super. I ok. A ktoś, wcale nie z "sentymentu do starej wersji" może cenić jednak wierność książce. Sorry, ale jeśli ktoś nakręci film o dzielnej czarnej niewolnicy pogrywającej sobie z białą panienką irlandzkiego pochodzenia - to niech nie wmawia nikomu, że to "Przeminęło z Wiatrem"... Odpowiedz Link Zgłoś
laluna82 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 23:56 kocynder napisała: > Dla ciebie super. I ok. A ktoś, wcale nie z "sentymentu do starej wersji" może > cenić jednak wierność książce. Sorry, ale jeśli ktoś nakręci film o dzielnej cz > arnej niewolnicy pogrywającej sobie z białą panienką irlandzkiego pochodzenia - > to niech nie wmawia nikomu, że to "Przeminęło z Wiatrem"... > złe porównanie, bo niewolnice nie pogrywały sobie w tamtych czasach z białymi. A więc to byłaby fantastyka a nie realne spojrzenie na zachowania ludzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 00:06 No a Marysia Wilczurówna i Leszek Czyński nie gzili się pod płotem. Nie dlatego, ze nikt tego nie robił, ale ONI akurat nie. "Przeminęło z Wiatrem" NIE JEST o czarnej niewolnicy, niezależnie czy pogrywającej czy nie. I jeśli ktoś taki film sobie wymyśli - ok, tylko niech nie wmawia, że to JEST "Przeminęło z Wiatrem". Gdyby ktoś sobie nakręcił film, jak Tadeusz Soplica podczas niekończących się przemarszów z armią napoleońską na każdym postoju produkuje dzieci - niech nie wmawia nikomu, że to jest ekranizacja "Pana Tadeusza". Chociaż całkiem serio i życiowo - młodzi, przystojni a temperamentni szlachcice służący w armii bywało wcale nie sporadycznie, że takowe dzieciątka produkowali po zaściankach. Odpowiedz Link Zgłoś
laluna82 Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 00:28 To ile chcesz jeszcze adaptacji wiernie oddających (co do jednego słowa) książkę? Jaki to ma sens ? Będziemy kręcić co 20 lat w tym samym stylu ? Może od razu poszukajmy sobowtórów aktorów z poprzedniej wersji? Już mnie znudziła ta dyskusja, dobrej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 00:42 Nie masz się co zaperzać, ja rozumiem, że tobie by się podobało "Przeminęło z Wiatrem" o czarnej niewolnicy. Ok. Ja jednak wolę, by filmując powieść trzymano się książki, a już zwłaszcza w określaniu cech i realiów głównych bohaterów. Jak ktoś ma pomysł na film o niewolnicy - super, niech napisze SWOJĄ historię i ją nakręci. I niech nią porwie widzów! Tylko niech nie wmawia, że to na podstawie "Przeminęło z Wiatrem" Margaret Mitchell. Podobnie i w tym przypadku: skoro reżyserowi pasowało filmowanie pary młodych ludzi obmacujących się gdzieś pod płotem - niech sobie kręci film o młodzieżowym "puszczalstwie", tylko niech nie "kituje", że to ma cokolwiek wspólnego z Marią Wilczur i Leszkiem Czyńskim, których wymyślił i stworzył Dołęga-Mostowicz. I dla jasności - uważam, że pomimo zmian w pokazanych losach postaci - Leszek Lichota dał radę roli znachora, nie próbował zagrać Bińczyckiego (i chwała mu za to, bo nie dałby rady!), pokazał, e jest dobrym, profesjonalnym aktorem - mimo, że go nie lubię to po tej właśnie roli (w moim zdaniem bardzo słabiutkim filmie) przyznaję, że go cenię. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 07:49 W poprzedniej wersji "Znachora" też zrobiono z postaci Fronczewskiego, czyli doktora Dobranieckiego, postać piękną, szlachetną. A to był kawał ujka (w książce). Więc każdy reżyser coś zmienia wg własnej wizji. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 10:27 Tu może go uratowało powierzenie tej (zmienionej) roli genialnemu Fronczewskiemu...? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 11:15 Przerobienie Dobranickiego odbiera sens serii i te postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 11:48 Fronczewski by ją (tą postać) obronił nawet gdyby reżyser zdecydował się z Dobranieckiego zrobić czarnoskórego geja o skłonnościach rasta. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 14:15 Ta wersja po prostu była… prostacka. Całe piękno uleciało. Romantyzmu zero. Prymitywny pociąg seksualny - tyle zostało z powoli budzącego się uczucia. Do tego koszmarna Kuna w roku hrabiny. W ogóle poza samym znachorem i młynarzową - fatalnie zagrana. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 02:42 Nowej Marysi Netflix zrobił dokładnie to samo co kilka lat temu zrobił nowej Ani Shirley. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 00:15 Anne with an E nie było produkcją Netflixa tylko CBS. I było genialne - współczesna interpretacja ducha książki i poglądów autorki zamiast sprowadzanie wszystkiego do "will they or won't they" i robieniem z Ani próżnej głupiej gąski. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 11:26 A kto wcześniej robił z Ani próżną głupią ges? Odpowiedz Link Zgłoś
ricemice79 Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 13:11 W książkach o Ani w pierwszych tomach nie było romansu. Była historia Ani i jej dorastania. Gilbert był od niej starszy i był ledwo wspomniany. W serialu, z tego co pamiętam, to właśnie wątek romantyczny był praktycznie na pierwszym planie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 15:44 I potem też się tylko gdzieś tam w tle przewijał bo oni dużo czasu byli osobno. Bylo o tym ze chce być nauczycielką studiować, ze ma jakieś tam życie towarzyskie, ze pisze, troche o miłości, dużo o śmierci Joy i potem o dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 15:11 lodomeria napisała: > Anne with an E nie było produkcją Netflixa tylko CBS. „It was created by Moira Walley-Beckett for the CBC and Netflix”, za Wikipedią. > I było genialne - współczesna interpretacja ducha książki i poglądów autorki za > miast sprowadzanie wszystkiego do "will they or won't they" i robieniem z Ani p > różnej głupiej gąski. Eeeeee? Ania w książkach nie była głupią próżną gąską, więc zupełnie niezrozumiała pochwała, równie dobrze mogłaś napisać „zamiast zrobienia z niej psychopatycznej zabójczyni”. „Współczesna interpretacja” polegała na wstawieniu mniejszości oraz feministek i fajnie, tylko jak chcieli mniejszości i współczesną interpretację ducha książki, to mieli ma tacy podaną przedstawicielkę w postaci nieneurotypowej głównej bohaterki, ale wyrzucili ten wątek do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 19:32 Mnie się bardzo nowy Znachor podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 19:44 Przede wszystkim duży plus dla nowego Znachora za to, że nie starali się zrobic kopii poprzedniej wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 20:06 > Przede wszystkim duży plus dla nowego Znachora za to, że nie starali się zrobic > kopii poprzedniej wersji. > Bo to z założenia nie miał być remake, tylko nowy film oparty na książce. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:02 Bo lektury na podstawie których powstały to niestrawne, często ramoty. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:39 Nowe interpretacje. Nowe odniesienia. Czemu nie? To świetna literatura w porównaniu z ekranizacjami szmir. Na deskach teatru też się w kółko wałkuje Antygonę czy Hamleta. A kasę i tak trudno zdobyć. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:41 Ta wersja faktycznie trudna będzie do pokonania. Akurat wersja z Tyszkiewicz jako Łęckiej i Dmochowski jako Wokulski średnio mi się podobała. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:50 Ja wiem czy trudna? Jak dobrze się za to zabiorą, dobiorą dobrze aktorów, może być dobra, równie dobra...szczególnie dla młodszych odbiorców. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:43 ajr27 napisała: > które z > założenia nie przebiją starszej wersji A tego to akurat nigdy nie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 22:01 Jest 99 procentowe prawdopodobienstwo. Przede wszystkim dlatego że obecnie aktorzy są cieńcy i kompletnie nieprzekonywający w historycznych filmach w porównaniu z artystami poprzedniej epoki Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:47 Nie przebije dla ciebie, dla młodych może być ciekawsza... Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 11:25 Może przestańmy równać do dołu żeby przypodobać się młodym. Zacznijmy wymagać, żeby chłonęli treści wymagające trochę wysiłku umysłowego. Bo potem mamy co mamy, np na maturze rozszerzonej z polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 11:33 Nie chodzi o rownaniebdi dołu ale o np wspolczesniejszy sposób kręcenia i inną grę aktorska Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 11:34 W teatrze też się cały czas odgrzewa stare kotlety dlaczego w kinie nie mozna? Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Nowa "Lalka" 28.07.24, 23:24 Bo problem polskiego filmu jest taki, że upadł na łeb. Nie da się tego porównać do trzymającego poziom teatru współczesnego. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 21:22 Na nowych Chłopach byłaś widziałaś? W dól równają? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 21:22 Ale kto mowi ze będzie równanie do dołu? E-matka uwiązana do starych wersji, nie moja wina. NIe wiem czemu zakłądasz, ze jak młodym się podoba to jest gorsze? Jakbym swojego 88letniego dziadka w jego już stanie mocno demencyjnym słuchała... Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 01:05 Lepsze jest wrogiem dobrego. Po co? Po co wydawać na takie produkcje ciężką kasę? Może dlatego, że od dawna nie było w kinie dobrego scenariusza oryginalnego i tylko odgrzewane kotlety można gawiedzi podawać? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 06:09 Remake starych piosenek to też odgrzewane kotlety dla gawiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 08:05 Często tak. I bardzo często powtórne nagrania starych piosenek przechodzą bez śladu, a do starych wersji się wraca. Żeby nagrać niezapomniana nową wersję starego hitu, obojętnie filmowego czy śpiewanego, trzeba mieć nie tylko kasę na produkcję (czyli wykonawców, zaplecze techniczne itd) ale przede wszystkim pomysł. I chcieć "opowiedzieć" na tej samej kanwie jednak inną historię. I nie, "tu zmienimy akcent, tu dodamy wibrator", albo "tu zmienimy bohatera na bohaterkę, a tu dodamy scenę seksu" to nie jest pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 08:13 kocynder napisała: > Często tak. I bardzo często powtórne nagrania starych piosenek przechodzą bez ś > ladu, a do starych wersji się wraca. > Żeby nagrać niezapomniana nową wersję starego hitu, obojętnie filmowego czy śpi > ewanego, trzeba mieć nie tylko kasę na produkcję (czyli wykonawców, zaplecze te > chniczne itd) ale przede wszystkim pomysł. I chcieć "opowiedzieć" na tej samej > kanwie jednak inną historię. I nie, "tu zmienimy akcent, tu dodamy wibrator", a > lbo "tu zmienimy bohatera na bohaterkę, a tu dodamy scenę seksu" to nie jest po > mysł. > A co twoim zdaniem byłoby pomysłem? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 08:16 Gdybym miała pomysły to bym była reżyserem. Czy tam innym twórcą. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 08:51 kocynder napisała: > Gdybym miała pomysły to bym była reżyserem. Czy tam innym twórcą. > No właśnie. Czyli jest złe, bo jest nowe i inni aktorzy (jeszcze w dodatku młodzi, straszne), ale jakie inne pomysły? Ni ma. LOL. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 14:15 Właśnie nie "jest nowe". "Lalka" jest dość starą pozycją... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 08:15 Naprawdę jedyna zmiana którą zauważyłaś w akademii to zmiana Adasia w Adę? Ludzie przecież to koło książki czy nawet filmu nie stało… Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 08:23 " to koło książki czy nawet filmu nie stało" Ichi, w pełni zgoda. To teraz uzasadnij: czemu film, który poza niektórymi nazwiskami nie ma nic wspólnego z pierwowzorem literackim nazywać TYM tytułem i twierdzić, że to jest "ekranizacja"? Przecież można by spokojnie zmienić imię profesora, zamienić akademię na pensjonat i jazda z WŁASNYM pomysłem! Tylko... Szkoły nie pójdą, bo nie lektura, to kasa się nie będzie zgadzać? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 08:25 No dokładnie taki mamy klimat niestety od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 08:26 Dodatkowo Złośliwość każe powiedzieć że nazwali to Akademia bo nazwa Hogwarth opatentowana… Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 08:40 Wiesz, no, zasadniczo ja nawet rozumiem, filmy "od zawsze" tworzono, żeby na nich zarabiać i w samym tym nie ma nic złego. Gorzej, jeśli zaczyna to być dominujący (jeśli nie jedyny) powód do tworzenia filmu. Vide Hogwart. Oczywiście filmu o Harrym Potterze MIAŁY za zadanie zarobić kasę. Dużą kasę. Wręcz niewyobrażalnie dużą kasę. I ok. Ale OPRÓCZ kasy - miały też ukazać historię. Czy ta historia była idealnie zgodna z tym, co napisała Rowling? No, nie do końca. Ale jednak twórcy trzymali się książki. Czy uznałabyś, że mają prawo do własnych interpretacji, gdyby np Ron był hindusem, i jedynakiem, Severus Snape był do głębi serca Śmierciożercą, a podczas poszukiwania horkruksów Hermiona się "puściła" z Harrym (nie w wyobraźni Rona a w "realu"? Czy jednak nie? Jeszcze z pochodzeniem hinduskim Rona - ujdzie, bo w sumie z faktu że jest rudy nic nie wynika. Ale już z jego jedynactwa? Jednym z istotnych elementów "budujących" Rona jest fakt, że ma liczną rodzinę - zżytą, gotową do pomocy i oddaną. Fakt, że Snape NIE BYŁ tak na prawdę zwolennikiem Voldemorta, a jego wrogiem stanowi clou intrygi, a Hermiona? No, zapewne twórcy by mięli uzasadnienie, w końcu jej wolno, jest dorosła (albo prawie dorosła) jest z mugolskiej rodziny a "wszystkie" dziewczyny mugolskie w jej wieku "próbują" to czemu by ona nie... No, jednak nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 08:46 Ja to wiem i ty to wiesz… przeszłość nie skłania do optymizmu. Ale jeżeli będziemy na starcie skreślać nowe wersje to nigdy się tej dobrej nie doczekamy. Jak ktoś chce wyrzucać kasę w błoto niech wyrzuca ja chętnie zobaczę i ponarzekam. A kiedyś się doczekam wersji Narni od której kapcie spadną. Albo i Akademii to był taki zmarnowany potencjał… ta książka to jest materiał na hit. Tylko że nie dla dzieci - myślę że to powinny być klimaty del Torro Labirynt Fauna, Chronos a nie pitu pitu. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 08:51 *de Toro oczywiście r mi się rozmnozyly Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 09:26 Ja nie skreślam. Zobaczyłam najnowszy remake "Znachora" (bo niektórzy nie pamiętają, że wersja z Bińczyckim NIE JEST pierwszą!) no i moim zdaniem jest to po prostu piekielnie słaby film. Nie dlatego, że Bińczycki czy |Ju8nosza-Stępowski byli "lepsi" niż Lichota (akurat Leszek Lichota był jaśniejszym punktem tej najnowszej wersji, mimo, że za nim nie przepadam!). Nawet nie dlatego, że duet Dymna - Stockinger czy Barszczewska - Zacharewicz byli lepsi niż Kowalska - Liss (choć moim zdaniem młodzi kompletnie położyli swoje role - byli para całkowicie współczesnych małolatów, kompletnie nie czających o co chodzi w czasach do których ktoś ich wepchnął). Ale po prostu - ktoś się uparł nakręcić całkowicie nam współczesny film w realiach międzywojnia, kichając już nie tylko na pomysły twórcy (Dołęga-Mostowicz), ale nawet i na to jakie czasy wówczas były, jaka obyczajowość panowała i jakie były normy społeczne. Jak tu już któraś podnosiła - w tamtych czasach tez bywało, że się młodzi gdzieś tam po kątach obmacywali. Owszem, bywało. Ba, bywało, że młody panicz z hrabiowskiego dworku obmacywał dla zabawy pannę sklepową. Tylko po takim macaniu - absolutnie by jej nie brał za żonę! Ot, potraktowałby jako zabawkę - to i owszem. Ale takiej panny, która mu się łatwo dała pomacać - za żonę by nie wziął. A z "Akademią" jest ten problem, że nadal w szkołach jest omawiana jako bajeczka dla dzieci, ot, takie śmichy-chichy, piegi, kleksy, wróżki i takie tam bzdurki. Nadal nieliczni nauczyciele wspominają tą książkę jako swoistą autoterapię żyda mieszkającego w Warszawie w czasie II Wojny Światowej... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 12:58 Pamiętają, już nie rób z siebie takiej znawczyni kina. Wiesz czemu jest omawiana jako bajeczka? Popatrz w któej klasie jest omawiana i walnij baranka o ściane...9latkowie mają omawiać jako autoterpię żyda z czasó II WŚ? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 14:43 "kichając już nie tylko na pomysły twórcy (Dołęga-Mostowicz), ale nawet i na to jakie czasy wówczas były, jaka obyczajowość panowała i jakie były normy społeczne" Nooo, np. taka obyczajowośc, że staremu Kosibie, żeby tylko zatrzymać przy sobie Marysię, chodziło po głowie, żeby się z nią ożenić. Tak więc ówczesne normy społeczne nie do końca były skromne. A Marysia z Leszkiem chodzili na potajemne schadzki, przytulali się i owszem, tylko seksu nie było, chociaż pożądanie, przynajmniej że strony Czyńskiego, już tak. O czym otwarcie pisze Dołęga-Mostowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 14:51 W książce to miało więcej sensu bo Lesio nie był żadnym hrabią tylko ta rodzina była zamozna Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 17:08 Ale, Iwles to "TYLKO seksu nie było" - zmienia wiele. I ten "seks gdyby był" - tez by zmienił. Bo młody Czyński mógł sobie panny sklepowe pożądać, ba mógł nawet próbować ja przelecieć, ale gdyby mu uległa - to by ja potraktował jak pannę na raz. Albo najwyżej kilka razy. A nie potencjalną partnerkę, do czegokolwiek innego poza tym seksem, póki się mu nie znudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 17:18 Dobra, z seksem masz rację. Ale chodziło mi bardziej o to, że każdy reżyser wyjął z książki to, co mu pasowalo, a resztę dopasował do własnej wizji, pomijając pierwowzór książkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 17:40 Nadal - jeśli to co dopasował wpisuje się w ogólnie pojętą ówczesną "obyczajowość" - to ok, mogę to "kupić". Zwłaszcza, jeśli to co wybrał i to co dopasował w efekcie dało spójną całość. W przypadku najnowszej wersji przede wszystkim "resztę dopasował do własnej wizji", która to wizja się kompletnie rozjeżdża z czasami prezentowanymi. I dlatego miałam wrażenie w większości bohaterów, że to są dzisiejsi, mi współcześni ludzie, którzy średnio kojarzą co robią w "średniowieczu" a w ogóle to kto im zajumał smartfony? I podkreślę - w większości to nie jest kwestia aktorów czy mojej do nich sympatii (bo np Leszka Lichotę niezbyt lubię, a uważam, że tu, w roli Wilczura/Kosiby jak najbardziej zagrał dobrze i moim zdaniem był jednym z jaśniejszych punktów tej produkcji!), ale właśnie tej kompletnie "dzisiejszej" wizji reżysera. Nota bene to dość częsty problem modnych dziś pozycji "retro". Ot, jakiś czas temu czytałam przecudną powieść historyczno - obyczajową. Autorka akcję umieściła w czasach carskich w Moskwie. No, ok, czasy malownicze, biorę do czytania. Zabiła mnie na śmierć scena, jakoś na początku tego arcydzieła literatury: rodzina głównej bohaterki, 22 letniej panny, skoligacona z samym Najjaśniejszym jest zaproszona na Bal Sylwestrowy w pałacu. No ok, pomijając detal, że dwudziestodwulatka byłaby już starą panną a nie panienką "na wydaniu", no, ale powiedzmy. Jadą. Bal się toczy. W pewnym momencie rzeczona panna, oburzona, że oficer w którym ona się kocha tańczy z jej psiapsiółką robi mu na środku parkietu karczemną awanturę (z darciem buźki i strzeleniem "amanta" po pysku), po czym obrażona na cały świat wychodzi z pałacu i PIESZO udaje się do posiadłości rodziców. Jaaasne... Żadna panna w tamtych czasach nie zrobiłaby publicznie sceny nie swojemu narzeczonemu. Żadna nie zrobiłaby sceny na balu u Batiuszki Cara. Żadna panna nie obraziłaby tegoż Wszechwładnego demonstracyjnie opuszczając jego "imprezę". Dodajmy samotny spacer dobrze urodzonej panny przez nocne ulice Moskwy? W balowej kiecce i pantofelkach? Do posiadłości rodziców, po drugiej stronie miasta (wcześniej jest, że powozem jechali blisko 40 minut)... No i to dla mnie ten sam casus. Czyli g.. wiem o czasach, ale entourage mi się podoba, to jadziem z koksem, a że bez sensu to kogo to? P. S. Arcydzieło literatury niestety przepadło, gdyż czytałam je w pociągu i zostawiłam w przedziale - mam nadzieję, że nie zaszkodziłam nikomu, kto ten utwór wziął do przeczytania... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 12:56 Nikt nie twierdził, ze to jest ekranizacja...Czemu szkoły mają nie iść na coś co nie ejst lekturą? Ile mozna dzieci męczyć lekturami? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 08:48 "Często tak. I bardzo często powtórne nagrania starych piosenek przechodzą bez śladu, a do starych wersji się wraca." Bo oryginal zawsze jest ponadczasowy. Co nie zmienia faktu, że robi się remake dostosowane do współczesności, które z założenia nie muszą być wieczne, wystarczy, że są "na topie" przez chwilę, zgodnie ze swoim duchem czasu. I nigdy nie wiesz, czym trafisz w gust odbiorcy i jaka wersja odniesie sukces. Kasa na produkcję to jedno, ale nie zawsze gwarantuje wysoki poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 12:54 Kto wraca ten wraca. Ja uwielbiam kilka remaków starych piosenek i wole je od starych wersji Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 06:42 Pierwsze z brzegu słabe scenariusze: Johnny, Śubuk, Kobieta na dachu, Zupa Nic, Boże Ciało, Sonata. Dajcie już spokój z tym jojczeniem nad starą Lalką i starym Znachorem jako jedynie słusznymi adaptacjami, bo to się śmieszne robi. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 08:29 A pisząc o jojczeniu nad starą "Lalką" masz na myśli film z Tyszkiewiczówną czy serial z Braunek? Bo te dwie produkcje dzieli coś koło 10 lat, więc która jest "stara", a która "nowa"? Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:39 Znachora nowego nie widziałam Chłopi to nie była dobra ekranizacja Obejrzałam z ciekawości, bo książkę znam na wylot i zachwycam się nieustannie i gdyby nie to,.w ogóle nie sczailabym, o co im chodzi Lalka współczesna będzie klapą po całości Mówcie mi wróżka Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:40 Może klapą a może bardziej czytelna dla młodszych? Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:42 Ja już widziałam /bardziej czytelnego/ Kleksa Sen białej kobyły Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:43 szeptucha.z.malucha napisała: > Może klapą a może bardziej czytelna dla młodszych? - a wiesz, mnie kiedyś zaskoczyło, że dla mojego młodszego syna to jedna z najlepszych lektur, jakie czytał. Ja tam akurat od zawsze zachwycona "Lalką" byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:45 Dla mojego syna Lalka jest ulubioną ze szkolnych lektur. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 11:23 Dla mojego syna też. Dziwne. On nie lubił czytać, a Lalkę wciągnął. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 14:31 Mój też. Niewiele lektur przeczytał, a Lalka się zachwycał. Mnie tak denerwuje Wokulski, że nie mogę czytać ani oglądać bez skoku ciśnienia 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 16:21 To ja się przyznam, że mnie beznadziejnie znudził Rzecki w swoich pamiętnikach... Rany... Czytam to, czytam, jakoś idzie, choć opornie, po czym docieram do nudy "pamiętników starego subiekta" i ściana! I to taka zbrojona... Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:46 kotejka napisała: > Znachora nowego nie widziałam Znachora położył wątek młodych. > Chłopi to nie była dobra ekranizacja > Obejrzałam z ciekawości, bo książkę znam na wylot i zachwycam się nieustannie i > gdyby nie to,.w ogóle nie sczailabym, o co im chodzi Chłopi to było cudne widowisko audiowizualne. Dawno nie widziałam nic tak dobrego w polskim kinie. Żałuję, że nie dałam rady się drugi raz wybrać. > Lalka współczesna będzie klapą po całości > Mówcie mi wróżka No prawdopodobieństwo jest większe niż spore, zwłaszcza jak będą chcieli zrobić po taniości, bo i tak szkoły pójdą Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Nowa 26.07.24, 10:50 borsuczyca.klusek napisała: > kotejka napisała: > > > > Chłopi to nie była dobra ekranizacja > > Obejrzałam z ciekawości, bo książkę znam na wylot i zachwycam się nieusta > nnie i > > gdyby nie to,.w ogóle nie sczailabym, o co im chodzi > > Chłopi to było cudne widowisko audiowizualne. Dawno nie widziałam nic tak dobre > go w polskim kinie. Żałuję, że nie dałam rady się drugi raz wybrać. Owszem, ale imho tylko dla znających treść i kontekst > > > Lalka współczesna będzie klapą po całości > > Mówcie mi wróżka > > No prawdopodobieństwo jest większe niż spore, zwłaszcza jak będą chcieli zrobić > po taniości, bo i tak szkoły pójdą > > Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowa 26.07.24, 10:51 "Owszem, ale imho tylko dla znających treść i kontekst " skąd ten pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Nowa 26.07.24, 10:57 Nie wiem,.o co pytasz konkretnie Nie oddasz reymontowskiej epopei w dwugodzinnej impresji, malowniczej i owszem, ale bez ładu i skladu Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowa 26.07.24, 12:24 Dla ciebie moze bez łądu i składu. Znam osoby które nie czytały a zrozumiały...ba nawet po ksiązkę sięgneły. Wiec nie wiem o co się czepiasz. Piękny obraz, piękna muzyka. Dla młodszego pokolenia myślę, że o niebo bardziej strawne niż stara wersja. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Nowa 26.07.24, 10:56 Treść jest uproszczona,bo z oczywistych względów nie dałoby się zamknąć 4 tomów powieści w jednym filmie. Ale sam film jest zrobiony z dużą klasą i szacunkiem i tylko zachęca do sięgnięcia po materiał źródłowy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:50 Wg ciebie nie była dobra. Wg mnie była cudowna. Obraz, dźwięk, muzyka majstersztyk. Rozmawiałam z kuzynką 20letnią. BYła z koleżankami im się bardziej podobała ta wersja. Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:40 ale w obrazie (od którego trochę kręciło się w głowie), dźwięku i muzyce zapomniano o treści, sprowadzono opowieść do wątku Jagny i w dodatku zrobiono z niej delikatną leliję Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:53 "Chłopów" po pierwsze nie lubię jako książki. Wiem, że epopeja, że cudo, że realizm - i tak nie lubię. Wersję filmową - ok, mogę znieść, choć bez zbytniego entuzjazmu (z całym szacunkiem dla twórców, nie ich wina, że pracowali na dla mnie bardzo niewdzięcznym materiale!). Wersja "malarska" - ot, ciekawostka techniczna, dla koneserów. "Znachora" lubię bardzo - zarówno książkowego, jak stareńki film z 1937, jak i rewelacyjną ekranizację z 1981 - tą najpopularniejszą, z prześliczną Dymną jako Marysią, Stockingerem jako Leszkiem Czyńskim i dźwigającym całość niesamowitym Jerzym Bińczyckim. Najnowsza wersja... Cóż, po prostu dla mnie słabiutka. Do obejrzenia i zapomnienia. Niestety, Michał Gazda to nie Jerzy Hoffmann. Ten drugi, z ckliwego romansiku umiał wycisnąć emocje, do tego miał do dyspozycji naprawdę gigantów aktorskich, nawet w epizodach. "Proszę państwa, Wysoki Sądzie! To jest profesor Rafał Wilczur!" - wykonaniu Fronczewskiego budzi ciary (inna rzecz, że Fronczewskiego uwielbiam, i gdyby recytował tabliczkę mnożenia na pewno też by umiał budzić emocje!). Lichota, w najnowszej wersji, daje radę, to profesjonalista, mimo, że za nim nie przepadam. Ale młodzi są po prostu... To para WSPÓŁCZESNYCH małolatów nie wiedzieć czemu wrzucona w realia "z innego świata". Kompletnie nie umieli "być" młodymi z lat '20-'30 ubiegłego wieku. Przyznam, że obejrzałam raz i nie wrócę. No, może jeśli będę akurat cierpiała na bezsenność, a puszczą o 4 nad ranem, to dla zabicia czasu lepsze niż telesklep. Z "Lalką" mam "problem". Pozytywizmu nie lubię, więc lektura była dla mnie koszmarem. Trochę mnie przekonała do "Lalki" ekranizacja z Tyszkiewiczówną. "Nową" wersję pewnie zobaczę, ale czy z entuzjazmem? Wątpię. Oglądając filmy i seriale kostiumowe tworzone w ostatnich latach mam wrażenie, że twórcy coraz mniej oddają obyczajowość i życie "tamtych" czasów i "tamtych" ludzi, skupiając się tylko na kieckach i scenariuszu, a to, moim zdaniem, kompletnie odbiera sens. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 11:08 Podpisuje się pod każdym słowem. Nowy znachor to koszmar. Mam nadzieję że lalki nie spieprzą. Odpowiedz Link Zgłoś
rita_s Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 14:37 Jak można "Chłopów" nie lubić? Jesteś pierwszą osobą, od której słyszę coś takiego. Ta książka to cud. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 16:09 Ja też nie rozumiem fenomenu chłopów. Nie dałam rady przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 16:18 Ja nie tylko przeczytałam ale nawet na studiach pisałam pracę pod tytułem "Symbolika kolorów w strojach w "Chłopach" Władysława Reymonta". Rany, ale ja się nad tym namordowałam... I zdecydowanie nie wpłynęło to na wzrost mojej sympatii dla tej lektury! Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 10:23 Ocena bdb i jeszcze głębsza niechęć do "Chłopów" niż na starcie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 17:01 Zgadzam się że wszystkim oprócz tego, że ja akurat Chłop książkę lubię i ekranizację też, animacji tej malarskiej nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 12:59 Ale to jest twoje zdanie. Masa ludzi moze woli nowsze wersje. A jak ileś tam osób sięgnie po książkę po obejrzeniu nowej ekranizacji to tylko na plus... Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:58 Mam WIELKA nadzieje, ze w nowej ekranizacji raz na zawsze rozprawia sie z mitem/oczekiwaniem, ze kobieta zawsze sie musi zgodzic na zaloty byle kogo, byle mial kase, bo inaczej bedzie posadzona o proznosc... Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 11:09 Myślałam, że ten wątek właśnie w taki sposób był przedstawiony w książce. Miałam nieprzyjemne wrażenie że to tatuś handlował córką a ona w sumie miała g do gadania Odpowiedz Link Zgłoś
jesienneporanki Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 11:21 Izabela była próżna. Ona nie odrzuciła Wokulskiego, ale manipulowała nim i traktowała instrumentalnie. Z resztą jak i też następnych adoratorów. Miała płytkie uczucia. I nie można mówić, że to wina epoki, gdyż Wąsowska z tej samej warstwy, wydawała się patrzeć sercem. Kobiety w tamtym czasie miały przerąbane, jednak w każdych okolicznościach można zachować resztki przyzwoitości, o ile się tę przyzwoitość posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 11:28 jesienneporanki napisała: > Izabela była próżna. Ona nie odrzuciła Wokulskiego, ale manipulowała nim i trak > towała instrumentalnie. Z resztą jak i też następnych adoratorów. Miała płytkie > uczucia. I nie można mówić, że to wina epoki, gdyż Wąsowska z tej samej warstw > y, wydawała się patrzeć sercem. > > Kobiety w tamtym czasie miały przerąbane, jednak w każdych okolicznościach możn > a zachować resztki przyzwoitości, o ile się tę przyzwoitość posiada. No ona kochała i pożądała- rzeźbę Apollina Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 11:51 "Izabela była próżna. " Jak kazda inna panienka wychowana w jej epoce. "Ona nie odrzuciła Wokulskiego, ale manipulowała nim i traktowała instrumentalnie." Przeciez to on sie za nia szwendal wszedzie, wpraszal sie na obiady, sypal kasa. "gdyż Wąsowska z tej samej warstwy, wydawała się patrzeć sercem." aha, i dlatego wyszla bogato za maz, zeby si ustawic... No zloto. A Wokulskiego chciala bo a) byl bogaty b) nie chcial jej... Odpowiedz Link Zgłoś
jesienneporanki Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:24 "Przeciez to on sie za nia szwendal wszedzie, wpraszal sie na obiady, sypal kasa." A co miał zrobić jako zakochany facet? Wiersze dla niej pisać i wysyłać? Wiedział, że tylko pieniędzmi dostanie się do jej sfery. Gdyby powiedziała mu odejdź, odszedłby, co i zrobił na koniec, ale ona trzymała go w rezerwie. Wąsowska rzuciła na niego okiem, bo ja intrygował. Może i imponował bogactwem. Ale nie czula obrzydzenia do jego warstwy pochodzenia. Rozumiem dramat ówczesnych kobiet, jednak Izabela nie dała się poznać jako biedna młoda dziewczyna zmuszona do małżeństwa wbrew uczuc, ale dla niej małżeństwo to był interes. Wokulski miał być tylko bankomatem. Ona w ogóle nie była zdolna do miłości, nawet nieszczęśliwej. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:33 "A co miał zrobić jako zakochany facet? Wiersze dla niej pisać i wysyłać? " Przede wszystkim 45dziad szwendajacy sie za 18latka, to troche nie halo... Skad mu w ogole wpadl do glowy pomysl, zeby sie uganiac za nastolatka? Toz to creepy jest. "Gdyby powiedziała mu odejdź, odszedłby, co i zrobił na koniec, ale ona trzymała go w rezerwie." Nie, to jej ojciec sprowadzal jej starego dziada do domu. "Ona w ogóle nie była zdolna do miłości, nawet nieszczęśliwej." No fakt, 18latka, potem dziewczyna we wczesnych latach 20tych musiala sie dac poznac jako zdolna do milosci, racjonalna i oczywiscie zakochac sie w starym dziadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:35 Sorry, nie 18latka tylko 25latka. Bosz, cos mi sie pogibalo, ale sprawdzilam jeszcze raz. 25 lat. Tak czy siak. Stary dziad zainteresowal sie mlodka. Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:44 takie były czasy, jezusie. częste były małżeństwa między młodymi kobietami a starszymi mężczyznami, także dlatego, że to facet miał się wykształcić i wyszumieć, a kobieta nie. i takie były czasy, że ojciec sprowadzał. zresztą ona specjalnie nie oponowała. załóż zresztą wątek o różnicy wieku w związkach i się okaże, że miłość najważniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:54 "takie były czasy, jezusie. " No wlasnie. W dzisiejszych czasach nikt by nie ocenial 25 latki, ktora nie chciala wyjsc (czytaj: przehandlowac ciala) za starego dziada jako proznej, pustej i niezdolnej do milosci. No takie byly czasy, ze tak kobiete oceniano. ZLE oceniano. I nadal jedyna "prawilna" ocena Leckiej, tak jak sie to omawia w szkolach, jest ta negatywna. I mam nadzieje, ze wlasnie to zostanie dobrze pokazane w filmie. Odpowiedz Link Zgłoś
jesienneporanki Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:02 "No wlasnie. W dzisiejszych czasach nikt by nie ocenial 25 latki, ktora nie chciala wyjsc " Ale ona chciała za niego wyjść! To on wysiadł z tego pociągu (dosłownie), gdy mu łuski z oczu spadły. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:06 "Ale ona chciała za niego wyjść!" Zostala zmuszona do tego malzenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
jesienneporanki Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:08 brenya78 napisała: > "Ale ona chciała za niego wyjść!" > > Zostala zmuszona do tego malzenstwa. > Kto ją zmusił? Odpowiedz Link Zgłoś
jesienneporanki Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:18 brenya78 napisała: > "Kto ją zmusił?" > > Ojciec. > Ojciec nie zmuszał jej do niczego. Do końca jego życia ona sama decydowała o tym komu oddać rękę. Przeczytaj książkę albo wysłuchaj audiobook. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:55 "Ojciec nie zmuszał jej do niczego. " Oczywiście że zmusił. Przejadł cały majątek i zostawił ją z niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 06:09 No Izunia mogła zakasac rękawy i wziąć się do roboty. Mogła zostać damą do towarzystwa guwernantką. Ale to było poniżej jej godności. Obecnie nikt 25 łatki nie będzie utrzymywał i zapewniał jej rozrywek. Jak patrzysz z obecnego punktu widzenia- to po całości. Łęcka chciała zjeść ciastko i je dalej mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 21:56 Arweno, a "Martę" Orzeszkowej czytałaś? Marta zakasuje rekawy i robi co się tylko da, żeby pracować. A efekt? Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 22:07 W owych czasach on wcale nie był starym dziadem, faceci rzadko się młodo żenili 🤦🏻♀️ Nikogo nie dziwiło że nie pałała do niego miłością ale już jego pieniądze im nie śmierdziały… z wielkim fochem Żyła za pożyczoną kasę której nie mieli z czego oddać Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:03 Dokladnie moja prababcia jak wychodziła za mąż za pradziadka miała 30 lat. Pradziadek miał miał jakieś 55. Ona miała po pierwszym mężu( ten był 50 lat starszy od niej) , mój pradziad3k zapewniał jej pozycje, szlachectwo ird. To były transakcje. Nie każdy mógł sobie pozwolić na małżeństwie z miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:07 "Dokladnie moja prababcia jak wychodziła za mąż za pradziadka miała 30 lat." Czyli sugerujecie, ze Lecka po prostu musiala wyjsc za starego dziada i wtedy bylaby oceniania pozytywnie? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:11 Młodych bogatych szlachciców było jak na lekarstwo. To nie 365 Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:19 Nie, ale była biedna, jak chciała zachować status spoleczny musiała wyjść za kogoś z kasą. W tamtych czasach kobiety wychodziły za mąż ok 20 ( 25 lat to właściwie stara panna ).. Mężczyźni mieli więcej czasu. Studia, kariera, wyszumienie się i dopiero ustatkowanie w małżeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:32 "Nie, ale była biedna, jak chciała zachować status spoleczny musiała wyjść za kogoś z kasą. W tamtych czasach kobiety wychodziły za mąż ok 20 ( 25 lat to właściwie stara panna ).. Mężczyźni mieli więcej czasu. Studia, kariera, wyszumienie się i dopiero ustatkowanie w małżeństwie" Lecka jest oceniana negatywnie (także obecni3) za to że nie zrobiła tak jak od niej oczekiwano. Po prostu była "niegrzecza" dziewczynka, która zamiast z pocałowaniem ręki wyjść za starego absztyfikanta, to probowala się jakoś z tego wywinąć, wiedząc jednocześnie że jest w pułapce i musi za kogoś wyjść. Tak jak jej koleżanki- "dobre dziewczynki" Pytanie, które ja zadaje to nie jakie byly czasy, rylko, DLACZEGO wciąż oceniami Lecka negatywnie. Z perspektywy NASZYCH czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
jesienneporanki Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:51 "Pytanie, które ja zadaje to (...) DLACZEGO wciąż oceniami Lecka negatywnie. Z perspektywy NASZYCH czasów." Odpowiedz znajdziesz w powieści Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:54 "Odpowiedz znajdziesz w powieści" 😀😀😀 Tak, w powieści znajdują się odniesienia do naszych czasów 😀 po prostu Prus wizjoner... Odpowiedz Link Zgłoś
jesienneporanki Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:59 "😀😀😀 Tak, w powieści znajdują się odniesienia do naszych czasów 😀 po prostu Prus wizjoner..." Po prostu demaskuje uniwersalne i ponadczasowe przywary ludzkie. I na tym zakończę. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 14:00 "Po prostu demaskuje uniwersalne i ponadczasowe przywary ludzkie. I na tym zakończę." Ale to nie jest odpowiedz na moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 16:11 Bo Łęcka jest produktem swoich czasów. Nie można rozpatrywać jej sytuacji z dzisiejszej perspektywy. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 18:52 "Nie można rozpatrywać jej sytuacji z dzisiejszej perspektywy." Ale się rozpatruje. I ocenia negatywnie. Do dziś pamiętam jak w liceum koleżanka wyraziła sprzeciw, a polonistka ja ochrzaniła z góry Do dołu że jak śmie bo "Lecka była negatywna i innej opcji nie ma". Myślałam że przez 30 lat się coś zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 14:07 Piszecie jakby miała inne możliwosci "zarobić". Wtedy zeby miec kasę trzeba było wyjśc bogato za maż lub sie bogato urodzić (jej sie kurat to drugie niby udało ale tatuś przebimbał majątek) Odpowiedz Link Zgłoś
jesienneporanki Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 14:23 hanusinamama napisała: > Piszecie jakby miała inne możliwosci "zarobić". Wtedy zeby miec kasę trzeba był > o wyjśc bogato za maż lub sie bogato urodzić (jej sie kurat to drugie niby udał > o ale tatuś przebimbał majątek) > Przecież nikt nie krytykuje faktu, że aby mieć z czego żyć, musiała wyjść bogato za mąż. Krytykujemy jej charakter, osobowość. Wokulski w pewnym momencie życia też musiał bogato się ożenić żeby przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:53 brenya78 napisała: > Tak czy siak. Stary dziad zainteresowal sie mlodka. > Ani to rzadkie, ani specjalnie szokujące 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:54 "Ani to rzadkie, ani specjalnie szokujące 🙄" A ja o tym pisze? Pisze o negatwnej ocenie Leckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jesienneporanki Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:59 Dla porównania pojawia się w powieści młoda kobieta, która wychodzi za bardzo starego barona. Jej nieszczęście czuje się w opisach. Zakochana w innym mężczyźnie, zostaje żoną barona, aby jako bogata wdowa stać się partią dla ukochanego. Jest opisana scena, gdy siedzi przybita w karecie obok barona, tymczasem Izabela w wagonie z Wokulskim drwi z jego oddania, flirtując po angielsku ze Starskim. Jest zachwycona, że Wokulski w swym oddaniu jest ślepy. Ta żona barona i Izabela to zupełnie dwa inne światy. Przeczytaj książkę, bo być może film pokazuje tragizm inaczej, a filmu nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:04 "Jest opisana scena, gdy siedzi przybita w karecie obok barona, tymczasem Izabela w wagonie z Wokulskim drwi z jego oddania," Bo ta pierwsza juz, ze tak powiem, znalazla sie w czarnej d.... Ta druga jeszcze nie. Trudno wymagac od wczesnej 20latki, wychowanej w takim domu, aby miala glebokie przemyslenia na temat swojej roli spolecznej i ze idzie jak owca na rzez. Czy stalaby sie postacia pozytywna gdyby tragicznie przezywala przymuszone zareczyny? Czy to cos zmienia. Ona byla na wskros nieszczesliwa przeciez. Co musialaby zrobic, zeby zasluzyc sobie na wspolczucie potomnych? Odpowiedz Link Zgłoś
jesienneporanki Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:11 " byla na wskros nieszczesliwa przeciez" No szkoda tylko, że w książce nie ma o tym ani słowa. Miejmy nadzieję, że nowa ekranizacja poprawi błędy oryginału. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 13:00 NIe wiem czy gdyby mną tatuś handlował jak krową...nie miałambym płytkiego podejścia do tych związków jak Izabela... Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 10:59 Czyli Wokulski Kot a Starski Dorociński? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 11:26 nubes napisał(a): > Wieniawa jako Izabela! No nie, nie nie i jeszcze raz nie. Klapa na wejście. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 19:16 Kompletnie nie ten typ urody, bardzo współczesny. Kompletny brak umiejętności aktorskich, tu nie wystarczy być celebrytka, czającą się w każdej lodowce. Byłaby to kompletnie zmarnowana szansa na współczesne odczytanie wspaniałego tekstu Młoda aktorka, bardziej z charyzma niż ładna. W poprzednim wątku o obsadzie Lalki uparłam się przy Wichlacz i nadal się upieram Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 11:43 To jest oczywiście nawiązanie do Niebezpiecznych dżentelmenów, ale faktycznie nie jest to zła obsada. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 11:43 Przecież Starski był młody, a Dorociński to młody był dwadzieścia lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:46 Ale tak czy siak wygląda młodziej niż Starski-Wilhelmi Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 19:17 Ale Wilhelmi nadrabiał zwierzęcym urokiem Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 11:49 Poszukajcie lepiej nowego zwiastuna Quo Vadis 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 11:56 A co? Nowa wersja Quo vadis też planowana? Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:14 Po takim zaanonsowaniu spodziewałam się czegoś kiepskiego, ale to przebija wszelkie dna. Szykuje się niezły przekręt finansowy, skoro pieniądze na tę polsko-indyjska koprodukcję pod tytułem "QUO VADIS. Miecz miłości" wyłożyły zgodnie z napisami na końcu zwiastuna ministerstwa kultury i edukacji. Prawdziwe pieniądze robi się na drogich, słomianych i finansowanych z publicznych pieniędzy inwestycjach. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:27 O matko sałatko. Myślałam przez chwilę ze to jakiś stary odcinek Barbie (Barbie w starożytnym Rzymie??) BYła cała seria tak robionych filmó Barbie...cięzka do patrzenia Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 14:36 Więc jednak ci filmowcy hinduscy byli rzeczywiście, a tyle niby pisało się o tych przekrętach wizowych Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 11:52 Cokolwiek powstanie - będzie wielki lament, że stara wersja lepsza… Jak zawsze w takich przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:02 Ja chętnie obejrzę, nie ma co oceniać przed nakręceniem, nawet obsady nie znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:47 Jak dobra by to nie była ekranizacja, to nadal będzie Lalka, dla mnie niestrawna od początku do momentu, kiedy umarłam, czyli jakichś odlotów w Paryżu. Bardziej od Wokulskiego to mi na nerwach grał chyba tylko Werter. Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:51 jestem bardzo ciekawa, ale wiadomo, że podniesie się lament, jakby ktoś na godło nas.ał. najlepsze jest to, że ludzie za stare wersje wielu dzieł uważają dzieła prl-owskie i nie mają pojęcia o przedwojennych Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 12:54 O ci zakład że dokoptują tam wątki poprawne politycznie obecnie? Jak sądzicie: komu zmienia płeć lub orientację? Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 07:38 A w książce Brzechwy był Adaś czy Ada? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 12:56 bulzemba napisała: > A w książce Brzechwy był Adaś czy Ada? > No Adaś Niezgódka; mam jednak nadzieję, że reżyser takich zmian w "Lalce" nie wprowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 13:10 Ależ czemu? Były już takie, które postulowały zrobienie Izabelli bardziej "wyzwoloną", a z Wokulskiego starego pedofila lecącego na małolatkę... Także ten... Do tego "Akademia Pana Kleksa" jeśli się odrzuci dziecinną otoczkę, a pozna historię (pisana przez żyda w czasie wojny w Warszawie) robi się czymś bardzo, bardzo przewrotnym... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 13:45 Pan Kleks to jest świetna książka o wojnie i antywojenna. Ja przerabiałam z dzieckiem w trójkącie z Narnia i Asiunia. Fajnie wyszło szkoda że Polska szkoła w ogóle pomija ten aspekt Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 19:44 "szkoda że Polska szkoła w ogóle pomija ten aspekt" No, niestety. "Akademia Pana Kleksa" jest zwykle omawiana jako taka se bajusia, z szurniętym profesorkiem, piegami i kleksami. A szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 13:47 To czy był to Adaś czy Ada nie miało dla książki żadnego znaczenia - Adaś jest narratorem dzieckiem przez którego oczy ogląda się historię. Jego płeć ma zerowe znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 12:27 ichi51e napisała: > To czy był to Adaś czy Ada nie miało dla książki żadnego znaczenia - Adaś jest > narratorem dzieckiem przez którego oczy ogląda się historię. Jego płeć ma zerowe > znaczenie I właśnie dlatego zamieniono Adasia na Adę. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 12:29 Różnica jest o tyle, że kobiety przez całe stulecia gumkowano z nauki, polityki i sztuki (o ile nie były obiektem erotycznym). Fajnie, że można było zobaczyć wersję z dziewczynką. Co to niby zmienia w fabule? Ten penis Adasia coś wnosił do akcji? Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 12:40 livia.kalina napisała: > Ten penis Adasia coś wnosił do akcji? Penis Adasia nie, ale wagina Ady widocznie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 23:34 No wytłumacz mi proszę dlaczego genitalia dziecka w Akademii Pana Kleksa są dla ciebie tak ważne, że oburza cię zmiana Adasia na Adę? Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 02:15 livia.kalina napisała: > No wytłumacz mi proszę dlaczego genitalia dziecka w Akademii Pana Kleksa są dla > ciebie tak ważne, że oburza cię zmiana Adasia na Adę? Zamiana Adasia na Adę mnie nie oburza (skąd w ogóle taki pomysł?!), a raczej bawi. A genitalia bohaterów są bardzo ważne no przecież nie tyle dla mnie, ile dla twórców filmowych: "STANDARDY REPREZENTACJI NA EKRANIE (film musi spełnić przynajmniej jeden z poniższych warunków, aby można było uznać standard za wypełniony) - przynajmniej jeden z odtwórców głównych ról lub znaczącej roli drugoplanowej musi mieć inne rasowe pochodzenie - przynajmniej 30% aktorów w drugoplanowych i epizodycznych rolach musi reprezentować co najmniej dwie spośród tych grup: kobiety, mniejszości rasowe, osoby LGBTQ+, osoby z niepełnosprawnością fizyczną lub intelektualną, niedosłyszące - główny wątek fabularny musi być związany z co najmniej jedną spośród tych grup: kobiety, mniejszości rasowe, osoby LGBTQ+, osoby z niepełnosprawnością fizyczną lub intelektualną, niedosłyszące." Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 16:14 Jak cię nie oburza to z czym masz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 16:41 Czasy się zmieniły. Za czasów Brzechwy normalną rzeczą były szkoły z podziałem na płcie obecnie normalne są szkoły koedukacyjne. Gumkowanie dziewczynek z akademii było już dziwne w latach 80 gdy kręcono pana kleksa w kosmosie. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 30.07.24, 17:16 Kobiety przez stulecia były całkowicie gumkowane, przecież aktualna olimpiada jest pierwszą w historii ludzkości, w której sportowców i sportsmenek jest 50/50! Na boga, mamy rok 2024 i po raz pierwszy kobieta jest traktowana na olimpiadzie jak po prostu człowiek. Połowa ludzkości to kobiety a kogoś jeszcze oburza, że ich udział w sztuce, nauce, sporcie zaczyna powoli odpowiadać temu ile ich jest? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 21:23 NO przecie to prawacke troliszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 14:20 Jak to ma być produkcja Netlixa, to pewnie wszystkim😉. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 19:25 To, oczywiście, kompletnie nieprawdopodobne. Możliwe natomiast, że będzie wprowadzony wątek feministyczny i będzie go reprezentować Izabela. I ew prostytutka, która Wolski wydaje za Węgięka Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 12:55 bene_gesserit napisała: > Możliwe natomiast, że będzie wprowadzony wątek feministyczny i będzie go > reprezentować Izabela. Izabela feministką 🤣 A jej papcio, no może nie aż socjalistą, ale przynajmniej egalitarystą 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 17:06 Widziałam adaptacje "Łagodnej" Dostojewskiego w wersji feministycznej i np co najmniej dwie wersje feministycznego "Poskromienia złosnicy", więc i "Lalka" może iść pod topór. W sensie nie ma na to mojej zgody, ale mnie raczej nikt nie będzie pytał. Wątek wymuszanego małżeństwa, żeby papcio mógł sobie jeszcze pożyć w luksusach, chociaż przeputal rodzinny majątek na głupoty i bezmyślnie, aż się o to prosi Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 13:29 youtu.be/W6NyZ0n5wKI?si=uJ2WdUnRJUJ4j_Tg Przecież Wokulski jest gorszy od dzisiejszych redpilli Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 14:27 Jak widać to wciąż aktualny temat, warto żeby go poruszać. Przecież w literaturze/filmach nie występują wyłącznie pozytywne postacie. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 14:07 Bardzo jestem ciekawa i bardzo czekam. Marzy mi sie, żeby to Komasa był reżyserem ale to oczywiście pozostanie w sferze marzeń. W tej chwili zaświtała mi myśl, ze mógłby to być serial a każdy z odcinków robiłby inny reżyser- Komasa, Smarzowski, Holland, Szumowska, Pawlikowski. To byłaby uczta Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 19:31 Ciekawe, kto będzie Rzeckim? Bo Bronisława Pawlika to nikt nie przebije... Dorocinski jako ,,Starszczak" ? To nie byłoby głupie... Starski w powieści był panem z łysinka w wieku około 35- 40, mógłby być... Kto na Izabelę? Kiedyś bardzo by pasowała Magda Mielcarz albo Izabela Scorupco...może jakaś nowa, nieznana twarz tuż po szkole teatralnej? Na Wokulskiego- Karolak? A w życiu.. Dorocinski - mogły być. Kot- niekoniecznie... O mam - Tomasz Schuchardt . Pasowałby jak ta lala😁 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 19:48 apallosa napisał: > Na Wokulskiego- Karolak? A w życiu.. No właśnie! A w poprzednim wątku o obsadzie Lalki parę osób upierali się przy Szycu! No ludzie... > Dorocinski - mogły byc Nie, bo Dorocinski to amant Wokulski powinien być z serii interesującego brzydala > Kot- niekoniecznie... Kot ma odpowiedni, inteligencki sznyt i odpowiednio plebejska urodę (jak charakteryzator się postara) > O mam - Tomasz Schuchardt . Pasowałby jak ta lala😁 Skąd, Wokulski musi być szczupły, a Szuszu od kiedy się ożenił, tylko tyje. W innych rolach to pasuje, tu - zupełnie nie Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 19:58 Ale Wokulski to mógłby być taki jowialny, trochę prowincjonalny szlachciura, jakim był Mariusz Dmochowski. A gdyby nie, to odchudzić trochę Szuszu i byłby całkiem, całkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 20:08 Szuszu, jakby schudł, to może. Wystarczająco introwertyczny i charyzmatyczny, taki o wiele starszy i pewniejszy siebie chłopak z "Jesteś Bogiem" Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 19:59 etam- do roli zawsze można schudnąć, a zresztą Dmochowski tez był gruby. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 20:43 Dmochowskiz całym szacunkiem dla jego dorobku, był fatalnie obsadzony. I przypuszczam, że Szuszu wcale nie może schudnąć. Żeby było jasne - mu jego fizyczność nie przeszkadza i uważam, że jest świetnym aktorem niezależnie od tegoż ile waży. Ale Wokulski powinien być szczupły, tyczkowaty, ascetyczny Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 22:11 Wokulski tyczkowaty? Skąd? Dla mnie to postawny chłop, z wielkimi czerwonymi łapskami! 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 12:52 No właśnie- wokulski miał wielkie czerwone dłonie, których bała się i brzydziła Izabela. Kamas w ogóle był świetny ale nie odpowiadał,pierwowzorowi literackiemu. Dmochowski był mu bliższy. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 19:55 Uwielbiam Tomasza Schuchardta, to mógłby być wspaniały Wokulski. Agata Kulesza mogłaby byc baronową Krzeszowską. Gierszał to mógłby być Ochocki. I koniecznie rola dla Eryka Kulma. Może Szlangbaum? Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 20:00 Mogłaby być taka obsada.. A kto na panią Stawska ? Może....Agnieszka Wiedlocha? Karolina Gorczyca na Wasowska ? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 20:09 Agnieszka Wiedlocha mogłaby być całkiem niezłą Stawską. Myślę jeszcze nad Wąsowską. To muisałaby być takam uwodzicielka... i wciąż nie mam pomysłu na Izabelę. A Zasławska? Może Janda? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 20:18 a Maruszewicz to mógłby być JACEK BELER. To mógłby być ogień. Musiałby to zagrać nieco na modłę postaci z Rojsta. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 20:17 Plus chętnie zobaczyłabym dobrze zagrane role studentów, którzy wynajmowali pokój w kamienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 20:20 No właśnie...ja też. Dać jakiś lobuzowatych młodzików, nawet nie z Akademii i byłoby git. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 23:40 Simalt jest świetny a ja zaczęłam myśleć o Arkadiuszu Jakubiku. W ogóle dochodzę do wniosku, ze Polska ma naprawdę wspaniałych aktorów. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 20:18 Zakoscielny? Na bałamuta Starskiego by się nadawał... Jakby już ktoś koniecznie chciał Wieniawa wepchnąć, to ewentualnie na Ewelinę, żonę barona... Ale..nie upieram się. Janda na Zasławska? Nie za młoda, mimo wszystko...ale nadałaby się bardzo. Ewentualnie...Beata Tyszkiewicz. O ile by zdrowie pozwoliło. To byłby pyszny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 20:27 tak, tak - Tyszkiewicz też cudna Zasławska ale to przecież nie problem graqc starszą (trudniej młodszą ) A Pani Meliton to dla mnie Boczarska. Tak sobie myslę, ze Eryk Kulm mógłby też grać któregoś ze studentów. Zresztą ja jestem taką jego wielbicielką po Filipie, że jak dla mnie to mógłby grać wszystkie postaci naraz jednoczesnie A jako Izabelę najbardziej widziałabym jego partnerkę filmową z Filipa- CAROLINE HARTIG. Ale wiadomo, że NIemka Izabeli nie zagra. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 20:39 Do tego Tomasz Ziętek ( Rudy z Kamieni na szaniec) jako Maruszewicz? Albo inszy z subiektów? Kto zagrałby starego Szlangbauma? Mamy jeszcze,, nadające się" twarze? Może ...Witold Zborowski? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 20:38 a Zakościelny jako Starski tez mi się podoba Natomiast upieram sie jednak przy Zasławskiej-Jandzie. Ja po Tataraku widzę jak pięknie mogłaby zagrac tę tęsknotę za ukochanym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 22:14 livia.kalina napisała: > Natomiast upieram sie jednak przy Zasławskiej-Jandzie. Ja bym widziała Annę Polony. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 23:38 Polony jest cudowna i dla mnie mogłaby w tym filmie w sumie być kimkolwiek bo ją wręcz wielbię. Ale chciałabym zobaczyć ten smutek i tęsknotę za minionym i nie wydarzonym nigdy u Jandy, jakie pokazała w filmach po śmierci swojego ukochanego męża. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 23:57 O tak - Anna Polony to byłoby to. Bardzo dobry pomysł. Byłby kłopot z rolami panów Szlangbaum, ale wyżej już zapodałam jedną kandydaturę. Zofia Wichlacz jako Belcia - owszem,owszem... A na rolę Tomasza Leckiego- Marian Opania. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 12:55 Myślałam o Wichłacz. Mogłaby by być. Komasa ma świetne oko do aktorów. Idąc tym tropem może Anna Próchniak Stawską? Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 17:06 Wieckiewicz mógłby zagrać wariatuncia 🤭 Krzeszowskiego. Nadawałby się , jak rzadko kto . Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 17:08 Jeszcze dopisze: - a jego zoneczke - baronowa Krzeszowską - już wyżej wymieniona Magdalena Boczarska. Ale byłaby para spod samowara 😱🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 19:32 Tak- Więckiewicz jako Krzeszowski super Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 14:12 A dla mnie to budujące, że literatura potrafi budzić takie emocje 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 19:41 Chętnie obejrzę. Tylko ciekawa jestem, czy uda się zachować niezwykły obraz Warszawy z książki. Moim zdaniem największym atutem "Lalki" jest cała plejada postaci pobocznych i obraz życia i zależności społecznych. Prus to był genialny obserwator rzeczywistości. A w obu poprzednich ekranizacjach tego tła mi trochę brakowało. Swoją drogą wolę serial, niż film. Za wyjątkiem Rzeckiego. Fijewski był w tej roli genialny. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 12:57 W mieście 44 pięknie cyfrowo zrekonstruowano przedwojenną Warszawę, w scenie w której główny bohater jedzie tramwajem. Ponoć na podstawie starych zdjęć i filmów. Teraz są takie możliwości techniczne, że można by bardzo starannie zaopiekować się tą stroną filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Nowa "Lalka" 27.07.24, 13:03 Techniczne możliwości są, tylko pytanie czy koszt realizacji nie przekroczyłby budżetu... Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 20:14 Marzy mi sie Fagata jako Izabela, a Wokulski to byłby spocony Janusz 45+, ajent 5 zapek i szemrany biznesmen spod Grudziądza, handlujący ukraińskim zbożem spod Czarnobyla. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Nowa "Lalka" 26.07.24, 20:39 Że liternictwo do niczego. Kojarzy się z Niemcami, nie ten zabór. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Nowa "Lalka" 29.07.24, 23:46 wychodzi na to że Michalina Łabacz Sandra Drzymalska Sonia Mietielica. Zupełnie nie kojarzę Odpowiedz Link Zgłoś