Dodaj do ulubionych

aborcja na życzenie

24.08.24, 08:24
gdyby wprowadzono taki przepis:

nie ponosi żadnych konsekwencji kobieta która poddała się aborcji w dowolnym miesiącu ciąży, ale tylko wtedy jeżeli płód jest żeński

znaczne złagodzenie prawa, dla 50% ciąż, ale czujecie że coś jest nie tego? dlaczego?
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 08:27
      Może niezgodność z konstytucją - nierówności wobec prawa.
      • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 08:32
        marta.graca napisała:

> Może niezgodność z konstytucją - nierówności wobec prawa.
        >

to tak, ale jakby "odczucia moralne" nie zawsze się pokrywają z tym jak jest napisana konstytucja
        nie u wszystkich, chociaż u Szymona Hołowni się pokrywają smile

a gdyby było odwrotnie - wolno dokonywać aborcji płodów męskich - to jest inny wajb? czy taki sam?
        • aguar Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 08:43
          "to tak, ale jakby "odczucia moralne" nie zawsze się pokrywają z tym jak jest napisana konstytucja"
          Moje się w tym temacie pokrywają z konstytucją Francji.
          • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 08:56
            aguar napisała:

> "to tak, ale jakby "odczucia moralne" nie zawsze się pokrywają z tym jak jest n
            > apisana konstytucja"
            > Moje się w tym temacie pokrywają z konstytucją Francji.
            >

a co konstytucja Francji o tym mówi? (i cyk następna książka do przeczytania)
        • marta.graca Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 09:00
          Taki sam, bo nie można różnicować sytuacji ze względu na płeć. Poza tym, nie widzę tego, by czekać z aborcją na moment, kiedy można rozpoznać płeć.
          • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 09:16
            marta.graca napisała:

> Taki sam, bo nie można różnicować sytuacji ze względu na płeć. Poza tym, nie wi
            > dzę tego, by czekać z aborcją na moment, kiedy można rozpoznać płeć.
            >

no ale zaraz, moja propozycja jest taka: "wyobraź sobie pewną sytuację i opowiedz jakie uczucia to wzbudza"

a twoja odpowiedź jest "nie potrafię sobie tego wyobrazić, gdyż jest to niezgodne z konstytucją" smile
            • marta.graca Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 09:46
              No raczej, skoro jestem prawniczką, to rozwiązania niezgodne z konstytucją nie mogą wzbudzać we mnie ciepłych uczuć.
              • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 09:53
                marta.graca napisała:

> No raczej, skoro jestem prawniczką, to rozwiązania niezgodne z konstytucją nie

ja jestem prawikiem - przybij żółwika smile
                • marta.graca Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 09:57
                  Przecież nie napisałam, że jestem prawikiem, musisz zgłosić się do Józka.
                  • memphis90 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 13:54
                    A to nie Józek właśnie…?
                    • marta.graca Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 15:31
                      Eee chyba nie, nie pisze aż tyle o seksie.
                      • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 20:40
                        a kto to jest ten Józek? sądząc po tym jak głęboko jest zakorzeniony w zbiorowej świadomości forum musiał to być jakiś Józek Pogromca Ematki smile

żałuję że nie miałem zaszczytu spotkać tu tego znamienitego męża smile
    • alicia033 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 08:39
      Dlatego, że brzydzą nas mizoginii, tacy, jak ty, heniek, i wasze mizoginistyczne pomysły.
      • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 08:44
        alicia033 napisała:

> Dlatego, że brzydzą nas mizoginii, tacy, jak ty, heniek, i wasze mizoginistyczn
        > e pomysły.

robisz z tego ad personam
        nie możesz mnie obrazić, szkoda zachodu

czy masz jakieś refleksje na temat (nie mój smile
      • bazia_morska Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 08:48
        Bo heniek nie wie, że większość aborcji "na życzenie" (ha tfu) jest przeprowadzana, gdy nie mozna określić płci.
        • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 08:51
          bazia_morska napisała:

> Bo heniek nie wie, że większość aborcji "na życzenie" (ha tfu) jest przeprowadz
          > ana, gdy nie mozna określić płci.

tu mowa o rozszerzeniu do końca ciąży kiedy już wiadomo
          • bazia_morska Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 08:54
            Ta, bo głupie baby będą abortować 7 miesięczne płody. Idź posprzątaj, będzie większy pożytek.
            • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 08:57
              bazia_morska napisała:

> Ta, bo głupie baby będą abortować 7 miesięczne płody. Idź posprzątaj, będzie wi
              > ększy pożytek.

nie brudzę to nie muszę sprzątać
              • veryvery Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 22:15
                Wszyscy brudzą, ty też, duchem nie jesteś
            • kamin Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 17:39
              A czemu nie?
    • chococaffe Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 08:59
      To miałoby sens tylko wtedy gdyby dotyczyło kobiet o pierwszym imieniu zaczynającym się od litery K lub P. Przy założeniu, że liczy się tylko imię nadane po urodzeniu, bez ewentualnych późniejszych zmian.
      • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 09:19
        chococaffe napisała:

> To miałoby sens tylko wtedy gdyby dotyczyło kobiet o pierwszym imieniu zaczynaj
        > ącym się od litery K lub P. Przy założeniu, że liczy się tylko imię nadane po u
        > rodzeniu, bez ewentualnych późniejszych zmian.

ok niech będzie - więc kobiety na K i P otrzymują takie przywileje, a reszta nie
        w sumie - część kobiet coś dostała za darmo, ale akurat nie ty bo masz na imie Choco
        czy to jest OK?
        • chococaffe Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 09:26
          paroles, paroles, paroles (Michaële)
          words, words, words (Shakespeare)

• heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 09:33
            chococaffe napisała:

> paroles, paroles, paroles (Michaële)
            > words, words, words (Shakespeare)
            >

話 話 話 (Paolo Coelho)
    • ichi51e Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 08:59
      To pytanie pokazuje jak źle jest z naszą edukacja. Z drugiej strony trudno sobie wyobrazić żeby było gorzej więc w sumie - optymistyczne
    • hrasier_2 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 09:43
      Tu sobie na forum można podyskutować o aborcji. A premierek aktualny, że nie ma szans by aborcja przeszła w tej kadencji. Może w przyszłej po olimpiadzie.
      • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 09:48
        hrasier_2 napisał:

> Tu sobie na forum można podyskutować o aborcji. A premierek aktualny, że nie ma
        > szans by aborcja przeszła w tej kadencji. Może w przyszłej po olimpiadzie.

a kto jest teraz premierem? dalej Szydło?
    • qrka Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 09:43
      A te 50% to skąd ci się uroiło?
      • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 09:47
        qrka napisała:

> A te 50% to skąd ci się uroiło?

no może 48% - mniej więcej tyle jest żeńskich płodów
    • beataj1 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 09:48
      W mojej banieczce znakomita większość kobiet, jak już zadeklarowała rytualne "by było zdrowe" przyznawała, że chyba jednak nieco bardziejwolałaby dziewczynkę. Choć oczywiście chłopca pokocha jak swoje.
      • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 09:51
        beataj1 napisała:

> W mojej banieczce znakomita większość kobiet, jak już zadeklarowała rytualne "b
        > y było zdrowe" przyznawała, że chyba jednak nieco bardziejwolałaby dziewczynkę.
        > Choć oczywiście chłopca pokocha jak swoje.
        >

czyli gdyby wprowadzić zezwolenie na aborcję męskich płodów, to suma zadowolenia powinna wzrosnąć (52% kobiet coś otrzymuje, 48% nic nie otrzymuje, ale im jakby mniej zależy)
        • beataj1 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 09:59
          Nie, bo tak jak już napisałam zawód jest do ogarniecia chwilowym gorszym nastrojem a potem już się kocha jak swoje.
    • paskudek1 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 10:01
      Ja mam, propozycje - odpierdol się od cudzych aborcji. Jak zajdziesz w ciążę to będziesz wtedy decydować.
      • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 10:06
        paskudek1 napisała:

> Ja mam, propozycje - odpierdol się od cudzych aborcji. Jak zajdziesz w ciążę to
        > będziesz wtedy decydować.
        >

zaszłem smile i co teraz?
        • ichi51e Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 10:11
          Kupujesz bilet do Czech. Jakieś 120zeta. Nie dziękuj taki mamy klimat.
        • paskudek1 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 11:09
          Zaszłeś bo miałeś blisko?
          • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 11:14
            paskudek1 napisała:

> Zaszłeś bo miałeś blisko?

wiater mie przywiał
    • aguar Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 10:12
      Czuję, że to jest pomysł psychopaty.
      • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 10:33
        aguar napisała:

> Czuję, że to jest pomysł psychopaty.

pomysł to pomysł
        ja jestem od generowania pomysłów a nie od wykonania

idąc twoim tokiem myślenia, kto jest większym psychopatą? ten kto sobie wyobraża aborcję? czy ten który jej dokonuje?
        • aguar Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 10:56
          Żaden z tych dwóch. Ten, co wpada na pomysł prawa do aborcji tylko dla kobiet w ciąży z zarodkami/płodami jednej płci.
    • 152kk Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 10:32
      Czyli miałoby by być jeszcze zaostrzenie? Bo - jakbyś przegapił - w Polsce kobieta usuwająca swoją ciążę nie ponosi konsekwencji (przynajmniej zgodnie z prawem bo trafiali się gorliwcy, którzy np. wymuszali zeznania a za odmowę chcieli karać). Jak milutkosad
      A teraz - jak już jesteśmy przy chorych pomysłach - pomyśl sobie, że jesteś w ciąży i płód jest uszkodzony, a kontynuowanie ciąży zagraża twojemu zdrowiu, a może nawet życiu. Przeprowadzenie aborcji na bezpiecznym etapie nie jest możliwe, a o tym czy ewentualnie przeżyjesz będzie decydować podczas porodu twoja żona oraz konsulium lekarskie (o ile takie uda się zwołać bo lekarze niechętni). A jak jednak konsulium się nie zwoła ( bo nagle wszyscy na urlopach) albo żona się nie zgodzi to po prostu pozwolą ci umrzeć w męczarniach. Oczywiście możesz mieć farta i to płód umrze wcześniej i sam się usunie. Ta historia to jest druga strona medalu pt. kompromis aborcyjny (czyli to, czego naprawdę by chcieli antychoicowcy).
    • iwles Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 11:17
      A teraz ponosi?
      • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 11:22
        iwles napisała:

> A teraz ponosi?
        >

czyli co? cały ten pot i wysiłek Krysi Pawłowicz poszedł na marne?
        • 152kk Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 13:47
          Lubisz fantazjować, ale jednego paragrafu kodeksu karnego nie dałeś rady przeczytać ze zrozumieniem. To takie typowe. Smuteczeksad
    • swinka-morska Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 13:57
      Ziew.
      Przypomnę, że w Europie każda aborcja jest na życzenie, to nie Chiny.
    • figa_z_makiem99 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 14:11
      Nikt normalny nie zrobi aborcji w dowolnym miesiącu ciąży, chyba, że jest zagrożone życie matki i inne wskazania, dlatego usuwają do 3 miesiąca, a wtedy nie wiesz jeszcze jakiej płci jest płód. Chory pomysł i chyba pochodzi z Chin?
      • ichi51e Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 14:27
        Indie. W Chinach zresztą dużo ludzi płaciło te kary ukrywało dzieci albo kombinowało. Co w perspektywie i w obliczu amnestii się jednak oplacilo
        • berdebul Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 19:35
          W Chinach też usuwano żeńskie płody, dużo żeńskich płodów. Bo wciąż lepiej było mieć chłopca, albo nawet ukrywać drugiego.
    • semihora Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 14:15
      Dlatego że w możliwości usunięcia ciąży nie chodzi o płeć płodu. Kraje ci się pomyliły.
    • cegehana Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 15:17
      Czuję, że coś nie tego, bo zupełnie omija to w aborcji najistotniejsze (usunięcie ciąży) a powoduje zupełnie zbędny gówniany sztorm wokół zupełnie nieistotnych rzeczy jak płeć płodu (kto zamierza finansować te badania i z czego?) czy statystyki. I co babce w niechcianej ciąży robi za różnicę, że jest 50% zadowolonych klientek a nie np. 5%?
    • dwa_kubki_herbaty Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 15:39
      Kobiety wolą córki, więc na odwrót musiałoby być.
    • miaumia Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 19:20
      O co w ogóle chodzi? Dlaczego tylko wtedy jeśli płód jest żeński?
      Kobieta znaczy mniej ? Trzeba zgłaszać to bezprawie i naciskać do skutku.
      • paskudek1 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 20:22
        miaumia napisała:

> O co w ogóle chodzi? Dlaczego tylko wtedy jeśli płód jest żeński?
        > Kobieta znaczy mniej ? Trzeba zgłaszać to bezprawie i naciskać do skutku.

Ale na co naciskać? Sprecyzuj...
      • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 20:44
        miaumia napisała:

> O co w ogóle chodzi? Dlaczego tylko wtedy jeśli płód jest żeński?
        > Kobieta znaczy mniej ? Trzeba zgłaszać to bezprawie i naciskać do skutku.

no właśnie zastanawiając się nad tym też doszedłem do czegoś takiego:
        załóżmy stab bazowy że np. każda aborcja do 3 miesiąca jest dozwolona

podniesienie tego okresu do np. 4 czy 5 miesięcy oceniamy jako złagodzenie ( = pozytywnie)

ale jeżeli wprowadzono by zróżnicowanie - jedną płeć można do 3 a drugą do 5 to pojawia się taka nutka refleksji, że "no hej, niby łagodzimy tutaj prawo, ale jakby kosztem kogoś czyje życie wyceniamy na mniej wartościowe"

to tak na koniec, bo już mnie ten temat zmęczył i znudził smile
        • paskudek1 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 21:14
          To już przestań myśleć, jak widać źle ci to wychodzi. Męczysz się bardzo.
          • heniek.8 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 21:17
            paskudek1 napisała:

> To już przestań myśleć, jak widać źle ci to wychodzi. Męczysz się bardzo.

oj już przestań za mną łazić, wygaś mnie, bye bye
            • paskudek1 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 21:46
              heniek.8 napisał:

> paskudek1 napisała:
              >
              > > To już przestań myśleć, jak widać źle ci to wychodzi. Męczysz się bardzo.
              >
              >
              > oj już przestań za mną łazić, wygaś mnie, bye bye

A czemu? Skoro pierdolisz jak potłuczony, to nie widzę powodu żeby Ci tego nie wypunktować. Generalnie NAJLEPSZE prawo dotyczące aborcji to biała kartka papieru i aborcja jako procedura medyczna. Tak jak w Kanadzie.
    • pinderynda Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 20:45
      Mysle, ze wiecej sensu mialby przepis: nie ponosi żadnych konsekwencji kobieta która poddała się aborcji w dowolnym miesiącu ciąży, ale tylko wtedy jeżeli płód jest meski.

Zredukowaloby to problem inceli, ktorzy tak lgna do kobiet, jednoczesnie ich nienawidzac, ze zakladaja mizoginiczne watki, zeby sie z nimi pospierac smile
    • kaki11 Re: aborcja na życzenie 24.08.24, 23:34
      W tym pomyśle to dla mnie wszystko jest nie tak. Od tego, że nie ma żadnej odpowiedzi na pytanie dlaczego tak?. Gdzie w tym układzie jest równość wobec prawa? przez to, że choć wiem, że to na ematce nie popularne nie jestem zwolenniczka prawa do aborcji do dowolnego terminu, kończąc na tym jakie konsekwencje społeczne w kwestii ilości osób danej płci niosłoby na przyszłość prawo do usuwania ciąż jednej płci.
    • escott Re: aborcja na życzenie 25.08.24, 09:56
      Aborcja tylko wybranych płodów jest bardzo złym rozwiązaniem bo dla pewnej grupy ludzi to wyraźny dyskryminacyjny sygnał, że ich życie jest mniej warte. Dlatego pseudokompromis z prawem do eliminowania płodów z ZD jest obrzydliwy i osoby dorosłe z ZD wypowiadały się już przeciw takim rozwiązaniom prawnym. Aborcja tylko absolutnie na życzenie, bez żadnego wyłuszczania powodów i tak, jak ktoś wyskrobie z powodów które nam się wydają błahe czy oburzające to trudno. Ważne, zeby w prawie takich powodów nie było wyszczególnionych.
      • paskudek1 Re: aborcja na życzenie 25.08.24, 09:57
        Po raz kolejny - aborcja dotyczy KPBOETU rozumiesz? Płód jako taki nie jest w stanie zarejestrować że jego życie jest mniej warte. A osoby JUŻ urodzone się irodzupy i sam fakt że jakaś inna, podobnymi cechami, może się nie urodzić, nie ma żadnego znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka