Dodaj do ulubionych

Zapytanie o śmieci

27.08.24, 20:33
Piję dużo kawy bo uwielbiam ale mam też dużo po nich fusów.Miedzkam w bloku więc gdzie je wyrzucać?do kosza ale zawsze wyciekają z worka ,do zlewu czuje,że się kiedyś zatka,do toalety -robi się czarna,brudna ubikacja więc gdzie?
Obserwuj wątek
    • leyla76 Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 20:39
      Najlepiej byłoby do kompostu, no ale skoro mieszkanie w bloku to wtedy do śmieci.
      Może zanim je wrzucisz do śmieci to odsącz na sitku, ewentualnie kup lepsze worki, które nie przeciekają.
      • kurt.wallander Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 20:45
        W blokach też są kubły naśmieci organiczne.
        • mava12 Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 09:50
          >W blokach też są kubły naśmieci organiczne.

raz w życiu skorzystałam. Po otwarciu klapy wyleciały stamtąd muszki owocówki, w ilosci hurtowej, obsiadając mnie dosyć dokładnie. Już nie wspomne, że wokół tego kosza jest ciągle kałuża, rozlewająca się na cały śmietnik. Ale ostatnio jakby nie ma więc domniemywam, ze nikt/mało kto z niego korzysta. Nie odważyłam się skorzystać ponownie więc nie wiem
          Blok to blok, nie da się tu zrobić wszystkiego, w tym kompostownika, nad którym przecież nikt nie panuje (bo niby kto?).
          Kiedys (w prl) fusy kawy, a nawet herbaty, wrzucało się do kibelka i jakos rur nie zapychały. Nigdy w życiu nie było u mnie w domu, zapchanego kibla.
          Teraz nie wyrzucam tam fusów (mam za daleko z kuchni, przede wszystkim).
          A worki tak, "lubią" przeciekać. Kupuje porządne worki, grube ale przecież one nie są wodoszczelne. I to nie z powodu fusów przeciekają ale choćby wsad z zupy - wygotowana włoszczyzna, która już nie nadaje się do niczego poza wyrzuceniem. Najgorsze są buraczki z barszczu. Niby wszystko odsączone ale i tak lubia "odsączać się" jeszcze w worku. Dlatego ja najpierw wrzucam je do reklamówki (zrywki) po zakupach i dopiero potem do worka.
      • eliszka25 Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 21:21
        A dlaczego mieszkając w bloku nie można wyrzucać fusów z kawy do kompostu? Na własny kompostownik nie wyrzuci co prawda, ale do pojemnika na bio już tak.
        • leyla76 Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 22:12
          Jak są pojemniki bio przy bloku to super.
          Ja mam swój kompostownik, ale gdybym nie miała to bym wrzucała do zwykłych śmieci. Pojemniki bio mam jedynie w centrum recyklingu, otwartym 3 razy w tygodniu po 3h . Trzeba samemu podjechać, ja nie mam na to czasu, ani ochoty.
          W lozannie , tam gdzie mam restauracje nie ma w okolicy żadnego pojemnika bio, więc prawie wszystko ląduje w zwykłych śmiechach, a fusów od kawy jest ogrom.
          Sortujemy jedynie kartony i butelki pet.
          • eliszka25 Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 22:59
            Wszędzie, gdzie mieszkałam były pojemniki na Bio odpady przy blokach. Teraz co prawda mieszkam we własnym domu, ale kompostownika nie mamy. Odpady kompostowalne wywozimy do gminnych kontenerów na Sammelstelle, ale jak ktoś chce, to można wynająć własny pojemnik od gminy i wtedy będą one odbierane spod domu. Mieszkańcy bloków w naszej miejscowości mają do dyspozycji kontenery pod blokami.
            • mikams75 Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 08:03
              a u mnie taki kontener jest wylacznie do dyspozycji ogrodnikow, zreszta jak byl ogolnodostepny to tez przestalam korzystac, bo byl obowiazek wyrzucania w workach bio a te sie rozpadaja niemal natychmiast, wiec musialam uzywac po dwa i uznalam, ze za droga to zabawa. Jak mialam wielki zwiedniety bukiet to sie czailam jak beda ogrodnicy, zeby podrzucic do kontenera. Takze tak to tu jest z ekologia. Ale w pl w kazdym bloku jest teraz kontener na odpady bio.
              • pyza-wedrowniczka Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 11:07
                U mnie też wszędzie są osobne pojemniki na bio w śmietnikach. ja akurat wysypuję smieci ze zwykłego worka i ten wrzucam do plastiku.
                Mam w pergoli smietnikowej 4 pojemniki - bio, szkło, plastik+metal, pozostałe.
                A mieszkam w centrum dużego miasta.
                • arthwen Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 16:42
                  Jeszcze papier.
          • arthwen Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 16:42
            Ale to chyba nie w Polsce?
            W Polsce jest obowiązek segregowania śmieci i w budynkach wielorodzinnych musi być zapewniony odbiór śmieci bio.
    • szarmszejk123 Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 20:40
      Jak ty robisz ta kawę że ci potem fusy wyciekają z worka? 🤔
      • 1matka-polka Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 09:23
        szarmszejk123 napisał(a):

> Jak ty robisz ta kawę że ci potem fusy wyciekają z worka? 🤔

Też mnie to nurtuje...
        • ogorkowa1377 Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 10:19
          Może tzw. zalewajkę robi. Albo ekspres źle ustawiony ma.
    • bistian Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 20:44
      siedemkropek82 napisała:

> do zlewu czuje,że się kiedyś zatka

Nigdy do kanalizy, fusy z kawy strasznie zamulają rury
    • dekoderka Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 20:44
      Masz oryginalne worki.
    • bywalec.hoteli Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 20:49
      Do bio
    • berdebul Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 20:51
      W doniczki kwiatów, albo frakcja bio.
    • szmytka1 Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 20:52
      No do bio. Nie zbierasz śmieci bio?
    • kaki11 Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 20:53
      Naprawdę fusy po kawie wyciekają ci z worka na śmieci? jakie masz worki lub z jak dużą ilością wody wywalasz te fusy?
    • kachaa17 Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 21:06
      Czemu wyciekają Ci z worka?
    • dwa_kubki_herbaty Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 21:06
      Do kosza z bio, bez różnicy czy w bloku czy w domu.
      • korolla-xxx Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 21:19
        Można wysypać pod rośliny, dla kwasolubnych to dobry nawóz, np. dla hortensji.
    • szara.myszka.555 Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 22:20
      Kup sobie mini-kubełek na śmieci bio (w ikei są fajne) i wyrzucaj do bio - razem z obierkami, skorupkami jaj...
    • bene_gesserit Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 22:21
      Zamiast parzyć po turecku, czy robić zalewajkę, kup sobie ekspres do kawy, choćby taki na gaz. Fusy z niego wychodzą niemal suche, nie ma mowy, żeby coś wyciekło.

A i kawa pięć razy lepsza
      • advanced48 Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 22:52
        Zależy, co kto lubi. Można też nie pić kawy, tylko dlaczego?
    • jkl13 Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 22:29
      Pomijając, że moje fusy po kawie (z ekspresu) są suche, to możesz kupić worki na psie kupy (są takie ekologiczne, rozkładające sie) I do nich zbierać fusy, a potem zbiorczo do kosza. Te worki w ogóle nie przeciekają, ten sposób na fusy sprawdza się u mnie w pracy (nie mamy kosza na bio).
    • heniek.8 Re: Zapytanie o śmieci 27.08.24, 23:25
      jak masz w zlewie sitko, to przelecą fusy i nie zapchają rur (tu bym bardziej był podejrzliwy do tłuszczu z mięsa)
      a to co zostanie na sitku - do śmieci

wyciekają z worka - co to za worki masz?

jeszcze można dodawać to do ziemi dla roślin, z tego co słyszałem to dla roślin takich jak papryczki czy pomidory to jest dobry nawóz, innym nie pomaga tak duż, ale też nie szkodzi
    • mikams75 Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 08:06
      generalnie do kosza i worek nie powinien przeciekac ale mozesz miec na same fusy oddzielny maly pojemnik i prosto z niego wrzucac do bio czy gdzie tam wrzucacie takie odpady.
      Ja uzywam kapsulek, mam oddzielny pojemnik i oddaje je do recyklingu w okolicznym sklepie.
    • silenta Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 08:24
      Kocich sików nie wyrzucasz do kosza? Tzn. moje koty używają cats besta i te kulki z sikami wrzucam do kosza na śmieci, wtedy nic z worków nie cieknie bo żwirek całą wilgoć z worka wciąga.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 09:03
      Płyn odlewam do zlewu, tak żeby same fusy zostały na dnie, potem łyżeczką wyciągam fusy do śmieci. Nic mi nie przecieka, zresztą już nie pamiętam, kiedy mi coś przeciekło ostatnio. Może zmień worki na wytrzymalsze.
    • scarlett74 Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 09:27
      Fusy do bio, nic nie przecieka. Nie wywalaj do kanalizy, bo zatka i w pewnym momencie zrobi się niepotrzebny problem
    • princy-mincy Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 09:27
      Ja moje wyrzucam do bio jak mi sie nie chce wyjsc do ogrodka i posypac nimi roslin. Ale nie sa mokre, tylko mocno odsaczone.
      Moze zamiast wyrzucac, zacznij nawozic nimi rosliny?
      • scarlett74 Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 09:39
        Wątkodajka mieszka w bloku...
        • szara.myszka.555 Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 09:43
          "Wątkodajka mieszka w bloku...

Ludzie w blokach miewają balkony i tarasy.
        • princy-mincy Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 10:33
          I w bloku nie ma zadnych roslin? Ja wsypuje do roslin domowych i tarasowych, nie tylko tych ogrodkowych.
    • beata985 Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 09:34
      Piling sobie rób...
    • kocynder Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 10:08
      Ja w tym roku usłyszałam że kawę lubią róże. Moje zaczęły dostawać fusy i dostały jakiegoś "pier...olca": kwitną jak głupie, wybujały na dwa metry... Tylko jedna nie wybujała, ma może z 30 cm, za to tez obsypana kwiatami. Potwierdzam więc - róże lubią fusy z kawy!
    • ichi51e Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 10:17
      Śmieci bio
      • ichi51e Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 10:18
        Stary sposób na mokre śmieci (z czasów zanim były worki) był taki że na dno kibla dawałaś gazetę i ona wypijała całą wodę jeśli coś wyciekło.
        • ichi51e Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 10:19
          Nie kibla a kubła 🥲 chociaż podobno właśnie źródłosłów kibla to kubeł…
    • arthwen Re: Zapytanie o śmieci 28.08.24, 16:43
      Do kosza na bio?
      Bardzo dawno mi się nie zdarzyło, żeby worek przeciekł, to chyba tylko jak się zahaczy o coś przy wkładaniu/wyjmowaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka