Dodaj do ulubionych

Zmiany w aborcji

30.08.24, 13:15
wiadomosci.onet.pl/kraj/donald-tusk-zapowiada-zmiany-dot-aborcji-otwieramy-furtki/nwk5ebe i jak?
Obserwuj wątek
    • paskudek1 Re: Zmiany w aborcji 30.08.24, 13:19
      Laskawcy, w końcu zaczną przestrzegać prawa 😁😁.
    • mava12 Re: Zmiany w aborcji 30.08.24, 13:28
      osobiscie to nie rozumiem tej nagonki antyaborcyjnej, w tym głównie facetów (starych), w tym głównie z konfy.
      Ja dorastałam w PRL. Wtedy był pełen dostęp do aborcji, nie wiem czy za darmo (bo nie korzystałam). Pamiętam, że była nawet dostępna aborcja "ze względów społecznych" (czy jakos tak = jesteśmy już rodziną wielodzietną i nie mamy kasy na wychowywanie kolejnych bombelków). I jakos dziwnie tak, wtedy był największy "przyrost naturalny" = rodziło się więcej dzieci.
      Generalnie to akurat uważam, że stary dziad np. z PSL, ma gowno do tego, czy ja urodzę dziecko, czy nie.
      Czy ja każę mu np. zakładać codziennie czerwone skarpetki? bo akurat uważam, że czerwone skarpetki są zgodne z moim światopogladem?
      Kiedy wreszcie stare dziady odczepią sie od mojej ci**i?
      Jest jeden skuteczny sposób - odstawić facetów od "mojej ci*ki". Nie chcesz nadproduktywnych bombelków? no to nie bedziemy ich, potencjalnie, produkować. Zaraz by zmienili "światopoglad".
      No ale tu potrzebna by była solidarność bab.
      • heniek.8 [...] 30.08.24, 13:41
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • mava12 Re: Zmiany w aborcji 30.08.24, 13:46
          a jesteś zainteresowany?
          • heniek.8 Re: Zmiany w aborcji 30.08.24, 13:53
            mava12 napisała:

> a jesteś zainteresowany?

tylko w pakiecie z aborcją
            • mava12 Re: Zmiany w aborcji 30.08.24, 13:58
              ufff... na szczescie, chyba...
              bo produkcją niepełnosprawnych bombelków to nie jestem zainteresowana
              • heniek.8 Re: Zmiany w aborcji 30.08.24, 14:27
                mava12 napisała:

> ufff... na szczescie, chyba...
                > bo produkcją niepełnosprawnych bombelków to nie jestem zainteresowana

jestem wprawdzie karzełkiem i mam wodogłowie,
                ale babcia zawsze mówiła że przystojny ze mnie kawaler
        • kropkaa Re: Zmiany w aborcji 31.08.24, 08:26
          heniek.8 napisał:

> a ile z niej jeszcze można wycisnąć?

Dlaczego ten obrzydliwy incel nie ma bana?
      • marta.graca Re: Zmiany w aborcji 31.08.24, 08:13
        No, raczej chyba i tak ci starzy faceci nie mieli by szans na bycie do niej przystawionym- chyba, że się mylę?
      • hanusinamama Re: Zmiany w aborcji 31.08.24, 20:21
        Serio dziwi cię ze konfiarze chcą zarządzać kobiecymi macicami?
        Mnie dziwi bardziej, ze baby, które w czasach PRLu były w okresie "rozrodczym" i mogły się skrobać na życzenie....teraz nagle innym zabraniają
        • anorektycznazdzira Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 08:50
          Te baby w pokaźnym procencie nie mają swojego życia, ponieważ małżeństwa utrzymywane bo co ludzie, bo jak to i trza nieść krzyż to były plagi w tamtym pokoleniu. Skutkiem tego po wyjściu dzieci z domu i około emerytury rzuciły się zapracowywać na życie wieczne, skoro tutejsze było xujowe. A kościółek już zadbał żeby przeprać łby, poza tym łatwo i przyjemnie iśc do raju po trupach młodych kobiet samej mając temat dawno zamknięty.
    • chococaffe Re: Zmiany w aborcji 30.08.24, 13:35
      Nareszcie!!
    • alicia033 Re: Zmiany w aborcji 30.08.24, 13:45
      " — Te wytyczne nie zmienią prawa, ale zmieniają nastawienie prokuratury i lekarzy — dodał premier. — Będą czuli, że kiedy staną po stronie kobiety, prokuratura też będzie stała po stronie kobiety — dodał."

to byłoby śmieszne, gdyby nie to, że jest strasznesad.
      Naprawdę, lepiej byłoby gdyby Tusk po prostu milczał a nie cynicznie prezentował takie "zmiany", bo nie sądzę, żeby był tak głupi, żeby nie wiedzieć, że żaden lekarz dla takich sprzecznych z prawem "wytycznych" się nie podłoży. Wystarczająco długo byli do tej pory ćwiczenisad, żeby teraz po prostu wierzyć słowu kogoś, kto dziś jest a jutro może go nie być.
      • ewka.n Re: Zmiany w aborcji 30.08.24, 13:49
        alicia033 napisała:

> lepiej byłoby gdyby Tusk po prostu milczał a nie cynicznie prezentował
        > takie "zmiany", bo nie sądzę, żeby był tak głupi, żeby nie wiedzieć

Może nie wie? Tak jak ostatnio nie wiedział co podpisuje?
      • dracaria Re: Zmiany w aborcji 30.08.24, 13:51
        alicia033 napisała:

> to byłoby śmieszne, gdyby nie to, że jest strasznesad.

To prawda. PiS przynajmniej udawał, że prokuratura nie jest sterowana.
        • paskudek1 Re: Zmiany w aborcji 30.08.24, 14:24
          To mówisz Dramatisia że trzeba prokuraturą aż sterować żeby przestrzegali prawa? Ciekawa koncepcja
          • alicia033 Re: Zmiany w aborcji 31.08.24, 07:32
            paskudek1 napisała:

> Ciekawa koncepcja

niestety niesad
            Jak raz zdarzyło im się "sterowanie" prokuraturą odpuścić, to skończyło się to całkowitym zawaleniem przez prokuraturę śledztw w aferze taśmowej, co walnie przyczyniło się do oddania państwa w ręce pisiej mafii.
            A najgorzej, że niczego ich to nie nauczyło i zamierzają znowu zrobić to samo,
            Więc, niestety, to jeszcze jeden kamyczek do ogródka, żeby tym bardziej i lekarze i w prokuraturze, której niestety nikt po zerowej dewastacji nie oczyścił, olali te nieszczęsne wytyczne, bo jak widać sama władzuchna pokazuje, że nie wyciąga wniosków nawet z tak mocnego kopa, jakego dostała w 2015 i brnie w ten sam obłęd.
            • dracaria Re: Zmiany w aborcji 31.08.24, 10:04
              alicia033 napisała:

> Jak raz zdarzyło im się "sterowanie" prokuraturą odpuścić, to skończyło się to
              > całkowitym zawaleniem przez prokuraturę śledztw w aferze taśmowej, co walnie pr
              > zyczyniło się do oddania państwa w ręce pisiej mafii.

Kręcicie się Silni Razem jak guano w przeręblu. Trzeba sterować prokuraturą, żeby ukarać PiS za sterowanie prokuraturą. Bareja śpi w nogach.
              • tanebo001 Re: Zmiany w aborcji 31.08.24, 10:08
                Pisowiec narzekający na zależną prokuraturę. Lech na Wawelu się przewraca...
                • dracaria Re: Zmiany w aborcji 31.08.24, 10:13
                  tanebo001 napisał:

> Pisowiec narzekający na zależną prokuraturę. Lech na Wawelu się przewraca...

Ze mnie taki pisowiec, jak z ciebie konserwator zabytkowych obiektów sakralnych big_grin
        • nostalgia81 Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 12:36
          W 2010 r. weszła w życie nowelizacja ustawy o prokuraturze. Rozdzieliła ona funkcję ministra sprawiedliwości od funkcji prokuratora generalnego. Oba te stanowiska były połączone ze sobą od czasów okrągłego stołu, co miało zapewnić kontrolę parlamentu nad prokuraturą.

i kto upolitycznil znow prokuratore? ***
          W komunikacie Ministerstwa Sprawiedliwości stwierdzono, że rozwiązania wprowadzone ustawą z 28 stycznia 2016 r. – Prawo o prokuraturze, unifikujące urząd ministra sprawiedliwości i prokuratora generalnego, były krokiem wstecz w funkcjonowaniu prokuratury. Jak podkreślono: zlikwidowały jej niezależność, podważając ustrojowe znaczenie.

www.rp.pl/prawnicy/art40821321-minister-nie-bedzie-juz-prokuratorem-generalnym-jest-projekt-resortu-bodnara
      • taje Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 09:03
        A cóż innego może zrobić skoro w Sejmie nie ma większości, a PAD i tak by wszystko zawetował? Jaki konkretny postulat masz?

Jak najbardziej zmiana podejścia do egzekwowania istniejących przepisów może pomóc. Jeżeli w wytycznych będzie wyraźnie powiedziane, że zaświadczenie od psychiatry jest wystarczające, by stwierdzić zagrożenie życia, to już istotna zmiana. Ja do tego dodałabym wysokie kary finansowe dla szpitala za nieprzestrzeganie prawa i odmawianie legalnej aborcji - wtedy może i dyrektor się zainteresuje, czy ta klauzula sumienia ma sens.
        • paskudek1 Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 10:12
          Przede wszystkim ważna jest zmiana podejścia z płodocentrucznego na KONIETOCENTRYCZNY. Poza tym przestać skupiać się na zagrożeniu życia wyłącznie a dojść do zagrożenia zdrowia. To TEŻ jest w ustawie i można z tego korzystać. Po kolejne przestać traktować aborcję jako coś absolutnie ostatecznego. Czyli najpierw robimy wszystko żeby utrzymać płód a dopiero jak nie można nic innego to aborcję. Po następne PYTAĆ KOBIETĘ o zdanie w sprawie jej elansej ciąży. Czyli jak trafi do szpitala to przedstawić jej wachlarz opcji i ona wybiera.
          To już będzie zmiana i ta zmiana żadnej dodatkowej ustawy, glosowanka, zgody Kosiniaka czy Dudy nie potrzebuje.
    • angazetka Re: Zmiany w aborcji 30.08.24, 15:16
      Na razie to zaświadczenie od psychiatry nie jest zawsze respektowane jako wskazanie do cesarki. Pomijam dostępność psychiatrów, zwłaszcza na NFZ.
      Pozostanę więc sceptyczna.
    • demodee Re: Zmiany w aborcji 31.08.24, 09:59
      Otwierają furtki, odpalają powielacze...

wsjp.pl/haslo/podglad/61184/prawo-powielaczowe
      • dracaria Re: Zmiany w aborcji 31.08.24, 10:09
        demodee napisała:

> Otwierają furtki, odpalają powielacze...

Niczego nowego nie robią. PiS doprowadził prawo powielaczowe do perfekcji, wydając okólniki wprost w power pointa w telewizorze przy okazji pandemii. Co naturalnie Silnym Razem w ogóle nie przeszkadzało smile
    • abria Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 10:28
      ale po co to?

katoliczki z Pszczyny lub Nowego Targu nie powinny mieć i tak praw do aborcji, a my sobie poradzimy bo nie wierzymy w te brednie i pojedziemy za granicę
      • paskudek1 Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 10:35
        Tak, zwłaszcza jak trafisz do szpitala w stanie takie jak Iza. Poradzisz sobie jak nic.
    • nostalgia81 Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 12:30
      I bardzo dobrze, wiem ze to szok dla PISowcow, ale Tusk mowi bardzo transparentnym, prostym i jasnym przekazem od zawsze. Idziesz do psychiatry, on pyta: ma pani mysli samobojcze z powodu ciazy? Tak
      I skierowanie na zabieg. Szpital traci. 2% jesli odmowi PRZESTRZEGANIA PRAWA.

Gra kartami jakie ma. Wszyscy sie powoluja na obietnice KO, ale malo kto dodaje "do spelnienia jesli wygraja" - nie wygrali, nie maja samodzielnej wiekszosci i maja Pajaca w Palacu.

Nie wiem jak wy ale ja czuje sie od jakiegos czasu jakby ktos mi poluzowal gorset, otworzyl okno i wpiscil powietrze do srodka.
      • paskudek1 Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 12:40
        Mam go może po piętach całować że łaskawie sprawi iż szpitale ZACZNĄ przestrzegać prawa a prokuratura nie będzie dostawać sraczki na wieść o każdym przypadku poronienia? Cóż, jakoś nie umiem być wdzięczna.
        • nostalgia81 Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 12:56
          kazdy wyborca ma swoj mozg i reaguje jak chce
          Jak ktos sie interesuje polityka wie jakie sa karty na stole
          jak sie nie interesuje, moze sie fochac
          • paskudek1 Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 13:01
            Ależ ja mam swój mózg. Fajnie że w końcu premier naszego kraju, ganz egal z jakiej partii zrozumiał że należy przestrzegać prawa. Bardzo fajnie. Ale nie zamierzam z tego powodu skakać z radości, sikać po nogach i piąć z zachwytu. Te wytyczne mogą sprawić że w kwestii aborcji będzie tylko troszeczkę mniej chujowo niż do tej pory. Jakby Pan premier i pani ministra łaskawie wydali rozporządzenie dopiszczajce w Polsce tabletki aborcyjne, żeby nie trzeba ich było z zagranicy sprowadzać to to byłoby już coś. I nie, nie potrzebna jest do tego żadna nowa ustawa. Tak jak wcale nie było potrzeby głosować nad tabletką dzień po bez recepty. Jakoś INNE leki można wprowadzić bez ustawy. Tatuś pana Kosiniaka zdaje się zwykłym rozporządzeniem wprowadził klauzulę sumienia. Można brać przykład. Tylko to trzeba CHCIEĆ a nie pierdolić że się chce tylko "ojej, niw mamy jak"
            • nostalgia81 Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 13:05
              mysle, ze pani Leszczyna ma wszystkie karty i wie co mozna co nie, ja jestem spokojna i ufam, ze gdyby mogli to by zrobili. Skoro nie zrobili - znaczy jednak nie mozna, chyba z chcemy lamac prawo. Jak powiedzialas, kazdy ma swoj mozg.

• skumbrie Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 13:27
              >Ależ ja mam swój mózg.

Po raz kolejny udowadniasz, że może i masz go po to, żeby ci deszcz do żołądka nie nakapał, ale używanie jest już poza twoim zasięgiem.
      • dracaria Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 13:04
        nostalgia81 napisała:

> I bardzo dobrze, wiem ze to szok dla PISowcow, ale Tusk mowi bardzo transparent
        > nym, prostym i jasnym przekazem od zawsze. Idziesz do psychiatry, on pyta: ma p
        > ani mysli samobojcze z powodu ciazy? Tak
        > I skierowanie na zabieg.

O czym ty bredzisz, pierwszy z tą koncepcją wystąpił Jarek smile

"Wśród możliwości dopuszczania aborcji jest furtka w postaci zdrowia psychicznego. Dla jednych jest to być może nie do przyjęcia, ale można z tego skorzystać"

www.wprost.pl/kraj/10449780/jaroslaw-kaczynski-dla-wprost-kazdy-moze-zalatwic-aborcje-za-granica.html
        Jedyna różnica to taka, że nie był na tyle bezczelny, aby (przynajmniej w tym przypadku, bo generalnie to nie miał oporów) sterować ręcznie lekarzami i prokuraturą przy pomocy "wytycznych".
        • nostalgia81 Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 13:08
          nie chodzi o nowa koncepcje, chodzi o jasny przekaz co bedzie dalej, nie udawaj ze nie rozumiesz
          • dracaria Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 13:13
            nostalgia81 napisała:

> nie chodzi o nowa koncepcje, chodzi o jasny przekaz co bedzie dalej, nie udawaj
            > ze nie rozumiesz

Jarek wyraził się jasno, a "wytycznych" dla lekarzy i prokuratury nie ma w Konstytucji, dlatego robił je po cichu i na boku. Rozumiesz, przynajmniej się wstydził, że chce ręcznie coś nakazywać organom, które mają działać jedynie w oparciu o prawo, a nie "wytyczne". Uśmiechnięci idą na rympał i niczego się nie wstydzą, a ty szczęśliwa smile
            • nostalgia81 Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 13:16
              tak, usmiecham sie niezmiennie
              i smieszne, ze piszesz wyzej ze nie jestes pisersem xD
              • dracaria Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 13:22
                nostalgia81 napisała:

> i smieszne, ze piszesz wyzej ze nie jestes pisersem xD

Odróżniasz opinię od referowania tematu? Przedstawiam ci jedynie fakty. Ja akurat - w tej sprawie - po stronie Brauna, który protestował przeciwko PISOWSKIM wytycznym w sprawie aborcji na papier od psychiatry. Ty po stronie osób z IQ<70, które nie widzą, że Tusk nie robi żadnej rewolucji, tylko kontynuuje dzieło PiS w tym temacie smile
                • nostalgia81 Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 13:31
                  ale retoryke masz zywcem z x, silnirazem istnieje tylko tam i jest ykladane przez najciezszycy pisersow. Wiec nie chowaj sie prosze za braunem, ale nawet jak z ciebie ciezki przypadek konfiarstwa, to niestety sie nie dogadamy (zreszta zadne z nas nie planuje);

Co do tematu: wiatr odnowy zawial, niech ci bedzie ze Tusk z ekipa kontynuja wspanialy zamysl kieszonkowego wodza. Tylko jakos teraz sie bardziej usmiecham
                  • dracaria Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 14:04
                    nostalgia81 napisała:

> niech ci bedzie ze Tusk z ekipa kontynuja ws
                    > panialy zamysl kieszonkowego wodza. Tylko jakos teraz sie bardziej usmiecham

Naturalnie. Robią to samo, ale są "lepsi" bo "twojsi". A normalni Polacy muszą brać na klatę konsekwencje waszego PO-Pisowskiego sekciarstwa. Wyrywacie sobie kudły o posadkę dla jakiegoś Juszczyszyna czy Witek, a na boku przechodzi standard "wytycznych", czyli ręcznego sterowania państwem. Gratulacje, matoły.
                    • nostalgia81 Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 14:18
                      dziekuje, dziekuje
                      tak, po 8 latach trzymania za morde czujemy sie lepiej
        • dracaria Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 13:09
          A nie, pardon, przypomniało mi się.
          Oczywiście rząd Kaczyńskiego również przygotowywał wytyczne dla furtki w postaci zdrowia psychicznego, ale opracowywanie zawiesili przed wyborami.

www.rp.pl/polityka/art39208821-nie-bedzie-wytycznych-ws-aborcji-bo-rzad-wystraszyl-sie-biskupow-grzegorza-brauna-i-kai-godek
    • yenna_m Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 12:41
      Te wytyczne niczego nie zmienią w panstwie, w ktorym zaufanie do panstwa i prawa nie istnieje.
    • skumbrie Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 13:25
      Ojp... Tylko skończone idiotki mogą się cieszyć z tej "nowej filozofii państwa".
    • m78wt3c Re: Zmiany w aborcji 01.09.24, 14:28
      https://scontent-waw2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/457842133_26530783996569066_2414020595656640158_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=bd9a62&_nc_ohc=K3ovRbR00hUQ7kNvgHMeIDT&_nc_ht=scontent-waw2-1.xx&oh=00_AYC2nkK5iTBnRl251TGaq9MJieLrN7NRJLhoaT4z9jAxUg&oe=66DA1C3F

A to jest Marek , Marek Sawicki z 3D , od "Tygryska"
      😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka