Dodaj do ulubionych

Problem ze stopami i butami

10.09.24, 17:22
Ostatnio zauważam, że buty które nosiłam w poprzednich sezonach i były wygodne,teraz mnie cisną jakby były za małe. Potem przez resztę dnia bolą mnie stopy i ledwo chodzę po domu. Nie wiem o co chodzi ( jaki lekarz? ortopeda?podolog?) ale i tak zanim pójdę do lekarza chcę kupić wygodne półbuty. I tu pytanie, czy znacie jakieś firmy z takim obuwiem na trudne stopy niekoniecznie o emeryckim dizajniesmile . Wertuje internet ale nic mi nie wpadło w oko. A może jakieś rady na obolałe stopy?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 17:27
      Przytyłaś, jesteś w ciąży, czy masz problemy z krążeniem /i/lub nerkami?
      • chocolate_dog123 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 17:38
        Pewnie nerki
      • alpepe Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 17:50
        Ok, w ciąży nie jesteś, doczytałam. Wytrwałaś w tym postanowieniu o więcej ruchu?
        • edka12 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 18:10
          Wytrwałaś w tym postanowieniu o więcej ruch
          > u?
          >
          Od 2 miesięcy siłownia 1x w tygodniu . Waga trochę drgnęła w dół, sylwetka się już poprawiła smile
          • alpepe Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 18:17
            Może być, że masz przyrost mięśni też w stopach?
            • edka12 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 18:36
              alpepe napisała:

> Może być, że masz przyrost mięśni też w stopach?
              >
              A to jest możliwe? W sumie na orbitreku jest ten ruch zginania/ prostowania stopy podczas naciskania, hmm, może coś mi się w stopach uaktywnia?
              • mysiulek08 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 19:25
                jesli by tak bylo, to zadnego buta bym nie mogla zalozyc tongue_out
                • alpepe Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 20:53
                  Nie, oczywiście, że stopa nie ma mięśni, które mogły urosnąć... Pomyśl logicznie.
                  • mysiulek08 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 20:59
                    pewnie i moga ale nie na tyle zeby buty byly za ciasne, na wlasnym przykladzie, po rehabilitacji i cwiczeniach miesni stop, buty mam luzne a byly bardzo dopasowane
    • brenya78 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 17:29
      Polecam crocsy do chodzenia po domu i ecco biom poza.
      • stara-a-naiwna Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 20:04
        ortopedzi crossy odradzają

a ecco polecam - jest dużo mało wystrzalowych designów = klasyczne kroje , dobra jakosć = skóra
        • brenya78 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 20:32
          "ortopedzi crossy odradzają"

Czemu?
        • brenya78 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 20:38
          Aż wygooglalam, dość pobieżnie fakt, ale wszędzie widzę że crocsy są jak najbardziej polecane na problemy ortopedyczne mp halluksy, że mają fizjologiczne dopasowanie do stopy, że nosi je personel szpitalai i że to obuwie medyczne. Dlaczego zatem miały by być nie polecane przez ortopedów?
          • mysiulek08 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 20:42
            nie do konca sa az tak dopasowane, wygodne i owszem ale za zdrowe dla stopy nie sa, gdzies czytalam, ze 'rozleniwienie' miesni stopy nie jest wskazane a w takich 'czlapach' to norma

kazdy z ortopedow, u ktorych byla (kolano-stopa) nie zalecal zadych klapek a ostatni wrecz zabronil
            • brenya78 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 20:47
              "ale za zdrowe dla stopy nie sa, gdzies czytalam, ze 'rozleniwienie' miesni stopy nie jest wskazane a w takich 'czlapach' to norma"

No właśnie tego się trochę boję, bo mogę chodzić tylko w crocsach, ecco i paru innych. Na bosaka np. po parkiecie, masakrycznie bolą mnie stopy. Może mam rozleniwione mięśnie?

"kazdy z ortopedow, u ktorych byla (kolano-stopa) nie zalecal zadych klapek a ostatni wrecz zabronil"

Crocsy to nie klapki wszakże.
              • mysiulek08 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 20:53
                w wiekszosci sa jednak 'z wolna pieta' czyli jednak klapki smile bo ten pasek z tylu w kilku modelach to wiele nie wnosi w kwestii trzymania stopy

niewykluczone, ze masz luzne wiezadla, gdzies chyba pisalas o haluksach, to jest czesto powiazane
                • brenya78 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 20:56
                  "bo ten pasek z tylu w kilku modelach to wiele nie wnosi w kwestii trzymania stopy"

U mnie akurat trzyma. Może faktycznie jak sie ma do tego za duży rozmiar to wtedy one mogą luźne być.

"niewykluczone, ze masz luzne wiezadla"

Po ciąży mi się tak zrobiło. Dopiero właśnie crocsy i ecco mi pomogły. No i od kiedy je noszę to mój halluks siwe przestał pogarszac (mam takiego mini w lewej stopie).
                  • mysiulek08 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 21:01
                    to masz odpowiedz, idz do ortopedy, zrob solidne badania stopy/chodu, bo jednak bolace stopy to nie jest norma

roznice w obwodzie pomiedzy prawa stopa a lewa mialam chyba okolo 3,5cm (prawa stopa), teraz roznica jest 3-4mm
    • mysiulek08 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 17:40
      przytylas? jestes w wieku okolomenopauzalnym? jest mozliwe, ze stopa 'sie rozeszla' z powodu wiotkich wiezadel (z jakiegos powodu), tak idziesz do ortopedy, oprocz tego internista i badania krwi, sprawdzenie nerek, naczyn

z butow wygodnych, oprocz emeryckich berkemanow tongue_out to moje stopy moga polecic polska firme Helios

na obolale stopy oprocz wygodnych butow, to kapiel babelkowa z siarczanem magnezu, masaz
      • edka12 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 18:07
        Nie przytyłam, raczej chudnę powoli wskutek regularnych ćwiczeń ale nerki może sprawdzę bo miewałam problemy. Menopauza? Ja raczej po chociaż mam 48 lat ale jaki może mieć związek?
        Obejrzałam Heliosa, coś tam się da wybrać ale szukam dalejsmile
        • mysiulek08 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 18:20
          sprawdz nerki, uklad naczyniowy, dla spokoju

pewnie, ze moze, spadek estrogenow to spadek kolagenu a to przeklada sie na uklad ruchu (w bardzo duzym uproszczeniu)

u mnie problem ze stopami byl, bo byl haluks, potem nieudana operacja, potem czekanie na druga, dopiero teraz, po ponad pol roku od drugiej operacji, po rehabilitacji i przykladaniu sie do zaleconych cwiczen (nie tylko stop) i regularnej jezdzie na rowerze stacjonarnym, zapomnialam o opuchnietych, bolacych stopach

czyli jak mawia moj przystoniak ortopeda do kolana tongue_out dieta i ruch smile
    • bei Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 18:26
      IGF1 zrób.
    • galaxyhitchhiker Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 20:57
      Boli Cię tylko po ciasnych butach, czy cały czas? Jak to drugie, to szukałabym przyczyny, to może być coś naturalnego (rozćwiczyłaś stopy, przestały się przykurczać, potrzebujesz większego numeru), a może być coś medycznego - stan zapalny albo nawet pęknięcie kości. Jak to pierwsze, to buty natychmiast do zmiany. A w obu przypadkach: giry do góry. Krążenie i nerki też warto sprawdzić, ale jeśli nie miałaś wcześniej problemów, to szukałabym związku z ćwiczeniami i zaczęła od ortopedy.
    • vinho.verde Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 20:58
      www.belenka.pl/damskie-buty-barefoot/
      Zobacz może jakieś barefoot Ci podpasują.
    • marianna211272 Re: Problem ze stopami i butami 10.09.24, 21:08
      mi pomogla wkladka ortopedyczna .Meczylam sie dlugo myslalam ze jakis brak witamin ecc potem poszlam do sklepu ortopedycznego technicolor porobil mi pomiary ,chodzilam po takim dywaniku on mierzyl jakimis swiatlami .Na koniec zrobil mi odlew stopy zrobil wkladki na wymiar i od roku mam stopy ok nawt znniejszyly sie o rozmiar .Nie wiem czy to twoj przypadek mozna zawsze sprobowac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka