Dodaj do ulubionych

Spanie razem czy osobno

13.09.24, 21:27
Ponieważ mąż był chory przez tydzień spał w pokoju syna, który się wyprowadził. Spałam sama i odkryłam że mój sen jest lepszy, nie wybudzam się w nocy po kilka razy, spałam 6 godzin bez przerwy, co jest wielkim luksusem, bo generalnie śpię słabo, jak mysz pod miotłą. Oświadczyłam, że chcę spać sama a mąż się obraził. Nie zamierzam odpuszczać, jako kobieta w wieku menopauzalnym, która wie czego chcesmileA jak u was?
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:32
      Przyzwyczai się. Na razie robi focha, ale z czasem doceni. Powiedz mu, że nie będzie musiał zaciskać dudy, coby sobie okazjonalnie nie pierdnąć. wink
      • engine8t Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 22:49
        krwawy.lolo napisał:

> Przyzwyczai się. Na razie robi focha, ale z czasem doceni. Powiedz mu, że nie b
        > ędzie musiał zaciskać dudy, coby sobie okazjonalnie nie pierdnąć. wink

Niedlaugo zauwazy ze skoro wiezy malzenskie upadly to teraz juz ma opcje czy i z kim spac.
        • iwles Re: Spanie razem czy osobno 15.12.24, 02:21

U ciebie, zaciesnianie więzów małżeńskich odbywa się tylko w nocy pod kołderką, w godzinach 0.00-5.00?
          A potem obowiązkowo wspólne zaśnięcie w objęciach?
          • memphis90 Re: Spanie razem czy osobno 15.12.24, 10:08
            Już nie przesadzaj z tymi objęciami po…
    • grey_delphinum Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:38
      Od nd do czwartku śpię sama, bo mamy z m. totalnie różny rytm dnia. Ja chodzę spac wczesnie, bo wstaję o 5.30, a mąż ok. polnocy, ponieważ o 9.00 dopiero otwiera jedno oko 😉
      Razem spimy w weekendy.
      Powiem szczerze, ze lubię spac sama. Mam bardzo lekki sen, a m. chrapie i okropnie się wierci.
      • dekoderka Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:42
        Wzorcowa ematka śpi w oddzielnej sypialni z własną łazienką, a męża dopuszcza w nagrodę.
        • la_mujer75 Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 08:31
          Wzorcowa ematka ma dobry seks, który uprawia nie w ramach nagrody. I nie musi on odbywac się pod wspólna kołdrą.
      • grey_delphinum Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:43
        U nas nie bylo żadnego focha ze strony m. Sądzę, ze taki układ nawet mu odpowiada, bo mamy z sypialni wejście do garderoby i światło zawsze go budzilo, podobnie jak lampka na toaletce.
      • taki-sobie-nick Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:53
        Mam bardzo lekki sen, a m. chrapie i okrop
        > nie się wierci.

Fajny opis.
        • pseudo_stokrotka Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:57
          Co w nim fajnego /niefajnego?
          • taki-sobie-nick Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 22:02
            Nie wiem, podoba mi się. Dobór słów?
      • eva_evka Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 22:45
        U mnie podobnie.
        Śpimy razem w weekendy. W tygodniu za to musimy się wyspać, a prawda jest taka, że oddzielnie wysyłamy się lepiej. Do mnie czasem jeszcze młodsza córka potrafi w środku nocy przypełznąć smile
    • pytajacakinga Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:44
      Wolę sama
    • taje Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:46
      Z wiekiem coraz bardziej doceniam spanie sama, bo coraz bardziej rozjeżdżają się nam rytmy dobowe - mój mąż chodzi teraz spać wcześnie a ja jestem sową jak zawsze. Poza tym ja teraz wolę jak do spania jest zimno a on na odwrót. Niestety nie mamy dodatkowego pokoju na drugą sypialnię...
    • yenna_m Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:48
      Preferuję oddzielnie.
      Mąż chrapie i gada przez sen, czasem dość głośno. A ja śpię jak zając i obudzona długo nie mogę zasnąć.
      • krwawy.lolo Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:54
        Rozumiem.
        A kiedy częściej preferujesz? Wieczorami?
        Czy mogłabyś polecić dobry preferator?
        • mallard Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 05:43
          krwawy.lolo napisał:

> Czy mogłabyś polecić dobry preferator?

Nie mylić z perforatorem!
      • summerland Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 07:29
        To tak jak u nas
    • grruu2.0 Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:52
      Największa wada singielstwa to samotne spanie, mam pierwotny instynkt spania w stadzie
      • la_felicja Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 22:09
        Dla mnie to była jedna z większych zalet singielstwa.
        Już w dzieciństwie nienawidziłam dzielenia łóżka.
        • chatgris01 Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 22:39
          la_felicja napisała:

> Już w dzieciństwie nienawidziłam dzielenia łóżka.

Ja też! big_grin
          Nawet z rodzicami nie chciałam spać jako 2-3 latka.
          • katiemorag Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 23:53
            Spanie z rodzicami czy kuzynkami na spędach rodzinnych to był koszmar. Grzeją oni i się ruszają. Stękają, przewracają, gadają i się rzucają.
        • pursuedbyabear Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 22:43
          Dla mnie też.
        • grruu2.0 Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 22:54
          W dzieciństwie spałam sama, od kiedy poznałam przyjemność spania z kimś to bardzo lubię. Nawet lubię spać obłożona dziećmi
        • 3-mamuska Re: Spanie razem czy osobno 15.12.24, 02:02
          la_felicja napisała:

> Dla mnie to była jedna z większych zalet singielstwa.
          > Już w dzieciństwie nienawidziłam dzielenia łóżka.

Dzielenie lozka w dzieciństwie to co innego niz spanie z partnerem.
      • husky_cat Re: Spanie razem czy osobno 16.09.24, 12:20
        To powinnaś mieć moje dzieci 😂
        Najchętniej by spaly z nami w piątkę. Syn wprawdzie już jako poważny niemal 9 latek tylko rano w weekendy przychodzi, ale dziewczynki najchętniej by spaly z nami.
        Lubię spać z mężem, wolę z nim niż sama ☺
    • jowita771 Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:53
      Śpimy razem, ale łóżko spore i dwie osobne kołdry. Ja wolałabym spać sama, też się lepiej wysypiam, ale wiem, że mężowi byłoby przykro, on lubi spać ze mną. Stara się mnie nie przytulać w nocy, bo wie, że tego nie lubię, dobre i to.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:54
      Osobno. Każde w swoim pokoju.
      Ja lubię ciszę do spania, w ogóle się nie kręcę i śpię z kotami.
      On nie może spać, jak mu coś za uszami nie brzęczy, okropnie się wierci i przerzuca z boku na bok, koty by mi zmiażdżył.
      Jak w młodości spaliśmy razem, to nieraz po głowie łokciem dostałam. On był niewyspany, bo mu radio wyłączałam i ja niewyspana, bo ciągle mnie budził tym kręceniem się. W końcu daliśmy sobie spokój i śpimy od wielu lat osobno. I tak jest bardzo dobrze, bo każdy śpi po swojemu.
      • summerland Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 07:33
        U nas to ja się kręcę. Maz z kotem śpią, kot rano do mnie przyłazi jak maz wstanie.
    • barbibarbi Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:56
      Ja wolę sama, też trochę się obraża.
    • snakelilith Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:58
      Wolę z mężem. Ale my mamy duże łóżko 2m x 2m i każdy ma własny materac, więc nie czuję większych wstrząsów z drugiej połowy. Śpię też z silikonowymi zatyczkami do uszu i słyszę przez nie tylko mój budzik, więc jak mąż wstaje wcześniej, to nawet tego nie rejestruję. Do tego przez htz mam chyba najlepszy sen w moim życiu, szybko zasypiam i nic mnie nie budzi. Mamy wprawdzie drugą potencjalną sypialnię, ale pełni funkcję pokoju do pracy i na razie jej nie potrzebujemy.
      • eva_evka Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 22:49
        Fajny pomysł z tymi dwoma oddzielnymi materacami. Zastanawiam się też, czy opcją nie byłoby wstawienie do jednego pokoju dwóch łóżek, takich po 160 cm. Sypialnia jest duża, byłoby to możliwe.
    • brenya78 Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 21:58
      Wiem co czujesz. U nas pomogło kupienie innego materaca - piankowego, zamiast sprężyn- nie przenosi drgań. Bo jak mój mąż się obracał to się czułam jak na lodzi i wybudzalam się non stop. Teraz mam dużo lepsza jakoś snu.
      • dekoderka Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 22:03
        Księżniczki na biurestwie. A wystarczy trochę prawdziwej pracy i śpi się jak kamień.
        • larix_decidua77 Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 23:29
          Bzdura. Jak ktoś ma problemy ze snem, to wybudza i nie pozwala zasnąć wszystko. Zmęczenie też, szczególnie jak np. bolą nogi. Dosłownie każdy dyskomfort utrudnia sen.
          • katiemorag Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 00:28
            Dokładnie. Ja prowadzę bardzo aktywny tryb życia. Około 22 często jestem tak zmęczona, że ledwo mam siłę się wykąpać. Padam. Idę do łóżka i nie mogę zasnąć. Jedna tabletka na sen a potem druga. Czasami nic nie pomaga. I to nie tak, że czytasz książkę czy robisz jogę albo coś w nocy. Ty jesteś tak zmęczona, że nie masz siły nic robić. Zaczynasz płakać z tego zmęczenia. Psychika zaczyna siadać. Aby uniknąć autoagresji bo zaczynasz siebie nienawidzić i masz ochotę zadać sobie ból aby poczuć coś innego niż to zmęczenie, musisz znaleźć coś co Ciebie od tego odciągnie. Ja w tym momencie wychodzę na balkon i tak leżę godzinę czy dwie i patrze na przejeżdżające auta. Najlepiej jak jeszcze czuję zimno. Po takiej nocy jesteś wrakiem. Ja wiem jak reagować aby nie mieć napadów autoagresji jak Twója trzecia czy czwarta noc wygląda w ten sposób. Bezsenność to bardzo ciężka choroba.
            • kk345 Re: Spanie razem czy osobno 16.09.24, 11:50
              To co opisałas to zdecydowanie nie jest tylko bezsenność...
            • 3-mamuska Re: Spanie razem czy osobno 15.12.24, 02:13
              Jedna tabletka na sen a potem druga. Czasami nic nie pomaga. I to nie tak, że czytasz książkę czy robisz jogę albo coś w nocy. Ty jesteś tak zmęczona, że nie masz siły nic robić. Zaczynasz płakać z tego zmęczenia. Psychika zaczyna siadać. Aby uniknąć autoagresji bo zaczynasz siebie nienawidzić i masz ochotę zadać sobie ból

Aktywny tryb zycia nie oznacza zmęczenia fizycznego.
              Jesli nie mozesz zasnac bez tabletek to niestety problem sie poglebia.
              Ja od 2 miesiecy zle spie ,ale nie biore lekow bo czytakam ze to pogarsza.
              A zwlaszcza nakrecanie sie samemu nerwy placze i przezywnie "nie moge zasnac" .
              Mnie pomaga sluchawka w ucho i puszcznie filmu w telefonie cicho cichutko. Czy czytanie ksiazki, własnie zeby nerwy nie wyzwalaly kortyzonu ktory co uniemozliwia całkiem spanie.
          • 3-mamuska Re: Spanie razem czy osobno 15.12.24, 02:07
            larix_decidua77 napisała:

> Bzdura. Jak ktoś ma problemy ze snem, to wybudza i nie pozwala zasnąć wszystko.
            > Zmęczenie też, szczególnie jak np. bolą nogi. Dosłownie każdy dyskomfort utrud
            > nia sen.

Wcale nie bzdura, jak mam ciezki dzień dużo zadań fizycznie to spie jak zabita. Jak mam dzien leniucha mało co robię to nie mogę zasnąć wybudza mnie wszystko.
            Wiadomo ze ból nie pozwala dobrze spać , ale zmęczenie , nie przemecznie fizyczne jest dobre na dobry sen.
        • la_mujer75 Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 08:35
          Pi3rdolisz głupoty.
          Jak jestem na działcę, to pracuję cały czas na zewnątrz. Ciężka, fizyczna praca. W żaden sposób nie poprawia to jakości ani długosci mojego snu.
          • brenya78 Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 15:20
            Oczywiście że nie bo duzy wysiłek fizyczny wyzwala kortyzol, adrenaline i hormon wzrostu - wszystkie dzialajace pobudzająco. Wie o tym każdy kto np poszedł biegać albo na siłownię w późnych godzinach, jak ciezkonwtedy zadnac.
            • wapaha Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 19:07
              ja spię świetnie gdy jestem w rytmie treningowym - jestem przyjemnie zmęczona , bardzo szybko zasypiam
              z tym, że moja aktywnośc fizyczna jest rano-w ciągu dnia-maks popołudniu-unikam wieczornych aktywności , chyba że bedzie to jakaś lekka przebieżka/spokojne pływanko
          • 3-mamuska Re: Spanie razem czy osobno 15.12.24, 02:15
            la_mujer75 napisała:

> Pi3rdolisz głupoty.
            > Jak jestem na działcę, to pracuję cały czas na zewnątrz. Ciężka, fizyczna prac
            > a. W żaden sposób nie poprawia to jakości ani długosci mojego snu.
            >

Moze jestes przemeczona albo spisz na działce wiec organizm jest nieprzyzyczajony.
        • szare_kolory Re: Spanie razem czy osobno 15.12.24, 02:01
          dekoderka napisała:

> Księżniczki na biurestwie. A wystarczy trochę prawdziwej pracy i śpi się jak kamień.

Która to praca jest prawdziwa, a która nieprawdziwa? I kto o tym decyduje? Za nieprawdziwą bierze się fajkowe pieniądze? Czy jak to jest?
    • primula.alpicola Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 22:11
      Śpimy razem i oboje tak lubimy.
      Pod jedną dużą kołdrą. I zarzucam na niego nogę.
      • krwawy.lolo Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 22:17
        Moja znajoma też. Ba, swego czasu spali tak z dwojgiem kilkuletnich dzieci, na kupie. Jedno na drugim.
      • dekoderka Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 22:26
        👍

primula.alpicola napisała:

> Śpimy razem i oboje tak lubimy.
        > Pod jedną dużą kołdrą. I zarzucam na niego nogę.
      • hrasier_2 Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 06:22

> Śpimy razem i oboje tak lubimy.
        > Pod jedną dużą kołdrą. I zarzucam na niego nogę.
        Biedny mąż. Wyrazy współczucia ślę dla niego 😓
        • kotejka Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 06:51
          hrasier_2 napisał:

> primula.alpicola napisała:
          >
          > > Śpimy razem i oboje tak lubimy.
          > > Pod jedną dużą kołdrą. I zarzucam na niego nogę.
          > Biedny mąż. Wyrazy współczucia ślę dla niego 😓

Jestem pewna, że nie narzeka 😅
          • primula.alpicola Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 08:59
            kotejka napisała:

>
            > Jestem pewna, że nie narzeka 😅

Na nogę nie, tylko kiedy probuję zagarniać coraz wiecej terytorium łóżkowego😅
        • primula.alpicola Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 08:58
          Przekażę mu, tani!
      • wapaha Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 19:08

. I zarzucam na niego nogę.

to się nazywa "hak"
        wink

tak nazwał to mój tata-gdy robiła tak mama
        i ja też tak nazywam- podoba mi się wink
        • primula.alpicola Re: Spanie razem czy osobno 15.09.24, 09:42
          O proszę😁
    • chatgris01 Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 22:41
      Od zawsze wolę spać sama, a jako współspaczy toleruję jedynie koty tongue_out
    • pursuedbyabear Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 22:48
      Zasypiamy zwykle razem, ale mamy 2 duże łóżka, więc w razie potrzeby (upał, bezsenność, konieczność wstania wcześniej) zdarza się jednemu z nas przenieść.
      Generalnie, mimo że lubię kołysanie w męskich ramionach, najlepiej wysypiam się sama.
    • bluea.nna1 Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 22:55
      Nie wyobrażam sobie spać sama bez męża
    • princy-mincy Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 23:05
      Czytałam kiedyś, że sen kobiety przy chrapiącym partnerze (nie wiem, czy Twój mąż chrapie, mój niestety tak) jest o wiele gorszy niż gdy śpi sama.
      To taki wpływ jakby spala p godzinę krócej niż w rzeczywistości.
      Ja z jednej strony lubię przytulić się w nocy do męża a z drugiej mam ochotę wykopać go z łóżka nad ranem- wtedy mam płytszy sen i chrapanie mnie wybudza i mi przeszkadza.
    • mikams75 Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 23:39
      Sama śpię lepiej ale śpimy w jednym łóżku. Materac nie przenosi drgań i odkąd mamy dwie kołdry to jest o wiele lepiej, nawet się nie spodziewałam takiej zmiany na plus. Kołdrę mieliśmy dużą ale ciągle ją sobie wyszarpowalismy i to mnie wybudzalo. Niby tylko na chwilę ale jednak. A dokładniej to ja przywłaszczalam całą kołdrę i się nią okrecalam a mąż się budził zmarznięty i wyszarpywal spode mnie. Do tego mamy różny komfort termiczny. Nie wiem czemu kilka lat temu nie wpadłam na to, żeby kupić dwie kołdry.
    • kotejka Re: Spanie razem czy osobno 13.09.24, 23:56
      A różnie wciąż mam dom pełen ludzi i zwierzaków
      Sen też mam taki jak zając pod miedzą
      Mnie nawet budzi jak kot nocą w nogi wejdzie
      Ale jak to mówia, dla towarzystwa cygan dal się powiesić
      Znoszę pochrapywanie i wiercenie starego, bo strasznie lubię się wtulic
      A jak zaśnie na kanapie i skwapliwie z tego korzysta synio, to też noszę jego kopanie bo strasznie lubię wwachac się w jego głowę
      Jak chłop wyjeżdża to i nastolatek przychodzi na drapanko i masazyki
      I też go nie gonie
      Ja taka jestem taktylna, mi tego trzeba
      Zwierzaki też lubię w wyrze, chociaż to obrzydliwe
      Ale.wiadomo, że lepiej wysypiam się bez tej czeredy

• mayaalex Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 00:01
      Lubie sama, mimo ze mamy osobne materace i koldry - i do tego duze lozko. Ale wysypiam sie lepiej, jak jestem sama (maz przychodzi pozno, czasami chrapie, czasem czyta jeszcze cos w lozku na telefonie - jak sie obudze to potem trudno mi zasnac). Co prawda czesto go nie ma ale wtedy do lozka przychodzi moja mlodsza - i wtedy to juz w ogole sie nie wysypiam bo ona wedruje po calym lozku, zarzuca na mnie nogi, spycha mnie… Ale pewnie niedlugo przestanie przychodzic wiec jakos nie umiem jej odmowic smile
    • lena.morgenstern Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 00:01
      Mój mąż niestety w nocy chrapie, więc często się przez to wybudzam. Mamy dwie kołdry, bo mąż zawsze owijał się jak naleśnik, a ja budziłam się z zimna. Jak już nie mogę znieść tego chrapania i przenoszę się do pokoju gościnnego, mąż przychodzi za mną 🤣 On nie uznaje spania samemu. Może powinnam spróbować jeszcze raz z zatyczkami - miałam z nimi krótki epizod, było mi jakoś nieswojo i zrezygnowałam.
      Chodzę notorycznie niewyspana.
      • eva_evka Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 00:14
        Zatyczek używam na urlopach smile zazwyczaj wkładam tylko jedną, drugim uchem przytulam się do poduszki. Spróbuj, może i dla Ciebie będzie to skuteczne.
      • mama_duzych_dzieci Re: Spanie razem czy osobno 16.09.24, 12:24
        Jeżeli nie uznaje spania samemu to niech zadba o TWÓJ sen. Skoro chrapie to należy to leczyć.
      • mama_duzych_dzieci Re: Spanie razem czy osobno 16.09.24, 12:25
        dlaczego Ty masz cierpieć i chodzić notorycznie niewyspana?
    • katiemorag Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 00:05
      Dla mnie wspólny sen to katorga. Od zawsze. Cierpię na bezsenność i mam zaburzenia sensoryczne. Od zawsze śpię sama. Z pierwszym facetem zamieszkałam jak miałam 24 lata i też miał słaby sen. Przeszkadzało mu, że chodzę po nocach do toalety, kuchni, hałasuje. Więc nie tylko nie spaliśmy w osobnych pokojach ale i na osobnych piętrach domu. Z ostatnim partnerem spałam kilka razy w tygodniu razem i tak się nie dało żyć. Po roku byłam wykończona psychicznie i fizycznie. Nie chce się do niczego już zmuszać.
    • katiemorag Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 00:17
      Ja zauważyłam, że większość kobiet się poświęca i śpi razem. Uważają, że ich małżeństwo ucierpi jak będą spali osobno. Jakieś takie przekonania z dawnych czasów. Jako dzieciak widziałam jak męczy się moja ciocia śpiąc z chrapiącym wujkiem to wcale jej nie podziwiałam ale uważałam za dziwną. Wujek tak chrapał, że my śpiąc w drugim pokoju przy zamkniętych drzwiach się budziliśmy. Więc jaki komfort miała biedna ciocia? Ja NIGDY bym nie wpuściła do łóżka nie umytego przed snem faceta. Takiego po całym dniu chodzenia bo on przecież się nie zmęczył i nie jest brudny. Albo takiego po imprezie nieumytego i z alkoholowym oddechem. Chuchnie Tobie i masz dość bliskości na długo.
      • tania.dorada Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 04:32
        katiemorag napisała:

> Ja zauważyłam, że większość kobiet się poświęca i śpi razem.

U nas to ja chrapię a mąż się poświęca 🙈
      • wapaha Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 19:09
        katiemorag napisała:

> Ja zauważyłam, że większość kobiet się poświęca i śpi razem. Uważają, że ich m
        > ałżeństwo ucierpi jak będą spali osobno. Jakieś takie przekonania z dawnych cza
        > sów.

a jak to zauważyłaś ? suspicious
        tzn, że te co śpią razem to z musu i z poświęcenias ? suspicious

jakies inne pozycje może przyjmują ? albo nie wiem-jakoś twarz im się zmienia? tongue_out
      • kk345 Re: Spanie razem czy osobno 16.09.24, 11:48
        Pozostaje współczuć doświadczen
      • 3-mamuska Re: Spanie razem czy osobno 15.12.24, 02:37
        Ja NIGDY bym nie wpuściła do łóżka nie umytego przed snem faceta. Takiego po całym dniu chodzenia bo on przecież się nie zmęczył i nie jest brudny. Albo takiego po imprezie nieumytego i z alkoholowym oddechem. Chuchnie Tobie i masz dość bliskości na długo.

Ty bys nie wpuscila? A co lozko tylko twoje myslalm ze w partnerstwie jest wspolnota/wspolnosc majatkowa ? Nie pasuje to spadaj na kanape.
        Osobie ktorej nie pasuje spanie razem pownno wynieść sie sypialni , a nie oczekiwać ze ta druga osoba sie wyniesie.

Co cioci by dalo spanie w pokoju obok skoro wam i tak przeszkadzało chrapanie z pokoju obok.
        Moj tesc tez tak chrapal i co dziwne tesciowa bez tego spac nie mogla. Mieli osobne materace i koldry.
        Dopero jak byla na chemii to wyniosla sie do drugiej sypialni, bo wiadomo jak to przy takim leczeniu.
    • 3-mamuska Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 00:31
      Nie mogę spać sama. Wyjazdy męża to katorga.
      Spię w zatyczkach, bo zwierzaki się kręcą liżą, mąż pochrapuje.
      Materac mamy taki ze nie czuje, ze mąż się rusza.
      Mamy oddzielne koldry ,bo mamy inne poczucie ziemna/ciepła.
      Ale idzie zima to oznacza ze pies będzie ze mną spał więc już się cieszę.
      • szmytka1 Re: Spanie razem czy osobno 15.09.24, 10:47
        Brzydzi mnie taki kontakt ze zwierzęciem, jego sierść w pościeli, brud z łap, slina. Słabo mi 😅
    • srubokretka Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 02:43
      Mam ten luksus, ze moge spac sama. Sypiam malo, nieregularnie. Budze sie np po 1h snu i jestem wyspana. Czesto w nocy cos robie. Wstaje tez duzo wczesniej niz domownicy. Teraz spanie z kims, to tylko okazjonalnie. Np tak jak dzis, gdy mi sie o 6 rano dzieci na godzine wpakowaly do lozka. Ja lubie materac twardszy, maz miekki. Lubie miec ladna posciel , maz byleco. To co on oglada wieczorem , mnie irytuje.
      • czarne-jagody Re: Spanie razem czy osobno 14.09.24, 11:54
        Od 5 lat śpię sama. To jest dużo lepszy jakościowo sen, luksus, mega komfort. Już z tego nie zrezygnuję. Mąż mnie budził wstawał wcześniej, świecił, było mi za ciepło. Nie wysypiałam się tak jak teraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka