swiezynka77 15.09.24, 13:00 Będę szła prosto z pracy. Czy np granatowa sukienka będzie ok czy musi być całe czarne? Nie wiem czy to ma znaczenie - rzadko bywam na pogrzebach- nikt z rodziny, okoliczności służbowe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hrabina_niczyja Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 13:02 Będzie, szara też będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 13:03 Oczywiście, że nie musi, nawet bardziej wypada isc w granacie czy szarościach, jeśli to nikt bliski. No naprawdę, przecież to są jakieś podstawy życia w społeczeństwie, a takie pytania pojawiają się tu regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 13:20 byłam tylko na pogrzebie osób z rodziny i to dawno, wtedy ubierałam się na czarno Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 13:03 Sam nie ubieram sie na czarno na pogrzeby; garnitur mam ciemnografitowy ale zdecydowanie nie czarny. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 13:06 Granatowa bardzo dobrze pasuje, nie musi być czarna. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 13:06 swiezynka77 napisał: > rzadko bywam na pogrzebach- nikt z rodz > iny, okoliczności służbowe Służbowo na pogrzebie? Dziwne to. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 17:06 mikams75 napisała: > a co w tym dziwnego? Te "okoliczności służbowe". Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 19:13 przyklad: zmarl ktos, z kim pracowala, pogrzeb odbywa sie w godzinach pracy, wiec ona idzie na pogrzeb z wiencem od calego zespolu. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 20:20 A co w tym dziwnego? Szłam na pogrzeb koleżanki z pracy, prosto z pracy. Na pogrzebie mojej siostry też była „delegacja” z mojej firmy. Zupełnie normalne okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 13:12 Może być. Ja ostatnio byłam na pogrzebie w szarej sukience. Z moich obserwacji, pomijając najbliższą rodzinę, tak naprawdę mało kto ubiera się całkiem na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
kira_03 Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 13:24 Ale chcesz iść mając gołe nogi? Bo chyba nie rozumiem pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 13:59 Tak rajstopy sa konicznie i buty z zakrytymi palcami. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 15:58 3-mamuska napisała: > Tak rajstopy sa konicznie i buty z zakrytymi palcami. > Zasadniczo się zgadzam, ale byłam na pogrzebie w upalny dzień i niejedna miała sandały na gołych stopach, ja zresztą też. Mnie to nie gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 16:54 Moim zdaniem nie. Nie jesteś bliska rodzina. Ja bym się nie wciskała w obrzydliwie niewygodne rajtu. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 13:23 Ja na pogrzebie własnego ojca miałam ciemnogranatową, jak atrament. Do tego czarne rajstopy, czarne buty. Nikt raczej za moimi plecami się nie oburzał, ale nie dam sobie uciąć ręki, że tak było. Zresztą mój mąż był zdziwiony, że to granat, a nie czarny. Sądzę więc, że granatowa sukienka przejdzie bez niczego, szczególnie, jeśli to służbowo. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 13:56 Czarny najbliżsi, reszta ciemno szary , granatowy, ciemy fiolet to sa kolory na pogrzeb dla znajomych lub dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 14:05 Ponieważ serdecznie nie cierpię czarnego, to na pogrzeb własnej matki ubrałam się w ciemno fioletowe ubranie. Nikt zgorszony nie był, każdy miał głęboko w odwłoku ubranie moje czy innych... Kiedy nadejdzie pora na bliskie osoby, postaram się o ubiór takoż ciemny( najprawdopodobniej granatowy), ale nie czerń. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 14:18 Oczywiście że granatowa ok Ogólnie stonowane kolory , nie musi być czarny ,może być szary, brązowy, cirmnoniebieski itp. Zresztą rzadko ludzie ubierają się już na czarno, chodzi o to żeby to nie były jakieś inne intensywne kolory w stylu krzykliwy żółty czy czerwony czy biały ,reszta ujdzie . Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 19:16 Akurat panie dość często widuję w klasycznych spodniach i białych bluzkach do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 20:05 To też w porządku, biała bluzka+ciemne spodnie to klasyczny zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 15:27 Swobodnie granatowa sukienka będzie ok. Tak samo jak szara, ciemnobrązowa, ciemnozielona, ciemnofioletowa... Odrzuciłabym tylko kolory tzw "radosne": pastele, ogniste róże, oranże itp - nawet w okolicznościach dla ciebie służbowych, ergo - nie żałobnych, z szacunku dla najbliższych zmarłego, którzy przeżywają żałobę. Osób dalszych, zaprzyjaźnionych, skoligaconych czy w relacji służbowej ze zmarłym absolutnie "nie obowiązuje" czerń! Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Ubranie na pogrzeb 15.09.24, 16:45 Byle stonowane, bez kwiecistych wzorów. Beżowy też widziałam i taki szarobeżowy- nikt się nie gorszył. Odpowiedz Link Zgłoś