Dodaj do ulubionych

kolonoskopia - co jeść

16.09.24, 15:37
Potrzebuję porady co mogę dać młodemu do jedzenia dzień przed kolonoskopią.

Tak, wiem, nie powinien nic jeść. Ale to autysta, w dodatku w wieloma innymi zaburzeniami i całkowite nie jedzenie nie wchodzi w rachubę.

Potrzebuję przepis na jakąś zupę, bez warzyw wzdymających. Coś co będzie bardziej płynne niż stałe. Ale coś co można będzie nazwać jedzeniem. I coś co przeleci przez niego.

Wiem, że może to pokrzyżować całe badanie, ale brak jedzenia spowoduje, że młody będzie zły i agresywny więc i tak wtedy badania nie będzie.

Młody jest niepełnosprawny umysłowo więc tłumaczenia mu zasadności badania i niejedzenia nie zdadzą egzaminu.

Gastrolog żadnych porad w tym temacie mi nie udzielił.

Ta zupina musi być na tyle lekkostrawna, żeby szybko się przetrawiła. Młody dostanie jutro i pojutrze rano specyfik na przeczyszczenie.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 16:01
      Nie mów że autysta będzie miał kolonoskopię bez sedacji?
      Nie wiwm co doradzić w kwestii zupy, jelita mają być puste. Kisiel z jabłek może? Przedziwne że lekarz nie udzielił wskazówek.
      • izabela1976 Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 16:38
        Będzie miał w sedacji. Badanie samo w sobie nie jest problemem, tylko to przygotowanie do niego.
      • taki-sobie-nick Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 23:46
        primula.alpicola napisała:

> Nie mów że autysta będzie miał kolonoskopię bez sedacji.

Być może głodny nie da się w ogóle zawlec na to badanie.

Przedziwne że lekarz nie udzielił wskazówek.

Wcale nie takie dziwne. Żeb udzielić wskazówek, sam musi wiedzieć, jak postępować z delikwentem. A żeby to wiedzieć, musi się tego nauczyć. A żeby się tego nauczyć, musi to mieć w programie studiów/szkoleń.

A takich szkoleń nie ma.

Autorka bardzo dobrze kombinuje, sądząc z informacji o synu.
    • bib24 Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 16:05
      rosół?
    • iwles Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 16:10

Obiad dzień przed tak?
      Powiem, że ja zjadłam w miarę normalny obiad, oczywiście bez tego, co absolutnie zabronione.
      Chyba to był rosół z drobnym makaronem.
      Na pewno nie zupę krem.
      I trochę ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu.
    • ib_k Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 16:12
      Dieta płynna, bulion, kisiel, nic stałego czy ciężkostrawnego, powinien nie jeść co najmniej 12 h przed badaniem,
    • turzyca Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 16:13
      Popatrz pod hasłem "dieta ubogoresztkowa".
    • danaide2.0 Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 16:14
      U nas tak.
      Jeśli to nie porada dla autysty to przepraszam.
      www.przychodniapfg.pl/przygotowanie-do-badan/
    • pepsi.only Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 17:18
      Rosół, kisiel, kleik ryżowy - chyba nic innego nie odważyłabym się podać.
    • przepio Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 17:19
      Zmiksuj zupę warzywna z kurczakiem. Niech popija
      • ib_k Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 17:34
        Nie, żadnych miksowanych stałych, tylko dieta plynna
      • abasia0 Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 17:37
        Co najmniej kilka dni wcześniej zacznij dietę ubogoresztkową. Podstawą bardzo cienki rosół, w zasadzie klarowny płyn/ odrobina makaronu ostatecznie/. Kompoty po wyjęciu owoców. Kisiel. Gotowana marchew, gotowane kawałki jabłka. Dzień wcześniej fortrans do picia, w dniu badania nic.
        Bardzo ważne: żadnych pestek czy w owocach czy np. słonecznik. Można ssać landrynki, z wyjątkiem tych w kolorze czerwonym.
        Warto to przetrzymać, żeby badanie się powiodło.
        • izabela1976 Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 21:08
          W dniu badania - 4 godz. przed badaniem - ma ponownie wziąć lek przeczyszczający i wypić 2 litry wody.
    • szczypawka100 Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 17:26
      Czysty rosol/bulion, jasny kisiel, galaretka. Podaj w talerzu, miseczce do zjedzenia łyżką, sama też tak zjedz z nim.
      • jo_wu Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 17:30
        Tak, można pić tylko "clear fluids" I unikać galaretek / kisieli / napoi zabarwionych na czerwono. Nie podawaj niczego stałego, nawet zmiksowanego - jelito nie będzie wystarczajaco czyste. Popijając rosół , herbatę, kisiel, lody - da radę
        • izabela1976 Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 21:07
          A czemu trzeba unikać czerwonego?
          • szczypawka100 Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 21:26
            Żeby nie zafalszowało wyglądu i koloru oglądanych wnętrzności. A czyste napoje, żeby nie było farfocli, które mogą wyglądać jak coś innego.
    • chicarica Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 17:32
      Nie jeść, chyba że koniecznie chcesz żeby obsr...ł wykonującego badanie. Podstawą jest żeby jelito było dobrze wyczyszczone. Poproś lekarza o środki na uspokojenie. Przed samym badaniem można też dostać diazepam.
      • izabela1976 Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 18:13
        Badanie nie jest problemem, będzie miał w narkozie. Problemem będzie brak jedzenia i zaburzenie całego dnia, czyli jak iść spać bez kolacji. Nie idzie się spać bez kolacji.

Tak samo nie idzie się spać bez kąpieli. Nieważne że właśnie wrócił z 5 godzinnego pobytu na basenie. Kolacja i wieczorna kąpiel to rytuał.
      • iwles Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 20:53

Bez przesady.
        Jeśli później będzie brał środki na przeczyszczenie to go przeczyszczą, nic nie "obsra".
    • zerlinda Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 17:37
      Klarowny rosół.
    • nena20 Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 20:49
      Stosuj się do zaleceń lekarskich. Źle oczyszczone jelita zniweczą badanie.
      • izabela1976 Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 21:06
        Agresywne głodne dziecko też, niestety
        • nena20 Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 22:09
          W tym przypadku nie ma innej rady. Wypicie tego płynu wieczorem skutecznie hamuje apetyt, a już wypicie tego nad ranem było istnym wyczynem. Powodzenia. Jeśli miałabym coś polecić to chyba kisiel.
    • heniek.8 Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 21:07
      whey protein z mlekiem
    • dreg13 Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 21:22
      Przede wszystkim - jaki dostałas specyfik na przeczyszczenie? Fortrans jest tragiczny. Polecam citrafleet. Mała filiżanka dwa razy.

I niech nie pije wody, tzn. samej wody. Wtedy chce się strasznie jeść, tzn u niego może tym bardziej wzmagac apetyt. Ja piłam wszelkie oshee i chyba nawet nie poczułam głodu dzięki temu
      • izabela1976 Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 23:16
        Eziclen dostał. Dwie flaszki
      • droch Re: kolonoskopia - co jeść 16.09.24, 23:35
        Citrafleet? Dla mnie beznadziejny - wywołał gigantyczne wzdęcie schodzące przez kilka dni, a efekt przeczyszczający był "taki sobie", na szczęście, nie było to przygotowanie do kolonoskopii.
        Fortrans może ma smak mocno przeterminowanej ryby, ale jest przeze mnie znacznie lepiej tolerowany i działał zgodnie z przeznaczeniem.
        Zatem jeden rabin powie tak, drugi powie inaczej, kwestia osobnicza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka