Dodaj do ulubionych

Pielęgnacja skóry twarzy for dummies

27.09.24, 16:12
Słuchajcie, mam zero wiedzy w tym temacie, a potrzebuję coś zacząć stosować (tak, wiem, piętnaście łat temu było zacząć, ale...). Może po raz tysiąc pierwszy podpowiecie? Forum na komórce, więc trochę ciężko szukać konkretów.

Twarz ma 39 lat, tłustą strefę T, suchą resztę, jakieś przebarwienia, w tym jedno spore, i sine cienie pod oczami oraz pory straszliwe.
Mogę trochę wydać, byle to miało sens, tylko nie wiem czego potrzebuję. Czytam czasem, co w wątkach pielęgnacyjnych polecacie, ale nie ogarniam, co do czego. Kwasy, peptydy, retinale, lalusety 😱🙈
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 16:19
      Nie pomogę, bo mam totalnie inna skórę.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 16:21
        Dzięki za dobre chęci 👍 może ktoś podpowie od czego zacząć.
    • 35wcieniu Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 16:26
      Zależy czego oczekujesz.
      Ja np. przy podobnej skórze mam w dudzie pielęgnację przeciwzmarszczkową, przeciwstarzeniową itd. bo nie ma to dla mnie znaczenia. Tylko kwestia przetłuszczania/porów/zaskórników itd. jest dla mnie istotna.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 16:31
        Dobre pytanie, czy ja wiem o co mi chodzi.

Na pewno chciałam poprawić wygląd cery, jakieś wygładzenie porów, ujednolicenie koloru, może poprawa napięcia robiłaby mi różnicę. Co do zmarszczek to chyba cudów nie ma, więc trudno.
    • snakelilith Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 16:44
      Gdybym ja miała skórę jak z twojego opisu, to zaczęłabym od kwasów. Niskostężonych AHA/BHA stosowanych jako serum pod krem nawilżający na noc. Kwasy działają jako peeling, odświeżają skórę, mogą poprawić wizualnie pory, działają dobrze przy tłustej skórze, niwelują przebarwienia. Teraz mamy wrzesień, słońce już nie pali, dzień jest krótszy, więc kwasy są pierwszym wyborem.
      Na dzień koniecznie krem z filtrem, co najmniej 30. Do tego kupić coś bardzo delikatnego do mycia. I poczekać do listopada. Wtedy będzie już wiadomo, czy kwasy coś zrobiły i czego jeszcze potrzeba. Być może dobre by było wtedy przejście na retinoidy, jako długotrwały anty- aging, ale zanim zacznie się kupować nowe meble w celu dekoracji status quo, najpierw trzeba zacząć od porządnego wyczyszczenia ścian i podłogi.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 16:48
        Dziękuję, potrzebuję właśnie jakiegoś konkretnego planu. Coś godnego polecenia z tych kwasów na początek? Jakie to jest niskie stężenie?
        • najbrzydszebutyswiata Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 16:52
          Oesu, a jeszcze, co to będzie delikatne oczyszczanie? Czego szukać w składzie, albo unikać?
          • snakelilith Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 17:11
            Kwasy oczyszczają. Polecam dlatego niskostężone kwasy, bo nie wiemy, jak twoja skóra na nie reaguje i nie chcę byś zaliczyła jakiś niepotrzebny sajgon. Lepiej więc częściej, ale regularnie, choć na początek nie nakładałabym ich częściej niż 2 razy w tygodniu. Efekty będziesz widziała jednak bardzo szybko i jak będziesz je dobrze znosiła, to możesz stosować częściej.

Trudno mi doradzić jakiś konkretny preparat, bo ja nie korzystam z polskiego rynku kosmetycznego.
            Preparaty, które ja stosowałam i uważam za bezpieczne pod względem składu to:
            1. i+m Mix & Match AHA/BHA Glow Refiner (8% AHA i 3% BHA)
            2. Nø cosmetics Chemical Peeling Serum (6% AHA/PHA)
            3. BIOEARTH ELEMENTA EXFO Glycolic Acid 10%

Ale może ktoś poda coś podobnego, co jest łatwo dostępne w Polsce.
            • najbrzydszebutyswiata Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 17:23
              Ok, popatrzę na składy i postaram się o wnioski. Dziękuję!
        • 35wcieniu Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 17:13
          Peeling kwasowy antytrądzikowy z Bandi.
          Tam masz kilka kwasów zebranych do kupy,
          a jest to na tyle łagodne że nie zrobi krzywdy jak nigdy niczego takiego nie używałas.
          • najbrzydszebutyswiata Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 17:22
            Lecę szukać.
      • kotejka Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 17:01
        To jest dobry trop
        Ja bym zrobiła podobnie
        Bardzo delikatne oczyszczanie - olejkiem
        Pory i tłuste Y może wskazywać paradoksalnie na wysuszenie
        Skóra zalewa się łojem, bo walczy resztka sil o nawilżenie i ukojenie
        A więc 1, oczyszczanie
        2. Serum antyoksydacyjne - z witaminą c - w porządnym stężeniu, skoro.sa.przebarwienia
        3. Serum intensywnie nawilżające
        4, krem okluzyjny
        5. Filtr 50
        To na dzień
        Na noc - oczyszczanie
        Mocne nawilżanie, nawet olejki
        Co drugi dzień serum kwasowe jak snejki radzi
        Proste składy
        I tak że dwa-trzy miesiące
        I aktualizacja
        Zobaczyć co włączyć dodatkowo
        • najbrzydszebutyswiata Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 17:22
          Rany, dziękuję za precyzję, właśnie czegoś takiego potrzebowałam.
          • kabaret234 Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 17:49
            Kremy do twarzy trzymaj w lodówce. Kremy też służą do smarowania szyi. Teraz jest duża oferta kremów zarówno na dzień jak i na noc - ten sam krem. Nie daj się skusić na żadne L'Oreale i inne zagraniczne cuda. Najlepsze są polskie kremy: Dermika trochę droga, Eveline, Ava, Wiele się zmieniło na korzyść kremów tańszych - mają te same substancje aktywne, co kremy drogie. Kup sobie tonik nawilżający i odżywczy (nie płyn micelarny, chyba że nosisz makijarz). Rano i wieczorem - twarz myjemy wodą bez żadnych wysuszających myjek. Tonik też trzymamy w lodówce. Tonik nalewasz na dłoń, przecierasz twarz i szyję i na to odpowiedni krem. Łój gromadzący się w porach w skrzydełkach nosa i na czubku (z czubka idzie znacznie gorzej) codziennie wieczorem lub rano wyciskamy, po jakimś czasie nos wygląda znacznie lepiej. Co jakiś czas maseczka odżywcza/nawilżająca i co tam. Wcale nie masz cery łojtokowej tylko zmien sposób odżywiania - pożegnaj pszenną mąkę, cukier, używki, zacznij jeść orzechy, oleje z kwasami wielonienasyconymi (nie do smażenia), pietruszkę, koperek w ogóle warzywa i owoce, a cera sama się poprawi.
            • kabaret234 Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 17:55
              A, i jeszcze źle wpływa na cerę słodkie mleko ser żółty i ser biały - ze względu na cukier mleczny, lepiej więcej spożywać kefiru, jogurtu itp. Rzecz jasna alkohol jest kaloryczny i źle wpływa na cerę - do ograniczenia. Żadne piwko raz tygodniu. Z alkoholu to tylko wina. Poza tym zamiast mięsa czerwonego ryby morskie. Wędzona makrela to super odżywienie. Wiem, że zastosować to wszystko radykalnie jest trudno, ale warto wiedzieć, co jest korzystne, a co nie. Skóra na twarzy to część organizmu, tak jak i cała reszta, tylko na wierzchu więc ją widać, a skrzepów w tętnicach nie.
              • kabaret234 Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 19:20
                Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała, węglowodany lepiej czerpać z takich żródeł jak fasola, ciecierzyca, kasze, soczewica, płatki owsiane, itp. ew. ryż w ostateczności, niż z wyrobów z mąki pszennej, a nawet żytniej, lub z dodatkami z tych mąk, czyli pieczywa
              • memphis90 Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 28.09.24, 08:11
                A dlaczego „tylko wino” skoro wino zawiera najwięcej przypadkowych alkoholi innych niż czysty etanol…?

ser biały jako produkt fermentowany - dokładnie tak samo jak jogurt!- nie ma tyle laktozy co mleko słodkie. Ser żółty w ogóle z definicji nie ma laktozy (albo śladowe ilości) - więc skąd „zakaz”?
            • 35wcieniu Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 17:57
              XD
              • boogiecat Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 20:04
                Ja tez 😀

Ale chetnie bym miala piekna cere😬
                • kabaret234 Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 21:05
                  Sorry, jeszcze mi się przypomniało: masaż twarzy kostką lodu, ze szczególnym uwzględnieniem oczodołów (przy zamkniętych oczach). Nie trwa nawet jednej minuty, takie to zimne, a woda skapuje, ale efekt jest odczuwalny.
                  Druga rzecz: w Lidlu (nie wiem, czy można dostać wciąż w sklepie on-line Lidla), chodzi o taniość (20 zł), że w Lidlu, kupiłam taki wałek jadeitowy, tzn. z jednej strony mniejszy wałek, a z drugiej większy. Trzymam to w lodówce, i jak nie masaż twarzy kostką lodu, to masaż worków pod oczami i nie tylko
    • kurt.wallander Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 27.09.24, 22:19
      Ja bym ci zaproponowała raz-dwa razy w tygodniu cos z kwasami, np.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSGlNBvwLPymRii4uVhgv0z_XHF4iG3fp3oPuBQSAm_3yVmpzTvc4xyKsQ5hP3zwKuzs1k&usqp=CAU

Wieczorem, po myciu, na suchą skórę, trzymać jak napisane na opakowaniu. Po zmyciu cos łagodnego na skórę, np. krem lipidowy Ph Doctor albo Bielenda Hydro Lipidium

https://bielenda.com/media/catalog/product/cache/fab9f3a047ff26dbb33f07cfbdd70c54/k/r/krem_nawilzajco-kojacy.jpg

A tak na codzień - rano mycie delikatną emulsją (np. Cetaphil emulsja myjąca lub Bielenda Hydro Lipidium delikatna emulsja do mycia)

Na to serum z wit C, np. z Garniera, to z niższym stężeniem (ono ma też niacyniamid i kwas salicylowy w niskich stężeniach, będzie działało delikatnie rozjaśniająco i zwężająco na pory)

https://www.cocolita.pl/img/product_media/111001-112000/garnier_skin_naturals_super_serum_na_przebarwienia_vitamin_c_30ml_1.jpg

Na to krem SPF. Jeśli lubisz o delikatnej konsystencji, nie bielące, lekkie, to np. Round Lab Birch Juice Moisturizing SPF 50

https://i.makeup.pl/k/k3/k386m2guigob.jpg

Wieczorem dokładny demakijaż. Ja lubię dwuetapowy. Olejek hydrofilny np. Skin1004

https://static.ksisters.com/public/skus/l/5a7c22edaf35abe847acc54a6447e960_0zgvudzhh_a1d799d9d89ba8.webp

Później żel lub emulsja, może być to co rano, albo coś pieniącego ale delikatnego np. Round Lab

https://a.allegroimg.com/original/1124f2/51c1e485435995c0d571041bab51/Round-Lab-Birch-Juice-Cleanser-Zel-do-Mycia-Twarzy-z-Sokiem-Brzozowym-Produkt-nie-zawiera-aluminium-amoniaku-siarczanow

Później może byc znów serum z wit C albo jakies nawilżające,i na to krem np. rozjaśniający, albo ujędrniający. Po jakimś czasie możesz wprowadzić do wieczornej pielęgnacji retinal np. RetinAll od Ph Doctor, najpierw co 3 dni, p0óźniej co drugi dzień.

I tak jak pisałam wyżej 1-2 razy w tygodniu złuszczanie kwasami.

Pod oczy jakiś krem rozjaśniający, PhDoctor lub Basiclab mają fajne.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Pielęgnacja skóry twarzy for dummies 28.09.24, 12:16
        Dziękuję za szczegóły i przykłady! Przemyślę i robię listę zakupów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka