Dodaj do ulubionych

Cześć piękne 🥰Jak minął weekend

07.10.24, 08:56
Witam piękne panie, jak się czujcie???Ja zaraz śmigam na rynek i będę czekała na szwagierke ma przyjść na kawkę, a przy okazji chcę Wam pokazać jakie kupiłam sobie buty,pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego,spokojnego i dobrego dnia 🌻🌺🌹⚘️🌷
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 09:07
      Fajne buty.
      • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 09:10
        A weekend był ładny, słoneczny, spacerowaliśmy sporo.
    • imponderabilia20 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 09:20
      Tylko usadź szwagierkę przy stole żeby zjadła i wypiła jak człowiek
    • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 09:30
      Minął pracowicie. W sobotę sobie pogadałam publicznie, co jak wiadomo papugi robić lubią. W niedzielę zrobiłam porządek w szafach, dwa rodzaje ciastek, zupę dyniowe i chleb.
      • barbibarbi Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 11:31
        Danielo, nie mam syna, ale byłabyś wymarzoną synową 😚
        • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 16:00
          Ja mam!🙋🏼‍♀️
          • kotejka Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 16:03
            big_grinbig_grin
          • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 16:05
            majenkirr napisała:

> Ja mam!🙋🏼‍♀️

Oj, ja jestem zdecydowanie za stara dla niego 😁
            • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 16:56
              Stara ale jara👍🏻
            • dominika9933 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 22:02
              Ja też mamsmile
      • gosiablo Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 11:39
        Piękne te ciasteczka i chlebek z czarnuszką, marzenie...
        • simply_z Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 11:41
          Piękne!
        • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 11:44
          Dożylam już tego czasu, kiedy to moje przyszywane dziecko dało mi zakwas na chleb. Teraz pieczemy sobie równolegle - dziecko w Anglii, ja w Polsce.
      • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 17:06
        Patrzcie co dostałam od biurowej koleżanki - 5 kg pigwy. Będzie duuużo pigwówki
      • piataziuta Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 20:18
        Chleb?
        Sirjusli!?
        Dej przepis. tongue_out
        Nie zrobię jutro, ani nawet przez najbliższe dwa miesiące (do dzisiaj byłam dumna, że co któryś dzień przywożę świeżutkie pieczywo na zakwasie z rzemieślniczej piekarni...tongue_out), ale chcę wiedzieć, z czym się samoróbstwo wiąże. Jadłabym, ale żeby robić? 🤔
        • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 20:30
          Chleb.
          Chleb piekłam regularnie przez chyba dwa lata przed pandemią, potem w pewnym momencie zabiłam zakwas i mialam inne sprawy na głowie, więc przestałam.
          Potem miałam sobie zakwas wyhodować, ale moje kochane dziecko mi wyhodowało i podarowało.

A przepis jest taki:

Wieczorem przed dniem pieczenia bierzesz Ok.100 g zakwasu (potem ci wrzucę jak zrobić zakwas), dodajesz 100 g mąki chlebowej i 100 g wody.
          Odstawiasz w ciepłe miejsce (możesz dodać też odrobinę -2 albo 3 g drożdży, ale ja już piekę na samym zakwasie) I odstawiasz w ciepłe miejsce na 12 h.
          Rano dajesz 200 g tego zakwasu (reszta do słoiczka i do lodowki) I mąkę, łącznie ma jej być 600 g (u mnie 2/3 - tego to mąka pszenna, reszta żytnia), 420-450 g wody i 12-15 g soli plus ziarna - u mnie slonecznik
          Wyrabiasz. Odstawiasz na 8-12 h.
          Piekarnik nagrzewasz do 250 stopni, obniżasz temerature do 200 i wkładasz chleb. Piekę godzinę, z tego pierwsze 30 minut pod przykryciem. Przed pieczeniem Chleb smaruję wodą, posypuję czarnuszką i nacinam (i tak pęka trochę).

• daniela34 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 20:35
            Zakwas: zaczynasz od 50 g przegotowanej wody w temp.pokojowej i 50 g mąki zytniej chlebowej. Mieszasz, odstawiasz w ciepłe miejsce przykryte szmatką (dostęp powietrza), następnego dnia wyrzucasz połowę mieszanki, dodajesz znowu 50 g mąki i 50 g wody. Proces powtarzasz przez kolejne dni. Siódmego dnia zakwas powinien być gotowy (powinien mieć bąbelki, nie bombelki, bąbelki). Nie może być spleśnisly (jak spleśnial won z nim), ma mieć wyrażny zapach, taki "kwaśny".
            • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 20:43
              A, jeszcze tip - zakwas czasem jest już gotowy po 5 dniach, czasem potrzebuje 10.
              Słoik najlepiej wyparzyć.
              Tyle filozofii.
              • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 20:47
                Drugi tip - zakwas w lodówce (czyli ten który zostanie po nastawieniu chleba) wytrzyma 7-10 dni. Jeśli miałby stać dłużej to warto go znowu dokarmić tak jak się go hoduje.
                Ja piekę jeden bochenek na tydzień, wcześniej dwa na 10 dni (z podwójnej porcji ciasta).
              • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 20:49
                Tyle filozofii

akurat tongue_out od lat probuje wyhodowac zakwas i za swieta cholere nie wychodzi, mąka z mlyna eko/zwykla zytnia z marketu/woda filtrowana/z kranu/ z butelki/przeczytane wszystko co wie net i madre ksiazki o zakwasie i final zawsze taki sam-zero ruchu, a na koniec piekna plesn
                zeby nie bylo wszystko wyparzone

to w koncu przeszlam na suchy zakwas zytni/pszenny i troche drozdzy (musza byc, bo pieke w zeliwie i gar musi byc goracy przed wlozeniem ciasta) i problem sie rozwiazal
                • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 20:53
                  No ja akurat o zakwas się nigdy nie martwię, czy na chleb, czy na żurek. Nie mam pleśni.
                  • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 20:54
                    mnie zakwas po prostu nie lubi tongue_out
                    • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 12:57
                      To widzę, że masz z zakwasem jak ja z majonezem. Wypróbowałam już chyba wszystkie możliwe przepisy oraz porady znalezione w necie, a także rady ematek. Ani razu nie wyszedł mi majonez. Zawsze wychodzi co najwyżej rzadki sos o smaku majonezu. Poddałam się i przywozimy majonez z Polski.
                      • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 14:51
                        pamietam Twoj majonez😉 sama rady dawalam

paczki i zakwas, coz nikt nie jest doskonaly 🤣
                        • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 14:54
                          Moim pączkiem i zakwasem w jednym są kartacze. Każda próba kończyła się w ten sam sposób - szara breja w garze :p
                          • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 15:09
                            🤣

po ktoryms watku, ostatnio, zachcialo mi sie szarych klusek, z surowych pyrow, starlam nie zelmerem a boschem ( tarcza do tarcia), odsaczylam, przez chwile sie zawahala czy jajko sie dodaje czy nie a nie moge juz mamuski zapytac🥺 nie dalam

zagotowalam wode.... do gulaszu byly placki 🤣 porazka totalna, rozplynely sie jak Twoje kartacze 😎
                            mam podejrzenie, ze winne bylo stracie pyrow, z boscha wychodza drobne wiorki a nie paciaja
                        • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 14:59
                          Tia, twoje rady też próbowałam 😄

Jestem niekompatybilna z majonezem, jak to stwierdził mój mąż. Za to zakwas na żurek czy barszcz nastawiam bez problemu. Chlebowy też kiedyś miałam, ale zarzuciłam pieczenie chleba odkąd prawie cały dzień nikogo nie ma w domu, a wieczorem chłopaki wolą coś ciepłego i chleb nie schodzi.
                        • kocynder Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 15:44
                          Pączki mnie też nie lubią. I ryby. Z wyłączeniem zupy rybnej i śledzi.
                          Zakwasu nie wiem bo nie próbowałam.
                          Majonez zwykle robię sama, nie przypominam sobie żeby nie wyszedł. Chociaż zdarza mi się też kupić - lenistwo (team Dekoracyjny Winiary)
                          • piataziuta Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 18:57
                            >cryingteam Dekoracyjny Winiary)

🤮

...
                            Sory, nie mogłam się powstrzymać!
                            😂😂😂
                            • kocynder Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 19:11
                              Ja tak mam na Kielecki. wink A i tak najlepszy jest własny.
                              • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 19:12
                                Ja to się w ogóle zepsułam bo z kupnych smakuje mi tylko ten:
                                • piataziuta Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 19:28
                                  A mnie tylko wegański:
                                  https://res.cloudinary.com/dj484tw6k/f_auto,q_auto,c_pad,b_white,w_524,h_524/v1695768460/114193_5.png

Upodobanie do niego zostało nam (obojgu) po epizodzie wegetariańskim.
                                  Wcześniej kielecki lub napoleoński, ale teraz jakoś już nie bardzo (dla mnie, bo Mieciu po develeyu nie tknie żadnego z jajek). Szkoda, że coraz trudniej jest dostępny.
                                  • kocynder Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 20:37
                                    Develeya za to lubię musztardę. big_grin
              • piataziuta Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 14:47
                > Tyle filozofii.

Faktycznie, malutko. Normalnie samo się robi.
                😂

Podziwiam, serio!
                • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 14:52
                  zrob na suchym zakwasie z dodatkiem drozdzy
                  • piataziuta Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 18:53
                    mysiulek08 napisała:

> zrob na suchym zakwasie z dodatkiem drozdzy
                    >

Jeśli zostanę znowu bezrobotna, to zrobię na normalnym zakwasie - jak Daniela.
                    Ale wolałabym jednak zostać przy robocie i piekarni.
                    Trzymajcie za mnie kciuki. 🤦
                • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 15:02
                  Normalnie samo się robi.

Tak. W zasadzie tak. Poza wyrobieniem ciasta to pieczenie chleba sprowadza się głównie do czekania aż się zakwas nakarmi i aż wyrośnie.
                  Dlatego mam już wyrobiony rytm, że nastawiam zakwas wieczorem, rano wyrabiam ciasto i wieczorem piekę. No i najwygodniej to robić w weekend.
                  • piataziuta Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 18:54
                    A wyrabiasz ręcznie czy za pomocą sprzętu?
                    • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 19:00
                      Ręcznie
                      • piataziuta Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 19:46
                        Kiedyś wyrabiałam ręcznie ciasto na pizzę...🫣
                        • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 19:48
                          Akurat chleb wyrabia się moim zdaniem łatwiej, inna struktura ciasta.
                          W każdym razie jest w tym coś bardzo odprężającego.
                          • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 22:06
                            O tak, wyrabianie chleba i rąbanie drewna to mega relaksatory 😊
      • kocynder Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:28
        Jak dobrze, że mieszkamy daleko od siebie... Gdyby nie to non - stop wpadałabym na "coś do kawy" i już by było łatwiej przeskoczyć niż obejść... wink
        • kocynder Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:28
          Że NIE mieszkamy obok siebie, oczywiści9e!
        • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:35
          😀 a ja bym gościła i kawę podawała oraz "coś do kawy"
    • kotejka Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 09:31
      oj fajnie minał i za szybko
      w piateczek zaczal sie sympatycznie ogniskiem
      w sobote grzybki rodzinnie
      a wczoraj pojechałam wreszcie w te Kotline, co to mi powodz plany pokrzyzowala
      widac jeszcze gdzie woda stała - do wysokosci polowy parterow jeszcze mokre slady
      hałdy poniszczonych mebli leza
      z tubylcam rozmawiałam - woda szybko przeszłą, stała z 8 godzin, ale zniszczen narobiła
      zwiedzilam piekne dolnoślaskie zamki - w tym pałac Marianny Oranskiej - coz to byla za odwazna wyzwolona babka big_grin
      i Bolków - fascynuje mnie Polska Piastow, to były niesamowite czasy big_grin
      • premeda Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 20:05
        Pałac Marianny mnie zachwycił i każdemu go polecam, fajne są też przewodniczki. I w moim własnym rankingu jest fajniejszy niż Książ.
        • ga-ti Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:15
          Byliśmy w sierpniu. Obiecaliśmy sobie, że przyjedziemy za dwa lata, będzie cudowny!
      • ga-ti Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:18
        Kolejka, to Ty planowałaś wyjazd w Kotlinę, gdy ja planowałam do Krakowa (ja pojechałam) i pisałam, że zazdroszczę i polecam kotlinę, bo nas zachwyciła. Ech, nie mogłam uwierzyć w to, co się tam stało.
        Fajnie, ze Ci sie udało pojechać.
        • kotejka Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 05:50
          Dziękuję, naprawde magiczne są te miejsca. Kotlinę znam, ale za każdym razem coś nowego odkrywam smile
          Ten pałac szał po prostu smile
          • rafaleczka Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 09.10.24, 06:04
            Proszę podrzuc co koniecznie trzeba odwiedzić
    • mirabelkag Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 11:10
      Imprezowo🙂
      Dziś są moje urodziny. 50 lat minęło jak jeden dzień 🙂
      • elinborg Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 11:15
        Najlepszego!
        • mirabelkag Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 11:19
          Dziękuję!
      • gosiablo Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 11:37
        To wszystkiego co najlepsze, zdrowia miłości i spełnienia wszystkich marzeń smile
        • mirabelkag Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 12:08
          Dziękuję serdecznie!
      • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 16:03
        Sto lat Mirabelko!🥳🎂
        • mirabelkag Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 17:07
          Dziękuję ❤️
          • pade Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:00
            Najlepszego!
            • mirabelkag Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:34
              Dziękuję!
      • ga-ti Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:28
        Sto lat!
        • mirabelkag Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:34
          Dzięki wielkie!
      • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:35
        100 lat!
        • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:36
          Też jestem wagą 😁
          • mirabelkag Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:59
            👍 dzięki i nawzajem!
      • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 22:01
        100 lat!!!
        • mirabelkag Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 22:47
          Dziękuję 🙂
    • madame_edith Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 13:34
      Wysmarkałam już duszę, przeziębiłam się w sobotę i nic a nic nie jest lepiej.
    • beneficia Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 13:54
      Weekend minął milusio i spokojnie 🥰🥰😎
      Jakie śliczne butki kupiłaś! 🥾🥾💪
      Kochana, nikt nie ma takiego gustu jak Ty 😘😘💕💕💕🥰🥰🥰🥰🥰
      • zaneta_z_neta Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 16:57
        Ja też bardzo lubię wątki Mariolki, tu zawsze jest miło🥰
    • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 16:48
      jak juz pisalam, piatek rozpoczal sie milym mailem smile z mleka od szczesliwych krow zaczelam robic sery (korycinski i twarog) upieklam sernik (ale nie z wlasnego sera, tylko z serka typu philadelfia), potem bylo lenistwo,

sobota oprocz dokonczenia corocznego przegladu (mamo i usg) uplynela kuchennie, skonczylam serowanie (twarog jeszcze odcieka a ostatni raz robie korycinski, nie bardzo nam smakuje), upieklam chleb, zrobilam golabki ale z nie kapusta tylko w lisciach acelgi (burak naciowy) i chyba przy tej wersji zostane
      niedziela byla cala leniwa, w planie byl ocean ale za pozno wstalismy tongue_out
      • piataziuta Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 20:22
        Bierę chleb i ser! Łykam ślinę.
      • ga-ti Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:27
        Te gołąbki...hm, skoro mówisz że smaczne 😉
        A serków bym zjadła. Kupiłam od pani na bazarku tackę z kilkoma rodzajami serów na spróbowanie, wszystkie pyszne! I który mam kupić w sobotę?
        • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:33
          smaczne, delikatne (robie z mielonego drobiowego) i co najwazniejsze-zapaszek kapusty nie snuje sie po calym domu! *

kup znow tacke, moze sie na ktorys zdecydujesz smile twarog wyszedl idealny, tlusyy, smarowny, dobre mleko smile

*
          mimo okapu i dwoch otwartych okien w kuchni
      • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 14:53
        Gołąbki w botwinie, ale zajebiste!
        W ogóle Mysiulku, dlaczego ty nigdy nie wrzucasz fotek żadnych pejzaży? Chciałabym zobaczyć twoje okolice :p a Ty tylko żarcie i żarcie:p
        • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 15:02
          bo u mnie nuda, tylko wulkany i wulkany albo łąki z krowami 😜
          • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 15:21
            Faktycznie nuda 😅
            • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 16:19
              no nuda smile
              • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 16:30
                Dzizas jakie zadupie! 😍😍
                • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 16:42
                  przeciez mowie, albo wulkany albo trawa i chaszcze, nawet gor specjalnie nie ma tongue_out
        • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 15:03
          to nie do konca botwinka ale blisko
          • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 15:21
            Kolor super botwinkowy:p jadlabym :p
            • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 16:43
              zrob, napewno u Ciebie mangold dostepny

pl.wikipedia.org/wiki/Burak_li%C5%9Bciowy
              • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 16:44
                🤔
                Chyba nigdy nie widziałam..
                • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 16:47
                  rozgladnij sie, to sa takie wiechcie zielska

lodyzki moga byc tez w kolorze botwinkowym, u mnie najczesciej sa biale
                  • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 16:49
                    Aa, to jak białe, to widziałam! Ale ja bym wolała te botwinkowe...
                    • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 16:51
                      nie mozna miec wszystkiego tongue_out

te botwinkowe dorwalam tylko raz, w ostatni piatek na targu, a tak to od lat widuje tylko biale
                      • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 16:51
                        ale biale tez sa dobre
                        • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 16:53
                          Poszukam, pomysł mi się podoba:p
                          • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 16:56
                            w zaleznosci o wielkosci wiechcia wychodza albo male golabki albo dolmy tongue_out

dobrze jest delikatnie zblanszowac przed zawijaniem, latwiej sie zwija
                            • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 16:58
                              No i dobrze, zawsze wolałam te mniejsze:p
                              • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 17:01
                                w sumie to snejki mnie natchnela do golabkow z acelgi tongue_out i faktycznie miala racje wg nas sa nawet lepsze od kapuscianych i nie ma zapaszku
    • zaneta_z_neta Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 16:56
      Ja byłam na ryneczku i szukałam warzyw na przetwory zimowe. Niestety ceny warzyw powalają, kupiłam sobie cebularza, to ty mnie Mariolko zainspirowałaś. Niestety ta cebulka pod spodem wydawała mi się jakaś taka zielonkawa i mnie to zbrzydziło. W niedzielę zrobiłam rosół i ubiłam kotletów. Córka nie chciała jeść, bo się odchudza. No i później to żeśmy tak siedzieli.
      • beneficia Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 17:37
        Ale mam nadzieję, że nie za stołem?!
        • zaneta_z_neta Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 17:41
          O co ci chodzi?? Dlaczego dopytujesz gdzie siedzieliśmy? Przed telewizorem na sofie, a przed sofą to mamy taki stolik kawowy,
    • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 17:47
      A tak:
      • zaneta_z_neta Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 17:50
        Ale zazdroszczę, wakacje jak z bajki
        • eliszka25 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 18:04
          Pogoda trochę zmienna, jak to w październiku, ale dla mnie i tak jest super.
    • ga-ti Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:25
      Trochę gotowałam (garnek bigosu i rosołu, żeby starczyło na poniedziałek i wtorek), trochę sprzątałam, z dzieckiem na małe zakupy skoczyłam. A później lenistwo, a że było szaro i wilgotno to jestem usprawiedliwiona.
      Dziś od rana robota, buuu
    • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 07.10.24, 21:33
      Na noszeniu gratów, cały miesiąc będzie trwać akcja przeprowadzka.
    • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 15:22
      Idealny spokój:p
      • kocynder Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 15:37
        Wooow!
        I mnie krew zalewa że ja tak nie umiem... Znaczy zdjęć robić.
        • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 15:59
          E, to cykniete telefonem z samolotu, też by ci takie wyszło :p
          • mysiulek08 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 16:07
            jak juz przy samolotach jestesmy, stare a droga sie nie zmienila tongue_out
            • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 16:18
              Ale nuda 😍
    • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 19:35
      Liczne centro storico widziane z mojego tarasu 😂
      Ludzie na pizzę przyszli 😅😱
      • piataziuta Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 19:44
        baribari ulala!
        • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 21:07
          To jeszcze liczniejsze Centro storico:p
          • piataziuta Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 21:22
            będziesz wynajmować mieszkanie, czy dla siebie trzymasz?
            • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 21:27
              Kupiliśmy dla nas, bo zrobiło się za drogo i za trudno znaleźć BnB z dzieckiem i psem. Taniej było kupić, zwróci się szybko.
          • eglantine Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 22:33
            Gdybyś cyknęła zdjęcia w czerni i bieli, to klimat zupełnie jak z netflixowego Ripleya. wink
            • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 22:42
              Mówisz, masz wink
              • eglantine Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 08.10.24, 23:00
                Perfetto!
    • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Jak minął weekend 09.10.24, 13:35
      Pustki w biały dzień!
      Wybiła godzina "zero", wszyscy poszli jeść 😅

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka