Dodaj do ulubionych

Dziwna sprawa z mandatem

17.10.24, 10:00
Pisałam jakiś czas temu, że mam tego grata do sprzedania. Grat od dłuższego czasu stał zaparkowany w garażu, który wynajmujemy w takim garażowym kompleksie.
Nikt z nas tym samochodem nie wyjeżdżał z garażu od długich miesięcy, jakoś od marca chyba.

I przyszedł mandat na ten samochód, z datą z końca września...
I szczerze mówiąc, nie wiem co o tym myśleć, bo chyba mało prawdopodobne że właściciel garażu sobie robił przejażdżki naszym starym gratem włamując się do niego nielegalnie pod naszą nieobecność? 😅

Piszcie co wam do głowy przyjdzie, potrzebuje się pośmiać :p
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 10:57
      Ale za co ten mandat? Może ktoś odpinał tablice i robił przejażdżki?
      • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:00
        Teoretycznie za prędkość.
        Żeby odpiąć tablice też trzebaby się włamać do garażu.. śladów włamania brak, teren jest cały okamerowany a właściciel garażu, który teoretycznie ma klucz i mógłby ewentualnie to zrobić to niepełnosprawny, starszy facet, nie ma jednej nogi więc jakoś go w tej akcji nie widzę, ale kto go tam wie 😅

• alpepe Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:07
          Jak okamerowane, to ja bym waliła w sprzeciw i napisała, że auto było garażowane i wszystko jest na monitoringu, ale pewnie się okaże, że już zapis nadpisany i g.
          • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:12
            Tego się obawiam, zobaczymy.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:13
          Jakie ślady włamania??
          Żeby otworzyć zamek, jaki by nie był, nie trzeba zostawiać śladów.
          Epoka włamywaczy z łomem już dawno się skończyła.
          A niepełnosprawny facet może mieć siostrzeńców, albo znajomków..., którzy potrzebowali samochód pożyczyć.
          • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 13:43
            Otworzyć zamek garażu i bramę automatyczną, bo przecież na plecach go nie wynieśli:p
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 10:59
      Może jednak koś z was tym gratem wyjeżdżał tylko się przyznać nie chce z jakiegoś powodu?
      A jeśli naprawdę nie, to zgłoś na policję, bo za chwilę się może okazać, że wasz grat brał udział w napadzie na bank, albo że kogoś przejechał i uciekł z miejsca wypadku, a wtedy to naprawdę zrobi się super śmiesznie.
      • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:02
        Mąż w tym czasie był w pracy 150km od miejsca zdarzenia i wiem, że tam był, bo mam to potwierdzone fakturą.. no a ja to przecież wiem, że nie jeździłam.
    • dni_minione Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:00
      Może auto ma nielegalnego klona, sprawdźcie to na policji.
    • homohominilupus Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:02
      Strasznie to dziwne , napiszesz potem jak się skończyło?
      • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:03
        No bardzo, ale to bardzo dziwne.
        Napiszę!
    • alexis1121 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:03
      Widocznie ktoś prócz właściciela garażu miał dostęp do kluczy, lub to jakiś mandat z przeszłości. Pozdrawiam z podcinania końcówek!

• szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:06
        Na mandacie jest data, godzina i miejsce.
        Może się walnęli o rok, to by miało jakiś sens... Rok temu któreś z nas mogło w ten dzień jechać tym samochodem.
        • alexis1121 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:07
          To musisz iść do urzędu i to wyjaśnić.
        • eliszka25 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:11
          Obstawiam, że komuś się w którymś momencie cyferki pomyliły, ale poszłabym wyjaśnić.
          • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:22
            To by było jedyne logiczne wyjaśnienie, bo serio, jak sobie mam beznogiego właściciela garażu wyobrażać, jak nam kradnie samochód, to mocno to naciągane, nie?:p
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:28
              On może być tylko udostępniaczem samochodów do przestępstw.
              Wie, kto kiedy samochodu używa, kiedy można bezpiecznie wypożyczyć, a właściciele trwają w nieświadomości, że ich samochody sobie wycieczki robią.
              • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:31
                My w tym garażu bywamy może z raz w miesiącu albo rzadziej, więc w sumie hulaj dusza..
              • eliszka25 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 13:05
                mamtrzykotyidwato5 napisała:

> On może być tylko udostępniaczem samochodów do przestępstw.
                > Wie, kto kiedy samochodu używa, kiedy można bezpiecznie wypożyczyć, a właścicie
                > le trwają w nieświadomości, że ich samochody sobie wycieczki robią.

Jest też możliwość, że wcale nie wie, ale ma np. sprytnego syna lub wnuka. Znałam kiedyś, nastolatką będąc, syna mechanika samochodowego, który pod nieobecność ojca czasem „pożyczał” sobie z warsztatu samochody klientów.
            • memphis90 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:18
              Beznogi cieć - to nie jest ten funfel Riczarda, który musi dorabiać na alimenty czy coś tam dla wrednej harpii…?
              • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:20
                Jaki cieć, to właściciel jest bez nogi. Ciecia to tam w ogóle nie ma :p
        • karollo26 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 13:18
          Ale mandat po roku to już za długo. Z fotoradaru 180 dni, a zwykły 60 dni.
          • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 13:30
            No wiem, że za długo..
    • eliszka25 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:07
      A sprawdziliście, czy tablice na nim nadal są? Jeśli jest monitoring, to przejrzałabym cały z dnia mandatu i jeśli wyraźnie widać, że wasze auto z garażu tego dnia nie wyjeżdżało, to macie czarno na białym. Tak czy tak wyjaśniłabym to na policji, bo może wam urosnąć dług od tego mandatu albo jeszcze się okaże, że spowodowaliście tym samochodem wypadek i nic o tym nie wiecie.
      • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:11
        Samochód już jest sprzedany, tablice w dnu sprzedaży na nim były, w garażu nic podejrzanego nie było.
        Ja jestem jeszcze we Włoszech, mąż po pracy będzie wyjaśniał i z zarządcą garaży i na policji.
        • eliszka25 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:12
          Zaraz, a kiedy samochód został sprzedany? Bo może to zwyczajnie mandat nowego właściciela?
          • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:15
            Niestety nie, samochód został sprzedany 5 października, mandat jest z 26 września.
            • 35wcieniu Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:49
              No to sprawa się wydaje banalna a rozkminiasz nie wiadomo po co. Kwestia paru dni i zmiany danych w urzędzie co nie dzieje się błyskawicznie pewnie nawet u was, nie wiem w ogóle jaki u was jest czas na przerejestrowanie samochodu.
              Po prostu musicie odpisać że auto zostało sprzedane tego i tego dnia temu i temu człowiekowi i tyle.

Dzizas, też zagadkę wymyśliłaś.
              Myślisz że po co w umowie sprzedaży zapobiegliwi podają nawet godzinę.
              Też dostaliśmy kiedyś w firmie karę, bo to chyba się nie nazywało mandat (za przejazd bez ważnego biletu autostradowego) za samochód firmowy, który już nie był nasz.
              • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:51
                No ale samochód został sprzedany PÓŹNIEJ, to jakim cudem nowy właściciel jeździł nim wcześniej, skoro nawet się jeszcze nie znaliśmy?
                Mandat jest z września, samochód sprzedany w październiku.
                • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:54
                  Gdyby mandat był z np. 10 października to sprawa byłaby jasna, ale 26 września to ten samochód wg naszej wiedzy stał w garażu.
                  • 35wcieniu Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 12:00
                    No tru, źle spojrzałam, czyli moja pierwsza, poniżej wyrażona big_grin myśl o fotkach z ogłoszenia to bingo.
              • barattolina Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:55
                Przecież w dniu cyknięcia foty był jeszcze ich.
                Sprzedali go 5.10, czyli po mandacie, a nie odwrotnie.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:18
          Z zarządcą garaży, to niech nic nie załatwia, bo może to właśnie zarządca w tym palce maczał i mówiąc mu o tym mandacie uprzedzicie go, że będzie miał policję na karku i skasuje wszelkie dowody, o ile jeszcze tego nie zrobił.
          • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:20
            Od zarządcy to jedynie nagrania z kamer, bo co innego.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:24
              Wykręci się, że nie może udostępniać prywatnym osobom, bo nie może, a dostanie od was cynk, że trzeba dowody kasować, bo ktoś się zainteresował procederem, który być może uprawia od dawna.
              Żadnych rozmów z zarządca, tylko policja.
              • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:27
                Widzę, że masz doświadczenie:p
                Słuszna rada, dziękiwink właścicielowi i zarządcy ( to dwie różne osoby) nic nie mówimy, niech ich policja przepyta.
                • pani.asma Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:03
                  Serio myślisz że policja pójdzie do właściciela garażu i Będzie go przysługiwać bo wam się tak U widziało w sprawie mandatu za 50 € czy coś w tym stylu?????

Serio???
                  Jednak wydaje mi się że Holenderska policja prędzej cię zabiję śmiechem niż ruszę palcem w tej sprawie
                  • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:21
                    Oczywiście, nie do takich bzdur jeżdżą.
                    • pani.asma Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:28
                      A na podstawie jakiej przesłanki ?
                      Ja bym cię pogoniła niestety

Na pewno mają mnóstwo wariackich zgłoszeń i jakby wszystkich wariatów chcieli obsługiwać to by nie wyrobili

Serio chcesz iść powiedzieć że masz mandat i nie chcesz zapłacić bo nie ty jechałaś i że mają szukać tego kto jechał ( śladów włamania brak itp) ???
                      Ja myślę że mają 10 takich zgłoszeń na dzień od ludzi którzy nie chcą zapłacić
                      • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:32
                        Tak właśnie zamierzam zrobić. Dokładnie tak.
                        • alpepe Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:39
                          i słusznie
                        • pani.asma Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:40
                          To czekamy na info co powie policja i na jakiej podstawie umorzy zgłoszenie

Kurczę moim zdaniem nie ma opcji żeby szukali ludzi którzy opłacą mandaty wystawione na innych ale obym się myliła wink
                          • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:41
                            Mandat to ja mogę opłacić, nie ma problemu, z torbami nie pójdę przez 56€:p
    • 35wcieniu Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:14
      Był wystawiony że zdjeciami na których widać tablice?
      • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:14
        Nie, zdjęcia brak.
        • alpepe Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:17
          Ale można pewnie poprosić. U mnie w Niemczech są wysyłane linki, wbija się i można się obejrzeć. Mam już trzy takie fotki, córki, swoją i byłego męża big_grin
          • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:19
            Borze, ty wiesz jakie okropne zdjęcie mi zrobili do mandatu w Niemczech? Aż się prawie sama nie rozpoznałam 🤣
            • alpepe Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:30
              A ja wyglądałam, jakbym spała, tak to jest, jak człowiek się gapi na nawigację, zamiast na drogę.
              • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:46
                Ja wyglądam jak jakaś stara żulica 🤣
        • 35wcieniu Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:54
          Nie pytam o zdjęcie z mandatu tylko z oferty.
          • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:57
            A, w ogłoszeniu tak, ale tutaj to raczej normalne. Jest nawet stroną państwowa gdzie sobie możesz wpisać jakąkolwiek rejestrację i ci wyskakuja wszystkie informacje o samochodzie, nawet liczba właścicieli, jedynie nazwiska i adresu nie ma.
            • 35wcieniu Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:59
              No spoko, w Polsce też są bazy danych, ale tu masz odpowiedź.
              Rozmaite poje*y biorą do lewych tablic numery z wystawionych samochodów co jest łatwiejsze niż z losowych na ulicy bo w razie czego dochodzi element rozkminy i tyle.
              • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 12:57
                Ta wersja przekonuje mnie bardziej, niż niecną szajka pożyczając sobie mojego rzęcha do niecnych celów:p
                Gdzie oni by osiemnastoletnim foxem uciekli?:p
              • eliszka25 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 13:08
                O właśnie, to też prawdopodobna wersja.
                • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 13:14
                  A że mandat z bliskiego miejsca, to gdyby samochód był używany, mogłoby mnie nawet przecież specjalnie nie dziwić, zwlaszcza, że prędkość przekroczona tylko kilka km i mandat w sumie niski.
    • conena Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:18
      w takich wątkach obojętnie co kto napisze, to zaraz to zbijesz argumentem "niemożliwe, bo..."

ale dla zabawy spróbujemy.
      Domino, z planety Purpurowy Kutacz, znany Lanobot, sprytnie skradł wam tablice rejestracyjne i po deformacji popędził do pizzeri na pizzę fungi.
    • snakelilith Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:33
      Poczekaj, mandat dostaliście z Włoch? Zdaje się, że niedawno niemiecki Bild o czymś takim pisał, że Włosi wysyłają masę fałszywych mandatów do Niemców (do Holendrów może też), którzy przebywali we Włoszech, w celu wyłudzenia forsy. Szczegółów nie znam, bo nie czytałam artykułu, a tylko nagłówek.
      • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:34
        Nie, mandat dostaliśmy z NL, ten samochód nigdy nie przekroczył granicy kiedy był nasza własnością.
        • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:37
          I miejsce na mandacie, to nasza gmina, nie, że setki kilometrów gdzieś tam, inaczej od razu wiedziałabym, że to oszustwo.
        • snakelilith Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:52
          Nie no, to faktycznie lekko niesamowite. Ostatnio oglądałam taki argentyński horror o "współdomownikach", których widać tylko w specjalnym winklu spojrzenia. Może potrafią jeździć też samochodami? wink
          • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:59
            Dziwne w uj, muszę przyznać:p
    • login.na.raz Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 11:38
      Ktoś mógł podrobić tablice, akurat trafiło, że macie taka sama rejestrację
    • but.first.coffee Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 12:05
      Wśród znajomych była taka historia: do starszej pani, która swoim rzęchem jeździła tylko po zakupy przyszedł mandat za prędkość wystawiony zagranicą. Pani w palpitacjach zgłosiła się na policję. Policjant miał siostrę w kraju, z którego był mandat i zadzwonił do siostry, żeby zerknęła na mandat (policjant nowy w fachu, w sumie nie miał chyba prawa tego robić). Na mandacie był rzeczywiście nr rejestracyjny starszej pani, ale z innego kraju. Rozumiecie, literki i cyferki się zgadzały, ale zamiast PL na boku był ten inny kraj (DE? FR? Nie pamiętam). Może to samo przytrafiło się wam?
      • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 12:55
        Nasz mandat nie jest zza granicy, jest z naszej gminy 🤷 z autostrady jakieś kilka km od naszego miasta.
        • memphis90 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:28
          Ale winowajca mógł być z PL* na przykład. Przejazdem.

*nie mam pojęcia jaki macie układ literek i w jakim kraju jest podobny
    • is-laura Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 13:52
      A w jaki sposób szukaliście kupca na to auto? Rozumiem, ze stało w garażu, ale potencjalni klienci chyba oczekiwali jazdy próbnej, czyż nie?
      • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 13:56
        Klientów było dwóch, dwóch w ten sam dzień ( 05.10) i tylko tego dnia ktokolwiek nim jeździł. Wcześniej nie.
        • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:00
          Ps. Poszłam za radą ematki i umówiłam dwóch którzy najmniej zawracali dupę. Jeden okazał się tatą kogoś, kto w tym samym momencie oglądał inny samochód w innym miejscu i finalnie wzięli tamten, drugi był całkiem zdecydowany na nasz, w pół godziny był już przerejestrowany ( u nas się to robi w "kentekenloket" które bywają u mechaników, w sklepach z częściami, czasem na poczcie i trwa to 5 minut)
          • memphis90 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:34
            Ale jak to? Przecież to nie ma prawa funkcjonować!

Normalnie to próbujesz umówić się na wizytę w urzędzie, na co masz 30dni (pod groźbą kary grzywny), ale najbliższe wolne są za 45 dni, cudem umawiasz w jakimś urzędzie podpowiedzianym przez oficjalną stronę rządową na dzień 29. 29 dnia w urzędzie informują Cię, że jednak nie tam, tylko gdzieś indziej, bo akurat ten ma inną rejonizacje, choć strona rządowa mówiła coś innego - ale w sumie nie wiedzą gdzie, masz sobie poszukać. Szukasz i widzisz, za najbliższy wolny termin jest za 45 dni… Dzwonisz więc do „konika” od rejestrowania aut, który akurat ma numerek na jutro i za jedyne 250zl dokona rejestracji w Twoim imieniu…
            • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:43
              NL to kraj nastawiony na biznes, gdzie leci kasa, tam ułatwiają jak mogą:p
    • wena-suela Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:08
      Data zdarzenia to koniec września, czy data wystawienia mandatu? Bo te służby czasami bardzo nierychliwe są
      • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:21
        Zdarzenia. Mandat przyszedł wczoraj.
    • iwles Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:11
      A na kogo wystawiony mandat?
      Bo jeśli to fotoradar, to mandat na właściciela. No i zdjęcie być powinno.
      Jeśli z zatrzymania- to na kierowcę.
      • szarmszejk123 Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:23
        Mandat jest na mnie jako właściciela pojazdu, zdjęcia brak. W sumie to nigdy mi w nl nie przyszedł mandat że zdjęciem. Z Belgii i Niemiec tak, z nl nigdy.
        • pani.asma Re: Dziwna sprawa z mandatem 17.10.24, 14:29
          Jedyna opcja to właśnie tam się odwoływać i poprosić o przesłanie zdjęcia rozumiem że to zdjęcie mająwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka