Dodaj do ulubionych

jaką pralkę macie?

• arabelax Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 13:52
      Ja mam Candy z 2016 smile
      • arabelax Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 13:52
        tfu 2006!!!!
    • swinka-morska Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 14:41
      AEG, 8kg, 1600 obrotów, seria Lavamat czy jakoś tak.
      Dla mnie najważniejsze to: kg załadunku, prędkość wirowania, możliwość skrócenia programu, nastawienia na opóźniony start i możliwość zatrzymania prania i otworzenia drzwiczek w trakcie (bo zawsze znajdę jeszcze jedną zapodzianą skarpetkę albo koszulkę do dorzucenia. No i na wszelki wypadek tak jest bezpieczniej przy kocie w domu).
      Ale takie funkcje mają teraz chyba wszystkie pralki.
      Moja ma jeszcze jakieś funkcje z parą - nigdy nie używałam (może odszukam instrukcję i sprawdzę co to jest).
    • szmytka1 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 15:37
      Właśnie w tym tygodniu kupiłam. A wątek o pralce zakładałam rowno rok temu 😅 wahałam się między samsungiem na 9 a 11 kg. Klasa energetyczna A czy tam A+. Kupiłam na 9 kg, dla rodziny 4 osobowej. Ma krótkie programy, na których mi zależało. Pełny wsad pierze przez 1.5 godziny, pościel godzinkę, mix też coś koło tego, w każdym razie nie telepie tego prania po 3 h i nie trzeba skracać specjalnie, no i kosztowala w promocji poniżej 2 tysięcy i jest jeszcze teraz jakas akcja zwrot chyba 250 czy 300 zł za ten model, za dodanie komentarza. Bardziej podobała nam się cala czarna, ale tylko za kolor trzeba by dać 700 zl więcej, więc no nie. Jest biala z szarym wyświetlaczem i powiem, że ten wyświetlacz to słaby punkt, bo kontrast jest zbyt mały i trochę się trzeb apochylicz by odczytać co tam podświetla za ikony, ale dla innej sieci handlowej ten model jest produkowany z czarnym wyświetlaczem i myślę, że czarny lepszy. Tylko akurat w tej innej wyższa cena jest aktualnie. Od dwóch dni tylko piorę i kombinuję co by tu jeszcze wyprac 😅 można zmieniać parametry prania np temperaturę, ale tylko w dół. Na programie pościel wirowanie jest 800, chciałam zwiększyć i się nie da, mogę obniżyć obroty. Mam nadzieję, że posłuży choć że 4 lata.
      • szmytka1 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 15:38
        Mogę dać fotki, który program ile trwa, jeśli to dla ciebie też ważne tak jak dla mnie
      • mysiulek08 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 16:06
        800 to max? wyciagasz mocno 'mokre' pranie, moze do rozwieszenia sie jest ok, poza tym, ze dluzej schnie ale do suszarki to sie nei nadaje
        • szmytka1 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 16:15
          Nie wyszło mokre, tak myślałam, że będzie, ale nie. Było ok. Ogólnie to ma 1400 obrotów, ale w tym programie jest w ustawieniach 800. Muszę jeszcze ją skonfigurować pod WiFi i zobaczyć jakie ma programy dodatkowe i w ogóle z apką połączyć pralkę, ale teraz się urządzam, na piątek muszę oddać klucze id starego mieszkania i w ogóle nie mam do tego głowy teraz.
          • mysiulek08 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 17:01
            o, nie, zadne apki, polaczenia wifi nie wchodza w rachube tongue_out
            • szmytka1 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 17:05
              Nie musisz przecież pierze i bez tego. Ja i tak uzywam ze 2 max 3 programy. Ja też nie musze zatem z twgo korzystac, ale jestem ciekawa, więc rozkminie to z ciekawości jak to działa i co tam ma.
              • mysiulek08 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 17:15
                no wiem, tylko mowie ogolnie smile nie tylko w przypadku pralki, zreszta z boscha jestem zadowolona, wszelkie 'udogodnienia' apkowo wifi sa mi zupelnie zbedne i nieprzydatne, dla mnie rzecz jasna
                • szmytka1 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 17:27
                  A ja nie wiem, czy dla mnie nieprzydatne, bo nigdy nie miałam i nie wiem co tam siedzi.
      • mysiulek08 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 16:07
        krotkie programy (20min, 1h, 1.25h itp) sa tez w innych pralkach, zaden wynalazek ze strony samsunga
        • szmytka1 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 16:16
          Przeważnie na małe ilości wsadu, a jak dasz więcej niż fabryka przewidziała, to automatyka wagowa je przedłuża. Rok rozgryzalaam ten temat 😁
        • szmytka1 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 16:19
          Aha, ja rozważałam tylko kilka firm, lg, boscha, elektroluxa/AEG, siemensa no i tego samsunga. Nic spoza tej listy nie brałam pod uwagę.
      • ania_nie-anna Re: jaką pralkę macie? 24.10.24, 07:41
        dziękuje za wszystkie polecenia, zamówiłam samsunga 11 kg smile
        • szmytka1 Re: jaką pralkę macie? 24.10.24, 11:08
          A z ciekawości, jak przyjdzie, zmierzysz mi go po blacie ile ma cm I mniej więcej z częściami wystającymi? Nasz model nie zgadza się z tym co na stronie sklepu i samsunga, jest głębszy niż w opisie. 9 była w sklepie, więc od razu pomierzyłam i wiedziałam, że piszą nieprawdę, dlatego bałam się wziąć 11, bo miałam ograniczone miejsce jeśli chodzi o głębokość.
          • ania_nie-anna Re: jaką pralkę macie? 24.10.24, 11:17
            ma być w sobotę, jak nie zapomnę zmierzę i dam znać smile
          • ania_nie-anna Re: jaką pralkę macie? 26.10.24, 20:47
            Wymiary 60x57 mniej więcej 60 z częściami wystającymi
            • szmytka1 Re: jaką pralkę macie? 26.10.24, 22:50
              Dzięki!
    • diablica_a Re: jaką pralkę macie? 24.10.24, 15:44
      Polecam , cicha, można dodać zapomniane ubrania.
      Pralka SAMSUNG WW80T554DAT AI Control AddWash 8kg 1400 obr
      • abria Re: jaką pralkę macie? 26.10.24, 20:59
        a ma zapis ze nie mozna uzywac proszku do prania?

eu.community.samsung.com/t5/sprz%C4%99t-agd/samsung-nie-zaleca-u%C5%BCywania-proszku-do-prania-0-o/td-p/10888561
    • b-b1 Re: jaką pralkę macie? 27.10.24, 10:22
      Siemensa- moja pierwsza z siemensa po 18 latach zużyła łożyska i były już nie do dokupienia, a szkoda-naprawiłabym 😂.
      Mam teraz z i-dosem-bajka.
    • nena20 Re: jaką pralkę macie? 27.10.24, 10:26
      Mam boscha. Na razie działa bez problemu. Poprzedni Bosch działał ponad 20 lat i nadal działa bi zostawiłam w mieszkaniu na wynajem.
    • kropkaa Re: jaką pralkę macie? 27.10.24, 15:01
      Siemens 45 cm, 6 kg wsadu, 1000 obrotów, używam max. 800.
      Głębsza by nie weszła, ale ta spokojnie daje radę.
    • choinkaania Re: jaką pralkę macie? 26.05.25, 16:43
      UWAGA NA PRALKI AMICA!!!!Swoją pralkę Amica kupiłam 30.09.24 roku. Pralka już przy pierwszym praniu zaczeła plamić ubrania na czarno. Po zmianie proszków do prania i wykluczenia wszystkich innych opcji zgłoszona trzykrotnie do serwisu. Oczywiście serwis twierdzi że sprzęt jest sprawny. A mi po pół roku użytkowania tej pralki pozostaje kupić drugą . UWAGA NA PRALKI AMICA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka