Dodaj do ulubionych

brw contra ikea - kuchnia

25.10.24, 14:34
szafki ikea mam i bardzo lubię,

tylko po przeprowadzce nie mieszczą się, mam taką wnękę przykuchenną wydzieloną z łazienki

jest okno, woda, zlew, stoi tam kuchenka gazowa i dwie szafki 80 i 40
taka kuchnia na brudną robotę, zmywanie, gotowanie,
duża kuchnia jest jadalnią i kredensem

w malej kuchni potrzebuję szafki na najbardziej potrzebne utensylia do gotowania,
garnki, patelnie, pokrywki, łyźki, noźe, chochelki

szafki dolne ikea 63 cm nie pasują, , wnęka na 170 cm i ciasno w dwie osoby

wyszukałam że brw ma szafki ok. 50,
potrzebuję szuflad

znośne te szuflady?
z innych z sieciówek to sprwdzałam leroy merlin i fatalne w porównaniu z ikea

potrzebny mi jeszze wózek kuchenny do odkładania warzyw
ziemniaki, marchew, jabłka, kabaczki ....
- spiżarnia się nie sprawdza, bo się zapomina o kupionych pomarańczach
w jaki celować? ikea albo inny
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: brw contra ikea - kuchnia 25.10.24, 14:45
      W Komforcie zobacz, mają różne wymiary szafek, a jakość dużo lepsza niż leroye i castoramy...
      • mamtrzykotyidwato5 Re: brw contra ikea - kuchnia 25.10.24, 14:51
        A jak do nich podjedziesz, to dostaniesz katalog ze wszystkimi wymiarami szafek i kolorami do wyboru w różnych kompletach.
        • smoczy_plomien Re: brw contra ikea - kuchnia 25.10.24, 20:18
          Mam w wiejskim domu kuchnię z Komfortu i w porównaniu do ikei strasznie ciężko się składa. Ale stoją już 2 lata i są w dobrym stanie, więc potem już raczej OK.
    • mava12 Re: brw contra ikea - kuchnia 25.10.24, 15:11
      brw ma bardzo słabą jakość (równą cenie). Nie polecam. Mam kilka mebli od nich, co prawda nie kuchennych i niestety...wytrzymuja kilka lat a potem tylko do wyrzucenia. Nie mam pretensji bo tanie jak barszcz. Jakosc też (skądś się ta cena bierze przecież).
      Lepiej przejść się do okolicznego stolarza i zrobic na zamówienie. W wymiarach, jakie potrzebujesz.
      Zreszta w Ikea podobnie, to co tanie, to szajs. Kupiłam szafke pod biurko, taniutka i równie wqrwiająca (wypadające szuflady tp). Natomiast to, co drozsze, ma się dobrze.
      • raczek-nieboraczek-2 Re: brw contra ikea - kuchnia 25.10.24, 15:58
        o stolarzu też myślę,

niech z frontami ikea zrobi
      • raczek-nieboraczek-2 Re: brw contra ikea - kuchnia 25.10.24, 16:44
        jakie szuflady zamawiać u stolarza by się nie dać wkrecić w badziew?

na ile prawdziwa jest śpiewka o tym, że stolarz ma lepszy blum niż ikea?

• brenya78 Re: brw contra ikea - kuchnia 25.10.24, 17:25
          "na ile prawdziwa jest śpiewka o tym, że stolarz ma lepszy blum niż ikea?"

Nie ma lepszego, ma taki sam tylko drozszy.
          • mava12 Re: brw contra ikea - kuchnia 25.10.24, 17:49
            ma wymiar, jaki potrzebujesz. To przede wszystkim.
      • trampki-w-kwiatki Re: brw contra ikea - kuchnia 25.10.24, 18:45
        Kuchnie (te na wymiar, nie gotowe zestawy) mają dużo lepsze niż meble pokojowe
        Przez ostatnie 15 lat miałam kuchnię z brw, fronty niestety foliowane, więc folia odeszła przy piekarniku, ale jakość mebli była bardzo dobra.
        Teraz mam ikea i są słabsze. Mam drewniane fronty, ale są bardzo cienkie. Skrzynki są słabszej jakości niż płyta z brw. Plusem Ikei jest pojemność, ich szafki są wielkie.
    • chromatic Re: brw contra ikea - kuchnia 25.10.24, 20:00
      Moja mama ma z BRW a ja z Ikea. Jej wygląda jak od stolarza a moja pozal się Boże. Na dodatek front mi się rozwarstwia nad okapem.
      Kupiliśmy w niewielkim odstępie czasu. Następna wezmę z btw żeby mi zmontowali.
      Moja sąsiadka też ma z BRW i wygląda świetnie. Szuflady chodzą jak złoto.

Dodam że może jakość Ikei się popsuła bo moja wcześniejsza kuchnia z Ikei, która zostawiłam w byłym mieszkaniu wyglądała dużo lepiej i nic się nie zepsuło do tej pory
    • volta2 Re: brw contra ikea - kuchnia 25.10.24, 20:16
      chyba jestem jedna z niewielu osób, która nie ma żadnego mebla z ikei. zatem kuchni też nie mamy, wybraliśmy 20 lat temu brw na wymiar i od co prawda 10 lat nie mieszkamy w tamtym mieszkaniu, ale jak je opuszczaliśmy to meble były w doskonałym stanie. jestem prawie pewna, że nowa włascicielka wciąż je ma. z tego co pamiętam, to były jakieś przedziały cenowe i wiem, że na pewno nie wybraliśmy najtańszej opcji. w następnym mieszkaniu nie mamy brw bo nie mieli tej stylistyki, której potrzebowaliśmy. gdyby mieli, wybralibyśmy ich ponownie.
    • kurt.wallander Re: brw contra ikea - kuchnia 25.10.24, 23:48
      To ja podpowiem wózek - mam ten z IKEA od kilku lat i bardzo dobrze się sprawdza.

https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/raskog-wozek-czarny__0736869_pe740783_s5.jpg?f=xl
      • astomi25 Re: brw contra ikea - kuchnia 26.10.24, 07:18
        Robilam meble z brw w 2011 roku. Wtedy kosztowaly niemalo, bo jakies 30 tys,nie pamietam dokladnie.
        W.2016 sprzedalismy nasz dom, ale meble sa w nim po dzis dzien i nic sie z nimi nie dzieje.
    • sajgonetka Re: brw contra ikea - kuchnia 26.10.24, 09:29
      Sprawdź meble z Agata Meble.
      Szuflady są bardzo dobrej jakości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka