Dodaj do ulubionych

Urlop od ZUS 2024

31.10.24, 13:13
Od jutra można składać wniosek o „urlop” od ZUS.
W tym roku ze względów czasowych do wykorzystania jest tylko grudzień więc warto o tym pamiętać by nie podarować tych pieniędzy lewiatanowi o nazwie państwo.
Lepiej by zostały w kieszeni.
Obserwuj wątek
    • bulzemba Re: Urlop od ZUS 2024 31.10.24, 14:05
      Spokojnie. Już ten Lewiatan znajdzie drogę do tych pieniędzy. Cierpliwości.
    • ixiq111 Re: Urlop od ZUS 2024 31.10.24, 14:09
      Jesteś pewna, że ZUS PUE od jutra (a dokładnej w dniach 1.-3 listopada) będzie techniczne gotowy na składanie wniosków?

Jeżeli wszystko będzie śmigało, działało bez zarzutów - zdziwię się.
    • mikaaan Re: Urlop od ZUS 2024 01.12.24, 14:10
      Czy ktoś już dostał decyzję z ZUS?
      • kk345 Re: Urlop od ZUS 2024 01.12.24, 14:20
        Rozmawiałam w tygodniu z księgowym, nikt z jego klientów nie dostał jeszcze odpowiedzi, klienci jego znajomych z innych biur rachunkowych tez nie.
        • nenia1 Re: Urlop od ZUS 2024 01.12.24, 16:50
          Bo ZUS ma 30 dni na wydanie decyzji, od daty wysłania wniosku. Serio już wypytujecie? Na PUE można sobie sprawdzać.
          • tilijka123 Re: Urlop od ZUS 2024 01.12.24, 17:14
            nenia1 napisała:

> Bo ZUS ma 30 dni na wydanie decyzji, od daty wysłania wniosku. Serio już wypytu
            > jecie? Na PUE można sobie sprawdzać.

Składałam wniosek 4.12 i nie mam jeszcze odpowiedzi. Zobaczymy w tym tygodniu.
          • kk345 Re: Urlop od ZUS 2024 02.12.24, 00:02
            Nie 30 dni, tylko DO 30 dni. No i te 30 dni właśnie mija tym, którzy składali wniosek 2-3 listopada...
            • z_lasu Re: Urlop od ZUS 2024 02.12.24, 10:41
              Już wcześniej były problemy (tzn. w listopadzie), ale dzisiaj w ogóle nie da się zalogować do PUE. A decyzji nie ma.
              • eva_evka Re: Urlop od ZUS 2024 02.12.24, 11:28
                Składałam 3 listopada i na razie cisza.
                • z_lasu Re: Urlop od ZUS 2024 02.12.24, 12:28
                  Ja 1, ale to święto, więc liczy się jak 2. I też cisza.
            • nenia1 Re: Urlop od ZUS 2024 02.12.24, 16:55
              kk345 napisała:

> Nie 30 dni, tylko DO 30 dni.

czyli ma 30 dni, jak ktoś ci na fakturze napisze termin płatności 14 dni to masz 14 dni na zapłatę. Co nie znaczy że musisz dokładnie 14 dnia zapłacić, ale tyle dni masz na terminową zapłatę. Bardziej mnie frapuje ta niecierpliwość przy wszystkich tego typu okazjach, bo przecież nie tylko wakacje od ZUS tak mają, ale i 800+, 300+, czy zwroty z rozliczenia rocznego. Oczywiście banał - każdy jest inny, po prostu ciekawią mnie powody takiej, dla mnie, niecierpliwości, przecież całe lata płaci się składki bez wakacji od ZUS i nagle w portfelu zabraknie czy co?
              • z_lasu Re: Urlop od ZUS 2024 02.12.24, 17:03
                Przecież to zwolnienie de facto będzie dopiero w styczniu, więc chyba logiczne, że ta niecierpliwość nie dotyczy pieniędzy. Taki wniosek każdy składał po raz pierwszy, więc chciałby się dowiedzieć czy złożył poprawnie (bo może trzeba złożyć jeszcze raz albo coś uzupełnić), czy ZUS się nie doszukał jakichś nieprawidłowości, czy generalnie wszystko jest OK, bo jak wiadomo ZUS to państwo w państwie i zawsze może odpowiedzieć, że "nie mamy pańskiego płaszcza". No i skoro ZUS ma 30 dni na odpowiedź, a dzisiaj mija 30 dni i odpowiedzi nie ma, to chyba nie jest dziwne, że ludzie się niepokoją. Może odpowiedź była, ale przeoczyli? Może wpadła do spamu? A do systemu zalogować się nie da, żeby to sprawdzić.
                • nenia1 Re: Urlop od ZUS 2024 02.12.24, 17:20
                  szczerze, dla mnie trochę dziwne.
                  Ale luz, nie musimy być przecież wszyscy tacy sami, pytam z ciekawości, bo jak pisałam wcześniej to nie jest tylko przy wakacjach od ZUS. Miałam znajomego, który czuł niepokój jak przyszło awizo i zadzwonił do mnie czy nie wiem co to może być D: Dodam, że nie jestem listonoszem ani wróżką. Ludzie mają najwyraźniej różne poziomy odczuwania niepokoju.
              • kk345 Re: Urlop od ZUS 2024 02.12.24, 18:07
                No i ja składałam wniosek 2 listopada, więc 30 dni już minęło.
                Ale pamietam, że masz coś wspólnego z księgowością i rozumiem, ze masz po prostu syndrom sztokholmski, przyzwyczaiłaś się do patologii polskich zusów i usów i nie widzisz niczego niewłaściwego w niedotrzymywaniu terminów urzędowych. Przywykłaś.
                Tylko spróbuj się spóźnić ze składką czy wnioskiem do tegoż zusu choćby jeden dzień, a przestanie być tak milutko i pluszowo.
                • nenia1 Re: Urlop od ZUS 2024 02.12.24, 20:36
                  buhahaha, niestety kulą w płot. Ale śmieszne nawet, zwłaszcza ten syndrom sztokholmski big_grin Co prawda nie wiem co ci się strasznego stanie jak się spóźnisz ze składką do ZUS jeden dzień (chyba że masz układ ratalny) ale nie w tym rzecz. Rozbawiłaś mnie nieco tą rozmową z księgowym jeszcze przed 1 grudnia, tacy dociekliwi wypytywacze przed czasem popędzani swoim "niepokojem" to są dopiero pożeracze czasu...
                  • kk345 Re: Urlop od ZUS 2024 02.12.24, 21:20
                    Mam ten luksus, ze w ramach mojej opłaty mogę zapytać księgowego o wszystko, bo on sam mówi, że głupie pytania nie istnieją. Polecam, spróbuj, to daje całkiem nową jakość w kontakcie z klientem.
                    • nenia1 Re: Urlop od ZUS 2024 02.12.24, 21:26
                      cóż, tak się mówi z uprzejmości...wiesz, taka konwencja. Ale każdy wie, że istnieją głupie pytania, a z pewnością zbędne gdyby tylko ktoś szanował czas innych.
                      • kk345 Re: Urlop od ZUS 2024 02.12.24, 22:30
                        No to szanuj swój własny i przestań bić pianę w obronie biednego zusu i wyimaginowanej krzywdy mojego księgowego. EOT.
                        • nenia1 Re: Urlop od ZUS 2024 03.12.24, 10:15
                          nie bronie "biednego" zusu tylko uważam, że zawracanie komuś gitary PRZED upływem terminu, jak w twoim przypadku, jest nadużywaniem cudzego czasu. Najpewniej człowiek nie żyje tylko z twojej faktury i teraz wyobraź sobie, że ma 100 albo 200 takich "niecierpliwców" z "tylko jednym pytankiem" bo odczuwają niepokój o kasiorkę.
                          Chcąc odpowiedzieć wiarygodnie powinien się zalogować na twoje PUE. Jeśli tego nie zrobił tylko grzecznie od razu odpowiada "nikomu jeszcze nie przyszło" to znaczy że spuszcza na drzewo bo ma po kokardę takich pytań.
    • engine8t Re: Urlop od ZUS 2024 02.12.24, 21:43
      A potem jak przyjdzie czas emerytury to bedzie placz i zgrzytanie zebow bo emrytura oparta na skladkach nie wystraczy na godne zycie?
      • kk345 Re: Urlop od ZUS 2024 02.12.24, 22:31
        Niom. Przez brak tej jednej składki wszyscy umrzemy z głodu pięć lat wcześniej, niż zaplanowaliśmy.
        • engine8t Re: Urlop od ZUS 2024 03.12.24, 00:46
          kk345 napisała:

> Niom. Przez brak tej jednej składki wszyscy umrzemy z głodu pięć lat wcześniej,
          > niż zaplanowaliśmy.

Jak jedna mozna opuscic to mozna i 2, 3, 15 , 20 ?
          "Madrosc" ekonomiczna Polakow.
          • nenia1 Re: Urlop od ZUS 2024 03.12.24, 10:06
            ta składka nie jest odpuszczona, jest dopisana na normalnych zasadach do konta przedsiębiorcy. Tylko nie płaci jej przedsiębiorca.
            • hanusinamama Re: Urlop od ZUS 2024 04.12.24, 08:07
              Zrozum Engine siedzi za oceanem. Nie mają tam emerytur, ubezpieczeń zdrowotnych i urlopu...chłop czyta te nasze wątki jak jakieś SciFi
      • hanusinamama Re: Urlop od ZUS 2024 04.12.24, 08:04
        Jakby mi miała emerytura starszyć na godne życie...ale z ciebie żartowniś.
        Sama sobie odkładam na emeryturę
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Urlop od ZUS 2024 19.12.24, 08:42
        Tę składkę płaci za przedsiębiorcę państwo, zostaje ona normalnie dopisana.
    • z_lasu Re: Urlop od ZUS 2024 04.12.24, 07:46
      brak-decyzji-z-zus-o-wakacjach-skladkowych
      • hanusinamama Re: Urlop od ZUS 2024 04.12.24, 08:06
        Czyli wydłużyli do 60 dni smile
        Nie dziwi nic.
        Wprowadzają zmiany bez sprawdzenia czy "system" to uzwignie organizacyjnie
        • nenia1 Re: Urlop od ZUS 2024 04.12.24, 11:08
          hanusinamama napisała:

> Czyli wydłużyli do 60 dni smile
          > Nie dziwi nic.
          > Wprowadzają zmiany bez sprawdzenia czy "system" to uzwignie organizacyjnie
          >
          dokładnie, żeby nie było znowu, że "bronię ZUSu". Po prostu widzę jak to wygląda w mojej branży.
          Zmiany wprowadzane na ostatnią chwilę, bez ładu, składu i konsultacji. Jak wszedł "nowy ład" to nawet urzędy skarbowe wysłały do ministerstwa list protestacyjny bo nikt nic nie wiedział a przed kamerami PIS odsyłał z pytaniami do urzędu. 8 stycznia wprowadzono zmianę rozporządzenia a termin wypłat dla pracowników to 10 (pracownik ma mieć wypłatę na koncie) - gdzie czas chociażby na aktualizację oprogramowania? To wszystko polityka pod publiczkę. Wiadomo było z góry, że wszystko się zapcha, przecież to będzie lekko licząc ponad milion wniosków do zatwierdzenia. Kto to niby miał zrobić? Podziękujmy politykom.
      • j_malec Re: Urlop od ZUS 2024 04.12.24, 08:06
        Czyli jak zwykle - prawo sobie, a urzędy sobie. Po co w takim razie był zapis, że ZUS musi w przeciągu 30 dni wydać decyzję, skoro łamiąc prawo przedłuża ten okres do 60 dni ?
    • j_malec Re: Urlop od ZUS 2024 19.12.24, 08:03
      Święto smile Po przekroczeniu terminu tylko o 19 dni, ZUS wydał decyzję zwalniającą z opłacenia części składek za grudzień 2024 smile
      • marta.graca Re: Urlop od ZUS 2024 19.12.24, 08:08
        Też dostałam decyzję.
      • z_lasu Re: Urlop od ZUS 2024 19.12.24, 08:08
        Ale dostanie się do tej decyzji graniczy z cudem. Wczoraj ok. 22.00 udało mi się zalogować już za 12 razem.
        • marta.graca Re: Urlop od ZUS 2024 19.12.24, 08:11
          Mnie się udało od razu, przez bank, ale dziś rano.
        • j_malec Re: Urlop od ZUS 2024 19.12.24, 08:15
          Trudno mi się do tych trudności odnieść. Zalogowałem się i odebrałem poświadczone dokumenty dzisiaj rano bez żadnego problemu (przez profil zaufany).
          • z_lasu Re: Urlop od ZUS 2024 19.12.24, 08:23
            Dałabym sobie wmówić, że to u mnie coś nie tak (np. z przeglądarkami), ale nie tylko ja miałam i mam problemy (Nie-dziala-PUE-ZUS.
        • eva_evka Re: Urlop od ZUS 2024 19.12.24, 11:40
          z_lasu napisała:

> Ale dostanie się do tej decyzji graniczy z cudem. Wczoraj ok. 22.00 udało mi si
          > ę zalogować już za 12 razem.

Nie chce być złośliwa, ale czy logowanie się 12 razy pod kolej do systemu, żeby odebrać pismo w którym wiadomo co jest, jest normalne?
          • kk345 Re: Urlop od ZUS 2024 19.12.24, 12:03
            eva_evka napisał(a):

> z_lasu napisała:
            >
            > > Ale dostanie się do tej decyzji graniczy z cudem. Wczoraj ok. 22.00 udało
            > mi si
            > > ę zalogować już za 12 razem.
            >
            > Nie chce być złośliwa, ale czy logowanie się 12 razy pod kolej do systemu, żeby
            > odebrać pismo w którym wiadomo co jest, jest normalne?

Nie chcę być złośliwa, poważnie proszę, byś podzieliła się ze mną wiedzą, skąd PRZED przeczytaniem pisma wiesz, co w nim jest? Masz jakieś wejścia w ZUSie i informują cię o treści osobną ścieżka? Ja tez tak chcę!
            • eva_evka Re: Urlop od ZUS 2024 19.12.24, 12:24
              Cokolwiek by tam nie było serio trzeba co chwilę wchodzić i próbować? Na drugi dzień rano wszystko hulało. Ja też dostałam, sprawdziłam, nie poszło, bo serwery zapachne. Odebrałam rano be, problemu.
              • z_lasu Re: Urlop od ZUS 2024 19.12.24, 12:56
                A gdzie wyczytałaś, że wchodziłam 12 razy "co chwilę"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka