04.11.24, 18:00
Z garami już się pożegnałam ( Floriana w swej łaskawości zwróciła kasę za buble, ale już za kuriera - to nie), teraz szukam czajnika. Najlepiej biały, retro, nie plastikowy. Elektryczny albo na indukcję. Poradzicie coś? Na miejscu ofertę mam ograniczona a zamawiać w ciemno przez internet mam opory. Pomóżcie, Kobiety🙂
Obserwuj wątek
    • czekamnawiatr Re: Czajnik 04.11.24, 18:07
      Emalia Pleszew, nie Floriana oczywiscie
    • barabelka Re: Czajnik 04.11.24, 18:09
      mediamarkt.pl/pl/product/_czajnik-bosch-twk8612p-styline-1438934.html taki jakiś czas temu kupiłam, jestem bardzo zadowolona, są w różnych kolorach
    • mysiulek08 Re: Czajnik 04.11.24, 18:11
      elektryczny to nie wiem, uzywamy szklanego ostera ale na indukcje/gaz prosze bardzo smile

www.lecreuset.pl/pl_PL/c/niezbedne-w-kuchni/narzedzia-i-akcesoria-kuchenne/czajniki

wnukom w spadku zapiszesz wink
      • furiatka_wariatka Re: Czajnik 04.11.24, 19:02
        Nie do końca tak jest, mi ten czajnik le creuset zwyczajnie zardzewiał w środku, jak i z resztą przedtem jakiś wypasiony stalowy. Nie wiem co z tą woda jest nie tak. O czajnik trzeba jednak bardzo dbać, nie zostawiać wody na noc itd Mam kuchenkę gazową.
        • czcigodnystarzec Re: Czajnik 04.11.24, 19:14
          furiatka_wariatka napisał(a):
          > Nie do końca tak jest, mi ten czajnik le creuset zwyczajnie zardzewiał w środku
          > , jak i z resztą przedtem jakiś wypasiony stalowy. Nie wiem co z tą woda jest n
          > ie tak. O czajnik trzeba jednak bardzo dbać, nie zostawiać wody na noc itd Mam
          > kuchenkę gazową.

Nie trzeba bardzo dbać i osuszać na noc, tylko nie przypalać czajnika na kuchence gazowej czyli pilnować żeby zawsze była w nim woda. I raczej nie wystarczy pół szklanki.
          • furiatka_wariatka Re: Czajnik 04.11.24, 20:39
            Ani razu mi się nie przypalił, więc obstawiam, że to przez wodę zostawianą na noc.
            Wg instrukcji le creuset trzeba osuszacz po każdym użyciu, może jakbym tak robiła, to by nie zardzewiał, no ale dzięki, nie chce mi się.
            • czcigodnystarzec Re: Czajnik 04.11.24, 20:47
              furiatka_wariatka napisał(a):
              > Ani razu mi się nie przypalił, więc obstawiam, że to przez wodę zostawianą na n
              > oc.
              > Wg instrukcji le creuset trzeba osuszacz po każdym użyciu, może jakbym tak robi
              > ła, to by nie zardzewiał, no ale dzięki, nie chce mi się.

Napisali żeby czajnik osuszać po każdym użyciu??
              Dobrze że nie zakazali wlewania wody big_grin
              Ale dobrze że o tym napisałaś. Może to kogoś uchroni przed kupnem bezwartościowego złomu tej firmy.
            • taje Re: Czajnik 04.11.24, 20:49
              Osuszać czajnik po każdym użyciu?? To jakiś absurd.
              • mysiulek08 Re: Czajnik 04.11.24, 20:53
                jeszcze nie zwariowalam zeby myc czajnik po kazdym uzyciu tongue_out

wg LC ich blaszek nie mozna myc w zmywarce, myje, maja sie dobrze
                instrukcje sa wspolne dla calego swiata w tym dla uas a tam kazdy szczegol musi wyjasniony wink
              • furiatka_wariatka Re: Czajnik 04.11.24, 20:57
                taje napisała:

> Osuszać czajnik po każdym użyciu?? To jakiś absurd.
                >
                Tak jest napisane na ich stronie, przy zalinkowanym wyżej czajniku. Kone. Dokładnie taki miałam.
                W sekcji użytkowanie i potem czyszczenie

W sumie to faktycznie najlepiej nie wlewać i gotować w nim wody, wtedy na pewno przetrwa lata i będzie dla wnuków wink
                • mysiulek08 Re: Czajnik 04.11.24, 20:59
                  przesadzasz
                  poza tym trzeba bylo reklamowac
                  • czcigodnystarzec Re: Czajnik 04.11.24, 21:08
                    mysiulek08 napisała:
                    > przesadzasz

Nie przesadza.
                    Czyść czajnik neutralnym detergentem ręcznie po każdym użyciu. Nigdy nie używaj szorstkich gąbek i ściernych detergentów, ponieważ mogą one uszkodzić powierzchnię. Gotowe? Dokładnie wysusz czajnik, by zapobiec osadzaniu się minerałów.
                    Nie zostawiaj wody w czajniku, kiedy go nie używasz.

www.lecreuset.pl/pl_PL/p/czajnik-kone/EK40101.html
                    • mysiulek08 Re: Czajnik 04.11.24, 21:12
                      ale ja nie odnosze sie do instrukcji tylko do wpisu, ze lepiej nie uzywac i wody nie wlewac

odnosnie zachowawczych instrukcji sie wypowiedzialam

poza tym, wg forumki, to nie jest jej pierwszy stalowy czajnik, ktory ponoc zardzewial i jest tez cos jak gwarancja
                  • furiatka_wariatka Re: Czajnik 04.11.24, 21:09
                    Oczywiście, planuje zareklamować. Ale przesadzać nie przesadzam, czajnik zardzewiał. Ale pewnie reklamacji i tak nie uznają, bo wszak nie osusza łam po każdym użyciu.
                    • mysiulek08 Re: Czajnik 04.11.24, 21:16
                      jeszcze raz, przesadzasz, odnosilo sie ze lepiej czajnika nie uzywac i nie wlewac wody a nie rdzewienia

stalowych czajnikow czy to elektr czy klasycznych nue uzywam od dawna, garnkow zreszta tez juz nie albo sporadycznie, czajnki kruseta kupilam emaliowany, bo mial pasowac do reszty garow

wnukow posiadac nie bede, wiec problem dziedziczenia rozwiazany
        • mysiulek08 Re: Czajnik 04.11.24, 19:35
          stalowych juz nie chce, kupilam emaliowany, ale to bardziej dla kolekcjonerstwa tongue_out na codzin uzywamy szklany elektr
    • princesswhitewolf Re: Czajnik 04.11.24, 18:13
      Elementy w srodku powinny byc albo szklane i metalowe albo metalowe( stal). Zadnego plastiku chyba ze uchwyt tylko i podstawka

Ja mam szklany.
    • czcigodnystarzec Re: Czajnik 04.11.24, 18:16
      Czajniki elektryczne psują się. Jeden wytrzyma rok inny pięć lat ale w końcu każdy padnie.
      Dla mnie czajnik musi mieć boczny wziernik, żebym nie musiał go otwierać w celu sprawdzenia poziomu wody. Wnętrze stalowe, grzałka ukryta. I bardzo ważna sprawa - wygodny a nie "artystyczny" uchwyt.
    • nenia1 Re: Czajnik 04.11.24, 18:20
      jeśli chodzi o retro, to nie wiem czy ta seria jeszcze jest dostępna, ale były to całkiem ładne, trwałe czajniki i w przystępnej cenie.
    • taje Re: Czajnik 04.11.24, 19:08
      Jeśli retro i nie plastikowy to może elektryczny Kitchen Aid? Tyle, że są ciężkie i nietanie.
    • alpepe Re: Czajnik 04.11.24, 19:11
      W ciemno to kitchen aid, na przykład taki: www.ceneo.pl/56829884 ja akurat mam czarny i na zewnątrz plastikowy, w środku metalowy, jestem zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka