19.05.24, 11:08
Widzę, że celebryctwo ma u siebie na chatach AGD tej marki. Nie Bosch, Amica, tylko właśnie te - lodówki, tostery, czajniki, ekspresy do kawy. Ma ktoś te sprzęty? Czy one są dobrej jakości, czy tylko ładnie wyglądają?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: SMEG 19.05.24, 11:32
      Nic nie słyszałam o takich.
      Zakupiłam właśnie chińską pralkę Haier i bardzo jestem zadowolona. cichutka, dobrze pierze.
      • tanebo001 Re: SMEG 19.05.24, 11:35
        Brawo! Popierasz ruską agresję...
      • imponderabilia20 Re: SMEG 19.05.24, 11:38
        .
    • ajr27 Re: SMEG 19.05.24, 11:57
      Wzornictwo mega. Ceny odstraszają, więc lodówkę retro wolę z Gorenje. Nawet nie wiem, kto te Smegi produkuje.
      • kokosowy15 Re: SMEG 19.05.24, 17:36
        Jest to globalna firma włoska, więc pewnie produkują Chinczycy, jak prawie wszystko.
    • heca7 Re: SMEG 19.05.24, 12:03
      Córka ma robota planetarnego Smeg. Nie chciała KA, zresztą Smeg był tańszy. I bardzo podobało jej się wzornictwo, ma miętowego. Działa bez zarzutu... poza tym, że włożyła przez zapomnienie mieszadło do zmywarki i musiała dokupić nowe tongue_out Ponad dwa lata ma robot.
      • jasnoklarowna Re: SMEG 19.05.24, 12:09
        A co się stało z mieszadłem?
        Pytam, bo swego czasu jak kupiłam wypasionego wszystkomajacego kenwooda, przy którym większość przystawek można myć w zmywarce to nie doczytałam że jednej rzeczy nie można: maszynki do mięsa. I ją właśnie umyłam. Przez tydzień czasu próbowałam się pozbyć szarego proszku którym brudziła wszystko. Nic nie pomagało. Ani zwykle mycie ani wycieranie, suszenie, nic. Zrozpaczona zaczęłam szukać po siedzi nowej przystawki ale zdrowy rozsądek kazał zapytać ematkę.
        I okazało się że jest na to sposób, a przystawka nie dość że przestała pruszyć to nawet część błysku odzyskała. I tak chyba już 7 rok daję radę.
        • eliszka25 Re: SMEG 19.05.24, 12:15
          A jaki to sposób? Bo mój mąż kupił wypaśną maszynkę do mięsa żeby robić kiełbasy i po pierwszym użyciu władował wszystko do zmywarki. Wyjęłam prawie czarne. Wypróbowałam już ileś tam sposobów znalezionych w internecie, ale żaden tak naprawdę nie zadziałał. Może ematka ma jakiś super sposób.
          • jasnoklarowna Re: SMEG 19.05.24, 13:26
            U mnie się sprawdziło, choć nie znam mechanizmu na jakim to działa. Pewnie chodzi o chemiczne właściwości. Tylko się nie śmiej. Trzeba natrzeć, kilkukrotnie pomidorem pokrojonym na cząstki i pozostawić w słonecznym miejscu. Powtarzać kilkukrotnie to nacieranie. I niech stoi na ty parapecie, co troche nacierałam ponownie i przekrecałam inną stroną do słońca. Po kilku godzinach problem praktycznie zniknął. Chyba przez 2 dni się tak bawiłam. Śmieszne ale co najwazniejsze - zadziałało.
            • eliszka25 Re: SMEG 19.05.24, 14:19
              O widzisz, o sposobie z pomidorem nie słyszałam. Wypróbuję, dzięki! Śmiać się nie zamierzam, próbowałam już różne dziwne rzeczy, więc pomidor też może być.
              • mysiulek08 Re: SMEG 19.05.24, 18:40
                moczenie w kwasku cytrynowym i potem wyczyszczenie

mozna bawic sie z pasta do czyszczenia srebra jak ktos chce, efekt nowki gwarantowany
            • berdebul Re: SMEG 19.05.24, 14:26
              Ketchup tez zadziała. Chodzi o niskie pH, które reaguje z aluminium.
          • kropkaa Re: SMEG 19.05.24, 13:26
            Wpisywałam się chyba w tamtym wątku, ale nie pamiętam big_grin Bo to dawno było...
            Wydaje mi się, że polecałam płyn do czyszczenia srebra.
            Mam coś a la mleczko z Dr. Beckmann i tym doczyściłam końcówkę mieszadła z KA i ulubioną szufelkę do mąki z aluminium.
            • eliszka25 Re: SMEG 19.05.24, 14:20
              No u mnie żaden specyfik tego rodzaju nie zadziałał, niestety. Jest trochę lepiej, ale nadal brudzi.
              • kropkaa Re: SMEG 19.05.24, 16:24
                Kilka razy myłam/ czyściłam szufelkę, aż pozbyłam się nalotu.
                Barszo ją lubię, a już nie sprzedają, byłam bardzo zdesperowana.
                • mysiulek08 Re: SMEG 19.05.24, 18:41
                  tak, srodek do czyszczenia srebra ale potrzeba cierpliwosci tongue_out
              • mysiulek08 Re: SMEG 19.05.24, 18:42
                wymocz w kwasku cytrynowym i wyczysc
        • heca7 Re: SMEG 19.05.24, 12:17
          To była rózga ze stali nierdzewnej. Nie wolno jej myć w zmywarce bo zaczyna właśnie potem brudzić na szaro wink Też doczytałam o tym sposobie ale później, kiedy córka już dokupiła nowe.
    • kropkaa Re: SMEG 19.05.24, 13:30
      Mam ekspres do kawy, czerwony. Śliczny jest i nawet muszę przyznać, że w miarę cichy. Dobrze też kawa spada, nie robi się drugi wszechświat z pleśnią.
      Jedynie kawa mogłaby być odrobinę bardziej gorąca. Trzeba szybko pić, bo temperatura jest taka, że chwila moment i już jest letnia.
    • bei Re: SMEG 19.05.24, 13:37
      Mam czajnik ( lepiej sprawuje się niż czajnik od Bugatti ), syn ma robot planetarny i narzeka, że mniej stabilny niż KA.
    • bromba11 Re: SMEG 19.05.24, 13:47
      Przerost formy nad treścią moim zdaniem. Ale jak ktoś lubi styl jak z filmu "American graffiti"...
    • alina460 Re: SMEG 19.05.24, 14:02
      Nie mój styl.
    • evee1 Re: SMEG 19.05.24, 14:44
      Są takiej samej jakości jak Bosch, czyli ani super, ani kiepskie. Taka średnia półka.
      Mam tej firmy AGD w mieszkaniach na wynajem i w ciągu 7 lat już zdążyły się popsuć wyciąg i zapalacze w płycie gazowej.
      Nie tego bym oczekiwała po dobrej firmie.
    • berber_rock Re: SMEG 19.05.24, 14:48
      Mam piekarnik.
      Kupiony 18 lat temu.
      Działa jak złoto, nigdy nic nie musieliśmy naprawiać.
      Innych sprzętów nie wypróbowywałam.
    • ichi51e Re: SMEG 19.05.24, 15:28
      Tylko ładnie wyglądają big_grin ja mam. No psuć się nie psuje ale zasadniczo bez rewelacji - nie lubię tego że opakowanie wielkie a w środku te lodówki/zamrazarki/zmywarki moim zdaniem mniejsze niż normalne
    • mayaalex Re: SMEG 19.05.24, 16:35
      Mialam zmywarke smeg, byla genialna i nie do zdarcia - az do momentu, kiedy zepsuly sie w niej zawiasy i nie dalo sie zamknac drzwi. I okazalo sie, ze moj model byl na tyle stary, ze juz tych zawiasow nigdzie nie moglam kupic (serwis smeg tez ich nie mial a za to mial jakies kosmiczne terminy typu 6 tygodni az ktos przyjdzie zajrzec i stwierdzic, ze to rzeczywiscie zawiasysmile Zawiasow nie bylo i nie dalo sie zamowic znikad (przez chwile bylam gotowa sprowadzac je z Nowej Zelandii ale okazalo sie ze to jednak inny model). No wiec w koncu stwierdzilam, ze trudno, sprzety moze maja super ale serwis taki sobie, kupilam szybko zmywarke siemensa, na nastepny dzien ekipa przyszla ja zamontowac - a chyba tydzien czy maksymalnie dwa tygodnie pozniej zaczal sie lockdown… Jakbym czekala na serwis smeg to potem przez 3 miesiace mylabym wszystkie gary recznie sad
      • berber_rock Re: SMEG 19.05.24, 17:40
        Mayaalex
        No trochę ten Twój wpis niefair - zapomniałaś dodać że mieszkasz w Belgii i tu na każdy serwis z wyjątkiem pana Mirka złota rączka, się czeka.
        • mayaalex Re: SMEG 19.05.24, 18:44
          No nie, na serwis siemensa, jak cos sie stalo z plyta indukcyjna, czekalam dwa dni…
    • leanne_paul_piper Re: SMEG 19.05.24, 19:26
      Mam od ośmiu lat czajnik Smega i bardzo się kochamy. Życzę mu jeszcze wielu lat życia, ale gdyby tfu tfu odszedł za tęczowy most, to następny też będzie Smeg.
      Ja w ogóle kocham Smega. Miałabym też lodówkę od nich. ale niestety moja musi być pod wymiar szafki, a ich wysoka jest dla mojej kuchni za wysoka. Ubolewam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka