Dodaj do ulubionych

E-skierowanie a NFZ

05.11.24, 12:09
Niezmiernie rzadko korzystam z leczenia w ramach NFZ, a kiedy już muszę, to zawsze szlag mnie trafia 😠 No nie jestem w stanie ogarnąć ich przedziwnych zasad.
Mam pakiet w PZU i tam dostałam od internisty skierowanie do chirurga, a od owego chirurga (również w PZU) - e-skierowanie do szpitala na operację. Udałam się więc do szpitala (NFZ), gdzie oczywiście bez trudu znaleźli moje skierowanie w systemie, ale:
- i tak muszę mieć skierowanie z poradni przyszpitalnej,
- do tej poradni muszę mieć skierowanie od lekarza rodzinnego (NFZ),
- posiadane przeze mnie e-skierowanie do poradni chirurgii wystawione przez internistę z PZU się nie nadaje,
- skoro nie mam kogoś takiego jak "lekarz rodzinny", to najpierw mam się do takiego zapisać i od niego dostać owo skierowanie do poradni przyszpitalnej i tam dopiero skierują mnie do szpitala.
To po co jest ten system i po co ci "moi" lekarze zadawali sobie trud badania mnie i wystawiania skierowań, skoro i tak muszę to zrobić jeszcze raz ????
Aż mi się odechciało cokolwiek dalej robić....😕
Obserwuj wątek
    • thatwoman Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 12:16
      No niestety jeśli nie mają podpisanej jakiejś tam umowy z PZU to nie przejdzie. Ja ostatnio musiałam zmienić przychodnie na taką gdzie lek. specjalista przyjmujący jako jedyny w mieście przyjmuje tylko " swoich" co oczywiście oznacza - nie mamy podpisanej umowy z innymi przychodniami.
      Na szczęście zapis teraz idzie szybko. Znajdź taka przychodnie gdzie są małe kolejki do lekarza i pokaż te skierowania powinien wystawić bez problemu.
    • swinka-morska Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 12:18
      Tak, proces jest do dudy.
      Lekarza rodzinnego wybierzesz sobie w minutę w okolicznej przychodni. Możesz zapytać też w przychodni gdzie korzystasz z pakietu PZU czy prowadzą POZ w ramach NFZ i tam się zapisać. Lekarze rodzinni zdają sobie doskonale sprawę z tego korowodu, wypisują takie skierowania od ręki. Pytanie tylko ile będziesz czekać na wizytę w poradni przyszpitalnej...
      • default Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 12:47
        Tak, wiem, że sobie znajdę - ale to jest jakieś kolejne działanie, które widzę jako bezsensowne, bo ja już wszystko mam: wynik USG, konsultację internisty i chirurga no i to e-skierowanie, które okazuje się zupełnie bezwartościowe....
        • roks30 Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 15:31
          Możesz zawsze zrobić operacje prywatnie😝
          • default Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 16:24
            Taką, jasne, moja składka na NFZ to ok. tysiąc miesięcznie, a i tak z wizyt i badań korzystam poza NFZ. Więc operacja należy mi się ze składek, a nie prywatnie.
            • 152kk Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 17:29
              Masz konsultację, ale nie u specjalisty, który będzie cię operował (nie od zespołu do którego należy). A w większości przypadków mi znanych (nie nagłych oczywiście, tylko planowych zabiegów) lekarze operujacy zawsze chcą najpierw sami pacjenta zbadać i zakwalifikować do zabiegu, nie opierają się na kwalifikacjach kolegów z innych placówek. Jakbyś miała skierowanie z poradni specjalistycznej stycznej na NFZ to pewnie i tak też byś musiała przed zabiegiem pójść dodatkowo na konsultację do lekarza, który by cię mial ale.operowac.
              • iwles Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 17:34

Z tego by wynikało, że nie ma sensu leczyć sie w żadnej innej przychodni, poza przyszpitalną.
                I tylko u lekarzy, którzy pracuja w szpitalu.
                Jeszcze wieksza głupota.
              • default Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 18:25
                152kk napisała:

> Masz konsultację, ale nie u specjalisty, który będzie cię operował (nie od zesp
                > ołu do którego należy). A w większości przypadków mi znanych (nie nagłych oczyw
                > iście, tylko planowych zabiegów) lekarze operujacy zawsze chcą najpierw sami pa
                > cjenta zbadać

Ależ ja to rozumiem - mimo że mój przypadek jest ewidentny i raczej nikt nie wyda innej opinii niż potrzeba operacji - ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by lekarz operujący najpierw mnie zbadał, zanim złapie za skalpel ???
            • roks30 Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 17:44
              A moja 400 a zarabiam 4000 więc pewnie kilkukrotnie mniej od Ciebie 😝
              • default Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 18:20
                roks30 napisała:

> A moja 400 a zarabiam 4000 więc pewnie kilkukrotnie mniej od Ciebie 😝

No co w związku z tym? Bo nie rozumiem.
    • 35wcieniu Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 12:21
      Normalne. Skierowanie od rodzinnego to jakaś świętosć nie do ruszenia.
      • 35wcieniu Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 12:22
        Po to płacisz żeby do niego nie chodzić a finalnie i tak musisz bo bez skierowania od niego nic nie załatwisz, chyba że znowu prywatnie.
    • iwles Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 12:26

Faktycznie bez sensu.
      Ja dostałam skierowanie z prywatnego gabinetu okulistycznego na zabieg - bez żadnego "ale" zostałam przyjęta do kliniki (mogłam sobie wybrać) i miałam operację - a to wszystko na NFZ. Nikt nie chciał żadnego innego skierowania, wystarczyło, że jestem ubezpieczona (tzn. wystarczył mój dowód osobisty i pesel).
    • memphis90 Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 12:31
      Jeżeli wykorzystałaś kod skierowania od internisty do chirurga i już u niego byłaś, to nie możesz użyć tego samego kodu, żeby iść do innego chirurga.

Skierowanie do szpitala może wystawić każdy lekarz, nawet prywatny. Szpital nie może odsyłać do poradni przyszpitalnej, jeśli zostało wystawione skierowanie do szpitala.

Do przychodni na NFZ skierowanie może wystawić tylko lekarz mający umowę z NFZ, czyli rodzinny albo specjalista pracujący na NFZ.
      • default Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 12:38
        Ale mam skierowanie od chirurga do szpitala - szpital to skierowanie widzi, ale nie honoruje, muszę załatwić od nowa - u lekarza rodzinnego. I to jest niepojęte, bo już wyczytałam w internecie, że jeśli chodzi o skierowania do szpitala, to powinny być honorowane, niezależnie od tego czy wystawił je lekarz z NFZ, czy prywatny.
        Podstawą jest art. 58 ustawy i świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych.
        Tylko co z tego, skoro szpital ma swoje zasady 😐
        • ministra_prawdy Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 13:13
          default napisała:

> Ale mam skierowanie od chirurga do szpitala - szpital to skierowanie widzi, ale
          > nie honoruje, muszę załatwić od nowa - u lekarza rodzinnego.

Dziwne. Dwa razy korzystałam z prywatnych skierowań do szpitala od specjalistów i były honorowane.
        • memphis90 Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 14:23
          >szpital to skierowanie widzi, ale nie honoruje,
          Masz prawo zażądać podstawy prawnej i złożyć skargę, bo jest to bezprawne.
          • default Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 15:15
            Właśnie do tego dojrzewam 😠 Mąż mi perswaduje, że nie ma co się rzucać, że ileż to roboty zapisać się do lekarza rodzinnego (on ma swojego w rejonowej przychodni) i wziąć od ręki WŁAŚCIWE skierowanie....
            Wiem, może i nie jest to duży problem - ale dlaczego mam to robić, skoro zgodnie z prawem nie muszę???
            • iwles Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 15:18

No ale dostaniesz skierowanie do poradni przyszpitalnej, tak?
              I będziesz musiała czekać na wizytę, nie wiadomo ile, tak?
              No to bez sensu.
              • default Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 16:15
                Nie wiem co będzie, gdybym złożyła skargę i domagała się podania podstawy prawnej odmowy honorowania e-skierowania. Zapewne niczego to nie przyspieszy, a i tak chcąc załatwić sprawę będę zmuszona podporządkować się widzimisię szpitala....ale o zasadę mi chodzi. Dlaczego mam zachować swoje zastrzeżenia dla siebie, skoro mam rację ?
              • 35wcieniu Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 17:45
                Nie do poradni tylko do szpitala. Etap poradni przyszpitalnej ominie. To jest właśnie to co szpitale robią, choć nie powinny. Wymagają wizyty w tej poradni nawet jak masz skierowanie.
    • leosia-wspaniala Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 12:38
      No widocznie nie mają umowy z NFZ, głupie ale nic zaskakującego.
      • iwles Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 12:40

Ale lekarz wypisujący skierowanie do szpitala nie musi mieć umowy z NFZ.
      • 35wcieniu Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 12:46
        Kto nie ma umowy? Szpital? Nie o to chodzi zupełnie.
        Chodzi o skierowanie do szpitala wystawione przez prywatnego lekarza.
        Przechodziłam to jakiś czas temu. W niektórych szpitalach bez problemu, w innych - najpierw wizyta w przychodni przyszpitalnej i tam się uzyskuje skierowanie od "ich" lekarza. Te wykluczyłam od razu, bo nie dość że na sam zabieg oczekiwanie +/- rok, to jeszcze na tę wizytę w przychodni kilka miesięcy.
        Ostatecznie zabieg się odbył w szpitalu, w którym po prostu uznali skierowanie od prywatnego - też długo czekałam, ale nie wymagali tego etapu z przychodnią i kolejnym skierowaniem.
        • wapaha Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 13:00
          35wcieniu napisał(a):

> Kto nie ma umowy? Szpital? Nie o to chodzi zupełnie.
          > Chodzi o skierowanie do szpitala wystawione przez prywatnego lekarza.
          > Przechodziłam to jakiś czas temu. W niektórych szpitalach bez problemu, w innyc
          > h - najpierw wizyta w przychodni przyszpitalnej i tam się uzyskuje skierowanie
          > od "ich" lekarza. Te wykluczyłam od razu, bo nie dość że na sam zabieg oczekiwa
          > nie +/- rok, to jeszcze na tę wizytę w przychodni kilka miesięcy.
          > Ostatecznie zabieg się odbył w szpitalu, w którym po prostu uznali skierowanie
          > od prywatnego - też długo czekałam, ale nie wymagali tego etapu z przychodnią i
          > kolejnym skierowaniem.
          >
          widocznie lekarz nie miał kontraktu z nfz..
          • 35wcieniu Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 13:06
            No o tym przecież mówimy.
          • memphis90 Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 14:25
            Ale lekarz nie musi mieć, jeśli kieruje do szpitala. Musi, jeśli kieruje do poradni na NFZ.
    • wapaha Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 12:57
      problem nie tyle w NFZ co w PZU
      przepisy NFZ są jasne- skierowanie do specjalisty wystawia lekarz POZ
      • 35wcieniu Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 13:08
        Jej nie chodzi o skierowanie do specjalisty tylko do szpitala.
      • memphis90 Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 14:26
        Nie, nie POZ, tylko lekarz mający umowę z NFZ.
    • siedemkropek82 Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 13:11
      Tak,ja wprowadzam skierowania na NFZ i mamy wyznaczone placówki,z których realizujemy te skierowania.Ci z PZU powinni Ci powiedzieć,że nie mamy podpisanej umowy z tą i ta placówka, dla.ktorej pani chce się udać.
      • default Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 13:36
        Zgodnie z ustawą mogę się udać do każdego szpitala i szpital powinien mnie przyjąć, niezależnie jaki lekarz wystawił skierowanie. Inaczej jest w przypadku skierowań do specjalisty czy na badania, ale skierowanie do szpitala powinno być honorowane. Jak widać każdy szpital i tak robi po swojemu, mając w nosie ustawę 🫤
        • zerlinda Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 13:59
          No nie, szpital nie może robić po swojemu. Obowiązują wszystkich takie same zasady.
          • 35wcieniu Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 14:09
            W teorii nie może, w praktyce robią jak chcą.
            A jak powiesz jak powinno być, to usłyszysz że oni, oczywiście, honorują, jak najbardziej, ale pierwszym etapem do wyznaczenia terminu zabiegu jest u nich wizyta u specjalisty w przychodni big_grin
            Termin kilka miesięcy.
            Sprawdzone. Zwykły człowiek nie będzie się z tym kopał tylko znajdzie inny szpital, jeśli ma taką możliwość tzn. jest w miarę mobilny.
        • kobieta-leniwa Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 16:20
          "i szpital powinien mnie przyjąć"

no jednak nie, to lekarz szpitalny ( sor, przychodnia przyszpitalna, lekarz do kwalifikacji) decyduje czy szpital cię przyjmie czy nie
          nie ma tak, że skierowanie równa się przyjęcie do szpitala
          • iwles Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 17:00
            kobieta-leniwa napisała:

> no jednak nie, to lekarz szpitalny ( sor, przychodnia przyszpitalna, lekarz do
            > kwalifikacji) decyduje czy szpital cię przyjmie czy nie
            > nie ma tak, że skierowanie równa się przyjęcie do szpitala

A co ma do tego fakt, kto wystawia skierowanie? Czy lekarz prywatny, czy na NFZ?
            Ona nie dostała odmowy przyjęcia do szpitala, bo lekarz na izbie przyjec zbadał ją i stwierdził, że operacja jest bezcelowa.
            Jej podważono samo skierowanie, jakoby nie ta osoba je wystawiła, którą oni by chcieli. A to jest wbrew przepisom.

• 152kk Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 17:24
              Z tego co mi wiadomo przed zabiegiem trzeba przejść zawsze tw. kwalifikację, która przeprowadza lekarz, który ma operować lub zespól lekarzy. I od razu po kwalifikacji wyznaczają ci termin lub zapisują i dzwonią później z info o terminie. Być może jest tak, że lekarze w tym szpitalu przeprowadzają kwalifikacje do zabiegów tylko w dwóch trybach - tryb nagły gdy ktoś przyjeżdża na SOR i tam stwierdzają, że musi być operowany lub w przychodni przyszpitalnej, przyjmując na normalną wizytę. A dopóki nie masz kwalifikacji do zabiegu dokonanej przez konkretnego lekarza z tego szpitala i wyznaczonego terminu zabiegu to nie przyjmą cię do szpitala bo przyjmują tylko w tym wyznaczonym terminie (ew. wcześniej jeśli podczas kwalifikacji ustalono, że bezpośrednio przed zabiegiem zrobią jeszcze jakieś badania). Dlatego kazali zapisać się do przychodni, a dlatego, że skierowanie wystawione prywatnie (pewnie nie uwzględnili by też skierowania "państwowego" od lekarza spoza tego szpitala).
              • 35wcieniu Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 17:47
                Nie, nie zawsze to tak wygląda. Są szpitale, które zapisują po prostu na zabieg na podstawie skierowania obojętne jaki lekarz je wystawił.
      • palacinka2020 Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 14:20
        Lekarze POZ nie maja "podpisanych umow" ze szpitalami, o czym ty mowisz? Maja umowe z NFZ (albo i nie), tak samo szpital ma umowe z NFZ. Przeciez to nie jest tak, ze lekarza rodzinni maja sobie organizowac liste szpitali, w ktorych skierowanie dziala, albo podpisywac umowy z kazdym szpitalem oddzielnie. Placowka lekarza rodzinnego moze oznaczac 1-2 lekarzy, 2 pielegniarki i recepcjonistke, jak oni maja niby ogarniac takie rzeczy?
      • iwles Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 14:23
        siedemkropek82 napisała:

> Tak,ja wprowadzam skierowania na NFZ i mamy wyznaczone placówki,z których reali
        > zujemy te skierowania.Ci z PZU powinni Ci powiedzieć,że nie mamy podpisanej umo
        > wy z tą i ta placówka, dla.ktorej pani chce się udać.

Możesz podac podstawę prawną, na mocy której szpital nie przyjmie pacjenta ze skierowaniem od lekarza prywatnego?

• mamtrzykotyidwato5 Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 14:17
      Może spróbuj w innym szpitalu?
      Jest szansa, ze nie wszystkie szpitale mają takie durne wymagania.
      • swiecaca Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 15:19
        rok temu przerabiałam to z mamą i wszystkie większe szpitale wymagały takiej ścieżki jak pisze Default.
        można iść na skróty tzn prywatna wizyta u specjalisty z tego szpitala - wtedy honorują.
        • zerlinda Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 16:12
          No to się nadaje do złożenia skargi w nfz.
        • iwles Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 17:01
          swiecaca napisała:

> rok temu przerabiałam to z mamą i wszystkie większe szpitale wymagały takiej śc
          > ieżki jak pisze Default.
          > można iść na skróty tzn prywatna wizyta u specjalisty z tego szpitala - wtedy h
          > onorują.

Czyli honoruje się skierowania od lekarzy prywatnych? Tylko nie od wszystkich?
          • 35wcieniu Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 17:48
            Nope. Wtedy uznają że to jest skierowanie od "ich" lekarza, pracującego na oddziale. Czyli na równi z tym jakby przeszła przez poradnię.
          • ruscello Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 18:18
            Nie wiem, czy to legalne, ale w 2 szpitalach potrzebowałam konsultacji oraz zlecenia badań do wykonania w szpitalu od kogoś z oddziału przed zapisem na operację. Lekarze ci przyjmowali w poradni szpitalnej oraz prywatnie, mogłam wybrać formę wizyty.
            • default Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 18:46
              Tak, znam to, też przerabiałam jakieś 10 lat temu - po znajomości wskazano mi lekarza że szpitala, który przyjmuje także prywatnie, poszłam do niego prywatnie, za ileś tam złotych, po czym miałam wyznaczony termin operacji w szpitalu niemal natychmiast. Zapewne z pominięciem osób, które zgłosiły się do szpitala wcześniej, ale np. nie wpadły na pomysł zapisania się na konsultacje prywatną albo ich na to nie stać. Uważasz, że to normalne ?
              • swiecaca Re: E-skierowanie a NFZ 06.11.24, 08:43
                oczywiście że to nienormalne sad ale jak człowiek w potrzebie to zapłaci, szczególnie nieobeznany z systemem nfz...
    • alina460 Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 17:02
      Jezu, jakie to wszystko chore!!!
    • inez21 Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 17:30
      Szpital.nie ma prawa żądać skierowania z poradni przyszpitalnej🙈 ale dla świętego spokoju można odbyć tą asurdalną pielgrzymkę po kolejne skierowania. Problem polega na tym że kolejki do poradni przyszpitalnych to minimum 6 tygodni do nawet roku....także ten... 🙈🙈
    • default Re: E-skierowanie a NFZ 05.11.24, 20:29
      Napisałam maila do rzecznika praw pacjenta. Zapytałam, na jakiej podstawie szpital żąda skierowania od lekarza NFZ.
      Ciekawe czy dostanę odpowiedź - i jaką 😄
      • 35wcieniu Re: E-skierowanie a NFZ 06.11.24, 08:55
        Zapewne że się przyjrzą i dziękują.
        • default Re: E-skierowanie a NFZ 08.11.24, 10:22
          Dostałam odpowiedź - piszą, że mam rację, że szpital ma mnie przyjąć na podstawie e-skierowania bez żadnych dodatkowych wymogów (oczywiście po przeprowadzeniu kwalifikacji do zabiegu, ale to w ramach tego skierowania). I radzą mi, żebym się zwróciła na piśmie do dyrekcji tego szpitala - bo często odpowiedź udzielona na pisemne zapytanie jest inna niż to co "paszczowo" przekazuje pacjentowi pani rejestratorka (tak mi zasugerowali między wierszami). A jakbym dalej trafiała na ścianę, to pisać do NFZ.
          • zerlinda Re: E-skierowanie a NFZ 08.11.24, 10:49
            Proponuję napisać @ do kierownika rejestracji. Muszą wtedy Ci odpisać. Jak odmówią, to piszesz do nfz i dołączysz ich odpowiedź. U mnie, gdy odmówili babci rehabilitacji na którą była dużo wcześniej umówiona, zadziałało. Zadzwonił do mnie dyrektor i cud, rehabilitacja babci odbyła się zgodnie z planem. Powodzenia.
    • taki-sobie-nick Re: E-skierowanie a NFZ 06.11.24, 22:00
      To po co jest ten system i po co ci "moi" lekarze zadawali sobie trud badania mnie i wystawiania skierowań, skoro i tak muszę to zrobić jeszcze raz ????

Żebyś machnęła ręką i poszła prywatnie. Nie zawsze chodzi o operację, może chodzić o zwykłą konsultację lekarską. Jest nadzieja, że chory na widok POZ zacznie dostawać alergii i będzie chodził do prywatnego.

• taki-sobie-nick Re: E-skierowanie a NFZ 06.11.24, 22:01
        Przy okazji - niepełnosprawnym w stopniu znacznym przysługuje wizyta BEZ skierowania, co tym bardziej dowodzi bezsensu tegoż skierowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka