Dodaj do ulubionych

Edukacja w systemie hybrydowym

27.11.24, 12:07
Jak myślicie czy przyjdzie kiedyś czas na takie rozwiązanie? W dobie dyskusji nad frekwencją uczniów w szkołach oraz nad wakacjami w trakcie roku szkolnego szczerze marzy mi się edukacja w systemie hybrydowym. Czyjakieś państwo wprowadziło takie rozwiązanie?
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 12:13
      Ale że co - że w trakcie wakacji miałaby być nauka online? Nie za bardzo rozumiem co proponujesz. W Polsce powinna być po prostu przerwa na przełomie października i listopada a następnie w marcu, choćby po tygodniu wolnego.
    • makurokurosek Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 12:26
      Ale w jaki sposób hybrydowa, część w szkole a tym dzieciakom którym się nie chce lub nie mogą online ?
      No chyba najbardziej poroniony pomysł, lockdown najlepiej pokazał, że nikt nie jest na takie rozwiązanie gotowy, a dzieciaki nie są wystarczająco dorosłe i odpowiedzialne aby w takim systemie się uczyć.
      • san_vito Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 12:31
        chodzi mi o to, żeby dać uczniom zdolnym szansę, aby uczyły się hybrydowo.
        I tak to rozwiązanie byłoby tylko dla tych odpowiedzialnych, aby w takim systemie się uczyć i rozwijać swoje pasje.
        • glanaber Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 12:42
          Mają szkole w chmurze, edukację domową - do wyboru do koloru
        • simply_z Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 12:49
          Pasje na tiktoku.
        • thank_you Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 14:21
          Przecież można robić to teraz - wystarczy, że dziecko ma 50% frekwencji i zalicza.
          • taje Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 22:31
            Dla mnie zupełnie niezrozumiałe ale cóż.
            • thank_you Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 23:07
              Cały polski system edukacji publicznej jest do bani. Dzieci są przeciążone, między wakacjami a BN brak perspektywy na dłuższy odpoczynek - szczególnie w najbardziej depresyjnej porze roku.
              Szkoła publiczna nie wspiera ucznia zdolnego - znam dziewczynę, której córka w ten sposób funkcjonowała czyli opuszczała dużo lekcji, ale zaliczone miala wszystko a ukochane przedmioty na „6”. Szkoda było im czasu na taką szkołę a alternatywy brak (nie każdemu finanse pozwalają na prywatną placówkę).

Ale rozumiem, że w starterze komuś cos się poplątało - bo hybryda zakłada jednak, że dziecko się uczy a czas wolny (wakacje czy tam
              Przerwa) jednak nie zakłada nauki.
              • thank_you Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 23:08
                P.s. zamówiłam dwie, czas oczekiwania 1-2 tyg., chyba są zawaleni zamówieniami
                • taje Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 23:12
                  Czekam niecierpliwie smile Mam nadzieję, że Twoja recenzja będzie pozytywna.
    • berdebul Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 12:37
      Niektóre szkoły w Japonii mają taką opcję, zwłaszcza dla uczniów z fobią szkolną/bullyingowanych.
    • cegehana Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 13:04
      Myślę, ze to ciekawa koncepcja. Zetknelam się z nim w przypadku uczniów niepełnosprawnych, w edukacji domowej z powodów zdrowotnych jednak uczestniczących w niektórych zajęciach szkolnych. Takie rozwiązanie daje uczniowi więcej możliwości.
      • makurokurosek Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 14:33
        Prawdopodobnie nie było to ED, a NI
    • princesswhitewolf Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 13:08
      Ostatnie dwa lata przed matura " A- levels" w UK w duzej mierze nie polegaja na 8 godzinach w lawce ale tylko troche w szkole, troche w grupach online gdy pracuja nad projektem, a sporo w domu.
      • taje Princess - offtop 27.11.24, 22:15
        Help. Szukam rekomendacji na okołoświąteczne atrakcje w Londynie w tym sezonie. Wybieram się z cała rodziną więc pod nastolatków. W szczególności, które przedstawienia/musicale są teraz na topie?
        • princesswhitewolf Re: Princess - offtop 27.11.24, 23:59
          Winter Wonderland w centrum jako atrakcja

Dziubdzius jedzie ze szkoly na jakąś pantonime ale nawet nie wiem jaka.

Wiesz my to tak specjalnje nie biegamy po West End i wystepach.
          • taje Re: Princess - offtop 28.11.24, 00:20
            Ja jadę z nimi tylko na tydzień więc muszę maksymalizować.
    • sueellen Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 14:38
      Mysle ze technologia jest, woli brak. Od ponad 4,5 roku robie wylacznie szkolenia online, ale nie dla dzieci. Zastrzezen brak, wrecz przeciwnie - szkolenia sa nagrywane , mozna obejrzec pozniej.
    • ga-ti Re: Edukacja w systemie hybrydowym 27.11.24, 23:29
      Ja się tylko tak zapytam, ilu uczniów, a właściwie rodziców stać na te urlopy w listopadzie, marcu, wiadomo, że zimą no i w wakacje? Raczej większość kombinuję jak tu zapewnić dziecku opiekę i jakieś atrakcje w wakacje oraz jest nażekanie, że taka długa przerwa świąteczna, a i jakiś dzień dodatkowy w listopadzie, czy maju się trafi.
      Mam podejrzenie, że mało kto by wypoczywał inaczej jak na kanapie przed kompem. Ch6ba że zakładasz wolne/zdalne dla bogatych, a reszta marsz do szkoły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka