Dodaj do ulubionych

Łosoś wędzony - pytanie

19.12.24, 17:43
Czy łososia wędzonego można piec/podgrzewać?
Widziałam fajny super prosty przepis (na filmiku) na roladki z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem. Moim zdaniem ten łosoś musiał być wędzony, bo plastry były tak cienkie, że chyba nie można tak cienko pokroić łososia (przynajmniej w warunkach domowych), ale nie mam pewności. To wszystko lądowało potem w piekarniku.

Zastanawiam się czy nie zrobię kuku łososiowi i nie będzie dziwnie smakował jak będzie właśnie wędzony? Szkoda by było coś takiego wyrzucić.
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Łosoś wędzony - pytanie 19.12.24, 17:46
      Robiłam, jest ok.
    • primula.alpicola Re: Łosoś wędzony - pytanie 19.12.24, 17:48
      Każdego wędzonego na zimno wrzucam na chwilę fo frajera albo na patelnię, no nie lubię tej surowej tekstury.
    • snakelilith Re: Łosoś wędzony - pytanie 19.12.24, 17:58
      Przy pieczeniu wędzonego łososia uwalniają się rakotwórcze nitrozoaminy. Tego się więc nie robi. Jedynie lekkie podgrzewanie jest ok. Dlatego do pieczenia wzięłabym bajcowanego łososia z IKEA (SJÖRAPPORT Gravad Lachs niewędzony, bo jest też wersja wędzona na zimno). Ten jest surowy i tylko marynowany w soli i cukrze.
      • piszaca.zza.swiatow2 Re: Łosoś wędzony - pytanie 19.12.24, 18:04
        A w innych niemieckich sklepach też dostanę? Jak nie, to muszę pojechać do Ikei, bo uparłam się na tego łososia jak nie to wiem co.
        • snakelilith Re: Łosoś wędzony - pytanie 19.12.24, 18:12
          W dobrych sklepach możesz dostaniesz, ale będzie drożej niż w IKEA. Przed świętami też będzie trudniej, bo łosoś to świąteczne danie w De, ale zwykle preferuje się tego wędzonego. Ale może gdzieś w Globusie, czy Edece dostaniesz świeżego łososia i możesz go sama pokroić. Kaufland ma też stoisko rybne. To wcale nie takie trudne, zobacz niżej. Włóż na 30 minut do zamrażarki, a potem prowadzisz tylko nóż po skosie.
        • kotejka Re: Łosoś wędzony - pytanie 20.12.24, 06:15
          Gravlax robię sama. Nie ma przy tym praktycznie robpty, a efekt wart jest zachodu. Wtedy kroisz najcieniej jak się da i taki nie dość, że postoi, to jeszcze ma szereg zastosowań. I można do zapiec, albo dorzucić do oliwy i zasmazyc chwilkę i ma surowo jeść, jak najbardziej. Że świeżą bagietka jest pyszny
      • snakelilith Re: Łosoś wędzony - pytanie 19.12.24, 18:07
        Swoją drogą, surowego łososia da się kroić w cienkie plastry. Do tego musisz mieć tylko ostry nóż. Sprawę ułatwia, gdy rybę się przedtem lekko zmrozi.
        • piszaca.zza.swiatow2 Re: Łosoś wędzony - pytanie 19.12.24, 18:08
          Super pomysł, faktycznie mięso też tak często kroję, właśnie lekko zamrożone. Tak będzie bezpieczniej, dzięki!
    • hrasier_2 Re: Łosoś wędzony - pytanie 19.12.24, 18:02
      Niezbyt lotne- filet z łososia na ciepło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka