Dodaj do ulubionych

Wzdęcia duuuze…help..

21.12.24, 21:42
Dziewczyny, podpowiedzcie może ktoś miał takie objawy.
Bo, Jak nie urok to sraczka…młoda bardzo szczupła dziewczyna ma wzdęcia zaraz po jedziemy czy nawet piciu. Do 10 cm i więcej….
I tak od czerwca.miedzy styczniem a czerwcem były 3 antybiotyki chore zatoki…i od czerwca te cholerne wzdęcia. Do tego dziwne czkawki kilka razy na dzień…
USG, gastroskopia, krew, wątrobowe, trzustkowe,kał, resztkowe z kalu ok alergiczne , wszystko ok. Aktualnie gastroenterolog zlecił antybiotyk pod kątem zapalenia jelit. Po dwóch tygodniach brak poprawy…..
Gastrolog nie widzi podstaw do kolonoskopii…Rodzinny radzi zrobić. Na marzec mamy wizytę u gastrologa.. kolejna…
Do tego hashimoto i hiperprolaktynemiw gdzie endokrynolog nie zleca RM przysadki.
sad(((( zawsze kiwa coś, no zawsze!!!!!!

Obserwuj wątek
    • arabelax Re: Wzdęcia duuuze…help.. 21.12.24, 21:51
      a ginekolog ok?
      • lampasufitowa Re: Wzdęcia duuuze…help.. 21.12.24, 22:44
        Raczej tak jest pod opieką gin/endokrynolig.
    • dni_minione Re: Wzdęcia duuuze…help.. 21.12.24, 21:53
      Moze SIBO? Robiliście test wodorowo-metanowy oddechowy?
      • chocolate_dog123 Re: Wzdęcia duuuze…help.. 21.12.24, 21:58
        A może celiakia? Albo spróbować zastosować może nifuroksazyd czy xifaxan?
      • lampasufitowa Re: Wzdęcia duuuze…help.. 21.12.24, 22:44
        Nie, weszła sama do lekarza ale dostała antybiotyk bez badania. 2 tyg lek dwa tyg przerwa
        • princy-mincy Re: Wzdęcia duuuze…help.. 23.12.24, 13:38
          Nie każdy antybiotyk nadaje się na sibo
        • jdylag75 Re: Wzdęcia duuuze…help.. 23.12.24, 15:16
          Straciłam zdrowie na szukaniu przyczyn wzdęć więc się wypowiem, bo się wyleczyłam, przynajmniej chwilowo. Jeżeli to jest SIBO, to tego w tym schemacie się nie leczy, trzeba cięgiem przez 2 tygodnie brać duża dawka xifaxanu (musiałabym sprawdzic ile) i po sprawie, potem jakis VIvomix 2 tygodnie i de facto można spróbowac normalnie jeść. Takie leczenie jak córka dostała pewnie na chwilę pomoze, ale problem jezeli jest to wróci i to pewnie bardziej. Moga to być drobnoustrroje metanowe (test wydechowy IMO) i ich
          wogóle się tak nie leczy bo nie sa to bakterie, ale po antybiotuku raczej nie powinno to być IMO. A dobzre bo test jest drogi.
          Bierze ten antybiotyk? Jeżel nie to pzremęczyłabym się i poszła po świętach na test wydechowy, płatny, ale warto, zanim pójdziecie na test trzeba przeczytać instrukcję, potrzebna jest dieta i przerwa w braniu antybiotyków i probiotyków,.
          Jeśli nie chcecie korzystac z testów wydechowych to przynajmniej po tym antybiotyku niech bierze odpowiednie probiotyki, Vivomix - drogi ale dobry, enterol, sanprobi IBS i inne na jelito drażliwe, one dostarczają odpowiednich szczepów, nie tych które się córce namnażają, a są zwykłym skladnikiem flory bakteryjnej. Niech nie jej w ogóle żadnych kiszonek, bo tam są te bakterie, które ją wykańczają, niby zdrowe ale jej szkodzą. Z leków doraźnych dobzre działa scopolan rozkurczowo i kropelki tylu Verdin compleks itp.
    • princesswhitewolf Re: Wzdęcia duuuze…help.. 21.12.24, 21:53
      Kup jej probiotyk z jak najwieksza iloscia szczepow oraz duza iloscia bakterii
    • lauren6 Re: Wzdęcia duuuze…help.. 21.12.24, 22:08
      Helicobacter pylori?
      • chocolate_dog123 Re: Wzdęcia duuuze…help.. 21.12.24, 22:10
        Wątpię, też mam wzdęcia i helicobacter nie wyszło. Może za wolny pasaż jelit. Największe wzdęcia mam po produktach mącznych, więc muszę kiedyś obczaic czy nie mam nietolerancji glutenu czy celiakii
    • taje Re: Wzdęcia duuuze…help.. 21.12.24, 22:20
      Moja koleżanka tak miała z alergią na nabiał.
    • aqua48 Re: Wzdęcia duuuze…help.. 21.12.24, 22:23
      A zmiana diety?
    • szara.myszka.555 Re: Wzdęcia duuuze…help.. 22.12.24, 00:03
      Zróbcie eksperymenty i zobaczcie czy jest różnica (tylko nie wszystko na raz!). Testy mogą być w normie, a nietolerancja może jednak być:
      - 2 tygodnie bez laktozy
      - 2 tygodnie bez glutenu
      - 2 tygodnie niskowęglowodanowe (tj. warzywa, orzechy i nasiona, jaja, ryby, mięso - ale bez pieczywa, makaronu, ryżu, kasz, produktów mącznych, owoców, cukru). Warto spróbować, bo te niefajne bakterie "lubią" węglowodany.

Dołożyłabym do tego picie zakwasu, jedzenie kiszonek.
    • blahblah2 Re: Wzdęcia duuuze…help.. 22.12.24, 00:20
      Jeśli ma Hashimoto to może układ immunologiczny zaczyna atakować jelita ?- choroba crohna. Często choroby autoimmunologiczne są powiązane. Mi pomogło ale miałam z. Innych przyczyn minimum przez Miesiąc probiotyk i probiotyk oraz pierzga pszczela i nie pamiętam jakiś lek przeciwzapalny na jelito.
      • chocolate_dog123 Re: Wzdęcia duuuze…help.. 22.12.24, 01:22
        Albo zespół nieszczelnego jelita. Debretin jest dobrym lekiem na jelita, może spróbować.
        Co do Hashimoto i probiotyków, to często po probiotykach właśnie boli mnie brzuch i go bardziej wywala. Może mam SIBO.

aptekapuls.pl/blogs/246_kiedy-probiotyki-moga-zaszkodzic.html
    • chatgris01 Re: Wzdęcia duuuze…help.. 22.12.24, 14:40
      lampasufitowa napisała:

> I tak od czerwca.miedzy styczniem a czerwcem były 3 antybiotyki chore zatoki…i
      > od czerwca te cholerne wzdęcia.
      >

Te antybiotyki nie wybiły jej flory bakteryjnej aby?
    • dwa_kubki_herbaty Re: Wzdęcia duuuze…help.. 23.12.24, 11:24
      Ja nie mogę łączyć kilku produktów a niektórych noe jadam po prostu.
      Te wzdęcia po prostu pojawily się kiedyś pierwszy raz, od razu ogarnęłam po czym.
      Po 20 latach tych produktów jest już sporo.
      Zaczęło się od chleba 100% żytni,
      Potem wszystkie z dużą iloscią ziarna,
      Potem mieszanka pomidor-ogórek,
      Ostatnio mandarynki zapijałam kawą, coś co robię od zawsze i mnie pokonało to połączenie, jakby mi ktoś nadmuchał flaki.
      Nie ma na to sposobu tylko wywalić z menu.

• brenya78 Re: Wzdęcia duuuze…help.. 23.12.24, 13:16
        Mam to samo niestety. Wiele tzw zdrowych rzeczy mi rozwala kichy: kapusta, groch, fasola, cebula, chleb zytni tez, czeresnie. No nie dam rady. Nawet kurcze ogorki kiszone - wczoraj mialam bebech jak w 9msc ciazy, bo sie polakomilam i zjadlam 3 domowej roboty. Az chcialam zdjecie na ematke wrzucac, no nie do wiary.
        I to wcale nie musza byc duze ilosci jakies. Wystarczy mala miska fasolowej i masakra.
        Od nowego roku mam zamiar zrobic jakas kuracje z probiotykami, black walnut hulls itp. moze cos pomoze.
    • aagnes Re: Wzdęcia duuuze…help.. 23.12.24, 11:34
      Mi pomogly dobre probiotyki i mesopral. Normalna sprawa po antybiotykach
    • ichi51e Re: Wzdęcia duuuze…help.. 23.12.24, 13:46
      Ja bym patrzyła pod kątem alergii albo zespołu drażliwego jelita
    • salatka_z_cynamonem Re: Wzdęcia duuuze…help.. 23.12.24, 13:50
      A jak dziewczyna ma normalnie trawić kiedy antybiotyki wybiły jej całą całą florę bakteryjną?
      • chocolate_dog123 Re: Wzdęcia duuuze…help.. 23.12.24, 14:21
        Ponoć już po jednym antybiotyku odbudowa flory trwa do pół roku, a mówią że i niektóre dobroczynne bakterie mogą być już wybite na zawsze. Ja przez rok wzięłam ich ok. 8-10. Tak wyszło.
    • lillyinchains Re: Wzdęcia duuuze…help.. 23.12.24, 20:53
      Anta dziewczyna ile ma lat?
      Bo może ta hiperprolaktynemia i wzdęcia się niedługo skończą, pierwszy trymestr i drugi szybko, niepostrzeżenie zleciały, a tu niebawem z nowym rokiem się trzeci skończy, a zacznie nowe życie! To i wzdęcia miną.

lampasufitowa napisała:

> Dziewczyny, podpowiedzcie może ktoś miał takie objawy.
      > Bo, Jak nie urok to sraczka…młoda bardzo szczupła dziewczyna ma wzdęcia zaraz p
      > o jedziemy czy nawet piciu. Do 10 cm i więcej….
      > I tak od czerwca.miedzy styczniem a czerwcem były 3 antybiotyki chore zatoki…i
      > od czerwca te cholerne wzdęcia. Do tego dziwne czkawki kilka razy na dzień…
      > USG, gastroskopia, krew, wątrobowe, trzustkowe,kał, resztkowe z kalu ok alergic
      > zne , wszystko ok. Aktualnie gastroenterolog zlecił antybiotyk pod kątem zapale
      > nia jelit. Po dwóch tygodniach brak poprawy…..
      > Gastrolog nie widzi podstaw do kolonoskopii…Rodzinny radzi zrobić. Na marzec ma
      > my wizytę u gastrologa.. kolejna…
      > Do tego hashimoto i hiperprolaktynemiw gdzie endokrynolog nie zleca RM przysadk
      > i.
      > sad(((( zawsze kiwa coś, no zawsze!!!!!!
      >
      • lampasufitowa Re: Wzdęcia duuuze…help.. 23.12.24, 21:15
        Taaaaa…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka