Dodaj do ulubionych

Pytanie o pierogi

05.01.25, 13:06
Planuję dzisiaj pierogi. Jeść będziemy ok. 17-18, ale chciałabym przygotować teraz, akurat mam czas. Jak przechować surowe przez te kilka godzin? Ostatnio wyłożyłam na podsypanym mąką papierze do pieczenia, a i tak przykleiły się do papieru. W zamrażarce brak miejsca, w lodówce żeby wyłożyć na płasko też. Wolałabym uniknąć dwukrotnego gotowania, to dodatkowa robota.
Obserwuj wątek
    • czcigodnystarzec Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 13:14
      freja08 napisała:
      > Wolałabym
      > uniknąć dwukrotnego gotowania, to dodatkowa robota.

A po co dwa razy gotować?
      Ugotujesz teraz a potem pogrzejesz w mikrofalówce.
    • eliszka25 Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 13:17
      Moim zdaniem papier do pieczenia akurat tak średnio się nadaje, bo trochę rozmięka i dlatego ci się te pierogi przykleiły. Ja rozkładam zawsze na płaskich talerzach albo na tablecie. Przed układaniem pierogów posypuję je mąką, ale jak mają leżeć dłużej, to tej mąki sporo. Dobrze się sprawdza też rozłożenie dużej ścierki kuchennej obsypanej mąką, na której układasz pierogi. Żeby nie wyschły przykryć drugą ściereczką.

Tylko powtarzam - mąki musisz podsypać sporo, a nie tylko poprószyć. Możesz też każdy pieróg po zlepieniu nieco obtoczyć w mące i dopiero wtedy układać na przygotowaną powierzchnię. Wtedy już same pierogi nie są takie klejące.
      • mysiulek08 Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 18:13
        najlepiej nie pszenna a ryzowa
    • daniela34 Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 13:19
      Deska drewniana, jeśli masz. Obficie posypana mąką.
      • senin1 Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 19:41
        deska drewniana rulez
    • elinborg Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 13:20
      Mnie się nigdy nie udaje przechować na surowo, kleją się strasznie.
      Gotuje jak najszybciej, hop do miski, smaruje masłem i następna warstwa. Potem odgrzewane w mikrofali albo na patelni.
    • heca007 Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 13:26
      My jadamy pierogi podsmażone na patelni. Więc problem dwukrotnego gotowania odpada wink
    • thea19 Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 13:32
      ja zawsze układam na lnianej ściereczce i przykrywam drugą
    • freja08 Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 15:18
      Melduję, że ścierka zrobiła robotę. 😋
      • anka_one_and_only Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 15:21
        Jakie piękne pierogi!
      • hasty Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 15:22
        Ale ładne! Smacznego!
      • eliszka25 Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 15:23
        No i super! Piękne pierogi 👍🏻
      • astomi25 Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 15:25
        Takie rowne...sklejalas maszynka? wink
        • freja08 Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 15:33
          Foremką tego typu 🙂
          • iwles Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 15:38

Nie zapomnij przykryc drugą sciereczką, żeby nie wyschly!
            A z czym są w środku?
            • freja08 Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 16:01
              Przykryte! smile
              Farsz to mięso z rosołu doprawione majerankiem, czosnkiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Zmielone z podsmażoną cebulką i warzywami z rosołu, proporcja mięsa do warzyw 3:1.
          • anka_one_and_only Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 15:50
            Te foremki są super tylko mi tam się do pieroga za dużo powietrza dostaje, muszę popróbować z ilością nadzienia,
          • astomi25 Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 16:30
            I serio to dziala?
            Mam taka w domu, tylko czerwona.
            Boje sie uzyc.
            • iwles Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 17:00

Też używam. Działa. I domowa młodzież chętniej pomaga w sklejaniu.
            • freja08 Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 17:22
              Działa, ale prawdą jest co pisze forumka wyżej, dostaje się do środka powietrze i po gotowaniu wychodzą nieco płaskie. Jeśli się da więcej farszu, wyłażą przy klejeniu tym otworem w środku, więc trzeba z wyczuciem. Ja robię pierogi raz na sto lat, gdy mam mięso z rosołu, więc nie mam na tyle wprawy żeby kleić ręcznie. Wszystkie inne nadzienia kupuję w garmażerce i są smaczne, jednak kupne z mięsem mi nie podchodzą, muszą być domowe.
    • mava12 Re: Pytanie o pierogi 05.01.25, 15:50
      Ja pierogi przygotowuję zwykle 3-4 dni przed wigilią - do codziennego spożycia robię tego samego dnia bo jest ich zdecydowanie mniej, i z nimi nic nie robię, w sensie przechowywania.
      Natomiast te wigilijne normalnie gotuję, po zrobieniu.. Odcedzam dokładnie i układam pojedyńczo! w dużej blaszce, bryfance, którą smaruję niewielką ilościa oleju (najwygodniej pędzelkiem), także rozłożone pierogi przelatuję pędzelkiem moczonym w oleju.
      Na pierwszą warstwę pierogów kładę albo papier do pieczenia, albo folie alu, której już nie smaruję olejem ale same pierogi owszem. I tak po kolei, warstwy pierogów przekładam papierem/folią. Potem wynoszę na balkon (chłodne miejsce).
      W dniu podania odgrzewam albo w wodzie - kilka min na minimalnym ogniu, po wypłynięciu, żeby były ciepłe. Albo podsmażam na patelni.
      Nigdy się nie posklejały ale surowych nie przechowywałam, zawsze już ugotowane.
      Odgrzać możesz w tym samym garze co wcześniej gotowałaś, ba... w tej samej wodzie, przeciez się nie zepsuje w kilka godzin?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka