Dodaj do ulubionych

Mleko roślinne vs krowie

06.01.25, 12:17
Jestem zielona w temacie. Zawsze kupuję mleko krowie. Wyjaśnijcie mi, jak krowie na rowie, o co chodzi z tym mlekiem roślinnym, w czym jest lesze czy zdrowsze i czy do wszystkiego używacie. To taki zamiennik z krowim 1:1?
Obserwuj wątek
    • bib24 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:34
      mleko roślinne ma sens wtedy, jak absolutnie nie możesz krowiego (np masz uczulenie) a musisz do czegoś użyć mleka. inaczej lepsze krowie.
      • berdebul Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:23
        Lepsze? Tańsze, ale czy lepsze.
        • bib24 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:50
          jeżeli masz eko cudowne mleko roślinne, które w skladzie nie ma żadnych dodatków tylko rosline i wodę to ok. ale zazwyczaj to jest mocno przetworzony przemyslowy produkt.
          • berdebul Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:59
            Dobrze, że mleko krowie nie jest przetwarzane, normalnie prosto od krowy pod drzwi tongue_out proszę Cię. Tak, wolę mleko roślinne z pewnego źródła, niż krowie patrząc na to czym karmi się krowy.
            • bib24 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:02
              jak masz pasteryzowane to masz tylko proces pasteryzacji. i tyle.
              a jak masz np coś takiego:

Woda, wsad kokosowy (5,7%) (krem kokosowy 2,6%, woda), obłuszczone ziarno soi (2,9%), cukier, fruktoza, regulatory kwasowości (fosforany potasu), węglan wapnia*, sól morska, aromat, stabilizator (guma gellan). * substancje wzbogacające

to wg ciebie jest zdrowe?

pierwsze z brzegu z internetu: www.konesso.pl/product-pol-18260-Napoj-ALPRO-Barista-Coconut-Kokosowo-sojowe-750-ml.html

Stopień przetworzenia jest bardzo istotny.
              • berdebul Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:10
                Każde mleko w wersji barista będzie miało dodatki, inaczej nie spienisz. Nie pijam takiego. W składzie jest orzech/zboze, woda, fortyfikacja w witaminy.
                • bib24 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:17
                  proszę bardzo alpro migdalowe wersja nie barista:
                  woda, migdały (2,3%), cukier, wapń, sól morska, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), emulgator (lecytyny), naturalny aromat, witaminy (B2, B12, E, D2).

• berdebul Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:31
                    Napisze prościej: nie pijam dosładzanych, z emulgatorami itd.
                    Poczytaj sobie o ostatniej aferze z dodatkami paszowymi i jak szybko Mlekovita się wycofała tongue_out
                    • bib24 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:48
                      o tej aferze wiem bardzo dobrze.
                      i jeszcze ci dodam, że nie piję ani kawy ani żadnego mleka.
                      wogole mleko z zalożenia jest produktem niezdrowym, ma spowodować wzrost cielaka. a mleko roślinne to sorki ale do ust nie wezmę.
                  • waleria_bb Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:41
                    Mleka roślinne nie kończą się na najbardziej znanym i syfiastym Alpro. Oceniam te barista i rzeczywiście mają straszny skład, smakowo odpowiadała mi wersja kokosowa, ale odstawiłam ze względu na sensacje w brzuchu. Szkodziła mi ta władowana fruktoza itd.
                    Bardzo dobry skład ma owsiane mleko barista just plants Tymbark i widzę też, że większy komfort w jelitach po nim.
                • alicia033 Re: Mleko roślinne vs krowie 08.01.25, 06:35
                  berdebul napisała:

> fortyfikacja w witaminy.

że co jest?
          • bene_gesserit Re: Mleko roślinne vs krowie 08.01.25, 06:42
            bib24 napisała:

> jeżeli masz eko cudowne mleko roślinne, które w skladzie nie ma żadnych dodatkó
            > w tylko rosline i wodę to ok. ale zazwyczaj to jest mocno przetworzony przemysl
            > owy produkt.

Mleko owsiane można zrobić w domu. Wymaga to parę minut pracy.
    • primula.alpicola Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:36
      Nie jest lepsze, a juz owsiane, to jakaś porażka.
      Jeśli już, to migdałowe na przykład.
      • thea19 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:53
        mi tylko owsiane podeszło
        • alpepe Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:40
          mnie też, córka starsza za to migdałowe tylko
      • mamkaantka Re: Mleko roślinne vs krowie 07.01.25, 22:51
        Nie ma migdałowych. No chyba że sama takie zrobisz Te sklepowe zawierają śladowa ilość migdałów, a reszta to woda i śmieci
        • princesswhitewolf Re: Mleko roślinne vs krowie 07.01.25, 23:01
          Albo pistacjowe czy macadamia.. samemu mozna zrobic
          • hrasier_2 Re: Mleko roślinne vs krowie 08.01.25, 05:14
            Aż wszedłem w ten wątek, bo ktoś bardzo zachwalał. A tu normalny wątasek.
    • chicarica Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:36
      W moim akurat przypadku cenię sobie fakt, że mleko migdałowe niesłodzone praktycznie nie ma węglowodanów, a smakuje bardzo podobnie do krowiego jako dodatek do kawki. Moja pierwsza poranna kawa zawsze z migdałowym.
      Z kolei jak jestem gdzieś na mieście czy w trasie, to często biorę owsiane do kawy bo po zwykłym potrafię mieć konieczność szukania na cito toalety.
      • leyla76 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 16:54
        Żadne mleko roślinne nie daje kawie takiego smaku jaki kawa mieć powinna. No już wolę kawę czarna niż z dodatkiem mleka roślinnego. Kawa z takim mlekiem wg mnie jest fuj. (To moja opinia , innym może smakować).
        • sueellen Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 17:56
          leyla76 napisała:

> Żadne mleko roślinne nie daje kawie takiego smaku jaki kawa mieć powinna.

A ja lubię kawę... z masłem.
        • chicarica Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:52
          Co kto lubi. Moim zdaniem z owsianym i migdałowym jest okej, tak jak napisałam jest to kwestia tego że w danym momencie nie mogę wypić z normalnym mlekiem. Poza tym często pijam też czarną, ale nie każda kawa jest dobra bez mleka.
    • alpepe Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:38
      Nie jest lepsze, ale jak piłam rano drugą czy trzecią kawę z mlekiem, to mi potem było niedobrze przez pół dnia. Musiałam praktycznie odstawić nabiał, alternatywą było mleko owsiane.
    • freja08 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:44
      Ja podaję przedszkolakowi, bo inaczej wypijałby chyba litr mleka krowiego dziennie, a to wcale nie jest zdrowe. Wyszło mu w badaniach podwyższone ph moczu, pediatra kazała zredukować ilość wypijanego mleka, więc teraz podaję krowie raz dziennie rano, zjada też porcję zupy mlecznej w przedszkolu, a jeśli chce więcej mleka w ciągu dnia, to dostaje owsiane.
    • falcon_eye Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:50
      Myślę, że jeśli nie masz problemów (trawiennych lub światopoglądowych ) z mlekiem krowim to nie ma sensu kombinować. Ja mam sensacje po laktozie a z kolei mleko bez laktozy jest dla mnie za słodkie. Wybieram sojowe niesłodzone.
    • bazia_morska Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:50
      Całą rodziną przerzuciliśmy się na owsiane, lepiej się czujemy.
    • koko8 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:55
      Roślinne nie jest lepsze, po prostu inne.
      Mleka krowiego surowego nie znoszę, odrzuca mnie zapach i smak, a na dodatek powoduje spektakularne sensacje jelitowe.
      Jako zamiennik najczęściej używam owsianego (IMO najlepiej się pieni w do cafe latte) i migdałowego (do bawarki).
      • mysiulek08 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:33
        do spieniania orasi barista, w kolejnosci - owsiane- migdalowe - sojowe
        • princy-mincy Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 19:47
          Wersje barista mają słabe dodatki, nie warto.
          • mysiulek08 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:36
            ale najlepiej, ponoc ( opinia robiacego kawe) sie spieniaja, nie bede dyskutowac, jedna kawa dziennie go nie zabije
            • koko8 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:01
              Najczęściej używam bio napój owsiany z Lidla, który ma tylko 4 składniki: woda, 10% owies, olej słonecznikowy, sól. Ekspres spienia go doskonale.
              No i owsianka na nim niezgorsza.
              Jest też wersja barista tego mleka, ale nie próbowałam.
              • mysiulek08 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:03
                nie mam lidla pod reka 🤣
    • lella_two Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:56
      Nie ścina się, gdy dodaję kwaśne owoce do owsianki.
    • snakelilith Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:03
      Zrezygnowałam z krowiego na rzecz owsianego. Przestałam tolerować laktozę w ilościach potrzebnych do 2-3 kaw w ciągu dnia. Ok, jest bezlaktozowe, ale krowie podobno podkręca też stany zapalne, więc przy tej okazji postanowiłam zrezygnować całkiem.
      Przetestowałam masę różnych roślinnych. Jedynie owsiane smakuje mi w kawie i do tego tylko jednej marki. Owsiane ma masę węglowodanów, ale te mi osobiście akurat nie szkodzą.
      Można kupić też odcukrzone, ale to ma w składzie jakiś zagęszczasz, więc nie kupuję,
    • mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:11
      A czy ktoś wie dlaczego mleko bezlaktozowe (nie wiem czy zawsze) ma w składzie mleko i ... laktozę (jako oddzielny składnik)?
      • mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:47
        wycofuję pytanie big_grin I obiecuję jednak zakładać okulary do czytania składów (jest laktaza, nie laktoza)
      • palczak.madagaskarski Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:48
        A na pewno ma w składzie laktozę, a nie laktazę (czyli taki enzym, który laktozę rozkłada do glukozy i galaktozy, i tym samym powoduje, że nie ma jej w mleku)? Natomiast jeśli rzeczywiście jest napisane "laktoza", to może na takiej zasadzie jak wymienianie śladowych ilości alergenów w produktach?
        • mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:51
          jak wyżej/ dziękismile
          • palczak.madagaskarski Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:20
            Tak, pisałyśmy jednocześnie smile
    • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:14
      Mleko roślinne to NIE mleko.
      Tak samo jak skóra ekologiczna, to nie skóra i nie ekologiczna.
      Tak samo jak masło roślinne to nie masło.
      Itd.
      • alpepe Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:27
        Dobrze, że ptasie mleczko to mleczko ptaka.
        • alina460 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:31
          😀😆
        • jakis.login Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:34
          Tego samego, który znosi jajka z niespodzianka wink
          • bi_scotti Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:36
            jakis.login napisała:

> Tego samego, który znosi jajka z niespodzianka wink

Easy - jajka z niespodzianka, szczegolnie w okolicach Wielkanocy znosi (do domu!) niejaki Easter Bunny tongue_out Prosze nie wprowadzac zametu zoo-ornitologicznego! Cheers.
        • ykke Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:50
          alpepe napisała:

> Dobrze, że ptasie mleczko to mleczko ptaka.
          >
          Ale wiesz, że to prawda, ze niektóre ptaki produkują mleko? Zakochany ptak wytwarza w wolu substancje zwana mlekiem i wrzyguje ją (tak!) do dzioba partnerce. Smacznego przy ulubionych kostkach Wedla😃
          • alpepe Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:37
            Ykke, wymiociny, to nie mleczko big_grin
            • ykke Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 16:45
              alpepe napisała:

> Ykke, wymiociny, to nie mleczko big_grin
              >
              Ale tak to nazywają 😃
              • czcigodnystarzec Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 16:55
                ykke napisała:

> alpepe napisała:
                >
                > > Ykke, wymiociny, to nie mleczko big_grin
                > >
                > Ale tak to nazywają 😃

Są gorsze rzeczy nazywanie mleczkiem.
                Mlecz, nazywany też mleczkiem to — najprościej rzecz ujmując — nasienie samca śledzia. Rybia sperma jest jasna, biaława i kremowa, substancja przypomina śmietankę.
                kobieta.onet.pl/wiadomosci/mlecz-ze-sledzia-na-wigilijnym-stole-jedni-sie-nim-brzydza-inni-zajadaja/tletqnc
                A fuuj!
                • chicarica Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:55
                  Mleczu nie jadłam, ale ikrę owszem, mniam mniam. Ale bym zjadła!
      • ykke Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:43
        buldog2 napisał:

> Mleko roślinne to NIE mleko.
        > Tak samo jak skóra ekologiczna, to nie skóra i nie ekologiczna.
        > Tak samo jak masło roślinne to nie masło.
        > Itd.

Już przestań z tymi bzdurami.
        Na wiele białych cieczy mówi się i od zawsze mówiło "mleko, mleczko". Że też się nie czepiacie kwestii ptasiego mleczka, mleczka CIF, mleczka kokosowego, mleka do opon rowerowych, mleczka z łodygi maku. O, nawet roślina zwie się mlecz, bo wydziela biała substancje w lodydze
        • primula.alpicola Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:47
          Podziękowałybyście panu za wyjaśnienia, a nie!
          • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:22
            Nie. To nie tyle wyjaśnienia, co prostowanie kłamstwa.
        • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:19
          Zgoda, mówi się. Ale tu chodzi nie tylko o nazwę (ptasie mleczko), ale też kłamanie i tumanienie.
          Ma to miejsce, kiedy na opakowaniu mleka jest napisane "Dobre", "Prawdziwe", "Od krowy", a jeszcze bardziej kiedy widzimy napis "Masło roślinne" czy "skóra ekologiczna" (kłamstwo, żadna skóra).
          Kiedy na słodyczach widzimy napis "ptasie mleczko", nikogo się w ten sposób nie oszukuje, co innego w przypadku "masła roślinnego" - tu mamy zamierzone oszustwo, to samo z "mlekiem roślinnym" i "skórą ekologiczną". Łatwowierna czy mniej ogarnięta osoba weźmie to za dobrą monetę.
          Wystarczy na plastiku napisać "skóra ekologiczna" i to już nie plastik tylko rodzaj skóry.
          Tak się ludzi tumani, tak działają oszuści w marketingu. Z ich kalkami należy walczyć.
          • bib24 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:49
            tak jak margaryna "maślana" wink
          • angazetka Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 16:57
            Nie gorączkuj się tak.
            • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:08
              Czym się tu gorączkować?
              Ale nawet w samym poście założycielskim jest pytanie " To taki zamiennik z krowim 1:1?". Znaczy dopuszcza się możliwość, że to jedno i to samo. Nawet tu. Czyli oszustwo marketingowe, ogłupianie ludzi, działa.
              • mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:10
                Naprawde myślisz, że ktoś wierzy, że doi się migdały i owies i dał się nabrać na "oszustwo marketingowe"? Czy może nie masz pojęcia o tym czym jest jezyk?
                • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:38
                  Tego reklamy nie sugerują.
                  One wmawiają, że oba produkty to jedno i to samo, znaczy mają te same wartości żywieniowe, a podróba ma dodatkowo jeszcze inne zalety itd. A to oszustwo.
                  • mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:46
                    Wręcz przeciwnie - "reklamy" mówią o ty, że to inny produkt.

Po prostu brak ci ogarniecia językowego. I sugerujesz, że reklama ptasiego mleczka mówi, że ptasie mleczko ma tę samą wartość co mleko krowie
                    • mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:52
                      dodam - producenci nazywają to "napój" to zwykli ludzie nazwali to mlekiem ponieważ często traktują to jako alternatywę mleka.
                      • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 19:30
                        Otóż to. Nie mówią tego expressis verbis, ale podają implicite, podprowadzają "zwykłych ludzi" tak, żeby owi "zwykli ludzie" sobie dośpiewali. I dośpiewują.
                        • mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 19:35
                          Chyba tylko ty
                          • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:02
                            Nie ja. A skoro mówisz o moim nieogarnięciu językowym, powiem tylko że na targach Salmed (wtedy największych w tej części Europy) pisałem tekst ulotki reklamowej firmy z którą współpracowałem. Organizatorzy oceniali wystawy na podstawie ogłoszeń, firma zajęła I miejsce na ponad 950 uczestniczących. Mam więcej podobnych robótek, a jeden z moich tekstów na wp.pl zmieścił sie w piątce najbardziej poczytnych w historii portalu (nie pisałem o krowach z dwiema głowami czy przygodach księżnej Diany). To tyle.
              • pseudo_stokrotka Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:38
                Jeśli ktoś pyta czy to zamiennik, to raczej wie, że nie jest to jedno i to samo 🙈 litości...
                • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:07
                  Raczej wie. Ale nie zawsze. Bezmyślność ludzka jest ogromna, co swego czasu zauważył bodajże dr Goebbels.
                  W tym siła propagandy. A i zamiennik nie musi być gorszy, np. firma na L (pełnej nazwy zapomniałem) produkuje dla Miele oraz sprzedaje taniej pod własną marką.
                  • chatgris01 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:39
                    Liebherr.
                    Tak znowu strasznie taniej pod własną marką to nie sprzedają...
          • iwoniaw A co z ruskimi trolami? 06.01.25, 19:08
            Łatwowierna czy mniej
            > ogarnięta osoba weźmie to za dobrą monetę.
            > Wystarczy na plastiku napisać "skóra ekologiczna" i to już nie plastik tylko ro
            > dzaj skóry.
            > Tak się ludzi tumani, tak działają oszuści w marketingu. Z ich kalkami należy w
            > alczyć.
            >

Skoro już o oszustwach rozmawiamy -uważasz, ze ruskie trole, ktore pod kilkoma nickami probują polaryzowac spoleczność w jakieś niszy internetowej (np. na forum dyskusyjnym) zgodnie z najlepszymi tradycjami putinskiej trolowni i raz udają fanów pisu, raz antyukraińskich konfiarzy, raz popleczników tuska i tak dalej, delikatnie niuansując, antypolsko-prorosyjski wektor mając jednak stały, a "łatwowierne czy tez mniej ogarnięte osoby biorą to za donra monetę", też nalezy zwalczać, czy jednak wiekszym zagrożeniem pozostaje nazywanie napoju roślinnego mlekiem migdalowym, a kasowanie wpisów ww. osob to zła cenzura, nad którą należy ubolewać?
            • mocca25 Re: A co z ruskimi trolami? 06.01.25, 19:35
              dobre
            • buldog2 Re: A co z ruskimi trolami? 06.01.25, 20:30
              Jeśli udając PISowców ośmieszają PIS (tak jak ostatnio ja, polska rada i złoty pantofelek), to nie należy im przeszkadzać.
              Podobnie, jeśli reklamują konfiarzy czy ziobrystów (Romanowski), zresztą gdbybym miał do czynienia z najbardziej twardym PISowcem (czy putinowcem itp.), to też jego postów bym nie kasował. Walczyłbym z nim na argumenty i myślę, że miałbym lepsze.
              Skąd się bierze potrzeba udawania PISowca/ziobrysty itd.? Najprędzej z poczucia bezsilności, kiedy władze przechodzą do porządku nad ich kłamstwami, rżnięciem głupa (ostatnio Romanowski powiedział, że nie uciekł, tylko wyjechał i obowiązki posła będzie pełnić zdalnie, dziś to czytałem) i innymi przejawami chamstwa i buty. To co mogę ja? Tłumaczyć i obalać kłamstwa nie ma sensu, bo kto chce wiedzieć to wie, pozostali są w zmowie i co można, to ich ośmieszyć a ludzi zmobilizować przeciw nim. Chwalenie Romanowskiego mobilizuje. Cenzura to zamiatanie pod stół czegoś, z czym nie umiemy sobie poradzić. Wojna na Ukrainie? Oczywiście, Rosjanie są agresorem, agresorowi trzeba się przeciwstawić. Ale poza tym jednym sytuacja nie jest czarno-biała i nie można jej tak przedstawiać, bo się kłamie. I najgorsze może (nie musi) być dopiero przed nami.
              • iwoniaw Re: A co z ruskimi trolami? 06.01.25, 20:34
                Aha aha. To wszystko z bezsilności, to łamanie regulaminu, osobowość wieloraka i metody wprost z Olgino 🤣
                Rzeczywiście, nie ma powodu zwalczac takich szkodników, walczmy z nazywaniem margaryny maslem roslinnym, to sa pryncypia i ważne sprawy oraz dziedzina, gdzie nalezy chronic nieswiadomych ludzi przed oszustwem 🤣🤣🤣
                • buldog2 Re: A co z ruskimi trolami? 06.01.25, 20:51
                  W przypadku PISu nie ma nieuprawnionych sposobów walki.
                  Zresztą, to
                  forum.gazeta.pl/forum/w,28,160536177,160536177,Moze_to_wcale_nie_przypadek_z_ta_opona_SADASZ_.html?p=160536177

był taki wątek, nawet w Poranku TOK FM była o nim mowa ("jak coś jest prześmiewcze, to to nie jest nikczemność"), to w odpowiedzi na wpis 141288bs
                  Skad ta podlosc? - czy to w prostej linii z KOD-u POchodzi?

w tym wątku.

To nie metody Olgino. Oni są bardziej tępi, wszystko pod jeden schemat.
                  • iwoniaw 🤣🤣🤣 06.01.25, 20:57
                    Koniecznie napisz nam wiecej o tym, dlaczego uzycie frazy "mleko roslinne" jest bardziej zgubne dla spoleczenstwa niz wrzucanie (ironiczne) na forum publiczne ruskiej propagandy. Czytajcie ematki! 🤣🤣🤣
                    • buldog2 [...] 06.01.25, 21:15
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • buldog2 Re: 🤣🤣🤣 06.01.25, 21:32
                      Wyżej była bardzo rzeczowa odpowiedź, z powołaniem na Sergey'a Lyubarsky, jednego z najbardziej miarodajnych przedstawicieli Ukrainy w US (republikanin, mówi że nie trumpista, twórca protectukrainenow.org, jeden z największych rzeczników Ukrainy na Zachodzie).
                      To kończy rozmowę.
                      • iwoniaw Re: 🤣🤣🤣 06.01.25, 21:36
                        buldog2 napisał:

> Wyżej była bardzo rzeczowa odpowiedź, z powołaniem na Sergey'a Lyubarsky, jedne
                        > go z najbardziej miarodajnych przedstawicieli Ukrainy w US (republikanin, mówi
                        > że nie trumpista, twórca protectukrainenow.org, jeden z największych rzeczników
                        > Ukrainy na Zachodzie).
                        > To kończy rozmowę.

Wyżej był spam, na temat wklejania ktorego juz wielokrotnie zwracano ci uwagę. To zaiste kończy rozmowę, a jesli się będzie powtarzalo, zakonczy tez twe harce na ematce.
                        • buldog2 Re: 🤣🤣🤣 06.01.25, 21:42
                          bye
          • z_lasu Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:04
            Boldog, tworzysz jakąś alternatywną rzeczywistość. Producenci żywności mają zakaz używania określeń "masło", "mleko" itp. dla produktów, które nie są stricte masłem i mlekiem. Więc w reklamach też ich nie używają, bo nie mogą. Tak, określenie "skóra ekologiczna" jest używane, bo tego prawo nie zabrania (przepis dotyczy wyłącznie żywności). A tak wygląda obecnie opakowanie dobrze wszystkim znanego z czasów PRL "masła roślinnego". Nie ma na nim słowa "masło", bo już od dawna nie może być. I tak samo na żadnym napoju roślinnym nie ma słowa "mleko", więc nie wiem w jakiej reklamie Ty to widziałeś.

• pseudo_stokrotka Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:06
              Cytat z Buldoga powyżej: "Otóż to. Nie mówią tego expressis verbis, ale podają implicite, podprowadzają "zwykłych ludzi" tak, żeby owi "zwykli ludzie" sobie dośpiewali. I dośpiewują."

Niezły poziom odklejki 😂
              • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:00
                To zależy. Kilka lat temu pisałem tekst reklamowy znajomemu, który cierpiał na brak zamówień.
                Nigdzie nie napisałem, że najlepszy, ale po każdym akapicie czytelnik był podprowadzany do takiego wniosku. I co, nie przeszło, ludzie tak nie pomyśleli? Przeszło. Pomyśleli. Po tym jednym ogłoszeniu człowiek powiedział, że ma zamówienia na dwa lata.
                • mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:05
                  Czyli zajmujesz się tym zawodowo? big_grin
                  • iwoniaw Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:10
                    mocca25 napisała:

> Czyli zajmujesz się tym zawodowo? big_grin

No wyżej się chwali, że pisywał popularne teksty na wp.pl 🤣
                    Ciekawe, czy to ktores z tych
                    www.wirtualnemedia.pl/artykul/na-wirtualnej-polsce-400-tekstow-trzech-fikcyjnych-dziennikarzy-zachwalano-firmy-panstwowe-i-prywatne
                    • mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:13
                      big_grin
                    • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:19
                      Jak mi kto zarzuca tępotę, to się chwalę. Bronię się (inaczej bym nie wspominał).
                      Dodam, co mnie samego zaskoczyło, jeden z tych tekstów był w poważnym artykule uznany za źródło.
                      • mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:20
                        to jeszcze napisz jakie masz stawki big_grin
                • memphis90 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:12
                  Strach pomyśleć jak reklamował się wcześniej w takim razie😱 Skoro reklama od śwagra co to tylko „sugerowała”, że firma jest świetna tak się wybiła na rynku reklam mówiących klientowi wprost „jesteśmy najlepsi”…
                  • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:21
                    Nie wiem czy strach pomyśleć, nie wiem jak się reklamował, nie interesowało to mnie.
                    Za to wiem, że kiedy piszesz "reklama od śwagra", to nie masz żadnych argumentów. Ża
                    • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:22
                      Żadnych.
                      • mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:24
                        "utalentowany" amator zatem. wink

ziew
                        • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:27
                          Cienko ci idzie. Bez argumentów.
                  • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:25
                    A na firmy na Salmedzie (GE, Picker, Philips, Siemens, Toshiba itd.) to brały reklamy z wysypiska, albo pisali je im półanalfabeci, bo przecież inaczej moja by nie wygrała.
      • taje Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 17:48
        Podobnie jak chleb świętojański, mleczko do demakijażu i masło do ciała.
      • princy-mincy Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 19:49
        Mleczko CIF też nie jest mlekiem. szok!!!
        • taje Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:11
          A kiełbasą wyborczą nie można się najeść, skandal. A sprzedają ją bezkarnie.
        • alpepe Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:13
          A już chciałam dodać do kawy!
          • taje Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:18
            Na 🍎 Adama też trzeba uważać, wgryzanie się niewskazane.
            • bi_scotti Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:42
              taje napisała:

> Na 🍎 Adama też trzeba uważać, wgryzanie się niewskazane.
              >

Well, some vamipres moga udzielic wskazowek jak to zrobic skutecznie & z pozytkiem dla wgryzajacego sie a fun wcale nie musi sie wydarzyc w Big Apple big_grin BTW, blekitna krew wciaz ma kolor czerwony wink Cheers.
          • memphis90 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:13
            Kiełbasę???
    • princy-mincy Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:25
      Używałam mleka roślinnego jako zamiennika za krowie (nie mogę krowy nawet bez laktozy).
      Długo piłam roślinne migdałowe ew kokosowe, teraz piję tylko czarna kawę.
    • ykke Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:46
      Jeśli ma się do wyboru mleko roślinne, a krowie UHT, to "zdrowiej" roślinne, o ile nie ma w składzie oleju słonecznikowego ( baristy tak mają ). Krowie najlepiej surowe, ale trudno zdobyć.
      • raczek47 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:56
        Piję tylko roślinne ze względów ideologicznych.
        Krowy to bardzo wrażliwe zwierzęta i nie będę przyczyniać się do ich cierpienia,gdy odbiera się im cielątka.
        Tu więcej,jakby ktoś miał ochotę

uwr.edu.pl/naukowcy/czym-sie-zajmujemy/beata-czyz-wszyscy-jestesmy-hipokrytami/
        • mava12 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:01
          ale to tylko w przemysle. Rolnicy, dawniej, majacy swoje niewielkie gospodarstwa, nie odbierali cieląt matce, tuz po urodzeniu.
          Wszelaki przemysł, na wielka skale, ulega wypaczeniu. Bo kasa, tu i teraz, najważniejsza, wszystko inne się nie liczy.
          • mysiulek08 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:07
            dla mnie mleko jako mleko ( w sensie napoju) mogloby nie istniec, od niemowlecia nie lubie, kawy nie pije, a kakao czy czekolade od wielkiego swieta wypije to tylko na krowim, kazde roslinne zostawia mi malo komfortowy posmak ale wsplodomownik ma problemy z laktoza wiec roslinne tez jest w uzyciu-glownie do kawy uzywa

do ciast czy innych uzywam bezlaktozowego w proszku, zeby nie marnowac plynnego, ktorego po otwarciu opakowanie nie zuzyje szybko do konca

mleko na sery mam wlasnie z takiego gospodarstwa i np w porze zimowodeszczowej mleka nie ma
          • pseudo_stokrotka Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:40
            To prawda, ale kto teraz pije mleko nie przemysłowe?
      • princesswhitewolf Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 17:49
        UHT nie jest naladowane chemia i niezdrowe. One po prostu jest poddawane wysokiej temp.

• mava12 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:58
      >Jestem zielona w temacie.

ma inne skladniki. Proste raczej.
      Mleko "krowie" ma je naturalne, to roslinne bywa wzbogacane o składniki różne ale jednak te z krowiego są lepiej przyswajalne. Smak ma tu raczej drugorzędne znaczenie(w przypadku składników) bo jesli tylko tym byśmy sie kierowali to większosc emam jadłaby wyłącznie ciasta.
      Ja osobiście lubię mleko krowie i mnie nie szkodzi.
      Ale każdy ma swoją "najlepszą" opinię, zależy na czym zarabia.
      • pseudo_stokrotka Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:41
        Myślisz, że każda ematka zarabia na jakimś mleku?
      • memphis90 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:15
        >Smak ma drugorzędne znaczenie bo jesli tylko >tym byśmy sie kierowali to większosc emam >jadłaby wyłącznie ciasta.
        Wcale że nie 🤔 Skąd pomysł, że wszyscy ludzie na Ziemi mają jakieś tam ciasto na szczycie preferencji smakowych…?
    • thea19 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:01
      nie wiem czy zdrowsze, ja krowie przestałam tolerować i spozywanie skonczyło się bardzo źle na wielu frontach, więc przerzuciłam sie na owsiane, jako jedyne, którego smak mi w kawie nie przeszkadza
    • m_incubo Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:20
      Nie jest lepsze i nie jest mlekiem.
      Jeśli z jakichś powodów nie możesz mleka krowiego, to można zastępować, w przeciwnym razie nie ma żadnego sensu. No chyba że lubisz tak po prostu zamiast smaku mleka czuć smak x wie czego
    • princesswhitewolf Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:52
      Zamiennik mleka krowiego dla:

Vegan
      Ludzi z nietolerancja lub alergia na mleko
      Ludzi ktorzy nie lubia mleka
    • alina460 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:32
      Dziękuję, czyli pozostaję przy tradycyjnym mleku od krowy.
      • princesswhitewolf Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 17:00
        No pewno. Jak ci smakuje, alergii nie masz, veganka nie jestes, trawisz ok to krowie
    • nenia1 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:34
      Ja kupuję kozie. Od czasu do czasu krowie, ale niepasteryzowane.
    • wpore Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:59
      Mleko roślinne ma mniej kcal (jestem na redukcji i często piję kawę z mlekiem) no i mnie nie wzdyma.
      • wpore Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 16:00
        A szczególnie migdałowe.
    • marianna1960 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 17:47
      To tak jak masło roslinne a krowie, jak wyrób czekoladopodobny a prawdziwa czekolada...
      • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:12
        Właśnie. A propaganda stawia jedno obok drugiego.
        • mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:16
          i wszyscy zaczynają wierzyć, że owies to ssak. Przez tę propagandę.
          • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:42
            Tego że jedno i drugie powstaje tak samo (przez dojenie krowy albo owsa) reklama nie mówi.
            Wystarczy że powie, że w rzeczywistości mają te same właściwości, a owsianka ma lepszy smak czy zapach. I ludzie kupują, najpierw kłamstwo, dalej produkt.
            • azalee Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:45
              buldog2 napisał:

> Wystarczy że powie, że w rzeczywistości mają te same właściwości

A ktoras reklama tak mowi?

> a owsianka ma lepszy smak czy zapach

Dla wielu ludzi ma, dlatego wola roslinne.
            • koko8 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 19:00
              buldog2 napisał:

> Wystarczy że powie, że w rzeczywistości mają te same właściwości, a owsianka ma
              > lepszy smak czy zapach

No, dla mnie zdecydowanie roślinne ma lepszy zapach. Nawet bez reklamy to wiedziałam.
              Zapach krowiego jest dla mnie do przejścia, pachnie wydzielinami (którą zresztą jest).
              • buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 19:25
                Tutaj zgoda, ale reklama podaje to jako dodatek. Oba wyroby, domyślnie, mają takie same własności, a roślinny ładniej pachnie. I w tym milcząco przepchniętym założeniu (takie same własności) jest kłamstwo.
                • memphis90 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:17
                  Jakie „własności” ma mleko…? 🤔
    • sueellen Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 17:53
      Ja nie mogę krowiego. Z wiekiem robi się nietolerancja laktozy. I tyle.
    • z_lasu Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:54
      Nauczyłam się używać mlek roślinnych gdy okazało, że dziecko ma alergię na wszystkie mleka zwierzęce (tzn. te u nas dostępne, bo może wielbłądzie by mógł - nie sprawdzałam). Sama mogę jeść produkty mleczne fermentowane, ale mleka jako takiego nie bardzo, źle się po nim czuję. Dlatego używam roślinnego np. do owsianki. Taka owsianka jest też lżejsza i bardziej mi smakuje. Natomiast pod względem kulinarnym to nie jest 1:1, mleka roślinne mają inne właściwości, na większości z nich (a może na żadnym?) nie ugotujesz np. budyniu.
      • mysiulek08 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 19:39
        zageszczaczem w budyniu jest skrobia ziemniaczana, wiec zagesci zarowno wode (krochmal) jak i mleko roslinne
        • z_lasu Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 19:42
          No właśnie nie bardzo. Raz tylko próbowałam, nie wyszło, pytałam na forum (już nie pamiętam na którym i wątpię czy to znajdę), ale dziewczyny pisały, że to normalne, że nie wychodzi.
          • mysiulek08 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:34
            robie czasami krem patisserie czyli budyn 😎 na roslinnym mleku z powodu problemow wspoldomownika i zawsze wychodzi, na takim jakie mam akurat , owsiane/migdalowe/sojowe/ z orzeszkow laskowych, choc najlepsze (oprocz krowiego) jest na wersjach 'barista', bardziej aksamitny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka