alina460 06.01.25, 12:17 Jestem zielona w temacie. Zawsze kupuję mleko krowie. Wyjaśnijcie mi, jak krowie na rowie, o co chodzi z tym mlekiem roślinnym, w czym jest lesze czy zdrowsze i czy do wszystkiego używacie. To taki zamiennik z krowim 1:1? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bib24 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:34 mleko roślinne ma sens wtedy, jak absolutnie nie możesz krowiego (np masz uczulenie) a musisz do czegoś użyć mleka. inaczej lepsze krowie. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:23 Lepsze? Tańsze, ale czy lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:50 jeżeli masz eko cudowne mleko roślinne, które w skladzie nie ma żadnych dodatków tylko rosline i wodę to ok. ale zazwyczaj to jest mocno przetworzony przemyslowy produkt. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:59 Dobrze, że mleko krowie nie jest przetwarzane, normalnie prosto od krowy pod drzwi proszę Cię. Tak, wolę mleko roślinne z pewnego źródła, niż krowie patrząc na to czym karmi się krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:02 jak masz pasteryzowane to masz tylko proces pasteryzacji. i tyle. a jak masz np coś takiego: Woda, wsad kokosowy (5,7%) (krem kokosowy 2,6%, woda), obłuszczone ziarno soi (2,9%), cukier, fruktoza, regulatory kwasowości (fosforany potasu), węglan wapnia*, sól morska, aromat, stabilizator (guma gellan). * substancje wzbogacające to wg ciebie jest zdrowe? pierwsze z brzegu z internetu: www.konesso.pl/product-pol-18260-Napoj-ALPRO-Barista-Coconut-Kokosowo-sojowe-750-ml.html Stopień przetworzenia jest bardzo istotny. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:10 Każde mleko w wersji barista będzie miało dodatki, inaczej nie spienisz. Nie pijam takiego. W składzie jest orzech/zboze, woda, fortyfikacja w witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:17 proszę bardzo alpro migdalowe wersja nie barista: woda, migdały (2,3%), cukier, wapń, sól morska, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), emulgator (lecytyny), naturalny aromat, witaminy (B2, B12, E, D2). Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:31 Napisze prościej: nie pijam dosładzanych, z emulgatorami itd. Poczytaj sobie o ostatniej aferze z dodatkami paszowymi i jak szybko Mlekovita się wycofała Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:48 o tej aferze wiem bardzo dobrze. i jeszcze ci dodam, że nie piję ani kawy ani żadnego mleka. wogole mleko z zalożenia jest produktem niezdrowym, ma spowodować wzrost cielaka. a mleko roślinne to sorki ale do ust nie wezmę. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:41 Mleka roślinne nie kończą się na najbardziej znanym i syfiastym Alpro. Oceniam te barista i rzeczywiście mają straszny skład, smakowo odpowiadała mi wersja kokosowa, ale odstawiłam ze względu na sensacje w brzuchu. Szkodziła mi ta władowana fruktoza itd. Bardzo dobry skład ma owsiane mleko barista just plants Tymbark i widzę też, że większy komfort w jelitach po nim. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Mleko roślinne vs krowie 08.01.25, 06:35 berdebul napisała: > fortyfikacja w witaminy. że co jest? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Mleko roślinne vs krowie 08.01.25, 06:42 bib24 napisała: > jeżeli masz eko cudowne mleko roślinne, które w skladzie nie ma żadnych dodatkó > w tylko rosline i wodę to ok. ale zazwyczaj to jest mocno przetworzony przemysl > owy produkt. Mleko owsiane można zrobić w domu. Wymaga to parę minut pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:36 Nie jest lepsze, a juz owsiane, to jakaś porażka. Jeśli już, to migdałowe na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:40 mnie też, córka starsza za to migdałowe tylko Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: Mleko roślinne vs krowie 07.01.25, 22:51 Nie ma migdałowych. No chyba że sama takie zrobisz Te sklepowe zawierają śladowa ilość migdałów, a reszta to woda i śmieci Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mleko roślinne vs krowie 07.01.25, 23:01 Albo pistacjowe czy macadamia.. samemu mozna zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Mleko roślinne vs krowie 08.01.25, 05:14 Aż wszedłem w ten wątek, bo ktoś bardzo zachwalał. A tu normalny wątasek. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:36 W moim akurat przypadku cenię sobie fakt, że mleko migdałowe niesłodzone praktycznie nie ma węglowodanów, a smakuje bardzo podobnie do krowiego jako dodatek do kawki. Moja pierwsza poranna kawa zawsze z migdałowym. Z kolei jak jestem gdzieś na mieście czy w trasie, to często biorę owsiane do kawy bo po zwykłym potrafię mieć konieczność szukania na cito toalety. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 16:54 Żadne mleko roślinne nie daje kawie takiego smaku jaki kawa mieć powinna. No już wolę kawę czarna niż z dodatkiem mleka roślinnego. Kawa z takim mlekiem wg mnie jest fuj. (To moja opinia , innym może smakować). Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 17:56 leyla76 napisała: > Żadne mleko roślinne nie daje kawie takiego smaku jaki kawa mieć powinna. A ja lubię kawę... z masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:52 Co kto lubi. Moim zdaniem z owsianym i migdałowym jest okej, tak jak napisałam jest to kwestia tego że w danym momencie nie mogę wypić z normalnym mlekiem. Poza tym często pijam też czarną, ale nie każda kawa jest dobra bez mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:38 Nie jest lepsze, ale jak piłam rano drugą czy trzecią kawę z mlekiem, to mi potem było niedobrze przez pół dnia. Musiałam praktycznie odstawić nabiał, alternatywą było mleko owsiane. Odpowiedz Link Zgłoś
freja08 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:44 Ja podaję przedszkolakowi, bo inaczej wypijałby chyba litr mleka krowiego dziennie, a to wcale nie jest zdrowe. Wyszło mu w badaniach podwyższone ph moczu, pediatra kazała zredukować ilość wypijanego mleka, więc teraz podaję krowie raz dziennie rano, zjada też porcję zupy mlecznej w przedszkolu, a jeśli chce więcej mleka w ciągu dnia, to dostaje owsiane. Odpowiedz Link Zgłoś
falcon_eye Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:50 Myślę, że jeśli nie masz problemów (trawiennych lub światopoglądowych ) z mlekiem krowim to nie ma sensu kombinować. Ja mam sensacje po laktozie a z kolei mleko bez laktozy jest dla mnie za słodkie. Wybieram sojowe niesłodzone. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:50 Całą rodziną przerzuciliśmy się na owsiane, lepiej się czujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:55 Roślinne nie jest lepsze, po prostu inne. Mleka krowiego surowego nie znoszę, odrzuca mnie zapach i smak, a na dodatek powoduje spektakularne sensacje jelitowe. Jako zamiennik najczęściej używam owsianego (IMO najlepiej się pieni w do cafe latte) i migdałowego (do bawarki). Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:33 do spieniania orasi barista, w kolejnosci - owsiane- migdalowe - sojowe Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 19:47 Wersje barista mają słabe dodatki, nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:36 ale najlepiej, ponoc ( opinia robiacego kawe) sie spieniaja, nie bede dyskutowac, jedna kawa dziennie go nie zabije Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:01 Najczęściej używam bio napój owsiany z Lidla, który ma tylko 4 składniki: woda, 10% owies, olej słonecznikowy, sól. Ekspres spienia go doskonale. No i owsianka na nim niezgorsza. Jest też wersja barista tego mleka, ale nie próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:03 nie mam lidla pod reka 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 12:56 Nie ścina się, gdy dodaję kwaśne owoce do owsianki. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:03 Zrezygnowałam z krowiego na rzecz owsianego. Przestałam tolerować laktozę w ilościach potrzebnych do 2-3 kaw w ciągu dnia. Ok, jest bezlaktozowe, ale krowie podobno podkręca też stany zapalne, więc przy tej okazji postanowiłam zrezygnować całkiem. Przetestowałam masę różnych roślinnych. Jedynie owsiane smakuje mi w kawie i do tego tylko jednej marki. Owsiane ma masę węglowodanów, ale te mi osobiście akurat nie szkodzą. Można kupić też odcukrzone, ale to ma w składzie jakiś zagęszczasz, więc nie kupuję, Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:11 A czy ktoś wie dlaczego mleko bezlaktozowe (nie wiem czy zawsze) ma w składzie mleko i ... laktozę (jako oddzielny składnik)? Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:47 wycofuję pytanie I obiecuję jednak zakładać okulary do czytania składów (jest laktaza, nie laktoza) Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:48 A na pewno ma w składzie laktozę, a nie laktazę (czyli taki enzym, który laktozę rozkłada do glukozy i galaktozy, i tym samym powoduje, że nie ma jej w mleku)? Natomiast jeśli rzeczywiście jest napisane "laktoza", to może na takiej zasadzie jak wymienianie śladowych ilości alergenów w produktach? Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:20 Tak, pisałyśmy jednocześnie Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:14 Mleko roślinne to NIE mleko. Tak samo jak skóra ekologiczna, to nie skóra i nie ekologiczna. Tak samo jak masło roślinne to nie masło. Itd. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:27 Dobrze, że ptasie mleczko to mleczko ptaka. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:34 Tego samego, który znosi jajka z niespodzianka Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:36 jakis.login napisała: > Tego samego, który znosi jajka z niespodzianka Easy - jajka z niespodzianka, szczegolnie w okolicach Wielkanocy znosi (do domu!) niejaki Easter Bunny Prosze nie wprowadzac zametu zoo-ornitologicznego! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:50 alpepe napisała: > Dobrze, że ptasie mleczko to mleczko ptaka. > Ale wiesz, że to prawda, ze niektóre ptaki produkują mleko? Zakochany ptak wytwarza w wolu substancje zwana mlekiem i wrzyguje ją (tak!) do dzioba partnerce. Smacznego przy ulubionych kostkach Wedla😃 Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:37 Ykke, wymiociny, to nie mleczko Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 16:45 alpepe napisała: > Ykke, wymiociny, to nie mleczko > Ale tak to nazywają 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 16:55 ykke napisała: > alpepe napisała: > > > Ykke, wymiociny, to nie mleczko > > > Ale tak to nazywają 😃 Są gorsze rzeczy nazywanie mleczkiem. Mlecz, nazywany też mleczkiem to — najprościej rzecz ujmując — nasienie samca śledzia. Rybia sperma jest jasna, biaława i kremowa, substancja przypomina śmietankę. kobieta.onet.pl/wiadomosci/mlecz-ze-sledzia-na-wigilijnym-stole-jedni-sie-nim-brzydza-inni-zajadaja/tletqnc A fuuj! Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:55 Mleczu nie jadłam, ale ikrę owszem, mniam mniam. Ale bym zjadła! Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:43 buldog2 napisał: > Mleko roślinne to NIE mleko. > Tak samo jak skóra ekologiczna, to nie skóra i nie ekologiczna. > Tak samo jak masło roślinne to nie masło. > Itd. Już przestań z tymi bzdurami. Na wiele białych cieczy mówi się i od zawsze mówiło "mleko, mleczko". Że też się nie czepiacie kwestii ptasiego mleczka, mleczka CIF, mleczka kokosowego, mleka do opon rowerowych, mleczka z łodygi maku. O, nawet roślina zwie się mlecz, bo wydziela biała substancje w lodydze Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:47 Podziękowałybyście panu za wyjaśnienia, a nie! Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:22 Nie. To nie tyle wyjaśnienia, co prostowanie kłamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:19 Zgoda, mówi się. Ale tu chodzi nie tylko o nazwę (ptasie mleczko), ale też kłamanie i tumanienie. Ma to miejsce, kiedy na opakowaniu mleka jest napisane "Dobre", "Prawdziwe", "Od krowy", a jeszcze bardziej kiedy widzimy napis "Masło roślinne" czy "skóra ekologiczna" (kłamstwo, żadna skóra). Kiedy na słodyczach widzimy napis "ptasie mleczko", nikogo się w ten sposób nie oszukuje, co innego w przypadku "masła roślinnego" - tu mamy zamierzone oszustwo, to samo z "mlekiem roślinnym" i "skórą ekologiczną". Łatwowierna czy mniej ogarnięta osoba weźmie to za dobrą monetę. Wystarczy na plastiku napisać "skóra ekologiczna" i to już nie plastik tylko rodzaj skóry. Tak się ludzi tumani, tak działają oszuści w marketingu. Z ich kalkami należy walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:08 Czym się tu gorączkować? Ale nawet w samym poście założycielskim jest pytanie " To taki zamiennik z krowim 1:1?". Znaczy dopuszcza się możliwość, że to jedno i to samo. Nawet tu. Czyli oszustwo marketingowe, ogłupianie ludzi, działa. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:10 Naprawde myślisz, że ktoś wierzy, że doi się migdały i owies i dał się nabrać na "oszustwo marketingowe"? Czy może nie masz pojęcia o tym czym jest jezyk? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:38 Tego reklamy nie sugerują. One wmawiają, że oba produkty to jedno i to samo, znaczy mają te same wartości żywieniowe, a podróba ma dodatkowo jeszcze inne zalety itd. A to oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:46 Wręcz przeciwnie - "reklamy" mówią o ty, że to inny produkt. Po prostu brak ci ogarniecia językowego. I sugerujesz, że reklama ptasiego mleczka mówi, że ptasie mleczko ma tę samą wartość co mleko krowie Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:52 dodam - producenci nazywają to "napój" to zwykli ludzie nazwali to mlekiem ponieważ często traktują to jako alternatywę mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 19:30 Otóż to. Nie mówią tego expressis verbis, ale podają implicite, podprowadzają "zwykłych ludzi" tak, żeby owi "zwykli ludzie" sobie dośpiewali. I dośpiewują. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:02 Nie ja. A skoro mówisz o moim nieogarnięciu językowym, powiem tylko że na targach Salmed (wtedy największych w tej części Europy) pisałem tekst ulotki reklamowej firmy z którą współpracowałem. Organizatorzy oceniali wystawy na podstawie ogłoszeń, firma zajęła I miejsce na ponad 950 uczestniczących. Mam więcej podobnych robótek, a jeden z moich tekstów na wp.pl zmieścił sie w piątce najbardziej poczytnych w historii portalu (nie pisałem o krowach z dwiema głowami czy przygodach księżnej Diany). To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:38 Jeśli ktoś pyta czy to zamiennik, to raczej wie, że nie jest to jedno i to samo 🙈 litości... Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:07 Raczej wie. Ale nie zawsze. Bezmyślność ludzka jest ogromna, co swego czasu zauważył bodajże dr Goebbels. W tym siła propagandy. A i zamiennik nie musi być gorszy, np. firma na L (pełnej nazwy zapomniałem) produkuje dla Miele oraz sprzedaje taniej pod własną marką. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:39 Liebherr. Tak znowu strasznie taniej pod własną marką to nie sprzedają... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw A co z ruskimi trolami? 06.01.25, 19:08 Łatwowierna czy mniej > ogarnięta osoba weźmie to za dobrą monetę. > Wystarczy na plastiku napisać "skóra ekologiczna" i to już nie plastik tylko ro > dzaj skóry. > Tak się ludzi tumani, tak działają oszuści w marketingu. Z ich kalkami należy w > alczyć. > Skoro już o oszustwach rozmawiamy -uważasz, ze ruskie trole, ktore pod kilkoma nickami probują polaryzowac spoleczność w jakieś niszy internetowej (np. na forum dyskusyjnym) zgodnie z najlepszymi tradycjami putinskiej trolowni i raz udają fanów pisu, raz antyukraińskich konfiarzy, raz popleczników tuska i tak dalej, delikatnie niuansując, antypolsko-prorosyjski wektor mając jednak stały, a "łatwowierne czy tez mniej ogarnięte osoby biorą to za donra monetę", też nalezy zwalczać, czy jednak wiekszym zagrożeniem pozostaje nazywanie napoju roślinnego mlekiem migdalowym, a kasowanie wpisów ww. osob to zła cenzura, nad którą należy ubolewać? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: A co z ruskimi trolami? 06.01.25, 20:30 Jeśli udając PISowców ośmieszają PIS (tak jak ostatnio ja, polska rada i złoty pantofelek), to nie należy im przeszkadzać. Podobnie, jeśli reklamują konfiarzy czy ziobrystów (Romanowski), zresztą gdbybym miał do czynienia z najbardziej twardym PISowcem (czy putinowcem itp.), to też jego postów bym nie kasował. Walczyłbym z nim na argumenty i myślę, że miałbym lepsze. Skąd się bierze potrzeba udawania PISowca/ziobrysty itd.? Najprędzej z poczucia bezsilności, kiedy władze przechodzą do porządku nad ich kłamstwami, rżnięciem głupa (ostatnio Romanowski powiedział, że nie uciekł, tylko wyjechał i obowiązki posła będzie pełnić zdalnie, dziś to czytałem) i innymi przejawami chamstwa i buty. To co mogę ja? Tłumaczyć i obalać kłamstwa nie ma sensu, bo kto chce wiedzieć to wie, pozostali są w zmowie i co można, to ich ośmieszyć a ludzi zmobilizować przeciw nim. Chwalenie Romanowskiego mobilizuje. Cenzura to zamiatanie pod stół czegoś, z czym nie umiemy sobie poradzić. Wojna na Ukrainie? Oczywiście, Rosjanie są agresorem, agresorowi trzeba się przeciwstawić. Ale poza tym jednym sytuacja nie jest czarno-biała i nie można jej tak przedstawiać, bo się kłamie. I najgorsze może (nie musi) być dopiero przed nami. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: A co z ruskimi trolami? 06.01.25, 20:34 Aha aha. To wszystko z bezsilności, to łamanie regulaminu, osobowość wieloraka i metody wprost z Olgino 🤣 Rzeczywiście, nie ma powodu zwalczac takich szkodników, walczmy z nazywaniem margaryny maslem roslinnym, to sa pryncypia i ważne sprawy oraz dziedzina, gdzie nalezy chronic nieswiadomych ludzi przed oszustwem 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: A co z ruskimi trolami? 06.01.25, 20:51 W przypadku PISu nie ma nieuprawnionych sposobów walki. Zresztą, to forum.gazeta.pl/forum/w,28,160536177,160536177,Moze_to_wcale_nie_przypadek_z_ta_opona_SADASZ_.html?p=160536177 był taki wątek, nawet w Poranku TOK FM była o nim mowa ("jak coś jest prześmiewcze, to to nie jest nikczemność"), to w odpowiedzi na wpis 141288bs Skad ta podlosc? - czy to w prostej linii z KOD-u POchodzi? w tym wątku. To nie metody Olgino. Oni są bardziej tępi, wszystko pod jeden schemat. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw 🤣🤣🤣 06.01.25, 20:57 Koniecznie napisz nam wiecej o tym, dlaczego uzycie frazy "mleko roslinne" jest bardziej zgubne dla spoleczenstwa niz wrzucanie (ironiczne) na forum publiczne ruskiej propagandy. Czytajcie ematki! 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 [...] 06.01.25, 21:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: 🤣🤣🤣 06.01.25, 21:32 Wyżej była bardzo rzeczowa odpowiedź, z powołaniem na Sergey'a Lyubarsky, jednego z najbardziej miarodajnych przedstawicieli Ukrainy w US (republikanin, mówi że nie trumpista, twórca protectukrainenow.org, jeden z największych rzeczników Ukrainy na Zachodzie). To kończy rozmowę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: 🤣🤣🤣 06.01.25, 21:36 buldog2 napisał: > Wyżej była bardzo rzeczowa odpowiedź, z powołaniem na Sergey'a Lyubarsky, jedne > go z najbardziej miarodajnych przedstawicieli Ukrainy w US (republikanin, mówi > że nie trumpista, twórca protectukrainenow.org, jeden z największych rzeczników > Ukrainy na Zachodzie). > To kończy rozmowę. Wyżej był spam, na temat wklejania ktorego juz wielokrotnie zwracano ci uwagę. To zaiste kończy rozmowę, a jesli się będzie powtarzalo, zakonczy tez twe harce na ematce. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:04 Boldog, tworzysz jakąś alternatywną rzeczywistość. Producenci żywności mają zakaz używania określeń "masło", "mleko" itp. dla produktów, które nie są stricte masłem i mlekiem. Więc w reklamach też ich nie używają, bo nie mogą. Tak, określenie "skóra ekologiczna" jest używane, bo tego prawo nie zabrania (przepis dotyczy wyłącznie żywności). A tak wygląda obecnie opakowanie dobrze wszystkim znanego z czasów PRL "masła roślinnego". Nie ma na nim słowa "masło", bo już od dawna nie może być. I tak samo na żadnym napoju roślinnym nie ma słowa "mleko", więc nie wiem w jakiej reklamie Ty to widziałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:06 Cytat z Buldoga powyżej: "Otóż to. Nie mówią tego expressis verbis, ale podają implicite, podprowadzają "zwykłych ludzi" tak, żeby owi "zwykli ludzie" sobie dośpiewali. I dośpiewują." Niezły poziom odklejki 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:00 To zależy. Kilka lat temu pisałem tekst reklamowy znajomemu, który cierpiał na brak zamówień. Nigdzie nie napisałem, że najlepszy, ale po każdym akapicie czytelnik był podprowadzany do takiego wniosku. I co, nie przeszło, ludzie tak nie pomyśleli? Przeszło. Pomyśleli. Po tym jednym ogłoszeniu człowiek powiedział, że ma zamówienia na dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:05 Czyli zajmujesz się tym zawodowo? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:10 mocca25 napisała: > Czyli zajmujesz się tym zawodowo? No wyżej się chwali, że pisywał popularne teksty na wp.pl 🤣 Ciekawe, czy to ktores z tych www.wirtualnemedia.pl/artykul/na-wirtualnej-polsce-400-tekstow-trzech-fikcyjnych-dziennikarzy-zachwalano-firmy-panstwowe-i-prywatne Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:19 Jak mi kto zarzuca tępotę, to się chwalę. Bronię się (inaczej bym nie wspominał). Dodam, co mnie samego zaskoczyło, jeden z tych tekstów był w poważnym artykule uznany za źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:20 to jeszcze napisz jakie masz stawki Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:12 Strach pomyśleć jak reklamował się wcześniej w takim razie😱 Skoro reklama od śwagra co to tylko „sugerowała”, że firma jest świetna tak się wybiła na rynku reklam mówiących klientowi wprost „jesteśmy najlepsi”… Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:21 Nie wiem czy strach pomyśleć, nie wiem jak się reklamował, nie interesowało to mnie. Za to wiem, że kiedy piszesz "reklama od śwagra", to nie masz żadnych argumentów. Ża Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:24 "utalentowany" amator zatem. ziew Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:27 Cienko ci idzie. Bez argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:25 A na firmy na Salmedzie (GE, Picker, Philips, Siemens, Toshiba itd.) to brały reklamy z wysypiska, albo pisali je im półanalfabeci, bo przecież inaczej moja by nie wygrała. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 17:48 Podobnie jak chleb świętojański, mleczko do demakijażu i masło do ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 19:49 Mleczko CIF też nie jest mlekiem. szok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:11 A kiełbasą wyborczą nie można się najeść, skandal. A sprzedają ją bezkarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:13 A już chciałam dodać do kawy! Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:18 Na 🍎 Adama też trzeba uważać, wgryzanie się niewskazane. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:42 taje napisała: > Na 🍎 Adama też trzeba uważać, wgryzanie się niewskazane. > Well, some vamipres moga udzielic wskazowek jak to zrobic skutecznie & z pozytkiem dla wgryzajacego sie a fun wcale nie musi sie wydarzyc w Big Apple BTW, blekitna krew wciaz ma kolor czerwony Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:25 Używałam mleka roślinnego jako zamiennika za krowie (nie mogę krowy nawet bez laktozy). Długo piłam roślinne migdałowe ew kokosowe, teraz piję tylko czarna kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:46 Jeśli ma się do wyboru mleko roślinne, a krowie UHT, to "zdrowiej" roślinne, o ile nie ma w składzie oleju słonecznikowego ( baristy tak mają ). Krowie najlepiej surowe, ale trudno zdobyć. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:56 Piję tylko roślinne ze względów ideologicznych. Krowy to bardzo wrażliwe zwierzęta i nie będę przyczyniać się do ich cierpienia,gdy odbiera się im cielątka. Tu więcej,jakby ktoś miał ochotę uwr.edu.pl/naukowcy/czym-sie-zajmujemy/beata-czyz-wszyscy-jestesmy-hipokrytami/ Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:01 ale to tylko w przemysle. Rolnicy, dawniej, majacy swoje niewielkie gospodarstwa, nie odbierali cieląt matce, tuz po urodzeniu. Wszelaki przemysł, na wielka skale, ulega wypaczeniu. Bo kasa, tu i teraz, najważniejsza, wszystko inne się nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:07 dla mnie mleko jako mleko ( w sensie napoju) mogloby nie istniec, od niemowlecia nie lubie, kawy nie pije, a kakao czy czekolade od wielkiego swieta wypije to tylko na krowim, kazde roslinne zostawia mi malo komfortowy posmak ale wsplodomownik ma problemy z laktoza wiec roslinne tez jest w uzyciu-glownie do kawy uzywa do ciast czy innych uzywam bezlaktozowego w proszku, zeby nie marnowac plynnego, ktorego po otwarciu opakowanie nie zuzyje szybko do konca mleko na sery mam wlasnie z takiego gospodarstwa i np w porze zimowodeszczowej mleka nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:40 To prawda, ale kto teraz pije mleko nie przemysłowe? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 17:49 UHT nie jest naladowane chemia i niezdrowe. One po prostu jest poddawane wysokiej temp. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 13:58 >Jestem zielona w temacie. ma inne skladniki. Proste raczej. Mleko "krowie" ma je naturalne, to roslinne bywa wzbogacane o składniki różne ale jednak te z krowiego są lepiej przyswajalne. Smak ma tu raczej drugorzędne znaczenie(w przypadku składników) bo jesli tylko tym byśmy sie kierowali to większosc emam jadłaby wyłącznie ciasta. Ja osobiście lubię mleko krowie i mnie nie szkodzi. Ale każdy ma swoją "najlepszą" opinię, zależy na czym zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:41 Myślisz, że każda ematka zarabia na jakimś mleku? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:15 >Smak ma drugorzędne znaczenie bo jesli tylko >tym byśmy sie kierowali to większosc emam >jadłaby wyłącznie ciasta. Wcale że nie 🤔 Skąd pomysł, że wszyscy ludzie na Ziemi mają jakieś tam ciasto na szczycie preferencji smakowych…? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:01 nie wiem czy zdrowsze, ja krowie przestałam tolerować i spozywanie skonczyło się bardzo źle na wielu frontach, więc przerzuciłam sie na owsiane, jako jedyne, którego smak mi w kawie nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:20 Nie jest lepsze i nie jest mlekiem. Jeśli z jakichś powodów nie możesz mleka krowiego, to można zastępować, w przeciwnym razie nie ma żadnego sensu. No chyba że lubisz tak po prostu zamiast smaku mleka czuć smak x wie czego Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 14:52 Zamiennik mleka krowiego dla: Vegan Ludzi z nietolerancja lub alergia na mleko Ludzi ktorzy nie lubia mleka Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:32 Dziękuję, czyli pozostaję przy tradycyjnym mleku od krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 17:00 No pewno. Jak ci smakuje, alergii nie masz, veganka nie jestes, trawisz ok to krowie Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:34 Ja kupuję kozie. Od czasu do czasu krowie, ale niepasteryzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
wpore Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 15:59 Mleko roślinne ma mniej kcal (jestem na redukcji i często piję kawę z mlekiem) no i mnie nie wzdyma. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 17:47 To tak jak masło roslinne a krowie, jak wyrób czekoladopodobny a prawdziwa czekolada... Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:12 Właśnie. A propaganda stawia jedno obok drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:16 i wszyscy zaczynają wierzyć, że owies to ssak. Przez tę propagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:42 Tego że jedno i drugie powstaje tak samo (przez dojenie krowy albo owsa) reklama nie mówi. Wystarczy że powie, że w rzeczywistości mają te same właściwości, a owsianka ma lepszy smak czy zapach. I ludzie kupują, najpierw kłamstwo, dalej produkt. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:45 buldog2 napisał: > Wystarczy że powie, że w rzeczywistości mają te same właściwości A ktoras reklama tak mowi? > a owsianka ma lepszy smak czy zapach Dla wielu ludzi ma, dlatego wola roslinne. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 19:00 buldog2 napisał: > Wystarczy że powie, że w rzeczywistości mają te same właściwości, a owsianka ma > lepszy smak czy zapach No, dla mnie zdecydowanie roślinne ma lepszy zapach. Nawet bez reklamy to wiedziałam. Zapach krowiego jest dla mnie do przejścia, pachnie wydzielinami (którą zresztą jest). Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 19:25 Tutaj zgoda, ale reklama podaje to jako dodatek. Oba wyroby, domyślnie, mają takie same własności, a roślinny ładniej pachnie. I w tym milcząco przepchniętym założeniu (takie same własności) jest kłamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 21:17 Jakie „własności” ma mleko…? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 17:53 Ja nie mogę krowiego. Z wiekiem robi się nietolerancja laktozy. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 18:54 Nauczyłam się używać mlek roślinnych gdy okazało, że dziecko ma alergię na wszystkie mleka zwierzęce (tzn. te u nas dostępne, bo może wielbłądzie by mógł - nie sprawdzałam). Sama mogę jeść produkty mleczne fermentowane, ale mleka jako takiego nie bardzo, źle się po nim czuję. Dlatego używam roślinnego np. do owsianki. Taka owsianka jest też lżejsza i bardziej mi smakuje. Natomiast pod względem kulinarnym to nie jest 1:1, mleka roślinne mają inne właściwości, na większości z nich (a może na żadnym?) nie ugotujesz np. budyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 19:39 zageszczaczem w budyniu jest skrobia ziemniaczana, wiec zagesci zarowno wode (krochmal) jak i mleko roslinne Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 19:42 No właśnie nie bardzo. Raz tylko próbowałam, nie wyszło, pytałam na forum (już nie pamiętam na którym i wątpię czy to znajdę), ale dziewczyny pisały, że to normalne, że nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Mleko roślinne vs krowie 06.01.25, 20:34 robie czasami krem patisserie czyli budyn 😎 na roslinnym mleku z powodu problemow wspoldomownika i zawsze wychodzi, na takim jakie mam akurat , owsiane/migdalowe/sojowe/ z orzeszkow laskowych, choc najlepsze (oprocz krowiego) jest na wersjach 'barista', bardziej aksamitny Odpowiedz Link Zgłoś