Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale 9.0

• yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 19.01.26, 14:44
      Jestem w trakcie oglądania "Jutro" oraz "Od dzisiaj jestem człowiekiem".
      Moje klimaty smile
      Wierzenia, kultura i teraz klimaty.
      Dla mnie bomba!
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 20.01.26, 00:53
        A ty chyba niedawno zaczęłaś "koreańczyki" oglądać?
        Wciągnęło Cię? Będzie gorzej, to uzależnia.
        • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 20.01.26, 07:00
          Coś tam oglądałam wcześniej.
          Ale rzeczywiście tym razem wciągnęło jak bagno big_grin
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 04.02.26, 23:45
      Porozmawiajmy o "Can This Love Be Translated".

Czy ktos może mi wyjaśnić, co się odjaniepawliło w końcówce 6. odcinka? Nie wiem, czy ja nieuważnie oglądałam, czy za głupia jestem, ale nie rozumiem kompletnie, o co chodziło ML podczas rozmowy z FL, po jego spotkaniu z producentką w księgarni. Dlaczego ją zjechał z góry na dół i oddalił się obrażony?
      • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 05.02.26, 14:07
        Obejrzałam to jeszcze raz. I tak jak nie rozumiałam wcześniej tak i nie rozumiem teraz wink Ale spróbuję. Mam zresztą wrażenie, że przez cały serial dialogi tej pary i wzajemne oczekiwania nie sa kompatybilne. Na początku kompletnie mi nie psasowali do siebie. On chyba miał stwarzać pozory ułożonego, odpowiedzialnego, stabilnego emocjonalnie, dojrzałego. Z długą historią jednostronnej miłości, którą pielegnował w sercu. A ona miała być niestabilna emocjonalnie i lekkomyślna. To jej zachowanie w Japonii a i potem zmienne nastroje, pojawienie się alter ego Do Ra Mi. Chyba go to przerażało i jakby... żenowało? Nie chcę tutaj napisać ale napiszę- tam był taki vibe jakby on ją na początku uważał za głupią tongue_out I chyba złościło go, że mimo to nadal ona mu się podoba. A coraz mniej mu zależy na tej starej miłości. I palnął coś o przechodzeniu przez przejazd zrzucając winę na nią- czemu go nie zatrzymała tylko kazała iść (a co niby miała zrobić? jakby go zatrzymała to cholera wie czy by też nie miał pretensji tongue_out ). Takie trochę staro kawalerskie zagrania miał wg mnie wink I tutaj też jej wypomniał, że fascynowała go ta jej otwartość w wyrażaniu uczuć ( a wg mnie uważał ją za niedojrzałą i zbyt emocjonalną i że to go raziło). A jednocześnie chciał aby powiedziała mu wprost co on ma zrobić. Wydaje mi się, że o to mogło chodzić w scenariuszu tylko nie wyszło tongue_out Był to moment na to żeby para się pożarła to się pożarła o nieporozumienie. No i jeszcze to, że przybiegła do tej księgarni a powinna odpowiedzialnie siedzieć w terminalu i czekać na samolot tongue_out Też go zirytowało. Tak, nazwałabym to skorupką staro kawalerską, którą on musiał stłuc żeby odblokować emocje tongue_out I wyjąć kijek z d.upy.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 05.02.26, 18:48
          Obejrzałam sobie ten fragment dzisiaj jeszcze raz. O starokawalerstwie nie pomyślałam, ale może cos w tym jest. On jakby miał do niej pretensje, że go "odpycha", bo założyła (moim zdaniem zupełnie podstawnie i racjonalnie), że on sie teraz zwiąże z dawną miłością. A tak naprawdę, to gośc boi sie związków i woli być nieszczęśliwie zakochanym niż wejść w związek. Dlatego zapewne odrzucił dawną miłość, ale nie powiedział o tym dziewczynie, która zaczęła go interesować. No bo i po co? Lepiej wymyślić sobie bzdurny pretekst, zeby się boczyć..... Myślę, że może sie tez bać, że ona jest chora psychicznie (te halucynacje), i to akurat ma jakiś sens, szczególnie, że w Korei choroba psychiczna to ogromna red flag dla związku. Te przepisy chyba zmieniono, ale jeszcze całkiem niedawno mąż mógł umieścić żonę w psychiatryku bez jej zgody.
          W każdym razie ten 6. odcinek mocno mnie zraził do serialu, który do tego momentu był całkiem ciekawy.

Z żalem muszę powiedzieć też, że Made in Korea śmiertelnie mnie nudzi. Do Cashero też jeszcze nie wróciłam....
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 05.02.26, 20:16
            >Z żalem muszę powiedzieć też, że Made in Korea śmiertelnie mnie nudzi. Do Cashero też jeszcze nie wróciłam...<

Ja Made in Korea zaczelam jak tylko wypuscili pierwsze odcinki, ale przerwalam po trzecim postanowiwszy poczekac na calosc. Niezbyt mnie wciagnal choc mialam nadzieje, ze moze sie jakos rozkreci. Pewnie wroce, ale twoj wpis nic dobrego nie wrozy.

U mnie na fali sa ostatnio glownie o podobnej tematyce - ot tak sie jakos zlozylo. Zaczelo sie od "May it Please the Court" i jakos tak 'lecac po aktorach' obejrzalam "Life" a teraz na tapecie "Stranger" (zdaje sie ze o nim juz pisalyscie)
            Cho Seung Woo w Life jest znakomity, zreszta sam serial bardzo mi podszedl, polecam choc jest dosyc specyficzny.

Przewinelam tez Idol I - watek romansowy dla mnie nie do strawienia, zwlaszcza miny i rozkminy glownej ( ten przylepiony usmiech jak u Yoony w King the Land). Obejrzec sie da, ale nie moj piece of cake.

Love translated tez zaczelam i doszlam do drugiego odcinka. Chyba to zostawie.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 05.02.26, 22:23
              senin1 napisała:

> Ja Made in Korea zaczelam jak tylko wypuscili pierwsze odcinki, ale przerwalam
              > po trzecim postanowiwszy poczekac na calosc. Niezbyt mnie wciagnal choc mialam
              > nadzieje, ze moze sie jakos rozkreci. Pewnie wroce, ale twoj wpis nic dobrego
              > nie wrozy.

Spróbuj jeszcze, bo ja przerwałam juz po 2. odcinku.

>
          • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 05.02.26, 22:38
            Tak, on się tak starannie okopał w w tej one side love wink Tak mu dobrze było, urządził się i chyba był dumny z tego, że ukrywa uczucia dla dobra brata tongue_out Długo trwało zanim się z tego otrząsnął i porzucił te nieprowadzące do niczego mrzonki.
            Ja momentami przewijałam scenki z Do Ra Mi bo wg mnie było ich za dużo. A już pokręcony wątek z rodzicami FL absurdalny.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.02.26, 10:20
              Can This Love... Nie oglądałam i po tym, co piszecie sądząc, niech tak zostanie. Obejrzałam za to The Price of Confession. I wszystko ładnie, pięknie, do pewnego momentu trzymał w napięciu, ale powód morderstwa, który pod koniec wyszedł, był tak absurdalny, że wszystko mi opadło. Ja rozumiem, że w rzeczywistości ludzie są w stanie zabić z każdego, nawet najbłahszego powodu, ale w serialu to wyszło tak idiotycznie, że tylko wielkie WTF cisnęło mi się na usta.
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 14.02.26, 22:20
      Co tam? Oglądacie coś azjatyckiego?

Ja skończyłam "Can This Love Be Translated" - bardzo nierówny serial, momentami bardzo ciekawy i prawdziwy psychologicznie, a za chwilę albo banał albo kompletnie niezrozumiałe zachowanie ML. Chyba na siłę chcieli dopasować treść do tezy-tytułu. I po kiego na koniec mamy plot twist - wiecie który? Niczego nie wnosi, serial zaraz sie kończy, nawet nie pokazują, tylko opowiadają.....

Męczę "Cashero". Jedyny jasny punkt, to w 3 czy 4. odcinku Junho w łazience wink Ale to tylko 8 odcinków, przemęczę się do końca. Ale jak pomyślę, że podobną tematykę tak świetnie udało sie przedstawić w disneyowskim "Moving", to naprawdę....

W międzyczasie obejrzałam też film tajwański "96 Minutes" - ujdzie, ale żebym jakos mocno polecała, to nie. Mogłby być spokojnie ze 30 minut krótszy.
      • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 14.02.26, 23:09
        Dwa dni temu skończyłam chiński serial kryminalny The Truth Within. Całkiem niezły, mroczny nie ma potrzeby przewijania. ML bywa irytujący bo ma nieruchomy wyraz twarzy. Wiem, że taki był zamysł żeby był on opanowany i nie dawał się ponosić uczuciom. Ale wyszło tak jakby nie umiał zagrać emocji tongue_out Mimo to serial polecam.
        A teraz zaczęlam japoński Silent Truth- o grupie przyjaciół z dzieciństwa ukrywających mroczną tajemnicę. I czekam aż uzbiera się więcej odcinków Gimbap&Onigiri smile
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 14.02.26, 23:42
        Ja sobie tak skaczę z kwiatka na kwiatek i mam ich ponaczynanych pińcet, z czego 499 już widzę, że nie skończę. Czyli bez zmian.
        Z interesujących mnie rzeczy, niestety partnerką Seo Kang Joona w nowej dramie będzie Ahn Eun Jin (ta z My Dearest i Dynamite Kiss). No nie lubię baby, mam nadzieję, że ją rzuci w cholerę i skończy z SFL suspicious

Poza tym ukazała się, albo w marcu ukaże?, książka "Spotkajmy się kiedy będzie ładna pogoda" Lee Do Woo. W empiku niby już dostępna, a gdzie indziej data premiery na marzec i nie wiem, jak to w końcu jest, nie miałam kiedy sprawdzić. W każdym razie na pewno kupię. Wiem, że oprócz mnie nie ma tu fanek When the Weather is Fine, ale muszę sprawdzić, czy sama historia, bez SKJ, też będzie mi się podobała 😉.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 15.02.26, 00:59
          Ja to obejrzałam tylko dla SKJ bo grającej główna role nie trawię. Nie byl zły wiec tak sobie myślę ze jakby główna role grał ktoś inny to jeszcze bardziej by mi sie podobał.
          Teraz ma wejść ma dniach jakas nowość z nią i Wi Ha Janem którego uwielbiam. I mam dylemat, czy oglądać bo ona popsuje mi połowę radości. A przecież jest tyle fajnych, niekoniecznie plastikowych aktorek w Korei.
          Ale nic to. Spróbuję, tylko swoim zwyczajem poczekam do konca emisji.
          A z chińskich produkcji, jesli lecimy po aktorach to ostatnio zainteresowanie wzbuchil Cheng Lei. Grał m.in. w Legend of the Female General. Coś w sobie ma twiec będę obserwować.
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 15.02.26, 23:15
        Przez jakis czas lecialam 'ratingiem' MDL a teraz po obejrzeniu Stranger'a lece aktorami. Zaciekawil mnie Cho Seung Woo wiec zaczelam God's gift - 14 days. Zapowiada sie bardzo dobrze, zwlaszcza ze glowny juz nie jest wycofanym/sztywniakiem (?) jak w Life i Strangerze a raczej fajnym lobuzem wink. No i fajny dzieciak gra tam glowna role
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 15.02.26, 23:24
          ja też bardzo lubię wyszukiwac po aktorach smile
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 23.02.26, 05:16
          No i skonczylam God's Gift. Nie zaluje, ale...

choc w sumie to bardzo dobry kryminal/thriller w wciaglal jak malo ktory, to mam dosc mieszane uczucia. Obsada bardzo na tak, fabula znakomita, jednak ciagle zmiany akcji, podejrzanych, nowe zaskakujace fakty to bylo troche dla mnie za duzo. Nie na tyle zeby sie odkleic od ekranu, ale powodowaly tak potezny wk*rw, ze musialam przerywac od czasu do czasu, bo tak sie wciagalam (mimo wk*rwu), ze musialam odetchnac na chwile. (taka juz moja uroda, ze albo ziewam i przewijam, albo jestem cala w srodku)

Czy polecam? Zdecydowanie tak, ale ostrzegam, ze te ciagle twisty i turn'y oraz sporo niedorzecznosci moga byc dla was nie do przejscia.

No i jak to zwykle w koreanskich dramach, zakonczenie z d....y, albo ja zupelnie niekumata jestem. Mam nadzieje, ze ktoras z was obejrzy i mi wytlumaczy wink, bo troche wprwdzie czaje, ale niezupelnie.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 23.02.26, 20:17
            To tak myślę ze Whisper może by Ci sie spodobał. Kryminał ale lamany przez sensacje/thriller. Koniec pierwszego odcinka tak mnie przywiązał do laptopa ze prawie jednym ciągiem obejrzałam. Główna aktorka ta sama.
            I te ciągle zmiany akcji. Niby trzymały w napięciu a jednocześnie wkurzały. Jak masz dostęp to polecam.
    • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 18.02.26, 16:30
      Alchemia Dusz. Juz cześć 2.
      Podoba się smile
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 19.02.26, 08:02
        Mnie druga cześć podobała się bardziej niż pierwsza, chociaż większość raczej ocenia odwrotnie.
        Widzę, że przejęłaś pałeczkę, bo my tu akurat przestój mamy.
        • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 19.02.26, 09:03
          Druga typowy romans. W pierwszej wiecej się działo.
        • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 19.02.26, 19:54
          Druga część świetna!
          Właśnie skończyłam.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 20.02.26, 09:33
            Tak sobie pomyślałam, że Kroniki Arthdalu mogłyby ci się spodobać.
            Nie wiem, czy to cię zachęci, czy wręcz przeciwnie, ale dla mnie ten serial to taka alegoria historii ludzkości, kwintesencja tworzenia się pierwszych cywilizacji, wyrzynania całych narodów, sposobów na zdobycie i utrzymanie władzy, roli kościoła w tym wszystkim, manipulowania ludem, w ogóle działania ludzkiej psychiki itp. Wszystko świetnie pokazane w lekkostrawnym sosie rozrywki fantasy. Piszę o pierwszym sezonie, który był świetny. Drugiego nadal nie widziałam, bo zmienili aktorów i nie mogę się przemóc.
            • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 20.02.26, 09:42
              Siedzisz mi w glowie. Jakieś 2 minuty temu dodałam ten film do listy.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 20.02.26, 09:57
                🙂 To miejmy nadzieję, że trafiłam też z tym, że ci się spodoba. Tylko, tak jak napisałam, nie wiem jak z zakończeniem tej historii, bo pierwszy sezon to tylko początek, a reszty nie widziałam.
                • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 23.02.26, 01:01
                  Na razie migiem obejrzałam Kingdom, 2 sezony. Wpatrywałem sie jak uprzedzona, jakos do tej pory omijałam thrillery z zombiakamibig_grin

Ruszyłam z Bon appetit, Wasza wysokość. W trakcie - Od dziś jestem człowiekiem.
                  W kolejce: Kroniki Arthdalu.
                  • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 23.02.26, 01:04
                    Jak urzeczona*
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 23.02.26, 13:10
                    yenna_m napisała:

W trakcie - Od dziś jestem człowiekiem.

Jaki to ma angielski tytuł?
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 23.02.26, 13:11
                      A juz wiem, No Tail To Tell, tak?
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 23.02.26, 20:13
              Pierwszy sezon Kronik świetny, obejrzałam jednym ciagiem. Drugi trochę słabszy więc na 2 podejścia.
              Kingdom natomiast mi nie podeszło.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 23.02.26, 21:24
                My to zawsze na odwrót wink Kroniki zaczęłam, zupełnie mi nie podeszły, rzuciłam, i raczej nie wrócę. Kingdom połknęłam smile
              • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 23.02.26, 21:28
                Kingdom absolutnie nie mój gust. Ale wciągnęło jak bagno, chociaż obrzydzało. I śmieszyło.
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 24.02.26, 09:09
                  Ja nie przebrnelam nawet przez pierwszy odcinek. A tak chcialam! Glowny to moj typ wink
                  • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 24.02.26, 10:08
                    Bon appetit - Masterchef w historycznej scenerii. Niby fajny ale zmęczył mnie sposób pokazywania doznań smakowych.

Czy tylko ja tak mam, ze wydaje mi się, że wszędzie główną rolę gra ten sam aktor? 🙈
                    • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 24.02.26, 13:27
                      yenna_m napisała:

> Bon appetit - Masterchef w historycznej scenerii. Niby fajny ale zmęczył mnie s
                      > posób pokazywania doznań smakowych.

Obejrzałam, ale z trudem, nudne, a Yoona mnie zawsze drażni. Nic nie poradzę, dla mnie ten jej uśmiech jest sztuczny do bólu (tak samo jak Bo Guma, chociaż wiem, że nikt nie podziela mojego zdania).

> Czy tylko ja tak mam, ze wydaje mi się, że wszędzie główną rolę gra ten sam akt
                      > or? 🙈
                      Wśród nas tutaj chyba tylko ty 😃. Pewnie z czasem zaczniesz odróżniać. Dla mnie główny aktor to podstawa i często po nich wybieram dramy i dużo mam też takich, których nie lubię, więc nierozróżnianie nie wchodzi w grę 🙂
                      • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 24.02.26, 13:30
                        otia5 napisała:

> yenna_m napisała:
                        >

> Obejrzałam, ale z trudem, nudne, a Yoona mnie zawsze drażni. Nic nie poradzę, d
                        > la mnie ten jej uśmiech jest sztuczny do bólu

Tak! Podzielam opinię!
                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 24.02.26, 14:21
                          Też ja Yoonę średnio lubię....
                    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 24.02.26, 14:35
                      yenna_m napisała:

> Bon appetit - Masterchef w historycznej scenerii. Niby fajny ale zmęczył mnie s
                      > posób pokazywania doznań smakowych.
                      >
                      > Czy tylko ja tak mam, ze wydaje mi się, że wszędzie główną rolę gra ten sam akt
                      > or? 🙈

To tylko pierwsze wrażenie wink Obejrzysz więcej dram to zaczniesz ich rozróżniać. Ale ostatnio pojawiły się rzeczywiście dramy, które są robione pod konkretnych aktorów żeby zadowolić ich fanki. Takim serialem jest np King The Land. Bon Apetit... też można by podciągnąć. Dramy te pokazują nam ML z każdej strony, bez koszulki, czasem tylko w ręczniku, pod prysznicem, są sceny pocałunków a całość nie jest przesadnie nasycona złymi teściowymi i zazdrosnymi ex dziewczynami wink I oczywiście jest happy end. Takie "Ody do urody" wink
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 24.02.26, 23:07
                      yenna_m napisała:

> or? 🙈

Tylko ty smile Przynajmniej wśród nas piszących w tym wątku.

• yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 24.02.26, 23:22
                        kurt.wallander napisała:

> yenna_m napisała:
                        >
                        >
                        > > Czy tylko ja tak mam, ze wydaje mi się, że wszędzie główną rolę gra ten s
                        > am akt
                        > > or? 🙈
                        >
                        > Tylko ty smile Przynajmniej wśród nas piszących w tym wątku.
                        >
                        >
                        Miejmy nadzieję, ze to się zmieni.
                        Ale ja w ogóle cienka jestem w zapamiętywaniu i rozpoznawaniu twarzy.

Rozpoczęłam "Koniki Archdalu". Jestem w połowie 2 odcinka. Na razie się podoba.
                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 24.02.26, 23:59
                          To jak skończysz to poszukaj Empress Ki.
                          To taki test. Albo rzucisz po 3 odcinku albo do konca z wypiekami. Tylko to nie fantasy. Raczej kostiumowy częściowo na faktach oparty.
                          Z viki zniknął, nie wiem jak na angielskojęzycznym netfliksie, wczesniej był. Kiedyś były też odcinki z polskim tłumaczeniem na CDA

Wspominam, bo jako mój w ogóle pierwszy koreański serial tak mnie wciągnął i potem tak zaskoczył zakończeniem że od niego zaczęła się moja fascynację koreańskimi serialami.
                          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 25.02.26, 00:21
                            Niby taki długas, a człowiek później żałuje, że juz się kończy.

Wciąż jest na Netfliksie (po zmianie języka konta na angielski).
                          • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 25.02.26, 01:17
                            Dzięki, dziewczyny, za polecajki smile
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 25.02.26, 00:24
                          yenna_m napisała:

> Miejmy nadzieję, ze to się zmieni.
                          > Ale ja w ogóle cienka jestem w zapamiętywaniu i rozpoznawaniu twarzy.

Jak już zaczniesz ich rozpoznawać, to będziesz miała swoich ulubieńców, i wtedy możesz sobie kolejne dramy wyszukiwac po ulubionych aktorach. Polecam do tego celu MyDramaList.

• yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 25.02.26, 01:17
                            Obym zaczęła big_grin
                        • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 28.02.26, 03:46
                          "Kroniki" wciągnęła mnie jak bagno.
                          Właśnie skończyłam oglądać 13 odcinek.
                          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 28.02.26, 10:50
                            Uuu, szybko przeszłaś do zarywania nocy. Pamiętam, jak to było 😃. Czterdziestoośmiogodzinnej doby życzę.
                            • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 28.02.26, 10:55
                              otia5 napisała:

> Uuu, szybko przeszłaś do zarywania nocy. Pamiętam, jak to było 😃. Czterdziesto
                              > ośmiogodzinnej doby życzę.
                              Od tygodnia zarywam big_grin
                              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 28.02.26, 22:13
                                No ja tak koło 40 odcinka Cesarzowej Ki poszłam do roboty bez godziny snu bo tak mnie intrygi dworskie wciągnęły ze mnie świt zastał nad laptopem.
                                Raz na jakiś czas zdarza sie produkcja ktora tak wciąga że noce zarywam. Ale ostatnio już rzadziej.
                                • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 01.03.26, 00:27
                                  Nieźle big_grin

Trochę kicha, bo obejrzałam 18 odcinków "Kronik" na Netflixie i zastanawiam się, co teraz ze sobą począć big_grin

Cd ni ma, pomysłu na inny serial tyż ni ma.
                                  Jak żyć?
                                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.03.26, 01:25
                                    yenna_m napisała:

> , co teraz ze sobą począć big_grin
                                    > Cd ni ma, pomysłu na inny serial tyż ni ma.

Nie chciałabym cię wsadzać na minę, bo może ty z tych, którzy takich rzeczy (nie mogę powiedzieć jakich, żeby nie spolerować 😛) nie lubisz, ale jako, że to moja nieustająco ulubiona drama, to polecę Mr Sunshine. Jest na Netfliksie. Może o wierzeniach koreańskich za dużo się z niego nie dowiesz, ale za to o historii tak. Przepiękny wizualnie serial i, dla mnie, wspaniała historia piątki głównych bohaterów. Uwielbiam i uważam, że naprawdę warto. Może jestem w tym odosobniona tutaj, ale na kilkaset obejrzanych dram nic go jeszcze nie przebiło. Tylko jak się jeszcze nie za bardzo odróżnia głównych aktorów 😉 i nie bardzo orientuje w historii Korei, to warto dać mu ze 3 odcinki na wciągnięcie się, bo początkowo można mieć trudność z ogarnięciem who's who i o co chodzi.
                                    • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 01.03.26, 07:41
                                      Dzięki. Brzmi świetnie.
                                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 01.03.26, 09:30
                                      Serial cudowny, taki romans bez jednego pocałunku. Ale z ręką na sercu dopiero za drugim razem doceniłam jego walory. Sięgnęłam drugi raz bo jest tam fajna dla mnie muzyka, i wtedy to było nowe odkrycie. Może ponowne oglądanie kieruje uwagę na szczegóły które umykają przy pierwszym?

A już smaczek dodatkowy, mój osobisty, kiedy za drugim wyjazdem do Korei odwiedzałam znajomych w Iksan to z koleżanką odwiedziłyśmy plan filmowy. To całe miasteczko w którym kręcili jest do zwiedzania. Tzn płacisz niecałe 30 zł i chodzisz do woli pomiędzy tymi budynkami, uliczkami, w budynku hotelu jest retauracja. Jest tunel i tramwaj, ambasada, cała masa innych typu apteka itp.
                                      Dla mnie największa frajda to bar i siedziba japońskiego zawadiaki, kto oglądał to wie kogo mam na myśli.

Yenna polecam Ci serial bardzo.
                                      A jak Cię wciągnie to o tych samych czasach opowiada też na N Bandycka pieść.
                                      I mimo wszystko, jeśli nie przeszkadza Ci oglądanie po angielsku to zajrzyj na wspominaną wcześniej Empress Ki.
                                      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.03.26, 11:02
                                        Jasnoklarowna, dokładnie. Ja robiłam rewatch przed wizytą w Sunshine Studio i też odkryłam tyle niuansów, które umknęły mi za pierwszym razem. Dopiero wtedy zobaczyłam, jak wszystko się ze sobą łączy i jak bardzo każda scena jest symboliczna. Za pierwszym razem nie było szans, żeby to wyłapać. Fakt, że i różne głupotki bardziej rzuciły mi się w oczy, ale w przypadku Mr Sunshine ja im wszystko wybaczam.
                                        Chodzenie potem po miasteczku, siadanie na miejscu bohaterów, za barem przy którym rozwijał się ich bromance, za biureczkiem Ae Shin, w pokoju Dong Mae, to wszystko było takim niezapomnianym przeżyciem. Trochę jak dziecko w Disneylandzie 🙂.

A za Song of the Bandits już się miałam kilka razy brać i jakoś stawało na czym innym, więc może to jest ten moment, żebym w końcu obejrzała.
                                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 01.03.26, 22:48
                                          Znalazłam bar i strój Dong Mae. To tunel i hotel już rozpędem wkleiłam
                                          Ale mnie dzięki wam na wspomnienia wzięło....
                                          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.26, 12:08
                                            Bardzo nieładnie z twojej strony. Chciałam iść wczoraj spać o ludzkiej godzinie, a po zobaczeniu twoich zdjęć oczywiście też mnie wzięło na wspominki, polazłam oglądać moje i sen poszedł się...
                                            Deptałyśmy sobie po piętach, ale zobacz jakie szalone zmiany. U mnie stołki jeszcze były kwadratowe, a twojemu Dong Mae zakosili miecze 😃.
                                            Wywala mnie, jeśli chcę wstawić więcej niż trzy zdjęcia, ktoś wie, jaki może być powód? Nigdy wcześniej tak nie było.
                                            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.26, 21:54
                                              Te miecze powiesili na którejś ściance.
                                      • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 01.03.26, 13:32
                                        Kurcze, Alchemia dusz i Kroniki to są świetne seriale na naprawdę fajnym poziomie. Nie myślałam, ze kinematografia koreańska jest taka wspaniała.
                                        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.03.26, 13:44
                                          yenna_m napisała:

> Kurcze, Alchemia dusz i Kroniki to są świetne seriale na naprawdę fajnym poziom
                                          > ie. Nie myślałam, ze kinematografia koreańska jest taka wspaniała.

Bywa dobra. Ale przygotuj się, że trafisz kiedyś na świetnie się zapowiadający serial a potem ze zdziwieniem będziesz obserwować głupie żarty o kupie suspicious Nawet dobrzy aktorzy nie gwarantują udanego serialu. A ostatnio o takie jakby trudniej.
                                          Polecam kryminały, w zeszłym roku było ich trochę.
                                          • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 01.03.26, 13:59
                                            Juz takie widziałam.
                                        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.26, 16:10
                                          yenna_m napisała:

> Kurcze, Alchemia dusz i Kroniki to są świetne seriale na naprawdę fajnym poziom
                                          > ie. Nie myślałam, ze kinematografia koreańska jest taka wspaniała.

Nie jestem do końca w temacie tej odnogi wątku ale doczytałam, że lubisz kostiumowe. To może starszy My Country, The New Age? Tylko tam ciągle do siebie strzelają a ML jest z gatunku tych co zabili go i uciekł wink Chyba, że już widziałaś.
                                          • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.26, 21:20
                                            heca007 napisała:

> yenna_m napisała:
                                            >
                                            > > Kurcze, Alchemia dusz i Kroniki to są świetne seriale na naprawdę fajnym
                                            > poziom
                                            > > ie. Nie myślałam, ze kinematografia koreańska jest taka wspaniała.
                                            >
                                            > Nie jestem do końca w temacie tej odnogi wątku ale doczytałam, że lubisz kostiu
                                            > mowe. To może starszy My Country, The New Age? Tylko tam ciągle do siebie strze
                                            > lają a ML jest z gatunku tych co zabili go i uciekł wink Chyba, że już widziałaś.
                                            >
                                            Mnie najlepiej o królach czy z królami big_grin
                                            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.26, 21:36
                                              A to akurat tam są różni władcy wink
                                            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.26, 22:43
                                              To spróbuj

The Red Sleeve
                                              Empress Ki
                                              Hwarang

później u mnie długo nic i, w kolejności alfabetycznej, możesz jeszcze zobaczyć, czy podpasują ci:

Bon Appetit, Your Majesty
                                              Rookie Historian Goo Hae Ryung
                                              The King's Affection
                                              Under the Queen's Umbrella

W przypadku wszystkich wymienionych pozycji proszę nie zniechęcac się pierwszymi odcinkami, szczególnie Hwarang ma z dudy pierwszy, Bon Appetit tez później rozwija się w nieco innym kierunku.
                                              • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.26, 22:53
                                                Juz obejrzałam koreańskiego, królewskiego Masterchefa big_grin
                                              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 03.03.26, 00:21
                                                Ja bym do tej listy Kurta, do tych 3 pierwszych dodała Moon Lovers Scarlett Heart.
                                                Minimalny wątek fantasy polegający na przeniesieniu w przeszłości ale to absolutnie nie komedia, wręcz przeciwnie.
                                                Dla mnie romans a w zasadzie trójkąt
                                                miłosny wklejony w historyczne realia.
                                                Dodatkowo jakwcześniej nie lubiłam głównego Lee Joon Gi tak ta rola go dla mnie odczarowała. Pasował tu jak nikt inny. Bardzo polecam.
                                                • senin11 Re: Koreańskie seriale 9.0 03.03.26, 02:54
                                                  To ja jeszcze dorzuce:

100 Days My Prince
                                                  My Dearest
                                                  The Secret Romantic Guesthouse
                                                  Rooftop Prince

(sorry, nie znam polskich tytulow)

A jesli podobal ci sie Masterschef (ten krolewski) to nikt jeszcze chyba nie polecal Mr. Queen, ktory ma podobnya tematyke, ale jest duzo, duzo lepszy.
                                                  • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 05.03.26, 20:07
                                                    Spróbuję ten
                                                    www.filmweb.pl/serial/%C5%81ykaj%C4%85c+z%C5%82oto-2025-10052478
                                                  • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 06.03.26, 21:10
                                                    yenna_m napisała:

> Spróbuję ten
                                                    > www.filmweb.pl/serial/%C5%81ykaj%C4%85c+z%C5%82oto-2025-10052478

Po angielsku to Dear Hongrang.
                                                    Podobało się!
                                                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 05.03.26, 20:31
                                                    senin11 napisał(a):

> A jesli podobal ci sie Masterschef (ten krolewski) to nikt jeszcze chyba nie po
                                                    > lecal Mr. Queen, ktory ma podobnya tematyke, ale jest duzo, duzo lepszy.

Kwestia gustu, bo mnie, np. nie podszedł.
                                                  • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 05.03.26, 21:48
                                                    kurt.wallander napisała:

> senin11 napisał(a):
                                                    >
                                                    >
                                                    > > A jesli podobal ci sie Masterschef (ten krolewski) to nikt jeszcze chyba
                                                    > nie po
                                                    > > lecal Mr. Queen, ktory ma podobnya tematyke, ale jest duzo, duzo lepszy.
                                                    >
                                                    > Kwestia gustu, bo mnie, np. nie podszedł.

Obejrzałam, ale w moim odczuciu taki sobie.
                                                  • senin11 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.03.26, 11:32
                                                    yenna_m napisała:

> kurt.wallander napisała:
                                                    >
                                                    > > senin11 napisał(a):
                                                    > >
                                                    > >
                                                    > > > A jesli podobal ci sie Masterschef (ten krolewski) to nikt jeszcze
                                                    > chyba
                                                    > > nie po
                                                    > > > lecal Mr. Queen, ktory ma podobnya tematyke, ale jest duzo, duzo l
                                                    > epszy.
                                                    > >
                                                    > > Kwestia gustu, bo mnie, np. nie podszedł.
                                                    >
                                                    > Obejrzałam, ale w moim odczuciu taki sobie.

Dla mnie byl 'taki sobie', gdy ogladalam po raz pierwszy, ale gdy wyszedl Bon Appetit, ktory mnie zaczal denewowac ze wzgledu na glowna, a ktory bardzo byl podoby w sumie do Mr. Queen, to postanowilam porownac i wyszlo, ze Mr. Queen byl (jak dle mnie) znacznie lepiej 'zrobiony' (attention to detail, aktorstwo itp)
                                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 01.03.26, 20:48
                                      Popieram pomysł z Mr. Sunshine i Cesarzową Ki (Empress Ki na Netfliksie).

Z kolei idealnym serialem typu "slice of life", o tzw. zwykłych ludziach, bez odległej historii, mitologii, fantastyki i kryminału, również bez żartów o kupie i pierdzeniu, jest dla mnie "Rain or Shine" (znany tez pod tytułem "Just Between Lovers").

A z historyczno-kostiumowych prawie idealny jest "The Red Sleeve" . Prawie, bo produkcja/scenarzyści wprowadzili tam pewien całkowicie zbędny motyw, który psuje całość.
                                      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.03.26, 21:07
                                        To ja cię wzajemnie poprę 😁 z Rain or Shine,
                                        chociaż dla mnie to chyba nie slice of life. W sumie nie wiem, ale żeby każdy tak grał, jak Junho tam.

Co ci psuje całość w The Red Sleeve? Bo mnie, nie da się ukryć, od razu przychodzi do głowy nieszczęsny skok na główkę do balii pełnej Junho. Ogólnie lubię, ale z historycznych jednak parę innych wolę.
                                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 01.03.26, 21:18
                                          Rain or Shine czyli Just Between Lovers to na mojej liście jest w pierwszej dziesiątce wszystkich o obejrzanych ponad 300 dram. Jest genialny choć jak się spodziewasz wartkiej akcji i sensacji to nie tu. To dla mnie przykład studium radzenia sobie z trauma sprzed lat i w zasadzie trochę romans? Nie proponowałam bo Yenna jest jak odczytałam na razie fanka kostiumowych z elementem fantasy. Ale jesli wchodzą w grę inne produkcje, takie niekoniecznie komedie czy głupawe romansidła to bardzo bardzo polecam.
                                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 01.03.26, 21:35
                                          Myślałam o tym absurdalnym spisku dam dworu.

Skoku się czepiasz wink Ty byś nie wskoczyła w takiej sytuacji?

Które historyczne wolisz? Może się zainspiruję?

>chociaż dla mnie to chyba nie slice of life. W sumie nie wiem, ale żeby każdy tak grał, jak Junho tam.

Ogólnie, wszystkie postaci i wątki sa tam świetnie zagrane.. Szkoda tylko, że Junho teraz grywa w takich paździerzach i woli być celebrytą niż aktorem....
                                          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.03.26, 22:00
                                            kurt.wallander napisała:

> Myślałam o tym absurdalnym spisku dam dworu.

A, to tego w ogóle nie pamiętam. Ważne rzeczy mi utkwiły, jak widzisz 🤣

> Skoku się czepiasz wink Ty byś nie wskoczyła w takiej sytuacji?

Tam zaraz nie wskoczyła. Ale bym się potknęła jakoś bardziej wiarygodnie 😛

> Które historyczne wolisz? Może się zainspiruję?

Przemyślałam sprawę i chyba nie będziesz miała jednak czym. Wyszedł mi, co oczywiste, Mr Sunshine, a oprócz tego tylko Pachinko i The Queen Who Crowns. Niewiele, ale jakby nie patrzeć trzy to parę, więc bardzo nie skłamałam suspicious.
                                            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 01.03.26, 22:26
                                              The Queen Who Crowns nie znam, ale to dlatego, że jest na Viki, ktorego aktualnie nie mam. Ale dodałam sobie do listy na później.
    • jasnoklarowna Fanki Lee Byung Hyuna 18.02.26, 23:03
      13 marca premiera w polskich kinach koreańskiego filmu z m.in LBH w roli głównej.

Tytuł to "Bez wyjścia".

Z moich doświadczeń wynika, ze koreanskie filmy są puszczane po kilka dni, wiec trzeba się szybko orientować.
      Możliwe ze się wybiorę.
      Może któraś też skorzysta?????
      • otia5 Re: Fanki Lee Byung Hyuna 19.02.26, 07:59
        Ja już oglądałam, pisałam tu o nim. Nie czekałabym tyle na film z LBH 😉. Podobał mi się, ale z butów nie wyrwał. Miejscami wymiata, ale trochę był dla mnie nierówny. Scena pierwszego morderstwa cudna, wszystko tam się zgrywa. Całość to taka szalona jazda bez trzymanki.
        Mam wrażenie, że Park Chan Wook nakręcił go zbyt późno. Przed Parasite miałby szansę na Oscara, teraz wyglądało trochę jakby na siłę chciał go przebić. Czarna komedia, satyra społeczna, niby zupełnie inna, ale jednak wydawała mi się zbyt blisko tamtego. Z drugiej strony liczyłam, że jednak dostaną nominację, a w Wenecji i na paru innych festiwalach nagrody, a tu niestety zostali pominięci. Szkoda, bo to, jak by nie patrzeć, jest kawał naprawdę dobrego kina i świetna rola LBH. Warto obejrzeć, chociaż ja jednak ze wspólnych filmów Park Chan Wooka I Lee Byung Huna wolę Joint Security Area.
        Jasnoklarowna, idź i zdaj relację jak ty go odebrałaś.
      • senin1 Re: Fanki Lee Byung Hyuna 19.02.26, 09:11
        jasnoklarowna, wstyd sie przyznac ale LBH jakos mi sie nie kojarzy, szukalam na MDL n ic sie nie pokazuje. Przybliz, bo musze sie nieco ogarnac
        • otia5 Re: Fanki Lee Byung Hyuna 19.02.26, 09:12
          Lee Byung Hun suspicious. A film No Other Choice.
          • senin1 Re: Fanki Lee Byung Hyuna 19.02.26, 09:43
            Wlasnie wyszukalam, no i w dalszym ciagu sie wstydam crying, bo tez go bardzo lubie
        • senin1 Re: Fanki Lee Byung Hyuna 19.02.26, 09:17
          ok, juz wiem, na mdl wystepuje jako Lee Byung Hun
          • jofin Re: Fanki Lee Byung Hyuna 25.02.26, 15:53
            Film " Bez wyjścia" jest mocny, nawet drastyczny momentami. Na początku nie wiedziałam jak zareagować. Ale po przemyśleniach stwierdziłam, że chyba był to najlepszy sposód dotknięcia problemu. Nie będę tutaj spojlerować, ale tylko dodam, że wszyscy aktorzy świetnie się sprawdzili. I dodatkowo obok Lee Byung Hun mamy tam świetną aktorkę drugoplanową Yeom Hy-ran, która za każdym razem świetnie portetuję każdą postać , którą ma zagrać. Za tangerinki ( When life gives my tangerines) dostała zasłużenie nagrodę za najelpszą rolę drugoplanową.

Ale nie o ty chciałam.
            Chciałam bardzo polecić wam film na Netflixie Pavane z Byun Yo hun ( jeden z trzech amigos w MR Sunshine) . Nieczęsto pojawia się on w telewizji, a to bardzo ciekawy aktor. Inne role też świetne, szczególnie dziewczyny, która glownie gra w filmach a w dramach prawie nie występuje.

I jeszcze wiem, że sa to fanki Shin Hye Sun. Może nie wszystkie jej role lubię, ale lubię ją oglądać. Ostatnio na Netflixie poajwiła się drama z nią w roli głowne The Art of Sarah. Trochę dziwna drama, 2 pierwsze odcinki trochę niejasne, ale jak już się rozkręca, to nieźle się ogląda. Także polecam i ciekawa jestem Waszych opinii.
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 28.02.26, 08:29
      A ja się męczę. Jestem już na 9 odcinku Spring Fever i nie wiem czemu sobie to robię wink Chyba żeby nie zostawiać rozgrzebanej dramy tongue_out Z jednej strony jak to często bywa pomysł na fabułę dobry, z drugiej wykonanie i rozwinięcie tematu do dupy. Kliszowe, mało wiarygodne, średnio śmieszne. ML momentami gra głupka i wygląda (i zachowuje się) jak koreański Johny Bravo tongue_out Nie czuję też chemii między FL i ML. Młodsza parka bohaterów słodka ale mają role pod tytułem- jak autor scenariusza wyobraża sobie dzisiejszych nastolatków tongue_out Brakuje tylko polskiego "hurra!, pycha! bardzo dobra rada!
      Powinnam też pominąć milczeniem żarty o robieniu kupy...
      Jak ktoś lubi sobie popatrzyć na Ahn Bo Hyuna ładne ciałko to ok, poza tym ta drama nie oferuje wiele więcej suspicious
      • senin11 Re: Koreańskie seriale 9.0 28.02.26, 09:12
        Ja mecze sie podobnie przy Art of Sarah i gdyby nie Shin Hae Sun, to pewnie bym to rzucila w diably. Glownie ze wzgledu na to, ze opowiada o zafiksowaniu na luksusowym zyciu, co dla mnie jest tak abstrakcyjne, jak tylko byc moze. Zostaly mi jeszcze ze 3 odcinki i ciagne, bo mam nadzieje na koniec bedzie jakis sensowny przekaz
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 28.02.26, 11:01
        U mnie nic z nowości. Oglądam sobie Atypical Family i nawet mi idzie, już końcówka. O tyle jestem zdziwiona, że byłam pewna, że mi nie podejdzie. Z drugiej strony lubię dramy gdzie puzzle kolejno wskakują na swoje miejsce i tu, przynajmniej do tej pory, tak jest.

Z nowości czekam na Boyfriend on Demand. Przyznaję, nie dla Seo In Guka, ale dla małej rólki Seo Kang Joona. Leni się chłopisko i prawie nie gra, więc i na taką gościnną rolę czekam z utęsknieniem. Jeszcze dwa tygodnie, może coś innego, nowego wyhaczę po drodze.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 28.02.26, 15:05
          otia5 napisała:

> U mnie nic z nowości. Oglądam sobie Atypical Family i nawet mi idzie, już końcó
          > wka. O tyle jestem zdziwiona, że byłam pewna, że mi nie podejdzie.

U mnie odwrotnie. Z opisu sądziłam, że mi się spodoba, a znudziło mnie i rzuciłam.

Niestety, ostatnio koreańskie produkcje poszły u mnie w odstawkę, bo wykupiłam sobie miesięczny dostęp do HBO Max i teraz lecę po kolei, a koreańskich, to oni nie mają....
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 02.03.26, 14:33
            A jednak, napoczęłam "Unlock My Boss" . Wyświetliło mi się, ze zaraz zniknie z Netfliksa, a miałam na swojej liście, więc postanowiłam dać szansę. Taka głupotka fantasy, gdzie punktem wyjścia jest to, że facet nagle znajduje się w swoim telefonie, z walkami o wpływy w przedsiębiorstwie, więc niby nie moje klimaty, ale na razie ciągnę. Jestem po 3 odcinkach. Główny miły dla oka, głównej nie lubię, ona ma wiecznie obrażoną minę, nie tylko w tej dramie wink Pierwszy odcinek w ogóle bardzo fajny, o problemach młodych ludzi ze znalezieniem stałej pracy (no bo przecież "arbeity", to nie praca, no i rodzice nie mają sie czym pochwalić przed znajomymi uncertain)
    • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 09.03.26, 20:28
      Na tapecie "Pod parasolem królowej".
      Zapowiada się świetnie smile
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.03.26, 22:30
        Idziesz jak burza. Za Pod parasolem... miałam się już dawno brać i nadal nie obejrzałam.

Co ja oglądam to wszystkie znające mnie tu ematki powinny bez problemu zgadnąć. Głupiutki rom-comik, no ale...
        • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 09.03.26, 22:33
          Jestem fanką królowej.
          Co za kobieta!
          • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.26, 23:48
            Skończyłam "Pod parasolem krolowej".
            W moim odczuciu - bardzo warto
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 12.03.26, 15:48
              No i za co teraz sie weźmiesz?
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 09.03.26, 23:00
          otia5 napisała:

> Idziesz jak burza.

Niedługo mnie dogoni.
          Ale że przed skończeniem trzeciej setki przestałam liczyć to moge sie nawet nie zorientować kiedy to będzie ....

> Głupiutki rom-comik, no ale...
          Dawaj. Bo tez mam ochotę na coś lekkiego.

Wiem ze cos nowego z moją ulubioną Han Ji Min sie zaczęło na viki i cos z Park Jin Joungiem na netlix. Ale trzymam sie żeby nie za wczesnie zacząć i potem jednym ciągiem zobaczyć.

A tak mieniajac temat to rozmawiałam z kolegą z roboty o sposobach oglądania i on powiedział ze nie rozumie tego mojego czekania żeby potem obejrzeć całość. Ze dla niego w serialach (on nie koreańskie) najlepsze jest to że trzeba tydzień czekać na odcinek i nigdy całości nie łyka jednym ciągiem. Wiec każdy ma swoje preferencje jak widać.
          • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 09.03.26, 23:08
            Też wolę na raz oglądać smile
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.03.26, 23:28
            jasnoklarowna napisała:

> > Głupiutki rom-comik, no ale...
            > Dawaj. Bo tez mam ochotę na coś lekkiego.

To jest tak lekkie, że właściwie ogranicza się do podziwiania kolejnych przystojnych twarzy 😛. Dobra, przesadzam, bo jest tam jakiś przekaz w kwestii uciekania w wirtualną rzeczywistość, radzenia sobie z odrzuceniem itp., ale, no cóż, fabuła jest prosta jak konstrukcja cepa. Na plus, że niczego nie udaje i pośmiać się można. Boyfriend on Demand na Netfliksie. Oglądam dla Seo Kang Joona oczywiście i zupełnie niestronniczo 😁 stwierdzam, że ukradł Seo In Gukowi show. SLS na pełnej. A on tam nawet second leadem nie jest, tylko jednym z całego ciągu gościnnych rólek znanych twarzy. Tak więc, jeśli chcesz spróbować, to na własne ryzyko. Niewątpliwie myśleć przy tym nie trzeba.
          • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 10.03.26, 08:45
            jasnoklarowna napisała:

> otia5 napisała:
            >
            > > Idziesz jak burza.
            >
            > Niedługo mnie dogoni.
            > Ale że przed skończeniem trzeciej setki przestałam liczyć to moge sie nawet nie
            > zorientować kiedy to będzie ....
            >
            Poszłam spać przed 4.
            Co za film!
            Uwielbiam!
            Oderwać się nie mogę!
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 10.03.26, 11:44
              No jak bym siebie na początkach fascynacji słyszała smile

A Ciebie tylko dramy zafascynowały czy inne rzeczy związane z Koreą też?
              Bo u mnie się trochę rozwinęło. Z dram w kierunku muzyki filmowej, potem niektórzy koreańscy wykonawcy popowi ale nie chodzi o K-pop którego młodzież słucha tylko spokojniejsze, balladowe kawałki. Mam kilku swoich ulubionych wykonawców, nawet na jeden koncert do Korei poleciałam (to był sztos, bo grupa eneralnie już prawie nie koncertuje, a tu na 20 lecie trasę małą zrobili).
              Czytam reportaże o Korei i wszelkie wiadomości, artykuły jakie podejdą pod rękę i oko. Powoli planuję trzeci wyjazd, i cały czas jestem zafascynowana ludźmi, przyrodą, historią Korei.
              Mam też świadomość ciemnych stron, miałam okazję zaobserwować jak traktuje się tam kobiety jeśli mają inne zdanie. Cały jednak czas ten kraj mnie ciekawi, kuchnia smakuje a język się uczy (fakt, bardzo powoli).
              A jak u Ciebie?
              • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 10.03.26, 12:21
                Też o tym z nostalgią pomyślałam wink Pierwsze dramy wywołujące wielkie WTF?! Mylenie aktorów, pierwszy raz widziane wątki, które teraz wydają się mega kliszowe, drama przez którą poleciałam na Tajwan i się zakochałam... Fajnie było smile
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 10.03.26, 13:55
                  A przez jaka dramę ten Tajwan? Ciekawa jestem, tajwanskich tylko kilka widziałam
                  • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.03.26, 16:31
                    jasnoklarowna napisała:

> A przez jaka dramę ten Tajwan? Ciekawa jestem, tajwanskich tylko kilka widziała
                    > m

Oj to starawa drama wink Just You z Puff Kuo i Aaronem Yanem. Bohaterowie serialu zamieszkali w domu pod miastem. Realnym domu gdzie momentami widać było pole za domem i słychać było cykady. Wtedy dowiedziałam się, że cykady są na Tajwanie wink I postanowiłam zobaczyć i usłyszeć tak daleki świat osobiście smile
              • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 10.03.26, 13:18
                Zaczęłam od prawniczych.
                Potem jakieś komedie i filmy ze śmiercią i obrzedowoscią okołośmiertelną w tle.
                Potem fantasy.
                Teraz kostiumowe dramy.
    • jasnoklarowna KURT Wallander. ALARM 11.03.26, 15:50
      Ty widziałaś że koncert Gaho w Warszawie?

• kurt.wallander Re: KURT Wallander. ALARM 12.03.26, 16:05
        Boże, kiedy?!
        • kurt.wallander Re: KURT Wallander. ALARM 12.03.26, 16:11
          Znalazłam. To mam zagwozdkę, bo mi ten termin nie do końca pasuje....
          • kurt.wallander Re: KURT Wallander. ALARM 12.03.26, 16:13
            No i problem mi się rozwiązał. Nie ma już chyba biletów sad
            • jasnoklarowna Re: KURT Wallander. ALARM 12.03.26, 16:15
              Nieee dopiero dziś o 18 sprzedaz rusza
              • jasnoklarowna Re: KURT Wallander. ALARM 12.03.26, 19:56
                Ja mam kupiony już bilet, idziemy z koleżankami, mają jeszcze pomysł żeby sobie tego vipa wykupić, w sensie tea time
                • jasnoklarowna Re: KURT Wallander. ALARM 12.03.26, 19:56
                  Wiec od 20 polujemy na up grade
              • kurt.wallander Re: KURT Wallander. ALARM 13.03.26, 01:32
                Właśnie widzę, że są. Szkoda, że bilety są imienne, bo nie wiem, kto ze mną pójdzie. Cała rodzina już śpi....Wezme dla siebie i dokupię drugi jutro, jesli jeszcze będą. Nie lubię sama chodzić na koncerty.
                • kurt.wallander Re: KURT Wallander. ALARM 13.03.26, 12:08
                  Idę z córką smile Do zobaczenia na koncercie!
                  • jasnoklarowna Re: KURT Wallander. ALARM 13.03.26, 15:36
                    To do zobaczyska.😁
                    Moje kumpele wymyśliły ten tea time ale nie da sie tego kupić 😁. Wiec na ten moment zwyczajnie bilety mamy.
                    • kurt.wallander Re: KURT Wallander. ALARM 13.03.26, 19:24
                      Ja nic nie widzę o tea time, tylko bilety General Admission albo Premium. Szkoda, że to w klubie, wolałabym w miejscu, gdzie są miejsca siedzące, ale cóż, może wytrzymam wink
                      • jasnoklarowna Re: KURT Wallander. ALARM 13.03.26, 23:35
                        Też bym wolała siedzące, ale cóż począć.
                        Ten tea time moze byc niedostępny w Warszawie, bo była o tym tylko wzmianka bez oficjalnej polskiej ceny. Więc sie tym premium chyba będziemy musiały zadowolić. Cieszę sie bo on raczej mało koncertuje a informacje o koncertach pojawiaja sie relatywnie późno. Koleżanka ktora jest nim zafascynowana od dłuższego czasu pilnowała informacji i szukała info o koncertach i dała cynk.
                        • kurt.wallander Re: KURT Wallander. ALARM 14.03.26, 14:34
                          Mnie si,e wydaje, że on własnie sporo koncertuje, i to w Europie. Miał w poprzednich latach np. kilka koncertów we Francji. W Polsce tez juz kiedy,s był, jesli nie pomyliłam go z kims innym wink Właśnie, informację o koncertach na insta wytwórni zamieszczono dzień po otwarciu sprzedazy na Polskę, a przynajmniej wtedy dopiero wyświetliła mi się w powiadomieniach. Mam nadzieję, że artysta będzie "przy głosie", i że fanki za bardzo go nie zagłuszą. Byłam kiedys na koncercie na płycie, gdzie jakaś baba non stop wrzeszczała mi w jedno ucho wink
      • kurt.wallander Re: KURT Wallander. ALARM 08.04.26, 22:40
        I jak wrażenia z koncertu? Mnie się podobało, jedyne zastrzeżenie, to wolę go w tych mniej rockowych kawałkach, i zabrakło mojego ukochanego "Stay Here".
        • jasnoklarowna Re: KURT Wallander. ALARM 09.04.26, 00:33
          Też i ja i koleżanka z którą byłam ma takie zdanie. W tych cięższych ginie jego barwa głosu. Spokojniejsze bardziej mi pasują.
          Koncert fajny, ale chyba nagłośnienie było kiepsko ustawione. Przynajmniej pod sceną tak było słychać.
          My z dziewczynami byłyśmy wczesniej na tej herbatce z nimi, fajne wyluzowane chłopaki. Przemycilysmy dla nich z sekaczem śliwkami nałeczowskimi i krówkami tez 2 soplice smakowe. Sprawdzali nam na wejściu te prezentowe torby ale jak widać marnie 😉
          • kurt.wallander Re: KURT Wallander. ALARM 09.04.26, 14:41
            Ej, no, nie rozpijajcie chłopaków wink
            • jasnoklarowna Re: KURT Wallander. ALARM 09.04.26, 17:51
              Ej no, nie róbmy z nich niewiniątek, widziałaś ten toast na koniec koncertu? Aż sie zastanawiałam, czy ten żywiec to sponsor jaki czy co?
              A Gaho Tigera miał postawionego obok wody już przed koncertem, reszta tego żywca.
              • kurt.wallander Re: KURT Wallander. ALARM 09.04.26, 21:18
                Jak zaczęli polewac publiczność, to cieszyłam się, że stoję z tyłu smile
    • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 18.03.26, 17:30
      Kończę Uwieść króla.
      Przyjemny, ale bez totalnego zachwytu.

www.filmweb.pl/serial/Uwie%C5%9B%C4%87+kr%C3%B3la-2024-10045506
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 18.03.26, 22:41
        Hmmm mnie tez duży nie urwał, chyba nawet nie dokończyłam. Niezłomnie radzę Cesarzowa Ki jesli kostiumowce Ci podchodzą. Tu mi urwało wszystko. Piękna muzyka, stroje, scenografia. Mieli ogromny budżet bo to na jubileusz stacji. Jak byś była gdzies bliżej Lublina to mam zgrane na laptopa w polskiej wersji. Mogłabym na jakiś pendriwe nagrać, ale to koło 60 giga, musiałabys sporego miec. Moze ci sie uda w necie znaleźć, na dramaqueen jest, to darmowe ale musisz sie tam zarejestrować. Tam wogole jest cała masa genialnych starszych dram.

I druga, ktora ogromne wrażenie zrobiła i gula w gardle dała to Moon Lovers. Ta jest na viki dostępna, ale tez ją mam w czeluściach laptopa.

Nie jestem ogarnięta informatycznie, to nie umiem wstawić w necie, za duże żeby poczta gazetową przesłać.
        • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 18.03.26, 23:26
          Nie mogę tej Cesarzowej znaleźć na Netflixie...
          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 9.0 19.03.26, 01:22
            yenna_m napisała:

> Nie mogę tej Cesarzowej znaleźć na Netflixie...

Bo jej tam nie ma.
            Z angielskimi napisami bezpłatnie i bez konieczności rejestrowania się/logowania jest dostępna na kisskh.co (pod tytułem Empress Ki).
            Na stronie dramaqueen.pl, o której pisała jasnoklarowna nie można się obecnie zarejestrować. Nie znalazłam informacji, kiedy ponownie umożliwią rejestrację
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 19.03.26, 01:57
              oldrena1 napisała:

> yenna_m napisała:
              >
              > > Nie mogę tej Cesarzowej znaleźć na Netflixie...
              >
              > Bo jej tam nie ma.

Ależ jest.

• oldrena1 Re: Koreańskie seriale 9.0 19.03.26, 10:41
                A, no tak. Po zmianie języka konta jest. Sorry za wprowadzenie w błąd, yenna.
                • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 19.03.26, 11:30
                  No ale preferuję polski sad
                  • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 19.03.26, 12:08
                    Ale zabrałam sie za Mr. Sunshine smile
                    • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 19.03.26, 12:10
                      Btw jestem OCZAROWANA filmami kostiumowymi.
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 21.03.26, 13:08
                        Yenna mam dla ciebie rozwiązanie. Jak odpaliłam netflix w przeglądarce Mozilla, i tak cesarzowa z angielskimi napisami a potem na pasku adresu po prawej włączyłam tłumaczenie na polski (to co w pasku adresu na niebiesko sie podświetliło) to auto tłumaczy na polski. Moze tak spróbujesz? Aż sobie obejrzałam początkowe odcinki. Pierwszych kilka to takie wprowadzenie w temat, naprawdę interesujaco zaczyna byc jak już do pałacu cesarskiego akcja się przeniesie. Chyba sobie znów obejrzę 😃
                        O ile więcej filmów mi sie w tej opcji da obejrzeć? Po polsku wiele nie bylo dostepnych.Bo po angielsku mi ciężej a z tym autotlumaczem fajnie idzie
                        • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 21.03.26, 13:13
                          O dzięki, wspaniałe rozwiązanie!
                          Na razie Mr. Sunshine
                          Oglądam powoli bo trudne emocje.
                          • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 24.03.26, 21:49
                            Kończę.
                            Potwornie dołujący.
                            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 24.03.26, 22:06
                              Ale piękny tongue_out
                              • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 24.03.26, 22:36
                                Pewnie tak, ale absolutnie nie szukam tak trudnych emocji.
                                Współczesny świat wystarczająco ocieka krwią, aby sobie dokładać filmem.

Muszę teraz obejrzeć coś lekkiego, aby odreagować trudne emocje.
                                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 24.03.26, 23:02
                                  To netflixwe Ziemniaczane laboratorium albo Propozycję biznesową polecam. Lekkie, bez myślenia, romansiki.
                                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 24.03.26, 23:46
                                    Albo coś ze starszych np. Reply 1988, Do You Like Brahms, Fight for My Way, I'm Not a Robot, My First First Love, My Father is Strange, albo coś juz zupełnie starego, czyli "My Lovely Kim Sam Soon".
                                  • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.26, 12:57
                                    Zaczęłam Ziemniaczane laboratorium i jestem w połowie 1 odcinka.
                                    Na razie słabo mi wchodzi, ale wiele osób poleca ten serial, wiec liczę, że się rozkręci.
                                    • senin11 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.26, 13:36
                                      ja odpuscilam po 3-4 odcinkach, dla mnie to byla wyjatkowo zenujaca chala
                                      • senin11 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.26, 13:42
                                        A, i skoro tak ostro po tych ziemniakach pojechalam to polecam cos w zamian - np Secret Garden albo Crasch Landing on You ( glownie ze wzgledu na mojego ulubienca Hyun Bina wink)
                                        • senin11 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.26, 13:50
                                          o i jeszcze jeden ci polece, bardzo nowy, na razie 6 odcinkow z dziesieciu, Nazywa sie "still shining" i jak dotad swietny , ale ja lubie tzw, "slice of life" (tak sie to chyba nazywa) dramas.

nostalgiczny, o mlodej milosci, bez nadmiernych wzlotow , a zwlaszcza upadkow, mnie na maxa wciagnal
                                          • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.26, 19:49
                                            senin11 napisał(a):

> o i jeszcze jeden ci polece, bardzo nowy, na razie 6 odcinkow z dziesieciu, Na
                                            > zywa sie "still shining" i jak dotad swietny , ale ja lubie tzw, "slice of lif
                                            > e" (tak sie to chyba nazywa) dramas.
                                            >
                                            > nostalgiczny, o mlodej milosci, bez nadmiernych wzlotow , a zwlaszcza upadkow,
                                            > mnie na maxa wciagnal

Też oglądam. Chociaż początek przybliżający pierwsze chwile znajomości ML i FL wydał mi się trochę przydługi. Teraz się rozkręciło i co za ulga! ML nie jest CEO wink Ma normalną pracę, hobby itd. Oby tak dalej. Jedynie martwi mnie gra FL, mam wrażenie że aktorka odstaje mocno warsztatem od ML ale jakoś to zniesę tongue_out wink
                                            • senin11 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.03.26, 09:30
                                              >Jedynie martwi mnie gra FL, mam wrażenie że aktorka odstaje mocno warsztatem od ML ale jakoś to zniesę tongue_out wink<

zdaje sie ze jest to jej pierwsza glowna rola, ale zgadzam sie z toba, musi troche nad warsztatem popracowac. Z drugiej strony - ten gatunek to chyba to zniesie wink
                                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.26, 19:12
                                        Mnie juz tytuł i opis fabuły odrzuciły.
                                    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.26, 17:14
                                      yenna_m napisała:

> Zaczęłam Ziemniaczane laboratorium i jestem w połowie 1 odcinka.
                                      > Na razie słabo mi wchodzi, ale wiele osób poleca ten serial, wiec liczę, że się
                                      > rozkręci.
                                      >
                                      Ja ziemniaczane laboratorium obejrzałam do końca i w sumie żałuję tongue_out Bo straciłam czas. Początek i kilka pierwszych odcinków było naprawdę dobrych. Był duży potencjał. A potem zrobiło się kliszowo, nudno, zachowawczo i dziwacznie. A finał w ogóle tragicznie byle jaki.
                                • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.03.26, 15:00
                                  To może The Time We Were Not In Love, Meet Yourself (chińskie ale bardzo polecam bo ML i FL świetnie zagrali), Dali And Cocky Prince, Her Private Life...
                                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 25.03.26, 20:00
                                    Meet Yourself było piękne, ale chyba nie ma tego na Netflixie. Nie wiem czy Yenna jest już tak wciągnięta że viki ogląda. Ale wszystko przed nią 😃
                                    • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 25.03.26, 20:03
                                      Nie, jeszcze się nie wkręciłam w Viki big_grin
                                      • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.03.26, 20:13
                                        yenna_m napisała:

> Nie, jeszcze się nie wkręciłam w Viki big_grin
                                        >
                                        >
                                        Jest też na Kisskh. U mnie bez reklam i spamu smile Naprawdę warto. ML jest tak fajny i naturalny, że aż się gęba cieszy podczas oglądania. Mimo 40 odcinków serial ogląda się przyjemnie i nie ma w nim przynudzania.
                                        kisskh.do/Drama/Meet-Yourself?id=6819&q=true
                                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 25.03.26, 21:49
                                          Pamiętam że mnie tak zafascynowały tradycyjne nakrycia głowy tych starszych kobitek, że zaczęłam szukać co to za mniejszosc jest.
                                          Udało mi sie to w przedziwny sposób bo ja jestem cyfrowo upośledzona i umiem tylko naokoło. W którymś odcinku było o wycieczce nad jezioro, padła nazwa tego jeziora i dopiero po tej nazwie doszłam gdzie dokładnie leży i kto wokół mieszka. Tak namierzyłam. Wiem, nie jest to wiedzą bez której nie mozna żyć, ale ja takimi właśnie zajawkami i coekawostkami poznaję świat. Sprawia mi to niesamowita frajdę i odpręża.
                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 21.03.26, 17:07
                          Jesoooo zapomniałam zdjęcia poglądowego dodać.
                          Co ciekawe już kiedyś próbowałam tej opcji to na viki śmigało a netflix sie opierał. Teraz netflix działa a viki musze w innej przeglądarce otworzyć żeby zadziałało. To przy okazji polecę Ci jeszcze jeden genialny moim zdaniem film, tyle ze nie kostiumowy. Ale jest właśnie na angielskim netflix. Tytuł to MISTY. To kryminał mozna powiedziec ale z psychologicznymi zajawkami, tu akcja pod koniec drugiego odcinka die rozkręca. Świetne role aktorów, takich troche starszych niż 25 lat i fajnie poprowadzona intryga. Genialna muzyka. Jesienią narzekałam ze zniknął z viki a tu na netflixie po angielsku mi sie odnalazł.
                          • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 21.03.26, 18:09
                            Dzięki 💜💜💜
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 19.03.26, 13:19
                    To sie odezwij jak bedziesz w okolicach Lublina, najlepiej z dużym USB 😄
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 19.03.26, 01:56
            A jaki masz ustawiony język konta? Jesli polski, to ci nie pokaże Cesarzowej, bo ta drama nie ma polskich napisów na N. Jak zmienisz język konta na angielski, to masz całą masę dram z angielskimi napisami
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 19.03.26, 08:55
            Jest po zmianie języka na angielski i tylko z angielskimi napisami. Zdjęcie pogladowo zrobilam przed chwilą patrzyłam, wklejam poniżej. Jak po pierwszych kilku odcinkach cie nie wciągnie to moze nie twoja bajka. Motyw stary jak świat, dziewczyna w męskim przebraniu i drugi jeszcze starszy - miłosny trojkąt.
            Ale kurczę, no wciągnęło.
            Ale tez ten film pokazał mi różne absurdy, które dla naszej kultury były niekoniecznie przystające i dzięki temu zaczęłam szukać więcej informacji o tej kulturze, historii. Tak zaczęłam swoją koreanska fascynację.
    • jasnoklarowna Heca prywata do Ciebie 18.03.26, 22:30
      Jako ze młoda zakwalifikowała sie na kurs na Tajwanie mam na szybko kilka pytań.

1. Czy revolut, (karta fizyczna z darmowego planu mamy) działa bez większych problemów ewentualnie czy pozwala wypłacać w bankomacie.

2. Czy brać gotówkę w jakiejś większej ilości? Miejscowa Czy tez np dolary?

3. Czy szczepilaś sie na coś

4. Czego nie mozna tam wwozic?

5. Internet jakiś sobie ogarniałaś a jesli tak to jaki.

Lecą we 2, młode dziewczyny, kurs i prawdopodobnie zakwaterowanie na kampusie w Kaohsiung na południu wyspy, ale moze jakieś godne polecenia noclegi w Tajpej? Po przylocie lub przed powrotem moze uda sie kilka dni dłużej pobyt wydłużyć wiec sie przyda każdy namiar.
      Z góry podziękowania w imieniu młodej. To nie jest jeszcze zbyt popularny kierunek więc mało osób u których można zasięgnąć języka.
      • heca007 Re: Heca prywata do Ciebie 19.03.26, 09:43
        Szczerze to Revoluta nie używałam. Używaliśmy Visy zamiennie z MasterCard (a jak nie działały to gotówka wink ). Ale Easy Card kupią nawet w 7Eleven. Tam też można odebrać zakupione przez internet bilety na pociąg itd.

Mieliśmy gotówkę, dolary i dolary tajwańskie. Oni wolą gotówkę, szczególnie w taksówkach i na targu nocnym.

Na nic się nie szczepiłam. Nie miałam też żadnych problemów żołądkowych po nocnych targach wink

Jeśli chodzi o wwożenie rzeczy to podobnie jak w Polsce. Nic szczególnego.

Internet kupiliśmy na miejscu w zwykłej agencji jak nasze punkty obsługi Orange czy TMobile. Łatwe do znalezienia i młodzi ludzie świetnie mówią po angielsku. Bez problemu można kupić na ile potrzeba czasu a potem jeszcze dokupić jak zabraknie. Najlepiej zacząć od punktu obsługi na lotnisku. To od razu będą miały internet.

My to akurat mieszkaliśmy w hotelu Hanns House bo bardzo zależało mi na widoku na Taipei 101 wink Ale na bookingu znajda bez problemu normalne noclegi. Tylko niech sprawdzą czy ich lokal ma okno i aneks kuchenny wink Bo na Tajwanie nawet nowe budynki nie muszą mieć okien w mieszkaniach! To miasto jest bezpieczne i całkiem czyste. Taksówki nie są drogie i kierowcy nie oszukują robiąc objazdówki. Jak podczas wydawania gotówki jeden się pomylił (nawet tego nie zauważyliśmy bo to była kwota rzędu 5 złotych) to wrócił się do hotelu, recepcja do nas zadzwoniła i taksówkarz oddał nam te 5zł!

Ogólnie jedzenie w food hallach jest dobre i niedrogie. Komunikacja punktualna i bezpieczna. Trzeba uważać na skutery bo są ich tysiące i to one rządzą na ulicach wink

Ale jej zazdroszczę tego wyjazdu smile I to jeszcze na południe gdzie nie dojechaliśmy z powodu tajfunu. Ale już zmiękczam męża żebyśmy za jakieś dwa lata tam wrócili tongue_out

Na pewno warto zabrać jakies mało przemakające buty i parasolkę (ale mogą też kupić na miescu). Na miejscu też powinny kupić sobie płaszczyki przeciwdeszczowe. Oni mają takie długie przystosowane do wiatru i deszczu. Nie wiem kiedy będa lecieć ale jak nadejdzie tajfun to powinny bezwzględnie zostać w budynku. Tego nie da się porównać z burzami u nas. Mieszkaliśmy na 4 piętrze przysadzistego hotelu a hałas i wiatr był taki jakby bezpośrednio za oknem nam tir przejeżdał. Po ulicach latały dachy, reklamy i wiatr przewracał ludzi. Było bardzo niebezpiecznie.
        • jasnoklarowna Re: Heca prywata do Ciebie 19.03.26, 10:15
          Dzieki. Jadą niestety w szczycie pory monsunowej. Lipiec -sierpień. Wiec pogoda ciężka do zniesienie bedzie. Gorąco i wilgotno.
          Kurs ma obejmować nie tylko naukę języka ale tez jakieś kulturowe aspekty, w programie są tez wycieczki i inne jakieś aktywności. Więc ciesza sie na to zwiedzanie, martwią o małpy z którymi tam podobno problem i komary ktore tez coś tam roznoszą.
          • heca007 Re: Heca prywata do Ciebie 19.03.26, 12:41
            My byliśmy na przełomie października i listopada. Chodziliśmy dużo po parkach, byliśmy pod Tajpej wynajętym samochodem i tam też łaziliśmy po różnych krzakach (wyznaczonymi ścieżkami) i ani jeden komar nas nie ukąsił.
            Generalnie poza większymi ośrodkami to w tych nadmorskich mieścinach panuje klimat jak z gangsterskiego serialu koreańskiego wink Chodzi mi o architekturę (choć to zbyt górnolotne słowo). Jakieś blaszaki, woń ryb, zapuszczone hale itd. Ale pod turystów wszystko jest poprawnie zorganizowane. Są bardzo uprzejmi dla obcokrajowców. I nie ma w nich służalczości i fałszywego podlizywania się. To nie Egipt ze swoim bakszyszem. Można powiedzieć, że bardziej przypominają nas. Świetnie się tam czułam. Nie miałam w sobie tego ciągłego napięcia, że jak opuszczę gardę to mnie ktoś w.ydyma na kasę itd. Co powoduje, że zwiedzanie staje się po prostu przyjemnością a nie walką o przetrwanie tongue_out
            Ps: małpy na wolności nie widzieliśmy żadnej wink Ale może w pobliżu stolicy ich nie ma.
    • tiktaalik Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.26, 14:14
      Podczytuję Wasze rekomendacje. Widzę, że poszukujecie i nie możecie znaleźć dramy, która znowu pobudzi. Obejrzałem już kilkadziesiąt k-dram i dlatego ośmielę się polecić (bo mam porównanie) chińską dramę "Nirvana in Fire" - na Viki. Jestem ok. 40 odcinka (na 56) i nie mogę się powstrzymać od zachęcania.Akcja: intrygi pałacowe ok. IV w.- niektórzy porównują do Hrabiego Monte Christo -coś w tym jest. Wady: nie koreańska, mało romansu (może być zaletą). Zalety: mimo że długa (56 odcinków przerażało mnie na starcie) napięcie nie słabnie, tylko rośnie (rzadkość, zwłaszcza przy tylu odcinkach), bardzo dobra realizacja filmowa, precyzyjny scenariusz - na pewno nie jest to soap opera. Jeszcze przeszkoda dla co niektórych - polskie tłumaczenie jest do ok. 30 odcinka. Reszta w trakcie. Chciałem czekać, ale nie dałem rady i teraz trochę męczę się po angielsku (przy moim poziomie muszę zatrzymywać prawie każdą kwestię, żeby przeczytać i co jakiś czas tłumaczyć słówko -wydłuża to moje oglądanie o ok. 20 minut ale stwierdziłem, że warto). Obecnie dla mnie Nirvana to wzorzec z Sevre dla dram historyczno-sensacyjnych.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.26, 15:44
        Dzieki, chyba mam to w kolejce do oglądania na watchlist.
        Jak męczy Cie oglądanie po angielsku to oglądaj z autotlumaczem. Sporo dram na viki tak obejrzałam, dobrze sie sprawdza. Tylko moze nie w każdej przeglądarce tłumaczyć. U mnie ostatnio na chrome działa dobrze autotlumacz i tłumaczy na bieżąco pojawiające sie napisy bez opóźnień.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.26, 19:15
        Nie no, kwestia trafienia smile

Ja obejrzałam ostatnio "Unlock My Boss" - nie jest tak głupia, jak by się wydawało z opisu wink

Teraz oglądam japońską "Who Saw the Peacock Dance in the Jungle" - jest nierówna, momentami ciekawa i trzymająca w napięciu, ale są też dłużyzny. Zachowanie i język ciała niektórych męskich bohaterów momentami poniżej krytyki wink
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.03.26, 19:50
          Peacocka oglądałam. Całkiem niezłe to było.
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.03.26, 18:41
      Ogląda ktoś Siren's Kiss? Ja na razie bliżej niż dalej, więc różnie może być, ale suspensik jest, ogląda się fajnie. FL kreowana na istną modliszkę 🤣. Wiem, że Park Min Young nie lubicie, ale dla równowagi jest Wi Ha Joon, a reżyserem ten od Flower of Evil i Confession (na podst. japońskiego oryginału).
      • senin11 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.03.26, 19:39
        Park Min Young to nie trzeba na modliszke zbyt kreowac wink
        Wszedzie, gdzie dotaad ja widzialam (poza healerwm) jest w niej cos naturalnie modliszkowatwgo
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 29.03.26, 20:04
          Ale Wi Ha Jun ... ja dla jego uśmiechu zamierzam ogladać
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.03.26, 20:14
            jasnoklarowna napisała:

> Ale Wi Ha Jun ... ja dla jego uśmiechu zamierzam ogladać
            To dołączaj. Koniec już blisko, można bez obaw zaczynać. WHJ pomyka w garniaczkach, jest na czym oko zawiesić.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 29.03.26, 20:23
              Ja nie wiem. Kolejny wspólny chłop nam się chyba szykuje????😉

Uwielbiam Wi Ha Juna, za często SL grywał moim zdaniem.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.03.26, 20:58
                Nie on pierwszy, nie ostatni. W końcu mamy wprawę w dzieleniu się mężczyznami 😉
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.03.26, 20:04
          Nie da się ukryć, że w Healerze była najbardziej naturalna i to coś modliszkowatego to chyba jednak nienaturalnie się jej zrobiło. Przyjmijmy, że to oznacza, że została obsadzona po warunkach 😉 A w tej dramie to tak dosłownie - co chłop, to kęsim 😁. I biedny Wi Ha Joon następny, lezie jak ćma do ognia 🤣
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 07.04.26, 08:40
        Ja się wzięłam, dzięki za polecenie. I dawno mnie tak nic nie wciągnęło. Właśnie skończyłam wszystkie dostępne odcinki i czekam na ten ostatni. Bardzo mi się podoba, . Takie napięcie które lubię. Choć chemii za dużo między głównymi nie widzę.
        I Park fajnie niby gra, nie ma się do czego przyczepić, ale zdania o niej nie zmienię. No coś mi nie pasuje w niej. Moje wrażenia to że ostatnio wychudła. Tak bardzo. Także biust ma sporo mniejszy niż dawniej, nie wiem, może wyjęła implanty bo kiedyś podejrzewałam że miała, np w Sekretarce Kim ten biust miała dużo bardziej widoczny. Ale może sie mylę.. Twarz widać że też coś robiła, usta ma ładniejsze, ale kości policzkowe bardziej widoczne, takie naciągnięte.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.04.26, 12:47
          To jesteś szybsza niż ja. Mnie niestety już od dość dawna, nawet jak coś wciąga, to w pewnym momencie mam przesyt i muszę przystopować. Kilka pierwszych odcinków wciągnęłam szybko, a potem musiałam sobie czymś przepleść i w rezultacie jestem gdzieś w trzech czwartych. A przeplotłam Bloodhounds, pierwszym sezonem, bo dotąd nie widziałam. I w sumie to samo. Kilka pierwszych odcinków błysk, a potem zniechęcili mnie idiotyczną walką dwóch z gołymi pięściami na trzydziestu z kijami baseballowymi i się zbiesiłam. Dużo jestem w stanie odpuścić w serialach akcji, ale kurde, jakieś elementarne prawdopodobieństwo tego co się dzieje jest mi potrzebne.

I tak teraz powolutku ciągnę jedno i drugie, a zaraz chyba jeszcze dołączę Climax. Nie jestem jakąś specjalną fanką Ju Ji Hoona (Kurt? tu chyba ty bardziej), ale od czasu do czasu miło na niego popatrzeć.

Humint jeszcze po drodze zdążyłam obejrzeć. Bardzo mi się podobał i tu niby różne bzdurki też były, ale na dopuszczalnym poziomie. To jest właśnie taka akcja jaką lubię.

A co do Park Min Young, najbardziej mnie jej dziwny chód na szpilach irytuje. Że ma ponaciągane różne rzeczy, zupełnie niepotrzebnie zresztą, to wiadomo. Ona niby twierdzi, że to wychudzenie to do roli, ale myślę, że ona i w życiu prywatnym ma problemy ze sobą, może anoreksję, może co innego, nieważne, ale nie wierzę, że jej wygląd z ostatnich kilku lat to tylko kwestia grania chorych postaci.
          • senin11 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.04.26, 02:49
            O, na Humint tez chce rzucic okiem, ale chce wspomniec cos, co omijalam szerokim lukiem bo mnie odstreczal tytul, mianowicie "Miraculous Brothers". Zaskakujaco dobry, choc po tytule wiele nie nalezalo sie spodziewac. Moglabym napisac, ze polecam, ale wiadomo jak to jest z dramowymi gustami wink. Upewnilam sie jak po raz trzeci zabralam sie za Alchemy of Souls i, dobrnawszy do 5 odcinka, w koncu sobie odpuscilam. Nawet nie potrafilabym powiedziec dlaczego.

Teraz lece z The Judge from Hell i po 3 odcinkach zapowiada sie naprawde dobrze, zwlaszcza ze glowny jest slodziak (ML z Idol I). Troche jednak za duzo brutalnych scen, ale da sie przewijac wink

jeszcze o "still Shining" nalezaloby wspomniec, bo trzymal mnie, glownie swoim nastrojem, do 9-10 tego ale ostatnie przez trzy glownie wk...ial.

No to tyle mam do powiedzenia
            • senin11 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.04.26, 02:50
              *...ale przez ostatnie trzy...*
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.04.26, 13:19
              Miałam to samo ze Still Shinning. Niestety to częsta choroba dram koreańskich. Cały serial dobry a odcinki finałowe krindżowe, nudne i kliszowe.
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.04.26, 14:28
          Też czekam na ostatni odcinek smile Drama całkiem, całkiem. Chociaż PMJ sztywna, taka królowa śniegu. I nawet jeśli miała taką grać to chyba rola weszła za bardzo tongue_out Do tego jej dialogi są irytująco ograniczone aż nienaturalnie to wygląda.
          Co do wyglądu to schudła już dawno, gdzieś w okolicy afery z jej (byłym) narzeczonym. W tej chwili wygląda jakby była na granicy anoreksji i podejrzewam, że dlatego tak dziwnie chodzi na obcasach. Nawet w pierwszym odcinku miała kieckę namarszczoną żeby nie było widać, że składa się z samych kości. Pewnie ma jakieś zaburzenia, zresztą skończyła 40 lat. Dla koreańskiej aktorki to trudny wiek. Ileż można grać młode dziewczyny? No i jest problem z rolami dla aktorek w średnim wieku. To czas kiedy muszą bardzo rozważnie pokierować karierą żeby nie trafić na boczny tor. PMJ najwyraźniej nie wybiera się za mąż (jak wiemy wtedy część ról odpada) więc musi sobie jakoś poradzić ze starzeniem w tej branży....
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 08.04.26, 15:36
            heca007 napisała:

PMJ najwyraźniej nie wybiera się za mąż (jak wiemy wtedy czę
            > ść ról odpada) więc musi sobie jakoś poradzić ze starzeniem w tej branży....

Co ciekawe, Son Ye Jin w filmie "Bez wyjścia" gra oczywiście żonę i matkę, ale z drugiej strony, jest tam scena, kiedy zdejmuje biustonosz, żeby zawrócić w głowie sąsiadowi piersiami wyraźnie odznaczającymi się pod obcisłą bluzeczką wink
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.04.26, 15:48
              Bo to film. Nie mieszajmy różnych systemów walutowych 😛 Ona tam też zrywa z siebie majtki, rzuca je LBH w twarz, a on je obwąchuje. Widzisz taką scenę w telewizyjnej dramie? Park Min Young raczej nie ma szans na role filmowe, więc musi się grzecznie trzymać konwencji i w życiu prywatnym i na ekranie.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 08.04.26, 15:51
                smile
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.04.26, 16:03
              W filmach, jak napisała Otia rzeczywiście zdarzają się niegrzeczne sceny ale seriale trzymają się zasady, że mężatki raczej się nie całują na planie z kolegami po fachu wink I dlatego te biedne aktorki odciągają w nieskończoność wyjście za mąż (jeśli by chciały) bo wiedzą, że to jest pewna niewidzialna granica w ich karierze.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.04.26, 16:25
                heca007 napisała:

> mężatki raczej się nie całują na planie z kolegami
                > po fachu

Tu mało, że z kolegą po fachu, to jeszcze z mężem najlepszej przyjaciółki. Perwera pełną gębą 😛. Ale, że pozycję ma, a większość strażniczek moralności w dramach, koreańskich filmów nie ogląda, to nikogo 🤷.

Co do Siren's Kiss, zgadzam się. Wciągający, ale do genialnośni mu daleko.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 08.04.26, 15:53
        otia5 napisała:

> Ogląda ktoś Siren's Kiss?

A w temacie, to nie i raczej nie zamierzam. Nie lubie głównej ani głównego, więc przyciągnąć mógłby mnie chyba tylko genialny scenariusz. Nie jest genialny, prawda?
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.04.26, 16:06
          Nie jest genialny wink Sama historia ciekawa, nie jest do końca taka prosta jak się na początku zapowiada ale ma zbyt dużo dziur logicznych i uproszczeń aby być bardzo dobrą. Nie chcę spoilerować ale nie wiem co w tym serialu robiła policja a żona policjanta to tam była za przeproszeniem całkiem z d.upy. Tak jakby zapomnieli nakręcić sceny do jakiegoś pobocznego wątku a potem machnęli na to reką licząc, że widzowie się nie zorientują.
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.03.26, 20:16
      To się dziś nakryłam nogami! big_grin Mam konto na IG i obserwuję sobie oczywiście TOPa, GDragona i FTIsland. Oraz małą gromadkę koreańskich celebrytów i kilka polskich kont. Wśród nich ostatnio zaczęłam obserwować jakiegoś młodego Koreańczyka mieszkającego w Polsce. Jak tysiące innych obserwujących... Kilka razy skomentowałam jakiś post i oto dziś dostałam wiadomość z prywatnego konta tegoż młodzieńca z pytaniem "kochanie, jak masz na imię? I gdzie mieszkasz?" sciana big_grin big_grin big_grin Chłopina mógłby być moim synem gdybym się postarała. Mój mąż ubawiony chodzi i chichocze twierdząc, że jakby co to nie chce stawać na drodze moim marzeniom big_grin tongue_out A ja się czuję mega crindżowo tongue_out
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 29.03.26, 20:28
        Heca, czyżby ten z radiowym głosem? Mi parę razy FB takiego podpowiadał. I gada troche nieciekawie, ale głos ma..... cudowny. Taki niski, fajnie brzmiący. Tylko jakoś tak końcówki wyrazów zaciąga ze połowę uroku traci. I te jego teksty sa takie chyba na zbicie popularności czy szybkie pozyskanie obserwatorów, no jakos do mnie nie trafiają.
        Ale ten głos?????

I jeszcze prywata mała. Jakie wtyczki i kontakty sa na Tajwanie? Mam jakies przeǰsciówki kombinować?
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.03.26, 21:00
          Tak to chyba ten smile Taki z tatuażem na szyi. No ale się uśmiałam, ja matka dorosłym dzieciom. Toż to prawie pedofilia z mojej strony big_grin

Co do wtyczek my wzięliśmy adaptery ale hotel i tak zapewniał swoje. Zresztą jakby co można adaptery dokupić na miejscu. Choćby w 7 eleven.
          Nie wiem czy Twoja córka obserwuje tą Polkę na Tajwanie co teraz prowadzi pensjonat w Japonii? Ma konto na IG i pewnie można ją podpytać o szczegóły.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 29.03.26, 22:02
            O Polce przekażę. Nie słyszałam do tej pory.
            Akademik pewnie takich luksusow jak wypożyczanie adapterów nie bedzie oferował. Wiec musimy zadbać sami. Dzięki 😃
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.03.26, 22:40
              To ta babka. Jak leciałam na Tajwan to kupiłam sobie jej książkę smile
              www.instagram.com/miedzy_tajwanem_a_japonia
    • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 10.04.26, 21:44
      Zaczęłam Rookie Historian Goo Hae-ryung.
      Zapowiada się dobrze.
      • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 10.04.26, 21:54
        A nawet uroczo smile
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 11.04.26, 12:52
          Jakżeby inaczej ze ślicznym Cha Eun Woo. Może nie jest wybitnym aktorem, ale ja tam mogę po prostu na niego patrzeć, jak na dzieło sztuki/natury smile
          • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 11.04.26, 13:20
            Oj tak smile
          • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 13.04.26, 22:06
            Obejrzałam.
            Rewelacja!
            To lubię w koreańskich dramach!
            Serial absolutnie warty polecenia!
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 13.04.26, 22:19
              A któryś z tych trzech widziałaś?

The Red Sleeve
              Empress Ki
              Hwarang

To moja topka, jeśli chodzi o historyczne i kostiumowe smile
              • senin11 Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 10:04
                Wprawdzie pytanie nie do mnie, ale sie wtrace potwierdzajac, ze Red Sleve jest swietny, no i na Hwarang od jakiegos czasu mam ochote, ale jakos do tej pory odkladalam. Bedzie nastepna.

Ja natomiast zaczelam jedna z takich wlasnie odwlekanych, ktorej w koncu postanowilam dac szanse i zaskoczenie. Bardzo dobrze zrobiona drama. Wprawdzie nie historyczna, wspolczesna acz kostiumowa, i opowiada o aferach na dworze cesarskim we wspolczesnej Korei, ktora w tym serialu okazuje sie byc monarchia konstytucyjna. Intrygi, morderstwa, zemsty, romans(e?). Mnie sie to znakomicie oglada, zwlaszcza ze lubie glowna (Jang Na Ra) i bardzo mi lezy SML (Choi Jin Hyuk) wink Nawet fakt, ze to 26 prawie godzinnych odcinkow mi nie przeszkadza. Moze juz ogladalyscie (jesli tak, to napiszcie, czy wam podeszla), choc podejrzewam ze nie wzbudzila w was wielkiego uznania, bo nie byla tu wspomniana.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 12:33
                  Ogladalam. Bo chyba o Thee Last Empress piszesz. Nawet ostatnio byłam na koncercie Gaho który spiewa tytułową piosenkę 😃.
                  Drama zapowiadała sie fajnie, fajni aktorzy męscy, Jang Nary aż tak bardzo nie lubię bo ona wszędzie gra i wygląda podobnie, ale tu pasowała do roli. Ale pod koniec zaczęło sie psuć i zakończenie było dziwne. Tzn pasowało do całości filmu ale dziwnie było nakręcone. Potem doczytałam dlaczego. Otóż film był przewidziany na 2 odcinki mniej, ale cos tam spadło z wcześniejszej ramówki a tu byla wysoka ogladalność i na szybko dokręcono te 2 odcinki już po czasie. Tylko ze Choi Jin Hyuk już nie mógł brać udziału w tym ponadprogramowym nakręcaniu bo miałam już następny film w toku.
                  I to niestety widać, końcówka niedopracowana.
                  Obaj glówni fajnie, cesarz też, mimo iż rola raczej ciemniejszego charakteru. Ale ja lubię tego aktora bo cudownie śpiewa w musicalach i ma swietny głos.
                  • senin11 Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 20:24
                    O kurcze, nie podalam tytulu crying, Tak pisze o The Last Empress. Jestem dopierp na 15 odcinku i sprawy ida narazie calkiem niezle, jest napiecie. Troche jestem skonfundowana, bo Ty piszesz o 2 (+2) odcinkach. Moj serial ma 26. Sprawdzalam na MDL i wprawdzie jest film (pultoragodzinny) ale z 1966 roku. Ale aktorzy sie zgadzaja .

A Choi Jin Hyuk, bedzie teraz moim nastepnym drogowskazem serialowym wink
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 21:00
                      Tak. To ten sam serial. On oryginalnie mial 24 odcinki.
                      Ja go ogladałam jak sie ukazywał, czekając na ostatnie. I wtedy dokręcili te 2, jak już większość poprzednich była zmontowana i już pierwsze w emisji.
                      Może nieskładnie napisałam wczesniej.
                      Zobaczysz sama, ta końcówka jest taka na siłę. Ale akcja mnie wciągnęła. Morderstwa, powiew świeżości w postaci Jang Nary, potem zmiana po stronie cesarza który po początkach niechęci zaczął coś do mlodej cesarzowej czuć. A potem już siłą rozpędu szło.
              • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 12:51
                kurt.wallander napisała:

> A któryś z tych trzech widziałaś?
                >
                > The Red Sleeve
                > Empress Ki
                > Hwarang
                >
                > To moja topka, jeśli chodzi o historyczne i kostiumowe smile

Nic z tego nie widziałam.
                Na Netflix się został mi Porcelanowy król, Wojna i rewolta oraz My country: The New Age.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 17:58
                  Hwarang jest na viki, Empress na netfix po angielsku, Red Sleve netflix.
                  Ja ze swojej jeszcze polecę Moon Lovers, jest na pewno na viki, ale może jeszcze gdzieś?

Może Cię zainteresuje, to nie kostiumowy, ale pomieszanie fikcji współczesnej monarchii w Korei King, Eternal Monarch. Jest na Netflix. Tam przystojnego ochroniarza gra Woo Do Hwan, ten co w My Country.
                  • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 18:04
                    Do King, Eaternal Monarch sie tez przymierzam.

Jestem zakochana w kostiumowych filmach koreańskich.
                    To jest tak inne od kina, ktore do tej pory widziałam smile
                    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 18:09
                      King, Eaternal Monarch nie jest jakoś bardzo kostiumowy. Ale gra w nim ulubieniec wieeeeelu pań czyli Lee Min Ho wink Dla mnie taki trochę królewicz z drewna tongue_out Fajną rolę ma za to Woo Do Hwan. Ciekawa jestem jak Ty ich odbierzesz?
                      • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 18:16
                        Historyczkę (chociaż zastanawiałam się, czy "kronikarka" nie byłoby lepszym tlumaczeniem) przyjęłam z zachwytem.
                        Cudne dzieciaki. Ona - bardzo podobna do mojej siostry, gdy ta była młodsza. On - absolutnie uroczy dzieciuch.
                        Królowa- rewelacja. Eunuch - naprawdę zabawny.
                        No i fabuła - wszystkiego po trochu. Tajemnica, kryminał, intryga dworska, romans, trochę obyczajowosci.

Na pewno to jeden z lepszych "koreanczyków", jakie widziałam.

Myślę, że King, Eaternal Monarch może mi się bardzo spodobać bo bardzo lubie urban fantasty smile
                    • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 22:00
                      yenna_m napisała:

> Jestem zakochana w kostiumowych filmach koreańskich.
                      > To jest tak inne od kina, ktore do tej pory widziałam smile

Kostiumowych FILMÓW koreańskich to ty chyba jeszcze nie widziałaś, na razie lecisz z serialami. Jeśli chcesz spróbować filmu, to polecam A Frozen Flower. Tylko to z kolei będzie zupełnie inne od dram, które do tej pory widziałaś 🙂
                      • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 22:04
                        Tak, tak, ogladam seriale.
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 22:12
                        Było na CDA Frozen Flower kiedyś.
                        Moze jeszcze jest. Ale to głośny film, szczególnie przez sceny seksu homo i hetero, jak na 2009 rok i pruderyjna Koreę bardzo odważny .

Jak już jesteśmy przy "momentach" to jeszcze Obsessed. To nie kostiumowy, chyba że za kostiumy uznasz modę lat 60/70.
                        Kilka fajnych koreańskich jest na tvp vod. Niektóre darmowe, niektóre za opłatą.
                        Szczególnie polecam
                        1. Diabły morskie, zbroje za kostiumy od biedy mozna uznać 😉 jesli lubisz bitwy morskie czy strategie to must have.
                        2. Baby Broker. Film mimo tematu bardzo pozytywny i fajnie zrobiony, z super rolą IU. Bardzo ją lubię, mimo delikatnego wyglądu świetnie nadaje sie do cięższych ról np w My Mister, genialna w Moon Lovers.
                        • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 22:19
                          Mam VOD bez reklam. Mogę spróbować zerknąć, jak przebrnę przez te 3 seriale, które mi zostały.
                        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 22:23
                          On jest całkiem przeciętnie odważny jak na koreańskie filmy. Takich tam naprawdę jest pełno, już tu o tym nieraz pisałyśmy. Oni cenzurę mają tylko w telewizji, w kinie idą po bandzie. Teraz już zresztą nie tylko w kinie, popatrz na dramy kręcone bezpośrednio na streaming, też im w cudowny sposób pruderia znika, bo nie muszą przejmować się telewizyjną cenzurą.
                          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 23:03
                            Moze ja inaczej odbierałam. Oglądałam go dawno, jeszcze nie miałam dużego rozeznania, a bylam już po pierwszych dramach gdzie trzymanie za ręce było zawstydzające a jakiekolwiek pocałunki przed końcowym odcinkiem rzadko się zdarzały. Wiec kontrast taki miałam.
                            Ale i tak sceny homo uważam za odważne.
                            Mimo wszystko polecam.
                            A jeszcze duże wrażenie zrobił na mnie film Gabi, (Kawa,Coffee) przełom wieków, carska Rosja w tle i morderstwo ostatniego cesarza Korei na skutek spisku. Może główna troche dr/ętwo po rosyjsku mowi, ale przystojny, na początkudługowłosy Joo Jin Mo (czyli pamiętny Wang Yu z empress Ki i król z frozen flower) rekompensuje.
                            Warto, choć to film sprzed kilkunastu lat. Nie pamietam gdzie go ogladałam, ale byl z polskimi napisami też gdzieś na polskich stronach dramowych.

To jeszcze Harbin jest jakby troche historyczny, choc to juz nie czasy stronjnych hanboków, na Hyun Bina zawsze miło popatrzeć.
                            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 23:35
                              jasnoklarowna napisała:

> Moze ja inaczej odbierałam.

Możliwe, że to moja interpretacja jest tą mniej popularną, bo raczej większość osób zachwyca się, jak to król kochał ... x (nie chcę spojlerować). Dla mnie z miłością to nie miało nic wspólnego.

• kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 22:50
                        otia5 napisała:

to polecam A Frozen Flower. Tylk
                        > o to z kolei będzie zupełnie inne od dram, które do tej pory widziałaś 🙂

Oj tak, to będzie szok wink

Chociaż ja nie polecam, mnie się nie podobał. Grooming na całego. Jakoś mnie brzydzi.
                        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 23:18
                          Tak, jest grooming choć chyba wtedy (kiedy film kręcono) niewielu sobie zdawało sprawę co to jest. Ja obejrzałam i miałam takie WTF?!? Co ja pacze, gdzie moje oczy? big_grin Ale niech Yenna spróbuje, będzie miała widok na całokształt suspicious Ja po japońskim Dangerous Drugs Of Sex jestem uodporniona wink
                        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 23:41
                          No, jest grooming, bo pokazują jakie stosunki panowały na dworze i jaką władzę nad innymi miał król, sam równocześnie nie mogąc żyć tak, jakby chciał. Mnie by brzydziło, gdyby to była pochwała groomingu, ale tak zdecydowanie nie jest. Po prostu pokazana pewna historia, moim zdaniem bardzo dobrze, ale jak zawsze, jedne rzeczy mam podchodzą, inne nie. Rozumiem, że tobie to akurat nie.

Za to zaczęłam oglądać Climax z Ju Ji Hoonem, którego ty chyba lubisz znacznie bardziej niż ja i muszę powiedzieć, że też nie są grzeczni, oj nie. Na razie niewiele rozumiem, ale zapowiada się interesująco.
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 22:48
                    jasnoklarowna napisała:

> Hwarang jest na viki, Empress na netfix po angielsku, Red Sleve netflix.

Red Sleeve na Netfliksie nie ma, ale jest My Dearest, który, myślę, też może się Yennie spodobać.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.26, 22:46
                  yenna_m napisała:

> Nic z tego nie widziałam.
                  > Na Netflix się został mi Porcelanowy król, Wojna i rewolta oraz My country: The
                  > New Age.
                  >

Empress Ki i Hwarang są na Netfliksie, jak zmienisz jezyk konta na angielski. Oczywiście, napisy są wtedy angielskie.

Hwarang jest cudny, ale trzeba przetrwać pierwsze dwa odcinki wink
    • heca007 Re: Pytanie! Zamykamy wątek? 14.04.26, 23:19
      Czy jeszcze nie? wink
      Oczywiście otworzymy nastepny.
      • kurt.wallander Re: Pytanie! Zamykamy wątek? 14.04.26, 23:32
        Chyba przydałoby się.
        • heca007 Re: Pytanie! Zamykamy wątek? 14.04.26, 23:53
          To może jutro się za to zabiorę zanim otworzy się kolejny podtemat w tym wątku wink
    • heca007 Re: KONIEC WĄTKU :) 15.04.26, 18:22
      Zapraszam do wątku dziesiątego smile
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,179935479,179935479,Koreanskie_seriale_10.html?t=1776270080#p179935479

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka