Dodaj do ulubionych

Ematka w Łodzi

26.01.25, 11:34
Pewnie już coś było - ale wybieram się znów do Łodzi, gdyż miasto to mnie zafascynowało. Byłam na Piotrkowskiej - samo przejście zajęło mi kilka godzin. Byłam na Księżym Młynie i w tych kamienicach nieopodal. Dobrze, że po łbie nie dostałam. Manufaktura, cerkiew, kilka murali i dzień się skończył. Gdzie jeszcze polecacie iść - gdzie wypadałoby, ale i miejsca takie bardziej nieoczywiste (mogą być brzydkie).
Obserwuj wątek
    • pyza-wedrowniczka Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 11:37
      Polecam EC1 i tamtejsze wystawy. Zarówno ta filmowa, jak i centrum komiksu są super
      • imponderabilia20 Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 11:42
        Do środka nie wchodziłam
    • limelight7 Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 11:48
      Cmentarz Żydowski, drewniane wille na Rudzie, pałac Scheiblera, muzeum filmowe.
      • leepka Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 11:52
        O wille, to prawda!
      • imponderabilia20 Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 13:55
        Wille. Lubię to
    • leepka Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 11:52
      Za Księżym Młynem browary i brama fabryki Grohmana, to z tych mniej oczywistych bo częściowo w ruinie. I dalej pasaż Abramowskiego, tam to można było po łbie dostać 😁 Komórki wprawdzie wyburzone ale zdjęcia warto obejrzeć.
      Palmiarnia, Radegast
      • lidokaine11 Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 11:54
        A ja bym poszła na słynną Abramkę i Limankę.
      • imponderabilia20 Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 13:54
        Brzmi wybornie!
    • bazia_morska Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 12:13
      Park Julianowski, Park Szarych Szeregow, Ogrod Botaniczny i rezerwat Polesie (ale to wiosną).
    • kamin Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 12:27
      Włokiennicza po rewitalizacji i tablica upamiętniająca kochanków z ulicy kamiennej
      Black World przy placu Wolności
      Pasaż Róży nieopodal
      Orientarium
      Park Sienkiewicza i muzeum przyrodnicze
      Wspomniana wcześniej Ruda Pabianicka i wille (to chyba na wiosnę lepiej) plus Rudzka Góra
      Koniecznie cmentarz żydowski i stacja Radegast
    • jasnoklarowna Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 12:59
      Ja raz byłam przejazdem a była akurat noc muzeów to poszłam do muzeum Semafor, wtedy była noc ale z tego co pamiętam widoki dojazdowe to jak szukasz nieoczywistych atrakcji to cała ta okolica była oryginalna. Jakieś stare hale, taka chyba dawna dzielnica przemysłowa.
    • lajtova Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 13:14
      Stary cmentarz ze szczególnym uwzględnieniem mauzoleum Schieblera.
      Willa Kindermana na Wólczańskiej.To jest secesyjne cudo.
      Pasaż Róży i odnowiony Plac Wolności.
      Na śniadania wybierać lokalne sniadanownie. W Łodzi jest lokalna sieciówka Przy Ulicy albo Montal na Piotrkowskiej. Ramen w Ato i pizza w Ferment i Krany
    • mdro Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 13:26
      Świetne jest Centralne Muzeum Włókiennictwa w Białej Fabryce, poza szeroko rozumianym włókiennictwem wink jest też skansen miejskiej architektury drewnianej z ciekawie zaaranżowanymi wnętrzami. Są też uruchamiane stare maszyny tkackie (a panowie wyczerpująco odpowiadają na wszelkie pytania).
    • towarzyszka_leila Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 13:40
      W Łodzi najfajniej jest się zgubić. Przez lata odwiedzałam rodzinę w tym mieście, a mimo to udało mi się zabładzić. Był listopadowy wieczór, zamiast dojechać do Manufaktury, znalazłam się w okolicach Starego Cmentarza ( tylko to miejsce rozpoznałam), wokół snuła się mgła, stare latarnie podświetlały kamienice i wąską ulicę z wyłączonymi torami tramwajowymi, napisy na murach sugerowały, że jest to jakiś łódzki Bronx, niestety nie pamiętam nazwy dzielnicy. Łódź jest magiczna, uwielbiam to miasto, ok, niech będzie, że z rodzinnego sentymentu.
      • imponderabilia20 Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 13:57
        Brzmi cudownie
        • towarzyszka_leila Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 15:03
          Polecam zwiedzanie bez planu!
    • nick_z_desperacji2 Re: Ematka w Łodzi 26.01.25, 14:10
      Orientarium (jak na pływających słoniach chcesz usiąść, to musisz przyjść trochę wcześniej wink i małe, prywatne muzeum lalek. To dosłownie dwa małe pomieszczenia, ale jest bardzo fajnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka