turzyca
29.01.25, 11:11
Szukam specyficznej lampy i nie mogę prawidłowo sformułować zapytania, może któraś ematka będzie miała pomysł?
Mam pokój z koszmarnie złym sufitem, nie da się tam powiesić nic cięższego, a ponieważ sam pokój jest kiszką z zakamarkami to potrzebuje wielopunktowego oświetlenia, choć włącznik jest jeden. Jednocześnie z powodu problemów ze wzrokiem jednego z domowników żarówki muszą być osłonięte od spodu kloszem.
Szukam więc lampy sufitowej o takiej konstrukcji jak ta ikeowska:
www.ikea.com/pl/pl/p/bengtsbol-lampa-wiszaca-5-zarowek-czarny-00473400/
gdzie każdy punkt oświetleniowy jest oddzielnie montowany do sufitu, bo takie coś:
www.ikea.com/pl/pl/p/barometer-lampa-sufitowa-5-reflektorow-kolor-mosiadzu-60364634/ gdzie mocowanie jest jedno centralne, zleci mi na głowę w ciągu dwóch tygodni.
Klosze muszą być zamknięte i zrobione z czegoś lekkiego, więc odpada taka konstrukcja:
light-home.pl/1604-lampa-pajak-timber-z-azurowymi-drewnianymi-kloszami.html
czy taka konstrukcja:
www.ledigo.pl/pl/p/Lampa-wiszaca-PAJAK-5-kloszy-Oro-bialy/22521319
i w ogóle klosze ze szkła czy ceramiki będą pewnie za ciężkie. Ta byłaby bliska ideału www.komat24.eu/produkt/lampa-sufitowa-do-salonudora-ii-zloto-5-302p-led/ gdyby nie szklane klosze (oraz brak informacji o wadze produktu).
Papier, ratan, tkanina, lekkie drewno, druk 3D są lepszym wyborem.
Nie umiem zmusić google do polączenia wyszukiwań tak, żeby szukał dokładnie tego, co mi potrzebne.
W kwestii stylu jest mi chyba w międzyczasie wszystko jedno, bo obecna sytuacja doprowadza mnie do szału. I zasadniczo wiem, że mogę sobie taką lampę sama skonstruować z materiałów dostępnych w sklepach elektro i online, ale chyba wolałabym gotowca, bo chciałabym już skończyć przemeblowywanie mieszkania, od początku roku nie miałam żadnego dnia wolnego.