Dodaj do ulubionych

bóle stawów - zastrzyk sterydowy

05.02.25, 10:42
od paru lat co i rusz boli mnie jakiś staw. badania (usg, rtg, RM) nie wykazują dramatu, przeważnie zwyrodnienia normalne w tym wieku. bujam się ciągle z rehabilitacją, niedawno kulałam jak staruszka. ostatnio podpowiedział mi rehabilitant i zrobiłam to u lekarza - zastrzyk ze sterydów w bolący staw. no i magia! przestało boleć, również sąsiedni staw. mogę normalnie się ruszać, ćwiczyć.

i teraz pytanie - czy jeśli ból powróci to mogę sobie po prostu co jakiś czas iść na taki zastrzyk? czy na dłuższą metę ma to jakieś skutki uboczne? bo na krótką widzę same pozytywy - choćby to, że mogę normalnie uprawiać sport, który służy układowi ruchu.
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: bóle stawów - zastrzyk sterydowy 05.02.25, 10:44
      To są pytania do lekarza, a nie do forum.
      Super, że Ci iniekcja pomogła, bo nie zawsze to działa.
    • lilia-anna Re: bóle stawów - zastrzyk sterydowy 05.02.25, 10:47
      Miałam taki bol w nadgarstku dokładnie 12 lat temu. Blokada stawu (bo o tym mowa?) miala pomóc na kilka miesięcy, tymczasem bol nie wrócił już w ogóle. Czego i Tobie życzę, oczywiście smile Aha, bolało tuż po i chyba jeszcze ze 2 dni, a potem już wcale. No i siniak był potężny, ale to już naprawdę drobiazg przy bólu, który sprawiał, że nie mogłam ruszać dłonią, kciukiem.
      • swiecaca Re: bóle stawów - zastrzyk sterydowy 05.02.25, 11:47
        na to liczę, ale peseloza nie daje nadziei
        • lilia-anna Re: bóle stawów - zastrzyk sterydowy 05.02.25, 11:51
          Hm. No ja miałam wówczas 34 lata. Po urodzeniu starszaka mnie dopadło. Żadna rehabilitacja nie pomogła: miałam laser i ultradźwięki, o ile dobrze pamiętam. Dopiero ta blokada...
    • alpepe Re: bóle stawów - zastrzyk sterydowy 05.02.25, 10:53
      Tak tylko napiszę, kompletnie od czapy. Moja nastoletnia córka miała, jak się okazało, bóle grzebienia miednicy. Od Annasza do Kajfasza. Nikt nic nie pomógł, żaden ortopeda.Prawie dwa lata bólu i doraźnego uśmierzania tabletkami. No cóż. Ortodonta córki, dobrze widzisz, wzięła się, nie wiem, z jakiej racji, za diagnozowanie mojej córki, zakwaszenie organizmu i jakieś nietolerancje pokarmowe. Córka rzuciła się na kiszonki z Polski i czosnek oraz cebulę, dodała swojej diecie białka. Bóle przeszły. Zostały bóle kolan, ale słyszałam, że przy następnej wizycie ortodontka spróbuje prowokacji czymś tam, by sprawdzić po refleksach, czy jest nietolerancja na coś.
      • swiecaca Re: bóle stawów - zastrzyk sterydowy 05.02.25, 11:47
        możliwe, ja miałam takie badania na nietolerację i teraz wykluczam nabiał ale na stawy to nie pomogło.
        • alpepe Re: bóle stawów - zastrzyk sterydowy 05.02.25, 11:50
          Może też masz "zakwaszony" organizm, cokolwiek to znaczy.
      • figa_z_makiem99 Re: bóle stawów - zastrzyk sterydowy 05.02.25, 12:17
        Puchną mi stawy po spożyciu konkretnych pokarmów, najczęściej rąk, staw puchnie, skóra czerwienieje i boli, objawy zmniejszają się po tabletce na alergię. Gdybym nie jadła niczego byłabym zdrowa jak ryba, najlepiej czuję się od rana przed śniadaniem, najwięcej jem na wieczór, bo mogę odpoczywać wink
        • figa_z_makiem99 Re: bóle stawów - zastrzyk sterydowy 05.02.25, 12:20
          Choroba XXI wieku, pełne półki wymyślnego jedzenia w sklepach, a ludzie nie mogą jeść bo chorują i wracają do produktów prostych, nieprzetworzonych i sezonowych.
    • bei Re: bóle stawów - zastrzyk sterydowy 05.02.25, 12:29
      Ortopeda mi mówił, że iniekcja ze sterydów ( od 1 do 5 zastrzyków) może być stosowana do stawu barkowego raz na pół roku. Nie jest bezkarna, mogą robić się zwapnienia. Wzięłam trzy zastrzyki, minęło 17 lat, ból nie wrócił, ale ja od tamtego czasu dbam, by stawy były w ruchu, każdego dnia je gimnastykuję.
      • figa_z_makiem99 Re: bóle stawów - zastrzyk sterydowy 05.02.25, 12:35
        Tak, gimnastyka zapobiega.
    • tiffany_obolala Re: bóle stawów - zastrzyk sterydowy 05.02.25, 13:12
      Ogólnie sterydy warto stosować ostrożnie, a im bardziej ogólnoustrojowe, tym bardziej ostrożnie. Działają spektakularnie, ale tylko tak długo, jak się je stosuje - likwidują stan zapalny, ale nie to, co ten stan powoduje, więc jak tylko się człowiek podleczy, warto wdrażać inne metody - w Twoim przypadku może bardziej intensywną rehabilitację, czy co tam lekarz albo rehabilitant podpowie.
      Jeszcze 20 lat temu lekarz POZ nie chciał mi przepisać sterydu na zapalenie zatok - który dziś jest dostępny bez recepty. Ale to nie znaczy, że to magiczne kropelki/cudowne zastrzyki, które można sobie aplikować bezkarnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka