Dodaj do ulubionych

Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie

12.02.25, 20:34
, że absolutnie każdy stosunek płciowy łączy się z wymianą mikrobiomu , do tego wszystkiego mikrobiomy partnerów "zazębiają się " (cytat z Wyborczej!) i zostają w nich na stałe!

Mikrobiom przenosi się również przy użyciu prezerwatywy, aczkolwiek w tym przypadku bardziej z kobiety na mężczyznę niż odwrotnie.

Artykuł jest za paywallem . Tutaj -
wyborcza.pl/7,75400,31687301,seksom-dzielimy-sie-nim-podczas-seksu.html
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 20:50
      No i?
      To dla ciebie jakaś nowość?
      To powiem ci coś gorszego: każdy pocałunek, każde dotknięcie to też wymiana mikrobiomu, nawet wtedy, gdy dotykasz klamki.
      Ja codziennie wymieniam mikrobiom z moimi kotami, które są wszędzie w moim domu i dobrze mi z tymi wymianami.
      • riki_i Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 20:56
        No wiesz, od wymiany mikrobiomu to już całkiem niedaleko do teorii , że od każdego partnera coś istotnego w nas zostaje. A to akurat jest od lat wyśmiewane na ematce.
        • ewka.n Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 21:13
          Ta jasne... A może jeszcze, że w takim razie poszukiwanie przez józka dziewicy, czy też chociaż takiej, co to "nie szalała na karuzeli kutangów" zaczyna więc mieć sens... C'mon! Nie wymydli się big_grin
        • angazetka Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 21:15
          Tak, a dzieci są tak naprawdę pierwszego partnera seksualnego ich matki.
          • mdro Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 21:57
            Oraz wszystkich partnerek seksualnych ojca!
        • geez_louise Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 21:24
          A ile „istotnego” zostało w nas od lizania zabawek w żłobku! Cała grupa żłobkowa niczym „autobus Arabów”. Wszystkie jesteśmy zbezczeszczone.
          • memphis90 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 21:54
            Ja chcę zaznaczyć, że nasz mikrobiom podstawowy bierze się z przejechania twarzą wprost przez cudzą waginę…
            • angazetka Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 22:00
              Wielbię big_grin
              (Acz akurat nie przejeżdżałam).
            • hanusinamama Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 22:52
              Te co przejeżdzały...ja tak smile
        • gr.uu Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 23:00
          I potem przenosi się na dzieci 🙄
          • hanusinamama Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 23:28
            To się zaczyna od dzieci. Łażą na czworaka, liża podłogi, biorą do paszcz wszystko co w łapki wpadnie. W piaskownicy najedzą się piaskiem, w ogródku trawą i koniczyną, W przedszkolu wymienią się nie tylko mikrobiomem ale i tym bardziej makro (owsiki, wszy). Zanim dojrzeją do seksu są nafaszerowane wszelakimi mikrobiomami smile
        • bene_gesserit Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 06:50
          riki_i napisał:

> No wiesz, od wymiany mikrobiomu to już całkiem niedaleko do teorii , że od każd
          > ego partnera coś istotnego w nas zostaje. A to akurat jest od lat wyśmiewane na
          > ematce.

Od zjedzenia kapusty kiszonej też zostaje w tobie zazębiony mikrobiom. W samym twoim środeczku. Nie ma się czym podniecać, naprawdę .
        • tania.dorada Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 12:31
          Tu raczej o coś innego chodziło…
        • tania.dorada Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 12:52
          Riki a co, teraz cię wzięło na przerażenie, bo dotknąłeś jąder?
          m.youtube.com/shorts/4X4kR5uxXrc
    • tanebo0001 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 21:47
      Proszę cię! Zaklinam! Nie idźmy w dyskusję o kształcie żołędzia i wcześniejszych partnerach...
    • memphis90 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 22:00
      Mając na uwadze, że nasz mikrobiom kształtuje się bardzo wcześnie i właśnie nie jest podatny na zmiany (co stanowi spory problem w przypadku niekorzystnego składu mikroflory), to szczerze wątpię, by pojedyncze kontakty seksualne powodowały jakąś niesamowitą mimikrę z ONS ani by bakterie jednorazowego partnera pozostawaly „na stałe”. Wszystko co dotychczas odkryliśmy w kontekście mikrobiomu stoi w sprzeczności do tych „rewelacji”. Chyba, że mówimy o nieleczonej kile.
      • memphis90 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 22:05
        No i proszę… Jednak skład jest względnie stały

„In spite of these apparently dramatic changes that occurred in vaginal microbiome after sexual intercourse, the relatively long term effects of the intercourse may be limited because of the resilience of normal vaginal microbiota (Borovkova et al., 2011)”

Nie, żebym byłazaskoczona.
        • memphis90 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 22:12
          Ciekawe czy autorzy bazowali na tym badaniu…? 🤔🤔🤔

Mice that received stool transfers from men who had anal intercourse had different microbiomes than mice whose stool donors only had vaginal intercourse, the study found.”
          • tania.dorada Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 12:34
            Fascynuje mnie rekrutacja do tego badania, oni za to dostali jakąś kapustę czy oddawali to pro bono?
      • hanusinamama Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 22:48
        Wyborcza upadła tak nisko w swoich "reportażach" i innych tego typu wysrywach literackich , ze nawet czytać mi się nie chce.
    • miaumia Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 22:12
      Telegonia komórkowa mówi nam natomiast o tym, że każde zbliżenie kończy się zapisem w duchowej i cielesnej matrycy ciała.
      Traktujmy ciało jako świątynię i nie dopuszczajmy nikogo poniżej swojego poziomu mentalnego, inaczej tym potem przesiąkamy.
      aby usunąć taki wpis potem, trzeba intensywnie się oczyścić.
      Dlatego trzeba działać ostrożnie wink
      • pepsi.only Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 22:16
        Domestosem.
        Albo chociaż wrzątkiem.
        • riki_i Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 22:34
          Pysznym jagielnikiem proponuję.
          • miaumia Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 00:01
            XDd
          • primula.alpicola Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 15:10
            Jednak pani oferowała oczyszczenie z pozostałości po eksach, drogie to było, no ale.
            Ktoś pamięta?
            • memphis90 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 18:20
              Ależ proszę!
              mayaori.com/shop/czyszczenie-energii-seksualnej-po-poprzednich-partnerach-2/
        • miaumia Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 00:01
          Lol
      • hanusinamama Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 22:50
        Traktuj sobie jak chcesz. Od innych się odpitol Jakem niewierząca więc świątynia mi potrzebna jak umarłemu kadzidło
        • miaumia Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 00:00
          Tu nie chodzi o żadną religię ani KK, a o sacrum ciała i ducha naraz i świętość punktów energetycznych.
          Mylisz pojęcia i niepotrzebnie się denerwujesz ,;p

Tak, chodzę i sprawdzam czyjeś wybory, węsząc spotkania xD
          Życie tak naprawdę jest za krótkie, żeby dokonać najlepszego wyboru czy jedynego.
          Napisałam jako poradę mistrzów duchowych, i to niekatolickich, nie związanych z żadną religią.

• hanusinamama Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 10:01
            Co czytam: bla, bla, bla...szurowskie pomysły...bla, bla, bla.
            Ja dzisiaj dla zdrowa zrobiłąm od rana 6km z kijami a ty co zrobiłaś?
            • alpepe Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 10:29
              Chodząca z kijami prawie jak tańcząca z wilkami.
              • hanusinamama Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 14:12
                prawie. W tygodniu srednio wyciagam 56 km z kijami
            • miaumia Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 21:37
              Dzisiaj dla zdrowia zrobiłam godzinny maraton z psem, który ma mocną nadpobudliwość ;p

Z kijami dawno nie walczyłam xD
              Od jutra aktywny trening na rowerku, orbitreku, wioślarzu i ławeczce. I bieganie po śniegu.
      • danaide2.0 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 00:00
        Ciało jak świątynię a umysł jak śmietnik.
        Nic personalnego, też apeluję!
        • miaumia Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 00:02
          wink
          Heh ;p
      • tania.dorada Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 12:36
        miaumia napisała:

> Traktujmy ciało jako świątynię i nie dopuszczajmy nikogo poniżej swojego poziom
        > u mentalnego, inaczej tym potem przesiąkamy.
        > aby usunąć taki wpis potem, trzeba intensywnie się oczyścić.
        > Dlatego trzeba działać ostrożnie wink

No to ty akurat nie musisz być szczególnie ostrożna. Przytuliłabym cieplutko ale jeszcze coś na mnie przelezie.
        • miaumia Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 21:23
          Zdziwiłabyś się wink
          No najwyżej sierść z Łaskotka xD
    • miaumia Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 22:37
      Nasuwa się pytanie, dlaczego Słowianie byli wyzwoleni seksualnie i szukali doświadczonych dziewczyn, a obecni ( nie pierwotni) chrześcijanie przeciwnie.
      Gdzie tkwi prawda, używać, czy się powstrzymać? wink
      • paskudek1 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 07:06
        miaumia napisała:

> Nasuwa się pytanie, dlaczego Słowianie byli wyzwoleni seksualnie i szukali dośw
        > iadczonych dziewczyn, a obecni ( nie pierwotni) chrześcijanie przeciwnie.
        > Gdzie tkwi prawda, używać, czy się powstrzymać? wink

Widocznie Słowianie nie bali się doświadczonych, świadomych kobiet. Późniejsi chrześcijanie już tak. Przecież kult dziewictwa itp ma na celu ki i wylacznie kontrolę seksualności kobiet. Nic więcej.
        • miaumia Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 21:38
          Paskudek, tak, chodziło o kontrolę mocy kobiet.
          Seksualnej i wewnętrznej. I zdegradowanie nas.
          Niepokoi mnie jedynie ten zapis matrycy, oczyszczanie brzmi uporczywie trochę.
    • pursuedbyabear Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 22:49
      Muszę się oczyścić z Piotrka lat 19, Łukasza lat 22, Steve'a lat 26, Svena lat 33, Krzysia lat 38...
      Szamański szałas potu chyba wystarczy, by pozbyć się ich seksomów? Czy raczej, myślicie, denaturat?
      • hanusinamama Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 22:51
        Ja bym to potraktowała jako ubogacenie seksomowe....żart. Jak pisze memphis biom jest stały
      • miaumia Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 00:05
        To i tak mało, trzeba popchnąć oczyszczanie następnym xD
        Inżynierowie mentalni mówią, że oczyszczanie z niechcianych potem może być pracochłonne i uciążliwe ;p
      • alpepe Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 10:31
        Właśnie siedzę w hotelu z widokiem na stocznię i , jako że akurat sobie wietrzyłam pokój, to byłam świadkiem, jak właśnie takiego oczyszczonego może nie denaturatem, ale alkoholem, wywalano teraz z roboty. Kierownik wkurzony, mówi: ... i rośnie, chłop uszy po sobie. A to była godzina ósma. Ciekawe, po kim ten opuszczający niedobrowolnie stanowisko pracy się oczyszczał.
        • miaumia Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 21:41
          ROTFL
          Chyba nikt nie zgadnie, A.
    • sueellen Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 12.02.25, 23:20
      Znaczy ze można zaoszczędzić na szczoteczkach do zębów i ręcznikach? Kochankowie z powodzeniem mogą używać tych samych 😁
    • danaide2.0 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 00:01
      Czy za tym paywallem jest również informacja co z tego wynika / czy to dobrze, czy źle i dla kogo?
      • riki_i Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 13:41
        danaide2.0 napisała:

> Czy za tym paywallem jest również informacja co z tego wynika / czy to dobrze,
        > czy źle i dla kogo?

Jest informacja, że naukowcy badają. 😉
        • memphis90 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 18:23
          Napisałam Ci wyżej jak badają…
    • borsuczyca.klusek Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 00:24
      Riki, ale z twoich opowieści wynika, że z nas wszystkich tu zebranych ty się najprawdopodobniej najwięcej nawymieniałeś. Więc dlaczego akurat my się mamy o to martwić?
      • paskudek1 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 07:08
        borsuczyca.klusek napisała:

> Riki, ale z twoich opowieści wynika, że z nas wszystkich tu zebranych ty się na
        > jprawdopodobniej najwięcej nawymieniałeś. Więc dlaczego akurat my się mamy o to
        > martwić?
        >

A z drugiej strony hak to brzmi 🙂🤔. Zamiast wulgarne go "idziemy się bzykać?" można spytać "czy powymieniasz się ze mną miktobionem?" 🤣🤣
        • marta.graca Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 10:11
          "You and me, baby, ain't nothin' but mammals
          So let's do it like they do on the Discovery Channel"
          wink
          • miaumia Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 21:43
            Idealny cytat , Bloodhound Gang xD
      • claudel6 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 21:12
        o nie, przepraszam!
    • feldmarszalek.duda Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 09:00
      Mikrobiom to ulubiony święty Graal ludzi o nienaukowym podejściu do świata. Nikt nie zbadał, jaki mikrobiom jest korzystny. Nawet nikt nie zbadał, czy bogaty mikrobiom jest korzystny. Ba, nawet nikt nie zbadał, jakie cechy wspólne mikrobiomu mają ludzie, którzy dożyli wielu lat w dobrym zdrowiu.
      Już abstrahuję od "zazębiania" się mikrobiomów w następstwie seksu, takie wynurzenia można tłumaczyć tylko zbliżającymi się walentynkami. Przypomniałeś mi ogólnie, dlaczego zrezygnowałam z płacenia za wyborczą (choć pewnie przed wyborami kupię).
      • hanusinamama Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 10:02
        Bardzo odważne tezy i nie mające nic wspólnego z rzeczywistoscią...oczywiscie się to bada
        • feldmarszalek.duda Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 12:22
          Właśnie nie bardzo. Nawet korelację by było bardzo trudno zbadać. Przyczynowość to już w ogóle.
          Ale zalinkuj - to ci ew. napiszę, w czym jest problem z danym badaniem.
          • hanusinamama Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 14:14
            W sensie ze chcesz mi tu komentować poważne badania? Mało sie zakwasem z buraczków nie poplułam ze smiechu. Takiś dla mnie autorytet w dziedzinie nauki, jak Zenon Martyniuk śpiewak operowy
            • feldmarszalek.duda Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 14:54
              W sumie to od początku wiedziałam, że nie zalinkujesz poważnych badań tongue_out
      • tania.dorada Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 12:46
        Ojtam, przygotowują pewnie grunt pod następny wyrzyg artykułów z serii „prostytucja jest wpyte”. Tym razem pod kątem promowania zdrowego trybu życia.
    • nangaparbat3 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 15:14
      Mnie uczono: jeśli uprawiasz seks bez prezerwatywy to na poziomie mikrobiologicznym robisz to ze wszystkimi jej/jego poprzednimi partner(k)ani.
      • memphis90 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 18:44
        Na skórze też mamy mikrobiom, więc kondom nie wystarczy, musiałbyś się cala zwinąć w folię…

I na tej samej zasadzie - jeśli podajesz komuś rękę, to (szczególnie w przypadku mężczyzn) podajesz rękę wszystkim jego partnerom/kom seksualnym, albowiem każdy facet własnego penisa ręką dotyka (bez kondoma). Albo jeszcze inaczej - uprawiając seks z facetem uprawiasz seks z… jego matką (bo to od niej w największym stopniu odziedziczył florę 😱).

Można się tak oczywiście bawić, tylko co z tego wynika? Mikrobiom ma stosunkowo stały skład i te „stałe” bakterie niekoniecznie chcą, by sie w każdej jednej minucie zagnieżdżały jakieś obce bakterie od kogoś innego - czy to po podaniu ręki, ust korali czy może waginy.
        • chatgris01 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 18:53
          memphis90 napisała:

> Na skórze też mamy mikrobiom, więc kondom nie wystarczy, musiałbyś się cala zwi
          > nąć w folię…
          >

https://th.bing.com/th/id/R.3bff02c6af7711bed532f040706ee4e1?rik=sd6g2g6lVuG9ug&riu=http%3a%2f%2fsyracusenewtimes.com%2fwp-content%2fuploads%2f2014%2f04%2fnakedgun41.jpg&ehk=cSFT4fazh3QQsHrTLsMvUicltCFWA9f8Uyu0l9mYsCs%3d&risl=&pid=ImgRaw&r=0
          • memphis90 Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 19:32
            Dokładnie to miałam to w głowie 😂
        • pursuedbyabear Re: Seksom. No proszę, Wyborcza potwierdza teorie 13.02.25, 18:59
          Jejku no, czemu rikusiowi obrzydzasz seks? 😟

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka