Dodaj do ulubionych

Egipt zimą

IP: *.acn.pl 04.09.04, 14:41
Interesuje mnie wyjazd w grudniu, w jakieś ciepłe miejsce wygrzać stare
kości. W samolocie znoszę max. 5h, zatem odpada Tajlandia, Dominikana, Kuba
itp. Chyba pozostaje tylko Egipt.
Zastanawiam się nad wyborem miejsca: Synaj, Hurghada, Safaga?
A może coś innego?
Wszelkie rady mile widziane.
Obserwuj wątek
    • radioaktywny Re: Egipt zimą 04.09.04, 16:48
      To dobry wybor - grudzien w Egipcie to cieply sierpien w kraju czyli temperatura
      oscyluje wokol 25 stopni. W morzu mniej wiecej tyle samo.
      Natomiast nie moge Ci odpowiedziec ktore z wymienionych miejsc jest lepsze - to
      zalezy od gustu. Ja zagustowalem w dzielnicy Downtown w Hurgadzie - wieczorem
      jest gdzie wyjsc i wtopic sie w labirynt starych uliczek tego miasta, troszke
      poczuc koloryt Egiptu- choc w porownaniu z innymi miejsca mi w Egipcie ma juz
      wymiar "swiatowy".
      Co do innych miejsc z pewnoscia forumowicze Ci odpowiedza.
      Dla mnie najwazniejsze w Egipcie sa jego zabytki, cieple morze i zapierajace
      dech w piersiach rafy koralowe :-)
      • Gość: puma Re: Egipt zimą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 17:22
        Faktycznie Egipt zimą najlepszy jest na zwiedzanie.Byłam tam na przełomie
        listopada i grudnia morze bardzo ciepłe,woda w basenie nie zachecała do kąpieli
        ale teraz te lepsze hotele mają baseny z podgrzewaną wodą,jeśli cenisz sobie
        święty spokój i ciszę super wyborem będzie Soma Bay piękna plaża,rafa super
        hotel,ale do Hurghady dość daleko i drogo ponieważ pozostaje tylko bus hotelowy
        nie ma tam innych środków transportu.Jako baza wypadowa na wycieczki tez
        ok.Zakochałam się w tamtym miejscu,choć El Gouna ponoć również bardzo
        ciekawa,natomiast w Safadze byłam nie tam gdzie umiejscowione są hotele,tylko w
        ichniejszym centrum,no cóz doznania były delikatnie mówiąc nie najlepsze ,ale
        to rzecz gustu.Warto wybrać się do Soma Bay polecam.
    • Gość: gość Re: Egipt zimą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.04, 14:38
      ja zamierzam wygrzać moje stare kości w Dahab , mam nadzieję że skutecznie .
      poczytaj www.planet divers,dahab com
      pozdrowienia
    • Gość: Ania i Stasiu Re: Egipt zimą IP: *.autocom.pl 05.09.04, 19:33
      Witaj
      W ubiegłym roku - w listopadzie - wczasy spędziliśmy w Egipcie, na Synaju.
      Jeśli nie lubisz upałów, to jest to najlepsza pora. temperatury siegają wtedy
      30 stopni - w ciągu dnia, w nocy jest nieco chłodniej. Nie ma opadów. Na wyjazd
      zdecydowanie polecam Synaj. Jest bardziej cywilizowany, lepiej zagospodarowany,
      nie ma aż tylu nachalnych mieszkańców. I w przeciwieństwie do Hurghady jest
      czysto i jest piekna promenada, centra handlowe i dużo zadbanych kawiarni,
      czego nie ma na kontynencie. Uważaj na naciągaczy. Przejazd busem w cenie 1
      funta egipskiego!!! Nie daj się oszukać. Zakupy w niższych cenach możesz zrobić
      w OLD MARKET, a mieszkaj w NAA"Ma bay (w samym centrum,np.Helnan Marina,
      Halomy) Wybieraj hotele przy plaży, bo pozostałe są bardzo daleko od centrum.
      Ach, Naa'ma Bay to centrum - najlepiej rozwinięta część Sharmu.
      Powodzenia przy wyborze - polecam biuro Exim Tours. Udanych wakacji. Czekamy na
      wspomnienia. Ania i Stasiu.
      • Gość: jan Re: Egipt zimą IP: *.acn.pl 06.09.04, 21:49
        Slicznie dziękuje za wszystkie dotychczasowe posty. Cieszę się, że 'Egipt zimą'
        nie wydaje się bezsensownym pomysłem. Egipt już trochę znam. Bylem kilka lat
        temu na objazdówce z tygodniowym pobytem na Synaju. Był koniec września,
        potwornie gorąco. Nie znam warunków w grudniu ale mam nadzieję, że będzie
        chłodniej. Jak pisze radioaktywny:

>To dobry wybor - grudzien w Egipcie to cieply sierpien w kraju czyli
        >temperatura oscyluje wokol 25 stopni. W morzu mniej wiecej tyle samo.

Jednak dalej nie wiem gdzie jechać. Szukam miejsca z niezłą plażą, z łagodnym
        dostępem do morza (kłopoty lokomocyjne, niewskazane schody i drabinki) i
        koniecznie rafa!!!
        Mam też dodatkowe pytania. Czy występują znaczące różnice klimatyczne wzdłuż
        Morza Czerwonego, np. między Dahab lub Na'amą i Safagą położoną znacznie dalej
        na południe? Czy w grudniu temperatura wody jest wszędzie taka sama?

• Gość: efka Re: Egipt zimą IP: 81.219.144.* 06.09.04, 22:35
          To polecam El Gounę, hotele Sheraton albo Movenpick, z piękną piaszczystą
          plażą, i śliczną rafą z łatwym dostępem.
          • Gość: jan Re: Egipt zimą IP: *.acn.pl 06.09.04, 23:42
            Jakie BP ma te hotele w ofercie?
            • Gość: efka Re: Egipt zimą IP: 81.219.144.* 07.09.04, 08:23
              Po wpisaniu hotelu Sheraton (tam byłam) znalazłam w Googlu kilka biur: Itaka,
              Alfa Star, Triada (z nimi byłam), Fregata, Selectours, Sun-Fun, Kopernik...
        • egipcjanka15 Re: Egipt zimą 07.09.04, 10:12
          Gość portalu: jan napisał(a):

Czy występują znaczące różnice klimatyczne wzdłuż
          > Morza Czerwonego, np. między Dahab lub Na'amą i Safagą położoną znacznie dalej
          > na południe?

Z calego wybrzeza Egiptu Sharm jest najmniej wietrzny, przez co troche gorzej
          tu latem (w porownaniu do Dahabu, czy Hurghady), ale zima przyjemniej.
          Pamietam, ze w Hurghadzie zima zdarzalo mi sie porzadnie zmarznac. Wiec albo
          Sharm, albo baaaardzo dalego na poludnie: Marsa Alam, Berenice. Ale tego nasze
          BP raczej nie oferuja :-(
          • Gość: jan Re: Egipt zimą IP: *.acn.pl 08.09.04, 21:46
            egipcjanka15 napisała:

> Pamietam, ze w Hurghadzie zima zdarzalo mi sie porzadnie zmarznac. Wiec albo
            > Sharm, albo baaaardzo dalego na poludnie: Marsa Alam, Berenice. Ale tego nasze
            > BP raczej nie oferuja :-(

Zna ktoś jakieś oferty baaaardzo daleko na południe? Moze być ciekawie.
            Pozdrowienia
            • Gość: puma Re: Egipt zimą IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.04, 08:36
              Oferty bardziej na południe czyli np.Marsa El Salam (chyba tak sie to pisze) ma
              na życzenie i w promocji Alfa Star i niemieckie TUI .Faktycznie jest tam ponoć
              pięknie i jeszcze dość dziko.I napewno ciepło.A wracając do Soma Bay plaża jest
              przepiękna z bardzo łagodnym wejściem piaszczystym i tylko
              piaszczystym .Natomiast rafa leży z boku hotelu nad długim molo ,albo na końcu
              piaszczystego cypla i tam wejście też jest bardzo łagodne ,po piasku dochodzisz
              do płytko położonych raf i dopiero płynąc dalej robi się głęboko.Ale jest tam
              cudownie,to własnie Soma Bay było na reklamówce o Egipcie jeśli sobie takową
              reklamę przypominasz.Jest tam super,super,super,tylko nie licz na intensywne
              życie nocne ,chyba że we własnym zakresie.Udanego wyboru.Beata ;-))
              • Gość: jan Re: Egipt zimą IP: *.acn.pl 10.09.04, 23:00
                Dziękuję za dotychczasowe rady. PUMA bardzo skutecznie opisuje zalety Soma Bay i
                właściwie mnie już przekonała, gdyby nie jedno małe 'ale'. Pobyt tutaj jest
                bardzo drogi, czyli trzeba podwójnie się zastanowić.
                Safaga wydaje się tańsza a opisy hoteli, plaż i rafy są też zachęcające.
                Co o tym sądzicie?
                • Gość: puma Re: Egipt zimą IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.04, 09:11
                  Wiem że pobyt tam jest baardzo drogi,ja w zasadzie trafiłam tam przez przypadek
                  zamiast do El Gouny i pozostało mi po pobycie tam lekkie skrzywienie ,tzn już
                  nigdzie nie jest tak jak tam,wrócę tam jak już zarobię duuużo kaski,ale boję
                  się że wtedy to juz będę bardzo stara,Ten hotel w ofercie pażdziernikowej jest
                  faktycznie bardzo drogi,więc jeśli chcesz jechać teraz może warto wybrać inne
                  miejsce (ale ja odradzam Safagę,mnie się tam wogóle nie podobało,to miejscowość
                  portowa)a w maju cena na ten hotel spada do obecnych o dwa tysiace )ale
                  naprawdę warto tam się wybrać,acha i jeśli grasz w golfa to wokół nad brzegiem
                  morza rozciąga się pole golfowe.
            • Gość: Dunia Re: Egipt zimą IP: *.kis.uni-freiburg.de 09.09.04, 08:44
              > Zna ktoś jakieś oferty baaaardzo daleko na południe?

Jesli mozesz leciec z Drezna lub Berlina - to wlasciwie kazde niemieckie biuro.
              Duzo ofert maja BP specjalizujace sie w ofertach dla nurkow.

> Moze być ciekawie.

Jesli nie nurkujesz, to moze byc nudno (1 hotel i NIC w promieniu wielu wielu
              kilometrow), chyba ze czegos takiego wlasnie oczekujesz.

D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka