Dodaj do ulubionych

Wysoki puls

03.03.25, 23:57
Problem już od dawna, ale nie na tyle był duży, żeby drążyć, bo dowiedziałam się o nim przy badaniu wysiłkowym. W dzień nie odczuwałam kiedyś, ale to się zmienia. Coraz częściej też nie mogę i wybudzam się (ale to w okolicach pobudki, o ile zasnę, śpię dobrze ) myślałam że to przez ekrany wieczorne, ale ostatnio zwyczajnie czuję już niepokój i bicie serca. Miewałam takie sytuacje, że robiło mi się słabo, wydawało mi się, że z głodu, że spadek cukru (do takiego wniosku doszłyśmy z moją rodzinną), ale odkąd mierzę puls to wiem, że tak się dzieje, jak mam ponad 90. Kardiolog zapisał bibloc, ale biorę od tygodnia ledwie. Patrzę na historię recept, kiedyś mi kardiolog zapisal też symptamol. Do kardiologa rodzinna wysłała mnie z uwagi na chorobową historię rodziną.
Może macie pomysł co zbadać? Poziom magnezu? Coś jeszcze? Tak, menopauza i trochę stresu, brak chęci na ćwiczenia. Mam wrażenie, że ciągle mnie telepie. Ciśnienie mam od zawsze niskie. Nawet obawiam się tego biblocu, bo jeszcze obniży ciśnienie ale biorę.
Obserwuj wątek
    • chocolate_dog123 Re: Wysoki puls 04.03.25, 00:26
      Żelazo, ferrytyna, potas, ASO (można mieć np. infekcje bakteryjna która wpływa na przyspieszenie pulsu). Nerki.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Wysoki puls 04.03.25, 00:38
      A kardiolog ci tak wypisał tylko tabletki i nie kazał badań porobić? To chyba nie za bardzo dobry ten kardiolog?
      Przyczyn wysokiego pulsu może być mnóstwo, trzeba wszystko po kolei wykluczać.
      Zacznij od morfologii z rozmazem, profil tarczycowy, elektrolity, IgE całkowite z oznaczaniem ilościowym i przyglądaj się swojemu jedzeniu i piciu, może zauważysz jakieś powiązania, no i cukier dobrze by było mierzyć przez jakiś czas regularnie glukometrem w ciągu całej doby, a nie tylko na czo przy badaniu krwi.

reakcja na niektóre leki i nadmiar witamin (na przykład teofilina),
      wrodzone wady serca,
      spożywanie nadmiernych ilości alkoholu lub kofeiny, napojów energetycznych
      zażywanie narkotyków – stymulantów
      zaburzenia równowagi elektrolitowej (niedobór potasu i magnezu),
      choroby serca: choroba wieńcowa, choroby zastawek serca, niewydolność serca, zapalenie mięśnia sercowego,
      guz chromochłonny,
      infekcje,
      nadciśnienie tętnicze lub podwyższone ciśnienie krwi,
      palenie papierosów,
      niektóre choroby płuc,
      choroby tarczycy przebiegające z nadczynnością tarczycy,
      anemia,
      alergia pokarmowa,
      nietolerancja histaminy, tyraminy, glutaminianu(syndrom chińskiej restauracji)
    • mysiulek08 Re: Wysoki puls 04.03.25, 00:41
      kardilog zlecil holtera/ echo serca?
      usg brzucha ze wskazaniem na madnercza
      poziomy potasu, magnezu, wapnia, wit d i oczywiscie tarczyce
    • evee1 Re: Wysoki puls 04.03.25, 05:20
      Echo serca i ekg24 godzinne, wtedy bedzie wiadomo czy serce jest OK i kiedy masz ten wyzszy puls. Wielu ludzi w starszym wieku ma migotanie przedsionkow (AFib) i musi to stabilizowac lekami, ale Ty nie jestes jeszcze w tym wieku, choc moze Ci sie to zaczynac.
    • fogito Re: Wysoki puls 04.03.25, 05:40
      Pijesz dużo w ciągu dnia? Powinnaś zadbać o nawodnienie najpierw.
    • marta.graca Re: Wysoki puls 04.03.25, 06:20
      Stres i brak chęci na ćwiczenia.
    • bei Re: Wysoki puls 04.03.25, 06:32
      Czy zażywasz jakieś inne leki- z innego powodu? Np Ibuprom zatoki ( zawiera pseudoefedrynę), Masz niskie ciśnienie i wysokie tętno, przy hipotonii tkanki i organy są niedotlenione i gorzej ukrwione, co jest bardzo niekorzystne dla organizmu. Dlatego serce, by zapewnić sprawniejszy przepływ krwi, przyspiesza swoją pracę, co jest zauważalne w postaci przyspieszonego tętna. U mnie lekarze poruszali temat usportowienia, zalecali wprowadzenie większych dawek ruchu (i bisocard oraz podobne). Leki nie sprawdzały się, ale zaczęłam uprawiać marszobiegi, i problemy z bardzo wysokim tętnem odeszły.
      • infinitypool Re: Wysoki puls 04.03.25, 11:30
        Bei a mozesz napisac wiecej o tym w jaki sposob nie sprawdzily Ci sie leki? Jakie mialas objawy na to wskazujace?
    • kiddy Re: Wysoki puls 04.03.25, 10:54
      Mierz cisnienie codziennie. Jeśli zauważysz, że jest niższe niż zwykle i to się utrzymuje, to poproś o zmianę leku. Są takie, które spowalniają pracę serca, ale nie obniżają ciśnienia.
      Przydałyby ci się porządne badania serca: echo, ekg, holter, książeczka pomiaru cisnienia i tętna. Badania ogólne krwi też, bo np. anemia czasem daje takie objawy. Nieszczęsną tarczycę też warto zbadać, nieprawidłowa praca może być powodem przyspieszonego tętna.
      U mnie w badaniach nie wyszło nic, dosłownie nic, co mogłoby jednoznacznie być powodem tego, że w ciągu dnia moje tętno spoczynkowe często przekracza 100, a średnie tętno w nocy to 85. Czułam się źle, bardzo się męczyłam, bardzo źle tolerowałam wysiłek. Miałam pierwsze objawy niewydolności serca. Dostałam leki i wszystko się ustabilizowało, serce odpoczęło. Zmianą na minus jest podwyższone cisnienie. Z jakiegoś powodu spowolnienie tętna "wyzwoliło" u mnie nadciśnienie. A był niskociśnieniowcem, takim z ciśnieniem 90/60 w dobrej dni wink .
      Plusem jest to, że po jakimś czasie ustały kołatania serca i odczucie, że mam to serce zaraz pod skórą, tak mocno czułam jego uderzenia.
    • silenta Re: Wysoki puls 04.03.25, 12:47
      Tarczyca ok? Badałaś TSH?
      • vivyan Re: Wysoki puls 04.03.25, 12:59
        Dokładnie, zbadaj tarczycę. Niepokój, przyspieszone tętno, problemy ze snem i palpitacje mogą być objawami nadczynności tarczycy.
        • alfa36 Re: Wysoki puls 04.03.25, 17:11
          Mam stwierdzoną niedoczynność, biorę eutyrox, ale dawno nie badałam hormonów, a endokrynolog widział mnie rok temu, jestem przed kontrolną wizytą.
          • silenta Re: Wysoki puls 04.03.25, 17:45
            To sprawdź koniecznie TSH i FT4, bo może dawka być za wysoka i weszłaś w nadczynność. A ogólnie nie jesteś bardziej nerwowa, taka rozedrgana?
            • alfa36 Re: Wysoki puls 04.03.25, 23:30
              Jestem.
              • vivyan Re: Wysoki puls 05.03.25, 00:06
                To tym bardziej zacznij od zbadania tarczycy.
    • baz12 Re: Wysoki puls 04.03.25, 14:37
      90, to jest jeszcze puls w normie. Niebezpieczny jest 100 i powyżej. Ja miałam ostatnio 170, wizyta u kardiologa za miesiąc. Miałam juz tak kilka razy, serce wali jak młot, dziwne uczucie.
    • hrasier_2 Re: Wysoki puls 04.03.25, 23:55
      Raczej przy niskim to puls wyższy. To nie jest problem. Poczytaj sobie jak zwiększyć ciśnienie i będzie git.
      • alfa36 Re: Wysoki puls 05.03.25, 17:56
        Zawsze miałam niskie ciśnienie (moja mama też), ale puls w okolicach 90 non stop, to już nie zawsze.
    • snakelilith Re: Wysoki puls 05.03.25, 19:13
      Co oznacza u ciebie niskie ciśnienie? 100/70, czy niżej? Kontrolujesz to częściej czy jest to wynik tylko jednorazowego mierzenia od czasu do czasu? U mnie np, jeżeli ciśnienie spada poniżej 90/60 to też puls się przyśpiesza, to normalna reakcja organizmu.
      Za niskie ciśnienie i skaczący puls może świadczyć o braku ruchu i bardzo słabej kondycji. Jak nie masz przyzwyczajenia sportu, to "ćwiczenia" będą cię tylko stresować i nie dadzą większych natychmiastowych efektów, wprowadź lepiej dłuższe spacery z krótkimi interwałami szybszego marszu do lekkiej stymulacji pracy serca.
      Niestety, ale z wiekiem wzrasta ryzyko chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza, gdy ma się rodzinne predyspozycje, dlatego o serce trzeba dbać i zacząć umiarkowanie trenować.
      Z drugiej strony, puls 90 jest normą w ciągu dnia, gdy np. coś tam robisz, ruszasz się, ale dopiero co ruszałaś. Twój prawdziwy puls spoczynkowy pokaże ci opaska fitnessowa, którą nosisz w nocy. Zmierzy ci wtedy puls, gdy twoje serce jest faktycznie w stanie spoczynku i nie zakłócasz wartości samą czynnością mierzenia. Masz też wtedy ładny wykres, a nie tylko punktowe wartości. Może być, że ten wysoki puls to tylko stres. Kołatanie serca, to także bardzo typowy objaw menopauzy.
    • esperantza Re: Wysoki puls 05.03.25, 20:07
      Też biorę bibloc bo też mam wysokie tętno. Zawsze miałam ale pojawiły sie jakieś dziwne stany jakby serce nagle przyspieszało. Zrobiłam Holtera ciśnieniowego i wyszła tachykardia. Ciśnienie mam również raczej w wyższych limitach. Bibloc biorę już z pół roku, zwiększoną dawkę do 3,75 mg . Pomogło na te telepali, ciśnienie jakoś istotnie nie spadło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka