Dodaj do ulubionych

Neapol - kilka pytań

05.03.25, 20:22
Jako że po wątku o tym, gdzie szukać noclegu w Neapolu (ostatecznie, za waszymi radami, mamy miejscówkę niedaleko Piazza Dante) wiem, że są tu dziewczyny, które Neapol znają (nawet niektóre chyba mieszkały), wdzięczna będę za odpowiedzi i polecenia.

Transport
1. Czy bilety autobusowe można kupić u kierowcy, czy tylko w automatach w metrze/w trafikach? (i jak są oznaczone miejsca, gdzie można takowe nabyć?). Nie pytam o autobus lotniskowy, ale o normalne miejskie.
2. Czy stojąc na przystanku trzeba machać, bo inaczej się autobus nie zatrzyma? (np. na Malcie trzeba wink, a tam dużo włoskich zwyczajów).
3. Czy na wszystkich stacjach kolejowych (nie kolejek podmiejskich typu Circumvesuviana, ale regionalnych RFI) są kasy biletowe/automaty? Być może bardziej będzie nam pasowało wracać z Pompejów w ten sposób, no i może do Caserty pojedziemy nie z głównego dworca.

Zwiedzanie
4. Jak szacujecie, czy w końcu marca mogą być problemy z dostępnością niektórych atrakcji? Chodzi mi głównie o katakumby San Genaro/San Gaudioso i kaplicę Sansevero. Mamy już kupioną Artecard, więc z wejściem do większości obiektów nie powinno być problemów.
5. Macie do polecenia jakieś miejsce na ogół omijane przez turystów, a ciekawe? Wszystkie "must see" mamy chyba na liście (łącznie z teatrem San Carlo), ale może ktoś coś jeszcze podpowie? (cmentarz Delle Fontanelle ciągle niestety nieczynny). Będziemy mieć na sam Neapol 3,5 dnia.

Jedzenie wink
6. Coś ciekawego z lokalną kuchnią, a mniej turystycznego? Raczej w centro storico, ew. lekko w stronę Montesanto.
7. A może znacie jakąś knajpkę w Ercolano czy Pompei, blisko wykopalisk, gdzie można coś dobrego zjeść na szybko?

I kilka głupich pytań na koniec wink
8. Czy we Włoszech jest coś w rodzaju Rossmanna (innej tego rodzaju sieciówki na każdym rogu), gdzie się wejdzie i kupi niedrogo parasolkę?
9. Czy rano w kawiarniach jest szansa na śniadanie bardziej treściwe niż kawa i sfogliatella wink, czy lepiej od razu nastawiać się na jedzenie śniadania "w domu"?
Obserwuj wątek
    • pupu111 Re: Neapol - kilka pytań 05.03.25, 22:26
      Nigdy tam nie byłam, ale ostatnio się tam bardzo nasilają trzęsienia ziemi, 18 lutego podawali, ze były najsilniejsze do 40 lat. Zaraz obok jest superwulkan Pola Flegrejskie, który jest aktywny i sa coraz większe obawy czy nie dojdzie do erupcji. Ma podobny potencjał jak Yellowstone.
      • mdro Re: Neapol - kilka pytań 05.03.25, 22:49
        Pozzuoli to nie Neapol.
    • alina460 Re: Neapol - kilka pytań 05.03.25, 22:45
      Nie chciałabym mieszkać w Neapolu. Chyba, że jeden nocleg. Już lepiej pojechać kawałek dalej do Sorrento.
    • przepio Re: Neapol - kilka pytań 05.03.25, 23:14
      Teatr San Carlo jest piękny!
      • mdro Re: Neapol - kilka pytań 05.03.25, 23:18
        Tam już nawet mamy zaklepany mailowo termin na zwiedzanie wink.
    • bezmiesny_jez Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 06:17
      Poruszałam się pieszo, Rossmanna nie potrzebowałam, to powiem tylko o jedzeniu - tam na każdym kroku jest street food i małe knajpki. Nie pamiętam nawet nazw, woec nie polecę, ale nie zrażaj się wyglądem lokalu- tyle powiem. A sniadania jak to włoskie sniadania, raczej nie dostaniesz we wloskiej kawiarni jajecznicy, ale możesz przecież iść na kanapkę.
    • ma.malina Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 09:02
      Tuż pod bramą do Pompei jest duża restauracja - jadłam tam na prawdę bardzo dobrą pizzę
    • gris_gris Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 09:06
      mdro napisała:

> Jako że po wątku o tym, gdzie szukać noclegu w Neapolu (ostatecznie, za waszymi
      > radami, mamy miejscówkę niedaleko Piazza Dante) wiem, że są tu dziewczyny, któ
      > re Neapol znają (nawet niektóre chyba mieszkały), wdzięczna będę za odpowiedzi
      > i polecenia.
      >
      > Transport
      > 1. Czy bilety autobusowe można kupić u kierowcy, czy tylko w automatach w metrz
      > e/w trafikach? (i jak są oznaczone miejsca, gdzie można takowe nabyć?). Nie pyt
      > am o autobus lotniskowy, ale o normalne miejskie.

Tu masz informacje o biletach: www.unicocampania.it/

Niestety nie widzę wersji angielskiej. Ja nie pamiętam, czy da się kupić u kierowcy, bo kupowaliśmy zawsze w kiosku. Teraz jest apka, pewnie na krótki pobyt też się sprawdza

> Zwiedzanie
      > 4. Jak szacujecie, czy w końcu marca mogą być problemy z dostępnością niektóryc
      > h atrakcji? Chodzi mi głównie o katakumby San Genaro/San Gaudioso i kaplicę San
      > severo. Mamy już kupioną Artecard, więc z wejściem do większości obiektów nie p
      > owinno być problemów.

Neapol jest teraz bardzo popularny. Ostatnio byliśmy dwa lata temu na Wielkanoc, i to był szok. Do kaplicy Sansevero, do której ot tak dawnej wchodziliśmy, w ogóle się nie dostaliśmy, bo wejściówki były na za tydzień. Rezerwuj więc wcześniej!

> 5. Macie do polecenia jakieś miejsce na ogół omijane przez turystów, a ciekawe?
      > Wszystkie "must see" mamy chyba na liście (łącznie z teatrem San Carlo), ale m
      > oże ktoś coś jeszcze podpowie? (cmentarz Delle Fontanelle ciągle niestety niecz
      > ynny). Będziemy mieć na sam Neapol 3,5 dnia.

3,5 dnia to mało, pewnie Twoja lista wystarczy. Ale mogę dopisać klasztor San Martino z ogrodami z przepięknym widokiem i wystawą szopek neapolitańskich, oraz kościół Pio Monte di Misericordia z Caravaggiem.
      • mdro Re: Neapol - kilka pytań 07.03.25, 00:01
        Kartuzję San Martino mamy na liście, Caravaggia też (o ile nie będzie problemów z wejściem, jakieś remonty i w związku z tym ograniczenia tam teraz są). Jedziemy w sumie na tydzień, odliczam jeden dzień na Pompeje, jeden na Herkulanum plus ew. jeden na Casertę (jeśli będzie się nam chciało).
    • celandine Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 11:38
      1. Biletów na autobus nie kupisz u kierowcy, są w automatach w metrze, na autobus kosztują 1,30 a te na metro 1,50, w kioskach. Natomiast raczej nie polecam poruszania się autobusem, chyba, że masz mocne nerwy i dużo czasu, wszędzie dojdziesz pieszo lub metrem, z wyjątkiem muzeum Capodimonte, tam faktycznie można autobusem. Są też dwie kolejki funicolare, którymi można wjechać na Vomero, zamek S. Elmo.
      2. Autobus się zatrzyma na przystanku, tylko nie istnieją rozkłady, więc czekanie na autobus może być frustrujące.
      3. Na wszystkich stacjach pociągu kupicie bilet, są albo kasy albo automaty.
      4. Problemu z dostępnością raczej nie ma, natomiast do S. Severo są mega kolejki zawsze, do katakumb raczej nie. Na Wezuwiusz warto zrobić rezerwację.
      5. Groby hellenistyczne pod miastem (ipogeo dei cristallini), LAPIS il museo dell'acqua.
      6. Najbardziej popularna taverna Mangia e bevi da Luigi Grasso via Sedile del Porto 29, to w centrum tylko na obiad i trzeba przyjść wcześnie max o 13, menu codziennie inne, nie ma cen podanych ale płaci się ok 7 euro za cały obiad. Cantina del Gallo w dzielnicy Sanità,
      7. nie znam
      8. nie ma tego typu sklepów, są natomiast wszędzie chińskie sklepy i tam kupisz parasol, w razie deszczu wszędzie będzie też pełno panów migrantów sprzedających parasole..
      9. śniadanie w barze tylko na słodko, niektóre bary oferują tosty ale nie zawsze
      • marecky81 Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 12:02
        7 euro za obiad big_grin
        • homohominilupus Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 15:54
          Co cię bawi? Dużo? Mało?

Niedawno w Calpe w Hiszpanii zjadłam lunch menu wprawdzie za 13e ale były to 2 dania plus deser plus kieliszek wina/ 0,3 piwa.
          7 e za jedno danie w lokalnej knajpce w nieturystycznym miejscu wydaje się realne.
          • arkanna Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 19:10
            Podejrzewam ze mało, my średnio za pizzę lub pastę płaciliśmy 10 euro. ale bliżej 12 .A zwiedzaliśmy Neapol w lutym
            • celandine Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 19:27
              To nie jest miejsce dla turystów, tam się żywią studenci i profesorzy dwóch uczelni.
              • nika_1985 Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 20:09
                Otóż to
      • mdro Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 23:19
        Wielkie dzięki, po cichu liczyłam na twój wpis wink.

Właśnie na Capodimonte chcielibyśmy podjechać autobusem, inne miejsca raczej na piechotę, ew. metrem. Pewne doświadczenia w podejściu "spokojnie, kiedyś w końcu przyjedzie" mam z Grecji, więc może przeżyję wink.
        Do kaplicy Sansevero w takim razie kupimy bilet online. Na Wezuwiusza się nie wybieramy wink - wiem, dziwne, ale są w okolicy ciekawsze dla nas obiekty.
        Podane punkty dopisuję do listy wink, choć jeśli chodzi o "podziemny Neapol", to chyba zdecydujemy się na podziemia pod klasztorem San Lorenzo Maggiore - coś trzeba wybrać wink.
        Mnie kawa plus słodkie (plus wczesny lunch) wystarczy, gorzej może być z drugim uczestnikiem wyjazdu. No ale w końcu po to braliśmy tzw. apartament, żeby coś sobie móc przygotować.
    • koronka2012 Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 12:14
      Jak my byłyśmy to optymalnym rozwiązaniem był zakup karty przez aplikację na całą komunikację i pociągi podmiejskie oraz wstęp do 3 wybranych atrakcji.
      Już bilet do Pompejów rekompensował koszt
      • koronka2012 Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 12:17
        Sorki, nie wkleiłam, jednak jest wstęp do 2 atrakcji:
        www.campaniartecard.it/campania-3-days/?lang=en
        • mdro Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 23:37
          Miałam napisać szerzej, ale zapomniałam, a może komuś się przyda - Campania Artecard oferuje w tej chwili kilka rodzajów kart, w tym absolutnie rewelacyjną opcję umożliwiającą darmowy wstęp do kilkunastu obiektów (do każdego raz w ciągu roku), w tym Pompeje, Herkulanum, muzeum archeo w Neapolu, oba pałace królewskie (Neapol i Caserta) i wiele innych. I kosztującą 26 euro Nie ma wliczonej komunikacji, ale przy ej cenie to już mało ważne wink.
          www.campaniartecard.it/365-lite/?lang=en
          Nie wiem, czy daje też zniżki niektórych obiektach spoza listy jak inne Artecard, no ale to też jakby nieważne wink.
          (Nie, nie ma zastrzeżenia "tylko dla mieszkańców Kampanii", "tylko dla Włochów" czy coś w tym rodzaju. Też podejrzewałam jakiś haczyk wink, ale ludzi się nią posługiwali i potwierdzają, że nie ma żadnych problemów).
          Zastanawiałam się nawet nad tą:
          www.campaniartecard.it/365-abbonamento-gold/?lang=en
          bo przy tej liczbie obiektów, które chcemy zobaczyć, też by się opłacała (koszt 50 euro odpowiada mniej więcej biletom do muzeum arch. + Pompeje + Herkulanum, wszystko ponad byłoby za darmo), ale potem zobaczyłam tę drugą wink
    • hanusinamama Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 12:24
      Polecę apkę do biletów pociągowych. TRAIN (zielony znaczek), wygodnie i szybko kupujesz bilet ( mozna kupić za niewielką opłata z mozliwoscią rezygnacji). We Włoszech mi się sprawdza świetnie.
      • mdro Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 23:40
        A, właśnie, jak tam Florencja? Bo chyba miałaś jechać. Albo coś pokręciłam i dopiero będziesz się wybierać.
    • blahblah2 Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 14:18
      Nie jeździłabym autobusami, tylko pociąg i taksówki, nie są drogie.
      • homohominilupus Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 15:54
        Dlaczego nie autobusami?
        • blahblah2 Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 17:08
          Kradną, w pociągu zazwyczaj znajduje miejsce siedzące,znajomą okradli w autobusie, jest większy tłok.
          • nika_1985 Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 20:08
            Neapol jest cudowny do chodzenia. Nie potrzebujesz nigdzie taksówki ani autobusów.
            Jest tak przyjemnie przejść po uliczkach,że tragedia jest branie autobusu. Neapol jest wprost do chodzenia stworzony.Do Sorrento,
            Amalfi jedzie pociąg a potem są busiki. W barach jedzenie śniadanie na słodko.. może w bb znajdziesz coś typu wędlina, ale nie liczylabym zbytnio.
            Sklepików jest pełno na każdym kroku, więc kupisz parasol wszedzie. Do muzeów różnie..ale zazwyczaj można bilety kupić przed bezproblemowo, zależy gdzie.
            Pilnuj torebki i baw sie dobrze.
            Jedzenie pyszne, klimat cudowny..nic tylko chodzić i korzystaćsmile
            • mdro Re: Neapol - kilka pytań 06.03.25, 23:41
              Dzięki, będę korzystać wink, z takim zamiarem jedziemy.
              • nika_1985 Re: Neapol - kilka pytań 07.03.25, 07:05
                Teraz.wspaniala pogoda, nie będzie za gorąco a przyjemnie. W nocy trochę jednak chłodno może być.
                Słuchaj..jak jestes 4 dni to nie cuduj za bardzo. Pompeje super, Caserta super, Amalfi fajne widokowo...ale z całym.szacunkiem..4 dni to latanie z wywalonym językiem, więc zastanowiłabym sie mocno. Pompeje to prawie caly dzień ale warto..Circumvesuviana dojezdziesz bez problemu, na stacji kupisz bilety w automatach , jest to dość ok oznaczone,no ale jak mówię..to ma być przyjemność a nie maraton.Wszystkiego nie dasz rady zrobić, więc mierz siły na zamiarysmile Moim zdaniem dwa dni na Neapol to mus.. a i tak będzie małowink
                Trzeba coś wybrać moim zdaniem..
                Moim zdaniem skupilabym sie na oszukiwaniu po Neapolu,
                Pompeje must..a potem to już musisz sama wybrać.
                Wokół masz też wysepki..Capri Procida..fajnie tam być,ale nie wyrobisz się. W Neapolu stawia się na korzystanie z dobrego jedzenia, klimatu miasta a nie na bieganie z wywalonym językiem smile)
                Amalfi też jest super..ale tam jest fajnie samochód mieć..i zatrzymać sie gdzie chcesz. Sorrento jest słynne m.in z.piosenki, ale porównując do Amalfi to w nim nic nie ma tak szczerze, więc ja olalabym całkowicie. W ogóle podrozowanie bez auta po Costa Amalfitana jest słabe. Za dużo czasu stracisz czekając na busiki itp.
                Celuj w Pompeje..1 dzień już masz tam i to trzeba zobaczyć.
                Potem dwa full dni Neapol. Miasto tetni, bazary, targi, fajne piazze, zamek jajko..jest co robić.
                A Do Neapolu możesz zawsze wrócić. Ja wracam ciągle...bo uwielbiamsmile mimo tego całego.pierdolnikasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka