Dodaj do ulubionych

Dane w chmurze?

12.03.25, 15:37
Trzymacie dane w chmurze? Pliki a zwłaszcza zdjęcia z życia rodzinnego, ważnych wydarzeń, turystyczne.
Widzę że zarówno MS daje OneDrive, Google też ma swój dysk.

Niedrogo i jakby laptop się zepsuł czy zniszczył to mogę sobie ściągnąć na nowo z netu.
To kusi. Ale co będzie jak w pewnym momencie zaczną wyłączać usługę, blokować dostęp, kasować starsze pliki wg tzw zasad retencji.

Skoro mogą sobie wyłączać starlinki czy f16 zdalnie i nic ich nie obchodzi że ktoś za to zapłacił już to przy OneDrive pewno nie będą mieć żadnych skrupułów. A reklamacje będzie obsługiwał bot.

Wiem że Trump, Musk i inni będą sobie je mogli oglądać i jakbym jechał do Stanów na wakacje to oficer na lotnisku będzie już miał gotowy raport o mnie i mojej rodzinie.

Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Dane w chmurze? 12.03.25, 16:47
      Rok 2025, bywalec odkrywa istnienie chmur internetowych…
      • mallard Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 09:04
        ichi51e napisała:

> Rok 2025, bywalec odkrywa istnienie chmur internetowych…

"Dowalić bywalcu za wszelką cenę", nawet przy pomocy uwagi z totalnej dudy - oto cel nadrzędny!
        Między odkryciem czegoś, a poruszeniem tematu, jest spora różnica, ale to szczegół, prawda? 🙃
        • kk345 Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 09:11
          Drogi mallardzie, ależ ichi ma rację: od lat choćby zwykłe smartfony robią sobie kopie zapasowe w różnego rodzaju chmurach i pisanie o tej opcji w 2025 rzeczywiście wygląda na odkrywanie koła na nowo.
          • j_malec Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 09:19
            Ależ droga @kk345, bywalec nie jest zdziwiony istnieniem zapisywania kopii zapasowych w chmurze, ale ma obawy że ta chmura w której mamy zapisaną kopię, może być w każdym momencie wyłączona. My możemy tylko wierzyć w to, że nikt nie pokusi się o jej wyłączenie. I o tym wyrazie bywalec pisze. Ale zarówno @ichi51e, ty i zapewne inne forumki zwyczajnie tego nie zauważyłyście i skupiłyście na samym istnieniu chmury.
            • kk345 Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 09:27
              Drogi malcu, bywalec jednak wyraźnie, jak to on, odkrywa nieznane wczesniej lądy:
              Widzę że zarówno MS daje OneDrive, Google też ma swój dysk.

I niech mu ktoś wyjaśni, ze akurat oficer imigracyjny na granicy US od dawna już ma uprawnienia, by go grzecznie poprosić o pokazanie profili SM, zanim wpuści go do Stanów...
              Bardziej obawiałabym się, co na tych soszialach może zobaczyć polski szef, czy polskie urzędy-bo też aktywnie z tego korzystają.
              • j_malec Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 09:35
                Nie do końca mogę się z tobą zgodzić droga @kk345 smile Bywalec wie, że takie wynalazki jak "OneDrive", czy "Dysk Google" istnieją. W końcu do nich nawiązuje i wie do czego służą. Ale też pisze o obawach, które w mojej subiektywnej ocenie są całkowicie słuszne (wyłączenie usługi).

Co do oficera imigracyjnego na granicy US, pozwolisz że nie będę się wypowiadał, bo zupełnie nie wiem jakie ma uprawnienia, a nie lubię pisać o rzeczach, o których nie mam 'bladego' pojęcia.
            • dekoderka Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 09:37
              Drogi j_malcu, przypominam, że autor wątku to osoba z wykształceniem inżynierskim, po topowym kierunku, pracująca na wysokim stanowisku w globalnej korporacji, sama pisząca w taki sposób o swoim intelekcie: "Ja mam bardzo wysoką inteligencję lotniczo-matematyczną, często zanim ktoś skończy wypowiedź albo zanim skończy liczyć na kalkulatorze ja wiem jaki będzie wynik."
              • j_malec Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 09:47
                Droga @dekoderko, ależ ja to rozumiem i do pewnego stopnia dziwię się bywalcowi, że z jego wiedzą pyta się o takie rzeczy smile Ale w sumie nawet ktoś z wysoką inteligencją lotniczo-matematyczną, może nie orientować się w zawiłościach dzisiejszej techniki.

Wprawdzie wydaje mi się, że właściwszym miejscem na zadawanie takich pytań, jest np. forum 'Komputery', czy 'Internet', ale może bywalec lubi być 'linczowany'. Nikt w końcu nie jest w stanie poznać zawiłości natury innego człowieka smile
                • bywalec.hoteli [...] 13.03.25, 09:54
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • j_malec Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 09:58
                    To blokuj. Kto ci broni. Mam nadzieję że blokujesz wszystkich 'stunickowców', a nie tylko wybranych.
                    • dekoderka Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 10:07
                      Bywalec wstydzi się miejsca swojego pochodzenia. A zablokowanych ma, lecąc klasykiem: "Panie kierowniku! Panie kierowniku, on się na wszystkie sklepy obraża. Mieszkamy na Służewcu, to aż do Żoliborza mamy wszystkie sklepy poobrażane. Pański sklep jest ostatni. To teraz chyba już na Bielany będziemy…" big_grin
                      • hrasier_2 [...] 13.03.25, 10:22
                    • bywalec.hoteli [...] 13.03.25, 10:21
                      • hrasier_2 [...] 13.03.25, 10:25
                        • dekoderka Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 10:39
                          No i gredy się przyplątał big_grin

forum.gazeta.pl/forum/w,567,173314447,173314447,Patrzcie_co_znalazlam_na_mailu_D.html
                • eglantine Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 10:45
                  Ale Wersal! 😀
                  Chwali się, chwali.
                • hrasier_2 Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 10:48
                  j_malec napisał:

> Droga @dekoderko, ależ ja to rozumiem i do pewnego stopnia dziwię się bywalcowi
                  > , że z jego wiedzą pyta się o takie rzeczy smile Ale w sumie nawet ktoś z wysoką i
                  > nteligencją lotniczo-matematyczną, może nie orientować się w zawiłościach dzisi
                  > ejszej techniki.
                  >
                  > Wprawdzie wydaje mi się, że właściwszym miejscem na zadawanie takich pytań, jes
                  > t np. forum 'Komputery', czy 'Internet', ale może bywalec lubi być 'linczowany'
                  > . Nikt w końcu nie jest w stanie poznać zawiłości natury innego człowieka smile
                  To już dobry wujku przesadzasz. Forum gdzie można pisać na każdy temat. Czy lubi czy nie nie twoja sprawa. Nie musisz wszystkim odpowiadać za niego.
            • bywalec.hoteli Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 10:01
              One nie ogarniają o co mi chodzi smile
              Myślą, że nie wiem na czym polega sama chmura.
              Jest takie zdanie: "Nie ma chmury. To tylko komputer kogoś innego" smile
              • hanusinamama Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 10:20
                Nikt tu nie ogarnia o co tobie chodzi...
                • hrasier_2 Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 10:30
                  hanusinamama napisała:

> Nikt tu nie ogarnia o co tobie chodzi...
                  >
                  To po co tu wchodzisz? Nudzi ci się. Proste pytanie zadał o dane w chmurze. Wszystkie systemy zna. Chodzi o urządzenie stałe.
                  • dekoderka [...] 13.03.25, 10:40
            • moni_485 Re: Dane w chmurze? 14.03.25, 18:03
              j_malec napisał:

Ale zarówno @ichi51e, t
              > y i zapewne inne forumki zwyczajnie tego nie zauważyłyście i skupiłyście na sam
              > ym istnieniu chmury.

E-janusz z auto-moto poucza emamy z wyższością godną jedynie posiadacza 18-letniego opla (chociaż podkreśla na każdym kroku, że stać go na najnowsze BMW) jak żyć żeby nie umrzeć.
              • j_malec Re: Dane w chmurze? 14.03.25, 19:01
                Urzekła mnie twoja historia na mój temat. Zwłaszcza to jak podkreślam na każdym kroku że stać mnie na najnowsze BMW smile
                To że jesteś chamką to już wiem. A mogłabyś zapodać jakieś linki w którym podkreślam jak to mnie stać na najnowsze BMW, a w garażu stoi jedynie 18 letni Opel? Żeby nie okazało się, że oprócz tego że jesteś chamką, to również swoją wiedzę opierasz na swoich urojeniach.
        • hanusinamama Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 10:19
          Bywalec sam sobie dowala. I serio uważam, że to jest jakąs dziwna kreacja forumowa, Nie można być aż tak głupim
    • j_malec Re: Dane w chmurze? 12.03.25, 16:55
      Jeżeli obawiasz się wyłączenia usługi (poniekąd słusznie), to postaw w domu magazyn plików. Nie są to urządzenia jakoś przesadnie drogie. Czyli wszystko co masz w chmurze, duplikujesz w magazynie i jesteś zabezpieczony na dwa fronty.
      • bywalec.hoteli Re: Dane w chmurze? 12.03.25, 17:36
        Malec, jaki magazyn plików polecasz? To takie pudełko, co się podłącza do sieci i stawia na przykład na szafie, a w środku jeden albo kilka dysków HDD?
        • j_malec Re: Dane w chmurze? 12.03.25, 17:47
          bywalec.hoteli napisał:

> Malec, jaki magazyn plików polecasz?
          Ja mam 'starego' WD, jeszcze na dyskach HDD pracujących w RAID (2x2TB), czyli dostępnej pojemności 2TB. Mam go od około 5 lat. Dopóki jeden dysk nie padnie, nie zamierzam zmieniać. Nie orientuję się, co teraz jest na topie.

> To takie pudełko, co się podłącza do sieci
          > i stawia na przykład na szafie, a w środku jeden albo kilka dysków HDD?
          Tak. Przy czym możesz mieć dostęp do zawartości magazynu wyłącznie w sieci wew., ale możesz mieć również dostęp przez internet, czyli własną 'chmurę'.
          • bywalec.hoteli Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 10:05
            j_malec napisał:

> Ja mam 'starego' WD, jeszcze na dyskach HDD pracujących w RAID (2x2TB), czyli d
            > ostępnej pojemności 2TB. Mam go od około 5 lat. Dopóki jeden dysk nie padnie, n
            > ie zamierzam zmieniać. Nie orientuję się, co teraz jest na topie.

To się może nazywa WD My Cloud Home?
            Myślałem bardziej o dyskach SSD - są szybkie, tanie i małe. Z tym, że trzeba regularnie chmurę włączać, żeby się pamięć flash mogła odświeżyć. Słyszałem, że jak położysz dysk z pamięcią flash do szuflady to za parę lat możesz nie mieć już tych danych.

> Tak. Przy czym możesz mieć dostęp do zawartości magazynu wyłącznie w sieci wew.
            > , ale możesz mieć również dostęp przez internet, czyli własną 'chmurę'.

Wiadomka. Pytanie tylko czy z sieci wewnętrznej do WD musisz się logować przez internet, kontem w WD, czy też masz założone konto lokalne, które umożliwi Ci dostęp zawsze?
            • j_malec Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 10:17
              bywalec.hoteli napisał:

> To się może nazywa WD My Cloud Home?
              Zabij mnie. Nie pamiętam nazwy. Ale coś w ten deseń.

> Myślałem bardziej o dyskach SSD - są szybkie, tanie i małe.
              Tak. Ale bez problemu znajdziesz wielu zwolenników HDD, którzy podadzą ci wiele argumentów na wyższość HDD, nad SSD smile Ale ważniejsze jest, jak masz skonfigurowane dyski, np. czy pracują w macierzy, czy nie. To zapewnia ci większą gwarancję odzyskania danych, a nie to, czy masz SSD, czy HDD.

> Z tym, że trzeba re
              > gularnie chmurę włączać, żeby się pamięć flash mogła odświeżyć. Słyszałem, że j
              > ak położysz dysk z pamięcią flash do szuflady to za parę lat możesz nie mieć ju
              > ż tych danych.
              I to jest jeden z tych argumentów. Ale z zasady magazynów pamięci nie wrzucasz na kilka lat do szuflady, bo na bieżąco na nich magazynujesz dane. Są programy, które odświeżają co jakiś czas dane na SSD. Zależy co sobie zainstalujesz.

> Wiadomka. Pytanie tylko czy z sieci wewnętrznej do WD musisz się logować przez
              > internet, kontem w WD, czy też masz założone konto lokalne, które umożliwi Ci d
              > ostęp zawsze?
              Możliwość połączenia się z magazynem w sieci wewnętrznej, nie ma wiele wspólnego z możliwością połączenia się z magazynem z zewnątrz (ja mam np tą funkcjonalność całkowicie zablokowaną). Połączenie do magazynu z zewnątrz, też może się różnie odbywać i jest zależne od wielu czynników.
              • hrasier_2 Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 13:43
                j_malec napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
                >
                > > To się może nazywa WD My Cloud Home?
                > Zabij mnie. Nie pamiętam nazwy. Ale coś w ten deseń
                > Możliwość połączenia się z magazynem w sieci wewnętrznej, nie ma wiele wspólneg
                > o z możliwością połączenia się z magazynem z zewnątrz (ja mam np tą funkcjonaln
                > ość całkowicie zablokowaną). Połączenie do magazynu z zewnątrz, też może się ró
                > żnie odbywać i jest zależne od wielu czynników.
                Tylko Żywotność dysku SSD jest dużo wieksza. A HDD maks trzy lata.
      • hrasier_2 Re: Dane w chmurze? 12.03.25, 17:50
        j_malec napisał:

> Jeżeli obawiasz się wyłączenia usługi (poniekąd słusznie), to postaw w domu mag
        > azyn plików. Nie są to urządzenia jakoś przesadnie drogie. Czyli wszystko co ma
        > sz w chmurze, duplikujesz w magazynie i jesteś zabezpieczony na dwa fronty.
        Ależ nie ma co się obawiać. Kolega Bywalec czasami niepotrzebnie histeryzuje. I tu sarkazm. No bez żartów. Porządny serwer danych to półtora tysiąca w górę😀
        • ichi51e Re: Dane w chmurze? 12.03.25, 20:17
          Kolega widząc że na informatyce nie spal
          • hrasier_2 Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 10:43
            Zwróć uwagę na serwer NAS. Taka opcja.
            • alpepe Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 14:43
              Mamy jako firma, włamali nam się i zaszyfrowali. Uratowałam dane dzięki szybkiemu refleksowi i wolnemu niemieckiemu internetowi. Była jakaś luka w systemie NAS.
    • hrasier_2 [...] 12.03.25, 17:15
    • ta_jedna_karen Re: Dane w chmurze? 12.03.25, 21:07
      Hehehe the bill.
    • mava12 Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 12:38
      >Pliki a zwłaszcza zdjęcia z życia rodzinnego, ważnych wydarzeń, turystyczne.

Nie. Na osobiste "dokumenty" mam 3 zewnętrzne dyski a jak bedę miała potrzebę to kupię kolejne.
      Jak laptop sie zepsuje to te dyski nie.
      Natomiast dane z sieci, różne zapisane, no to już trochę problematyczne. Jak wymieniłam laptopta (bo nagle odmówił współpracy) to je wszystkie szlag trafił i musiałam odtwarzać "na piechotę".
      • bywalec.hoteli Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 13:46
        trzymanie zewnętrznych dysków oznacza konieczność czasochłonnych i pracochłonnych synchronizacji
        • hrasier_2 Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 13:53
          Wcale nie. A karta pamięci SDXC. To gips.
    • hrasier_2 Re: Dane w chmurze? 13.03.25, 14:21
      Co by ci jeszcze doradzić. Jak dyski zewnętrzne to z rodziny Samsungów🤔
    • bywalec.hoteli Re: Dane w chmurze? 14.03.25, 12:36
      ktoś jeszcze ma?
      • dekoderka Re: Dane w chmurze? 14.03.25, 12:44
        Jest to osoba o silnej osobowości, pewna siebie i świadoma swojego uroku. Od najmłodszych lat wyróżniał się śmiałością, arogancją i dużą pewnością siebie, co często prowadziło do konfliktów, zwłaszcza z kobietami, które – według jego słów – mają z nim skomplikowaną relację.

Jego usposobienie można określić jako zadziorne i pyskate. Nie boi się mówić tego, co myśli, nawet jeśli jest to kontrowersyjne czy niepopularne. Lubi dominować w rozmowie, prowokować, czasem ironizować. Jest osobą, która zawsze chce mieć ostatnie słowo, a w sporach nie ustępuje łatwo.

Pod względem wyglądu – określa siebie jako przystojnego i dobrze zdaje sobie sprawę z tego, jak działa na kobiety. Nie ukrywa swojej atrakcyjności, wręcz przeciwnie – podkreśla ją i wykorzystuje jako jeden ze swoich atutów. Twierdzi, że jego charyzma i osobowość sprawiają, że zyskuje jeszcze bardziej przy bliższym poznaniu, co potwierdzają kobiety, z którymi miał do czynienia.

Z jego słów można wyczytać pewną arogancję, ale też dużą samoświadomość. Wie, jaki jest, i nie zamierza się zmieniać dla innych. W relacjach z ludźmi – zwłaszcza z kobietami – prawdopodobnie balansuje na granicy fascynacji i irytacji. Jedni go podziwiają, inni nie znoszą, ale jedno jest pewne – nikt nie przechodzi obok niego obojętnie.
        • ta_jedna_karen Re: Dane w chmurze? 14.03.25, 13:05
          Jest to człowiek, który uważa się za zjawisko jedyne w swoim rodzaju – niestety, świat uważa inaczej. Od najmłodszych lat wyróżniał się nieznośnym przekonaniem o własnej wyższości, które w praktyce przekładało się na skłonność do klepania ludzi po plecach i wtrącania się w rozmowy, na które nikt go nie zapraszał. Szczególnie kobiety – według jego własnych, bardzo obiektywnych słów – mają z nim „skomplikowaną relację”, co oznacza mniej więcej tyle, że na zmianę go ignorują, śmieją się z niego albo szukają wymówek, by wyjść z pokoju, gdy tylko otworzy usta.

Jego osobowość można określić jako połączenie upierdliwego akwizytora, który nie rozumie słowa „nie”, i internetowego trolla, który nie potrafi przestać gadać, nawet gdy już wszyscy wyszli z grupowego czatu. Jego specjalnością jest inteligencja lotniczo-matematyczna, co w jego wykonaniu oznacza, że zanim ktokolwiek zdąży skończyć zdanie, on już wie, że się myli, mimo że sam nie potrafi poprawnie podsumować rachunku w restauracji. Jego matematyczny umysł operuje na tak zaawansowanym poziomie, że kalkulatory boją się go, a profesorowie fizyki płaczą z zazdrości – przynajmniej według jego własnych fantazji. W rzeczywistości to człowiek, który myli procenty, ale jest gotów umierać na wzgórzu swojej ignorancji.

W każdej rozmowie lubi dominować, czyli nie dawać innym dojść do głosu, co w jego świecie nazywa się „charyzmą”, a w rzeczywistości jest po prostu przykładem tego, jak skutecznie można zniszczyć każdą konwersację. Jest mistrzem prowokacji, choć jego riposty przypominają tekst wygenerowany przez tani chatbot AI, a jego ironia to poziom szkolnego podśmiewania się na przerwie. Uwielbia mieć ostatnie słowo, a jeśli ktoś ma czelność go poprawić – po prostu powtarza swoją bzdurę jeszcze głośniej, licząc, że siła decybeli zamieni jego brednie w fakty.

Pod względem wyglądu – w swojej osobistej mitologii – jest greckim bogiem o aparycji modela, choć w rzeczywistości wygląda jak facet, który spędza więcej czasu na maskowaniu brzuszka ”piłeczki “ niż na czytaniu jakiejkolwiek książki. Jest przekonany, że kobiety mdleją na jego widok – co jest prawdą, jeśli założyć, że mdleją z zażenowania lub zmęczenia jego niekończącym się monologiem o tym, jak bardzo jest atrakcyjny. Według jego teorii jego charyzma i osobowość sprawiają, że zyskuje jeszcze bardziej przy bliższym poznaniu – w praktyce oznacza to, że po pierwszych 15 minutach ludzie zaczynają szukać najbliższego wyjścia awaryjnego.

Jego wypowiedzi emanują arogancją, ale największym cudem jest to, jak imponująco udaje mu się omijać jakąkolwiek formę samorefleksji. Twierdzi, że nic i nikt nie jest w stanie go zmienić – co jest absolutną prawdą, bo żeby coś zmienić, trzeba najpierw posiadać choćby cień świadomości własnych wad. Ludzie odbierają go na dwa sposoby: jako żywy dowód na to, że ewolucja czasem robi sobie przerwę lub jako wyjątkowy test własnej cierpliwości. Jedno jest pewne – nikt nie przechodzi obok niego obojętnie, bo wszyscy próbują jak najszybciej znaleźć drogę ucieczki.

Jego motto życiowe? „Wiem lepiej” – niestety, nigdy nie wie lepiej, ale za to wie głośniej.
          • dekoderka Re: Dane w chmurze? 14.03.25, 13:22
            Jako przedstawiciel „klasy średniej wyższej, czyli aspirującej” osiągnął pewien poziom stabilności finansowej i społecznej, ale jednocześnie dąży do dalszego rozwoju, zarówno zawodowego, jak i osobistego. Jest to jednostka ambitna, świadoma swojego miejsca w hierarchii społecznej i dążąca do awansu, zarówno w kontekście materialnym, jak i kulturowym.

Ceni sobie komfort, ale nie jest jeszcze na etapie pełnej niezależności finansowej czy luksusowego życia bez trosk. Jego dochody pozwalają na inwestowanie w edukację, podróże i wysokiej jakości dobra konsumpcyjne, choć często z rozsądnym podejściem do wydatków. Stawia na rozwój – może to być nauka języków obcych, poszerzanie kompetencji zawodowych czy uczestnictwo w wydarzeniach kulturalnych.

Jest świadomy tego, że sukces, który osiągnął wymaga ciągłego doskonalenia. Pracuje w zawodzie, który daje jej satysfakcję i stabilność, ale jednocześnie dąży do awansu, lepszego wynagrodzenia i prestiżu.

Otacza się symbolami statusu – niekoniecznie ostentacyjnie, ale w sposób, który daje poczucie przynależności do wyższej klasy społecznej, jak np. trzy 15-letnie samochody. Może to też być markowa odzież, mieszkanie w dobrej lokalizacji czy wakacje w modnych miejscach. Interesuje się sztuką, literaturą, nowoczesnymi technologiami lub polityką. Posiada szeroką i dogłębną znajomość wielu zagadnień, co prezentuje w swoich wypowiedziach.

W kontaktach międzyludzkich stawia na networking i otacza się osobami, które mogą pomóc mu się rozwijać. Ceni intelektualne rozmowy, inspirujące znajomości i środowiska, które pobudzają ją do działania. Może mieć tendencję do porównywania się z innymi i chęć udowodnienia swojej wartości, ale jednocześnie stara się unikać ostentacyjnej rywalizacji.

Jako osoba klasy średniej, aspirująca do klasy wyższej, osiągnął już pewien poziom sukcesu, ale nadal patrzy w górę. Jest ambitny, pracowity, ceni rozwój i prestiż, ale jednocześnie jeszcze nie osiągnął poziomu pełnej elity finansowej czy społecznej. Jego życie to balans między tym, co już zdobył, a tym, do czego jeszcze dąży.
    • szara.myszka.555 Re: Dane w chmurze? 14.03.25, 18:48
      Mam backup domowego archiwum na dwóch dyskach zewnętrznych, plus dodatkowo w chmurze. Gdy jedno medium zawiedzie, zawsze mam dwa pozostałe (plus kopię na dysku twardym na domowym kompie).

"miał gotowy raport o mnie i mojej rodzinie"
      Jaki raport? Twoje zdjęcie w slipach na plaży? 🤦‍♂️

• hrasier_2 Re: Dane w chmurze? 14.03.25, 22:03
        szara.myszka.555 napisała:

> Mam backup domowego archiwum na dwóch dyskach zewnętrznych, plus dodatkowo w ch
        > murze. Gdy jedno medium zawiedzie, zawsze mam dwa pozostałe (plus kopię na dysk
        > u twardym na domowym kompie).
        >
        > "miał gotowy raport o mnie i mojej rodzinie"
        > Jaki raport? Twoje zdjęcie w slipach na plaży? 🤦‍♂️
        >
        Fajny wątek do dyskusji zepsuty. Bo ktoś nie zareagował w porę. Pendrive. Aktualnie na rynku modele o pojemności nawet do 2TB, a to już spory zapas pozwalający na przechowanie między innymi miliona zdjęć i tysiąca filmów o wysokim standardzie rozdzielczości. Pisałem o tym wcześniej.
      • bywalec.hoteli Re: Dane w chmurze? 15.03.25, 01:49
        hehe, tak smile
    • trampki-w-kwiatki Re: Dane w chmurze? 14.03.25, 19:20
      Dlatego ja zdjęcia drukuję, gdyby jednak dane w chmurze miały kiedyś pierdyknąć.
      • hrasier_2 Re: Dane w chmurze? 14.03.25, 22:06
        Zawsze może się to zdarzyć. Nawet awaria komputera. Jest jeszcze Rescue Data Recovery Service. Fajna opcja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka