Dodaj do ulubionych

Choroby zakaźne

15.03.25, 15:42
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,31770931,pierwszy-przypadek-w-polsce-od-24-lat-6-letnie-dziecko-w-ciezkim.html
No cóż, tylko dziecka szkoda. Jeżeli w tej rodzinie są jeszcze inne dzieci, to rodzice powinni być pod ścisłym nadzorem mopsu czy nawet mieć ograniczone prawda rodzicielskie.
Obserwuj wątek
    • bazia_morska Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 16:07
      Zgadzam się, to wygląda na narażenie życia dziecka.
    • mava12 Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 17:16
      ja tylko przypomnę, że przed II wś mnóstwo dzieci umierało. Akurat stwierdziłam to, z pewnym zdziwieniem zresztą, kiedy tworzyłam drzewo genealogiczne swojej rodziny, i przeglądałam mnóstwo dokumentów, nie tylko swojej rodziny (bo nie zawsze ścieźki prawidłowo prowadziły). W każdej rodzinie były zgony dzieci. Zresztą w mojej też, 7 mies pierworodna córka babci zmarła, nie wiem na co bo babcia też wojny nie przeżyła.
      Po wojnie jednak było to rzadkoscią, kiedy wprowadzono szczepienia. A już powszechne przed wojną, zachorowania na gruźlicę, były chyba rzadkoscią. Ja takich dzieci nie znałam.
      • marta.graca Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 19:07
        Wypowiadała się w tej sprawie Róża Hajkuś, błonica nie występowała od lat 70 zeszłego wieku i niepokoiła się, że wraca, bo na studiach uczono, że już właściwie jej nie ma.
    • b.bujak Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 18:23
      przykro, że dziecko i jego rodzina muszą przeżywać do trudne doświadczenie...
      rozumiem ekscytację doktorów z Wrocławia - mają dobry medialny materiał a dobra dawka strachu i emocji robi pacjentom lepiej, niż mądry lekarz w gabinecie...

w lutym 2020, tuż przed pandemią byłam u pewnego doktora w stolicy - pamiętam, że już wtedy mówił mi o przypadkach błonicy wśród ludzi ze wschodu

więc niech sobie doktory z Wrocławia pogadają z kolegami po fachu ze ściany wschodniej zanim będą pitolić głupoty pt "pierwszy przypadek w Polsce od 24 lat"
      potem się dziwią, że tracą wiarygodność i autorytet
      • memphis90 Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 18:44
        To znaczy masz wiedzę o tym, że w Polsce obserwowano inne przypadki zachorowania na błonice niż aktualny w przeciągu ostatnich 24 lat?
        • b.bujak Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 19:59
          memphis90 napisała:

> To znaczy masz wiedzę o tym, że w Polsce obserwowano inne przypadki zachorowani
          > a na błonice niż aktualny w przeciągu ostatnich 24 lat?

to znaczy, co napisałam powyżej, że mówił mi o tym lekarz pięć lat temu;'

wiedzą o przypadkach innych, niż ten aktualny podzielił się dzisiaj Grzesiowski, wcześniej czytałam też wpis Dzieciątkowskiego
          • hanusinamama Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 21:27
            Ci mowił i nie zgłosił do sanepidu? Złamał prawo...
      • zerlinda Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 19:20
        Rodzice a szczególnie dziecko nie musieliby przeżywać tego trudnego doświadczenia. Trzeba było dziecko zaszczepić, tylko tyle. Dziecko jest w ciężkim stanie, może umrzeć.
        • skat_0 Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 20:10
          Ciekawe czy rodzice przed wyjazdem do Afryki szczepli sie na tamtejsze choroby
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 20:18
        b.bujak napisała:

> w lutym 2020, tuż przed pandemią byłam u pewnego doktora w stolicy - pamiętam,
        > że już wtedy mówił mi o przypadkach błonicy wśród ludzi ze wschodu
        >
        Chcesz powiedzieć, że lekarz miał pacjenta z błonicą i nie zgłosił tego do sanepidu? Powinien mieć odebrane PWZ.
        Chyba, że jak zwykle "słyszał, że", a twojej siostry męża szef też miał błonicę, bo się zaraził od Ukraińca.
        • marta.graca Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 20:22
          To był taki lekarz jak ta kuzynka z Ząbek, co jej Ukraińcy zajęli miejsce w kolejce 🤔
        • b.bujak Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 20:40
          bardzo_wredna_dziewucha napisała:

>
          > Chcesz powiedzieć, że lekarz miał pacjenta z błonicą i nie zgłosił tego do san
          > epidu? Powinien mieć odebrane PWZ.

skąd wiesz, że nie zglosił?
          • evening.vibes Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 20:43
            b.bujak napisała:
            > skąd wiesz, że nie zglosił?

Bo nie ma w statystykach? I tak - zaraz pewnie wyjedziesz z tekstem, że 'kłamio' tongue_out
            • b.bujak Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 21:11
              evening.vibes napisała:

> b.bujak napisała:
              > > skąd wiesz, że nie zglosił?
              >
              >
              > Bo nie ma w statystykach? I tak - zaraz pewnie wyjedziesz z tekstem, że 'kłami
              > o' tongue_out

zanim wyjadę z tekstem, że kłamią to chętnie się z tymi statystykami zapoznam - podrzuć źródło, proszę
              • hanusinamama Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 21:31
                Bozią rączki ujebała. Strona sanepidu...szukaj
                • b.bujak Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 21:41
                  hanusinamama napisała:

> Bozią rączki ujebała. Strona sanepidu...szukaj

i po co te wulgaryzmy ?
                  • livia.kalina Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 21:59
                    Nie, nie powinno się używać wulgaryzmów ale już naprawdę na Twoja głupotę trudno znaleźć słowa. Przez taką głupotę umierają ludzie.
          • hanusinamama Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 21:29
            Gdyż ponieważ to jest do sprawdzenia. Sanepid ma obowiązek nie tylko zbierać takie dane ale i je publicznie przedstawiać ciołku matołku
            Następnym razem jak zaczniesz zmyślać to zrób research.
            • b.bujak Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 21:51
              hanusinamama napisała:

> Gdyż ponieważ to jest do sprawdzenia. Sanepid ma obowiązek nie tylko zbierać ta
              > kie dane ale i je publicznie przedstawiać ciołku matołku
              > Następnym razem jak zaczniesz zmyślać to zrób research.

uspokój się, nikt nic nie zmyśla;
              lekarz powiedział o przypadkach błonicy wśród osób zza wschodniej granicy - ponieważ w tamtym czasie pracowałam z takimi osobami to była dla mnie ważna i wystarczająca informacja; nie miałam natomiast potrzeby dopytywania i wchodzenia w szczegóły w jakim gabinecie i w jakim kraju te przypadki były diagnozowane;
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 21:56
            b.bujak napisała:

> bardzo_wredna_dziewucha napisała:
            >
            > >
            > > Chcesz powiedzieć, że lekarz miał pacjenta z błonicą i nie zgłosił tego
            > do san
            > > epidu? Powinien mieć odebrane PWZ.
            >
            > skąd wiesz, że nie zglosił?
            >
            Bo przypadek nie został odnotowany? No chyba, że twój "dochtór" leczył poza granicami Polski i tam się zetknął z błonicą to wtedy tak, twoja historia się skleja.
      • hanusinamama Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 21:27
        "rozumiem ekscytację doktorów z Wrocławia - mają dobry medialny materiał " jesteś zdecydowanie chorą na umyśle. Tak na pewno lekarze walczący o życie tego 6latka mają radochę i materiał medialny. Na pewno
        Rozbiegnij się i walnij baranka o ścianę
      • angazetka Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 23:53
        Może najpierw zacznij odróżniać ludzi "ze wschodu" od ściany wschodniej...
      • 18lipcowa3 Re: Choroby zakaźne 16.03.25, 08:45
        Ale to ze wschodu gruźlice przywożą gruźlicę a nie błonicę
    • cottonrose Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 18:59
      Och.... od razu ograniczone prawa rodzicielskie.../ironia/
      Za bym zaczela od bezwzglednego banowania wszystkich antyszczepow na tym forum.
      W odroznieniu od dlugotrwalego procesu pozbawiania wladzy rodzicielskiej, te posty i te twory moga zniknac w 1 dzien.
      Jak chlopczyk z tego wyjdzie i bedzie mial dobrego doradce prawnego, to jak skonczy 18 lat to moze zostac bardzo bogatym czlowiekiem jak przeciagnie starych po sadzie i zazyczy sobie odszkodowania.
      Czego jednego i drugiego mu zycze.
      • taki-sobie-nick Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 23:09
        cottonrose napisała:

> Och.... od razu ograniczone prawa rodzicielskie.../ironia/
        > Za bym zaczela od bezwzglednego banowania wszystkich antyszczepow na tym forum.

Protestowali przeciwko szczepieniom na błonicę?
        • marta.graca Re: Choroby zakaźne 16.03.25, 09:18
          Antyszczepy protestują przeciwko szczepieniom w ogóle.
    • ophelia78 Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 19:21
      A wystarczyłoby zeby dzieci antyszczwpow nie mogly chodzić do państwowych przedszkoli, szkol i żłobków.

Oraz zeby lekarze za popieranie antyszczepow tracili prawo wykonywania zawodu.

Ew nieszczepienie ze względów medycznych? Ok ale nie zaświadczenie pojedynczego lekarza tylko konsylium.
      • blahblah2 Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 20:01
        Dokładnie
      • hanusinamama Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 21:51
        Nie nie wystarczyłoby, Sporo z tych dzieci jest w edukacji domowej, o te dzieci też trzeba zadbać
        • vessss Re: Choroby zakaźne 16.03.25, 09:11
          800+ uzależnić od aktualnych szczepień, od razu antyszczepy by z nor powyłaziły.
    • hanusinamama Re: Choroby zakaźne 15.03.25, 21:32
      Dzisiaj widziałam komentarz "i po co podają ze dziecko nie było szczepione"
      Ojej...nagle antyszczepy się tego wstydzą?
      To jest perfidne narażanie zdrowia dziecka
      • zerlinda Re: Choroby zakaźne 16.03.25, 08:31
        Może dzięki takiej informacji paru rodziców antyszczepow zaszczepi jednak dzieci. Ostatnio na fb była dyskusja, że szczepienia to zło. Jedna kobieta napisała, że żałuję, że nie szczepiła, bo dziecka z nią już nie ma. Pani po Uniwersytecie Medycznym, brak słów.
        • 18lipcowa3 Re: Choroby zakaźne 16.03.25, 08:51
          Tak a największy wqrw w mnie bierze kiedy czytam " córcia nie szczepiona, nigdy nie chorowała,"
          Qrwa nie chorowała nie dlatego że brak szczepień to super idea, tylko dlatego otoczona jest ludźmi zaszczepionymi którzy tak naprawdę ją chronią
          Zapraszam do Afryki wtedy pogadamy
          • zerlinda Re: Choroby zakaźne 16.03.25, 10:59
            Właśnie żerowanie na innych zaszczepionych się kończy, zaszczepionych jest już za mało, żeby była ochrona dla wszystkich. Stąd wprowadzanie elektronicznej karty szczepien, tylko czy to coś da?
    • 18lipcowa3 Re: Choroby zakaźne 16.03.25, 08:42
      Dokładnie tak samo uważam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka