anne_with_books 12.05.25, 14:56 Ratunku, może ktoś potrafi zidentyfikować czerwonego robaczka, chyba z czułkami 🙈. Ki diabeł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca007 Re: geigo, helpunku - robak! 12.05.25, 15:02 Wydaje mi się, że po środku ekranu i ciut na lewo i minimalnie w górę siedzi tyłkiem na białej plamie a głową na ciemnej Ale mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
anne_with_books Re: geigo, helpunku - robak! 12.05.25, 15:06 Hehe, ta mikro czerwona kropka, lepszej foty brak, intruz zneutralizowany, internet przeczesany pod kątem czerwonych robali, ale najchetniej mi podsuwa info o pluskwach, a tego to ja naprawdę nie chcę brać pod uwagę, więc liczyłam, że geigo wesprze wiedzą, co to może być małe i jaskrawo czerwone w chałupie (tak, bezwstydnie przyznaję, miałam nadzieję na pocieszenie z gatunku "nie martw się, to nie gryzie") Odpowiedz Link Zgłoś
anne_with_books Re: geigo, helpunku - robak! 12.05.25, 15:09 A takie coś, chyba czułki miało (też czerwone) Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: geigo, helpunku - robak! 12.05.25, 15:09 Są takie malutkie czerwone pajączki, one często między kamieniami siedzą i są zupełnie niegroźne Odpowiedz Link Zgłoś
anne_with_books Re: geigo, helpunku - robak! 12.05.25, 15:13 Dzięki, dobra kobieto za pocieszenie, całuję w pazurki 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: geigo, helpunku - robak! 12.05.25, 15:55 Eeee, to taki mały słodki pajączek. Jak byłam mała to zawsze się nimi zachwycałam na ogródku. Bo miały taki intensywny jasno czerwony kolor. Olej. Odpowiedz Link Zgłoś
anne_with_books Re: geigo, helpunku - robak! 12.05.25, 17:07 Dzięki za pocieszenie 😘😘. Sprobuje olać (no dobra, najpierw jednak ubiję) Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: geigo, helpunku - robak! 13.05.25, 06:20 heca007 napisała: > Eeee, to taki mały słodki pajączek. Jak byłam mała to zawsze się nimi zachwycał > am na ogródku. Bo miały taki intensywny jasno czerwony kolor. Olej. Oj nie wiem. Kiedyś kupiłam kaktusa z takimi słodkimi, czerwonymi robaczkami. Po 3 miesiącach miałam po kwiatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: geigo, helpunku - robak! 12.05.25, 20:03 Moja pierwsza myśl - roślinka dla przyciągnięcia uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: geigo, helpunku - robak! 12.05.25, 16:17 Na tych zdjęciach to ja za dużo nie widzę, ale porównaj sobie z lądzieniem czerwonatką - to taki roztocz, niegroźny. Jeśli podobne, to może być albo on, albo któryś z jego krewnych, bo jest więcej podobnych gatunków. Odpowiedz Link Zgłoś
anne_with_books Re: geigo, helpunku - robak! 12.05.25, 16:32 Chyba podobne, nozek nie bylo widac, tylko wlasnie czułki, ale to tak mikroskopijne bylo, że nic wiecej nie wypatrzyłam. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: geigo, helpunku - robak! 12.05.25, 16:50 Na pierwszym zdjęciu ja nawet tej kropki za bardzo nie widzę Na drugim, jak już napisała palczak, to najpewniej jakiś roztocz, może z Trombididae (czyli właśnie z tych czerwonych, aksamitnych "pajączków" spod kamieni), może z pokrewnej rodziny. A pluskwy nie są jaskrawoczerwone (nawet gdy opiją się krwią), no i raczej mała szansa, że będzie przesiadywać na roślinach. Natomiast ziemia, doniczki, ogólnie okolice kwiatków to właśnie naturalne środowisko dla różnej maści roztoczy, czy to tych roślinożernych, czy polujących na nie i inny bezkręgowcowy drobiazg drapieżników. Podsumowując, bez paniki :] Odpowiedz Link Zgłoś
anne_with_books Re: geigo, helpunku - robak! 12.05.25, 17:03 Ufff, to chociaz tyle dobrego, czyli jak jaskrawoczerwone, to sie nie bać 😝. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: geigo, helpunku - robak! 12.05.25, 20:10 Bać się, bo czerwone i malutkie są także przędziorki czerwone. Pół milimetra, zzeracze roślin, oblsobliwie konopii. Odpowiedz Link Zgłoś