ninanos Re: Co się dzieje z ludźmi 21.05.25, 20:32 Świat nie zszedł na psy, poprostu trafił się jeden co odmówił. Niedawno przebiłam koło w samochodzie, zatrzymałam się, a zaraz za mną facet i pyta w czym pomóc, za chwilę jeszcze jeden samochód się zatrzymał i mi w dwójkę to koło na zapasowe zmienili. W zimie skończył mi się płyn do chłodnicy, pod przedszkolem otworzyłam maskę i znów trzech facetów z pytaniem co się stało. W urzędach zawsze wszystko załatwiam, bo jak się do czlowieka podchodzi z uśmiechem jest się miłym to urzędnik też jest wtedy bardziej skory do pomocy. Sama jak mam okazję to pomagam, zawsze staram się być miła dla personelu. Trezba zacząć od siebie codziennie coś dobrego zrobić, być miłym i zobaczycie ile ludzi taki zwykły uśmiech odwzajemnia. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 17:39 bo jak się do czlowieka podchodzi z uśmiechem jest się miłym to urzędnik też jest wtedy bardziej skory do pomocy. Sama jak mam okazję to pomagam, zawsze staram się być miła dla personelu. Trezba zacząć od siebie codziennie coś dobrego zrobić, być miłym i zobaczycie ile ludzi taki zwykły uśmiech odwzajemnia. Też mam takie spostrzeżenia ,ze jak ktoś jest miły uprzjemy to dostaje to samo w zamian. Calkiem mozwie ze pani uznala ze nie musi być uprzejma, bo jest w ciazy i jej sie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
freja08 Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 18:31 Pani uprzejmie i z uśmiechem poprosiła pana o pomoc. Nie powiedziała niczego, co mogłoby sprowokować chamski komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 21:43 Pani liczyła że ktoś jej pomoże włożyć mleko w sklepie do wózka / przełożyć z wózka do samochodu/ zanieść z samochodu do domu (?). No to się przeliczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 22:11 Jak to się przeliczyła? Przecież freja jej pomogła. I miło z jej strony 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Co się dzieje z ludźmi 21.05.25, 21:06 Też nie wiem, co się dzieje z ludźmi. Choć może wiem, społeczeństwo chamieje na potęgę i proszę mi tu nie mówić, że winy nie ponoszą SM/YT. Ostatnio przeczytałam, że w starożytnym... Rzymie czy Grecji, rozważano wprowadzenie odmiennego ubioru dla niewolników. Zarzucono ten pomysł, bo stwierdzono, że gdyby niewolnicy zobaczyli ilu ich jest, poczuliby się silni. Teraz chamy widzą ilu ich jest i czują się silni. Dziwią was wyniki wyborów? Że ludzi nie obeszło krojenie kogoś na mieszkanie? Mnie to nie dziwi. A do tego część ematek zamiast skwitować: "Ale chamstwo!", jeszcze to chamstwo usprawiedliwia (fakt, nie jego dziecko / a jak mleko znalazło się w koszu / gdzie był mąż / pewnie niegrzecznie poprosiła) i uważa, że prośba ciężarnej to podstawa do oceny jej wyborów życiowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 09:03 Z ludźmi nic się nie dzieje. Obserwacje codzienne raczej prowadzą do wniosku, że zwykle bez problemu sobie pomagają w drobnych sprawach, chętnie angażują się w różne akcje społeczne itd. A co się stało z tym konkretnym facetem? Nie wiem. Może jest chamem z wychowania? Może właśnie zawalił mu się jego świat? Może wracał od lekarza z koszmarną diagnozą? Może wczoraj miał pogrzeb swojego dziecka? Może jest po prostu bezmyślny? Wszystkie te opcje są tak samo możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 09:15 > Nie wiem. Może jest chamem z wychowania? Może właśnie zawalił mu się jego świat? Może wracał od lekarza z koszmarną diagnozą? Może wczoraj miał pogrzeb swojego dziecka? Może jest po prostu bezmyślny... ... a w procesie wychowania nikt go nie nauczył zgrabnej i niechamskiej formułki, którą mógłby zareagować odmownie na prośbę ciężarnej. Bo takich formułek nie ma, bo uważa się, ze jak ciężarna poprosi, to trzeba to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 09:17 Uprzejma odmowa nie zależy od tego czy osoba występująca z prośbą jest w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 09:25 > Uprzejma odmowa nie zależy od tego czy osoba występująca z prośbą jest w ciąży Ale wątek jest o osobie w ciąży występującej z prośbą, nie o osobie o kulach. Ciąża to jest dziwny stan - nie jest chorobą, ale z jakiegoś powodu ciężarne są traktowane jakby były chore. Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 09:40 Nie, wątek jest o chamstwie. Ostatnio poprosiłam o pomoc w zdjęciu czegoś z półki. Nie jestem w ciąży. Odpowiedź: nie mój problem że chcesz żreć pesto byłaby chamska. Podobnie jak: nie jetem od obsługi kurdupli. A uprzejma odmowa jest uprzejma zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 09:45 Tylko z tym, że odpowiedź pana była chamska chyba nikt nie polemizuje? Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 17:33 gru.u napisa�a: > Uprzejma odmowa nie zależy od tego czy osoba występująca z prośbą jest w ciąży Moze właśnie dlatego była taka, bo dana osoba byla w ciazy. Wszak panie, maja dziwny stosunek własnościowy do nie całkiem swojego DNA. Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 20:21 To znaczy że wobec ciężarnej można być chamskim? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 09:28 Jeżeli jest chamem z wychowania to owszem, nikt go nie nauczył nie chamskiej formułki. Plus - masz rację, formułka neutralna (typu "Czy mógłby pan mi pomóc? - Nie, nie mógłbym") w 99 przypadkach na 100 zostanie oceniona jako chamska i bezczelna. Bo poproszony powinien się kajać i usprawiedliwiać, przepraszać i najlepiej przedstawić zaświadczenie komisji lekarskiej, że nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 09:33 > Jeżeli jest chamem z wychowania to owszem, nikt go nie nauczył nie chamskiej formułki. Nie masz racji. Mnie raczej nie wychowywano na chamkę, ale odpowiedniej formułki, by odmówić, nie znałam. Dopiero w tym wątku dostałam niezłą sugestię, jak zareagować. W ogóle ciekawy wątek. Np. okazuje się, ze niektórzy są przekonani, że jeśli się takiej ciężarnej odmówi, to się jest socjopatką... Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 09:38 Skoro ty, niewychowana na chamkę odpowiedniej formułki nie znałaś - to tym bardziej nie nauczono jej kogoś wychowywanego na chama. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 09:39 demodee napisa�a: > W ogóle ciekawy wątek. Np. okazuje się, ze niektórzy są przekonani, że jeśli si > ę takiej ciężarnej odmówi, to się jest socjopatką... I po co kłamiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 20:17 > I po co kłamiesz? Ale dlaczego zarzucasz mi kłamstwo? Oto co można przeczytać w tym wątku: "escott Re: Co się dzieje z ludźmi 21.05.25, 12:32 Ktoś kto nie jest socjopatą odczuwa potrzebę pomagania tym, którzy pomocy potrzebują, zwłaszcza kiedy chodzi o rzeczy drobne i ogólnie wykonalne. Więc tak, odczuwa dyskomfort, kiedy takiej drobnej pomocy udzielić nie może." Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 20:28 demodee napisa�a: > Ale dlaczego zarzucasz mi kłamstwo? Oto co można przeczytać w tym wątku: > > "escott Re: Co się dzieje z ludźmi 21.05.25, 12:32 > > Ktoś kto nie jest socjopatą odczuwa potrzebę pomagania tym, którzy pomocy potrz > ebują, zwłaszcza kiedy chodzi o rzeczy drobne i ogólnie wykonalne. Więc tak, od > czuwa dyskomfort, kiedy takiej drobnej pomocy udzielić nie może." I nigdzie nie ma, że socjopatą jest ktoś kto odmówi. Naucz się czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 09:40 Jakim cudem? Nigdy ci niczego nie odmawiano? Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 10:46 Doły społeczne istniały zawsze. Naprawdę wystarczy na szybko przestudiować przeciętna klasę przeciętnych 10 - latków, żeby wiedzieć skąd się biorą dobre maniery, kindersztuba, obycie i bogaty zasób słownictwa, a skąd bierze się „ nie mój problem”. Ci niedojrzali, emocjonalnie okaleczeni dorośli, to dawne dzieci, którego takimi tekstami nasiąkały w domu. Nie otrzymały zrozumienia i empatii, wiec nie potrafią przekazać jej dalej. W wątku widać doskonale, kto miał upośledzone wychowawczo dzieciństwo, a kto nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 14:51 Ciekawe, czy pomógłby gdyby powiedziała, że źle się czuje, albo ma problem z odklejającą się siatkówką i nie może dźwigać, albo złapała ją rwa kulszowa. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 17:10 Albo: ładuj na pakę, albo dzwonię do twojej lubej, że ją zdradzasz! Odpowiedz Link Zgłoś
walter.scott Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 18:34 Taka refleksja: staram się radzić sobie sama i nie przypominam sobie, kiedy ostatni raz kogoś o coś prosiłam. A i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto zaoferuje pomoc: a to z umieszczeniem walizki na półce w pociągu, a to z przytrzymaniem drzwi itp. A z moich obserwacji wynika, że osoby, które chcą pomocy (a niejako ja nawet wymuszają) spotykają się często z niechęcią otoczenia. Pani musiała być świadoma, że nie da rady przenieść sama całego mleka i będzie musiała liczyć na pomoc innych... Antycypowanie takiego udziału innych tak się często kończy... Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 21:40 Otóż to - wymuszanie pomocy a jak się nie uda to foch. Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 21:39 Ta ciężarna to typowa roszczeniowa cwaniara, która oczekuje że wszystko jej się należy bo JEST W CIĄŻY. Teraz ktoś jej pomoże włożyć do bagażnika a jak to mleko z niego wyjmie? Też poprosi przypadkowego sąsiada o pomoc z wtaszczeniem zakupów na czwarte piętro? Po co robi ciężkie zakupy skoro nie może dźwigać? Za każdym razem liczy na frajera który jej pomoże jak się pięknie uśmiechnie? Dobrze że wreszcie ktoś jej utarł nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Co się dzieje z ludźmi 22.05.25, 22:13 Na szczęście oprócz frajerów na świecie są też życzliwe osoby, takie jak freja. Ale mam nadzieję że Tobie też ktoś kiedyś utrze nosa chamską odzywką, skoro to takie dobre postępowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Co się dzieje z ludźmi 26.05.25, 04:12 Odzywka chamska i nie ma usprawiedliwienia. Jednak kobieta też powinna oszacować swoje możliwości, bo pomoc jest dobrowolna i nie jest powiedziane, że ktoś jej mleka w dziesięciopaku przeniesie. Był to mój błąd na początku samodzielnego mieszkania, że robiłam ciężkie jak diabli zakupy, musiałam przysiadać na ławce, odpocząć i dopiero toczyłam się dalej. Kilka razy chyba nawet zbierałam produkty z chodnika. Oduczyłam się, bo serio czasem nikt pomocny się nie znajdzie, a człowiek zostaje z dużym problemem, żeby to donieść do domu. Niechęć do ciężarnych i matek jednak faktycznie jest i za to winię też kobiety zaśmiewające się z madek, bombelków, kaszojadów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Co się dzieje z ludźmi 26.05.25, 14:26 Niechęć do ciężarnych i matek jednak faktycznie jest i za to winię też kobiety zaśmiewające się z madek, bombelków, kaszojadów itp. Raczej winne sa same matki i kaszojady. Lece do pl mamusia z kilkutkiem mlody kopie w fotel napierdzila stolikiem. Wysiadając ktoś ja potracił czy cos czekajac na wyjscie z samolotu jak juz otworza drzwi to czesc ludzi juz stoi i czeka na bieg. zakladala mlodemu plecak. Byl to kompletny przypadek ciasno ludzie biora bagaze. A ta tekst: no tak jestesmy w pl same buraki” ale zachowania swojego bachora przez cale 2h nie nie widziała. I mysle ze dlatego ludzie bywaja chamscy bo im (ciezarne/matki ) sie nalezy ale juz one mysleć o innych nie musza. Zwlaszcza gdzy ich bombelek przeszkadza innym. A tlumacznie jest to tylko dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
demeterikora Re: Co się dzieje z ludźmi 26.05.25, 08:20 Odpowiedź chamska strasznie, ale jest się zdrowszym jak się uznaje, że ciąża i dziecko to nie dobro narodowe tylko sprawa matki i ojca Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Co się dzieje z ludźmi 26.05.25, 09:21 x.com/AntyKonfiarz/status/1926742426347048981 To się dzieje. Sprawa zostaje zgłoszona policję. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Co się dzieje z ludźmi 26.05.25, 09:27 To konkretnie się z ludźmi dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Co się dzieje z ludźmi 26.05.25, 09:29 i jakby ktoś chciał nr,niestety pewnie karta kupiona na słupa. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Co się dzieje z ludźmi 26.05.25, 10:45 W Kolobrzegu bylam, uzdrowisko dla osob z problemami ortopedycznymi miedzy innymi. Z pogawedek z babkami - niemal kazdy pan w przedziale nawet jeszcze nie poproszony o pomoc bardzo przepraszal, ze on tej walizki danej pani nie wrzuci na polke, ale ma klopoty z kregoslupem. Z obserwacji - mlodziez meska pomaga chetnie i bez oporow, nawet z usmiechem. Trafil sie burak, po prostu, ale tacy zawsze sie zdarzali. Odpowiedz Link Zgłoś
evro44 Re: Co się dzieje z ludźmi 26.05.25, 11:05 też zauważyłam pogłębiające się chamstwo ale ...kobiet co zresztą uwierzytelniły komentarze w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś