Dodaj do ulubionych

Zdjęcia dzieci na fb

25.05.25, 21:03
Sezon na cenzurki i zdjęcia wakacyjne jeszcze przed nami - ale na FB wysyp zdjęć komunijnych. Koleżanka wrzuciła serie kilkunastu zdjęć dziecka i na każdym zdjęciu (przed ołtarzem) jest inny zestaw gości - zdjęcie z rodzicami, zdjęcia z dziadkami, zdjęcia z chrzestnymi itp. Czy to jest normalne? I czy wy też tak robicie?
Obserwuj wątek
    • heca007 Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 21:06
      Nie mam FB wink Więc omija mnie to komunijne szaleństwo. Wystarczy mi Pudelek zalewający stronę fotkami celebrytów i ich dzieci tongue_out Na szczęście w tym roku syn Rutkowskiego nie ma komunii tongue_out Ale już sobie wyobrażam jego bierzmowanie...
    • little_fish Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 21:07
      Nie.
      Bardzo rzadko zdarza mi się wrzucić jakieś pojedyncze zdjecie.
      Ale świadectwa wrzucam co roku - na znak rozpoczynających się wakacji 😎😁
      • kotejka Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 21:11
        little_fish napisa�a:

> Nie.
        > Bardzo rzadko zdarza mi się wrzucić jakieś pojedyncze zdjecie.
        > Ale świadectwa wrzucam co roku - na znak rozpoczynających się wakacji 😎😁

Bez tego nikt by nie wiedzial, ze zaczynaja sie wakacje? wink
      • poszetka Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 21:20
        Ale z ocenami ? Dlaczego to robisz ? Pytam z ciekawości smile
        • simply_z Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 21:27
          Bo to taka forma ekshibicjonizmuwink.
          • lomek22 Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:02
            Możesz fotografować też pierwszą zużytą podpaskę czy tampon co miesiąc. Też coś się zaczyna a coś kończy i ciekawszy ekshibicjonizm, myślę że dla większości.
            Może nawet celebrytą zostaniesz.
            • little_fish Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:07
              Ale tu absolutnie nie chodzi o ekshibicjonizm. A o symbol. Okazanie radości.
              • simply_z Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:25
                Dajże spokój, szanuj prywatność dzieci.
                • little_fish Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:31
                  A jak ich prywatność na tym traci? Przecież nie udostępniam żadnych informacji o dziecku, oprócz tego że zakończyło kolejny rok szkolny. A to akurat żadna tajemnica.
                  • simply_z Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:37
                    I musisz to publikować na fb? nikt inny nie ma kalendarza?
                    • little_fish Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 09:04
                      Oczywiście że nie muszę. Ale mogę. Tak jak inni publikują choinki czy kurczaczki - a wszyscy przecież wiedzą że są święta, prawda?
                      Na szczęście nie jesteś w gronie moich znajomych na fb, więc informacja o tym, że zaczynamy wakacje w żaden sposób cię nie dotyka 😃
                      • simply_z Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 10:14
                        O jak dobrze, ja nic na fejsie nie publikuje, a zenujace wpisy na temat bombeleczkow i inne bzdury blokuje po prostu.
                        • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 10:17
                          Niech będą ci dzięki 🙏
                          • little_fish Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 10:22
                            Też się cieszę 😃
                  • hanusinamama Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 09:21
                    Zdjecie dziecka w sieci dostępne dla wszystkich? 80% zasobów pedofili to zdjęcia z mediów społecznościowych ( rodziców ale i szkół)
                    • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 09:35
                      No, i co z tego? Moje zdjęcia, choćby zawodowe, też są w sieci i też ktoś może ich użyć.
                      Jak dziecko zostanie mistrzem świata w jakiejś dziedzinie też będziesz zasłaniać jego twarz?
                      Ja jestem w tego typu sytuacji, że coś dziecku wyszło i umieściłam to na publicznym, bo i tak tu i ówdzie publicznie było to dostępne. Przy czym nie są to sytuacje prywatne, w jakiś sposób intymne, tylko właśnie pro publico bono.
                      • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 10:14
                        W zasadzie to zalinkowałam publikacje- wywiad czy coś.
                        Widocznie mam potrzebę ekshibicjonizmu jak to nazywasz a raczej podzielenia się ze znajomymi i współcieszrnia się. Podobnie jak oglądam mistrzostwa świata w czymś, gdy występuje w nich dziecko przyjaciółki, co ona linkuje. Przeciez to jest budowanie wspólnoty.
                        • simply_z Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 10:41
                          ok boomersmile
                          • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 10:50
                            Raczej X wink
                      • hanusinamama Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 21:19
                        NO i co z tego ze zdjęcia dziecka siągnie pedofil?
                        • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 23:52
                          Zawsze ktoś może przerobić zdjęcie czy cokolwiek. Byle nie było z bezpośrednim udziałem dziecka (w sensie, że samo wysyła zdjęcia), jest nagrywane jak u niesławnego "terapeuty".Większe zagrożenie pedofilią czy innymi zaburzeniami widzę w realu, choćby zetknięcie się z osobami niepewnymi pod tym względem w czasie poszukiwania terapeutów czy opiekunów dla dziecka/nieporadnego dorosłego z ".wyzwaniami".
        • little_fish Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:06
          A nie, bez ocen i widocznych pasków (jeśli były) 😁
          To taka moja prywatna tradycja. Podobnie jak ludzie wrzucają zdjęcia choinek czy wielkanocnych babek.
          • poszetka Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:08
            No to uff. Jak widzę świadectwo z paskiem to zawsze bardzo żal mi tych dzieci, których matki chwalą się czymś takim.
            • nenia1 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 07:05
              poszetka napisa�a:

> No to uff. Jak widzę świadectwo z paskiem to zawsze bardzo żal mi tych dzieci,
              > których matki chwalą się czymś takim.

mnie tam jakoś bardziej żal dzieci tych rodziców, którzy mają swoje dzieci w doopie, niż tych, którzy czują dumę z ich osiągnięć. Nie, nie wklejam zdjęć świadectw na fb.
              • poszetka Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 08:49
                To chyba naturalne, ale my nie piszemy o rodzicach mających dzieci w dupie. No chyba, że nie opublikowanie na FB świadectwa z czerwonym paskiem o tym świadczy wg Ciebie.
                • nenia1 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 18:13
                  poszetka napisała:

> To chyba naturalne, ale my nie piszemy o rodzicach mających dzieci w dupie. No
                  > chyba, że nie opublikowanie na FB świadectwa z czerwonym paskiem o tym świadczy
                  > wg Ciebie.

Szczerze to nie analizuję aż tak szczegółowo zdjęć na FB. Czy wrzuca ktoś świadectwo, czy z paskiem czy bez paska czy wcale nie wrzuca. Co za różnica? Przecież to jakieś pierdoły, chce wrzuca, nie chce nie wrzuca.
                  • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 23:43
                    Otóż towink
                    Ja i moi znajomi zwykle na fb tylko linkujemy ciekawe artykuły lub inne wiadomości, również nasze własne lub te o naszych dokonaniach (wywiady, opisy badań, występy) lub osób bliskich;-P. Jak dziecko nawet nieletnie wyda książkę, uratuje kogoś, czy zagra w hicie Netfliksa lub na Konkursie Chopinowskim albo zaśpiewa w Voice, to miło zobaczyć, czy rozpowszechniaćwink Czasem zdarzy się landszafcik, zaproszenie do organizowanej przez nas akcji, np. charytatywnej, czasem jakaś zbiórka na znajome osoby. I tyle.
                    Każdy prowadzi zgodnie ze swoimi wartościami. Znajomi, ich bliscy, w tym dzieci małoletnie, robią filmy, piszą książki, startują w olimpiadach sportowych czy konkursach. To są normalne tematy. Mnie pasują. A jak ktoś spamuje głupotkami wg mnie, to wygaszam.
                    Użyć wszędzie wszystko można niezgodnie z prawem. Dlatego jakiś rozsądek jest konieczny. Ale paranoja mu nie sprzyja.
          • hanusinamama Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 09:23
            Jednak świadectwo jest świadectwem twojego dziecka....
            • little_fish Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 10:02
              Zazwyczaj jest to symboliczny fragment, nic się z niego nie odczyta.
              • little_fish Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 10:03
                A i oczywiście nie wydzieram tych świadectw podstępem, dzieci wiedzą 😉
                • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 10:08
                  Ja to rozumiem i jestem o Twoje dzieci spokojna.
                  Myślę, że gdy moje dziecko ukończy edukację, dam w podobny sposób znać bliższemu gronu znajomych , że mimo wyzwań, załamań, dowieźliśmy. Skrawek świadectwa i podziękowania dla tych, którzy wspieralismile
          • imponderabilia20 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 11:59
            Wolę wielkanocną babka niż zdjęcie umorusanego kaszką dzieciaka. Albo ''NASZA pierwsza kupka'' - z naciskiem na ''nasza".... A to przecież nie jest kupka matki. Matka ma własną.
            • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 12:10
              I tu się mylisz😜ta kupka to wspólne dzieło.
            • little_fish Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 13:58
              Nie wiem jak od fragmentu świadectwa i atrybutów wakacyjnych doszłaś do kaszki, kupki i umorusanego dziecka, ale ok 😁
              • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 14:14
                To są te momenty, po których dochodzę do wniosku, że duża część uczestników jest niezrównoważona, samonakręcająca się, totalnymi odpałami i czas się zmyć. Szkoda życia...
                • simply_z Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 14:16
                  Albo raczej zatrzymalas sie w czasach naszej klasy i internet to miejsce pelne teczowych jednorozcow.
                  • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 14:18
                    🤦🏼‍♀️
          • junebug Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 16:25
            To jak wrzucasz zdjęcie świadectwa, że nie widać żadnych informacji?
            • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 16:36
              Napis: świadectwo?
            • little_fish Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 16:47
              Kawałek po prostu. To symbol. Druk jest na tyle charakterystyczny, że nikt nie ma wątpliwości, co jest na zdjęciu.
    • pytajacakinga Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 21:13
      Moje nie miały komuni ale jak by miały to bym wrzuciła tak jak inne uroczystości. Ale oczywiście wrzucam to tylko dla znajomych nie publicznie.
    • poszetka Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 21:23
      Nie, to nie jest normalne. Dla mnie to straszny obciach takie chwalenie się wszystkim co się przezywa. Jednak chyba bardziej śmieszą mnie komentarze z gratulacjami. Nie mam pojęcia czego się gratuluje komunistom.
      • lomek22 Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 21:59
        A jak sąsiad gratuluje zakupu nowego samochodu?
        smile
        To dopiero konsternacja. Czy mnie, że dobrze(?) wybrałem, czy producentowi że mu się udało wyprodukować? A może o kolor chodzi? Zaiste nie mam pojęcia.
        Chyba ludzie gratulują sobie różnych absurdalnych rzeczy dlatego, że bez tego większości z nich nigdy w życiu nie dałoby się czegokolwiek pogratulować. Tyle jest ich żywot wart.
        • migafka357 Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:11
          Gratulują, że w tym skomplikowanym świecie przeznaczony sobie człowiek i samochód mieli szczęście na siebie natrafić.
          • 1maja1 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 00:14
            Pacz pan, niedawno kupilismy nowy samochod i nikt nam nie gratulowal😤
            Hehe, jesli chodzi o gratulacje z okazji kupna jakiejs materialnej rzeczy, to tutaj w gre wchodzi tylko nieruchomosc.
        • nenia1 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 07:07
          lomek22 napisa�:

> A jak sąsiad gratuluje zakupu nowego samochodu?
          > smile
          > To dopiero konsternacja. Czy mnie, że dobrze(?) wybrałem (...)

zbyt dosłownie chyba to bierzesz, najpewniej sąsiad chciał być miły, zagadać i tyle.
          • lomek22 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 16:04
            Właśnie że nie. Gdyby było wyczuwalne, że jest jak piszesz, nie mówiłbym o tym.
      • imponderabilia20 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 16:14
        Mnie najbardziej bawi składanie na FB życzeń urodzinowych niemowlakowi. A mój ulubiony tekst to ''dziekuje, że wybrałeś mnie na swoją matkę''🤣🤣🤣🤦🤦🤦🤦
    • 3-mamuska Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 21:31
      Takie zdjęcie z komunii to norma.
      Z rodzicami, z chrzestnymi, z dziadkami.
      Czy wysypanie na fb nie wiem.
      Może wystarczy jedno ,a moze chciala pokazać ile bylo gosci.
      • imponderabilia20 Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:38
        Pewnie grupowe też mieli 🤣
    • lomek22 Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 21:56
      To bardzo użyteczne dla innych. Dzięki głupocie (bo inaczej tego nie nazwę) uzytkowników różnych społecznościówek można się dowiedzieć mnóstwa rzeczy o nich bezpośrednio lub pośrednio.
      Ja np nie pozwalam nikomu robić zdjęć u mnie w domu w ogóle. Fotografowanie rodziny zaś jest dopuszczalne tylko dla wybranych członków najbliższej rodziny, co do "inteligencji internetowej" których nie ma wątpliwości.
      Sam zdjęcia ma których są rodzina, znajomi, ich dzieci itp trzymam wyłącznie na dyskach fizycznych. Żadnego synchronizowania danych z jakąkolwiek chmurą.
      • kamin Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:00
        A czy twoi znajomi muszą mieć zawiązane oczy jak wchodzą do ciebie do domu?
        • lomek22 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 00:22
          Nie, ale przy próbie zrobienia zdjęcia (co się nieczęsto, ale zdarza NIEKTÓRYM) sprawa jest stawiana jasno i nie ma od tego wyjątków.
          Zwyczaje gospodarza się szanuje, nawet jeśli się nie podziela.
        • hanusinamama Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 09:22
          NIe widzisz róznicy miedzy znajomym a całym internetem?
      • droch Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:09
        Ja mam tak samo plus na zakupy wychodzę w kasku motocyklisty, gdyby ktoś próbował zrobić mi zdjęcie z zaskoczenia.
      • simply_z Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:26
        Mam taką znajomą, też tak wrzucała foty, dokładną lokalizację i raz jej opędzlowali chałupę, jak akurat była na wakajkach.
        • waleria_bb Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 01:10
          No otóż i dziwię się, że dorosłe kobiety tego nie łączą ze sobą. Wrzucasz beztrosko za dużo info o sobie, a w tym miejsca pobytu (te przeklęte lokalizacje), narażasz się na niebezpieczeństwo.
          • lomek22 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 16:13
            Nie tylko dorosłe kobiety tego nie łączą, dorośli faceci też nie. To nie jest kwestia płci tylko zasobów pomyślunku. 70% społeczeństwa w ogóle niewiele łaczy...
            Fajne są też posty na tym forum także, w stylu "ktoś mnie DZIWNIE obserwuje, nie znam go". Albo "ktoś mnie ciągle lajkuje".
            Idiotyzm. Masz lęki? To nie zamieszczaj w sieci informacji o sobie!

Kiedyś przez tydzień miałem konto na fb. Momentalnie dowiedziałem się wszystkiego o wybranych osobach. Gdzie mieszkają, skąd pochodzą, jakie konkretnie wykształcenie, często pełna data urodzenia, gdze pracowali i pracują, jakie mają rodzeństwo, jakie mają dzieci i jak wyglądali oni i ich dzieci na przestrzeni lat. Gdzie spędzają wakacje i z kim.
            Ludzie w ogóle nie mają świadomości jacy sa obrani z prywatności w sieci. I ze nie trzeba udostępnić wszystkiego, żeby wszystko można było wyciągnąć. O tym co jest przetwarzane i sprzedawane przez serwisy społecznościowe nawet nie wspominam.
    • m_incubo Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:14
      Nie mam Facebooka, a nawet gdybym miała, to moje dzieci, jako nieochrzczone, nie posiadają żadnych zdjęć komunijnych, które mogłabym tam umieścić 🤷🏻‍♀️
      • angazetka Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:19
        Myślę, że temat dotyczy też urodzin, imienin, bar micwy i postrzyżyn wink
        • m_incubo Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:20
          Jestem pewna że masz rację, ale tak czy inaczej brak Facebooka jest na to cudownym remedium 🤭
          • angazetka Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:23
            A to fakt.
    • migafka357 Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:14
      Są uspołecznieni, dbają, żeby AI miała dużo różnorodnych zdjęć w bazie do ćwiczeń wink
    • angazetka Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:24
      Mam fejsa, dziecko też mam, na razie sporo młodsze niż w w wieku komunijnym, więc nie wrzucam jego zdjęć, na których widać twarz. W wieku komunijnym będzie mogło mi powiedzieć, czy chce być na zdjęciach (raczej nie z komunii, ale jakichkolwiek).
    • gru.u Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 22:59
      Nie wrzucam za wiele, ale wrzucam dzieci urodzinowo - mam ustawienia dla znajomych i rodziny, trzy razy w roku przeżyją mały spam bombelkowy
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Zdjęcia dzieci na fb 25.05.25, 23:36
      Dla mnie hitem są zdjęcia z dziećmi z komunii na… tinderze 🤦‍♀️
    • ginger.ale Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 00:18
      imponderabilia20 napisa�a:

> Czy to jest normalne? I czy wy też tak ro
      > bicie?

Dla mnie to dziwne, nie umieszczam nigdzie zdjęć swoich, ani swoich bliskich.
    • 1maja1 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 00:24
      Nie wrzucam zadnych zdjec komunijnych z prostej przyczyny, zadne z mojej trojki nie przystapilo, a najmlodszej nawet sie nie nalezy, bo nie ma chrztu, oops.
      Moja szwagierka dwa razy wrzucila na swojego fejsa zdjecie mojej najmlodszej, bez informowania mnie o tym, albo chociaz zeby podpiela mnie do tego zdjecia. Nie, dowiadywalam sie dopiero jak mi sie jej strona wyswietlila.
      Za drugim razem jak opublikowala jej zdjecie w pelnej krasie, kazalam jej natychmiast usunac.
      Foch i obraza na najgorsza bratowa ever byl spory, a
      tesciowa szpile mi wbijala bez zazenowania
    • turbinkamalinka Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 02:28
      Nie. Nie mam opublikowanych zdjęć na FB. Poza tym mam bardzo mało zdjęć czy filmików "rodzinnych"
    • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 06:21
      Miewam zdjęcia. Średnio 2 na rok. Bywają dzieci- dorosłe lub prawie dorosłe, za zgoda. Dzieci udostępniają swój wizerunek w przestrzeni publicznej realizując różne projekty naukowe i artystyczne. Nie mam z tym problemu.
    • kocynder Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 07:42
      Nigdy nie wrzuciłam na FB zdjęć rodziny, poza własnymi (jako profilowe). No, nie i już.
      Powiedzmy, że rozumiem, zapewne koleżanka uważa, że jej dziecko miało bardzo, bardzo wyjątkowy dzień i chciała to dodatkowo "ufetować". Ja nie lubię, ale to ja. Tak samo omijam szerokim łukiem artykuły prezentujące "święta" dzieci gwiazd/celebrytów.
      • hanusinamama Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 09:20
        Powiedzmy jasno. Chciała się pochwalić. To zwykły ekshibicjonizm. Doszliśmy do momentu, gdzie bez zdjęcia na FB feta się nie liczy...
        Ostatnio ktoś mnie zapytał czemu nie wrzucam informacji o zawodach dzieci ( starsza 3 razy na pudle stała) i czy dzieciom nie jest przykro, że mama nie jest z nich dumna. Runc mi opadł
        • kocynder Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 09:26
          Mi by też opadł. Bo, zakładam, jesteś dumna i młode o tym wiedzą. Pomimo braku lajków na FB.
          • hanusinamama Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 21:21
            Oczywiście, że wiedzą. Tak samo jak składam im życzenia urodzinowe osobicie a nie przez FB, mąz wie, ze go kocham bez zapewnień na FB. Te lajki to by nie były dla córki...tylko dla mnie. A to ona na pudle stała.
    • rb_111222333 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 08:39
      Nie wrzucam nic na FB, ani swoich ani dzieci, właściwie z FB używam głównie do mesengera albo do tego, żeby mieć info o wydarzeniach. Przyznam, że jak ktoś wrzuca coś z fajnego miejsca, to czuję ukłucie zazdrości, że wszyscy wiedzą, że tamta osoba gdzieś była, a wychodzi, jakbym ja z dziećmi nie robiła nic ciekawego. Oczywiście też mam świadomość, że fb, Instagram to też tylko kreacja, pokazywanie tylko najlepszych momentów.
      • imponderabilia20 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 16:20
        Wiesz to ma dwa końce. Być może ktoś gdzieś wyszedł w fajne miejsce - ale np. wcale się dobrze nie bawił, albo pokłócił z mężem. Tego przecież nikt nie wstawi. Nigdy nie wiadomo co działo się za kadrem.....
    • zyciemniekocha2000 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 08:52
      Od czasu do czasu wrzucam zdjecia rodzinne na fb. Lubie tez ogladac zdjecia dzieci znajomych z dziecinstwa i mlodosci .
    • hanusinamama Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 09:17
      Moje dzieci nie miały komunii smile
      Poza tym moich dzieci nie uświadczysz na moich czy męża portalach społecznościowych
      Niestety szkoły wrzucają zdjęcia dzieci...a podobno miało juz tego nie być
    • demono2004 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 09:25
      Profil jest publiczny, czy tylko dla znajomych? Jeśli dla znajomych, to może wrzucać, co jej się żywnie podoba. Jeśli nie chcesz oglądac jej zdjęć, zawsze mozesz wymiksować sie z jej znajomych. Po co masz sie męczyć.
      • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 10:09
        Można wstrzymać ogladanie bez wyrzucania.
        • demono2004 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 10:48
          stara_pingwinica napisa�a:

> Można wstrzymać ogladanie bez wyrzucania.

Oczywiście, że tak.
      • zyciemniekocha2000 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 10:37
        No wlasnie mam na fb nielicznych znajomych. Lubie jak wrzucaja zdjecia, niektorych nie widze od lat I z zainteresowaniem ogladam zdjecia. Wyrzucilam kiedys ze znajomych kolezanke, ktora przyznala ze ma profil na fb zeby sobie poogladac znajomych i bynajmniej nie bylo to powiedziane zyczliwie.
        • simply_z Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 10:43
          O tak, tez tak robie niekiedy.Fajna zabawa.
          • zyciemniekocha2000 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 14:29
            Ale co ci to daje?.Dla mnie takie zachowanie kojarza sie z starszymi kobietami wygladajace przez okno i komentuja wyglad ludzi ....
            • simply_z Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 21:06
              Można się pośmiać z niektórych osób, ich "wspaniałych związków" czy innych bzdurek.
    • subskrybcja Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 10:21
      imponderabilia20 napisa�a:

> Sezon na cenzurki i zdjęcia wakacyjne jeszcze przed nami - ale na FB wysyp zdję
      > ć komunijnych. Koleżanka wrzuciła serie kilkunastu zdjęć dziecka i na każdym zd
      > jęciu (przed ołtarzem) jest inny zestaw gości - zdjęcie z rodzicami, zdjęcia z
      > dziadkami, zdjęcia z chrzestnymi itp. Czy to jest normalne? I czy wy też tak ro
      > bicie?

Tak, to normalne. w czasach, gdy zdjęcia były wywoływane, wkładało się je do albumów i pokazywało aktualnym gościom. Albo wywoływało dodatkowe i wysyłało sie chrzestnym, dziadkom na pamiątkę.
      Teraz jest taka możliwośc , że można je po prostu wrzucić na swoje konto, dlaczego więc nie skorzystac, a zainteresowani, kuzynostwo, rodzina - samo sobie zobaczy.
      Dla chętnych można ustawić funkcje , w której wybierasz osoby, które będą miały dostęp do tych zdjęć na fb, a dla reszt będąone niewidoczne.
      • junebug Re: Zdjęcia dzieci na fb 27.05.25, 00:03
        Kto Pani wytłumaczy czym się różni album od social mediów?
        • simply_z Re: Zdjęcia dzieci na fb 27.05.25, 19:12
          🤣
    • hosta_73 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 10:59
      Jestem na babskiej grupie na FB i tam co jakiś czas jest wątek, w którym chwalą się swoimi wnuczętami (grupa dla dojrzałych pań). Nie mają żadnych zahamowań, a na pytanie czy chociaż rodzice tych dzieci wiedzą, że babcia upublicznia zdjęcia, jest najczęściej foch i odpowiedź, że przecież to zamknięta grupa dla samych kobiet, co się może stać? Grupa ma ponad 20 tys członkiń i wciąż dochodzą nowe.

Mnie wywalili z grupy satyrycznej po tym jak dołączyłam do dyskusji gdy jeden facet opublikował zdjęcie własnej 14-letniej córki w bikini. Gość nie mógł zrozumieć, co zrobił nie tak i w jaki sposób może zostać wykorzystany wizerunek jego dziecka.

Nic mnie nie zdziwi.
      • subskrybcja Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 11:22
        hosta_73 napisa�a:

> Jestem na babskiej grupie na FB i tam co jakiś czas jest wątek, w którym chwalą
        > się swoimi wnuczętami (grupa dla dojrzałych pań). Nie mają żadnych zahamowań,
        > a na pytanie czy chociaż rodzice tych dzieci wiedzą, że babcia upublicznia zdję
        > cia, jest najczęściej foch i odpowiedź, że przecież to zamknięta grupa dla samy
        > ch kobiet, co się może stać? Grupa ma ponad 20 tys członkiń i wciąż dochodzą no
        > we.
        >
        > Mnie wywalili z grupy satyrycznej po tym jak dołączyłam do dyskusji gdy jeden f
        > acet opublikował zdjęcie własnej 14-letniej córki w bikini. Gość nie mógł zroz
        > umieć, co zrobił nie tak i w jaki sposób może zostać wykorzystany wizerunek jeg
        > o dziecka.

To grupa zamknieta jak pisałaś, nie wrzucił tego gdzieś randomowo w internet. Córka jest bardziej narażona codziennie, na ulicy, na basenie, plaży , na wuefie na boisku szkolnym, teraz zrobić zdjęcie przez kogokolwiek komórk, z ukrycia - to jest sekunda czasu.
        Najlepiej byłoby nie wychodzić z domu, co jest nierealne.

a 14 latki to już same wrzucają w siec takie zdjęcie, że ho ho ho.
        Ale to już jest wina rodzica i jego wychowania.
        • droch Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 11:30
          Ale to już jest wina rodzica i jego wychowania.

Bardzo daleko idący wniosek i niemający wiele wspólnego z tzw. realiami życiowymi.
          Nastolatek może mieć wpojone wszystkie możliwe zasady, znać je i rozumieć i... nie przestrzegać albo przestrzegać wybiórczo.
          • subskrybcja Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 12:42
            droch napisał:

> Ale to już jest wina rodzica i jego wychowania.
            >
            > Bardzo daleko idący wniosek i niemający wiele wspólnego z tzw. realiami życiowy
            > mi.
            > Nastolatek może mieć wpojone wszystkie możliwe zasady, znać je i rozumieć i...
            > nie przestrzegać albo przestrzegać wybiórczo.

Rodzica rolą jest to, aby nie przestrzegał tego wybiorczo.
            wina rodzica.
            • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 12:45
              U nastolatków 😂🤣
              • subskrybcja Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 14:48
                stara_pingwinica napisała:

> U nastolatków 😂🤣

Jak jest rodzic niewydolny wychowawczo, czy popełnia podstawowe błedy, to potem ma co ma.
                Dziecko się samo nie wychowa.
                Dlatego mielibyśmy same nastolatki, które wrzucaja półnagie foty na tik toka, wagarują, piją, palą , wracają po nocach do domu.
                A przecież sa i nastolatki względnie spokojne, których jedynym oznakiem buntu jest bałagan w pokoju i spanie do 12tej.
                • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 15:59
                  No, ok. Ja mam też bałaganem i spaniem oraz graniem w piłkę na podwórku do 22.
                  Ale nie oznacza to, że moje koleżanki i koledzy bardzo uważni jako rodzice nie mają, choćby przejściowo, poważnych problemów z dziećmi. Najważniejsze, że jeśli otoczenie niewłaściwie wpłynie robią to, co należy, żeby problemów nie pogłębiać. Od pewnego momentu dziecko już zaczyna samo wybierać i możesz tylko towarzyszyć.
            • droch Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 12:50
              Piszmy poważnie...
        • waleria_bb Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 11:44
          Grupa zamknięta z 20 000 członkami to nie jest pilnie strzeżona organizacja. Lewy profil na fb to nie jest problem, nie jest problemem odpowiedzieć na pytania przed dołączeniem do grupy, żeby zostać zaakceptowanym. Złudne bezpieczeństwo, przy liczbie członków idącej w tysiące nie można być pewnym każdego. Opublikowane zdjęcia może zatem zobaczyć pedofil, można je przerobić, jest multum możliwości niezbyt fajnego wykorzystania cudzego wizerunku. Moim zdaniem powinno się na to uczulać ludzi, zwłaszcza osoby dojrzałe, które trochę zachłysnęły się fejsbukiem i przestały widzieć zagrożenia.
          • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 12:12
            Ale w dalszym ciągu to wina przerabiającego. Tak samo może przerobić zdjęcie z wywiadu zamieszczonego w gazecie.
          • subskrybcja Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 12:46
            waleria_bb napisał(a):

> Grupa zamknięta z 20 000 członkami to nie jest pilnie strzeżona organizacja. Le
            > wy profil na fb to nie jest problem, nie jest problemem odpowiedzieć na pytania
            > przed dołączeniem do grupy, żeby zostać zaakceptowanym. Złudne bezpieczeństwo,
            > przy liczbie członków idącej w tysiące nie można być pewnym każdego. Opublikow
            > ane zdjęcia może zatem zobaczyć pedofil, można je przerobić, jest multum możliw

Pedofil może też zobaczyc dziecko na ulicy, w drpdze do szkoły, czy nawet zrobic zdjęcia z ukrycia.
            Bardziej niebezpieczny jest ten preceder nie w tym, że jakiś random bedzie się podniecał w internecie zdjeciami dzieci, o czym mozesz sie nidgdy nie dowiedzieć/ niebezpieczne jest najbardziej otoczenie i to te najbliższe Ulubiony wujek, ojciec, dużo starszy brat, sasiad, nauczyciel, przyjaciel domu, o którym nigdy byś nie powiedziała, ze moze on zrobić cokolwiek złego dziecku. O tym trzeba mówic i na to uważac, a nie, ze ktos gdzies zobaczy zdjęcie dziecka. Nie mówiąc jużo tym , co sięmoże dziac na publicznych plażach Myślisz, ze tam nie ma pedofili? Opalają się niby niewinnie na ręcznikach, czasem nawet mają własne rodziny, sa tam z żoną, dziecmi i zerkaja na obce dzieci na plaży. To jest dopiero oblesne.
        • junebug Re: Zdjęcia dzieci na fb 27.05.25, 00:05
          A grupa kilkudziesięciu tysięcy obcych sobie osób, które mogą zapisać zdjęcie i dowolnie nim dysponować to nie jest "randomowy interne"?
        • m_incubo Re: Zdjęcia dzieci na fb 27.05.25, 17:21
          To grupa zamknieta jak pisałaś, nie wrzucił tego gdzieś randomowo w internet

big_grin
    • junebug Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 16:31
      Zero zdjęć dziecka i o dziecku. Jeśli ktoś nie jest ze mną blisko osobiście to nie ma pojęcia, że jestem matką.

Polecam również uważać na profile szkół. Ile ja dzieci znalazłam znając tylko imię i nazwisko. Dzieciaki nie mają FB, a na profilu szkoły podane jak na talerzu.
      • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 16:33
        No, straszne, wiadomo, że dziecko jest przewodniczącym samorządu.
        Jeśli jesteś świadkiem koronnym to rozumiem ale poza tym to jakaś paranoja.
        • junebug Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 17:16
          A po co cały świat ma wiedzieć jak wygląda dane dziecko w jakich konkursach bierze udział?
    • ritual2019 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 19:54
      Troche inny temat ale dotyczy FB. Wczoraj pojawila sie notifikacja o urodzinach znajomej. Znalysmy sie dawno temu, ale jednak duzo blizej niz briefly. Ona lata temu wrocila do pl i kontakt sie urwal. Wczoraj zajrzalam na jej profil, zyczenia urodzinowe, skroluje i pojawia sie nekrolog. Ona zmarla w 2022, miala 41 lat. Sporo osob zlozylo jej wczoraj zyczenia urodzinowe nie wiedzac ze ona od trzech lat nie zyje. Podobny przypadek innych znajomych ktorzy odeszli. Jakos nie rozumiem w jakim celu rodzina utrzymuje te profile latami? Czemu ma to sluzyc?
      • little_fish Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 20:02
        Prawdopodobnie nie znają haseł żeby zamknąć konto.
        • ritual2019 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 20:07
          little_fish napisała:

> Prawdopodobnie nie znają haseł żeby zamknąć konto.

Chyba znaja skoro je aktualizuja.
          Jedna ze znajomych np zamiescila (co prawda na swoim profilu ) zyczenia urodzinowe swojej corki, zdejcia itp. Skomentowalam wiec skladajac zyczenia. A ona na to ze corka zmarla 2 lata temu...okay, ale moglaby napisac ze sa dzis urodziny jej zmarlej corki. Podobnie z tymi urodzinami wczoraj, ludzie poprostu moga nie wiedziec, i niektorzy skladali zyczenia jakby ona zyla.
          • little_fish Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 20:13
            To nie mam pojęcia - te profile które ja widzę po prostu są, nikt ich nie aktualizuje. Choć oczywiście ludzie (inni) coś tam zamieszczają
            • ritual2019 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 20:19
              Co ciekawe, znajoma z ktora kiedys pracowalam zmarla nagle przed BN. Nie tylko jej profile istnieje to w dodatku dostalam zaproszenie do jej nowego profilu, jakby zdublowanego. Jest dostepny publicznie a na nim zdjecia , posty np AM jest z (tu inicjaly zmarlej) itp.
              • little_fish Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 20:27
                Za to pewnie odpowiadają jacyś hakerzy. Żyjącym też ktoś czasem przejmuje konto
                • ritual2019 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 21:01
                  little_fish napisała:

> Za to pewnie odpowiadają jacyś hakerzy. Żyjącym też ktoś czasem przejmuje kont
                  > o

Nie, zdecydowanie nie, to drugie prowadzi jej corka.
        • imponderabilia20 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 22:48
          Wydaje mi się, że jak prześle się akt zgonu to FB je usunie.
          • ritual2019 Re: Zdjęcia dzieci na fb 27.05.25, 17:26
            imponderabilia20 napisała:

> Wydaje mi się, że jak prześle się akt zgonu to FB je usunie.

Oczywiscie, ale niektorzy ludzie tego nie robia a niektorzy wrecz prowadza profile zmarlych latami
      • imponderabilia20 Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 22:47
        Ja w znajomych mam już 3 profile osób, które zmarły na nowotwor. Ok. 30 i 40 lat. Jedno przejęła matka dziewczyny ale od dawna już nic na nim nie pisze. A te drugie po prostu sobie są. Ja akurat się nie dziwię że ludzie te konta zostawiają.
        • stara_pingwinica Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 22:57
          Trochę jak pokój zostawiony tak jak wyglądał w dniu śmierci...
      • 3-mamuska Re: Zdjęcia dzieci na fb 26.05.25, 23:15
        Bo to jest wlasnie wada fb. Ze nikt tego fizycznie nie sprawdza i nie ma kontaktu z żywym człowiekiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka