Dodaj do ulubionych

Rude włosy

07.06.25, 12:53
Do osób rudowłosych naturalnie czy podoba wam się ten kolor? Czy zwłaszcza kobiety farbujecie te włosy a jeśli tak to jak uzyskać blond. A zapytam z ciekawości czy wasze dzieci przejeły go w spadku?
Obserwuj wątek
    • heca007 Re: Rude włosy 07.06.25, 13:06
      Nie mam rudych włosów. Ale znajoma jest ruda. Ma bardzo gęste grube rude włosy. Jasne brwi i rzęsy, niebieskie oczy i ogromną ilość piegów na bardzo jasnej cerze. Jej mąż znowu ma włosy prawie białe, taki blondyn w stylu estońskim/ skandynawskim, niebieskie oczy i bardzo, bardzo jasną skórę. Najstarsza córka... ciemna brunetka, skóra śniada big_grin reszta rodzeństwa podobna albo jasny blond albo rudy jak rodzice. A ona jedna jak z innej parafii wink
      • towarzyszka_leila Re: Rude włosy 07.06.25, 20:51
        A wiadomo po kim ta córka ciemna? Chyba że po listonoszu.
        • heca007 Re: Rude włosy 08.06.25, 00:34
          Nie ma mowy. To rodzina baaardzo katolicka wink Wygląda na to, że po ojcu koleżanki.
          • chatgris01 Re: Rude włosy 08.06.25, 07:39
            Ale oczy ma niebieskie? (ta brunetka)
          • memphis90 Re: Rude włosy 08.06.25, 07:47
            Jeśli mieli kazirodczy związek, to owszem…
          • balladyna Re: Rude włosy 08.06.25, 09:58
            Chorosińska mi się przypomniała...
          • lauren6 Re: Rude włosy 08.06.25, 14:48
            > Nie ma mowy. To rodzina baaardzo katolicka

To tym bardziej prawdopodobne. W lewackich rodzinach kobiety potrafią stosować antykoncepcję na schadzce z kochankiem.
      • memphis90 Re: Rude włosy 08.06.25, 07:46
        Przecież to genetycznie niemożliwe, żeby skandynawski blondyn i ruda mieli śniade, czarnowłose dziecko, bo to są geny dominujące… Któreś z nich nie jest biologicznym rodzicem 🤷‍♀️
        • chatgris01 Re: Rude włosy 08.06.25, 07:48
          A już zwłaszcza ciemnookie. Pomyłka w szpitalu?
          • lauren6 Re: Rude włosy 08.06.25, 14:49
            Absolutnie nie. Pani zabalowała.
          • heca007 Re: Rude włosy 08.06.25, 18:48
            Ale ja nie napisałam, że to dziecko ma ciemne oczy! Podobna do nich z twarzy ale w innym odcieniu jest wink Tam na 100% nie było zdrady. Cholera wie czemu ona jest taka inna... Nie znam się na genach.
            • chatgris01 Re: Rude włosy 08.06.25, 19:15
              heca007 napisała:

> Ale ja nie napisałam, że to dziecko ma ciemne oczy!

Ja tego nie twierdzę, że ma, dlatego zapytałam, czy ma niebieskie.
              Bo jakby miała ciemne, to faktycznie została by pomyłka w szpitalu albo skok w bok tongue_out
            • mava12 Re: Rude włosy 13.06.25, 11:15
              >Tam na 100% nie było zdrady.

interesująca pewnosć...co ty w łożku z nimi jesteś?
              a pani przypadkiem nie brała slubu z brzuchem (jako że katolicka jest)?
              Ciekawe, ża najstarsza śniada a reszta już po bożemu, ruda...
              U mnie sąsiedzi mają 2 takie rudaski, biegające po podwórku. Nie jest to żaden kasztan a typowo marchewkowkowy rudy. Mąż brunet, żona też. Ale żona najpewniej farbowana, z tego rudego. Co uswiadomił mi mój mąż (!!!) kiedy też sie dziwiłam.
        • piataziuta Re: Rude włosy 12.06.25, 21:26
          memphis90 napisała:

> Przecież to genetycznie niemożliwe, żeby skandynawski blondyn i ruda mieli śnia
          > de, czarnowłose dziecko, bo to są geny dominujące… Któreś z nich nie jest biol
          > ogicznym rodzicem 🤷‍♀️
          >

Jest dokładnie odwrotnie.
          "Rudy i blond" to geny recesywne. "Ciemnowłose i śniade", to geny dominujące.
          Wystarczy, żeby jeden dziadek był ciemnowłosy i śniady, cała reszta może być jasna/ruda i jest 50% szans na to, że dziecko będzie jak dziadek.
          • aandzia43 Re: Rude włosy 12.06.25, 22:27
            Ziuta, nie zartuj sobie big_grin Jeden gen dominujący i widzimy go w fenotypie. Gen ciemnych włosów nie jest się w stanie prześlizgnąć niezauważony przez pokolenia, rudych czy blond jak najbardziej.
            • kobietazpolnocy Re: Rude włosy 12.06.25, 23:35
              To nie jest do końca prawda. Po pierwsze, nie istnieje „gen ciemnych włosów” - kolor włosów jest wynikiem kombinacji różnych genów, więc różne wariacje są możliwe.
              Dwa, komórki płciowe produkowane przez dany organizm nie mają tego samego dna co komórki somatyczne odpowiedzialne za fenotyp organizmu (bo mejoza i crossing over).

Jasnowłosi rodzice jak najbardziej mogą mieć ciemnowłose dzieci, choć statystycznie jest to mniej prawdopodobne niż jasnowłose potomstwo.
    • piwoniawpiwnicy Re: Rude włosy 07.06.25, 13:07
      Podoba mi się, mam lekko miedziane od urodzenia ;p
      Pewnie kiedyś przekażę wink
    • wpore Re: Rude włosy 07.06.25, 13:07
      Moje dzieci mają śliczne, ciemnorude włosy. Córka będzie niedługo zaczynała eksperymenty z farbowaniem ale nie na blond tylko na brąz.
    • niemcyy Re: Rude włosy 07.06.25, 13:11
      Też nie jestem ruda big_grin, ale bardzo podobają mi się naturalnie rude włosy, bardziej niż sztuczny blond.
    • sylwus34 Re: Rude włosy 07.06.25, 13:29
      Jestem ruda. Taki średni odcień, gęste włosy. Z racji wieku muszę je już farbować, zawsze w kolorze rudości.
      W dzieciństwie nienawidziłam tego koloru włosów, nieźle mi się obrywało za to.
      Teraz bardzo chciałabym osiągnać tę tonację jaką miałam w dzieciństwie.
      Dzieci moje nie odzieczyciły tego koloru włosów.
      Ale w mojej rodzinie powtarza się ta cecha, co drugie pokolenie. Czekam na wnuki😉
    • kozica111 Re: Rude włosy 07.06.25, 13:40
      Rude włosy są piękne.
    • snakelilith Re: Rude włosy 07.06.25, 13:45
      Naturalny rudy jest piękny, bo zwykle nie jest bardzo intensywny ( z wyjątkami), często coś w rodzaju rudawego blondu i to w połączeniu z jasną cerę wygląda (dla mnie) zjawiskowo.
      Jak zaczyna być za ciemno, albo ufarbowane henną na typowo mocno czerwony, to podoba mi się mniej, bo kontrast robi się za mocny, surowy i w dojrzalszym wieku jakby postarza. Nawet Julianne Moore ostatnio farbuje włosy na jaśniejszy, bardziej stonowano- naturalny kolor. Moim zdaniem, ładniejszy niż ten ciemniejszy.
      Ja sama jestem ciepłą blondynką i tonują czasem włosy roślinnymi mieszankami z dodatkiem henny, do uzyskania coś w rodzaju mocniejszego bursztynowego odcienia blondu.
    • konsta-is-me Re: Rude włosy 07.06.25, 13:53
      Jestem "fałszywym" rudzielcem, nie w sensie farbowania, tylko odrosty mam mysio/ złoto blond.Dalszy odcinek włosa jest "pomieszany "ale generalnie uchodzi za rudy.
      Co fascynuje wszystkich dookoła, a szczególnie fryzjerów , którzy koniecznie chcą wiedzieć "co to za farba "😅
      Kiedyś kolor mi sie podobał, dodawał mi koloru do bladej cery ,teraz zaczynam siwiec ,kolor traci intensywność i generalnie wygląda tak sobie.Farbowac nie chce, bo mam bardzo porowate , używam tonerow.
    • danaide2.0 Re: Rude włosy 07.06.25, 14:30
      Moja matka jest ruda - w młodości miała piękne, kasztanowe włosy (warkocz w szufladzie). Ja jestem szatynką, taka czerń z brązowymi refleksami. Ale wyliczyła mi (zadanie z genetyki), że gdybym miała dziecko ze Skandynawem, który coś coś tam w rodzinie, to ona ma szanse bodajże 75 procent na rudego wnuka. Ale nie mam i moje dziecko też nie jest rude.

Rude włosy to gen recesywny i grozi im wyginięcie jak dinozaurom.
      • nika_1985 Re: Rude włosy 07.06.25, 15:45
        Ja jestem ruda..może byłam ruda bo aktualnie długo już nie farbowałam włosów i mój rudy zszedł samoostnie.. tak,że końcówki mam jakby colpi di sole..trochę rudy blond..
        Dosc fajny efekt, ale widzę już śiwki u góry dlatego może wkrótce zafarbuje.
    • celandine Re: Rude włosy 07.06.25, 17:06
      Mam rude dziecko, tylko jedno na czworo, żadne z nas nie jest rude, natomiast rudy był brat mojej babci. To piękny kolor włosów, moje córki też zazdroszczą bratu i uważają, że to niesprawiedliwe, że akurat jemu się trafił.
    • nenia1 Re: Rude włosy 07.06.25, 17:23
      Nie mam włosów w kolorze klasycznie rudym, bardziej miedziany blond, moja siostra z kolei ma kolor rudy, ale też nie do końca, taki jaśniejszy rudy, nie wiem jak to opisać. Robiłam kiedyś blond pasemka, lubiłam takie złote refleksy na włosach. Obecnie nie farbuję. Moja córka jest jasną blondyną, córka siostry włosy ma rude, ale już ciemnorude, piękny kolor. Co ciekawe obie nasze córki mają strukturę włosów grubą, co u blondynek jest raczej rzadkie. Ja sama mam dość delikatne włosy, czyli nie ma włosów po mnie.
    • simply_z Re: Rude włosy 07.06.25, 18:57
      Lubie kasztanowo miedziane ale nie marchewkowe,irlandczycy maja czesto takie fajne kasztanowe wlosy oraz raczej ciemna oprawe oczu.
    • smoczy_plomien Re: Rude włosy 07.06.25, 20:12
      Jestem ruda i zawsze bardzo lubiłam ten kolor. Zdarzało się, że ktoś próbował to wyśmiewać, ale było to po prostu nietrafione. Dziś siwieję, tzn. blondzieję i jest mi z tym dobrze. Farbować nie chcę, sztuczny rudy mi się nie podoba. Mogłabym użyć jakiegoś delikatnego koloryzera (henny?), który trochę podbiłby kolor, ale nie znam się na tym.
      • snakelilith Re: Rude włosy 07.06.25, 20:40
        smoczy_plomien napisała:

> Mogł
        > abym użyć jakiegoś delikatnego koloryzera (henny?), który trochę podbiłby kolor
        > , ale nie znam się na tym.

Ja podbijam delikatnie rudość roślinnymi farbami w kolorze blond. Nazwa jest myląca, bo te blondy, jeżeli nie są wyraźnie oznaczone jako chłodne (a wtedy są zwykle dosyć ciemne), to mają zawsze w składzie kasję i hennę, ale tej drugiej w ilościach, która robi bardzo delikatny rudy. Siwe farbują nie bardzo trwale, ale jak zrobisz np. raz na kwartał, to nie widać tak bardzo srebrnych nitek, które moich zdaniem ochładzają włosy.
        Najładniejszym wypróbowanym przeze mnie kolorem jest włoskiej marki Phitofilos Light Golden Blond. Jak potrzymasz dłużej niż godzinę na włosach, to henna będzie wyraźniejsza, ale nie dominująca i nie przyciemni koloru twoich rudych, a jedynie podbije rudy połysk i przyzłoci siwki.
        Marka ma też kolor Phitofilos Cooper Light Blond, ale z moich doświadczeń wynika, że takie kolory wychodzą dosyć ciemne i tu przy dłuższym trzymaniu (im dłużej trzymasz, tym lepiej pokrywa siwe) miedź wyjdzie za dominująca i może za bardzo zmienić twój naturalny kolor.
        Ale można się pobawić. W najgorszym wypadku nakłada się maskę z miodu i cytryny i to ściąga ciemne tony.
    • towarzyszka_leila Re: Rude włosy 07.06.25, 20:52
      Mój syn ma rudą brodę, rude piegi na nosie i ciemne blond włosy. Śliczny jest! Bo mój wink
      • danka88 Re: Rude włosy 08.06.25, 10:08
        Apropo rudych , czy jest możliwe żeby urodziło się rude dziecko od rodziców gdzie matka jest brunetką a ojciec szatynem ? W rodzinie rudych brak
        • simply_z Re: Rude włosy 08.06.25, 10:39
          Tak.
    • livia.kalina Re: Rude włosy 08.06.25, 14:04
      Nie jestem ruda ale wszystkie moje kuzynki są rude. Już kiedyś opisywałam to na forum, że za tę rudość obrywaly przez całe życie. Musi chodzić o rudość bo one są bardzo różne- przeciętne, ładne a jednak IMO wybitnie piękna. Są ekstrawertyczki, introwertyczki, mają różne zainteresowania i osobowości. Łączy je tylko kolor włosów. I ta rudość im zawsze układała życie. Wszystkie z nią walczyły- żadna nie ma naturalnego koloru włosów. Każda, na swój sposób, rozpaczała kiedy rodziła rude dziecko. Pamiętam, ze kiedyś na fb skomentowałam córeczkę jednej z nich- że ślicznie wygląda, to mi ta kuzynka potem w wiadomościach kilka razy dziękowała, ze tak milo napisalam o jej dziecku.

Raz w życiu, jako nastolatka pozwoliłam sobie zbagatelizować ten ich ciężar wynikający z rudości i powiedziałam do kuzynki, która bała się iść w nowe miejsce bo "będą gadali, że ruda przyszła", coś w stylu "daj spokoj- może nie będą a jak nawet to pogadają i przestaną".
      Chciałam ją w ten sposób wesprzeć.

Pamiętam, że wtedy to był jedyny raz kiedy moja ukochana babcia podniosła na mnie glos. Powiedziala, że nie mam pojęcia o czym gadam bo ja "zawsze byłam piękna". Żadna specjalnie piękna, tylko nieruda...

Moja babcia była ruda (wiem z opowiadań bo babcia całe życie farbowała się na blond) a wszystkie moje kuzynki byly do nie podobne.

Co jakiś czas to piszę na forum, że mam nadzieję że to będzie w Polsce się zmieniać i "rudy" przestanie być kimś z automatu do gnębienia. Choć trudno mieć taką nadzieję, skoro nawet w oficjalnej narracji partii do nie dawna rządzącej rzekoma rudość jednego z polityków ówczesnej opozycji, była pretekstem do poniżania i dyskredytowania.
      • rudaosoba46 Re: Rude włosy 08.06.25, 14:31
        Pięknie napisane.
      • konsta-is-me Re: Rude włosy 08.06.25, 18:45
        "powiedziałam do kuzynki, która bała się iść w nowe miejsce bo "będą gadali, że ruda przyszła", coś w stylu "daj spokoj- może nie będą a jak nawet to pogadają i przestaną".
        Chciałam ją w ten sposób wesprzeć."

I dobrze powiedziałaś !
        Krzywdę robiła babka, wmawiając im że będą traktowane gorzej "bo są rude"- to najgorsza rzecz jaką można zrobić ...
        To jest robienie celowo z kogoś ofiary i zaniżanie poczucia wartości.
        Moja mama mnie tak wychowała , nie mogę jej tego przebaczyć , nie obchodzą mnie intencje.
        Gdyby nie to, byłabym inna osoba ,dużo pewniejsza siebie.
        Jak można się nie bać, skoro ktoś ci wmawia że jesteś brzydsza i gorsza i to z takiego śmiesznego powodu jak kolor włosów !
        Przecież to tylko włosy !
        I to jest dalsze tworzenie jakiegoś mitu że rude włosy są brzydkie.
        Na szczęście w wieku nastoletnim się z tego wyzwolilam, bo byłam ładna i miałam duże powodzenie u płci ptzeciwnej ,o zgrozo nawet z rudymi.Ale we wcześniejszym wieku też się z tym borykałam a nie każdy jest tak silny, żeby umieć to przełamać.
        • livia.kalina Re: Rude włosy 08.06.25, 19:38
          >I dobrze powiedziałaś !
          >Krzywdę robiła babka, wmawiając im że będą traktowane gorzej "bo są rude"- to najgorsza rzecz jaką można >zrobić

Nie, babcia nic takiego nie powiedziała. Babcia słuchała. Ze współczuciem i zrozumieniem.
          Ja palnęłam bo przecież moja kuzynka wiedziała lepiej co czuje i przez co przechodzi.

>Przecież to tylko włosy !

właśnie. Nie do wiary, ze można komuś z tego powodu fundować piekło. Zresztą tak samo jak za ilość pigmentu w skórze albo orientację seksualną.
          • konsta-is-me Re: Rude włosy 09.06.25, 07:07
            Powiedziala, że nie mam pojęcia o czym gadam bo ja "zawsze byłam piękna". Żadna specjalnie piękna, tylko nieruda..."

Zrozumiałam to jako sugestie babci, że rude z automatu oznacza brzydsze, czy że skoro rude, to nie może być ładne.
            • simply_z Re: Rude włosy 13.06.25, 12:25
              Tez tak to zrozumialam ale mam wrazenie, ze jednak mezczyzni, chlopcy obrywaja bardziej za bycie rudym, niz kobiety. Istnieje chyba zreszta fetysz rudych wlosow, jasnej skory.
    • lucky80 Re: Rude włosy 09.06.25, 08:41
      Nie jestem ruda, naturalnie brunetko-szatynka. Ale jak sie zafarbowałam na rudy i poszłam na makijaż to mnie 2 maikjażystki pytały czy mój kolor to mój naturalny bo wyglądam z karnacji i oczu jak ruda. Był to dla mnie ogromny komplement bo uwielbiam rudowłosych. Nikt w rodzinie nie jest rudy, ku mojej żałości. Mój wygląd w rudym i czerwony odcien włosów to zapewne połączenie moich rodziców - bladej jasnowłosej zielonookiej matki i bruneta z ciemną karnacją i oczami - ojca.
    • niebieskalimonka Re: Rude włosy 09.06.25, 09:24
      Mam włosy w kolorze rudym, chyba rudy blond. Kolor na tyle ciekawy, że nawet fryzjerom zdarza się zapytać, czy na pewno naturalny. Nie farbuję. Siwieją bardzo, bardzo powoli. Raczej bledną z biegiem lat.
      Uwielbiam ten kolor, wielokrotnie zapewnił mi, że zostałam zapamiętana, zauważona. To pomaga, gdy się np. występuje na konferencji.
      No i faceci zawsze zwracali na mnie uwagę.
      W dzieciństwie (na poziomie SP) zdarzały się głupie teksty, olewałam.

Żadne z moich dzieci kolory nie odziedziczyło, raczej są podobne do męża.
    • hortensja80 Re: Rude włosy 12.06.25, 21:36
      Mam dwie rude córy, ani ja ani mąż nie jesteśmy rudzi ale gdzieś tam w rodzinie były takie kolorki. Lubimy tą rudość bardzo.
    • szarmszejk123 Re: Rude włosy 13.06.25, 11:26
      Niestety nie jestem ruda, a bardzo bym chciała sad
      Bardzo mi się podobają rude, blade i piegowate kobiety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka