Dodaj do ulubionych

Typy osobowości w pracy

16.06.25, 18:16
Wiadomo, zależy od specyfiki pracy, ale jakie typy osobowości są w waszym najbliższym otoczeniu. U nas wiadomo każdy inny, inny temperament ale jakiś wspólny mianownik jest. Teraz została zatrudniona osoba zupełnie inna niż większość - osoba która wcześniej zajmowała się jakimiś szkoleniami, motywacjami - ma bardzo rozwinięte kompetencje miękkie, ale jest jednocześnie osobą bardzo osaczającą, a mnie po prostu męczy, czuje, że zabiera mi przestrzeń. Jest ona PRZEmiła, kulturalna, bystra itp. ale jednocześnie jest typem który ma zawsze coś do powiedzenia na każdy temat, nawet jak nikt nie pyta, jak zadasz jedno pytanie to ci odpowie na 10, nawet tych, których jej jeszcze nie zadalas, na wszystkim się zna, we wszystkim się orientuje, wszystko załatwi. Byliśmy teraz na integracji i się podśmiechiwalismy, że mamy dwóch kierowników😉 jest od dwóch miesięcy, a już nam prawie zaplanowała kolejne szkolenie 😗

Niby cechy pozytywne ale too much... Okazało się, że to nie tylko moje wrażenie. Większość osób i nas jest dość stonowana.

Czy macie takie osoby, które temperamentem odbiegają znacznie od reszty? Czy dobierają was jakoś tak charakterologicznie?
Obserwuj wątek
    • witamina_d_3 Re: Typy osobowości w pracy 16.06.25, 18:35
      Jestesmy banda Januszy grubo po czterdziestce i mamy dwudziestoszesciolatka, ktory z politowaniem slucha naszych opowiesci o silowni, chodzeniu spac o 22, prawie calkowitej abstynencji i tym podobnych boomerskich rzeczach. Ale jest fajny w tej swojej rozszalalej mlodosci, w koncu tez kiedys tez tacy bylismy. A skoro z nami wytrzymal pol roku to znaczy swoj chlop.
      • imponderabilia20 Re: Typy osobowości w pracy 16.06.25, 19:27
        U nas są osoby w wieku 26-51 lat, najwięcej tak 40+ ale mimo różnic mamy podobny stonowany temperament.
        • danaide2.0 Re: Typy osobowości w pracy 17.06.25, 08:34
          I ci inni po godzinach też tak odreagowują to swoje stonowanie?
      • danaide2.0 Re: Typy osobowości w pracy 17.06.25, 08:33
        Abstynencja to taki nowy trend wśród młodych ludzi.
    • asfiksja Re: Typy osobowości w pracy 16.06.25, 20:40
      >ma bardzo rozwinięte kompetencje miękkie
      Osoba, którą opisałaś nie ma. To, że ktoś ma osobowość labradora to jeszcze nie znaczy, że ma rozwinięte kompetencje miękkie. Jak ktoś ma rozwinięte kompetencje miękkie to zrobisz, co chce i jeszcze będziesz zadowolona, że tak fajna osoba poświęciła ci uwagę wink
    • jolie Re: Typy osobowości w pracy 16.06.25, 20:55
      W pracy mam różne osobowości, jeżeli tylko mogę, unikam tych kołczujących dusz towarzystwa, bo moje doświadczenie wskazuje że za tym z reguły kryje się coś, z czym nie chcę mieć do czynienia. I że to przerost formy nad treścią. Nie zawsze oczywiście mogę unikać. Wiadomo, że w takim miejscu muszę grać w te wszystkie społeczne gry z czystego konformizmu, ale nauczyłam się pilnować swoich granic i mieć trochę wywalone na odpały innych. Wnioski mam takie - jestem bardzo dobrą aktorką😀, bo w każdej pracy jestem atrakcyjna towarzysko mimo zdecydowanie stonowanego charakteru.
      • klaramara33 Re: Typy osobowości w pracy 16.06.25, 22:15
        jolie napisała:

> W pracy mam różne osobowości, jeżeli tylko mogę, unikam tych kołczujących dusz
        > towarzystwa, bo moje doświadczenie wskazuje że za tym z reguły kryje się coś, z
        > czym nie chcę mieć doczynienia
        Mam podobne spostrzeżenia. Włącza mi się nieufność jak widzę takich mega przyjaznych w pracy. Fałsz za tym często się kryje.
        Poza tym najgorsi to leniwi cwaniacy, niestety w mojej branży sporo takich.
        • jolie Re: Typy osobowości w pracy 17.06.25, 08:50
          Fałsz to jeszcze można znieść, życie społeczne trochę na nim polega. Pod tym kryje się imo często bezwzględność, skrajny egoizm i jakaś chora potrzeba atencji.
    • login.na.raz Re: Typy osobowości w pracy 17.06.25, 08:43
      Chyba wiem o czym mówisz, też mam od niedawna takiego typa w pracy. Ja pracuję już kilka lat, on z pół roku. Praca taka, ze potrzeba baaardzo duzo czasu, by wszystko ogarnać. Typ dzwoni do mnie z pewnym pytaniem, objaśniam mu i pokazuję na potwierdzenie jakieś dane w Excelu. A on do mnie tonem eksperta: "Możesz mieć rację".
      Ogólnie wszystko co mówi to wygłasza takim tonem, jakby całą specyfikę pracy znał od podszewki, w sumie on właściwie nie mówi - on wygłasza, przekazuje, informuje. Nie zapyta: masz czas, by mi to wyjaśnić? On poinformuje: zadzwonię do ciebie, to omówimy ten proces.

• purchawka2020 Re: Typy osobowości w pracy 17.06.25, 09:21
      Histeryczne "pracoholiczki" - wokół każdego zadania robią 10 razy większe zamieszanie niż potrzeba. Latają po korytarzu z papierami w te i na zad stukając obcasikami. Wygłaszają swoje teorie na temat metodyki pracy tonem autorytarnym i nie dają dojść do głosu. Jeżeli ma coś dla ciebie zrobić w łańcuchu zadań - nie możesz się doprosić, bo taka jest zajęta.

Przeciwieństwem jest 'cicha woda" - nie gada, nie lata, nie łazi - siedzi za swoim monitorem ze słuchawkami i zajmuje się sobą. Poproszony o współpracę - robi zaraz, jednym palcem i po prostu.

Płeć - przypadkowa.
      • purchawka2020 Re: Typy osobowości w pracy 17.06.25, 09:23
        Nadęty bubek - wyniośle milczy, bo on skończył studia i jest stworzony do wyższych celów, swoje zadania w procesie robi z łaską i od czasu do czasu okrasza komentarzem o niedokształceniu i głupocie współpracowników/ szefów itd.
    • mizantropka_20 Re: Typy osobowości w pracy 22.06.25, 12:11
      Ale ty masz ciągle pod górkę kapliczkowa😮 Może jedź z nią na jakiś wyjazd integracyjny, będzie śmiechu co niemiara, a po powrocie będziecie sobie z dziubków spijać
      • imponderabilia20 Re: Typy osobowości w pracy 22.06.25, 13:35
        No właśnie z tego wyjazdu dopiero co wróciliśmy ...była na nim. No bez niej to byśmy sobie nie poradzili 🤣🤣🤦 wszystko wiedziała, wszystko załatwiła. Kierownik zbędny 🤣
    • amsterdama Re: Typy osobowości w pracy 22.06.25, 12:16
      Środowisko akademickie- dominujący typ to osobowość narcystyczna. W mniejszości- dobre dusze zafascynowane nauką.
    • princesswhitewolf Re: Typy osobowości w pracy 22.06.25, 14:02
      Pracujesz w jakims dziwnym toksycznym miejscu gdzie ludzie zajmuja sie analiza innych pracownikow zamiast skupic wylacznie na pracy
      • imponderabilia20 Re: Typy osobowości w pracy 22.06.25, 14:07
        W zadnym miejscu pracy ludzie nie skupiają się tylko i wyłącznie na pracy. No chyba, że w kołchozie albo w obozie pracy przymusowej. Rozumiem, że tobie przerwa w pracy nie przysługuje i stoją nad tobą z batem?
        • princesswhitewolf Re: Typy osobowości w pracy 22.06.25, 14:14
          Ja nie pracuje w miejscu w ktorym ktos analizuje moje przerwy. Wiekszosc czasu pracuje w domu. Mam sie stawiac na spotkaniach i wykonywac plan roczny. Nikt z nikim nie siedzi i nie omawia innych pracownikow chyba ze czegos nie dostarczaja i to od dawna
        • princesswhitewolf Re: Typy osobowości w pracy 22.06.25, 14:15
          W ogole w Uk obozy integracyjne to jakas niebywala rzadkosc. Kazdy wymonuje prace i idzie do domu, ma wspolpracowac a nie zajmowac sie plotami.
          • imponderabilia20 Re: Typy osobowości w pracy 22.06.25, 14:57
            Wyjazdy a nie ''obozy'' jak już
            • princesswhitewolf Re: Typy osobowości w pracy 22.06.25, 15:21
              Podrzedna roznica semantyczna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka